Menu

Další

Olympijské hry - Moderní pětiboj

Závod mužů

Vítěz: J. Choong (GBR)

konec

07.08.2021, 07:30 • Patrik Sandev (@Thimpu25)

Ohlasy Martina Vlacha (5.) bezprostředně po závodě:

„V pětiboji se rekordy moc nepočítají, je jiná trať, takže mě osobák na přespolním běhu se střelnou překvapil. Ani jsem nevěděl, že se něco takového měří. Upřímně jsem za to rád, ale zase moc nevím, jakou vypovídající hodnotu to má. Je to určitě bonus, ale nebudu si na tom zakládat podobně, jak to dělají například atleti nebo plavci.

Jsem pátý, jo? Jsem myslel, že šestý. Tak tím ještě lépe.

Skrytě jsem doufal, že když stihnu operované rameno doléčit, tak se mi může na olympiádě povést dobrý výsledek. I doktoři mě utvrzovali v tom, že když nebude žádná komplikace, měl bych to stihnout. Otázka byla, jak stihnu natrénovat, rozhodně to nebylo, co se přípravy týče stoprocentní. Pár týdnů, co jsem nemohl nic dělat, tam chybí, zvláště na vodě, ale i na šermu. Nemohl jsem trénovat naplno, musel jsem se hlídat, v tréninku mě to určitě limitovalo.

V šermu jsem chtěl udělat kolem šestnácti výher, nakonec jich bylo šestnáct, což pořád ale je nad mým dlouhodobým průměrem. Doufám, že se to bude ještě zlepšovat, mám v něm obrovskou rezervu. Jde to pomaleji, než jsem doufal. Snad za pár let to bude zase lepší. Ve vodě jsem zůstal tři vteřiny za osobákem, hodně mě limitovalo to rameno. Na jezdectví ruce sice potřebuji, ale ne v takovém pohybu, aby mě rameno limitovalo, na běhu a střelbě jsem rameno nijak nevnímal.

Před závodem jsem nevěděl, co od něj můžu čekat. Říkal jsem si, že když neudělám nějakou hrubou chybu, hlavně v šermu nebo na jezdectví, tak bych do desátého místa mohl být. Postupem času jak jsem ukrajoval disciplíny, jsem tomu věřil víc a víc. Zvládnout koně pro mě byla obrovská vzpruha, zvlášť s tím, co jsem viděl včera v ženském závodě. I proto jsem byl nesmírně rád za čistou jízdu. V kombi jsem pak chtěl už běžet jen co nejdál, nepřemýšlel jsem nad konkrétním umístěním.

Cenné zkušenosti, je to zase něco jiného, na člověka je vyvíjen větší tlak, je to závod jednou za čtyři roky. Jsem rád, že jsem dostal šanci si zazávodit, že mi všichni věřili, když jsem si poranil rameno a nikdo nezpochybňoval, že bych sem neměl jet. Pokud ještě dostanu někdy šanci jet na olympiádu, budu z těchto zkušeností čerpat a moc bych si to přál. Další olympiáda je už za tři roky, bude mi 27, to je ideální věk na předvádění nejlepších výkonů v pětiboji. Snad se to zase povede a snad zase lépe. Budu si to přát.“ (13:55:39)
Ohlasy Jana Kufa (8.) bezprostředně po závodě:

„Chyběl tomu maličký kousek, poslední položka. Asi 95 % závodu se povedlo úplně neskutečně, bohužel to poslední ne, ale myslím, že osmé místo na olympiádě je úplně v pohodě.

Vím o tom, že střelba je u mě slabší než ostatní disciplíny. Naopak běh je pak moje nejsilnější stránka, tam jsem si věřil, že když zastřílím špatně a soupeři mě předběhnou, já je pak doběhnu během kolečka.

Vybíhat ze třetího místa bylo skvělý. Jsem strašně rád, že jsem mohl na olympiádě být, a že jsem měl šanci do poslední chvíle bojovat o medaile. To bylo něco neuvěřitelného. Emoce, které jsem tu zažil, si budu pamatovat navždycky, jsem strašně spokojený s celým závodem, bohužel to nedopadlo, jak bychom si všichni přáli, ale to se nedá nic dělat.

Odjíždím s lepšími pocity než z Ria. Už po jízdě jsem měl ohromnou radost, že se nám to povedlo. Trochu se mi vracely vzpomínky z Ria, kdy jsem musel koně nahánět, pracovali jsme na tom s mentálním koučem, abych tyto myšlenky potlačil. Můj kůň i tady byl znovu relativně složitý, dva závodníci, co ho jeli přede mnou, ho jeli relativně špatně, takže když jsme dojeli, byla to pro mě úplná extáze nadšení. Na jízdě jsem byl výrazně nervózní, ale myslím, že jsme se s koněm dokázali skamarádit za těch dvacet minut a dobře to dopadlo.

