Menu

Fotbal

UEFA Youth League

SK Sigma Olomouc – Olympique Lyon

0:2

konec (0:1)

20.02.2019, 16:00 • Andrův stadion, Olomouc (kapacita: 12 566 míst) • Osmifinále • Johan Čáp (@CAPJohanCZ)

Tipsport: 4.49 4.49 1.63 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Cesta olomoucké Sigmy nejprestižnější mládežnickou soutěží nakonec končí již v prvním kole play-off. Hanáci sice měli v duelu s renomovanou akademií Lyonu hned několik tutovek na vsítění branky, nakonec však nedokázali přetavit jednu alespoň ve vyrovnání. Olympique tak nelenil a svůj náskok nakonec ještě navýšil, v závěru už tak spíše pokračoval boj o čest než o výsledek. Hanáci se však nemají za co stydět, hráčům s mnohem větší tržní hodnotou byli vyrovnaným soupeřem a rozhodně nepropadli. Ode mě je z chladné Olomouce pro dnešek vše, přeji hezký zbytek dne. (18:00:42)

Držení míče: 52 % : 48 %.
Střely na branku: 3:6. Střely mimo: 3:5. Rohy: 14:4. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 19:12.

90+4

Konec zápasu.

90+3

Olomouc sice měla ještě možnost jednoho rohu, nakonec ale se jeho provedení moc nevyvedlo. Lyon si už závěr naprosto suverénně hlídá a nechce pouštět soupeře vůbec na balón.

90+2

A je tu další střídání Lyonu. Místo Théo Ndicka Matema jde na hřiště Castello Lukeba, Titouana Thomase pak nahradil Thibaut Ehling.

90+1

Hanákům se nepodařilo dostat míč směrem na branku, čehož zužitkovali hráči Lyonu. Zjevně už se nikam netlačí, i proto raději kombinují na své polovině. Sigma bojuje jen marně.

90

Lyon si připravil své třetí střídání, místo střelce Lennyho Pintora míří na hřiště El Hadž Coly.

90

Sudí nastavuje 4 minuty nad standardní hrací čas!

89

Hanáci měli možnost kopat standardku z levé strany, jejich řešení ale nebylo ideální. Palba od Zifčáka byla zablokována zdí postavenou na hranici šestnáctky.

88

Pintor se ve vápně až příliš okatě počínal při souboji, což neušlo pozornosti sudího. Nakonec ale jeho filmování nepíská, míč stejně skončil v zámezí.

87

Ndicka Matam se dostal po brejku na levé straně ke střelbě, jenže pomezní sudí jej přeci jen nachytal v ofsajdovém postavení. Hanáci tak nebudou muset překusovat třetí trefu, která byla ve vzduchu.

86

Olomoučtí fotbalisté ještě nic nevzdávají i přesto, že mnoho fanoušků opouští svá místa. Hanáci nicméně už nestíhají v útočném pásmu, je vidět velký handicap v atletických limitech.

85

Šíp se dostal na levé straně ke střelbě po přečíslení, jenomže mladý olomoucký fotbalista nezamířil přesně. Barcola jeho bombu nakonec vyrazil mimo tři tyče,

84

Dlouhý pas na olomoucké útočníky moc Hanákům nevyšel, neboť si jej bere na starost znovu Barcola. Hra se tak rychle v této chvíli obrací na druhou stranu.

83

Lyon právě vstřelil branku!
Hanáci se nyní postarali o velkou laxnost na hrotu obrany a po zaváhání Šípa při zpracování nahrávky nakonec nedokázali zabránit Lyonu v rychlém kontru. Pro LENNYHO PINTORA už byla střela jen formalita, brankář Trefil byl sám na tři útočící hráče.

82

Hanáci mají nyní velký tlak, lyonská defenzíva ale postupem času zvyšuje své obrátky. Tentokrát nepustila Hanáky vůbec ke střele.

81

Olomoučtí fotbalisté znovu střídají, na místo Martina Diblíka nastoupil Lukáš Raab.

79

Pintor zůstal ležet na trávníku, kam míří zdravotníci. Lyonští fotbalisté se zjevně snaží dost zdržovat, nyní se totiž francouzskému útočníkovi nechce ze hřiště.

