Menu

Další

Olympijské hry

Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 15. den

konec

07.08.2021, 02:00 • Libor Štěpán (@libstep73)

Medailové pořadí zemí po 15. dni soutěží

Slovensko se také dočkalo medaile v úplně posledním možném okamžiku. Dnes závodil už pouze čtyřkajak a v dramatickém závodě na 500 metrů vyjel bronzovou medaili. Slovenskou bilanci tím doplnil na 1 zlatou, 2 stříbrné a 1 bronzovou medaili.
Předposlední den soutěží byl pro Čechy hodně nadějný, ale dlouho to vypadalo, že nakonec medaile nepřijdou. Martin Fuksa ve finále kilometru na singlkanoi už neměl síly na to, aby se udržel v kontaktu s medailovými pozicemi a dojel pátý, skvěle rozjetou soutěž moderních pětibojařů, kdy bojoval dokonce o zlato, na poslední střelbě úplně zazdil Jan Kuf, kterého pak ještě předstihl i Martin Vlach. Páté a osmé místo je výborné, ale vzhledem k průběhu závodu to mrzí. Vyšlo to až v naprostém závěru dne a to dokonce hned dvakrát! 38letý Vítězslav Veselý hodem za 85 metrů vyburcoval také Jakuba Vadlejcha, který poté hodil ještě dál a v poslední možné soutěži zařídili, aby česká atletika ani z těchto her neodjela z prázdnou. Sebrali stříbro a bronz, čímž se česká bilance zastavila na konečném počtu 11 medailí, z toho 4 zlatých, 4 stříbrných a 3 bronzových. V tomto ohledu se jedná o nejúspěšnější olympijské hry v historii samostatného Česka!

16:32

Ohlasy české výpravy

Vítězslav Veselý prožíval ve finále neplánovanou pohádku:

„Nemám slov. Tohle jsem si fakt nepředstavoval, přiznám se. Byl jsem na tom dobře, cítil jsem se dobře. Ale šel jsem si finále prostě užít, nedávat na sebe tlak. Snažil jsem se to jen házet to jako na tréninku. Musel jsem něco hodit, abych šel do užšího finále. To mě asi vybičovalo. Říkal jsem si, že takhle nechci, aby to skončilo. Mrzelo by mě to. Objevila se ve mně nějaká energie, která mě nakopla. Bojoval jsem trochu s rozběhem, ale vyšlo to. Pak jsem se to snažil zopakovat. Věřil jsem, že je možné hodit ještě trochu dál, ale snažil jsem se to moc neprožívat, protože jsem věděl, že to je pohádka. I když to bylo hodně otevřený a já se snažil koncentrovat na to, že to ještě může jít dál. Nedopadlo to, ale to nevadí. I tak, hodit 85 ve finále olympiády, to se mi ještě nikdy nepodařilo. Byl jsem naměkko. Nevěděl jsem, jestli to bude medaile. Jen jsem věděl, že to bude vysoko a že mám ještě tři hody. Když jsem to hodil, tak se mi chtělo hned brečet. Když byla medaile, tak to byl bonus. Já byl spokojený už jen s tím hodem.“

16:27

Ohlasy české výpravy

Jakub Vadlejch za svoji medaili poděkoval hlavně parťákovi ve finále:

„Už před závodem jsem si říkal, že si to můžu pokazit jenom sám a že medaile je hodně blízko. Člověk nikdy neví, ale musí věřit. Rozhodující moment byl, když Víťa hodil. Vlilo mi to obrovskou energii do žil. Říkal jsem si: Víťa hodil, hodím taky. Rozhodující pokus byl špatnej, ale dalekej, což je základ. Nebyl to žádný extra hod. Pak mi říkal trenér: Hele, máš na zlato. To já sám cítil. Věděl jsem, že je to devadesát centimetrů. Člověk ví, že má v kapse stříbrnou a je hrozně těžké soustředit se na další hody. Ale i stříbrná je úplně skvělá, hlavně po té sezoně. Odjížděl jsem na olympiádu a hozeno 82, nakonec beru stříbrnou za 86,67, jsem prostě moc rád. Sezona? Bylo to strašný. Před Tretrou jsem se cítil skvěle, měl jsem životní formu, pak jsem si natrhnul tříslo. Tam jsem hodil 82 z chůze. Když mi řekli na sonu, že jsem natržený, tak jsem koukal. Olympiáda za dva a půl měsíce. Na jednu stranu dlouhá doba, na druhou člověk nikdy neví, jak se tělo zachová. Nikdy jsem ale nepřestal věřit.“

15:06

Česká výprava

Vlajkonošem české výpravy na závěrečném ceremoniálu her bude stříbrný oštěpař Jakub Vadlejch!

