Menu

Atletika

Diamantová liga

Diamantová liga – Birmingham

konec

18.08.2019, 13:45 • Jan Vojkůvka (@JanVojkuvka)

S konstatováním, že Jakub Vadlejch druhým místem v hodu oštěpem vybojoval postup do finálového závodu v Curychu, se s vámi loučím, díky za pozornost a přeji hezký zbytek dne. (16:56:02)

Mítink v Birminghamu skončil.

200m

Shaunae Millerová-Uibová z Baham vítězí v čase 22,24 před Dinou Asher-smithovou z Velké Británie a Shelly-Ann Fraserovou-Pryceovou z Jamajky.

200m

Závěrečným závodem v Birminghamu bude ženská dvoustovka.

Oštěp

Jakub Vadlejch se ziskem 17 bodů postupuje na finálový závod do Curychu! Spolu s ním také Němci Hofmann, Rohler a Vetter, Estonec Kirt, Tchajwanec Čcheng, Polák Krukowski a Číňan Liu, jenž dnes nestartoval.

Oštěp

Nakonec to těsně nevyšlo! V poslední sérii hodil Tchajwanec Čchao-tsun Čcheng 87,75 metrů a poráží Jakuba Vadlejcha, který je s výkonem sezony 85,78 metrů druhý. Třetí končí lídr letošních tabulek, Estonem Magnus Kirt. Němec Hofmann nakonec odvrátil blamáž a hodil 82,47 metrů, díky čemuž se posunul na čtvrté místo.

800m

Ženská osmistovka končí vítězstvím Američanky Ajee Wilsonové v čase 2:00,76. Druhá končí Britka Lynsey Sharpová a třetí další Američanka Raevyn Rogersová.

100m

Yohan Blake v těsném doběhu porazil Adama Gemiliho a Michaela Rodgerse na hladké stovce mužů. Čas vítěze je ovšem pomalejší, než by se čekalo, jen 10,07.

Oštěp

Po páté sérii se nic nemění! Vede Vadlejch před Estoncem Kirtem, Tchajwancem Čchengem, Litevcem Matuseviciusem a Němcem Röhlerem.

100mpř

Stovka překážek žen má za sebou poslední závod v rámci mítinků Diamantové ligy. Vítězství slaví Jamajčanka Danielle Williamsová v čase 12,46, což je zároveň vyrovnaný rekord mítinku. Williamsová také z prvního místa postoupila do finále této disciplíny.

Oštěp

Jakub Vadlejch po čtyřech sériích dál vévodí průběžnému hodnocení oštěpařské soutěže a je velmi blízko kvalifikování do Curychu!

Dálka

A překvapení dokonáno i v dálce! Nafissatou Thiamová skutečně vítězí v novém belgickém rekordu s výkonem 6,86 metrů. Druhá Ivana Spanovičová s ní o jeden centimetr, stejně jako třetí Britka Katarina Johnson-Thompsonová. Ta poté v souboji se Spanovičovou prohrála kvůli horšímu druhému výkonu.

Výška

A neskočil ani Majd Eddin Ghazal, který potřetí shodil a končí až na pátém místě! Vítězem je tedy Brandon Starc (AUS) před Iljou Ivanjukem (RUS) a Matthew Sawem (KEN).

Výška

Ilja Ivanjuk neskočil 226 centimetrů a o vítězství bojovat nebude. Zatím jediný, kdo tuto laťku překonal, je Brandon Starc z Austrálie.

Oštěp

V oštěpařském sektoru dochází zatím k velkému překvapení. Němec Andreas Hofmann je po třech sériích předposlední, když má zapsáno jen 77,98 metrů. V této sezoně přitom přehodil 89 metrů a je vedoucím mužem průběžného pořadí Diamantové ligy.

3000mp

Závod žen na 3 kilometry s překážkami ovládla Keňanka Beatrice Chepkoechová v novém rekordu mítinku s časem 9 minut 5 vteřin a 55 setin. Druhá v cíli byla její krajanka Celliphine Chespolová a třetí Winfred Yaviová z Bruneje.

Dálka

Po pěti sériích je stále v čele Thiamová. Srbka Spanovičová se sice zlepšila, ale s výkonem 6,85 metrů zaostala za Belgičankou o jeden centimetr! Třetí je Britka Irozuruová.

Oštěp

Ještě v první sérii Vadlejcha přeskočil Estonec Kirt, avšak ve druhé sérii si český oštěpař polepšil na 85,78 metrů a je zpět v průběžném vedení.

1500m

Jenže Holušovi závod nevyšel podle představ. Pomalejší tempo, které se mu rovněž nepodařilo zvýšit. Výsledkem je 9. místo s časem 3:40,52. Vyhrál Ronald Musagala z Ugandy v čase 3:35,12.

1500m

Rozběhla se patnáctistovka mužů, v níž sice nejde o body do Diamantové ligy, ale Jakub Holuša bojuje o kvalifikaci do Dauhá na mistrovství světa.

Oštěp

Vadlejch v první sérii háže 84 metrů a 21 centimetrů. To po pěti závodnících stačí na průběžné vedení!

Tyč

A skočila! Katerina Stefanidiová vyhrála tyčkařskou soutěž! Druhá končí Kanaďanka Alysha Newmanová a o třetí místo se dělí Jennifer Suhrová (USA) a Yarisley Silvaová (CUB).

