Menu

Hokej

Tipos Extraliga (SR)

HKM Zvolen – HC MONACObet Banská Bystrica

4:3

konec (0:3, 3:0, 1:0)

07.10.2014, 17:00 • Zimný štadión Zvolen • Jakub Bartko sk

Tipsport: 1.9 4.3 2.84 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Po mesiaci sa skončilo stretnutie medzi Zvolenom a Banskou Bystricou, huráááá! Zvolenčania netaja úprimnú radosť z víťazstva a zo získaných troch bodov.

Momentálne prebieha ďakovačka hráčov s dosť veľkou skupinou fanúšikov, ktorí stoja za bránami "zimáku".

Ja sa s Vami pre túto chvíľu lúčim, dúfam, že ste nestratili pri našom prenose veľa drahocenného času, čítame sa opäť v piatok, kedy Zvolen privíta Skalicu! (17:03:51)

60:00

Koniec zápasu.

00:10

Lukáš Jurík netriafa prázdnu bránu!

00:31

Puk je v strednom pásme.

00:48

Obrovské šance Banskej Bystrice, zázračné zákroky Šimka!

01:03

Bomba Hudeca z pravého kruhu! Šimko vyráža betónom!

01:20

Bystričania sú usadení v obrannom pásme Zvolena.

01:27

Vhadzuje sa po ľavej ruke Šimka.
Bavme sa hokejom!
Na bojisku už sú rozhodcovia a pomaly prichádzajú hráči oboch tímov. Radovan Puliš odchádza rovno na trestnú lavicu, kde bude sedieť minimálne do konca riadneho hracieho času.
Pred vchodom na zimný štadión sa nachádza pár verných fanúšikov, ktorí sa budú snažiť dovidieť na ľadovú plochu, ak si nezarosia sklo.
Predzápasová rozcvička je na konci, rolba upraví ľadovú plochu a môžeme snáď ísť na to! Vypredané tu dnes nebude, zato novinárska "obec" je zastúpená v slušnom počte.

Vážení športoví priatelia, hlásim sa Vám po takmer mesiaci od predčasného ukončenia zápasu 1. kola našej najvyššej hokejovej súťaže medzi ZVOLENOM a BANSKOU BYSTRICOU.

Toto stretnutie bolo ukončené 87 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času. Dôvodom bola hmla v priestore hracej plochy a zlá viditeľnosť, ktorú spôsobila pyrotechnika z hosťujúceho sektora. Ten bol na pokyn organizátora vyprataný. Hodinu sa čakalo na zlepšenie situácie, žiaľ napokon sa hlavní rozhodcovia rozhodli predčasne duel ukončiť a rozhodovalo sa o ňom za "zeleným" stolom.

Komisia sa rozhodla potrestať klub HKM Zvolen pokutou vo výške 4 500 euro a nariadila dohranie zvyšných sekúnd zápasu dnes 7. októbra o 17:00 hod. V dohrávke môžu nastúpiť len hráči, ktorí figurovali v zápise o stretnutí v pôvodnom termíne. Vstup na štadión bude povolený len predstaviteľom klubov, obslužnému personálu, zástupcom médií a členom riadiaceho orgánu. Na duel budú delegovaní rovnakí rozhodcovia, akí viedli septembrový zápas. Banskobystričania budú mať výhodu presilovej hry, na trestnú lavicu si zasadne domáci Radovan Puliš, ktorý v pôvodnom čase 58:33 min bol vylúčený za hákovanie.

Zvolenčania aj Banskobystričania najprv protestovali proti verdiktu, ale napokon svoje sťažnosti stiahli a dohrávke od času 58:33 min a stavu 4:3 pre HKM už nič nebráni. Zvolen odmietal na dohrávaný čas nastúpiť bez divákov v hľadisku, napokon však ustúpil. Bystričania zase žiadali kontumáciu vo svoj prospech a Zvolenčanom navrhovali zápas odznova. Aj oni svoju žiadosť stiahli.Zvolenčania mali pôvodne preplatiť všetky cestovné náklady Banskej Bystrici, napokon však podali odvolanie a uspeli, takže Bystričania si cestu zaplatia sami.

Pozývam Vás teda túto dohrávku sledovať prostredníctvom nášho exkluzívneho prenosu!

Rozhodcovia a kapitáni oboch mužstiev sú na ľadovej ploche, uplynula hodinová čakacia lehota, zápas je teda ukončený minútu aj dvadsaťsedem sekúnd pred jeho oficiálnym koncom pre nespôsobilosť hracej plochy. Hokejisti ďakujú svojim fanúšikom, ktorí tu s nimi ostali po celý čas čakať. O osude tohto stretnutia sa rozhodne za "zeleným stolom".

