Menu

Fotbal

Kvalifikace MS (Evropa)

Chorvatsko – Kypr

1:0

konec (1:0)

27.03.2021, 18:00 • Stadion HNK Rijeka, Rijeka • Skupina H • Michal Břuchanský

Tipsport: 1.15 8.58 18.1 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (19:57:46)
Statistiky:
Střely na branku: 3 – 2
Střely mimo: 11 – 0
Držení míče: 66 % – 34 %
Rohové kopy: 7 – 0
Ofsajdy: 3 – 3
Fauly: 12 – 7
Žluté karty: 3 – 0.
Po prohře ve Slovinsku podali Chorvaté další slabý výkon. Na domácím hřišti vybojovali nad outsiderem z Kypru hubené vítězství 1:0, které jim ve čtyřicáté minutě vystřelil Mario Pašalić. Hosté po změně stran vylezli z obranné ulity, která jim proti Slovensku zajistila bezbrankovou remízu. Útok Kypru byl ale slabý a v nervózní koncovce si z několika náznaků nevytvořil žádnou šanci.

90+4

Konec zápasu.

90+4

Po ofsajdu Pittase už je asi jasno. Do konce zbývá necelá půlminuta a míč se pochybuje na obranné poloviny Kypru.

90+3

Trocha nesportovního chování od Matea Kovačiće. Na žluté karty vedou hráči Chorvatska 3:0.

90+3

Luka Modrić se velmi pomalu přesunul k praporku, odkud rozehrál na Oršiće. Ten odevzdal míč něčím, co připomínalo nepřesný centr a ještě horší střelu.

90+3

Jenže zbytečné chyby se množí i na hostující straně. Ztráta míče v samotné přípravné fázi v takto pozdní čas hodně mrzí. Chorvaté si navíc vybojovali rohový kop.

90+2

Mislav Oršić se neprosmýkl po levé autové čáře. Zanedlouho zase Kramarićovi utekl balon do zámezí mezí střídačkami.

90+1

Šance Kypru na senzační bodový zisk budou trvat ještě čtyři nastavené minuty.

90

Nikos Kostenoglou si neodpustil protesty po vcelku jasném faulu Ioannoua na Juranoviće. Odměněn za to byl žlutou kartou.

90

O ofenzivní složce hry už se u Kypřanů pozitivně mluvit nedá. Stejně jako ve středu proti Slovensku je to víceméně bezzubá snaha.

89

Constantinos Soteriou zvládl riskantní skluz proti Vlasićovi, který by se jinak ocitl v lukrativní pozici. Obrana Kypru si skutečně zaslouží velký respekt.

88

Domácí se dokonce uchylují k vysvobozujícím odkopům do území nikoho. Takovýto průběh posledních minut si před začátkem asi nepředstavovali.

87

Kyriakou přenášel hru doleva, kde Ioannou skončil po kontaktu s Vlašićem na zemi. Estonští rozhodčí však provinění proti pravidlům neviděli.

86

Kramarić nahrál na osu hřiště Oršićovi, který se zatím vůbec nedostal do hry. Teď to chtěl vykompenzovat ranou z pětadvaceti metrů, která však nestála za nic.

85

Další chvilka klidu pro Chorvatsko. Ioannis Pittas měl v úmyslu provětrat levou stranu, ale byl mu odmáváno postavení mimo hru.

84

Paris Psaltis hrudí sklepl přetažený centr Juranoviće k Michaelovi. Na hřišti je stále hodně citelná nervozita.

83

Nikola Vlašić byl u pravé postranní čáry zdvojený. Míč neudržel a rozhodčí přisoudili autové vhazování Ioannouovi.

82

Střídání v týmu Kypr: ze hřiště odchází Konstantinos Laifis, přichází Giannis Andreou.

82

82. Nikola Vlašić (CRO)

82

Pittas dost ležérně bránil Vlašiće, který převzal nahrávku od Modriće. Střela z hrany šestnáctky ale letěla na střed brány a Michael si připsal snadný zákrok. Vůbec první po změně stran.

