Menu

Fotbal

Anglická Premier League

Brighton & Hove Albion – Luton Town

4:1

konec (1:0)

12.08.2023, 16:00 • Amex Stadium, Falmer • 1. kolo • Vojtěch Martinek (@mrtnkv)

Tipsport: 1.27 6.22 12.1 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

To je ode mne pro dnešek vše, přeji vám příjemný zbytek večera. Napočtenou někdy příště! (18:12:56)

Dnešní utkání sledovalo 31 872 diváků.
Seagulls se na povedený vstup do sezóny pokusí příští týden navázat na půdě Wolves, zatímco Luton jehož první domácí zápas byl odložen, půjde znovu do akce až za dva týdny proti Chelsea na Stamford Bridge.
Máme hotovo, Brighton uvítal Luton v Premier League čtyřgólovou nadílkou a hned v prvním utkání nové sezóny bere všechny body! Nutno podotknout, že výsledek hostům trochu křivdí – Hatters podali na Amex Stadium slušný výkon a místy to i vypadlo, že by mohli vybojovat remízu, ale nakonec doplatili na individuální chyby a nedostatečný drive v útoku.

Držení míče: 71 % : 29 %.
Střely na branku: 12:3. Střely mimo: 10:4. Rohy: 6:7. Ofsajdy: 2:3. Fauly: 11:12.

90+8

Konec zápasu.

90+6

Utkání se už jen dohrává, poslední desítky sekund jsou čistou formalitou. Body zůstanou na jižním pobřeží, Luton dnes Brighton opustí s prázdnou.

90+5

Brighton právě vstřelil branku!
Obrana Lutonu mele z posledního, Hatters v samotném závěru ještě jednou inkasují! Estupiñán naběhl k levé tyči a vyhlídl si volného EVANA FERGUSONA, kterého přihrávkou vybídl k jednoduchému zakončení – 4:1!

90+4

Giles se chtěl prosadit z pravého křídla, na Steeleho ale nevyzrál. Brankář Brightonu byl ve střehu.

90+3

Luton se ještě nehodlá vzdát a na druhém konci hrací plochy přitápí pod kotlem, Morrisova hlavička teď nicméně zamířila jen nad břevno domácí brány.

90+2

Lockyer v bezprostřední blízkosti vápna odzbrojil dotěrného Encisa, který se chtěl prodrat dopředu.

90

Hlavní rozhodčí nastavuje hned 7 minut.

89

Po nádherné akci Brightonu měl velmi blízko ke gólu Groß, který se před brankou odpoutal od bránícího protihráče a z nadějné pozice míč nasměroval jen do skvělého Kaminskiho!

88

Střídání v týmu Brighton & Hove Albion:
ze hřiště odchází João Pedro, přichází Julio Enciso.

88

Střídání v týmu Luton Town FC:
ze hřiště odchází Tahith Chong, přichází Luke Berry,
ze hřiště odchází Pelly Ruddock Mpanzu, přichází Cauley Woodrow.

86

A vzápětí to mohlo být o tři branky! O slovo si tentokrát řekl irský talent Ferguson, který skvělou střelou orazítkoval zadní tyč!

85

Brighton právě vstřelil branku!
No, tak teď už to hosté budou mít opravdu hodně těžké, pokud stále pomýšlí na bodový zisk! Po obrovské chybě Mpanzua se prosazuje SIMON ADINGRA, který zachytil míč v šestnáctce Lutonu a následně jej uklidil přesně do brány – 3:1!

83

Pedro chtěl pěknou přihrávkou na pravou stranu vysunout dopředu Adingru, kterého ale výborně stíhal Giles a nedovolil mu si slibný pas zpracovat.

82

Ve Falmeru máme zaděláno na strhující závěr. Kaminski odkopává od brány, Luton Town má šanci po krátké době znovu přejít do ofenzívy.

81

Luton Town právě vstřelil branku!
Hatters žijí, ještě není rozhodnuto! CHARLTON MORRIS nezaváhal a z putníku nasměroval míč přesně za Steeleho, čímž svému týmu vykřesal obrovskou jiskru naděje – 2:1!

