Menu

Další

La Vuelta

4. etapa: Cullera - El Puig

Vítěz: F. Jakobsen (NED/DQT)

konec

27.08.2019, 13:19 • Patrik Sandev (@Thimpu25)

Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy na shledanou. (17:46:39)

Průběžné pořadí (po 3. etapě):

1. Nicolas Roche (IRL/SUN) 13:55:30
2. Nairo Quintana (COL/MOV) +0:02
3. Rigoberto Urán (COl/EF1) +0:08
4. Mikel Nieve (ESP/MTS) +0:22
5. Miguel Ángel López (COL/AST) +0:33
6. Primož Roglič (SLO/TJV) +0:35
7. Sergio Higuita (COL/EF1) +0:37
8. Wilco Kelderman (NED/SUN) +0:38
9. Davide Formolo (ITA/BOH) +0:46
10. Rafal Majka (POL/BOH) +0:46
---
18. Zdeněk Štybar (CZE/DQT) +1:32

Pořadí etapy:

1. Fabio Jakobsen (NED/DQT) 4:04:16
2. Sam Bennett (IRL/BOH) +0:00
3. Max Walscheid (GER/SUN) +0:00
4. Fernando Gaviria (COL/UAD) +0:00
5. Luka Mezgec (SLO/MTS) +0:00
6. Marc Sarreau (FRA/GFC) +0:00
7. Szymon Sajnok (POL/CCC) +0:00
8. Edvald Boasson Hagen (NOR/DDD) +0:00
9. Jon Aberasturi (ESP/CJR) +0:00
10. Juan Sebastián Molano (COL/UAD) +0:00
...
104. Zdeněk Štybar (CZE/DQT) +0:00
Tým Deceuninck–Quick-Step takticky zvládl tuhle etapu na výbornou. Připravil pro svého spurtera nejlepší pozici, přičemž na cílovou rovinu přivedl celý peloton skvěle pracující Zdeněk Štybar (CZE/DQT), a jeho stájový kolega Fabio Jakobsen (NED/DQT) pak předčil o kousek hlavního favorita Sama Bennetta (IRL/BOH). Jako třetí pak dojel Max Walscheid (GER/SUN).

Závod skončil.

CÍL

Fabio Jakobsen (NED/DQT) vítězí! Ale tenhle finiš rozhodly opravdu jen centimetry. Ne-li dokonce menší metrická hodnota.

CÍL

Fabio Jakobsen (NED/DQT) nebo Sam Bennett (IRL/BOH)? To byl úchvatný závěr této etapy! Podle opakovaných záběrů opravdu těžko říci, kdo si dojel pro vítězství. Musí rozhodnout mezi oběma cyklisty až cílová fotografie.

1 KM

Poslední kilometr! Rozjíždí se pomalu a jistě spurt, Zdeněk Štybar (CZE/DQT) pracuje velmi dobře pro svého kolegu Fabia Jakobsena (NED/DQT). Dopředu se žene také Team Sunweb i Bora–Hansgrohe.

2 KM

Peloton je mu už v patách. Vypadá to, že Rémi Cavagna (FRA/DQT) bude nakonec pohlcen. Ale rozhodně sympatický útok od Francouze.

3 KM

Rémi Cavagna (FRA/DQT) se i nadále drží na čele! Tohle je rozhodně zajímavý moment. Peloton ho vidí před sebou, ale pořád malou ztrátu nedokáže stáhnout.

4 KM

Rémi Cavagna (FRA/DQT) stále drží odstup od pelotonu. Ten ho má vlastně na dostřel, každopádně je to pro hlavní balík určitě velké varování. Peloton, vedený nyní stájí Bora–Hansgrohe, se ho snaží v tuhle chvíli marně dohnat.

5 KM

Zajímavý tah stáje Deceuninck–Quick-Step! Rémi Cavagna (FRA/DQT), týmový kolega českého cyklisty Zdeňka Štybara (CZE/DQT), se vydal zhruba šest kilometrů před finišem do úniku.

7 KM

Sedm kilometrů zbývá do konce této etapy. Vedení na čele pelotonu si nyní pod svoje bedra vzala stáj Team Jumbo–Visma. Připomeňme ještě jednou, že letošní Vueltu již opustil jeden z hlavních pilířů tohoto týmu, a to Steven Kruijswijk (NED/TJV) kvůli problémům s kolenem v průběhu dnešní etapy.

