Menu

Fotbal

Ukrajinská Premier Liga

FK Šachtar Doněck – Dynamo Kyjev

3:0

konec (1:0)

01.05.2016, 18:30 • L'viv Arena, Lvov • 24. kolo • Vojtěch Tůma

Ode mě je to pro dnešek vše. Spolu s Michalem Konvalinou, který připravoval gify z nejdůležitějších momentů tohoto mače, se s Vámi loučíme a přejeme úspěšný vstup do nového týdne. Na počtenou! (20:51:56)
Držení míče: 46 % : 54 %.
Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 2:7. Rohy: 1:5. Ofsajdy: 2:0.
Vyhrocené utkání dvou nejlepších ukrajinských celků je za námi, i třetí vzájemný souboj v této sezoně lépe vyzněl pro Šachtar, který zvítězil 3:0! Nic to ovšem nemění na tom, že v čele Premier Ligy zůstává Dynamo, které má na svého dnešního soupeře stále čtyřbodový náskok a titul si už, dle mého názoru, vzít nenechá. Žádný oku lahodící fotbal jsme dnes nesledovali, hrálo se spíše bojovné utkání, především v druhé půli se pak hodně přitvrdilo. Úvodních pětačtyřicet minut nabídlo jen jednu jedinou šanci, ta ale skončila gólem, když parádní akci Doněcku zakončil Eduardo.

Ve druhém poločase se do té doby nepříliš aktivní Kyjevští lehce osmělili a měli více ze hry. Ve finální fázi kombinačních akcí se jim ale dnes nevedlo, domácí přestáli jejich tlak a v třiasedmdesáté minutě znovu udeřili, prosadil se Wellington Nem. Nedlouho nato přidal uklidňující branku Eduardo, na hřišti se poté strhla pořádná mela mezi oběma tábory, sudí nakonec vyloučil jednoho hráče na každé straně. Nadějně vypadající příležitosti si celek z hlavního ukrajinského města vytvořil až v samotném závěru, oranžovo-černým ale pomohl brankář Kanibolockij, respektive horní tyč jeho svatyně.

90+4

Konec zápasu.

90+3

Domácí brankář si při posledním zákroku zřejmě přivodil lehké zranění. Dochytat toto utkání, do jehož konce nezbývá ani minuta, však pro něj nebude problém.

90+2

90+2. Rána Danila Silvy skončila na horní tyči domácí brány.

90+2

Dynamo mělo k dispozici rohový kop. Z něj ještě nic nedokázalo vymyslet, i nadále se však udrželo v blízkosti domácí šestnáctky, nakonec k famózní střele z uctivé vzdálenosti napřáhl Danilo Silva, Kanibolockého ale zachránilo břevno!

90+1

Nastavovat se budou tři minuty!

90

Danilo Silva dostal hodně prostoru k centru a využil ho parádně, když našel z druhé vlny si sbíhajícího Bujalského, jeho rána ale doputovala těsně vedle pravé tyče domácí pokladnice!

89

Kovalenko opět dobře zapracoval, rozhlédl se kolem sebe a chytrou kolmicí vyslal na zteč dvougólového střelce Eduarda, ten však ve svém postupu směrem k brance kvůli ofsajdu nemohl pokračovat.

88

Doněčtí si závěr utkání už jen hlídají, nyní se výjimečně vydali směrem do útoku. Sám na sebe to vzal Viktor Kovalenko, který vypálil zhruba z pětadvaceti metrů, jeho ráně ale k úspěchu scházela troška přesnosti.

86

86. Gonzálezova rána do rukavic domácího brankáře.

86

Konečně nám nějaké vzrušení přinášejí i momenty, které do fotbalu patří! Po rozehrání přímého kopu se míč v šestnáctce Šachtaru odrazil ke Gonzálezovi, jehož štiplavou střelu ale Kanibolockij zvládl eliminovat.

85

Danilo Silva ve středovém kruhu přibrousil Malyšjeva, tady sudí klidně mohl udělit žlutý kartónek, nakonec se ale rozhodl pouze pr domluvu.