78

Olomoucký tlak nyní na chvíli musí být přerušen, neboť lyonským obráncům se povedlo na poslední moment ukázat svou vervu a úsilí. Balón skončil mimo útočnou polovinu.

77

A další tutovky! Hanáci jsou v této části zápasu jednoznačně lepší, když si Zlatohlávek tentokrát vypracoval další nápor. Bude se kopat třetí roh v krátkém časovém rozmezí.

76

Olomouc měla obrovskou porci šanci při dvou rozích těsně po sobě! Diblík však trefil jen clonu, další práci pak měl i Barcola. Hanáci jsou velmi ofenzivně naladěni.

75

Tým Lyonu si připravil další dvě střídání. Reo Griffithse nahrazuje na hřišti Thomas Oualembo, Ryana Cherkiho pak Jairzinho Fumont.

74

Olomoučtí trenéři si připravili poslední střídání zápasu. Místo Jakuba Matouška na hřiště zamíří Daniel Grečmal.

73

Olomoučtí hráči jsou ve většině souboje i nadále stále pomalu a právě tento fakt nahrává Francouzům v nastalém průběhu. Lyon už prakticky nemusí zvyšovat své nastavené tempo.

72

A znovu Barcola v akci. Tonžský brankář se prodral v šestnáctce k vysokému voleji a uzmul míč přímo před očima Zifčáka. Hanáci budou muset zařadit zpátečku.

71

Olomoucké pasy ve velké většiny momentálně míří spíše do rukou Barcoly, který je ve vápně dost aktivní. Přesnost Hanákům zatím schází nejvíce.

70

Pintor se dostával na levé straně ke střelbě, ale po zákroku Diblíka se dostal na trávník. Sudí mu však ani tentokrát přehrávání neuznal, po menší rozmíšce nakonec opravdu bude rozehrávat Olomouc.

69

Zlatohlávek měl na kopačce vyrovnání! Míč se k němu dostal s velkým štěstím, nicméně olomoucký talent svou dělovkou nakonec těsně minul prostor mezi třemi tyčemi. Domácí můžou hodně litovat.

68

Zifčák dobře zabojoval v takřka ztracené situaci a nakonec dostal míč pod své držení. Nicméně právě stoper Drame nakonec neudržel nervy a poslal olomouckého kapitána na trávník. Domácí budou kopat standardku z pravé strany.

66

Zifčák zůstal ležet ve vápně po sporném zákroku od Barda, nicméně albánský rozhodčí mu penaltu nezapískal. Podle jeho názoru odehrál bek Lyonu situaci v rámci pravidel.

65

Griffiths se až příliš okatě dostával na trávník v přiběhnutí na centr, nicméně sudí mu jeho nahrávání faulu od protihráče nepřešel. Olomouc bude rozehrávat.

64

Lyon se sice hnal na soupeřovu bránu, nicméně moc připravených útočníků nakonec ve vápně nebylo. Sigma tentokrát s velkým štěstím nakonec odolala.

63

Diblík se zjevil na pravém křídle, avšak v rozhodující moment nedokázal připravit dobré řešení situace. Nahrávku poslal přímo na kopačky Drameho.

62

Olomoučtí fotbalisté se dostávali rychle do kombinace, jenomže defenzíva Lyonu byla i tentokrát velmi dobře připravena. Atak Sigmy tak okamžitě odráží.

61

Olomouc si připravila dvojici střídání. Místo Michala Galuse se dostává na hřiště Jáchym Šíp. Martina Vybírala pak nahradil Tomáš Zlatohlávek.

60

Cherki se sice dlouze rozmýšlel nad provedením standardky a rozběhl se s velkou kadencí, nakonec se ale nedokázal prosadit. Zeď sice překonal, avšak trefil bez potíží chytá míč do náruče.

59

Diblík s Grygarem a Vybíralem si nedokázali Pintora pohlídat, po faulu na hranici šestnáctky se v této chvíli nabízí pro Lyon parádní střelecká pozice pro přímý volný kop.

58

Domácím se povedl malý úspěch, když pohlídali všechny lyonské hlavičkáře. Sigma dokázala míč vyhodit do bezpečí.

57

Pintor se zjevil na levé straně a po rychlém přebrání míče i vystřelil, dostal se však z ideálního střeleckého úhlu. Hanáci budou muset po Trefilově zákroku čelit rohu.