80

Situaci si ještě prohlédl VAR, který s verdiktem sudího Coota souhlasil. Uvidíme pokutový kop!

79

Pozor, penaltu si vyzkouší také tým z předměstí Londýna! Lewis Dunk zblokoval Brownův centr z pravé strany nešťastně nataženou rukou...

79

Střídání v týmu Brighton & Hove Albion:
ze hřiště odchází James Milner, přichází Jöel Veltman.

78

Střídání v týmu Brighton & Hove Albion:
ze hřiště odchází Danny Welbeck, přichází Evan Ferguson.

77

Pedro na hraně vápna předal míč Welbeckovi, kterému se ovšem následně nepodařilo obranu hostů překvapit.

76

Střídání v týmu Luton Town FC:
ze hřiště odchází Mads Andersen, přichází Chiedozie Ogbene.

75

Luton působí poněkud opařeným dojmem, Brighton kontroluje hru a nepouští soupeře na míč. Inkasovaný zásah úplně vyhnal úplně vítr z plachet Hatters...

74

Střídání v týmu Brighton & Hove Albion:
ze hřiště odchází Mahmoud Dahoud, přichází Billy Gilmour,
ze hřiště odchází Solly March, přichází Simon Adingra.

73

Za malý moment uvidíme další dvě střídání, obě pro domácí. Seagulls mají balón pod kontrolou.

71

Brighton právě vstřelil branku!
Exekuce nařízeného pokutového kopu se ujal JOÃO PEDRO, který nezaváhal a nasměroval míč k pravé tyči! Albion dvacet minut před koncem rozšiřuje svůj náskok, tenhle zásah na domácí kopačky jistě dodá notnou dávku klidu – 2:0!

69

No, teď ale výkonnostní vzestup Lutonu okamžitě brzdí penalta pro Brighton! Pedra v šestnáctce nevybíravě poslal k zemi Lockyer.

68

Hosté jsou při chuti, vyrovnání visí ve vzduchu. Vůbec bych se nedivil, kdyby si Hatters nakonec z Amex Stadium přeci jen odvezli aspoň bod...

67

Pedro nedokázal udržet balón na své kopačce, s čímž ale pak měli problémy také hosté. Brighton si tak míč velmi rychle vzal zpět do své moci.

66

Lockyerova nepřesná střela se do statistik počítat nebude, Hatters totiž byli v postavení mimo hru.

65

Luton po delší době zahrozil. Doughty krátce po vstupu na trávník nasměroval míč na Browna, který naběhl do vápna a jeho vzdušný pas na vzdálenější tyč Morris jen těsně nezachytil. Hosté se musí spokojit s rohem.

64

Střídání v týmu Luton Town FC:
ze hřiště odchází Issa Kaboré, přichází Alfie Doughty,
ze hřiště odchází Elijah Adebayo, přichází Jacob Brown.

63

March chtěl rozšířit svůj střelecký účet, ale Kaminski byl jasně proti a ráně do cesty nastavil ruce. O chvíli později byla k vidění srážka dvou hráčů před bránou, kterou rozhodčí nechal bez povšimnutí.

61

Mpanzu je napomínán za nepovedený skluz na Milnera. Chvíli to vypadalo, že uvidíme další kartu, ale rozhodčí nakonec upřednostnil slovní domluvu.

60

Hodina hry je ve Falmeru takřka za námi. Standardka Albionu větší šanci nepřinesla, odražený balón z vápna velmi rychle vytěsnil pozorný Morris.

59

Jinak výborný výkon Issy Kaborého (LTN) teď dostává kaňku v podobě žluté karty, kterou mladý zadák obdržel po zákroku na útočícího Mitomu.

58

Sledujeme celkem vyrovnanou pasáž hry, Lutonu se podařilo na moment s Brightonem srovnat krok. Většina dění se odehrává kolem středu hřiště.