Ja sa s vami pretúto chvíľu lúčim a prajem príjemne prežitie víkendu.
Žiadne oficiálne vyjadrenie síce ešte nepadlo, ale všetci to tu už balia, či fanúšikovia, ale aj média a hokejisti sú zbalení už dávno.
Vo Zvolene to vyzerá momentálne nejako takto:

Čakacia doba je jedna hodina. Ešte musíme počkať 20 minút a potom uvidíme aký bude stav hracej plochy.
Rád by som skonštoval, že bránka hostí je už z nášho stanovišťa úplne neviditeľná. Osobne netuším, načo sa stále čaká. Miika Wiikman celý v bielom sa teraz nachádza za svojou bránou, ale vôbec ho nevidno.
Teraz pre zmenu na plochu zavítal pozrieť gólman Bystrice Miika Wiikman, ale už asi zistil, že by veľa toho neuvidel.
Zvolenskí hokejisti už krúžia na ľade, asi v domnení, že rozoženú tú hmlu.
Dole pri ľadovej ploche už konzultuje situáciu s rozhodcami aj predseda predstavenstva HKM Dušan Mráz. Fanúšikovia sa vtipne snažia rozohnať hmlu svojimi bundami a podsedákmi.
Vážení športoví priatelia, netrúfam si povedať, či sa tento skvelý zápas dnes vo Zvolene vôbec dohrá, pretože tej hmly je tu čím ďalej, tým viac.

Hlavný rozhodca dal pokyn na vyprázdnenie sektoru hostí, takže keď sa tam už nebude nachádzať ani jeden človek, budeme pokračovať v hre.
Bystričania tu teda narobili poriadne dymu, pomaly už ani nevidíme na kocku, ktorá je umiestnená nad ľadom.
Zrejme budeme musieť počkať, kým domáci usporiadatelia odstránia dym.

58:33

Hosťujúci fanúšikovia svojim hráčom vôbec nepomáhajú, spustili pyrotechniku, pridali sa k nim aj domáci fanúšikovia pod heslom, ktoré svietilo na jednom z transparentov: "No pyro, no party". Rozhodcovia sa zatiaľ rozhodli nepokračovať v hre. Hráči mieria do šatní!

58:33

Bude sa vylučovať na domácej strane, potrestaným hráčom je Radovan Puliš. Hostia budú hrať navyše bez brankára a s jedným hráčm v poli navyše.

58:32

Ďalšie obrovské príležitosti, ale Miroslav Preisinger ani na dvakrát nedokázal prekvapiť ležiaceho zvolenského gólmana! Strhujúci záver vo Zvolene priatelia!

58:07

Stopercentná šanca Banskej Bystrice a mohlo byť vyrovnané!! Slavomír Tomko robí obrovsku chybu a spoza vlastnej brány prihral priamo na hokejku osamotenému Lukášovi Handlovskému, ktorý však puk napálil iba priamo do výstroje Mareka Šimka!

57:21

Domáci hokejisti roztočili poriadny kolotoč v obrannom pásme Banskej Bystrice a za skandovaného potlesku skúšajú ohrozovať Miiku Wiikmana z každej možnej pozície.

56:23

Tvrdý projektil Tomáša Matouška, v bránke ale napokon skončil iba zvolenský obranca Michal Juraško.

55:40

Zvolenčania zrejme pochopili, že čisto defenzívnou hrou by to dnes nemuselo dopadnúť dobre a momentálne sa pokúšajú rozhodnúť zápas strelením piateho gólu.

55:00

Bystričanom ostáva ešte posledných päť minút, aby poslali duel aspoň do predĺženia.

54:23

Pred banskobystrickou bránou sa začína tvoriť menšia hmla, čo sa snažil využiť strelou od modrej čiary Emil Bagin. Wiikman však chytá.

53:53

Pri puku takmer celý čas hostia, ale teraz si vôbec nerozumeli v rozohrávke a plynie z toho icing. Hra sa presúva pred Miiku Wiikmana.

52:50

Domáci hokejisti začína podľa mňa príliš skoro brániť výsledok.

52:14

Bystričania zvyšujú svoju útočnú aktivitu a snažia sa minimálne vyrovnať stav do konca tretej tretiny.

51:54

A zvolenský zimným štadiónom sa nesú prvé mexické vlny!

51:20

Tomáš Matoušek vystrelil hneď po vhadzovaní, Šimko chytá lapačkou.

50:31

Obrovský tlak Zvolenčanov vo vlastnom oslabení, neuveriteľné! Peter Hraško najprv napálil puk priamo do betónov Miiku Wiikmana, aby potom z dorážky trafil hornú žrdku! Šťastie hostí.

50:03

Ďalšie vylúčenie na domácej strane. Michal Pichnarčík si na trestnej lavici oddýchne dve minúty za držanie.

50:02

Strela Austina Blocka z pravého kruhu, Šimko vyráža svojim pravým betónom.