56

Hanáci i nadále hrají dost staticky, což Lyonu v mnoha případech dost nahrává. I tentokrát tak musí olomoucký mančaft rychle zatáhnout svou řadu na šestnáctku.

55

Kombinace ve středu hřiště Hanákům prozatím nijak výrazněji nepomáhá, Lyon je připraven na každý výpad. V útoku pak hodně šetří síly a nechtějí svůj blok otevírat.

54

David schytal tvrdou ránu od Pintorata, čímž se svíjí na pomezní čáře ve velkých bolestech. Sudí Olomouci přenechává, podle svého úsudku po faulu, v této chvíli míč. Domácí budou rozehrávat od vlastní branky.

53

Soumare zůstal ležet na trávníku po jednoduchém zákroku, nicméně sudí správně viděl Zifčákovo držení za dres. Lyon bude rozehrávat ze střední vzdálenosti.

52

Lyon i nadále pokračuje v kombinaci, nicméně Olomouc pokračuje v tuhé obraně. Po fyzické a rychlostní stránce je ovšem zjevně vidět velký handicap na hanácké straně.

51

A další lyonská ražba! Olomoučtí obránci nestíhali přebírat Pintora, jenž se hnal přímo na domácí branku, nicméně skluz Diblíka nakonec stačil k jeho zastavení. Olomoučtí fanoušci si mohou oddechnout.

50

Vybíral se pokoušel urvat kousek místa na levém křídle, ale rychlostně nakonec nestihl přesunout balón ke spoluhráčům. Sigma fyzicky rozhodně na Lyon zatím nemá, musí spoléhat na náhodu a brejky.

49

Domácí mančaft momentálně rychlostně nestíhá, neboť Olympique svou defenzívu vůbec neotevírá. Sigma tak nemá prakticky moc možnosti dostat se do útočných pozic.

48

Cherki byl jen kousek od skórování! Jeho přebrání míče bylo na vápně v rámci pravidel, jeho rána ovšem o kousek minula branku. Trefil se musel pořádně otřást a posléze si oddechnout.

47

Beňa s Vybíralem se podobně jako jejich kolegové dostali ke kombinaci. Po zaváhání ale musejí rychle zpět přepnout do obrany, Lyon je opravdu stále v ráži.

46

Hanáci se snažili ve spolupráci s Matouškem a Diblíkem dostat míč k vápnu, ale nedokázali hlavičkový souboj uhrát na svou stranu. Lyon už zjevně vše hraje na jistotu.

46

Začal druhý poločas.
Olomoucká Sigma předala výtěžek zápasu malému Patrikovi, který trpí spinální atrofií. Na Andrův stadion dnes dorazila rekordní návštěva v rámci UEFA Youth League! Celková návštěvnost dnes dosáhla na číslo 4065 diváků, což je i třeba nadprůměr na olomoucké poměry.
První půle nabídla ze začátku zajímavě se vyvíjející průběh pro Olomouce, které se nabízelo hned několik šancí díky velké motivaci, jenže postupně Hanáci ztráceli na soupeře atleticky i fyzicky. Lyon toho využil, jak jen nejlépe mohl. Nakonec po spálení několika šancí proměnil svou tutovku kapitán devatenáctky Olympiqueu. Sigma však měla nabídku na vyrovnání, zatím ji ale shazují neproměněné tutovky. Druhá půle nicméně ještě nebude úplně jednoznačnou záležitostí, ve hře je stále dost. Pokračujeme v cca 17:02.

45

První poločas skončil.

45

Zifčák se opřel do Titouana Thomase, který se ale podle všeho dost naštval. Jeho oplacení, jež poslalo olomouckého kapitána na trávník bylo odměněno po odpískání poločasu žlutou kartou.

44

Hanáci sice měli ještě jeden rohový kop, avšak Barcola stačil dostatečně rychle skočit pro vysoký pas. Olomouc už nic dalšího v tomto poločase asi nestihne.

43

Pintor se dokázal prodrat k nahrávce na Griffithse, nicméně jeho pas nakonec neměl gólový konec. Francouzský forvard nezvládl míč akurátně zpracovat.