81

Juranovićův centr byl odvrácen na Modriće, který se zahnal do ostrého úhlu a z něj neprocpal míč do předbrankového území.

80

Konstantinos Laifis už toho má po souboji s Vlašićem plné zuby. Spoluhráč Ioannou mu pomáhá zbavit se křeče v levé noze.

79

Papoulisův oblouček na Pittase zneškodnili pozorní stopeři v kostkovaných dresech. Chorvatům by se nesmírně hodil uklidňující druhý gól.

78

Po ztrátě Laifise zůstali téměř všichni hráči v modrém na útočné polovině. Aktivním presinkem donutili Ćaletu-Cara odkopnout míč na tribunu.

77

Držení míče: 70 % – 30 %.

76

Střídání v týmu Chorvatsko: ze hřiště odchází Ivan Perišić, přichází Mateo Kovačić.

75

Do konce zbývá posledních patnáct minut. Chorvatsko si ve druhé půli nevypracovalo ještě žádnou šanci, což znamená reálnou naději sympaticky hrajícího Kypru na vyrovnání.

74

Ivan Perišić skočil do Pittasovy přihrávky a Lovren definitivně odhlavičkoval míč do míst, odkud už Livakovićovi tolik nehrozí.

73

Luka Modrić stěží udržel míč před půlící čarou, kde se na něj vrhlo pár napadajících hráčů. Situaci každopádně vyřešil a Chorvaté pokračují.

72

Vlasić se uvolnil na levém křídle. Centem jediného hráče ve vápně ale překopl a Nicholas Ioannou jednoduše vyvezl míč do bezpečí.

71

O většinu slibných akcí se Kypřané připravují sami nevynucenými chybami. Jakoby je v klíčových okamžicích srážela tíha okamžiku.

70

Nikola Vlašić se chtěl po vhazování Juranoviće rozběhnout podél pravé lajny, nicméně mu neprošlo odstrčení Laifise.

69

Ioannou byl po odehrání míče dohrán rozběhnutým Ivanem Perišićem, který bude od této chvíle hrát se žlutým napomenutím.

68

Kypr měl k dispozici brejk čtyři na tři, jenomže pád Pierose Sotirioua všechnu naději na vyrovnání zhatil. Velké varování pro Chorvaty!

67

Střídání v týmu Kypr: ze hřiště odchází Marinos Tzionis, přichází Fotis Papoulis.

67

Střídání v týmu Kypr: ze hřiště odchází Kostakis Artymatas, přichází Grigoris Kastanos.

66

Střídání v týmu Chorvatsko: ze hřiště odchází Josip Brekalo, přichází Nikola Vlašić.

66

Střídání v týmu Chorvatsko: ze hřiště odchází Mario Pašalić, přichází Mislav Oršić.

65

Modrić nejprve našel Soterioua. Poté už spoluhráče Pašaliće, kterého na úkor vlastního zdraví na malém vápně uhlídal Ioannou.

64

Byla to velmi rychlá rozehrávka na krátko. Do vápna šel přízemní pas z levého křídla, ale Pašalić tam byl na hranici pravidel ubráněn. Následuje rohový kop.

63

Statistika střel na branku je kupodivu srovnaná. Oba týmy se mezi tyče trefili dvakrát. Chorvaté to budou chtít změnit po standardní situaci.

62

Kyriakou čepoval míč k penaltovému bodu, jenže chorvatská obrana tam nedopustila žádné drama. Prvně jmenovaný nakonec jenom protáhl Livakoviće ranou z dobrých třiceti metrů.

61

Modrićovi byla odpískána nebezpečná hra vůči hlavě Kyriakoua. Hosté budou zahrávat standardku, určitě se bude jednat o centr před bránu.

60

Výkon Kypru v první čtvrthodině druhého poločasu si rozhodně zaslouží pochvalu. Už to není žádný beton a utkání díky tomu získalo na atraktivitě.

