Menu

Hokej

Mistrovství světa - I. B Divize

Ukrajina – Estonsko

0:2

konec (0:2, 0:0, 0:0)

23.04.2018, 11:30 • Žalgirio Arena, Kaunas, Litva • 2. kolo • Vojtěch Martinek (@mrtnkv)

To je ode mne z tohoto utkání vše, program skupiny B bude ve tři hodiny našeho času pokračovat duelem mezi Japonskem a Chorvatskem. Na počtenou! (13:36:40)
Radost Estonců z dnešního vítězství je enormní a není divu – jeden z největších outsiderů skupiny dnes porazil favorita na postup 2:0 a připsal si tak do tabulky důležité tři body! Reprezentanti z Pobaltí o své výhře rozhodli dvěma góly z první třetiny, pod které se podepsali Robert Rooba a Vadim Vasjonkin. Ukrajinci se pak snažili na zásahy odpovědět, celé utkání se jim však nepodařilo najít recept na fenomenálního Villema-Henrika Koitmu.
Statistické okénko
Střely na branku: 33 – 33
Trestné minuty: 8 – 2
Využití přesilovek: 0/1 – 0/4

Konec zápasu.

59:09

Odpískán icing Estonska, po protestech "hostujícího" celku se nakonec bude padesát sekund před koncem základní hrací doby vhazovat ve středním pásmu.

58:38

Makrov prudkou přihrávkou hledal jednoho ze svých spoluhráčů u opačné tyče, jenže ten byl blokován dotěrným obráncem a nezvládl nabídku zachytit.

57:31

Bude, a vyloučeným je právě Viktor Zacharov (UKR). Ten dvouminutovým trestem za sekání dost možná definitivně pohřbívá naděje svého celku.

57:31

Po přerušení se před "hostujcící" klecí odehrála menší strkanice, ve které Zacharov přišel o helmu. Uvidíme, jestli se bude vylučovat.

56:48

Alexej Sibircev je jedním z nejaktivnějších borců Estonska na ledě. Teď projel soupeřovou obranou jako nůž máslem a z mezikruží zakončil nad branku.

55:29

Estonci jsou pevně usazeni před brankou soupeře a posílají na ní jednu ránu za druhou. Jestli to takhle půjde dál, nemusí se o tři body strachovat.

54:59

Sibircev využil nabídky Kettunena a ze zadní hranice pravého kruhu vypálil. Po střele vznikla před brankou nepřehledná situace, gólman nakonec zalehl pryž.

53:49

Pobaltský celek kombinuje před Gajdučenkovou klecí, ke střele na branku se zatím neodhodlal. Zatím je k vidění pouze jedna přihrávka za druhou.

52:58

Situace "domácích" se komplikuje. Za nedovolené bránění je nyní vyloučen Vitalij Ljalka (UKR) a Ukrajina tak stráví následující dvě minuty ve čtyřech.

52:45

Prudká rána z velké vzdálenosti nyní zaduněla o mantinel za estonskou klecí, ukrajinským střelám teď chybí notná dávka přesnosti.

51:48

Estoncům zdánlivě dochází síly, převahu má momentálně na ledě Ukrajina a snaží se svým soupeřům vstřelit aspoň kontaktní gól.

50:48

Zacharovovo slabší nahození od modré čáry přístálo do klína Villema-Henrika Koitmy, který se následně rozhodl kotouč podržet a pozastavit tak hru.

49:52

Novikova za estonskou brankou teď potrápil jeden z Ukrajinců, "hostující" hráč se však nakonec zvládl protihráče zbavit a vyrazit dopředu.

48:54

Pobaltští se dostali do přečíslení dva na jednoho, zakončující Makrov svůj projektil namířil přesně do vyrážečky připraveného Gajdučenka.

47:57

Ukrajinci se po nějaké době opět usazují před soupeřovou klecí a snaží se přihrávkami propracovat do kvalitnějších střeleckých pozic.