84

Už se opět hraje! Jsem opravdu zvědavý, v jakém duchu bude závěr utkání probíhat. Hráči hostujícího týmu evidentně neunášejí fakt, že letos ani napotřetí na Šachtar nevyzrají.

82

Stále se nehraje, sudí nyní ještě rozdal dvě žluté karty, potrestáni byli Vida a Rybalka. Domácí trenér Lucescu byl navíc vykázán ze střídačky.

81

Sudí se nakonec rozhodl vyloučit hned dva hráče. Na obou stranách se bude dohrávat v deseti, kromě Jarmolenka do kabin předčasně zamíří i Stěpaněnko.

79

79. Strkanice mezi oběma tábory po třetí brance.

79

Ihned po vstřelené brance se na hřišti rozpoutala pořádná mela, do které se zapojili i hráči ze střídačky! Hostující hráči se zřejmě nehodlali smířit s inkasováním třetí branky, v hromadné strkanici se nejaktivněji angažoval Jarmolenko, kterého za malou chvíli nejspíše čeká cesta pod sprchu.

78

78. EDUARDO - 3:0

78

Šachtar Doněck právě vstřelil branku!
Je rozhodnuto, Šachtar přidává třetí hřebík do kyjevské rakve! Na levé straně se k míči dostal Taison, který následně přesnou nahrávkou našel na hranici malého vápna bojujícího EDUARDA a ten se štěstím překonal Šovkovského!

78

Poslední střídání na straně hostí, hřiště opouští Miguel Veloso, místo něho nastupuje Serhij Sydorčuk.

77

Na hostujících hráčích je vidět obrovská frustrace, znát je to především v osobních souboje. Třeba Rybalka teď naprosto zbytečně dohrál Taisona, tady se klidně mohlo žlutit.

76

Střídání v týmu FK Šachtar Doněck: ze hřiště odchází Wellington Nem, přichází Marlos.
Střídání v týmu FK Šachtar Doněck: ze hřiště odchází Bernard, přichází Taison.

75

S tímhle hosté rozhodně nepočítali, v posledních minutách to byli právě oni, kdo měl více ze hry, tato branka jim však vítězství hodně oddálila. Uvidíme, zda Dynamo ještě dokáže vývoj zápasu zdramatizovat.

73

73. Wellington NEM - 2:0

73

Šachtar Doněck právě vstřelil branku!
Šachtar přidává druhou branku, a výrazně se tak přibližuje vítězství! Hostující obrana teď pořádně zaspala, Stěpaněnko pěkným pasem našel rozběhnutého WELLINGTONA NEMA, který se ve vápně vyhnul obránci a celou akci zakončil nekompromisní střelou k tyči!

73

73. Zakončení Gonzáleze vysoko nad domácí pokladnici.

73

Vzápětí se však Dynamo přihnalo s další akcí, na jejímž konci scházelo jen přesnější zakončení. Bujalského centr vyrazil nejistý Kanibolockij jen před sebe, překvapený Derlis González však zamířil vysoko nad branku.

72

Sudí ještě řešil správně postavení zdi, exekuce přímého kopu se nakonec ujal Serhij Rybalka, jehož centr směřující do malého vápna ale v pohodě lapil Kanibolockij.

70

Kovalenko roztáhl hru směrem k Bernardovi, který se pokusil zamotat hlavu bránícímu Silvovi, ten se ale nenechal vycukat, zkušeně si počkal a založil protiakci Dynama, na jejímž konci byl v těsné blízkosti šestnáctky faulován González.

69

Pár okamžiků nato byl sudí nucen tasit další kartu žluté barvy, za ne úplně vhodné slovní doprovody na jeho adresu ji vidí Vasyl Kobin.

68

Emoce opět mírně vzplály, po Jarmolenkově faulu byli domácí hráči hluboce nespokojeni s tím, že sudí neudělil žlutou kartu. Eduardo nakonec nesportovně zakopl balon, za což byl správně potrestán.