10 KM

Peloton zavelel k vysokému tempu! A někteří cyklisté velké rychlosti jednoduše nestačí. Kontakt s hlavním balíkem například ztratili i Wout Poels (NED/INS) nebo Jesús Herrada (ESP/COF).

11 KM

Edward Theuns (BEL/TFS) skončil včera na druhém místě, rozhodně tedy patří do úzkého kruhu favoritů, kteří by se mohli objevit na stupních vítězů. Ukázal, že sprintersky je na tom velmi dobře. "John Degenkolb (GER/TFS) pro mě odvedl dobrou práci. Za to jsem byl velmi šťastný. Už ráno jsme plánovali, že budu spurtovat já," vracel se ke třetí etapě a jejímu dojezdu. "Sam Bennett (IRL/BOH) byl rychlejší, ale jeho není snadné porazit. Byl jsem spokojený s druhým místem. Každopádně chceme vyhrát a zkusíme to i dnes."

13 KM

Ačkoli stáj EF Education First postihl během dnešní etapy nepříjemný pád, v němž byl i Rigoberto Urán (COL/EF1), je to právě tenhle tým, kdo je aktuálně na čele hlavního balíku. Bezpochyby zajímavá skutečnost.

16 KM

Peleton je zcela pospolu. A chystá se na cíl v El Puigu. Jelle Wallays (BEL/LTS) si jakožto nejaktivnější cyklista zřejmě vyslouží cenu pro nejagresivnějšího jezdce této etapy. Jeho únik, jenž vyvinul prakticky hned od startu spolu s Jorgem Cuberou (ESP/BBH), byl jistě sympatický.

17 KM

Fernando Gaviria (COL/UAD) včerejší etapu prokaučoval. Vůbec se nedostal do závěrečného finiše, neboť ztratil kontakt s pelotonem během posledního prudšího stoupání. "Myslím si, že jsem byl prostě potlučený poté, co jsme měli jako tým kolizi v první etapě," vysvětloval Kolumbijec. "Doufám, že se dám do kupy, udělám ve sprintu maximum. Nemůžu říct, jestli dnes budu připravený, ale zkusím všechno."

19 KM

Jelle Wallays (BEL/LTS) odpadává! Vypadá to, že všeho má už plné zuby, jeho náskok se ztenčil již na patnáct sekund. Zcela určitě ho brzy pohltí hlavní balík. A my se tak můžeme těšit na hromadný dojezd a závěrečný sprint spurterských es.

25 KM

Tři čtvrtě minuty má k dobru Jelle Wallays (BEL/LTS) na peloton. Do cíle zbývá ještě mnoho. Belgičan by musel opravdu hodně zabrat, aby mu jeho dlouhatánský únik nakonec vyšel.

28 KM

Pro Jorgeho Cuberu (ESP/BBH) se stala mechanická chyba na kole osudnou, už neměl sílu dál pokračovat ve svém snažení. Peloton ho brzy spolkl, jezdec týmu Burgos BH spadl hned hluboko dozadu hlavního balíku. Vepředu tak zbývá už jen jedno jméno, a to stále nebojácný Jelle Wallays (BEL/LTS).

30 KM

Jorge Cubero (ESP/BBH) měl nějaké technické potíže! To je pro Španěla opravdu pech. Ztratil velmi cenné vteřinky, než dal svůj bicykl do kupy, a to jen třicet kilometrů před cílem. Jelle Wallays (BEL/LTS), s nímž byl v úniku prakticky od startu, na nic nečekal a vyrazil dopředu osamocen. Spojí se ještě tihle dva do konce dnešní etapy?

32 KM

Docela dlouho trvalo, než se John Degenkolb (GER/TFS) a Gianluca Brambilla (ITA/TFS), kteří ztratili kontakt s pelotonem během posledního stoupání, vrátili do pelotonu. Nakonec vše zvládli dle vlastních představ. A mohou vzhlížet k cíli v El Puigu.

35 KM

Peloton ztrácí na vedoucí dvojici v úniku 1 minutu a 40 sekund. Jelle Wallays (BEL/LTS) a Jorge Cubero (ESP/BBH) se v posledních třech až čtyřech desítkách kilometrech drží na čele s vypětím všech sil.