46:45

Rychlou hru v Kaunasu doprovází hrobové ticho z prázdných ochozů, návštěvnost je zde porovnatelná se zápasy Kadaně a Benátek ve WSM Lize.

45:45

Východoevropané se nyní pokusili za Koitmu kotouč doslova procpat, brankář Estonska jej byl nucen zalehnout. Tlak Ukrajiny se stupňuje.

45:30

Průběh hry momentálně pozastavuje icing "hostujícího" celku, po krátké pauze tak uvidíme buly po levé ruce zatím neprůstřelného estonského čaroděje.

44:52

Lahesalu zaváží pryž za svou branku, Estonsko jede vystřídat. Ukrajinci se stahují za útočnou modrou čáru, svému soupeři nechávají až nezvykle moc prostoru.

44:04

Prudká dělovka Alexeje Sibirceva z pravého kruhu pro vhazování končí v rukavici ukrajinského strážce branky, hra je přerušena. Vhazovat se bude po jeho pravici.

43:25

Ani jeden celek teď nepůsobí úplně sehraně, hru doprovází celkem dost nepřesností. Něco tomu chybí, zatím je to takové nemastné neslané.

42:40

Po zaváhání "domácí" obrany teď zakončoval Gornostajev, s jehož ranou z bezprostřední blízkosti brankoviště si Gajdučenko hravě poradil.

41:36

Z mezikruží vypálil Babinec, Koitmaa jeho střelu chytil a puk následně pustil zpět do hry. Pobaltští nyní míří před branku soupeře.

40:38

Estonci rychle zneškodnili ukrajinský útok a nyní se snaží najít skulinu v soupeřově obraně, přes kterou by mohli proklouznout do útočného pásma.

40:01

Začala třetí třetina.
Estonci jsou dvacet minut od senzace, po dvou třetinách vedou nad favoritem z Ukrajiny 2:0 a kdyby nebylo výborného Sergeje Gajdučenka, jejich náskok by byl ještě vyšší. Je evidentní, že výběr z východu Evropy svého soupeře dnes dost podcenil a teď toho trpce lituje. Zvládne se ještě vrátit do zápasu, nebo si Pobaltští výhru pohlídají?
Statistické okénko
Střely na branku: 19 – 19
Trestné minuty: 4 – 2
Využití přesilovek: 0/1 – 0/2

40:00

Druhá třetina skončila.

39:50

Kiril Žovnir ani nadvakrát nepřekonal gólmana soupeře, přičemž jeho třetí pokus pak zamířil nad branku. I do druhé pauzy půjdeme za stavu 0:2.

38:38

Před estonskou klecí vznikla nepřehledná situace, ve které se nakonec zvládl nejrychleji zorientovat gólman Koitmaa a zkrotil neposednou pryž.

37:58

Do konce druhé třetiny zbývá malinko přes dvě minuty, na ledě je momentálně k vidění litý boj o střední pásmo. Obrany obou týmů pracují na plné obrátky.

36:39

Ramazanov zachytil dlouhou přihrávku u modré čáry a přesunul se na kruh, odkud vypálil. Koitmaa do trajektorie rány postavil lapačku.

35:43

Dalším pánem na holení byl Filipp Svarogin, jehož ránu maskovaný Ukrajinec schoval do rukavice. Estonsko vede na střely v poměru 19 – 15.

34:50

Estonci jsou stále aktivnějším celkem a jsou pevně usazeni v útočném pásmu, stále se jim však nedaří najít recept na rozchytaného Gajdučenka.

33:51

Neodbytný protihráč přinutil Sibirceva zazmatkovat a vypálit předčasně, kotouč se po jeho ráně zastavuje až o ochrannou síť nad ukrajinskou klecí.

32:54

Robert Rooba je dnes při chuti a snažil se obkroužit soupeřovu klec, jeden z připravených protihráčů ho však za brankou od pryže odstavil.

31:38

Gornostajev přišel u modré čáry ke kotouči jako slepý k houslím a rozhodl se šanci chytit za pačesy, přičemž jeho následné zakončení Gajdučenko vykryl.