57

Giles balón od praporku poslal až moc hluboko do vápna. Jedný, kdo jej zvládl zachytit, byl Dunk, jenž jej obratem hlavou poslal ven ze šestnáctky.

56

Záchvěv aktivity ze strany hostů vede k rohu, který jim odzbrojením Adebaya přichystal van Hecke.

55

Andersen u středového kruhu parádně vybojoval balón, Kaboré teď táhne první útok Lutonu ve druhém poločase. Uvidíme, co Hatters vymyslí.

54

March byl na pravé straně přistižen v postavení mimo hru, nutno podotknout velmi těsném.

53

Nejdříve to vypadalo, že uvidíme další roh Brightonu, ale nakonec z toho bude jen odkop od brány. Ochozy se zlobí, verdikt rozhodčího ale nezmění.

52

Groß střelou do tyče odstartoval pořádný chaos ve vápně Hatters a Luton teď měl velkou dávku štěstí, že se některý z borců před Kaminskim nedostal k neposednému balónu!

51

Frustrace vybublala napovrch, Mads Andersen (LTN) poslal Pedra k zemi a vysloužil si žlutou kartu. Hra tak bude pokračovat nadějnou standardkou Seagulls.

50

Domácí znovu dobývají polovinu soupeře, hráči v oranžovém si od začátku pořádně nesáhli na míč.

48

Dění ve Falmeru stojí, zdravotníci se věnují Mpanzuovi. Zdá se, že hostující borec na chvíli zamíří do zámezí. Můžeme jen doufat, že bude v pořádku.

47

João Pedro neohroženě naběhl do šestnáctky a své sólo zakončil zblokovanou střelou. Obrana Lutonu si hned zkraje půle prochází zatěžkávacím testem.

46

Brighton do druhého poločasu vstoupil velmi aktivně a po zásahu Andersena si vybojoval roh. Dánský zadák vyřešil situaci ve vápně velmi dobře.

46

Začal druhý poločas.
První poločas je minulostí, Brighton zatím před svými fanoušky potvrzuje roli favorita a těsí se z náskoku. Luton sice svým soupeřům nedává nic zadarmo a snaží se s papírově silnějším celkem držet krok, na rozdíl od domácích se ale dosud nedokázal prosadit. Uvidíme, jak se duel bude vyvíjet po přestávce.
Držení míče: 71 % : 29 %.
Střely na branku: 3:1. Střely mimo: 8:3. Rohy: 3:3. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 3:4.

Druhý poločas začne přibližně v 17:03.

45+2

První poločas skončil.

45+1

Morris chtěl těsně před pauzou srovnat, znovu zvolil hlavičku. Teď se ale jeho pokus mezi tyče nevešel.

45

Hlavní rozhodčí nastavuje pouze 1 minutu.

44

První poločas se chýlí ke konci, za malou chvíli začne nastavení. Seagulls mají více ze hry.

43

Kaoru Mitoma (BRN) ubránil Mpanzuho a za hranicí plochy míč odkopl pryč, za nesportovní chování tak vidí hodně zbytečnou žlutou kartu.

41

Obrana Lutonu blokuje jednu střelu za druhou, ve velkých příležitostech se krátce po sobě ocitli Welbeck a Mitoma! Obě rány se ale zasekly na obětavých hostujících obráncích!

40

Dahoud na své polovině fauloval Mpanzuho, Hatters se po zásahu rozhodčího vrací na míč.

39

Welbeck si tentokrát nedokázal zpracovat míč ve vápně a po kontaktu se zadákem se s ním rozloučil.

38

Se velkými gólovými šancemi se po velmi dlouhé klidné pasáži teď roztrhl pytel! Welbeck orazítkoval pravou tyč svatyně Lutonu, přičemž Kaminski následně padl na odražený balón!

37

Ale pozor, bleskově mohlo být vyrovnáno! Po zahraném rohovém kopu se jedovatou hlavičkou blýskl Morris, Steele ale míč zkušeně vyrazil!