67

Bujalskij počkal na ideální moment a poté poslal lehký oblouček do běhu Gonzálezovi, toho si ale s naprostým klidem pohlídal obránce Kobin.

66

Wellington Nem vybojoval míč u postranní čáry a hodlal s ním vyrazit vstříc hostující brance, v jeho postupu jej ale zastavil faulující Miguel Veloso. Přímý kop pro Doněck.

65

Andrij Jarmolenko dnes zůstává daleko za svými možnosti. Nyní o sobě dal po dlouhé době opět vědět, jeho samostatná akce však nijak slavně neskončila, Kanibolockij bude odkopávat od domácí svatyně.

64

Viktor Kovalenko podnikl dravý výpad, na jehož konci ještě nahrál Wellingtonu Nemovi, který se ve vápně po souboji s Chačerdim poroučel k zemi, sudí však tento zákrok jako penaltový neposoudil.

63

Na hřišti se toho už několik minutek nic moc neděje, za postranní lajnou se však začínají rozcvičovat domácí hráči, kteří normálně nastupují v základní sestavě. Doufejme, že jejich případný příchod utkání oživí.

62

Jarmolenko se ocitl proti dvojici protihráčů, díky svým technickým dovednostem z této nepříliš komfortní situace získal nejvíc, co asi mohl, tedy autové vhazování.

60

Hosté se začínají směrem kupředu poměrně osmělovat. Na levé straně dostal hodně prostoru k centru Vitorino Antunes, před dotírajícím Moraesem míč v šestnáctce na poslední chvíli uklidil Ordec.

59

Hosté zahrávali volný přímý kop. Velosův přetažený centr dokázal do malého vápna vrátit Antunes, bránící Kryvcov si ale s celou situací věděl rady a odkopl balon do bezpečí. Mezitím se zpět do hry vrátil Danilo Silva.

58

Ivan Ordec svůj obranný skluz proti Moraesovi nenačasoval vůbec ideálně a zcela správně za své počínání vidí žlutý kartónek.

57

Jedná se o Danila Silvu, který hřiště opouští s krvavým šrámem v obličeji. Po krátkém ošetření by se ale měl zpět zapojit do hry.

56

56. Hlavička nad domácí bránu v podání Domagoje Vidy.

56

Zas tak špatné to nebylo. Miguel Veloso nadýchaným centrem našel Vidu, jehož hlavička z nadějné pozice však zamířila nad branku. Právě hostující obránce ve výskoku nešťastně do obličeje zasáhl jednoho ze svých spoluhráčů, na trávník jsou přivolání zdravotníci.

55

Eduardo si v souboji s Antunesem pomohl faulem, následovat tedy bude přímý kop v podání Dynama, Jak s touto situací hosté naloží?

54

54. Šovkovskij našel balon po nepřehledné situaci ve vápně Kyjevu.

54

Hostující obrana si vybrala slabší chvilku, v právě části šestnáctky se na chvíli úplně sám ocitl Wellington Nem, jehož střílený centr byl ještě dvakrát tečován, Šovkovskij ale byl připraven.

53

Ivan Ordec vyslal na zteč rozběhnutého Kovalenka, ten si ale balon až příliš předkopl, čehož využil vracející se stoper Antunes a nechal kulatý nesmysl doputovat až k Šovkovskému.

52

Wellington Nem se nyní mohl vrhnout do velice zajímavě vypadajícího brejku, v souboji s Rybalkou si však počínal za hranicí pravidel.

51

Chačeridi zvedl hlavu a dlouhatánským nákopem našel rozběhnutého Júniora Moraese, který se s trochou štěstí dostal až před brankáře Kanibolockého, v klíčový moment si ale balon ukopl.

50

Žlutou kartu dostává Stěpaněnko (FK Šachtar Doněck).