42

Barcola zvládl velmi dobře vyběhnout mimo brankoviště a odehrát míč zpět na své forvardy. Lyon může jít do velmi zajímavě se vyvíjejícího brejku.

41

Griffiths se při rohovém kopu sice vznesl nejvýše, jenomže jeho hlavička nebyla přesná. Míč sice proletěl směrem k brance, po teči se ovšem přeci jen odklonil mimo tři tyče.

40

Vybíral rozjel velmi zajímavou brejkovou situaci, avšak moc daleko se nedostal. Po zastavení na pomezní čáře se hráči Lyonu vrátili do postavení a znovu vystavěli defenzivní zeď.

39

Olomoučtí fotbalisté se málem dostali ke střelbě do opuštěné branky, protože Barcola se zapletl v soubojích před brankou, nicméně hra je přerušena. Podle názoru sudích Hanáci předvedli útočný faul.

38

Hanáci se tlačili do ofenzívy, a to zejména na pravém křídle Matoušek s Vybíralem. Po zákroku Thomase se ovšem postup zastavil, sudí přenechávají míč domácím.

37

Ndicka Matam schytal tvrdou ránu na pomezní čáře od Diblíka, nicméně sudí jako faul zmíněný zákrok nevyhodnotil. Lyon tak bude pouze vhazovat, tentokrát ale ukázal Olympique krásnou přechodovou fázi,

36

Zifčák s Matouškem se sice probíjeli do šestnáctky, ale Kalulu je od balónu odstavil podle všeho v rámci pravidel. I přes nesouhlas diváků tak bude Lyon pokračovat v rozehrávce.

35

Domácí fotbalisté se stále pokoušejí o větší aktivitu, nicméně ani tentokrát zatím nedokážou navázat na parádní vstup do utkání. Lyon postupně ukazuje svou nespornou kvalitu.

34

Albánský sudí se tentokrát příliš nerozpakoval a hned za první vulgární narážky ukázal Melvinu Bardovi (LYO) žlutou kartu. Domácí fotbalisté budou rozehrávat z půlící čáry.

33

Hanáci byli znovu jen kousek od skórování! Po sklepnutí hlavou ve vápně se dostal míč až za všechny beky Lyonu, nicméně David ve finální moment selhal Trefil pouze připraveného Barcolu u pravé tyče.

32

Olomouc se tentokrát dostane alespoň k náznaku šance, neboť sudí dobře viděl faul na Zifčáka při jeho rychlém spurtu na branku. Domácí budou přímý kop z velmi dobré vzdálenosti i pozice.

31

Hanáci se ještě v této chvíli snaží něco se zápasem udělat, naplněný olomoucký stadion se tak znovu ozývá a ze smutného ticha proniká přání o další gól. Domácí musí velmi rychle ale do obrany.

30

Lyon právě vstřelil branku!
A je tu první trefa utkání! A opravdu exkluzivní! Kapitán Lyonu MAXENCE CAQUERET se zjevil před vápnem a krásnou nadýchanou střelou se trefil přímo do levé šibenice. Trefil na jeho pokus nedokázal ani zareagovat, olomoucký brankář byl zjevně asi bez šance.

28

Ndicka Matam se dostal z velké vzdálenosti ke střelbě placírkou, ale zamíření mu vůbec nevyšlo. Míč proletěl pouze vedle olomoucké branky.

27

Lyon byl jen pár milimetrů od první branky! Po ráně Pintora se ale míč odrazil jen od břevna, nicméně přímo před běžícího Griffithse. Ten ovšem v rozhodující moment naprosto neuvěřitelně selhal, ze dvou metrů trefil jen vyběhnutého Trefila.

26

Na hřšitě sice vyběhl zdravotnický tým, nicméně nic vážného se olomouckému kapitánovi zřejmě nestalo. Po rychlém oklepání se vrací dvojice kustodů zpátky na lavičku.

25

Zifčák má zjevně menší zdravotní potíže, když zůstal ležet po souboji na útočné polovině. Hra je tak pro tuto chvíli přerušena.

24

Trefil zachraňuje šance Sigmy! Parádní rána Griffithse ze střední vzdálenosti totiž lehce smolně pro Lyon přesně doprostřed brankového prostoru, olomoucký brankář tak výskokem míč dostal vedle vápna.