36

Brighton právě vstřelil branku!
Bezbrankový stav byl prolomen, Seagulls po jednoduché akci odskakují do vedení! Mitoma z kraje vápna vzduchem nasměroval míč na nedostatečně hlídaného SOLLYHO MARCHE, jehož následná hlavička zaplula přesně do vzdálenějšího vinglu hostující branky – 1:0!

35

Dahoud prostrčil míč skrz obranu na Mitomu, Brighton se po krátké době znovu přesouvá dopředu.

34

Chong sice na centr z pravé strany ve vápně nedosáhl, k odraženému míči se ovšem následně jako první dostal Adebayo. Jeho prudká rána byla zblokována.

33

Ránu z voleje teď vytáhl ze svého repertoáru Mitoma, který ale Kaminskiho nepotrápil. Bez většího míření totiž míč nasměroval pouze nad břevno.

32

Sledujeme velmi tichou pasáž hry, aspoň co se tedy střeleckých pokusů týče. Luton srovnal s domácími krok a momentálně hraje vyrovnanou partii.

31

Před Steeleho svatyní se teď rozvíjela poměrně slušně vypadající akce, kterou ale utnula nepřesná přihrávka. Kaboré míč zachytil až za zadní čarou.

30

Postranní rozhodčí poprvé zvedl praporek, do postavení mimo hru se rychlou akcí dostal Brighton.

29

Lockyer ze středu hřiště nakopl míč až za svatyni, hra bude pokračovat výkopem Steeleho.

28

Mpanzu se málem dostal za van Heckeho, který ale ve vápně na poslední chvíli nastavil nohu do jeho zakončení. Odražený balón znamená roh pro hosty.

27

Kaboré znovu skvěle zasáhl, odzbrojil protihráče a malou domů defintivně utnul domácí akci. Zadák, který byl do Lutonu zapůjčen ze City, odvádí skvělou práci.

25

Steele zachytil dlouhý balón na hranici vápna a obratem přesunul hru na opačnou stranu, po které nyní s míčem na kopačce upaluje vpřed Estupiñán.

24

Luton se neúspěšně snaží odzbrojit své protihráče, kteří se usadili v útoku. Uvidíme, co z toho vznikne.

23

Brighton dostal hru pod kontrolu a nyní se snaží se po pravé straně vrátit před Kaminskiho klec.

22

Mpanzu se posunul do velmi slibné pozice ve vápně a natahoval se po Kaborého centru, kvůli dotěrnému Milnerovi ale na balón nakonec nedosáhl.

21

Tribuny bučí, Kaborého zákrok na Dahouda se jim ani trochu nelíbil. Rozhodčího ovšem ponechal chladným, vše proběhlo v mezích pravidel.

20

Welbeck se blýskl pěknou střelou na zadní tyč, se kterou si ale Kaminski poradil. Dosud stoprocentní strážce svatyně Hatters si do dráhy balónu lehl.

18

March jednoho protihráče překonal, přes druhého se už ale nedostal. Hosté se po velmi dlouhé době vrací na míč a okamžitě se vydávají do útoku.

17

Po zblokované střele následuje další rohový kop pro Brighton, který stupňuje svůj tlak. Kaminski teď musí být takřka konstantně ve střehu.

16

Nakamba svým faulem nabídl domácím standardku z celkem slibné pozice. Hatters staví zeď. Uvidíme, co si De Zerbiho svěřenci pro Luton připraví.

15

Brighton dále operuje na polovině soupeře, jeho hráči mají míč přilepený na kopačkách. Co se statistiky držení balónu týče, Seagulls jí vedou 77 % – 23 %.

14

Další balón od Estupiñána, pro který si tentokrát Kaminski došel a lapil ho do svého náručí.

13

Balón nyní po centru, pod který se podepsal Estupiñán, nebezpečně poskakoval před bránou Lutonu, ale obrana Hatters ho nakonec dostala pod kontrolu.

