Menu

Fotbal

Belgická Jupiler Pro League

RSC Anderlecht – SV Zulte-Waregem

1:1

konec (0:0)

19.05.2013, 14:30 • Stade Constant Vanden Stock (kapacita 26 131 míst) • Tomáš Kohlmann (@tom__kohlmann)

Tipsport: 1.52 4.3 5.85 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Po fotbalově nepříliš záživném prvním poločase se v druhém dějství směr zápasu výrazně otočil, viděli jsme dvě branky i plno dalších zajímavých akcí obou týmů. Skóre utkání otevřel v 57. minutě Jens Naessens a na dvě minuty dokonce poslal do Waregem v posledním kole soutěže do čela tabulky, ovšem už v 59. minutě vyrovnal tečovanou střelou z přímého volného kopu Lucas Biglia a i přes vyloučení stopera Kouyatého v 81. minutě už Anderlecht dokázal udržet remízu a slaví 32. titul ve své historii. Waregem ale v největší sezóně klubových dějin končí na druhém místě a v létě si zahraje alespoň kvalifikaci o Ligu mistrů. (16:32:14)

Obrovské drama o belgický titul končí mistrovskou radostí Anderlechtu! Waregemu nevyšla snaha o historický triumf, nicméně hosté nemusí smutnit, neboť remíza je udržela o bod před Bruggami na druhém místě tabulky a poprvé v historii se zahrají kvalifikaci o Ligu mistrů!

Konec zápasu.

90+3

Proto chytá Hazardův centr a vítězoslavně zvedá míč nad svoji hlavu.

90+2

Na poslední nákop před branku Anderlechtu vybíhá i brankář Bossut.

90+1

Mbokani se dostal s míčem k útočnému rohovému praporku, tam si jej prostrčil mezi dvěma soky a vybojoval faul. Tím získává pro Anderlecht cenné desítky získaných sekund.

90+1

Hlavní arbitr Serge Gumienny oddaluje mistrovské oslavy o tři minuty.

90

Ani další Hazardův centr ale nepřinesl pro Prota vážnější ohrožení. Proti oslabenému soupeři je ale Waregem už podstatně aktivnější než v dosavadním průběhu zápasu.

89

Naessens vybojoval další rohový kop ve prospěch Waregemu, závěrečný tlak hostů nabírá na obrátkách.

87

Hosté ale míč neudrželi, následný rychlý brejk Mbokaniho končí odpískáním ruky konžského útočníka při zpracování míče.

87

Hazard svým centrem před branku nenašel žádného spoluhráče, ovšem hosté zůstávají usazeni na útočné polovině.

86

Další rohový kop pro Waregem.

85

Poslední střídání Anderlechtu má jednoznačně taktické parametry, ofenzivního Jovanoviče nahrazuje další obránce Wasilewski, jenž v obranné čtveřici nahradí vyloučeného Kouyatého.

83

Následný možný rychlý brejk Anderlechtu hned v zárodku zastavil Berrier a rozhodčí Gumienny znovu vytahuje žlutou kartu.

83

Po následném centru Naessense míč propadl v těsné blízkosti hostující k zemi, Leye se ale k zakončení probít nedokázal!

83

Další zákrok De Zeeuwa rozhodčí ocenil žlutou kartou.

82

Waregemu se nabízí obrovská šance proti oslabenému soupeři, stále ale nezapomeňme, že případnou prohrou ztrácí i Ligu mistrů.

81

Červená karta pro Anderlecht! Kouyaté u postranní čáry doslova sestřelil Naessense a v ruce sudího Gumiennyho vidí bez předchozího napomenutí rovnou červenou kartu!

80

A to byl poslední zásah Juniora Malandy Adjeho do průběhu dnešního zápasu, deset minut před koncem zápasu jej nahrazuje Olafur Ingi Skúlasson.

80

Po Naessensově centru zakončoval Malanda Adje, z těžké pozice ale branku netrefil.

79

Thorgan Hazard vybojoval rohový kop ve prospěch Waregemu, šance pro hosty.

78

Po dalším z Bigliových centrů tísněný Bossut dokázal vyrazit míč pouze ke Klještanovi, před nímž z úhlu zívala poloprázdná branka Waregemu, americký záložník ji ale trefit nedokázal!

77

Následný centr Biglii nevedl k ohrožení Bossuta v hostující brance, po následném faulu hostů u rohového praporku ale dostane Biglia možnost k dalšímu "zkrácenému rohu".