39 KM

Jelle Wallays (BEL/LTS) a Jorge Cubero (ESP/BBH) spolu s pelotonem absolvují ne úplně příjemný sjezd z Puerto del Oronet. Ačkoli silnice nakonec nevypadají tak namokle, jak by se dalo po předchozí přeháňce očekávat, oba dva, a to v podstatě včetně hlavního balíku, by si měli dávat určitě velký pozor.

Puerto del Oronet (3. kategorie):

1. Jelle Wallays (BEL/LTS) – 3 body
2. Jorge Cubero (ESP/BBH) – 2 body
3. Ángel Madrazo (ESP/BBH) – 1 bod

46 KM

Jelle Wallays (BEL/LTS) dojel na jediný bodovaný vrchol dnešní etapy jako první, za ním se v poklidu svezl Jorge Cubero (ESP/BBH). Ve hře ještě zbýval jeden bod a ten nakonec získal držitel puntíkatého trikotu Ángel Madrazo (ESP/BBH), jenž zaútočil ve správný čas, bez problémů proťal čáru a skončil třetí. Peloton na jeho nástup absolutně nereagoval.

47 KM

Peloton jede dost opatrně kvůli aktuálnímu pršení, i proto Jelle Wallays (BEL/LTS) a Jorge Cubero (ESP/BBH) navýšili svůj náskok z minuty a půl na nějaké dvě minuty. Co se deště, jenž nyní provází závod, týče, vypadá to nakonec jen na malou přeháňku. Zajímavý každopádně bude sjezd z Puerto del Oronet. Silnice totiž mohou být hodně namoklé.

48 KM

Těžko říci, proč začal ztrácet během bodovaného stoupání na peloton John Degenkolb (GER/TFS). Nevypadalo to, že by to bylo vlivem nějakých výkonnostních problémů, ale na vině možná byl nějaký defekt či jiné technické potíže. Dopomoci zpátky vrátit ho do hlavního balíku se snaží jeho stájový kolega Gianluca Brambilla (ITA/TFS).

49 KM

Pojďme si ve zkratce přestavit stoupání na Puerto del Oronet, které bylo zařazeno do třetí kategorie. Měří celkem 5,8 kilometrů, průměrný sklon činí 4,5%. Jeho vrcholu se pravděpodobně nejdříve dočkají Jelle Wallays (BEL/LTS) a Jorge Cubero (ESP/BBH), dva cyklisté v úniku, kteří stále disponují nějakým náskokem na peloton, konkrétně hovoříme o minutě a půl. Zároveň ovšem začíná opravdu hodně pršet. Peloton bude muset být opatrný, aby ho nepostihl nějaký pád, jako například před pár okamžiky celou stáj EF Education First.

50 KM

Začíná pršet! A to zrovna před jediným bodováním stoupáním této etapy na Puerto del Oronet. Že by počasí dokázalo ještě zamíchat kartami během dnešního dne?

Náquera (sprinterská prémie):

1. Jelle Wallays (BEL/LTS) – 4 body (+3 bonif. sekundy)
2. Jorge Cubero (ESP/BBH) – 2 body (+2 bonif. sekundy)
3. Pierre Latour (FRA/ALM) – 1 bod (+1 bonif. sekunda)

52 KM

Rigoberto Urán (COL/EF1) je ošetřován u svého týmového vozu. Pro Kolumbijce to byl nepříjemný moment. Uvidíme, jak ho pád ovlivní do dalších dnů. Už zítra je na programu první horská etapa.

54 KM

Jelle Wallays (BEL/LTS) dojel ke sprinterské prémii v Náqueře jako první. Nesvedl s Jorgem Cuberou (ESP/BBH) v podstatě žádný souboj, oběma závodníkům byl tenhle moment v podstatě jedno – nejedou ani na celkové prvenství, ani o body o zelený trikot. Jako třetí si dojel pro svůj úspěch Pierre Latour (FRA/ALM), jenž vystartoval z pelotonu zhruba tři sta metrů před čárou a neměl pak vlastně problém zabodovat.