Jakub Vadlejch a Vítězslav Veselý už je mají!

Vítězslav Veselý a Jakub Vadlech dostávají své zasloužené medaile

14:18

Atletika

Konečné pořadí oštěpu mužů:
1. Neeraj Chopra (IND) 87,58 m
2. Jakub Vadlejch (CZE) 86,67
3. Vítězslav Veselý (CZE) 85,44

4. Julian Weber (GER) 85,30
5. Arshad Nadeem (PAK) 84,62
6. Aliaksei Katkavec (BLR) 83,71
7. Andrina Mardare (MDA) 83,30
8. Lassi Etelatalo (FIN) 83,28
9. Johannes Vetter (GER) 82,52
10. Pavel Mialeška (BLR) 82,28
11. Kim Amb (SWE) 79,69
12. Alexandru Mihaita Novac (ROU) 79,29

14:08

Atletika

Historicky první mužskou oštěpařskou olympijskou medaili, a to hned zlatou, vybojoval nejen pro svoji zemi, ale dokonce pro celou Asii Ind Neeraj Chopra, rozhodl o tom hned prvním pokusem! Čeští oštěpaři se zlepšovali postupně, nejprve ve třetí sérii zaútočil 38letý Vítězslav Veselý, po něm v páté sérii Jakub Vadlejch a společně zařídili senzační český oštěpařský medailový double! Největší favorit na zlato a druhý muž historie Johannes Vetter vůbec nepostoupil do užšího finále a skončil devátý.

14:06

Atletika

Česká republika má dvě olympijské oštěpařské medaile!!! Jakub Vadlejch i Vítězslav Veselý skončí nejhůře druhý a třetí!

14:03

Ohlasy české výpravy

Ani Jan Kuf nelitoval, že měl medaili nadosah:

„Chyběl tomu maličký kousek, poslední položka. Asi 95 % závodu se povedlo úplně neskutečně, bohužel to poslední ne, ale myslím, že osmé místo na olympiádě je úplně v pohodě. Vím o tom, že střelba je u mě slabší než ostatní disciplíny. Naopak běh je pak moje nejsilnější stránka, tam jsem si věřil, že když zastřílím špatně a soupeři mě předběhnou, já je pak doběhnu během kolečka. Vybíhat ze třetího místa bylo skvělý. Jsem strašně rád, že jsem mohl na olympiádě být, a že jsem měl šanci do poslední chvíle bojovat o medaile. To bylo něco neuvěřitelného. Emoce, které jsem tu zažil, si budu pamatovat navždycky, jsem strašně spokojený s celým závodem. Bohužel to nedopadlo, jak bychom si všichni přáli, ale to se nedá nic dělat. Odjíždím s lepšími pocity než z Ria. Už po jízdě jsem měl ohromnou radost, že se nám to povedlo. Trochu se mi vracely vzpomínky z Ria, kdy jsem musel koně nahánět, pracovali jsme na tom s mentálním koučem, abych tyto myšlenky potlačil. Můj kůň i tady byl znovu relativně složitý, dva závodníci, co ho jeli přede mnou, ho jeli relativně špatně, takže když jsme dojeli, byla to pro mě úplná extáze nadšení. Na jízdě jsem byl výrazně nervózní, ale myslím, že jsme se s koněm dokázali skamarádit za těch dvacet minut a dobře to dopadlo. Už dlouho se mi nepovedl takhle úžasný závod. Jít svůj nejlepší závod kariéry zrovna na olympiádě je myslím fajn.“

13:58

Ohlasy české výpravy

Martin Vlach byl se svým pětibojařským vystoupením hodně spokojený:

„V pětiboji se rekordy moc nepočítají, je jiná trať, takže mě osobák na přespolním běhu se střelnou překvapil. Ani jsem nevěděl, že se něco takového měří. Upřímně jsem za to rád, ale zase moc nevím, jakou vypovídající hodnotu to má. Je to určitě bonus, ale nebudu si na tom zakládat podobně, jak to dělají například atleti nebo plavci. Skrytě jsem doufal, že když stihnu operované rameno doléčit, tak se mi může na olympiádě povést dobrý výsledek. I doktoři mě utvrzovali v tom, že když nebude žádná komplikace, měl bych to stihnout. Otázka byla, jak stihnu natrénovat, rozhodně to nebylo, co se přípravy týče, stoprocentní. Pár týdnů, co jsem nemohl nic dělat, tam chybí, zvláště na vodě, ale i v šermu. Nemohl jsem trénovat naplno, musel jsem se hlídat, v tréninku mě to určitě limitovalo. V šermu jsem chtěl udělat kolem šestnácti výher, nakonec jich bylo šestnáct, což pořád ale je nad mým dlouhodobým průměrem. Doufám, že se to bude ještě zlepšovat, mám v něm obrovskou rezervu. Jde to pomaleji, než jsem doufal. Snad za pár let to bude zase lepší. Ve vodě jsem zůstal tři vteřiny za osobákem, hodně mě limitovalo to rameno. Na jezdectví ruce sice potřebuji, ale ne v takovém pohybu, aby mě rameno limitovalo, na běhu a střelbě jsem rameno nijak nevnímal. Před závodem jsem nevěděl, co od něj můžu čekat. Říkal jsem si, že když neudělám nějakou hrubou chybu, hlavně v šermu nebo na jezdectví, tak bych do desátého místa mohl být. Postupem času, jak jsem ukrajoval disciplíny, jsem tomu věřil víc a víc. Zvládnout koně pro mě byla obrovská vzpruha, zvlášť s tím, co jsem viděl včera v ženském závodě. I proto jsem byl nesmírně rád za čistou jízdu. V kombi jsem pak chtěl už běžet jen co nejdál, nepřemýšlel jsem nad konkrétním umístěním. Cenné zkušenosti, je to zase něco jiného, na člověka je vyvíjen větší tlak, je to závod jednou za čtyři roky. Jsem rád, že jsem dostal šanci si zazávodit, že mi všichni věřili, když jsem si poranil rameno a nikdo nezpochybňoval, že bych sem neměl jet. Pokud ještě dostanu někdy šanci jet na olympiádu, budu z těchto zkušeností čerpat a moc bych si to přál. Další olympiáda je už za tři roky, bude mi 27, to je ideální věk na předvádění nejlepších výkonů v pětiboji. Snad se to zase povede a snad zase lépe. Budu si to přát.“

13:56

Jakub Vadlejch také chce medaili!

13:56

Atletika

Naprostá senzace českých oštěpařů! Jakub Vadlech v páté sérii háže 86,67 m, taktéž nejlepší výkon sezóny, a jde na druhé místo! Vítězslav Veselý je třetí!

13:31

Vítězslav Veselý ve 38 letech útočí na medaili

13:31

Atletika

Vítězslav Veselý ve třetí sérii oštěpařů zaútočil na medaili! Hodem 85,44 m, což je jeho nejlepší letošní výkon, se dostal na druhé místo!

13:13

Atletika

Jakub Vadlejch hodil prvním pokusem 83,98 m a zcela určitě si zajistil postup do užšího finále. Vítězslav Veselý je zatím osmý za hod dlouhý 79,73 m.

13:02

Atletika

Začala soutěž oštěpařů i s Jakubem Vadlejchem a Vítězslavem Veselým. Hned v jejím úvodu zaútočil na historickou nejen indickou, ale dokonce asijskou medaili z mužského oštěpu Neeraj Chopra hodem dlouhým 87,03 m.

12:52

Moderní pětiboj

Konečné pořadí mužů:
1. Joseph Choong (GBR) 1482 b. (OR)
2. Ahmed Elgendy (EGY) 1477
3. Čon Un-tchä (KOR) 1470
4. Čong Čin-hwa (KOR) 1466
5. Martin Vlach (CZE) 1462
6. Ádam Marosi (HUN) 1461
7. Valentin Prades (FRA) 1458
8. Jan Kuf (CZE) 1455
9. James Cooke (GBR) 1452
10. Alexander Lifanov (ROC) 1450

12:42

Modení pětiboj

Dokonalý britský triumf v moderním pětiboji podtrhuje historickým vítězstvím mezi muži Joseph Choong, stříbrný z MS 2019! Svěřenec českého trenéra Jana Bártů, dvojnásobného medailisty z pětiboje z Montrealu 1976, sice ztrácel v běhu, ale kvalitně střílel, čímž se udržel na prvním místě a v závěrečném běžeckém kole ušetřenými silami odrazil atak skvěle střílejícího a teprve 21letého Egypťana Ahmeda Elgendyho, který přitom vybíhal s velkou ztrátou ze 13. místa! Jeho stříbro je vůbec první africkou medailí z tohoto sportu v olympijské historii! Pro třetí místo doběhl Korejec Čon Un-Tchä, který tak získává stejnou medaili jako na MS 2019! Jak Kuf byl do poslední střelby ve hře o zlatou medaili, jenže onu střeleckou položku absolutně nezvládl, zůstal na ní půl minuty a nakonec dokončil na 8. místě. Dokonce ho předběhl i Martin Vlach vybíhající z 19. místa, který dokonce v samotné disciplíně běhu se střelbou překonal olympijský rekord a se ztrátou pouhých 7 sekund na medaili doběhl pátý!