49:29

Dnešné stretnutie sleduje 3 688 divákov. Pekná návšteva na extraligové pomery.

48:44

Výborný hokej vo Zvolene pokračuje, mužstvá si nedarujú ani kúsok miesta na ľadovej ploche.

47:21

Zvolen sa ubránil a už hrá s piatimi hráčmi.

47:07

Obrovský závar pred brankárom Marekom Šimkom, ktorý nemal puk pod svojou kontrolou, vznikla tam z toho poriadna šarvátka, ale vylučovať sa nebude.

46:38

Bystričania sa vo svojej početnej výhody aj naďalej veľmi trápia a nevedia sa absolútne usadiť v obrannom pásme Zvolena.

45:46

Domáci hokejisti sa zatiaľ dobre bránia a teraz vyhadzujú puk cez všetky čiary.

45:21

Potrestaným hráčom je obranca Peter Hraško, dve minúty – hákovanie.

45:07

Hlavný rozhodca signalizuje vylúčenie na strane Zvolena, ale kedže sú hostia pri puku pískať sa bude naž eskôr.

44:25

Zvolen dal gól!
Domáci hokejisti to v závere svojej početnej výhody poriadne rozprúdili pred gólmanom Wiikmanom a PETR OBDRŽÁLEK strieľa hneď vo svojom prvom súťažnom dueli vo zvolenskom drese svoj prvý presný zásah! Asistencie: Radovan Puliš, Kamil Brabenec.

43:59

Bomba Petra Obdržálka z ľavého kruhu, Wiikman zasahuje!

43:13

Pekný strelecký pokus Andreja Kudrnu vo vlastnom oslabení, puk len tak presvišťal okolo pravej tyčky zvolenskej brány.

42:36

Michal Juraško nahadzoval puk na teč pred bystrickú bránu, pred ňou však žiadni jeho spoluhráči neboli.

42:25

Obrovská šanca Zvolenčanov ísť prvýkrát v tomto zápase do vedenia. Na trestnú lavicu mieri Lukáš Bambúch, ktorý sekol Dalibora Bortňáka.

41:12

Na opačnej strane musel byť v plnej permanencii domáci gólman Marek Šimko, ale celú situáciu s pokojom vyriešil.

40:55

Petr Obdržálek zaviezol puk po ľavej strane do obranného pásma Bystrice, tam ho ale nedokázal prihrať Kamilovi Brabencovi.

40:06

Tretia tretina sa začala vyhratým vhadzovaním hostí a sám som zvedavý, aký priebeh nám ponúkne.

40:01

Začala sa tretia tretina.
Hokej vo Zvolene musí dnes baviť všetkých! Po prvej tretine boli domáci zrelí na uterák, ale cez prestávku si zrejme v kabíne vydiskutovali isté veci a od druhej časti hry je to iný Zvolen. Góly vsietili Lukáš Jurák, Michal Chovan a s obrovským šťastím aj Dalibor Bortňák a tak je po dvoch tretinách vyrovnaný stav 3:3.

Ďalšia tretina začne približne o 19:35.

40:00

Druhá tretina sa skončila.

39:57

V posledných sekundách ešte nebezpečná strela Michala Chovana tesne vedľa ľavej tyčky Wiikmanovej brány!

39:35

Pokus Tomáša Škvaridla končí iba na ochrannej sieti.

39:20

Banská Bystrica hrá s piatimi hráčmi.

39:00

Prebieha posledná minúta druhej tretiny.

38:09

Teraz išli na Wiikmana hádam 3, či 4 nepríjemne strelecké pokusy, švédsky gólman si však s nimi skúsene poradil.

37:20

Nepríjemny zákrok, ktoré nevidíme vôbec radi. Tomáš Matoušek si vyšliapol na Michala Chovana, ktorý sa ťažko dvíhal z ľadu. Našťastie, na vážnejšie zranenie to nevyzerá. Banskobystrický útočník inkasuje menší dvojminútový trest za napadnutie.

37:08

Zvolenčania už mohli viesť, Andrej Hebar sa pohral s banskobystricou obranou aj s gólmanom Wiikmanom, ale nedokázal puk dopraviť do úplne prázdnej brány!

36:17

Útočná snaha domácich hokejistov zastavená ofsajdovým verdiktom. Atmosféra vo Zvolene je počas celého duelu vynikajúca, pochváliť treba tak fanúšikov domácich ako aj tých bystrických.

35:37

Strelecký pokus Mareka Bira vyrazil Marek Šimko na ochrannú sieť.

34:46

Zvolen hrá s piatimi hráčmi.

34:02

Hra je prerušená pre nedovolenú hru so zdvihnutou hokejkou, vhadzovať sa bude pred brankárom Šimkom.