49

Karty se nám obrátily, nyní míč na svých kopačkách v hloubi obranné poloviny drží hráči kyjevského Dynama, kterým to dnes směrem dopředu zatím opravdu příliš nelepí. Změní na tom něco dva nově příchozí hráči?

48

Chačeridi předvedl obrovskou minelu v rozehrávce, naštěstí pro něj a pro celé Dynamo se ale Eduardovi balon zamotal mezi nohama, čehož využil vracející se Jarmolenko.

47

Druhou půli zahájili domácí předlouhou kombinací na vlastní polovině, aktivně napadající Kyjevští je sice několikrát dostali do nepříliš komfortní situace, hráči Šachtaru ale vždy obstáli.

46

Do druhé půle vstupuje Dynamo se dvěma změnami. V utkání už neuvidíme Garmaše s Gusevem, na jejichž místa nastoupí Vitalij Bujalskij a Derlis González.

46

Začal druhý poločas.
První poločas je za námi! Asi nebudu daleko od pravdy, když budu tvrdit, že kvalita utkání zatím výrazně zaostává za našimi očekáváními. Ani jeden z celků toho směrem do útoku příliš nevymyslel, utkání je plné nepřesných a uspěchaných přihrávek. Viděli jsme pouze jednu vážnější šanci, i to nám ale k úvodní brance stačilo, krásnou akci Šachtaru ve třiatřicáté minutě zakončil Eduardo. V závěru se začalo viditelně přitvrzovat, nejaktivnější v tomto ohledu je dvojice Stěpaněnko – Garmaš, která si střihla hned několik opravdu hraničních soubojů.

45+6

První poločas skončil.

45+5

Po další z chyb v rozehrávce Dynama táhl okamžitou protiakci Šachataru Bernard, který hodlal hru roztáhnout na sprintujícího Kovalenka, počínal si ale mimořádně nepřesně, a nadějně vypadající přečíslení tak zbytečně zazdil.

45+4

Hosté se konečně dostali k míči, Júnior Moraes si po autovém vhazování hodlal narazit s Jarmolenkem, toho ale zradilo zpracování.

45+3

Domácí už si ve zbylém průběhu úvodní pětačtyřicetiminutovky nechtějí připouštět zbytečné komplikace a kombinují na vlastní polovině, zahraje se i brankář Kanibolockij.

45+2

Wellington Nem vybojoval balon pro Stěpaněnka, který podnikl dvacetimetrový sprint až na hranici pokutového území, odkud vypálil, rána mu však příliš nesedla a balon doputoval pouze k připravenému Šovkovskému.

45+1

Začíná se přitvrzovat, unikajícímu Bernardovi se do cesty nevybíravě postavil Chačeridi, který dostává naprosto oprávněný žlutý kartónek.

45

Vzhledem ke dvěma zásahům do hry v podání fanoušků se nad rámec první půle nastaví hned šest minut!

44

Chvíli nato však Dynamo mělo k dispozici autové vhazování, po němž se ke střele zhruba z pětadvaceti metrů odhodlal Júnior Moraes, trefil ale pouze blokujícího Kryvcova.

43

Vida si narazil s Antunesem a poté z první vyslal na zteč rozběhnutého Guseva, ten však v souboji jeden na jednoho nestačil na Kobina.

42

Nyní už ale neměl na vybranou, unikajícího Ševčuka jasně přistrčil Andrij Jarmolenko, tady není o čem diskutovat.

41

Ihned po tomto souboji se na trávníku strhla první menší pošťuchovaná a výměna názorů mezi oběma tábory, sudí ale neměl důvod k udělení dalšího žlutého varování.

40

Ou, tohle byl tvrdý zákrok! Garmaš neudržel nervy na uzdě a za předchozí faul se Stěpaněnkovi pomstil v plné parádě, bohužel pro něj ale sudí tasí žlutou kartu.

39

Chačeridi přenesl hru na levou stranu, odkud Antunes vyslal do šestnáctky nenápadný centr, který ještě lehce tečoval útočník Moraes, Kanibolockij se ale vůbec nezapotil.