23

Domácí další roh soupeře dokázali velmi důrazně ubránit, balón putuje až mimo vápno. Olomouc si může na malý čas přeci jen vydechnout od tlaku Lyonu.

22

Pintor ukázal parádní rychlost, jež se málem stala domácímu týmu osudným. Vyběhlý Trefil ale dokázal útočný talent Olympiqueu Lyon neutralizovat, parádní zákrok nakonec připravil hostům jen roh. Míč letěl mimo tři tyče.

21

Domácí tým zatím jen těžce odolává technické převaze soupeře, Sigma má sice větší převahu v držení míče. Stále se jí však nedaří přetavit tuto statistiku v něco většího.

20

Griffiths s Pintorem se zjevili ve vápně a jen dokázali, proč jejich kupní ceny překračuje většinu hráčů v české nejvyšší soutěži. Parádní rychlost a dobrý nápad nakonec dostala druhého zmíněného k míči, Langer ale ukázal krásný skluz v poslední chvíli.

19

Langer se dostal na levém křídle k úniku a ještě se nakonec přeci jen podíval na pravou stranu, kde se zjevil za všemi lyonskými beky Matoušek. Olomoucký útočník ale v rozhodující moment selhal, bránu o pořádně notný kus přestřelil.

18

Ndicka Matam se prodral do parádního úniku, jenomže dvojice olomoucký beků jej skleplo mezi sebe a dost hraničním zákrokem jej dostalo na trávník. Albánský sudí překvapivě celou situaci ve vápně pouští.

16

Variabilita Lyonu je opravdu dech beroucí. Zřejmě žádný český klub ve FORTUNA:LIZE nemá tolik propracovaných taktických systémů, prozatím Sigma po této stránce dost propadá.

15

Zifčák se dostával hodně rychle k balónu, ale nakonec se mu lepší pozici nepovedlo vybojovat. Lyon zvládl situaci velmi rychle vyřešit uklidněním kombinace.

14

A Lyon nebyl vůbec daleko od první trefy! Pintor se dostal neskutečně rychle k míči a po levém křídle si to šturmoval přímo na branku. Jeho ráně scházelo jen pár milimetrů, míč proletěl těsně vedle vzdálenější tyče.

13

Zifčák sprintoval za dlouhým míčem do vápna, jenomže nakonec byl přeci jen lehce pomalejší. Barcola jej stihl ještě před ním, čímž celou situaci uklidnil. Hanáci se budou muset stahovat.

12

Kalulu se prodíral k hlavičce, když do vápna Olomouce vletěl míč z rohového kopu. Jeho postup ale zastavila olomoucká zeď, Hanáci se nyní mohou pochválit. Lyon byl totiž v tlaku.

11

Beňa se dostal daleko výše v hlavičkovém souboji než Soumare, což také Sigmě velmi pomohlo v jistotě na míči. Hanáci budou moci v této chvíli vhazovat z půlící čáry, defenzíva si tak může na chvíli oddechnout.

10

Brejky, to může být největší zbraň Lyonských. Právě Hanáci mají s tímto faktorem zatím největší problémy, francouzští fotbalisté jsou neskuteční rychlí v přechodové fázi. Zatím jim však nevychází příliš přesnost ve finální kombinaci.

9

Matoušek se valil do šance na pravém křídle, ale Ndicka Matam se dokázal dostat velmi rychle do postavení, Hanáci po jeho teči budou kopat další rohový kop.

8

Grifftiths s Pintorem ukázali své krásné ofenzivní schopnosti, zejména tedy rychlostní. Po krásném křižném pasu se mohl prvně jmenovaný dostat ke střelbě, Beňa se Zimou na poslední chvíli zasahují.

7

Francouzský mančaft je i nadále pod velkým tlakem, Sigma si s ním pohrává na hranici vápna. Lyon v této chvíli dře na sto procent, stejně ale Hanákům nechává celkem dost prostoru.

6

Sigma měla obrovskou šanci ke skórování! Po Zifčákově sklepnutí se dostal míč přímo k Matouškovi, který si fantasticky podržel míč a mohl dokonce vystřelit. Brankář Barcola však předvádí velmi kvalitní zákrok, balón vyrazil od tyčky konečky prstů.