55 KM

Jelle Wallays (BEL/LTS) a Jorge Cubero (ESP/BBH) disponují náskokem 1 minuty a 25 sekund. Opravdu to vypadá, že body na sprinterské prémii v Náqueře budou brát oni.

60 KM

Velké problémy týmu EF Education First! Ne že by se stalo něco úplně závažného, ale na zemi skončili Mitchell Docker (AUS/EF1) a také lídr stáje Rigoberto Urán (COL/EF1). Těžko říci, kdo za pád v pelotonu mohl. Někteří cyklisté z tohoto týmu jsou potlučeni, ale už vyvíjejí snahu vrátit se do hlavního balíku, v němž by se měli objevit za chvilku.

63 KM

Náskok vedoucí dvojice se ztenčil už na 2 minuty a 5 sekund. Vypadá to, že ke sprinterské prémii ve městečku Náquera, která je na 122. kilometru, asi dojedou Jelle Wallays (BEL/LTS) a Jorge Cubero (ESP/BBH) jako první. Ale uvidíme. Zbývá k ní ještě deset kilometrů.

70 KM

Peloton a také vedoucí skupina v úniku ve složení Jelle Wallays (BEL/LTS) a Jorge Cubero (ESP/BBH) právě projela městem L'Eliana, kde bude startovat zítřejší etapa. Bude tomu vůbec poprvé v historii, co tohle místo bude mít tu čest odstartovat etapu slavné Vuelty.

71 KM

Wout Poels (NED/INS), lídr britského giganta Team Ineos, musel zastavit u krajnice kvůli mechanickému problému. Ale žádná velká potíž pro Nizozemce. V pelotonu byl brzy zpátky.

74 KM

Jelle Wallays (BEL/LTS) a Jorge Cubero (ESP/BBH) v tuhle chvíli neodolávají tempu pelotonu. Jejich náskok se už snížil na 2 minuty a 40 sekund.

77 KM

Včera se týmu Deceuninck–Quick-Step a hlavně Fabiovi Jakobsenovi (NED/DQT) nevydařil sprint. Zkušený Eros Capecchi (ITA/DQT) ale nijak nezoufal. "Spurty jsou choulostivá záležitost," říkal. "Prostě to včera nefungovalo dobře. Chceme se ale zlepšit, abychom si jako tým více rozuměli, je to přece jenom jedna z prvních akcí, kde jsme takhle s ostatními pospolu. Fabio je skvělý kluk, má se co učit, ale je silný a může porazit kohokoliv. Má předpoklady pro to, aby byl mezi top třemi sprintery na světě."

79 KM

Peloton zrychlil! Jelle Wallays (BEL/LTS) a Jorge Cubero (ESP/BBH) disponují už jen náskokem 3 minut a 5 sekund. Přece jenom se už blíží sprinterská prémie ve městečku Náquera.

82 KM

Nic zásadního se během posledních několika kilometrů neudálo. Náskok vedoucí dvojice ve složení Jelle Wallays (BEL/LTS) a Jorge Cubero (ESP/BBH) se ztenčil na 4 minuty a 10 sekund. A to je v podstatě ta nejklíčovější informace uplynulých několika minut.

93 KM

Již dvě hodiny, to je doba, po kterou se cyklisté perou s dnešní dobou. Ujeto je něco málo přes 90 kilometrů, průměrná rychlost činí 39,1 kilometrů v hodině. A ztráta pelotonu na duo Jelle Wallays (BEL/LTS) a Jorge Cubero (ESP/BBH) je na 4 minutách a 25 sekundách. Peloton jinak aktuálně vede tým Deceuninck–Quick-Step, konkrétně Tim Declercq (BEL/DQT), jenž rozhodně bude chtít ve finiši pomoci svému týmovému kolegovi a sprinterskému esu Fabiovi Jakobsenovi (NED/DQT).

96 KM

Včerejší etapa nabídla jednu změnu průběžného pořadí. Protože Sergio Higuita (COL/EF1) velmi dobře zvládl jedinou sprinterskou prémii, připsal si i tři bonifikační sekundy a dostal se na sedmé místo. A v souboji o bílý trikot je jen čtyři vteřiny za Miguelem Ángelem Lópezem (COL/AST). "Tým mi řekl, abych o ty sekundy jel, protože se o ně prali i ostatní na celkové prvenství. Závody rozhodují sekundy, mohou být rozhodující na pozdější dobu a snaha je získat je moudré řešení," uvedl Kolumbijec. "Nejsem tu proto, abych urval bílý dres, ale abych sbíral zkušenosti. Udělám cokoli, o co mě stáj požádá. Zabojuji o bonifikační vteřiny nebo budu připravovat spurt, je to jedno."