76

Suárez si u rohového praporku pohrál s Verboomem a získal rohový kop ve prospěch svého celku.

75

Další centr Verbooma od levé postranní čáry byl ze všech tří výrazně nejvíce nebezpečný, dvěma soupeři bráněný Leye ale nakonec na míč nedosáhl.

74

Ani jeden ze dvou centrů Verbooma během krátké chvíle se neujal, domácí obrana si s oběma snadno poradila.

73

Na zeleném pažitu se tentokrát v sedící pozici ocitl Mbokani, ovšem sudí Gumienny tentokrát nechává ve hře pokračovat a domácí útočník se musí zvedat z trávníku.

72

Olivier Deschacht sestřelil k zemi Leyeho a je prvním žlutě napomenutým fotbalistou v dresu Anderlechtu.

71

Prudký centr argentinského záložníka hlavou odvrací M'Baye Leye.

71

Znovu si Biglia staví míč k rozehrání standardní situace, ta je tentokrát v podobě zkráceného rohu.

69

V obrovské šanci se ocitl Suárez, jenž dostal přesnou přihrávku za záda hostujícího obránců a tváří v tvář přehodil Bossuta, s ním ale těsně i jeho svatyni!

68

Gilletův diagonální nákop přes polovinu hřiště si zpracoval Mbokani a šikovným lobem prodlužoval míč na rozběhnutého Jovanoviče, před ním ale včas zasáhl Colpaert.

67

Na Jovanovičův centr nedosáhl Mbokani, jenž se pokusil zakončit akrobatickou střelou přes hlavu, míč se následně od obránce Verbooma odráží k brankáři Bossutovi.

64

Domácí v přerušení podruhé mění sestavu, Behranga Safariho na levém kraji obrany střídá další velmi zkušený fotbalista, dvaatřicetiletý Olivier Deschacht. Před zápasem se očekával právě jeho start v dnešním zápase na úkor Safariho, nakonec jej trenér Van den Brom využívá pouze jako čerstvou sílu z lavičky náhradníků.

64

Tentokrát se píská proti Anderlechtu, Matías Suárez si pomohl útočným faulem v souboji s Verboomem.

62

Střídání domácích, Dennise Praeta nahrazuje na hřišti zkušený defenzivní záložník Demy De Zeeuw.

61

Hazard se prosmýkl mezi dvěma soupeři, po lehkém kontaktu s kopačkou Biglii padl k zemi, sudí Gumienny ale nechává pokračovat ve hře.

59

Anderlecht právě vstřelil branku!
Hostující vedení ale nemělo dlouhého trvání! Střela LUCASE BIGLII z přímého volného kopu byla zdí sražena za Bossutova záda a situace se vrací do stavu, kdy Anderlecht zůstává v čele soutěže!

58

Domácí ale mohou kontrovat prostřednictvím další standardní situace v blízkosti pokutového území soupeře.

58

Aktuální výsledek posílá do čela ligy Waregem, jenž momentálně má náskok jednoho bodu na Anderlecht a tří na Bruggy.

57

Waregem právě vstřelil branku!
Obrovský šok v Bruselu! Thorgan Hazard vnikl do pokutového území, zpětnou přihrávkou předal mič Leyemu, jehož centr hlavou nasměroval do Protova protipohybu JENS NAESSENS a otevírá skóre zápasu senzačně ve prospěch Waregemu!

56

Delaplaceho centr do pokutového území Anderlechtu končí na hlavě Colpaerta, jenž odrazil míč do pole.

55

Na nedovolené zákroky jsou zatím evidentně výrazně aktivnější hosté, "vedou" na ně již 18:4.

54

Po rohovém kopu hostů se k hlavičce prodral Malanda Adje, ovšem mířil zhruba metr vedle domácí svatyně.

53

Z dvaceti metrů natáhl k přízemní ráně Dieumerci Mbokani, vůbec první šance devatenáctigólového kanonýra Anderlechtu ale končí ránou do připraveného Bossuta.

52

Po výkopu brankáře Bossuta si v hlavičkovém souboji s Klještanem nedovoleně počínal Naessens, rozehrávat budou domácí.

51

Berrier směroval svůj pas za obranu domácích, tam ale byl Leye dostatečně pokrytý Kouyatém a nedostal příležitost zasáhnout do akce.