12:28

Moderní pětiboj

Za několik okamžiků odstartuje Jan Kuf svůj běh za medailovým snem.

11:49

Moderní pětiboj

Jan Kuf je před závěrečnou částí pětiboje, během se střelbou, na skvělém 3. místě! Na trasu dlouhou 3 200 metrů se čtyřmi zastávkami na laserové střelnici vyběhne 21 sekund za vedoucím Britem Josephem Choongem a pouze 9 sekund za druhým Čong Čin-hwaem z Koreje! Český pětibojař platí za kvalitního běžce, tak uvidíme, na co to bude stačit. Martin Vlach se čistým parkurem posunul na 19. místo a jako vynikající běžec nemá neřešitelný časový odstup na první desítku.

11:30

Moderní pětiboj

Jan Kuf si sice nevylosoval zrovna nejlepšího koně, ale dokázal ho zvládnout natolik, že neshodil v parkuru ani jednu překážku! Sice za cenu pomalejšího tempa, takže český pětibojař odečítá 6 bodů za docela výrazné překročení časového limitu, ale je jisté, že před závěrečným během se střelbou bude ve hře o medaili!

11:00

Moderní pětiboj

Martin Vlach měl při losu štěstí na dobrého koně a projel parkur bez jediného zaváhání, navíc sice těsně, ale přece jen neztratil ani jeden bod za čas. Z této disciplíny si tak odnáší plných 300 bodů a posune se pořadím docela výrazně vzhůru.

9:45

Moderní pětiboj

Průběžné pořadí moderního pětiboje po dvou disciplínách:
1. Joseph Choong (GBR) 573 b.
2. Čong Čin-hwa (KOR) 554
3. Ilja Palazkov (BLR) 552
4. Justinas Kinderis (LTU) 551
5. Aleksander Lifanov (ROC) 550
6. Pavels Svecovs (LAT) 545
7. Jan Kuf (CZE) 544
8. Čon Un-tchä (KOR) 542
9. Adam Marosi (HUN) 531
10. James Cooke (GBR) 531
...
27.Martin Vlach (CZE) 492

9:40

Dráhová cyklistika

Tomáš Bábek si sice vylosoval do opravné jízdy výhodnější čtvrté místo, avšak jakmile začalo jít do tuhého, na soupeře vůbec nestačil a s obrovskou ztrátou dokončil opravu na čtvrtém místě. Postupovali dva. Pro Tomáše Bábka tak soutěž v keirinu končí, aniž by se probojoval aspoň do čtvrtfinále.

9:37

Moderní pětiboj

Jan Kuf i Martin Vlach bohužel v bonusovém kole šernu žádný bod navíc, který se potom přepočítává na sekundy do závěrečného běhu se střelbou, nezískali.

Kompletní moderní pětiboj se odehrává na jednom stadionu

9:16

Dráhová cyklistika

Tomáš Bábek si v páté rozjížďce vylosoval ne zrovna výhodnou první pozici, poté se nechal zavřít a první dvě místa tak nemohl dosáhnout. Dokončil čtvrtý a bude muset do oprav.

8:30

Moderní pětiboj

Moderní pětibojaři vstoupili do svého druhého dne plaváním. Martin Vlach bohužel patří k nejslabším plavcům a ve druhé rozplavbě kraulařské dvoustovky skončil časem 2:07,19 poslední. Dostal za to 296 bodů. Jan Kuf je na tom lépe, ve třetí rozplavbě byl časem 2:02,32 druhý a dostal 306 bodů. Plavání vyhrál v novém olympijském rekordu Američan Amro Elgeziry časem 1:52,96 a dostal za to 325 bodů.
V průběžném pořadí se Jan Kuf stále drží na 6. místě se součtem 544 bodů, ale je to kolem něj hodně našlapané. Martin Vlach je se součtem 492 bodů daleko ve druhé polovině pořadí.