101 KM

V pelotonu došlo k prvnímu většímu pádu! A lékařskou pomoc vyžadoval především Aritz Bagües (ESP/EUS). Údajně trpí bolestmi na zápěstí. Taktéž Rafal Majka (POL/BOH) se do téhle kolize dostal. Ale do pelotonu se vrátil, ostatně jako všichni postižení touto nepříjemnou skutečností.

103 KM

Co se počasí týče, zatím panuje na trati velké vedro. Ovšem meteorologové údajně hlásí i možný déšť, který by mohl tuhle etapu hodně zdramatizovat. Třeba by se nakonec nemuselo jednat o poklidný dojezd se spurterským závěrem.

105 KM

Co se favoritů na dnešní vítězství týče, tím největším bude asi znovu Sam Bennett (IRL/BOH), jenž triumfoval už na včerejší etapě. Spurt přitom vyhrál na úplné čáře. "Včerejšek byl skvělý," rozplýval se Ir. "Je zvláštní, když sdílíte úspěch se svým krajanem. Nicholas Roche (IRL/SUN) má červený dres. Doufám, že to dnes můžeme zopakovat. Je doufám, že nebude pršet," přál by si.

113 KM

Zhruba nějakých pět minut, to je rozestup mezi pelotonem a vedoucí dvojicí, kterou tvoří Jelle Wallays (BEL/LTS) a Jorge Cubero (ESP/BBH). Za sebou máme nějakých 64 kilometrů.

115 KM

Tohle je rozhodně nepříjemná zpráva pro všechny fanoušky cyklistiky! Steven Kruijswijk (NED/TJV) se kvůli bolavému kolenu vzdal letošního působení na Vueltě. A to je pořádně nepříjemná zpráva pro jeho týmového parťáka Primože Rogliče (SLO/TJV), jemuž měl být Nizozemec nápomocen pro konečné prvenství na této Grand Tour.

121 KM

V posledních několika málo kilometrech se rozdíl mezi pelotonem a dvojicí ve složení Jelle Wallays (BEL/LTS) a Jorge Cubero (ESP/BBH) ustálil na nějakých 5 minutách a 30 sekundách. Jedna sprinterská prémie a jedna vrchařská prémie jsou pořád ještě hodně daleko.

128 KM

Jestliže Jelle Wallays (BEL/LTS) má za sebou některé úspěchy v minulosti na jiných cyklistických závodech, ani Jorgemu Cuberovi (ESP/BBH) nejsou úniky vůbec cizí, a oba by tak společně mohli velmi dobře pracovat. Španěl už loni na Vueltě jezdil agresivně, dokonce si vysloužil cenu pro nejaktivnějšího jezdce po 6. a 8. etapě. "Měl jsem zdravotní problémy po pádu na závodech v Katalánsku. Zmeškal jsem Vuelta al Pais Vasco a také všechny dubnové akce ve Španělsku," smutnil. "Chtěl jsem se hlavně připravit na Vueltu. Cítím se dobře, ale převažuje u mě nervozita, protože jsem dlouho nezávodil. Uvidím, jak moje nohy budou reagovat po tak náročném programu."

130 KM

Peloton zrychluje, přece jenom si nechce nechat dva uprchlíky, z nichž Jelle Wallays (BEL/LTS) patří mezi slušné klasikáře, ujet na nějaký úplně markantní odstup. 5 minut a 35 sekund je zatím aktuální náskok Belgičana a Jorgeho Cubery (ESP/BBH).

132 KM

Peloton jako by malinko zrychlil, nebo spíše dvojice vepředu Jelle Wallays (BEL/LTS) a Jorge Cubero (ESP/BBH) mírně zpomalila, neboť je čekalo vůbec první, leč mírné stoupání v této etapě. Rozdíl mezi oběma grupami je aktuálně 6 minut a 25 sekund.