38

Hosté už několik desítek vteřin drží balon na svých kopačkách a vymýšlejí akci, která by vedla k vyrovnání. Podaří se jim to ještě před odchodem do kabin?

37

Stěpaněnko zákrokem na hranici pravidel odzbrojil Garmaše, čímž započal rychlý kontr v podání Šachtaru, díky nepřesnému přenesení hry jej ale také sám ukončil. Garmašovi se zpět na nohy příliš nechce, zásah zdravotníků ovšem nebude potřeba.

36

Už se zase hraje. Ihned po zpětném uvedení míče do hry přišel dlouhý nákop na Jarmolenka, ten však ze souboje proti Ševčukovi vytěžil jen a pouze autové vhazování.

34

Opět se zřejmě pár minutek hrát nebude, fanoušci o sobě opět dávají vědět v tom negativním slova smyslu, přes oblaka tmavého kouře momentálně ani není vidět branka hostujícího celku.

33

33. EDUARDO - 1:0

33

Šachtar Doněck právě vstřelil branku!
Tohle byla paráda, Šachtar se z první výraznější šance prosazuje a jde do vedení! Kovalenko udělal pár rychlých kroků a přihrál Bernardovi, který vymyslel fantastickou kolmici pro EDUARDA a brazilský útočník už si v souboji tváří v tvář brankáři Šovkovskému věděl rady!

32

Kovalenko našel Wellingtona Nema, ten však prováhal ideální moment na střelu a místo toho míč jen přenesl na druhou stranu k Ševčukovi. Domácí obránce sice vybojoval rohový kop, obrana Kyjeva si s ním ale hravě poradila.

31

To hráči Dynama jsou o něco kreativnější, nebojí se kombinovat. Garmaš povedenou patičkou uvolnil Rybalku, který na hranici šestnáctky zasekl balon a poslal jej Velosovi, ten však z první zamířil vysoko nad branku.

30

Domácím zatím směrem dopředu chybí nějaká kreativnější myšlenka, vše je to jen o nakopávaných balonech. Jeden takový nyní vyslal Ordec, Eduardo ale neměl šanci balon zastihnout.

28

Nyní už se další z šikovných Brazilců v dresu Šachtaru k míči dostal, zpracování mu ale nevyšlo podle představ. Kulatý nesmysl mu odebral Vida, Wellington Nem jej pak zpět do svého držení získal jen za cenu faulu.

27

Domácí dobrou minutu kombinovali na vlastní polovině, nakonec se Vasyl Kobin rozhodl pro dlouhý nákop pro Wellingtona Nema, ten však v souboji rameno na rameno s Vidou úspěch neslavil.

26

Máme odehraných zhruba pětadvacet minut a zatím bůhvíjak pohledný fotbal opravdu nesledujeme. K vidění nebyla žádná gólem zavánějící příležitost, oba celky se zřejmě nikam bezhlavě hnát nehodlají.

25

25. Pěkná fineska Jarmolenka, na kterou navázal výrazně horší střelou Garmaš.

25

Jarmolenko opět ukázal, že je mimořádně technicky vyspělým fotbalistou, když po individuální akci náramnou patičkou poslal balon ke Garmašovi, jeho rána ovšem za moc nestála.

24

Stěpaněnko je z předchozí situace viditelně frustrovaný, naprosto zbytečně nyní přišlápl kotník Jarmolenkovi. Sudí si ho volá na kobereček a uděluje mu poslední varování.

23

Obrana Šachtaru si s ním bez sebemenšího zaváhání poradila, v malém vápně ale po souboji s Vidou zůstal ležet Taras Stěpaněnko, který nejspíše inkasoval úder do obličeje.

22

Hosté se usadili na útočné polovině, po sérii několika přihrávek se k míči dostal stoper Chačeridi, který nakonec vybojoval přímý kop. Ten Dynamo rozehrálo velice svižně, Garmaš mu zařídil první roh tohoto klání.