32:49

Zvolen dal gól!
Neuveriteľné priatelia, čo sa deje na zimnom štadióne vo Zvolene! Domáci vyrovnávajú počas vlastného oslabenia. Prečíslenie Zvolenčanov 2 na 1, už sa zdalo, že to DALIBOR BORTŇÁK celé úplne pokazil, ale puk z jeho hokejky sa nešťastne pre Bystricu odrazil od jedného z hosťujúcich bekov rovno za chrbát Miiku Wiikmana. Asistencia: Tomáš Škvaridlo.

31:53

Domáci hrajú oslabenie veľmi dobre a teraz dobrú minútu nepustili Bystricu k puku.

31:05

Bystričania už rozložili svoju presilovkovú formáciu v obrannom pásme Zvolena, zatiaľ je to však bez vážnejšieho ohrozenia Šimkovej brány.

30:46

Svoju prvú početnú výhodu si zahrajú aj hostia z Banskej Bystrice. A môže byť naozaj dlhá. Andrej Hebar inkasuje trest 2+2 minúty za nebezpečnú hru so zdvihnutou hokejkou.

30:04

Teraz domáci trošku zaspali vo vlastnom obrannom pásme a Tomáš Zigo mohol zvýšiť vedenie hostí opäť na rozdiel dvoch gólov.

29:24

Zvolen dal gól!
Vzkriesenie Zvolenčanov pokračuje a fanúšikovia si pýtajú "ešte jeden"! Obrovský zvolenský tlak zavŕšil gólom do odkrytej brány MICHAL CHOVAN! Asistencie: Kamil Brabenec, Radovan Puliš.

28:36

Vo Zvolene sledujeme veľmi dobré stretnutie. Po prevahe hostí v prvej tretine sa teraz do útoku s veľkou vervou pustili hokejisti v červeno – modrých dresoch.

27:25

Aktivita "Bryndziarov" neutícha a Miika Wiikman sa musí mať na pozore. Najviac mu "podkuruje" formácia na čele s Lukášom Juríkom.

26:45

Domáci sú v týchto minútach určite lepším mužstvom, hlavne čo sa týka útočnej aktivity.

25:40

Zvolen dal gól!
Andrej Podkonický našiel dobre postaveného LUKÁŠA JURÍKA, ktorý to švihom poslal do banskobystrickej brány a hneď je pod Pustým hradom veselšie! Asistencia: Andrej Podkonický.

25:20

Oddychový čas hostí.

24:37

Domáci sú momentálne lepším mužstvom, snažia sa vytvárať si gólové príležitosti, ale gólman Wiikman je pozorný.

22:13

Domáci sú usadení vo svojom útočnom pásme, ale absolútne nestrieľajú. Neviem ako chcú dať gól bez jedinej strely.

21:23

Obrovská chyba Bystričanov pri striedaní, Zvolenčania mohli ísť sami štyria na Wiikmana, ale zastavil ich odpískaný ofsajd!

20:50

Prvé vylúčenie dnešného stretnutia. Presilovú hru budú hrať hokejisti HKM. Na trestnú lavicu si odišiel sadnúť Jakub Predajniansky za bránenie hry.

20:08

Druhá tretina začala úmyselným postavením mimo hry banskobystrických hokejistov, vhadzovať sa teda bude pred brankárom Wiikmanom.

20:01

Začala sa druhá tretina.
Skončila sa prvá tretina dnešného súboja. Domáci fanúšikovia sú veľmi zaskočení výkonom svojich miláčikov. Naopak, tí bystrickí môžu byť spokojní. Banská Bystrica vyhráva 3:0 a zatiaľ nič nenasvedčovalo tomu, žeby sa skóre malo nejak extrémne meniť. Za hostí sa presadili Mário Lunter, Michal Hudec a zatiaľ posledný presný zásah zaznamenam Petr Kafka.

Ďalšia tretina začne približne o 18:45.

20:00

Prvá tretina sa skončila.

19:38

Na obetavosť bystrických hokejistov je radosť pozerať, hádžu sa snáď do každej jednej strely Zvolenčanov.

19:00

Prebieha posledná minúta prvej tretiny.

18:12

Lukášovi Juríkovi nahral jeden z bystrických obrancov puk priamo na hokejku, tomu sa však zamotal medzi korčuľami a tak z toho nič nebolo.

17:12

Banská Bystrica dala gól!
Tak toto je už s domácimi veľmi zle. Fatálna chyba zvolenskej defenzívy, strelu Michala Hudeca ešte dokázal Šimko pokryť, ale úplne voľného PETRA KAFKU už nie a tak Zvolen prehráva už rozdielom triedy. Asistencie: Michal Hudec, Mário Lunter.

16:44

Svoje prvé zakázané uvoľnenie už majú na konte aj hostia, hra sa presťahuje pred Miiku Wiikmana.