136 KM

Celkem 39,6 kilometrů za jednu hodinu, to je aktuální rychlost tohoto závodu. Nejede se opravdu v žádném vysokém tempu. Pakliže peloton výrazně nezrychlí, finišovat se zřejmě bude o něco později než na plánovanou půl šestou odpoledne.

139 KM

Jelle Wallays (BEL/LTS), jeden ze závodníků, který se vydal prakticky hned od startu do úniku, startuje už na své čtvrté Vueltě v kariéře. Loni přitom dokázal jednu etapu na tomto nejslavnějším španělském cyklistickém závodě vyhrát, konkrétně byl první v rámci 18. etapy. Na svém kontě má mimochodem také primát v jednodenních klasikách – v roce 2014 uspěl na Paříž – Tours a o rok později na Dwars door Vlaanderen.

141 KM

Na čele pelotonu byl jednu dobu Team Sunweb, teď tam spíše operuje Bora–Hansgrohe, přičemž dopředu se vysunul se svým týmem i Sam Bennett (IRL/BOH), jeden z velkých favoritů na dnešní vítězství.

145 KM

Za sebou máme již třicet kilometrů dnešní etapy. Náskok se znovu, tentokráte už jen lehce, navýšil. A dvojice v úniku Jelle Wallays (BEL/LTS) a Jorge Cubero (ESP/BBH) je aktuálně o 6 minut a 50 sekund vepředu.

155 KM

Po dvaceti kilometrech se dvojčlenná skupina v úniku Jelle Wallays (BEL/LTS) a Jorge Cubero (ESP/BBH) dostala do města Alcira, které má kolem čtyřiceti pěti tisíc obyvatel. Jejich náskok na peloton činí už 6 minut a 5 sekund. Stále se tedy navyšuje.

157 KM

Opravdu skvěle si zatím vede na letošní Vueltě držitel puntíkatého trikotu Ángel Madrazo (ESP/BBH), jenž dvě etapy po sobě získal i cenu pro nejagresivnějšího cyklistu. Včera navíc přebíral tohle ocenění z rukou dvou španělských legend Joaquima "El Purita" Rodrigueze a Óscara Pereira. "Bylo pro mě důležité vzít si jí od svých přátel a bývalých týmových kolegů. Hodně jsem se od nich naučil," byl vděčný. "Dávali do každé etapy všechno. Sledoval jsem jejich kroky. Být aktivní v každé fázi je hlavní taktikou týmu Burgos BH. Kvůli tomu se pokusím bránit svůj dres co nejdéle."

160 KM

Už 4 minuty a 55 sekund nahnala vedoucí dvojice v úniku ve složení Jelle Wallays (BEL/LTS) a Jorge Cubero (ESP/BBH) na hlavní balík. Vypadá to, že na čele ještě pár desítek kilometrů určitě zůstanou.

160 KM

Nejvíce kilometrů v úniku (po 3. etapě):

1. Ángel Madrazo (ESP/BBH) – 292 km
2. Sander Armée (BEL/LTS) – 155 km
3. Diego Rubio (ESP/BBH) – 147 km
3. Héctor Sáez (ESP/EUS) – 147 km
5. Willie Smit (RSA/TKA) – 107 km

162 KM

Dosud nejaktivnějším cyklistou, který strávil nejvíce kilometrů v úniku, je aktuální držitel puntíkatého trikotu Ángel Madrazo (ESP/BBH). Za ním následuje Sander Armée (BEL/LTS) a o třetí místo v této statistice se dělí Diego Rubio (ESP/BBH) a Héctor Sáez (ESP/EUS). Páté místo pak obsazuje Willie Smit (RSA/TKA). Všichni zmínění se tentokráte drží hřejivého lůna pelotonu.

165 KM

Jelle Wallays (BEL/LTS) a Jorge Cubero (ESP/BBH) svůj náskok po deseti odjetých kilometrech navýšili už na 3 minuty a 35 sekund. Peloton zatím jejich tempo nemíní nijak akceptovat. Logicky, do cíle je přece jenom ještě hodně daleko. Času na dostižení této dvojice je ještě dostatek.