21

Hra se momentálně bez jakýchkoliv šancí stěhuje z jedné strany trávníku na tu druhou. Po krkolomné rozehrávce v podání Šovkovského mohlo Dynamo podniknout dravý výpad do nepříliš zkonsolidované obrany soupeře, Jarmolenko ale přihrál velice nepřesně.

20

Malyšjev dlouhým pasem z hloubi obranné poloviny našel rozběhnutého Bernarda, ten však v souboji jeden proti jednomu nedokázal přejít přes pozorného Antunese.

18

Kovalenko si troufl na souboji s dvojicí protihráčů, ukousl si ale příliš velké sousto. Kyjev mohl okamžitě přejít do protiútoku, vše ale nepřesným pasem zhatil Garmaš.

17

Na trávníku na malou chvíli zůstal ležet Maksym Malyšjev, ale vypadá to, že by vše mělo být v pořádku a mladý záložník ve službách doněckého celku bude pokračovat.

16

16. Individuální průnik Andrije Jarmolenka.

16

Andrij Jarmolenko ustál několik tvrdých soubojů a následně vyslal přízemní centr do malého vápna, ovšem ani Moraes a ani Gusev na jeho nabídku nedokázali dosáhnout.

15

Stěpaněnko ve středu hřiště obral kličkujícího Garmaše, následně roztáhl hru na Bernarda, který hodlal šikovným obloučkem na zteč vyslat rozběhnutého beka Ševčuka, ale poslal míč do zámezí.

14

Další sóloakce už Jarmolenkovi vyšla. Ukrajinský záložník si míč navedl směrem ke středu, přehodil si jej na levačku a z nějakých třiceti metrů vypálil, jeho dělovka však postrádala trošku té přesnosti.

13

Jarmolenko se zkusil prosadit samostatně, přes Ševčuka ale nedokázal přejít. Odražený balon se ale dostal k Silvovi, jenž jej okamžitě poslal do pokutového území, kde vysoko nad branku hlavičkoval Júnior Moraes.

12

Nakonec se Doněčtí rozhodli pro kombinaci na vlastní polovině, vše se dlouhým nákopem na Bernarda rozhodl ukončit obránce Kobin, jeho pas toho však, co se přesností týče, moc nepobral.

11

Poprvé o sobě směrem vpřed dalo vědět i Dynamo. Veloso roztáhl hru na Olega Guseva, jehož dlouhatánský centr v šestnáctce do bezpečí s klidem odhlavičkoval Ordec, a Šachtar tak může rozjet protiakci.

10

10. Po Bernardově centru zakončoval stoper Kryvcov nad bránu Dynama.

10

Kovalenko si došel pro další faul, tentokráte si za hranicí pravidel počínal Rybalka. Nařízenou standradní situaci znovu zahrával Bernard, jehož centr doputoval na hlavu obránce Kryvcova, který v dobré pozici zamířil nad branku.

9

Nic světoborného domácí nevymysleli. Bernardův centr na přední tyči doputoval k obránci Ordecovi, jeho hlavička se však mezi ty zdařilé rozhodně počítat nedala.

8

Vida si na pravé straně tvrdě vyšlápl na Kovalenka, sudí naprosto správně nařídil volný přímý kop ve prospěch Doněcku. Jak s ním domácí celek naloží?

7

Chačeridi se nyní teď příliš dobře nezorientoval, jeho „malá domů“ byla opravdu hrubě nepovedená, brankář Šovkovskij ale dokázal včas zareagovat a před dotírajícím Eduardem balon odkopl do zámezí.

6

Od obou celků je to v úvodu utkání hodně neučechrané, sledujeme spoustu nepřesných přihrávek. Po levé straně se samostatně zkusil prosadit Bernard, díky faulu Jarmolenka ale příliš daleko nedoputoval.

5

Vše už by mělo být v pořádku, pojďme se znovu věnovat fotbalu!

3

Hra se přerušuje, fanoušci sídlící za brankou domácích totiž na trávník vhodili pyrotechniku, polovina hrací plochy je teď zavalena kouřem. Uvidíme, jak dlouhá pauza bude potřeba.