16:11

Michal Chovan vystrelil švihom spoza jedného bystrického beka, Wiikman vyráža pravým betónom.

15:38

Signalizovaný ofsajd zastavil rozbehnutého Lukáša Handlovského.

14:30

Hra už dlhší čas nebola prerušená, počas nej teda striedajú hráči oboch mužstiev.

13:38

"Bryndziari" sa teraz na dlhší čas usadili vo svojom útočnom pásme, puk však ťahali iba po rohoch a odtiaľ sa góly väčšinou nedávajú.

12:28

Andrej Podkonický poriadne zavaril vlastnému gólmanovi, ked tesne pred ním tečoval puk smerom na svoju bránu, Šimko bol našťastie pre domácich pozorný.

12:00

Ďalšia možnosť, tentokrát pre novica vo zvolenskom drese – Petra Obdržálka, Miika Wiikman posiela puk svojou vyrážačkou do rohu klziska.

11:30

A teraz obrovská príležitosť Zvolenčana Kamila Brabenca, ktorý netrafil ani na dvakrát odkrytú Wiikmanovu bránu!

11:06

Pekná prihrávka Tomka na Hebara, toho však okamžite odstavil od puku banskobystrický obranca.

10:14

Bystričania sú ako osi, perfektne napádajú Zvolenčanov v ich obrannom pásme.

09:50

Ďalšie nedorozumenie zvolenských hokejistov a ďalšie zbytočné zakázané uvoľnenie.

09:12

Zvolenčania sa snažia niečo robiť s nepriaznivým výsledkom, zatiaľ sa im však nedarí vytvárať si lepšie gólové príležitosti.

08:04

Banská Bystrica dala gól!
Pekná akcia "Baranov", Andrej Kudrna potiahol puk poza zvolenskú bránu okolo ktorej sa obtočil a presnou prihrávkou našiel MICHALA HUDECA, ktorý poslal puk do odkrytej Šimkovej svätyne! Asistencia: Andrej Kudrna.

07:50

Andrej Hebar posielal puk pred banskobystrickú bránu, tam však nebol žiadny z jeho spoluhráčov.

07:04

Pokus Lukáša Handlovského bol tečovaný na ochrannú sieť, vhadzovať sa bude po ľavej ruke Mareka Šimka.

06:27

Menší tlak Zvolenčanov v obrannom pásme Bystrice bol zakončený strelou Emila Bagina, Wiikman s istotou chytá lapačkou.

05:45

Petr Kafka vypálil príklepom bombu z pravého kruhu, Šimko sa prezentoval nie príliš istým zákrokom.

04:57

Tomáš Škvaridlo pekne prenechal puk Slavomírovi Tomkovi, ten ho však z nepochopiteľných príčin stratil a domáci tak stratili útočné pásmo.

03:51

Zvolenský obranca Peter Hraško si teraz pekne podal Bystričana Lukáša Bambúcha, ktorý sa len ťažko zviechal z ľadu!

03:28

Nahodený puk na Wiikmana ešte zo stredného pásma, bystrický brankár skrýva puk vo svojej lapačke.

03:02

Menšie zaváhanie švédskeho gólmana v službách Banskej Bystrice, s touto prekérnou situáciou mu však dobre pomohli jeho obrancovia.

02:45

Na opačnej strane dobrý pokus Slovinca Damjana Dervariča, Wiikman puk so šťastím vyrazil svojou lapačkou.

02:21

Banská Bystrica dala gól!
Šok pre "Bryndziarov"! Hneď po vhadzovaní sa dostal k puku MÁRIO LUNTER a nechytateľne ho poslal do pravého horného rohu Šimkovej brány! Asistencia: Jakub Predajniansky.

02:12

Zvolenčania si nerozumeli v rozohrávke, plynie z toho zakázané uvoľnenie.

01:39

Michal Chovan zaviezol puk popri mantineli do obranného pásma Bystrice, tam ale nenašiel pomoc svojich spoluhráčov a tak oň hneď prišiel.

00:56

Hneď od prvých sekúnd idú hráči aj fanúšikovia oboch mužstiev do "plných".

00:02

Úvodné buly patrilo hosťujúcim hokejistom, ktorí ale hneď o puk prišli.