170 KM

Teprve podruhé v historii Vuelty byl odstartován dnešní závod ve městečku Cullera. V roce 1980 pak etapu, jež končila ve Vinarosu, vyhrál italský cyklista Giuseppe Martinelli, jenž je aktuálně sportovním ředitelem stáje Astana, a to před irským závodníkem Seanem Kellym. Přitom den předtím, v etapě číslo dva, vyhrál v Culleře, kde se naopak finišovalo, právě Ir před Italem. El Puig, které je nynějším cílovým místem, je mimochodem v repertoáru Vuelty vůbec poprvé.

172 KM

První atak je na světě! Pustili se do něj pouze dva cyklisté, a to Jelle Wallays (BEL/LTS) a Jorge Cubero (ESP/BBH). Po třech kilometrech si vytvořili oba náskok 1 minuty a 17 sekund na peloton.

Závod byl odstartován.
Celkem 12 kilometrů má neutrální zóna, do které peleton vjel ve 12:55. Žádný z týmů nehlásí nějakého odpadlíka, zraněného jezdce, který by ze závodu předčasně odstoupil. Startovní pole tak čítá, stejně jako včera, 175 cyklistů. Pouze jediným závodníkem, jenž už nenastoupil do včerejší etapy, byl Mickaël Delage (FRA/GFC).

Držitelé trikotů (po 3. etapě):

Červený trikot: Nicolas Roche (IRL/SUN)
Zelený trikot: Nairo Quintana (COL/MOV)
Puntíkovaný trikot: Ángel Madrazo (ESP/BBH)
Bílý trikot: Miguel Ángel López (COL/AST)

Týmová klasifikace: Team Sunweb
Nejagresivnější jezdec 3. etapy: Ángel Madrazo (ESP/BBH)
Včerejší etapa:

Třetí etapa byla spíše stavěná pro klasikáře, nicméně ti se nijak o celkové prvenství nervali, a stáje se tak soustředily na práci pro své spurterské lídry. Výtečně vypadal konečný vítěz Sam Bennett (IRL/BOH), jenž by měl být favoritem na triumf i nyní, naopak dost špatně si vedl jiný původní favorit Fernando Gaviria (COL/UAD), jenž se do sprinterského souboje ani nedostal, jelikož se neudržel pelotonu.

Průběžné pořadí (po 4. etapě):

1. Nicolas Roche (IRL/SUN) 9:51:14
2. Nairo Quintana (COL/MOV) +0:02
3. Rigoberto Urán (COl/EF1) +0:08
4. Mikel Nieve (ESP/MTS) +0:22
5. Miguel Ángel López (COL/AST) +0:33
6. Primož Roglič (SLO/TJV) +0:35
7. Sergio Higuita (COL/EF1) +0:37
8. Wilco Kelderman (NED/SUN) +0:38
9. Davide Formolo (ITA/BOH) +0:46
10. Rafal Majka (POL/BOH) +0:46
---
19. Zdeněk Štybar (CZE/DQT) +1:32
Trasa trati:

Sto sedmdesát pět a půl kilometrů, to je délka v pořadí čtvrté etapy Vuelty mezi Cullerou a El Puigem, která by dle papírových předpokladů neměla nijak výrazně zahýbat průběžným pořadím. Stejně jako ve včerejším případě by si to o prvenství měli rozdat spurteři, přičemž průběžní lídři by si měli jen hlídat poklidný dojezd do finiše. Nebude se měnit ani nositel puntíkatého trikotu až do etapy číslo pět, neboť tato etapa nabídne jen jedno bodované stoupání (Puerto del Oronet – 129. kilometr), přičemž náskok Ángela Madraza (ESP/BBH) je více než dostatečný. Pár kilometrů předtím se mimochodem budou rozdělovat rovněž body na sprinterské prémii ve městečku Náquera. Profil trati není vůbec náročný, začínat se bude v nadmořské výšce 10 metrů nad mořem, končit na úplně stejném bodě nadmořské výšky, a nejvyšší bod závodu činí jen 495 metrů nad mořem.
Časový program etapy:

Vůbec první ryze sprinterská etapa na letošním ročníku Vuelty odstartuje zhruba ve 13:19, a pokud peloton pojede stejnou rychlostí jako ve včerejším případě, dojede do cíle kolem půl šesté odpoledne.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:19.

4. etapa: Cullera - El Puig

Vítěz: F. Jakobsen (NED/DQT)

konec

Zpět na online