5

Langer se nezalekl přesily na pravém křídle a hned nadvakrát si udělal dobrý den z Barda. Jeho kličky nakonec donutily hostující hráče k odkopu do zámezí, Hanáci budou kopat rohový kop.

4

Matoušek urval několik důležitých metrů, nicméně defenzíva soupeře je prozatím velice přehuštěná. Hanáci ani nadále tak míč do vápna nedostali, tentokrát přihrávku zastavil Pintor.

3

Matoušek se sice velmi zajímavě dostal za Drameho, avšak pomezní sudí jeho start pro míč zastavil. Podle názoru albánského arbitra stál olomoucký útočník v ofsajdu.

2

Kombinace Lyonu je zatím sice konstantní, ale neproniká do obranného těžiště Hanáků. Ti se sice postarali o první náznak útoku, Vybíral ale daleko nedošel. jeho postup byl okamžitě ztrojen lyonskou defenzívou.

1

Lyon se hned od prvních minut se snaží o velmi aktivní presink a útočnou hru, kterou se snaží narušit olomoucký blok. Zejména dravé francouzské štíty zatím dělají Zifčákovi a spol. velké potíže. Lyon je v útočné fázi velice nebezpečný.

1

Utkání právě začalo.
Aktéři tohoto utkání vcházejí na hrací plochu, startujeme za malý okamžik. Velký zážitek pro hanácký mládežnický fotbal je tady!
V Olomouci máme aktuálně slunečno, teploty se ale pohybují okolo 6 °C. Hráči obou celků ukončili rozcvičku a vracejí se zpět do kabin. Startujeme za necelých deset minut.
Úvodní sestavy:

SK Sigma Olomouc: Trefil – Diblík, David, Zima, Beňa – Vybíral, Grygar, Langer – Matoušek, Zifčák (C), Galus
Náhradníci: Obzina – Kratochvíl, Šíp, Raab, Zlatohlávek, Grečmal, Bednár

Olympique Lyon: Barcola – Kalulu, Drame, Bard – Soumare, Cherki, Thomas, Caqueret (C), Ndicka Matam – Griffiths, Pintor
Náhradníci: Margueron – Oualembo, Lukeba, Ehling, Fumont, Mayounga, Coly

Rozhodčí: Jorgji – Rexha, Bregasi (všichni ALB).
Hlavním arbitrem tohoto utkání je Albánec Enea Jorgji, jako pomezní jsou pak delegováni jeho krajané Denis Rexha a Nertil Bregasi. Jako čtvrtý rozhodčí pak bude připraven Čech Jan Machálek. Coby delegát UEFY bude na stadionu přítomen Švéd Lennart Vestervall.
Dosavadní utkání obou týmů v UEFA YL

SK Sigma Olomouc (mistrovská část)
03.10.2018 Olomouc x Maribor 4:1 (1. kolo)
24.10.2018 Maribor x Olomouc 2:3 (1. kolo)
07.11.2018 Olomouc x Maccabi Tel Aviv 1:1 (2. kolo)
28.11.2018 Maccabi Tel Aviv x Olomouc 2:2 (2. kolo)

Olympique Lyon (skupiny účastníků Ligy mistrů)
19.09.2018 Lyon x Manchester City 1:4
02.10.2018 Lyon x Šachtar Doněck 2:0
23.10.2018 Hoffenheim x Lyon 3:1
07.11.2018 Lyon x Hoffenheim 3:3
27.11.2018 Lyon x Manchester City 2:0
12.12.2018 Šachtar Doněck x Lyon 1:1
Poslední 3 zápasy obou týmů

SK Sigma Olomouc
16.02.2019 Olomouc x Trenčín 4:0 (příprava)
08.02.2019 Olomouc x Trnava 3:0 (příprava)
02.02.2019 Žilina x Olomouc 7:4 (příprava)