Tyč

Na 4,75 metrech třikrát shodily Silvaová, Suhrová i Newmanová. Poslední pokus má Stefanidiová.

Oštěp

Rozbíhá se poslední mítink oštěpařů před finálovým kláním v Curychu. Jakub Vadlejch bude bojovat o postup právě do finále.

1 míle

V Birminghamu se běžel také závod na jednu míli, který vyhrála Němka Konstanze Klosterhalfenová v novém národním rekordu 4:21,11.

Dálka

Belgičanka Nafissatou Thiamová vylepšila národní rekord v dálkařském sektoru! Skočila 6,86 metrů a rázem přeskočila veškeré sezónní výkony svých konkurentek v závodě! S novým národním rekordem vévodí celému závodu před Srbkou Spanovičovou.

Výška

Předposlední závod před finále absolvují v Birminghamu také výškaři. Na startu nechybí ani dva velcí favorité Ilja Ivanjuk z Ruska a Majd Eddin Ghazal ze Sýrie.

Tyč

Mezi tyčkařkami udělala laťka ve výše 465 centimetrů velké síto. Ze hry jsou Švédky Meijerová a Bengtssonová, také Britka Bradshawová a Američanka Nageotteová.

400mpř

Závod na 400 metrů překážek vyhrál Turek Yasmani Copello před Brazilcem Alisonem Santosem a Američanem Davidem Kendrzierou. Jednalo se o předposlední závod, takže kvalifikace na finálový závod stále není uzavřená.

Dálka

Rozběhla se soutěž dálkařek. V ní se očekává tuhý boj hned několika závodnic, v čele se Srbkou Ivanou Spanovičovou a Ukrajinkou Bech-Romančukovou. Svou sílu letos prokázaly i Saundersová či Sokolovová.

400m

Tím se vykrystalizovala i postupující sedmička na finále této disciplíny v Diamantové lize. V něm se představí Američané Cherry, Norman, Montgomery, Strother a Kerley, právě Jamajčan Bloomfield a také Jones z Barbadosu.

400m

Závod na 400 metrů, který se počítá do hodnocení Diamantové ligy, vyhrál Jamajčan Akeem Bloomfield v čase 45,04 před Američanem Obim Igbokwem a Britem Matthew Hudson-Smithem.

Disk

Soutěž diskařek je u konce! Z vítězství se raduje Kubánka Yaimé Pérezová, jež ve třetí sérii hodila 64,87 metrů. Druhé místo patří její krajance Denii Caballerové (64,59) a třetí Chorvatce Sandře Perkovičové (63,80). Na čtvrtém a pátém místě jsou Němky Kristin Pudenzová (63,67) a Claudine Vitaová (62,74).

Tyč

Další postupnou výšku na 4,55 metrech skočilo všech sedm zbývajících tyčkařek Meijerová (SWE), Newmanová (CAN), Stefanidiová (GRE), Bradshawová (GBR), Silvaová (CUB), Suhrová (USA), Bengtssonová (SWE) a Nageotteová (USA).

Disk

Právě v páté sérii si polepšila Sandra Perkovičová na 63,80 metrů a posunula se na průběžné třetí místo.

Disk

Probíhají už páté série. Na čele zůstává Pérezová před Caballerovou. Za ní jsou Němky Pudenzová s Vitaovou.

Disk

Yaime Perezová háže disk do vzdálenosti 64,87 metrů a po třech sériích vede před svou krajankou Caballerovou.

Tyč

Robeilys Peinadová neskočila základní výšku ani na tři pokusy a loučí se hned na začátku tyčkařských bojů.
Na dráze mezitím probíhají rozběhy na ženské stovce překážek pro pozdější hlavní závod. Stejně tak budou probíhat i rozběhy na 100 metrů mužů. Hlavní program začíná v 15 hodin.

Tyč

Rozběhla se také soutěž tyčkařek. První výškou, v níž je laťka umístěna, je 4,40 metrů. Hlavními favoritkami závodu jsou Jennifer Suhrová ze Spojených států a Katerina Stefanidiová z Řecka.

Disk

Druhá série totálně překopala průběžné pořadí diskařské soutěže. Do vedení se dostala Kubánka Denia Caballerová s výkonem 64,59 metrů. Za ní se seřadily Perkovičová, Pundenzová a Müllerová.

Disk

První pokusy diskařek jsou za námi. V průběžném vedení je zatím Němka Claudine Vitaová, která se prezentovala výkonem 59,12 m. Zároveň je nutno dodat, že tři největší favoritky Sandra Perkovičová, Denia Caballerová a Yaimé Pérezová úvodní pokus přešláply.

Disk

Právě startuje první disciplína hlavního programu – soutěž v hodu diskem žen. Hlavními favoritkami jsou kubánské diskařky Yaimé Pérezová a Denia Caballerová. Obě v probíhající sezoně dokázaly přehodit hranici 69 metrů.
V Birminghamu se ukážou také dva čeští atleti. Vicemistr světa oštěpař Jakub Vadlejch zabojuje o poslední body před finálovým podnikem ve švýcarském Curychu.

Běžec Jakub Holuša se představí v závodě na 1500 metrů mimo diamantový program. Jeho cílem je splnit limit IIAF (3:36,00) pro účast na světovém šampionátu v Dauhá.
Diamantovou ligu čeká jedenácté pokračování. Další zastávka prestižního atletického seriálu je v Birminghamu.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:45.

Diamantová liga – Birmingham

konec

Zpět na online