00:01

Stretnutie sa práve začalo.
Hymna dohrala, všetko je pripravené, aby mohlo začať prvé tohtoročné pohronské derby! Prajem Vám všetkým príjemny športový zážitok.
Pred úvodným vhadzovaním si ešte vypočujeme štátnu hymnu Slovenskej republiky.
Na ľadovej ploche už krúži rozhodcovská štvorica a postupne sa k nim začnú pridávať aj hokejisti oboch mužstiev. Atmosféra na tribúnach je vynikajúca!
Zvolenský "zimák" sa pekne a v rýchlom tempe zapĺňa, všetko nasvedčuje tomu, že dnes pod Pustým hradom bude perfektná divácka kulisa!
Úvodné zostavy:

HKm Zvolen: Šimko (Orčík) – Bagin, Juraško (A), Hraško, Pokovič, Tomko, Pichnarčík, Dervarič, Varholík – Obdržálek, Brabenec, Puliš – Chovan (A), Jurík L. (C), Podkonický – Hebar, Bortňák, Škvaridlo – Ďaloga, Čanky, Sloboda

HC 05 Banská Bystrica: Wiikman (Košarišťan) – Montgomery, Predajniansky, Bambúch (A), Lunter P., Biro, Rosandič, Gachulinec, Lamper – Kudrna, Hudec (C), Kafka – Handlovský (A), Preisinger, Róth – Matoušek, Block, Larson – Lunter M., Zigo, Bendík

Rozhodca: Bundil, Baluška – Šefčík, Výleta.
Dočkali sme sa! Ďalší extraligový ročník po letnej prestávke klope opäť na dvere a túto sezónu napíše už svoju 22. kapitolu.

Milí športoví priatelia, srdečne Vás vítam pri našich on- line prenosoch z našej najvyššej hokejovej súťaže – Tipsport extraligy.

Ako som už spomenul, na prelome rokov 2014/2015 budeme svedkami v poradí už 22. extraligového ročníka, v ktorom bude účinkovať 10 mužstiev a do Vianoc ich už tradične doplní aj naša "mlaď" HK Orange 20 (svoje domáce zápasy odohrá v bratislavskom Ružinove), ktorá sa bude pripravovať na Majstrovstvá sveta. Základná časť (do 24.2. 2015) bude obsahovať 54 kôl, čo znamená, že sa mužstvá stretnú vo vzájomných súbojoch dokopy šesťkrát (trikrát doma a trikrát vonku). Do play off postúpi 8 najlepších tímov, mužstvo ktoré obsadí poslednú 10. priečku bude hrať baráž s víťazom I. ligy. Hracie dni ostali zachované a sú nimi utorok, piatok a nedeľa. Či Košice obhája majstrovský titul alebo ich na tróne nahradí niektorý iný sa dozvieme najneskôr 13. apríla 2015.

-----------------------------------------------------------------------

Zmeny pravidiel:

V lete došlo k úpravám pravidiel i technickým zmenám v rámci regulí, ktoré sa týkali mantinelov, ochranných plexiskiel či posunutia modrej čiary bližšie do stredu. Došlo tak k zúženiu stredného pásma. "Podľa štúdií sa sedemnásť percent zo zápasu odohrávalo v strednom pásme, čo nebolo atraktívne. Posun modrej čiary dáva priestor ofenzívne ladeným mužstvám," vysvetľoval predseda KR SZĽH Peter Ország.

V nových pravidlách sa menia aj ďalšie body. Po novom sa ako prvý na vhadzovanie postaví hráč družstva, ktoré má bližšie k bránke. Zmenila sa aj frazeológia pravidiel, hráči sú už rozdelení oficiálne na korčuliarov a samostatnú skupinu brankárov. Najväčšou zmenou, ktorá výrazne ovplyvní hokej, je zavedenie pravidla o hybridnom zakázanom uvoľnení, ktoré najskôr testovali v Severnej Amerike a následne zaviedli do NHL. Teraz sa bude používať aj v medzinárodnom hokeji. "Hybridné zakázané uvoľnenie je kombináciou doterajšieho automatického a dotykového, ktoré sa používalo v minulosti. Čiaroví rozhodcovia budú musieť na pomyselnej spojnici kruhov na vhadzovanie vyhodnocovať pozície útočiaceho a brániaceho hráča a na ich základe rozhodnúť, či sa bude alebo nebude pokračovať v hre po prechode puku bránkovou čiarou, ktorá sa po novom volá aj čiara zakázaného uvoľnenia," vysvetľuje Peter Ország.

Verme teda, že nový extraligový ročník nám prinesie množstvo radosti z hry, zaujímavých situácii, pekných gólov a čo najmenej vážnych zranení, či iných nežiadúcich faktorov, ktoré neradí vidíme na našich zimných štadiónoch.

-----------------------------------------------------------------------

Všeobecné informácie o extralige máme aspoň zhruba zhrnuté, poďme sa už ale venovať konkrétne duelu, ktorý zrejme Vás, ktorí ste si otvorili tento prenos, zaujíma zo všetkých najviac.

Prvé extraligové kolo prináša pre hokejových fanúšikov, predovšetkým na strednom Slovensku, duel pre ozajstných fajnšmekrov. Veď, čo viac si po dlhej prestávke mohli priať ako vidieť tradičné a najväčšie slovenské hokejové derby, ktoré obstarajú domáce mužstvo, HKM ZVOLEN a bronzový medailista uplynulej sezóny, HC 05 BANSKÁ BYSTRICA!