Olympique Lyon
16.02.2019 Lyon x Sochaux 2:1 (liga)
03.02.2019 Le Crés x Lyon 1:4 (Coupe Gambardella)
27.01.2019 Lyon x Méty 4:2 (liga)
Olympique Lyon
Klub z třetího největšího města Francie ležícího ve středovýchodu země se může pochlubit velmi kvalitním zázemím i úspěchy. Vždyť už jen odchovanci jako Benzema, Umtiti, Tolisso, Lacazette nebo Martial budí respekt. Éra, kdy Lyon v mužské kategorii dokázal sedmkrát za sebou vybojovat francouzský titul, je už sice nenávratně pryč (poslední vavříny získal Olympique v roce 2008), v poslední době se však začíná klub v konkurenci PSG, Marseille nebo Monaca znovu zvedat. Předloni si tak zahráli „Les Gones“ (v překladu „děti“) semifinále Evropské ligy, letos se díky třetímu místo v předchozím ročníku Ligue 1 mohli těšit taktéž z účasti přímo v milionářské soutěži a postupu do jarních bojů, kde narazí v úvodním osmifinále na hvězdnou Barcelonu.

Olympique byl díky umístění postupu do Champions League taktéž jedním ze čtyř účastníků UEFA Youth League. A svěřenci kouče Stephana Roche (v 90. letech opora Lyonu, Nice nebo Caen) se podobně jako jejich všichni kolegové ze země galského kohouta probojovali až do jarní fáze soutěže, čímž jen potvrdili kvalitu francouzského výchovného programu, který láká do Evropy mnohé talenty zejména z Afriky a bývá odrazovým můstkem do velkého fotbalu. Lyon sice patří mezi špičku akademií ve své zemi, stále to však není kolos typu PSG nebo Montpellier ( na mistrovský titul v kategorii U19 čeká od roku 2005). Loni v ligové skupině B domácí nejvyšší soutěže skončil až šestý, tedy velmi daleko za postupem na finálový turnaj pro čtyři nejlepší celky z každé územní divize. Letos je situace v domácí soutěži pro Olympique daleko odlišná, momentálně mu patří ve zmíněné divizi první pozice, když během 17 duelů pouze třikrát prohrál a dvakrát remizoval. Do prestižní UYL se klub podíval už dvakrát v historii, jeho maximem je právě 1. kolo play-off, a to ze sezóny 2015/16, kdy Lyon vyřadil Ajax Amsterdam. Další rok pak francouzská organizace totiž ani nepostoupila ze skupinové fáze. V tomto ročníku se popasovali mladí fotbalisté se stejně starými hráči z Manchesteru City a Šachtaru Doněck, předskočili je jen dorostenci Hoffenheimu, kteří z prvního místa skupiny F tak postoupili rovnou do osmifinále UEFA Youth League.

Aktuální výběr do 19 let netvoří pouze rodilí Francouzi. V kádru je možné najít Číňana Jü Ťün-weje nebo Ghaňana Emanouela Dansoa. V obraně pak mohou nastoupit Kamerunec Raphael Anaba nebo Cyriaque Ngolou ze Středoafrické republiky. Mezi největší hěvzdu kádru bezpochybně patří Lenny Pintor, který v základní skupině nastřílel už tři branky. Jeho kvalitu jen potvrzuje přestupová částka, jejž Lyon zaplatil Brestu v srpnu za osmnáctiletého borce. A to nja jeho věk astronomických 130 milionů.
SK Sigma Olomouc
Olomoučtí mladí fotbalisté patří zůstali po vyřazení plzeňské akademie v konkurenci Realu, AS Říma a CSKA Moskvy jediným českým zástupcem v projektu organizace UEFA pro mládežnické kluby, a to vše zejména díky loňskému titulu z Celostátní ligy staršího dorostu. Hanácká devatenáctka v červnu dokázala o jediný bod překonat tak prestižní akademii jako je pražská Sparta, titul se rovná v českém prostředí volné vstupence do mistrovské části již zmiňované UEFA Youth League. Tým nicméně prošel logicky oproti létu ráznou proměnou.