Už dlouho se mi nepovedl takhle úžasný závod. Jít svůj nejlepší závod kariéry zrovna na olympiádě je myslím fajn.“
Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy na shledanou.

Medailové pořadí:

1. Joseph Choong (GBR)
2. Ahmed Elgendy (EGY)
3. Ung-tchae Čon (KOR)

Konečné pořadí:

1. Joseph Choong (GBR) – 1482 bodů (OR)
2. Ahmed Elgendy (EGY) – 1477 bodů
3. Ung-tchae Čon (KOR) – 1470 bodů
4. Čin-hwa Čong (KOR) – 1466 bodů
5. Martin Vlach (CZE) – 1462 bodů
6. Ádam Marosi (HUN) – 1461 bodů
7. Valentin Prades (FRA) – 1458 bodů
8. Jan Kuf (CZE) – 1455 bodů
9. James Cooke (GBR) – 1452 bodů
10. Alexander Lifanov (ROC) – 1450 bodů
Tohle byl hodně smutný příběh hlavně pro Jana Kufa (CZE). Opravdu dost dlouho zůstal na poslední položce, neuvěřitelně se trápil. Až ho nakonec předčil i jeho kolega z reprezentace Martin Vlach (CZE). Joseph Choong (GBR) uhájil vedení po parkuru, nicméně hodně vpřed se posunul Ahmed Elgendy (EGY), jenž slavil díky perfektnímu výkonu v této disciplíně stříbro. Souboj Korejců dopadl lépe pro po parkuru průběžně čtvrtého závodníka, Ung-tchae Čon (KOR) se prokousal na třetí příčku, Čin-hwa Čong (KOR) se musel smířit s faktem bramborové medaile.

Běh se střelbou skončil

CÍL

Nakonec Martin Vlach (CZE) skončil ještě lépe než zdecimovaný Jan Kuf (CZE). V olympijském rekordu si doběhl pro páté místo. Druhý jmenovaný nakonec skončil na osmé příčce.

CÍL

Joseph Choong (GBR) získává zlato! Jako druhý dokončil Ahmed Elgendy (EGY), bronzovou medaili sebral Ung-tchae Čon (KOR).

4STŘ

Joseph Choong (GBR) naopak zastřílel perfektně, a byť na tom běžecky není úplně nejlépe, téměř bezchybná střelba ho před posledním úsekem před cílem nejvíce favorizuje. Mimochodem, dopředu se hodně dere Ahmed Elgendy (EGY), průběžně až třináctý!

3STŘ

Martin Vlach (CZE) se po střelbě číslo tři posunul už na jedenácté místo! Ne že by mu to na střelnici úplně lepilo, ale hlavně, běžecky nestrádá.

4STŘ

Jan Kuf (CZE) se zdržel na střelnici ,a to opravdu hodně. Až na osmnáctou ránu trefil potřebných pět terčů. A zřejmě definitivně ztratil naději na zisk medaile. Opravdu hodně bídná poslední položka.

3STŘ

Jan Kuf (CZE) nestřílí dobře, až na desátou ránu zaznamenal pátý úspěšný pokus. Ale stále je ve hře o medaile. Na rozdíl od obou Korejců, tak od Josepha Choonga (GBR) je na tom běžecky asi nejlépe vůbec.

2STŘ

Joseph Choong (GBR) na druhé střelbě trefil pět terčů hned. Jan Kuf (CZE) zase až na osmý pokus. Jenže český reprezentant běží skvěle. A za ním jsou už i Ung-tchae Čon (KOR) i Ung-tchae Čon (KOR)!

1STŘ

Jan Kuf (CZE) se také zdržel na střelnici, podobně jako před pár okamžiky Choong. A protože dobře zastřílel hlavně Ung-tchae Čon (KOR), trochu ztratil svou pozici.

1STŘ

Joseph Choong (GBR) se zdržel na první střelbě, zastřílel až na osmý pokus pět ran. I tak zůstává první.

START

Ung-tchae Čon (KOR), Pavels Svecovs (LAT), Alexander Lifanov (ROC), Ádam Marosi (HUN) či Ádam Marosi (HUN) jsou taktéž v dění poslední disciplíny. Mezi nimi je jen minimální rozdíl.

START

A na trati je už také Jan Kuf (CZE)! Na zlato mu zatím chybí zhruba dvacet sekund.

START

Jako první odstartoval Joseph Choong (GBR), který má k medailím opravdu nejblíže. O něco později se do hry dostal Čin-hwa Čong (KOR).

Závod mužů

Vítěz: J. Choong (GBR)

konec

Zpět na online