2

V úvodu zápasu o sobě dal vědět domácí Bernard, který nejprve po sérii několika kliček vybojoval autové vhazování, následně mu kotník nepříjemně přišlápl obránce Silva, brazilský šikula ale bude v pořádku.

1

Hlavní sudí Jurij Moražovskij právě odstartoval dnešní utkání, pojďme tedy na to! Výkopu se ujali domácí, kteří nastupují v tradiční oranžovo-černé kombinaci, naopak Dynamo oblékne dresy bílé barvy.

1

Utkání právě začalo.
Hráči obou celků jsou už připraveni v útrobách lvovské arény, za pár okamžiků je hlavní sudí Možarovskij přivede na travnatou plochu.
Úvodní sestavy:

FK Šachtar Doněck: Kanibolockij – Kobin, Ordec, Kryvcov, Ševčuk – Malyšjev, Stěpaněnko (C) – Wellington Nem, Kovalenko, Bernard – Eduardo.
Náhradníci: Sarnavskij – Kučer, Rakyckyj, Ismaily, Marlos, Taison, Ferreyra

Dynamo Kyjev: Šovkovskij (C) – Danilo Silva, Chačeridi, Vida, Antunes – Jarmolenko, Garmaš, Rybalka, Veloso, Gusev – Júnior Moraes.
Náhradníci: Rudko – Jakovenko, Petrović, Sydorčuk, González, Bujalskij, Teodorczyk

Rozhodčí: Jurij Možarovskij – Oleksandr Vojťuk, Sergij Bekker.
Ještě jednou Vás všechny vítám u sledování online přenosu ze šlágru ukrajinské Premier Ligy! Domácí Šachtar dnes nastupuje v hodně obměněné sestavě, ale vzhledem k tomu, že jej ve čtvrtek čeká odveta semifinále Evropské ligy, se tomu ani nelze divit. Naopak Kyjevští vyrukují s tím nejsilnějším, co momentálně mají k dispozici – těšit se můžeme např. na ex-libereckého Rybalku nebo nestárnoucího gólmana Šovkovského.
Vzájemná utkání v této sezoně

14.7. 2015 (Ukrajinský Superpohár) – Dynamo Kyjev:FK Šachtar Doněck 0:2

Branky: 90+2. Srna (pen.), 90+4. Bernard

16.10. 2015 (11. kolo Premier Ligy) – Dynamo Kyjev:FK Šachtar Doněck 0:3

Branky: 40. Marlos, 59. Alex Teixeira, 67. Alex Teixeira
Dynamo Kyjev

Historicky nejúspěšnější ukrajinský celek, který má na svém kontě už neuvěřitelných osmadvacet ligových titulů, si s největší pravděpodobností dokráčí pro další prvenství. O triumf se Dynamo může připravit už pouze a jen samo, jak již bylo zmíněno, jeho náskok na dotírající Šachtar je dostatečný. V této sezoně to Kyjevu opravdu neuvěřitelně šlape, z třiadvaceti kol prohráli svěřenci kouče Rebrova, obrovské klubové ikony, jen jednou a to právě se svým dnešním oponentem, kterému doma podlehli 0:3. Dynamo se může pyšnit především výborně propracovanou defenzivou, vždyť v právě probíhajícím ročníku inkasovalo pouze sedmkrát a hned v sedmnácti případech udrželo čisté konto!