59

Constantinos Soteriou odrazil Barišićův centr na Kramariće, který sice vypálil z voleje, ale Michaelovu bránu o velký kus překopl.

58

Čerstvý Kramarić měl docela volno na rohu šestnáctky. Místo střely ale ještě jednou přihrával a tím nechal vyniknout kyperskou defenzivu.

57

Střídání v týmu Chorvatsko: ze hřiště odchází Ante Budimir, přichází Andrej Kramarić.

57

Marinos Tzionis naprosto zadrbal brejkovou situaci přihrávkou za paty obou spoluhráčů, které měl k dispozici. Z druhé strany se pak míč do vápna dostal, ale Sotiriou byl ubráněn.

56

Chambos Kyriakou chtěl přenést těžiště na pravou stranu, jenže tam jeho pas nikdo v modrém nechytil. Barišić zadarmo vhazuje.

55

Brekalovi se nalevo nabídl Barišić, jenže fotbalista skotských Rangers nezlomil prokletí svých neúspěšných centrů.

54

Brekalo měl před sebou volnější pole. Míč přenechal Modrićovi a ten se rozhodl vypálit z dálky, přičemž trefil jenom Laifise.

53

Marinos Tzionis odpadl od důrazného Barišiće. Rozhodčí to posoudil jako faul, což se zase moc nelíbilo diskutujícímu Modrićovi.

52

Ambiciózní střela dokonce minula i rohový praporek, takže vhazovat mohl Paris Psaltis. Kypr se na míči každopádně neudržel.

51

Ioannis Kousoulos posunul Barišićův centr na roh, který u bližší tyče odhlavičkoval Ioannis Kousoulos. V pokračující akci došlo jen na mizerný volej Barišiće.

50

Od startu druhé půle je znát, že hosté budou chtít být trošku odvážnější. To paradoxně může nahrávat Chorvatům, kteří už nebudou bušit do tak zavřené defenzivy.

49

Míč ležící na ose hřiště nakopl do vápna Kyriakou. Laifis ho sklepával zpátky na střed, ale to už pohotově zasáhl brankář Livaković.

48

Trio Kypřanů přeplo do rychlého protiútoku. Sotirioua fauloval Duje Ćaleta-Car a vyfasoval za to první žlutou kartu tohoto zápasu.

47

Pieros Sotiriou se bezprostředně po svém příchodu na trávník ocitl v odmávaném ofsajdu. Míč uvede do pohybu Duje Ćaleta-Car.

46

Střídání v týmu Chorvatsko: ze hřiště odchází Šime Vrsaljko, přichází Josip Juranović.

46

Střídání v týmu Kypr: ze hřiště odchází Marios Elia, přichází Pieros Sotiriou.

46

Začal druhý poločas.
Statistiky po 1. půli:
Střely na branku: 2 – 1
Střely mimo: 7 – 0
Držení míče: 70 % – 30 %
Rohové kopy: 2 – 0
Ofsajdy: 3 – 0
Fauly: 6 – 5
Žluté karty: 0 – 0.
Z pohledu obou výběrů to dlouho vypadalo na „déjà vu“. Kypr srdnatě vzdoroval neutichajícímu tlaku Chorvatů a těm se ze slušného počtu střel nedařilo zasáhnout bránu. Zlom přišel až se zraněním brankáře Demetrioua. Toho v 39. minutě nahradil Michael a než se stihl pořádně rozkoukat, tak ho na konci krkolomné situace hlavou překonal Pašalić. Pro hosty mohlo být ještě hůře, ale Budimir po šanci Perišiće dorážel z ofsajdu.

45+3

První poločas skončil.

45+3

Neofytos Michael si konečně trochu zvedl sebevědomí, když s přehledem zastavil Modrićův centr od pravého rohového praporku. Jde se do kabin!

45+3

Dost možná první setkání s míčem pro Dominika Livakoviće! Kyriakou po faulu Brozoviće dobře kopl standardku a na gólmana Dinama Záhřeb tak šla hlavička Soterioua.