Ročník 1999, tedy pilíř mistrovské sestavy, se posunul do juniorky (v UEFA Youth League jsou povoleni pouze tři starší hráči v zápase, celkem pět na soupisce), trenérské kormidlo přebrala po jednom z hlavních bardů olomoucké akademie Augustinu Chromém další olomoucká legenda. Tentokrát ovšem spíše hráčská. Tomáš Janotka odkopal za Sigmu přes 170 utkání v lize, slavil na Hané zisk českého poháru i Superpoháru. Spolu s Ladislavem Koutkem (taktéž bývalý člen olomoucké akademie, vrcholnou kariéru končil letos v třetiligovém Uničově) vytvořili progresivní trenérské duo, kterému se i přes značné oslabení staršího dorostu zatím drží Olomouc v ligovém nadprůměru. Hanáci sice nezačali zrovna nejlépe a dlouho naplňovali teze o tradiční mistrovské kocovině, konec sezóny jim ovšem vyšel náramně. Napumpováni sebevědomím z postupu do jarní fáze UYL se Hanáci nakonec dokázali dostat k čelu tabulky. Zimní pauzu přečkávají na čtvrtém místě tabulky jen s dvoubodovým mankem na vedoucí Zbrojovku Brno.

Jak vůbec vypadala cesta Sigmy do play-off? V říjnu si nejprve poradila s nevyzpytatelným slovinským Mariborem, který sice zdolala na domácí půdě jasně 4:1, v nervózní odvětě na půdě soupeře ale Grygar se Zimou vyfasovali červené karty a a ve velmi vyhroceném duelu nakonec slavili rozpačitý postup se dvěma ztrátami v podobě stopek do dalších duelů. To vše navíc v kontextu těžké domácí zkoušky s Maccabi Tel Avivem ve 2. kola mistrovské části. Tu sice Sigma nezvládla na sto procent, když svůj enormní vytěžila jen v remízu, dvě vsítěné branky při odvětě ale stačili pro historický postup do jarních bojů. ˇŠance proti Lyonu tak Hanáci rozhodně nemají malé, navíc v kontextu toho, že se hraje na jeden zápas a v případě nerozhodného stavu se jde přímo na penaltovou loterii.

Mezi největší postavy týmu patří jednoznačně Tomáš Zlatohlávek, velký talent olomoucké akademie, rychlostně i technicky fantastasticky vybavený hráč, který v tomto ročníku UYL stihl už tři trefy, čímž je momentálně nejlepším střelcem týmu. Do A-týmu Sigmy se však zatím neprobojoval, prozatím působí jen v juniorce. Trenér Janotka může určitě stavět i na záložníkovi Ondřeji Zmrzlém nebo obránci Davidu Zimovi, kteří si připsali po dvou trefách. V tuzemské soutěži to pak nejvíce pálí Lukáši Raabovi, jemuž se povedlo skórovat na podzim hned sedmkrát. V brance pak bude zřejmě i proti Lyonu stát jistota jménem Jakub Trefil.
Hezké středeční odpoledne, mládežnický fotbal právě v těchto se může těšit záři reflektorů, neboť stále prestižnější UEFA Youth League se dostává do své vrcholné fáze. V rámci jejího itineráře přišla řada na play-off, konkrétně na osmifinále soutěže, která nabízí konfrontace těch nejlepších evropských líhní talentů. Z českých zástupců se do jarních bojů probojovala jen Olomouc, která vyzve v domácím prostředí francouzský Lyon. Utkání startuje v 16:00!
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.

SK Sigma Olomouc – Olympique Lyon

0:2

konec (0:1)

Zpět na online

Branky: 30. Caqueret, 83. Pintor

Karty:   34. Bard (LYO), 45. Thomas (LYO)

Držení míče: 52 % : 48 %.
Střely na branku: 3:6. Střely mimo: 3:5. Rohy: 14:4. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 19:12.

SK Sigma Olomouc: Trefil – Diblík (81. Raab), David, Zima, Beňa – Vybíral (61. Zlatohlávek), Grygar, Langer – Matoušek (74. Grečmal), Zifčák (C), Galus (61. Šíp)
Náhradníci: Obzina – Kratochvíl, Šíp, Raab, Zlatohlávek, Grečmal, Bednár

Olympique Lyon: Barcola – Kalulu, Drame, Bard – Soumare, Cherki (75. Fumont), Thomas (90+2 Ehling), Caqueret (C), Ndicka Matam (90+2 Lukeba) – Griffiths (75. Oualembo), Pintor (90. Coly)
Náhradníci: Margueron – Oualembo, Lukeba, Ehling, Fumont, Mayounga, Coly

Rozhodčí: Jorgji – Rexha, Bregasi (všichni ALB)

Diváci: 4065