Poďme si teda v prvom rade predstaviť obidva tímy:

HKM ZVOLEN

"Bryndziari" obsadili v uplynulej sezóne nelichotivé 7. miesto, kedže ich sezóna sa skončila už po prvom kole play off, v ktorom dostali príučku od neskôr striebornej Nitry (0:4 na zápasy).
V tej nasledujúcej sa určite budú snažiť napodobniť ročník, kedy oslavovali po dlhých dvanástich rokoch svoj druhý majstrovský titul a tomu prispôsobili aj letnú prípravu, či doplnenie kádra.
Kostra tímu ostala po kope a trénerský tandem Josef Turek, Ivan Černý ho len decentne doplnili. V bráne je istotou odchovanec Marek Šimko, kryť chrbát by mu mal po odchode Igora Cibuľu do Nitry mladý gólman Filip Orčík. Čo sa týka defenzívy, v nej to nevyzerá až také nabité ako v predchádzajúcich sezónach, ale určite sa tam nachádzajú veľmi dobrí hokejisti. Mužstvo opustili Ján Mucha, Jaroslav Hertl a Jaroslav Obšut. Naopak, Zvolenčania angažovali šikovného Emila Bagina, Slovinca Damjana Dervariča, či mladého Tomáša Varholíka. Tradičným vodcom defenzívnych radov bude Michal Juraško a spoľahnúť sa dá aj na Petra Hraška, ktorému nevyšiel angažmán v susedných Čechách. Útočná sila modro- červených má svoju obrovsku silu. Z pôsobenia v nadnárodnej EBEL sa vrátil kapitán Lukáš Jurík, zo Skalice prišiel produktívny Petr Obdržálek, ale posilou môže byť aj Martin Sloboda. Pod Pustým hradom podpísali nové zmluvy takí hráči ako Kamil Brabenec, Andrej Podkonický, Michal Chovan, či Tomáš Škvaridlo. V kádri HKM ostali sú aj Andrej Hebar, Dalibor Bortňák, ktorých doplňajú mladí zvolenskí odchovanci ako Martin Ďaloga, Viktor Fekiač, Radovan Puliš, či Milan Čanky. Celý Zvolen od vedenia, cez trénerov, hráčov až po fanúšikov verí, že sa HKM po nevydarenej minulej sezóne podarí obsadiť v tej nasledujúcej popredné priečky tabuľky.

Milan Čanky (generálny manažér HKM): „Mužstvo sme dávali dokopy počas celého leta. Prišli nové mená, teší nás návrat Lukáša Juríka. Budeme sa snažiť hru zlepšiť a tabuľkovo sa posunúť vyššie. Cieľom je postúpiť do play-off a v ňom ísť vyššie.“

Prípravné zápasy Zvolena pred sezónou:

Trenčín – Zvolen 4:3sn
Zlin – Zvolen 1:5
Zvolen – Alba Volan Fehérvár 1:2sn
Zvolen – Ban. Bystrica 3:0
Zvolen – Chomutov 1:3
Zvolen – Košice 2:2

HC 05 BANSKÁ BYSTRICA

Banskobystrickí "Barani" sa budú určite snažiť minimálne nadviazať na umiestnenie v predchádzajúcej sezóne, v ktorej obsadili konečné 3. miesto. Výrazná zmena sa udiala na trénerskom poste, ktorý opustil Vladimír Országh (Slovan BA) a nahradil ho jeho doterajší asistent Miroslav Chudý. Jemu budú na striedačke pomáhať Miroslav Hlinka a Richard Zedník. Aj káder prešiel viacerými zaujímavými zmenami. Spolu s koučom Országhom odišiel do Slovana aj americký útočník Patrick White s mladíkom Máriom Lunterom, ten sa ale napokon do Bystrice vrátil. S mužstvom už nie sú ani ďalší zámorskí hráči (gólman Zane Kalemba, Chris Saracino, Jason Lepine a ani Kevin Veilleux). Brankársky post obsadili Bystričania viac ako zaujímavo. Jednotkou bude gólman, ktorý vlastní aj švédsky aj fínsky pas a jeho meno je Miika Wiikman. Kryť chrbát mu bude ambiciózny Andrej Košarišťan. Do obrany sa vrátil Marek Biro, ďalšou zaujímavými posilami sú Američania Kevin Montgomery a Max Nicastro. Z predchádzajúcej sezóny ostali Lukáš Bambúch, Jakub Predajniansky ale napríklad aj Mislav Rosandič. V ofenzíve majú Bystričania podobne veľkú silu ako domáci. Dve nové americké posily Austin Block a Nick Larson sľubujú veľkú kvalitu. Z pôsobenia v zahraničí sa vrátil Branislav Bendík, zo Slovana prišli Andrej Kudrna a Miroslav Preisinger. Poslednou zaujímavou posilou je Milan Kytnár, ktorý má tiež skúseností so zámorským hokejom. Kapitánom ostáva Michal Hudec.
Je známe, že v Banskej Bystrici prechádza staručký štadión rozsiahlou prestavbou a tak "Barani" strávili celú svoju letnú prípravu na "zimáku" v Brezne, kde odohrajú aj svoje prvé domáce zápasy.