45+2

45+2. Hlavička Perišiće a ofsajdová dorážka Budimira

45+2

Modrić odeslal centr na Perišiće, jehož hlavičku na střed brány Michael neudržel, ale vzhledem k ofsajdovému postavení dorážejícího Budimira si mohl oddechnout.

45+1

Borna Barišić odcentroval do ruky Marinose Tzionise. V první ze tří nastavených minut se připravuje chorvatská standardka z levé strany.

45

Paris Psaltis už vhazoval vedle pokutového území, jenomže si pak neodpustil nedovolený zákrok na Brekala. Livaković se tak míče opět ani nedotkl.

44

Vesměs na stejném místě skončil na trávníku také Marinos Tzionis, kterého podťal se sedmičkou hrající Jospil Brekalo.

43

Duje Ćaleta-Car očividně držel Eliu, který se svalil na zem. Kypr rozehrává, ale je to teprve u půlící čáry.

42

Nikos Kostenoglou bude muset vymyslet něco jiného. Už je jasné, že se jeho svěřencům nepovede zabetonovat zápas až do bezbrankového konce.

40

40. Mario PAŠALIĆ - 1:0

40

Chorvatsko právě vstřelilo branku!
Neofytos Michael nepobyl v kyperské brance ani minutu a už musí lovit míč ze sítě! Constantinos Soteriou posunul Modrićův podivný oblouček z hranice velkého vápna směrem k MARIU PAŠALIĆOVI a ten hlavou vstřelil první chorvatský gól v této kvalifikaci. Byla to trochu shoda náhod, protože nešikovný obranný zákrok patou těsně předtím udělal i Laifis.

39

Střídání v týmu Kypr: ze hřiště odchází Demetris Demetriou, přichází Neofytos Michael.

39

Vlastně se ani neošetřuje, protože je jasné, že pro Demetrioua tento zápas skončil. Smolně si ublížil při odkopu od brány.

38

Demetris Demetriou donutil hlavního rozhodčího přerušit hru. Na první pohled jde poznat, že ho trápí stehenní sval. Za gólmanem Kypru už spěchají lékaři.

37

Luka Modrić si přebral přihrávku z pravého kraje. Několika rychlými kroky se zbavil Laifise a připravil si střelu z delší vzdálenosti, která opět postrádala přesnost.

36

Pašalić vystihl nahrávku Tzionise ve chvíli, kdy se hrálo asi nejblíže od brány Livakoviće. Vedlo to k rychlému protiútoku, ovšem Kypřané se stihli rychlé vrátit.

35

Centr Vrsaljka zastavil hned první obránce. Za míčem pak ještě spěchal Duje Ćaleta-Car, ale pomohl si faulem na Eliu.

34

Poprvé si Kypřané vyměnili větší počet přihrávek. Skončili ale hodně daleko od nezaměstnaného Livakoviće, protože Psaltisovi byl odpískán faul na Pašaliće.

33

Doslova jednotky vteřin stačily Chorvatům k návratu do zóny dostřelu. Stále však jsou bez jediné rány mezi tři tyče.

32

Vrsaljko si nešikovně předkopl míč daleko od nohy a toho ihned využil Ionnou, jenž ho doprovodil až do autu. Demetriou nespěchá s výkopem.

31

Držení míče: 74 – 26 %.

30

Šime Vrsaljko ve sprintu potáhl míč přes několik desítek metrů. Ve finále ale vyrobil centr, u kterého byl Pašalić o chloupek později. Těžká hlavička zblízka letěla mimo.

29

Záložník Realu Madrid centroval na přední tyč, jenže kvůli faulu Brozoviće na Tzionise se nic vážného stát nemohlo.

28

Eliův vysoký pas pohlídal Lovren. Chorvaté bez váhání vyrazili na zteč a Modrić díky tomu bude zahrávat rohový kop.

27

Znovu zbytečný náběh od Budimira. Demetriou i přes podklouznutí míč sebral u hranice velkého vápna.

26

A ještě jedna neadresná přihrávka, po které bude dvaadvacetiletý strážce hostující brány odkopávat až na opačnou polovinu.