30:56

Takřka okamžitě po vyhraném vhazování před brankou zkusil své štěstí Ignatěnko, Koitmaa byl připraven i tentokrát a opět chytá. Přerušuje se.

30:08

Jeden z Estonců se dostal do úniku, v souboji s Gajdučenkem ale neuspěl! Gólman Ukrajiny teď drží svůj výběr ve hře.

29:44

Dlouhá přihrávka Denise Petruchna skončila na holi Šamila Ramazanova, který si povyjel dopředu a prudkou ranou z kruhu následně minul klec.

28:36

Embrich zaváží kotouč za ukrajinskou branku, kde o něj následně bojuje s jedním z protihráčů. Pobaltský celek má momentálně mnohem více ze hry.

27:55

Zkušený Robert Rooba se uvolnil na pravém kruhu pro vhazování a rozhodl se vypálit, Gajdučenko na jeho ránu odpověděl vyrážečkou.

26:30

Kotel fanoušků Estonska se už radoval ze třetího gólu, rána Kevina Parrase ale nakonec jen zasáhla tyč ukrajinské klece!

25:31

Riho Embrich si obkroužil východoevropskou svatyni a zakončil, připravený Sergej Gajdučenko jeho pokus vykryl dobře položeným betonem.

24:38

Hra se přelévá ze jedné strany na druhou, ani jeden celek momentálně nemá na ledě převahu. Šance Ukrajiny střídá protiútok Estonska a naopak.

23:07

"Hosté" jsou usazení v útočném pásmu, kvůli pevné a dotěrné obraně soupeře se jim ale nedaří se odlepit od mantinelů a dostat se do lepších střeleckých pozic.

22:03

Ukrajinský gólman teď riskantně vyjel z branky a sám poslal kotouč za modrou čáru, kde ho na svou hůl sbírá Petrov. Estonci musí z pásma ven.

21:15

Papírově domácímu celku se podařilo dostat ke kotouči a vyhodit. Pobaltští předtím dlouhou kombinovali, Gajdučenko musel zasahovat dvakrát.

20:22

Ukrajinci zatím v prostřední části hrají agresivně a moc se jim po nevyplácí. Za hákování stráví následující dvě minuty na trestné Vitalij Ljalka (UKR).

20:05

Petrov byl okamžitě po přejezdu modré čáry od kotouče odstaven připraveným Michnovem, výpad Estonska na branku tak končí velmi rychle.

20:01

Začala druhá třetina.
První třetina dnešního střetnutí Estonska s Ukrajinou je za námi. Nejen, že David je dnes zatím Goliášovi celkem rovnocenným soupeřem, ale dokonce nad ním díky páru rychlých akcí vede o dvě branky! Skóre v první minutě otevřel Robert Rooba, na jehož trefu pak později v periodě navázal Vadim Vasjonkin.
Statistické okénko
Střely na branku: 8 – 8
Trestné minuty: 2 – 2
Využití přesilovek: 0/1 – 0/1

20:00

První třetina skončila.

19:48

Kettunen našel před brankou připraveného Roobu, jehož zakončení Gajdučenko vykryl betonem. Následně pro jistotu schovává pryž pod lapačku.

18:38

Ljalkova táhlá střela z modré čáry vypadala nebezpečně, nakonec ale jen zaduněla o mantinel za klecí celku z Pobaltí. Stav je tak stále 0:2.

17:30

Hraje se výhradně před brankou Villem-Henrika Kotimy, Ukrajinci jí aktivně napadají a snaží se na gólmana posílat jednu střelu za druhou.

16:46

V rohu za estonskou svatyní probíhá litý boj o pryž, do které je zapojeno hned několik hráčů z obou celků. Těžko říct, kdo si nakonec pryž odveze.

15:42

Koitmaa zatím chytá excelentně. Nyní si poradil nejen se střelou Zacharova z mezikruží, ale i s následnou dorážkou z hole Černišenka.