7:19

Golf

Konečné pořadí turnaje žen:
1. Nelly Kordová (USA) -17
2. Mone Inamiová (JPN) -16
3. Lydia Koová (NZL) -16
4. Adidi Ašóková (IND) -15
5. Hannah Greenová (AUS) -13
5. Emily Kristine Pedersenová (DEN) -13
7. Stephanie Meadowová (IRL) -12
8. Feng Šan-šan (CHN) -11
...
23. Klára Spilková (CZE) -5

6:54

Martin Fuksa vypráví o průběhu finále

6:54

Ohlasy české výpravy

Martin Fuksa nebere páté místo tragicky:

„Dal jsem do toho všechno, co jsem měl. Skončilo to tak, jak to mělo skončit. Makal jsem na sto procent, chtěl jsem do toho dát sto deset. Kdybych ve finiši trochu víc Moldavce sjížděl, tak by mi to dalo do finiše větší sílu, abych vymáčkl těch deset procent navíc. Takhle to bylo jenom na sto. Ten nahoře to chtěl takhle, já do toho dal maximum, páté místo. Nemluvil bych o žádném zklamání a doufám, že to ani nikdo tak nenapíše. Nebo že jsem nesplnil očekávání. To by mě fakt mrzelo, protože tomu dávám maximum a dneska víc nešlo udělat. Ve finále jsem chtěl jet trochu rychleji, abych s nimi byl víc v kontaktu. To se mi trochu povedlo, zvedl jsem to, ale v semifinále jsem dal finiš mnohem lépe než ve finále. Tam jsem soupeře dojížděl, takže mi to dalo pocit sto deseti procent, měl jsem hroznou sílu, tady to nepřišlo. Moldavce jsem tolik nestahoval a nedostal jsem extra extázi do finiše. Před finále jsem se cítil hrozně dobře a věřil jsem, že to tak i dopadne. Chtěl jsem to prodat v závodě, což se povedlo, ale ti kluci byli rychlejší.“

6:00

Golf

Poslední kolo turnaje golfistek muselo být kvůli dešti přerušeno ve chvíli, kdy na hřišti zbývalo posledních 21 hráček. Klára Spilková už má dohráno. Dnes to bylo celkem za 5 birdie a 3 bogey, tj. 2 údery pod nromu hřiště. Celkové skóre má -5 a v konečném pořadí je na děleném 23. místě. Na tom se už zcela jistě nic nezmění.
Velmi dramatická je situace na čele. Američanka Nelly Kordová se dokázala znovu osamostatnit na prvním místě, když po zmíněném double bogey zahrála 4 birdie a jedno bogey. Zbývají poslední dvě jamky. Ale velký pozor si musí dávat na Japonku Mone Inamiovou, která hraje skvělé poslední kolo, je v něm zatím nejlepší ze všech (6 ran pod par) a posunula se na samostatné druhé místo se ztrátou jednohu úderu na Kordovou.

5:50

Kanoistika

Konečné pořadí K4 500 m mužů:
1. Německo 1:22,219 min
2. Španělsko 1:22,445
3. Slovensko 1:23,534
4. ROV 1:23,654
5. Bělorusko 1:24,510
6. Austrálie 1:25,025
7. Maďarsko 1:25,068
8. Portugalsko 1:25,324

5:43

Finiš bronzového slovenského čtyřkajaku

5:43

Kanoistika

Poslední zlato z rychlostní kanoistiky bere v Tokiu Německo! Nesmírně tvrdý boj o vítězství ve čtyřkajaku svedlo se Španěly, obě lodě jely dlouho bok po boku a rozdíl mezi nimi se počítal na centimetry. V závěru přeci jen Němci trochu odskočili a v říjnu 40letý Ronald Rauhe z jejich posádky se dočkal páté olympijské medaile, z toho druhé zlaté! Nebyl však součástí posádky, která na čtyřkajaku vyhrála zlato i v Riu. Španělé, stříbrní i na MS 2019, vylepšili páté místo z Ria. Kdesi daleko za nimi se odehrával boj o bronz, který sváděli Slováci dlouho hlavně s Běloruskem, aby v závěru museli odrážet nástup Rusů. Ale dokázali to! Pro Samuela Baláže a Adama Botka se jedná o životní úspěch, Denis Myšák a Erik Vlček byli součástí posádky stříbrného čtyřkajaku v Riu.

5:40

Kanoistika

Slovensko má bronzovou medaili ze čtyřkajaku mužů!!!