50

Naessens hledal třicetimetrovým pasem u postranní čáry Leyeho, ovšem svého spoluhráče překopl a míč doletěl až do zámezí.

49

Domácí kapitán tentokrát nasměroval balón ke vzdálenější tyči, tam ale kraloval brankář Bossut.

48

Tradiční situace v dnešním zápasu, Biglia bude ze standardní situace centrovat před soupeřovu branku.

46

Začal druhý poločas.

Do druhého poločasu hosté střídají, Ibrahima Conté zůstal pouze v šatně a místo něj vbíhá do hry Franck Berriér. Ten letos už 37x včetně domácího poháru nastoupil v základní sestavě, ale pro dnešní největší zápas v dosavadní historii Waregemu zůstal od úvodní minuty pouze na lavičce náhradníků.
Po prvním poločase belgické bitvy o mistrovský primát hraje Anderlecht s Waregemem 0:0, což zatím znamená dvě hlavní podstaty. Anderlecht má blíže k titulu, k němuž mu remíza stačí a naopak Waregem se tímto výsledkem drží na aktuální druhé pozici před dotírajícími Bruggami (vedou nad Genkem po prvním poločasu 1:0), což by Waregem stále posílalo do kvalifikace o Ligu mistrů.

První poločas skončil.

45+1

V samém závěru jediné avizované nastavené minuty měli domácí největší příležitost dosavadního průběhu zápasu! Na další centr Biglii ze standardní situace si naskočil Nuytinck a ve velmi podobné pozici jako před chvílí Gillet už tentokrát brankáře Bossuta překonal, míč ale zpět do pole vrátilo břevno hostující branky!

45

Rozhodčí Gumienny k úvodním pětačtyřiceti přidává jednu nastavenou minutu.

43

Po následném nadýchaném centru Biglii před branku hlavou zakončoval Gillet, ale vůbec první střelou na bránu svoji hlavičku nasměroval do připraveného brankáře Bossuta. V každém případě se jednalo o první výraznější příležitost Anderlechtu.

42

Následný rychlý brejk domácích zastavil Delaplace faulem na Praeta a stává se druhým žlutým hříšníkem v hostujícím celku.

41

Další nebezpečná situace před brankou Anderlechtu, to když po rohovém kopu hostů odkopával míč Mbokani pouze do útočícího Leyeho, od něj se ale odrazil vedle branky.

38

A mohlo k tomu být o podstatný kus blíže! To když Hazard přihrál do pokutového území Leyemu, ten mu efektně a zároveň efektivně míč patičkou vrátil do běhu a mladší bratr slavnějšího Edena v bezprostřední blízkosti Prota nedokázal posunout míč směrem na domácí branku. Zajímavá a rychlá akce Waregemu ale pořádně zaměstnala domácí defenzivu.

36

Sražený centr Verbooma doskákal do rukavic Silvia Prota. Teprve devatenáctiletý levý obránce Waregemu Bryan Verboom je odchovancem Anderlechtu, ale poté, co nedokázal nijak proniknout do prvního týmu, se v zimě stěhoval do Waregemu a dnes Anderlecht obrat o titul na jeho hřišti.

35

Znovu v akci Suárez, tentokrát si dělal prostor ke střele před pokutovým územím, z osmnácti metrů ale pouze trefil blokujícího Colpaerta. Zatím postrádáme jakoukoliv střelu na bránu.

35

Rychlou útočnou akci domácích vedl Suárez středem hřiště, následná přihrávka do křídla ale směrovala Jovanovičovi na paty a zahnala jej až k postranní čáře.

32

Znovu se píská proti hostům, ve středu pole si v hlavičkovém souboji nedovoleně počínal senegalský kanonýr Leye v souboji s Bigliou. Už sedmnáctkrát letos M'Baye Leye roztřepal soupeřovy sítě.

31

Standardní situaci jako tradičně rozehrál Lucas Biglia, tentokrát mu ale centr zcela nevyšel a kapitán Anderlechtu jej nasměroval daleko za branku Waregemu.

30

Mbokaniho u postranní čáry ostře poslal k zemi Karel D'Haene a v ruce arbitra Gumiennyho jako první fotbalista vidí žlutou kartu.

28

Suárez dribloval s míčem na hranici soupeřova pokutového území, nakonec si ale nedokázal přehodit francouzského krajánka Delaplaceho a hosté odehrávají míč do zámezí.