25

Josip Brekalo posílal míč do meziprostoru, ale před nabíhajícím Budimirem v pohodě zasáhl gólman Demetris Demetriou.

23

Střelecké pokusy se začínají poměrně rychle množit. Po chybě Iannoua pustil Budimir přihrávku z pravé strany na Marcela Brozoviće a tomu znovu chybělo jen pár decimetrů.

22

Favorité tohoto zápasu se vyhnali ze hřiště nepřesným přenesením na Barišiće. Ten je v akci prakticky pořád, což se na druhé straně o Vrsaljkovi říct nedá.

21

Kypřané si dali jen 25 přihrávek, kdeždo domácí fotbalisté už jsou dávno za číslem 150.

20

20. Luka Modrić (CRO)

20

Laifis odrazil Barišićův centr jen proti pravé noze Modriće, který hezky vypálil z voleje, ale míč prosvištěl minimálně půlmetr nad břevnem.

19

Vzhledem k nulovým defenzivním povinnostem hraje Borna Barišić spíše levé křídlo. Centry se mu ale zatím nedaří. Po tom posledním fauloval Brozović.

18

18. Šime Vrsaljko (CRO)

18

Brekalo prodloužil přízemní nahrávku od Barišiće až k Vrsaljkovi, jehož střela z kroku z hranice pokutového území nabrala až moc velkou výšku.

17

Po dalším centru Barišiće se míč odrazil od nohy Modriće zpátky do velkého vápna, ale tam už na něj nečekal žádný z Chorvatů.

16

Marios Elia zůstává ležet před domácí střídačkou. Předcházelo tomu podražení od Marcela Brozoviće.

15

Borna Barišić zahnal Perišiće k zadní čáře, odkud byl nucen centrovat bez přípravy. Míč ale nasměroval do zámezí.

14

Nicholas Ioannou si drobně ublížil v souboji s Budimirem. Ošetření však potřeba nebylo a územní převaha Chorvatů plynule pokračuje.

13

Šime Vrsaljko byl před provedením autu vrácen o dobrých patnáct metrů. Nakonec si vybral spoluhráče stojícího ještě na obranné polovině.

12

Ioannis Kousoulos odvedl výbornou práci u koncové čáry, kde se přes něho marně snažil uvolnit Mario Pašalić. Toho času hráč Atalanty.

11

Budimir šel po sraženém centru. Konstantinos Laifis byl u míče první a navíc bylo opět máváno postavení mimo hru.

10

Domácí využívají pro útočné akce výhradně levý kraj, kde byl v tento okamžik nachytán v ofsajdu Ivan Perišić.

9

Duje Ćaleta-Car rozdal míč doleva na Barišiće, jehož centr se zastavil v rukavicích Demetrioua.

8

To samé ještě jednou. V pokutovém území zlobil Brekalo a odrazem o Kousoulouse vybojoval premiérový rohový kop.

7

Série krátkých přihrávek na levé straně vyvrcholila centrem Perišiće, který byl odvrácen do relativně bezpečného území.

6

Teď už se zase hraje na útočné polovině Chorvatů, kteří zatím předvádějí proti smrsknuté obraně přesně to, co před pár dny Slováci.

5

První náznak kyperské akce ztroskotala na nepovedené souhře mezi Eliou a Pittasem. Tito dva dnes dostali přednost před největší útočnou hvězdou, kterou je Sotiriou z Ludogorce Razgrad.

4

Po tříminutovém čekání na nějaký překvapivý manévr konečně přišel centr z pravého křídla a hlavička volného Pašaliće, která šla hodně vedle brány.

3

Perišićův centr vyletěl mimo pokutového území, kolem kterého ale chorvatská kombinace pokračuje. Asi to dnes bude běžný jev.

2

Zahajovací výkop dostali na starost Chorvaté, kteří nastupují v kostkovaných červenobílých, zatímco hosté v kompletně modrých dresech.