Stejně jako Šachtar se i celek z hlavního ukrajinského města letos představil na evropské scéně. Skupinu v Lize mistrů měli Kyjevští opravdu velice těžkou, los jim přisoudil Porto, Chelsea a Macabi Tel-Aviv. Souboj o dvě postupová místa byl velice vyrovnaný, Dynamo ale zvládlo klíčové utkání na půdě Porta a právě na úkor portugalského týmu postoupilo mezi šestnáct nejlepších, kde na ně čekal další těžký oříšek v podobě Manchesteru City. Na něj už parta okolo nestárnoucího kapitána a brankáře Šovkovského nestačila, Citizens o svém postupu rozhodli už v prvním měření sil, když na Ukrajině vyhráli 3:1.
FK Šachtar Doněck

Šachtar opět prožívá velice vydařenou sezonu a to jak v ukrajinské lize, tak i na půdě pohárové Evropy. S nadějemi na titul, který by byl v pořadí již jubilejním desátým, to však začíná vypadat bledě. Do konce zbývají už jen tři kola a fotbalisté Doněcku, kterým patří druhá pozice, na svého dnešního soka ztrácejí už jen těžko smazatelných sedm bodů. Těžko družině vedené Mirceou Lucescem něco vytýkat, snad jen dvě poměrně zbytečné venkovní remízy z poslední doby v zápasech proti ve spodní části tabulky se pohybujícím mužstvům. Jinak se ale Doněčtí prezentují velice pohledným a útočným fotbalem, v průměru tři vstřelené branky na utkání a nejlepší ofenziva v lize jsou toho jasným důkazem.

Povedenou pouť pak parta okolo kapitána Srny absolvuje i v evropských pohárech. Po třetím místě v základní skupině Ligy mistrů Šachtar zamířil do vyřazovací fáze Evropské ligy, kde to zatím dotáhl mezi nejlepší čtyřku, když postupně přešel přes silné Schalke, Anderlecht a portugalskou Bragu. Semifinálový dvojzápas se Sevillou, velkým specialistou na tuto soutěž, zahájili oranžovo-černí před vlastními fanoušky, se španělským soupeřem však uhráli pouze remízu 2:2, a do odvety, která je na programu tento čtvrtek, si tak příliš dobrou pozici nevytvořili.
Příjemný nedělní podvečer přeji všem příznivcům kvalitní kopané! Každý víkend Vám nabízíme pestrou škálu fotbalových mačů, dnes jsme do ní navíc zařadili atraktivní střetnutí dvou nejlepších celků ukrajinské ligy. FK Šachtar Doněck už v souboji o titul ztrácí a proti Dynamu Kyjev, jasnému lídru tabulky, se bude snažit vykřesat alespoň drobnou jiskřičku naděje. Ke sledování tohoto přenosu jste všichni srdečně zváni, úvodní výkop je naplánován na 18:30.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.

FK Šachtar Doněck – Dynamo Kyjev

3:0

konec (1:0)

Zpět na online

Branky: 33. Eduardo, 73. Wellington Nem, 78. Eduardo

Karty:   50. Stěpaněnko (SAC), 58. Ordec (SAC), 68. Eduardo (SAC), 69. Kobin (SAC) – 40. Garmaš (DKY), 42. Jarmolenko (DKY), 45+1. Chačeridi (DKY), 82. Vida (DKY), 82. Rybalka (DKY)   81. Stěpaněnko (SAC) – 81. Jarmolenko (DKY)

Držení míče: 46 % : 54 %.
Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 2:7. Rohy: 1:5. Ofsajdy: 2:0.

FK Šachtar Doněck: Kanibolockij – Kobin, Ordec, Kryvcov, Ševčuk – Malyšjev, Stěpaněnko (C) – Wellington Nem (76. Marlos), Kovalenko, Bernard (76. Taison) – Eduardo.
Náhradníci: Sarnavskij – Kučer, Rakyckyj, Ismaily, Marlos, Taison, Ferreyra

Dynamo Kyjev: Šovkovskij (C) – Danilo Silva, Chačeridi, Vida, Antunes – Jarmolenko, Garmaš (46. Bujalskij), Rybalka, Veloso (78. Sydorčuk), Gusev (46. González) – Júnior Moraes.
Náhradníci: Rudko – Jakovenko, Petrović, Sydorčuk, González, Bujalskij, Teodorczyk

Rozhodčí: Jurij Možarovskij – Oleksandr Vojťuk, Sergij Bekker