27

Po dalším centru Biglii ze standardní situace si odražený míč našel Jovanovič, ovšem jeho přihrávku lépe postavenému Praetovi zablokoval Malanda Adje a následně vybojoval faul na svoji osobu.

24

Na Bigliův centr ke vzdálenější tyči si naběhl stoper Nuytinck, ovšem jednak soupeřovu branku výrazně přestřelil a navíc jeho zakončení už nemělo větší váhu, neboť sudí Gumienny postřehl faul Mbokaniho, jenž si pomohl rukama v souboji o vytvoření prostoru pro Nuytinck.

22

Ať už Waregem bude hrát Ligu mistrů nebo Evropskou ligu, tak sezóna bude teprve druhou v historii, kdy se klub účastní evropských pohárů. Na tu první v sezóně 2006/2007 po zisku belgického poháru, dosud jediného výraznějšího úspěchu Waregemu, si pamatují i fanoušci pražské Sparty, která soupeři podlehla na vypůjčeném stadiónu v Gentu 1:3.

20

Na druhé straně hřiště centroval v pádu Jovanovič a z těžké pozice nasměroval svůj centr pouze až za soupeřovu branku.

19

První velké nebezpečí před domácí brankou! Leye si na levém kraji pokutového území vyměnil míč s Verboomem a směroval před branku velmi nebezpečný přízemní centr, na nějž ale jen těsně nedosáhli Naessens a především Conté. Tomu nakonec byl odpískán útočný faul a odkopávat od své branky bude Proto.

17

Domácí kombinovali ve středu pole, svoji akci ale zakončili nepřesnou přihrávkou Biglii k pravé postranní čáře, k níž měl před Praetem blíže Verboom, jenž ohlídal cestu míče do zámezí.

15

K radosti fanoušků Anderlechtu si Nuytinck u vlastního rohového kopu dokázal poradit s atakujícím Contém a vybojoval odkop od branky Silvia Prota.

13

Domácí mají v úvodu zápasu mírnou územní převahu, častěji míč na svých kopačkách, zatím ale jsou velmi daleko od jakéhokoliv ohrožení Sammy Bossuta v soupeřově brance.

11

Suárez šikovnou patičkou u pravé postranní čáry vytvořil prostor k centru pro Gilleta, vysoký balón před branku ale stahuje do svých rukavic Bossut.

10

Po sraženém centru Contého se míč odrazil před pokutové území Anderlechtu, kde bez přípravy pálil Malanda Adje, ovšem vysoko přestřelil domácí branku.

8

Po útočném faulu odpískaném Praetovi domácí fanoušci z plných hrdel spílají sudímu Gumiennymu za jeho výrok v neprospěch Anderlechtu.

5

Nákop Gilleta do pokutového území Waregemu odhlavičkoval D'Haene pouze k Suárezovi, jenž si posunul míč, následnou střelou ale trefil pouze bránícího Colpaerta.

3

První útočnou snahu Waregemu vedl po pravém křídle Ibrahima Conté, centr zimní posily z Genku ale byl příliš přetažený a nenašel žádného z jeho spoluhráčů.

2

Suárez si na útočné polovině doběhl pro faul Malandy Adjeho. Ten letos předvádí vynikající výkony a je možná nejlepším fotbalistou belgické ligy na svém postu defenzivního záložníka.

1

Hlavní arbitr Serge Gumienny úvodním hvizdem zahájil dnešní velký duel v Bruselu!

1

Utkání právě začalo.
Nehraje se dnes jen o belgický titul, ale také o jistou účast v základních skupinách příštího ročníku Ligy mistrů pro mistra, druhý celek se bude účastnit třetího předkola té nemistrovské části kvalifikace a jak jsem zmínil v předzápasovém preview, Waregem stále může skončit i třetí, což by byla vstupenka "pouze" do třetího předkola Evropské ligy.
Domácí "Fialky" nastoupí tradičně ve fialových dresech, hosté také zcela podle svých zvyklostí obléknou rudé dresy.
Kvarteto rozhodčích přivádí fotbalisty na trávník kolem poháru pro belgického šampióna, o nějž se dnes bude hrát.
Už před úvodním výkopem panuje na beznadějně vyprodaném stadiónu skvělá atmosféra, která by měla doprovázet celý dnešní duel.
Úvodní sestavy:

RSC Anderlecht: Proto – Gillet, Kouyaté, Nuytinck, Safari – Biglia, Klještan – Suárez, Praet, Jovanovič – Mbokani

SV Zulte-Waregem: Bossut – De Fauw, D'Haene, Colpaert, Verboom – Malanda Adje, Delaplace – Conté, Naessens, Hazard – Leye

Rozhodčí: Gumienny – Meers, Vromans (vš. Belgie).
PŘÍMÝ SOUBOJ O TITUL

Příjemné nedělní odpoledne při sledování přenosu z velkého šlágru belgické nejvyšší soutěže. V Bruselu se dnes bude udělovat titul belgického mistra a závěrečné kolo soutěže nabízí přímý souboj posledních dvou adeptů na zisk mistrovského primátu, domácí Anderlecht přivítá senzaci sezóny z Waregemu a čeká nás bitva na ostří nože.

SOUČASNÁ SITUACE

Ve výrazně zajímavější pozici vstupuje do utkání Anderlecht, jenž zvládl poslední tři své zápasy na výbornou a po kratší přestávce se vyhoupl zpět do čela soutěže. Na něm má dvoubodový náskok před svým dnešním soupeřem a protože třetí Bruggy ztrácí další tři body, všechny počty jsou dnes naprosto jednoznačné. Výhra domácích nebo remíza = titul Anderlechtu, výhra hostů = titul Waregemu.

Waregemu dnes ale nejde pouze o titul, neboť i případné druhé místo by znamenalo účast v kvalifikaci Ligy mistrů a tady je nutné zmínit, že v případě bodové shody mezi Waregemem a Bruggami by druhé místo připadlo fotbalistům Brugg. A to díky belgické specialitě, kterou je půlení bodů po třicetikolové základní části, v níž Waregem získal 63 bodů (při následném rozpůlení startoval nadstavbu s 32 body po přidělení půlbodového bonusu, zatímco Bruggy uhrály 54 bodů a s 27 rozpůlenými body nepotřebovaly žádný půlbod navíc, což je první kritérium při shodném počtu bodů). Směrem k dnešnímu duelu tak může mít velký význam i zápas Brugg s Genkem.

VZÁJEMNÉ ZÁPASY

Anderlechtu tedy hraje do karet výchozí postavení, kvalita týmu i domácí prostředí, hosty zase povzbuzuje vzájemná bilance se slavným klubem, neboť ze tří letošních vzájemných zápasů Waregem hned dvakrát zvítězil a podařilo se mu to i v únorovém zápase tady v Bruselu, který rozhodl ve prospěch outsidera zápasu Franck Berrier jedinou trefou zápasu v 72. minutě. Waregem triumfoval i v tom prvním vzájemném zápase v ligové nadstavbě, v domácím prostředí zdolal soka 2:1, to ještě Anderlecht pouze korigoval skóre až v samém závěru utkání.

Letošní bilance tedy sice hovoří pro Waregem, v historii je na tom ale podstatně lépe výrazně slavnější Anderlecht, jenž z dosavadních 20 utkání vyhrál 12, čtyřikrát se vítěz nenašel a zároveň čtyřikrát se radoval z výhry Waregem.

ROZHODČÍ

Příležitost řídit bitvu o titul dostal jednačtyřicetiletý mezinárodní sudí Serge Gumienny, kterého znají i čeští fanoušci, neboť v srpnu rozhodoval utkání předkola Ligy mistrů v Liberci mezi domácím Slovanem a rumunskou Kluží. Na čarách mu dnes budou pomáhat kolegové Kristof Meers a Walter Vromans. Čtvrtým rozhodčím pak bude Frank Bleyen.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:30.

RSC Anderlecht – SV Zulte-Waregem

1:1

konec (0:0)

Zpět na online

Branky: 59. Biglia – 57. Naessens

Karty:   83. Zeeuw (AND) – 30. D'Haene (WAR), 42. Delaplace (WAR), 83. Berrier (WAR)   81. Kouyaté (AND)

RSC Anderlecht: Proto – Gillet, Kouyaté, Nuytinck, Safari – Biglia, Klještan – Suárez, Praet, Jovanovič – Mbokani

SV Zulte-Waregem: Bossut – De Fauw, D'Haene, Colpaert, Verboom – Malanda Adje, Delaplace – Conté, Naessens, Hazard – Leye

Rozhodčí: Gumienny – Meers, Vromans (vš. Belgie)