1

Utkání právě začalo.
Ještě hymny a půjdeme na věc!
Úvodní sestavy:

Chorvatsko: Livaković – Vrsaljko, Lovren, Ćaleta-Car, Barišić – Brekalo, Modrić (C), Brozović, Pašalić, Perišić – Budimir.
Náhradníci: L. Kalinić, Sluga – Kovačić, Kramarić, Vlašić, Uremović, Lovrić, Oršić, Badelj, Juranović, D. Vida, Melnjak.

Kypr: Demetriou – Kousoulos, Soteriou, Laifis – Psaltis, Artymatas (C), Ch. Kyriakou, N. Ioannou – Tzionis, Elia, Pittas.
Náhradníci: Michael, Panagi – Andreou, Katelaris, Gogic, Antoniou, Sotiriou, Avraam, Roushias, Papoulis, Loizou, Kastanos.

Rozhodčí: Tohver – Koiv, Klaasen (EST).
Chorvatsko

Úřadující vicemistři světa v poslední kvalifikaci o evropský šampionát využili přijatelného losu a postoupili na odložený turnaj z prvního místa. Stejného úspěchu by chtěli dosáhnout i nyní, nicméně po zkaženém působení v Lize národů a nezvládnutém úvodním představení na tomto srazu mají hodně co napravovat. Chorvatský tým nepodal zdaleka ideální výkon a ze slovinské půdy si odvezl porážku 0:1. Jaký to bude mít dopad na vývoj skupiny H se teprve uvidí. V budoucnu se dá očekávat souboj, do kterého se kromě Slovinců zapletou i Rusové a možná i Slováci, které čeká duel s Maltou.
Kypr

Kyperská reprezentace dlouhodobě postrádá takové renomé, jako tomu je na klubové úrovni, kde tamním týmům vydatně pomáhají zahraniční fotbalisté z celého světa. Pouze miliónový ostrovní stát se ještě nikdy nekvalifikoval na závěrečný turnaj evropského či dokonce globálního formátu. V boji o letošní evropský šampionát za sebou nechal dva soupeře z Kazachstánu a San Marina, ale na výběry Belgie Ruska a Skotska zdaleka nestačil. Kyperský nároďák nedávno převzal trenér Nikos Kostenoglou, který své svěřence skvěle připravil na první zápas se Slovenskem. Propracovaná defenziva zařídila cennou bezbrankovou remízu.
Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu kvalifikace na nadcházející světový šampionát v Kataru. Od osmnácti hodin se můžeme těšit na konfrontaci mezi Chorvatskem a Kyprem!
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.

Chorvatsko – Kypr

1:0

konec (1:0)

Zpět na online

Branky: 40. Pašalić

Karty:   48. Ćaleta-Car (CRO), 69. Perišić (CRO), 90+3. Kovačić (CRO)

Držení míče: 66 % : 34 %.
Střely na branku: 3:2. Střely mimo: 11:0. Rohy: 7:0. Ofsajdy: 3:3. Fauly: 12:7.

Chorvatsko: Livaković – Vrsaljko (46. Juranović), Lovren, Ćaleta-Car, Barišić – Brekalo (66. Vlašić), Modrić (C), Brozović, Pašalić (66. Oršić), Perišić (76. Kovačić) – Budimir (57. Kramarić).
Náhradníci: L. Kalinić, Sluga – Kovačić, Kramarić, Vlašić, Uremović, Lovrić, Oršić, Badelj, Juranović, D. Vida, Melnjak.

Kypr: Demetriou (39. Michael) – Kousoulos, Soteriou, Laifis (82. Andreou) – Psaltis, Artymatas (C) (67. Kastanos), Ch. Kyriakou, N. Ioannou – Tzionis (67. Papoulis), Elia (46. Sotiriou), Pittas.
Náhradníci: Michael, Panagi – Andreou, Katelaris, Gogic, Antoniou, Sotiriou, Avraam, Roushias, Papoulis, Loizou, Kastanos.

Rozhodčí: Tohver – Koiv, Klaasen (EST)