Michal Longauer (predseda predstavenstva HC ´05 Banská Bystrica): "V lete sme sa museli vyrovnať s rekonštrukciou nášho štadióna, v auguste sme trénovali v Brezne a potom vo Švajčiarsku. V kádri nastala obmena zahraničných hráčov, zvyšok tvoria desiati chalani, ktorí prešli našimi mládežníckymi kategóriami. Snažíme sa zabudovávať odchovancov. Chceme sa dostať do play-off a zopakovať úspechy z minulej sezóny."

Prípravné zápasy Banskej Bystrice pred sezónou:

Lausanne – Banská Bystrica 3:0
Ambri Piotta – Banská Bystrica 3:2 p.p.
Langenthal – Banská Bystrica 2:4
Thurgau – Banská Bystrica 6:3
Novgorod – Banská Bystrica 4:0
Rogle – Banská Bystrica 3:2
Banská Bystrica – Slovan Bratislava 1:4
Martin – Banská Bystrica 6:2
Poprad – Banská Bystrica 4:3
Tychy – Banská Bystrica 3:6
Zvolen – Banská Bystrica 3:0
Brašov – Banská Bystrica 1:7

-----------------------------------------------------------------------

Na tento prestížny duel sa už dlhé týždne poctivo pripravujú a mobilizujú aj obe fanúšikovské skupiny.

Domáci, ktorí vystupujú pod názvom Persona Non Grata, chystajú na zápas rôzne zaujímavé choreá, ktoré však ostanú pre ostatných fanúšikov prekvapením a budú veriť, že ich svojim povzbudzovaním podporia aj ostatné zaplnené tribúny zimného štadióna vo Zvolene.

Hosťujúci fanklub Banskej Bystrice (Neusohl supporters) chystá zaujímavú dopravu na tento duel. Väčšina síce pôjde tradične vlakom, ale tí najvernejší majú v pláne splaviť Hron na člnoch podobne ako tomu bolo pred piatimi rokmi.

O vstupenky na toto stretnutie je v oboch mestách enormný záujem, ale samozrejme, že ešte nie je vypredané a každý, kto príde aj zajtra pred zápasom na štadión si vstupenku určite zaobstará.

-----------------------------------------------------------------------

Myslím, že všetky podstatné predzápasové informácie máme zhrnuté. Moje meno je Jakub Bartko a neostáva mi už nič iné ako pozvať Vás, ktorí sa z rôznych dôvodov nedostanete priamo na Zimný štadión vo Zvolene, k sledovaniu nášho podrobného on- line prenosu. Úvodné vhadzovanie je naplánované na 18:00, ja sa Vám však prihlásim už približne polhodinu pred duelom so zostavami oboch mužstiev.

Športu zdar, hokeju zvlášť priatelia!
Vítame Vás pri on- line prenose. Stretnutie sa začne o 18:00.

HKM Zvolen – HC MONACObet Banská Bystrica

4:3

konec (0:3, 3:0, 1:0)

Zpět na online

Branky a nahrávky: 26. Lukáš Jurík (Podkonický), 30. Chovan (Brabenec, Puliš), 33. Bortňák (Škvaridlo), 45. Obdržálek (Puliš, Brabenec) – 3. Mário Lunter, 9. Hudec (Kudrna), 18. Kafka (Hudec, Mário Lunter)

HKM Zvolen: Šimko (Orčík) – Bagin, Juraško (A), Hraško, Pokovič, Tomko, Pichnarčík, Dervarič, Varholík – Obdržálek, Brabenec, Puliš – Chovan (A), Jurík L. (C), Podkonický – Hebar, Bortňák, Škvaridlo – Ďaloga, Čanky, Sloboda

HC MONACObet Banská Bystrica: Wiikman (Košarišťan) – Montgomery, Predajniansky, Bambúch (A), Lunter P., Biro, Rosandič, Gachulinec, Lamper – Kudrna, Hudec (C), Kafka – Handlovský (A), Preisinger, Róth – Matoušek, Block, Larson – Lunter M., Zigo, Bendík

Rozhodčí: Bundil, Baluška – Šefčík, Výleta

Diváci: 3 688

Průběh zápasu
1. třetina
02:21
08:04
17:12
Po 1. třetině
2. třetina
20:50
25:40
29:24
30:46
32:49
37:20
Po 2. třetině
3. třetina
42:25
44:25
45:21
58:33
Konec