5:36

Kanoistika

Poslední medailová naděje pro Slováky, čtyřkajak mužů. Poslední finále rychlostní kanoistiky v Tokiu za okamžik odstartuje.

5:05

Kanoistika

Konečné pořadí C1 1 000 m mužů:
1. Isaquias Queiroz dos Santos (BRA) 4:04,408 min
2. Liou Chao (CHN) 4:05,724
3. Serghei Tarnovschi (MDA) 4:06,069
4. Adrien Bart (FRA) 4:06,171
5. Martin Fuksa (CZE) 4:08,755
6. Conrad Scheibner (GER) 4:13,725
7. Fernando Dayan Jorge Enriquez (CUB) 4:13,918
8. Čeng Pcheng-fej (CHN) 4:14,048

4:58

Finiš singlkanoistů, Martin Fuksa v sedmé dráze

4:58

Kanoistika

Olympijským vítězem na kilometru singlkanoistů je Brazilec Isaquias Queiroz dos Santos, který tak vylepšuje stříbrnou medaili z domácích her v Riu! Vyhrál naprosto suverénně, do čela se posunul krátce po polovině trati a náskok navyšoval natolik, že před cílem si mohl dovolit zvolnit! Stříbro v závěru uhájil Číňan Liou Chao, úřadující mistr světa na deblkanoi, zrychlením v závěru zařídil první medaili z Tokia pro Moldavsko Serghei Tarnovschi, který těsně odsunul mimo medaile Francouze Adriena Barta! Martin Fuksa na medailové pozice od začátku ztrácel a žádné zrychlení v závěru nepřislo. Stejně jako v Riu končí na 5. místě.

4:53

Kanoistika

Martin Fuksa jde bojovat o desátou českou medaili z Tokia!

3:58

Kanoistika

Slovenský čtyřkajak Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček a Adam Botek bude bojovat o medaile! Ve svém semifinále dojel na druhém místě za suverénními Němci.

2:48

Cíl prvního semifinále s Martinem Fuksou

2:48

Kanoistika

Martin Fuksa si ve svém semifinále dobře rozvrhl síly a ze třetího místa postupuje do finále kilometru! Bude bojovat o medaile a doufejme, že si na to nechal dostatečnou rezervu.

2:25

Atletika

Konečné pořadí maratonu žen:
1. Peres Jepchirchirová (KEN) 2:27:20 hod
2. Brigid Kosgeiová (KEN) 2:27:36
3. Molly Seidelová (USA) 2:27:46
4. Roza Derejová (ETH) 2:28:38
5. Volha Mazuronaková (BLR) 2:29:06
6. Melat Yisak Kejetová (GER) 2:29:16
7. Eunice Chebichii Chumbaová (BRN) 2:29:36
8. Mao Ičijamaová (JPN) 2:30:13
9. Malindi Elmoreová (CAN) 2:30:59
10. Sinead Diverová (AUS) 2:31:14
...
52. Marcela Joglová (CZE) 2:39:29
58. Tereza Hrochová (CZE) 2:42:25
Eva Vrabcová Nývltová (CZE) DNF

2:20

Atletika

Z tria českých závodnic dokončily pouze dvě. Eva Vrabcová Nývltová avizovala, že to přeci jen půjde zkusit, ale po 18 km vzdala, tělo ji dál nepustilo. Zbylé dvě maratonkyně statečně bojovaly s podmínkami a doběhly krátce po sobě. Na 52. místě Marcela Joglová, o 6 pozic za ní Tereza Hrochová.

2:15

Atletika

Maraton žen startoval již v 6 ráno japonského času v Sapporu, tj. na severním ostrově Hokkaidó, přesto se odehrál za obrovského tepla. Na čele postupně zůstala pouze čtyřčlenná skupina, která si to měla rozdat o medaile. Z ní 5 km před cílem odpadla Američanka Molly Sedelová a zdálo se, že zůstane bez medaile, jenže jen o kousek dál zastavila Keňanka v barvách Izraele Lonah Chemtai Salpeterová a vše bylo rázem úplně jinak. Na čele tak zůstaly dvě Keňanky, ale nerozhodovalo se až v samotném závěru. Už víc než 1,5 km před cílem se utrhla Peres Jepchirchirová, mistryně světa v půlmaratonu z loňského roku, a doběhla si pro největší vítězství své kariéry! Stříbro zůstalo Brigid Kosgeiové, největší favoritce a světové rekordmance, pro senzační bronz doběhla již zmíněná Američanka!

Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 15. den

konec

Zpět na online