11

Estupiñán chtěl nabídnout míč Mitomovi, svou přihrávku ale nenamířil úplně přesně. Balón zajel až za branku, a Kaminski tak bude odkopávat.

10

Brighton žene dopředu parádní atmosféra v ochozech. Seagulls nyní drží balón na středu hřiště a hledají nějakou cestu skrz rozestavení vzdorujících hostů.

9

Kaborého přihrávka projela skrz domácí šestnáctku, spoluhráče našla až za hranicí pokutového území. Steele tak tentokrát mohl zůstat v klidu.

8

Zpoza vápna se do toho opřel Welbeck. Jeho střele sice nechyběl důraz, notnou dávku přesnosti už ale postrádala. Kaminski se po míči natahoval zbytečně.

7

Poprvé se žlutí, a to už v sedmé minutě. Rozhodčí po ostrém zákroku varuje Pervise Estupiñána (BRN).

6

Tohle mohlo být hodně nepříjemné! V šestnáctce Lutonu se k odraženému míči dostal Groß, který jej následně nasměroval na Pedra a jeho teč jen o pár čísel minula Kaminskiho svatyni!

5

Hostující Morris využil mírně laxního přístupu domácí obrany a přesunul se až do vápna, jeho následnou křižnou přihrávku ovšem vystihl sám Steele.

4

Hatters se nedaří odsunout hru od jejich svatyně, Brighton pressuje vysoko a drží soupeře na uzdě.

3

V ochozech to poprvé zašumělo. Po kratičkém centru od Dahouda se hlavičkou blýsknul volný Dunk, jehož zakončení ale šlo pouze nad břevno.

2

Brighton duel zahájil aktivně a hned ve druhé minutě si vyzkouší první roh. K praporku se přesouvají hned dva hráči, pravděpodobně bude ale kopat Groß.

1

Hosté zkraje utkání zkusili zaútočit po pravé straně hřiště, domácí obrana je ale rychle zastavila. Po opačném kraji pole se nyní s míčem řítí March.

1

Utkání právě začalo.
Úvodní výkop obstará Luton, jdeme na věc!
Start duelu se rychle blíží, oba týmy vyráží na hrací plochu. Domácí v tradičních pruhovaných modrobílých dresech, hosté pro změnu v oranžových.
Ještě jednou vás zdravím a přeji vám příjemné sobotní odpoledne, bitva začíná za pár minut. Níže si v mezičase můžete prohlédnout dnešní kompletní sestavy.
Úvodní sestavy:

Brighton & Hove Albion: Steele – Groß, Dunk (C), van Hecke, Estupiñán – March, Milner, Dahoud, Mitoma – Welbeck, Pedro.
Náhradníci: Verbruggen – Igor, Veltman, Gilmour, Buonanotte, Alzate, Enciso, Adingra, E. Ferguson.
Trenér: Roberto De Zerbi.

Luton Town FC: Kaminski – M. Andersen, Lockyer (C), Bell – Kaboré, Mpanzu, Nakamba, Chong, Giles – Morris, Adebayo.
Náhradníci: Shea – Francis-Clarke, Berry, A. Campbell, Doughty, Ogbene, Woodrow, Brown, Jo. McAtee.
Trenér: Rob Edwards.

Rozhodčí: Coote – Scholes, Wood.

DNEŠNÍ DELEGACE

Hlavní rozhodčí: David Coote. Asistenti: Mark Scholes, Timothy Wood. Čtvrtý rozhodčí: John Busby. VAR: Robert Jones. AVAR: Wade Smith.
LUTON TOWN FC

To, co se ještě na jaře mnohým zdálo jako sci-fi, je realitou: Luton Town je v Premier League. V květnu před 85 tisíci diváky ve Wembley přetlačil Coventry ve finále play-off a po strhujícím penaltovém rozstřelu se poprvé od roku 1992 vrátil mezi elitu. Mimochodem, jednalo se o celkem čtvrtý postup za deset let.

