Menu

Další

Tiskové konference

Tisková konference po zápase Česko - Nizozemsko

konec

09.09.2014, 23:10 • Tomáš Kohlmann (@tom__kohlmann)

To je z celého dnešního večera na pražské Letné vše, děkuji za pozornost při přenosu z úspěšného zápasu i následné tiskové konference. (23:31:47)
Zmiňoval jste sílu Česka, za nedlouho hraje Nizozemsko s Islandem, v jaké pozici se teď nacházíte?

"S Robbenem budeme moci vyvinout větší tlak na krajní obránce a byť i třeba Depay hrál velmi dobře, tak budeme muset zanalyzovat naší pozici a sami si určit, v jaké pozici se momentálně vlastně nacházíme."
Otázka na rozdíl v obou systémech.

"Je těžké, když obránci dělají hrubé chyby a nebrání tak jak by měli, pak je jedno jaký systém hrajete.
Proč nebylo Holandsko více dominantní a nemělo více příležitostí?

"Češi to neumožnili, sice i v 5-3-2 jsme měli dvě šance, poté přišel Narsingh a změnili jsme systém, měli jsme opět nějaké šance, Češi nám ale nedovolili skórovat."
Proč se nehrálo 4-3-3 od začátku?

"Říkal jsem před zápasem, že tento systém mohu změnit při pohledu na soupeře. Bohužel jsme prohráli klíčový souboj na pravé straně a Češi dali krásný gól, poté jsme přešli na způsob 4-3-3, zlepšili se, ale nakonec neuspěli. Ta prohra byla smutná a kyselá. První inkasovaná branka však nevyplynula ze systému, ale ze série individuálních chyb na pravé straně."
Slavný trenér hostujícího celku již přišel do tiskového střediska a bude moci také hodnotit dnešní utkání.
To je ze strany Pavla Vrby vše, během krátké chvíle jej vystřídá Guus Hiddink, trenér nizozemského týmu.
Byl byste býval spokojen s remízou?

"Přiznám se, že 3-5 minut před koncem bych určitě byl spokojen s remízou. I včera na tiskovce jsme se bavili, že s remízou bych byl spokojen. Budu se opakovat, v přípravných zápasech se od nás štěstí odvracelo, teď se nám to ale vrátilo."
Můžete jmenovat nejlepšího hráče ČR?

"Dnes si po takovém zápase nedovolím říct, že některý hráč byl klíčový. Naopak někteří i když nehrají v klubu, tak dnes předvedli nadstandardní výkon. Nechci jmenovat, neboť bych pak urazil dalších 10-12 hráčů."
Holanďané v 39. minutě změnili rozestavení, jak jste se na to snažili v kabině zareagovat?

"Byli jsme připraveni na oba styly, hráči dostali sestřihy z rozestavení 5-1-2-2, ale také 4-3-3. Trenér Hiddink je známý, že toto rozestavení používá často, použil to i při zápasu v Itálii a byli jsme připraveni na obě varianty."
Dá se nějak okomentovat, proč nakonec padla volba na Lafatu s Dočkalem?

"Lafata byl velmi úspěšný při kvalifikačních utkáních a věděli jsme, že to nebude jen o brejcích, ale bude to hra nahoru a dolů a o mnoha soubojích. U Dočkala jsme měli na výběr dva ze tří krajních záložníků a pro Dočkala jsme se rozhodli vzhledem k jeho úspěšné spolupráci s Kadeřábkem a jejich kombinacím."
Předvedli jste celou řadu signálů u standardních situací, kolik času jste u nich strávili v přípravě?

"Samozřejmě jsme pracovali se standardními situacemi, rozebírali i bránění u videa a spolupracoval u nich celý tým."
Dnes si asi můžete gratulovat k těm tahům, Dočkal vstřelil branku, střídající Pilař také skóroval ...

"Viděl jsem v novinách řadu možných sestav, ale nakonec jsem postavil tu podle svého názoru a jsem rád, že nám to vyšlo."
Zažil jste krásné zápasy s Plzní, postup do Ligy mistrů a další výhry, kam byste řadil pocit z výhry nad Nizozemskem?

"Samozřejmě je to krásný postup a řadím to k těm úspěchům v Lize mistrů. Je to stejná radost, ale na druhé straně v těch kvalifikacích to bylo o postupu a dnes je to zatím jen jedno vítězství a k postupu je ještě daleko. Ale mělo by nás to povzbudit do dalších bojů a ty dnešní tři body jsou velmi důležité. Navíc výhra Islandu nad Tureckem 3:0 nám ukázala, že tato skupina ještě vůbec nebude jednoduchá."
Kouč českého týmu hodnotí zápas následujícími slovy: "Samozřejmě jsem spokojený, byť se vítězství nerodilo lehce a v závěru i šťastně. V prvním poločase nás Holanďané trochu překvapili, když se vrátili k rozestavení, ve kterém hráli na MS. Měli jsme s tím problém, ale dali jsme gól, který nám velmi pomohl, Bořek Dočkal to trefil opravdu skvěle. V druhém poločase jsme vyčkávali, neboť hrát vysoko na jejich polovině by byla sebevražda.

V druhém poločase jsme dostali branku, ale i po příchodu čerstvých hráčů jsme se snažili být nebezpeční z rychlých brejků, měli jsme šance a nakonec jsme se dočkali vítězné branky."
Jako první před novináře předstupuje trenér vítězného českého celku Pavel Vrba.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 23:10.

Tisková konference po zápase Česko - Nizozemsko

konec