Hlavním úkolem kouče Roba Edwardse nyní bude, aby po této pohádce nepřišlo kruté vystřízlivění. Faktem je, že Hatters ve většině předsezónních predikcí figurují spolu s Sheffieldem United na samotném chvostu tabulky. Podle všeho je čeká velmi dlouhá a těžká sezóna, aspoň tedy podle papírových předpokladů.

Situaci nevylepšuje ani fakt, že klub z londýnského předměstí nijak výrazně neposílil. Na hostování z Manchesteru City přicestoval zadák Issa Kaboré, na přestup z Wolverhamptonu pak Ryan Giles. Luton nicméně lovil hlavně v nižších soutěžích, odkud získal například Tahitha Chonga, Madse Andersena, Thomase Kaminskiho nebo Chiedozieho Ogbeneho.

Příprava Lutonu
5. 8.: Bochum – Luton 2:1 a 1:3
2. 8.: Wolverhampton – Luton 0:0
1. 8.: Welling – Luton 2:2
29. 7.: Sheffield Utd – Luton 1:2
25. 7.: Ipswich – Luton 1:1
BRIGHTON & HOVE ALBION

Klub z jižního pobřeží Anglie má za sebou tu vůbec nejúspěšnější sezónu ve své více než stodvacetileté historii. Roberto De Zerbi, který loni v září na lavičce racků nahradil Grahama Pottera, dovedl svůj ambiciózní kádr až na šestou příčku ligové tabulky, což Brightonu zajistilo historicky první účast v evropských pohárech.

Albion se nicméně bude muset poprat se dvěma citelnými ztrátami. Tým opustil mladý středopolař Alexis Mac Allister, který vyměnil pruhovaný modrobílý dres za červený a podepsal pětiletou smlouvu v Liverpoolu, a také gólman Robert Sánchez, jenž v Chelsea nahradí odcházejícího Édouarda Mendyho.

Co se posil týče, tou nejdražší toto léto byl útočník João Pedro, za kterého si druholigový Watford naúčtoval 34 miliónů euro. Krom něj do Brightonu dorazili také veterán James Milner, záložník Mahmoud Dahoud, brankář Bart Verbruggen či brazilský zadák Igor.

Příprava Brightonu
6. 8.: Brighton – Vallecano 1:1
29. 7.: Brighton – Newcastle 1:2
26. 7.: Brentford – Brighton 0:2
23. 7.: Chelsea – Brighton 4:3
Příjemnou sobotu u sledování Premier League! V rámci úvodního kola prestižní anglické soutěže dnes Brighton na své půdě přivítá nováčky z Lutonu.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.

Brighton & Hove Albion – Luton Town

4:1

konec (1:0)

Zpět na online

Branky: 36. March (Mitoma), 71. Pedro (pen.), 85. Adingra, 90+5. E. Ferguson (Estupiñán) – 81. Morris (pen.)

Karty:   7. Estupiñán (BRN), 43. Mitoma (BRN) – 51. M. Andersen (LTN), 59. Kaboré (LTN)

Držení míče: 71 % : 29 %.
Střely na branku: 12:3. Střely mimo: 10:4. Rohy: 6:7. Ofsajdy: 2:3. Fauly: 11:12.

Brighton & Hove Albion: Steele – Groß, Dunk (C), van Hecke, Estupiñán – March (74. Adingra), Milner (79. Veltman), Dahoud (74. Gilmour), Mitoma – Welbeck (78. E. Ferguson), Pedro (88. Enciso).
Náhradníci: Verbruggen – Igor, Buonanotte, Alzate.

Trenér: Roberto De Zerbi.

Luton Town: Kaminski – M. Andersen (76. Ogbene), Lockyer (C), Bell – Kaboré (64. Doughty), Mpanzu (88. Woodrow), Nakamba, Chong (88. Berry), Giles – Morris, Adebayo (64. Brown).
Náhradníci: Shea – Francis-Clarke, A. Campbell, Jo. McAtee.

Trenér: Rob Edwards.

Rozhodčí: Coote – Scholes, Wood.

Diváci: 31 872