14:43

Ossipov se uvolnil na pravém kruhu a rozhodl se proklepnout reflexy soupeřova gólmana, který jeho střelecký pokus vyrazil ramenem do rohu.

13:44

Kombinace Východoevropanů je zdánlivě nakonečná, jejich soupeř si za celé oslabení snad ani jednou nesáhl na kotouč. Koitmaa musí být ve střehu.

12:54

Po krátké sérii přihrávek se na puk dostal Dmitrij Ignatěnko, jehož střelu zblokoval jeden z bránících protihráčů. Ukrajina se i nadále drží vepředu.

11:59

Na trestnou paradoxně míří jeden z Estonců! Aleksandr Kuzněcov (EST) je vyloučen za hákování, které se odehrálo před soupeřovou brankou.

11:33

Střelec druhé branky Vasjonkin byl jedním z protihráčů podražen ve středním pásmu, vylučovat se ale nebude. Sudí museli zákrok Ukrajince přehlédnout.

10:20

Outsider dnešního utkání je po dvou gólech aktivní a snaží se si své vedení ještě pojistit. Gajdučenko teď musel likvidovat střelu z bezprostřední blízkosti brankoviště.

09:03

09:03 Vadim VASJONKIN - 0:2

09:03

Estonsko právě vstřelilo branku!
Podceňovaní Estonci jdou do dvoubrankového vedení! Tohle si gólman Ukrajiny rozhodně za rámeček nedá – VADIM VASJONKIN jej totiž překonal střelou z vysokého úhlu, která se do klece dostala skrz drobnou škvíru mezi betonem a tyčí – 0:2. Asistence: Marko Kettunen.

08:51

Saveli Novikov drží kotouč za svou brankou a čeká, až jeho spoluhráči vystřídají. Uvidíme, co potom reprezentanté Estonska vymyslí.

07:50

Přesilovka je minulostí, Sergej Gajdučenko v ní musel zasahovat všehovšudy jednou. Tahle početní výhoda a pobaltskému celku opravdu nepovedla.

06:52

Estonci jsou nastěhovaní před Gajdučenkovou svatyní a rozjeli kombinaci, která však zatím ve střelecký pokus nevyvrcholila. Ukrajinci se semkli kolem svého brankáře.

05:45

Poprvé v dnešním zápase se vylučuje. Kyrylo Katrič (UKR) je trochu sporné sekání na dvě minuty vyloučen a "hosty" tak čeká první přesilovka.

04:05

Ukrajinci mají více ze hry, jsou rychlejší a častěji na kotouči. Zatím se jim ale kvůli pevné obraně soupeře vůbec nedaří na delší dobu usadit před klecí.

03:16

Za Koitmu se nyní pokusil puk dorazit Zacharov, připravený "hostující" gólman se ale včas přesunul ke vzdálenější tyči a pokus vytěsnil betonem.

02:34

Pryž po teči u mantinelu končí mimo hrací plochu, hra je přerušena. Po kratičké pauze uvidíme vhazování u estonské modré čáry.

01:42

Hokejisté celku z Pobaltí zaváží kotouč za svou klec a jedou střídat. Poté se pravděpodobně znovu pokusí o rychlé a efektivní tažení na ukrajinskou klec.

00:39

00:39 Robert ROOBA - 0:1

00:39

Estonsko právě vstřelilo branku!
No tak pozor, tohle bude zajímavé! Outsider utkání se prosazuje vůbec z prvního výpadu na branku soupeře a v úvodní minutě jde do vedení! Makrov zavezl kotouč za modrou čáru a nahrál k brance najíždějícímu ROBERTU ROOBOVI, který pryž usměrnil za nepřipraveného Gajdučenka. Asistence: Andrej Makrov, Lauri Lahesalu.

00:09

Devět sekund po prvním buly utkání se přerušuje, Estonci vyhodili kotouč až na zakázané uvolnění. Vhazovat se tak bude před jejich klecí.

00:01

Utkání právě začalo.
Sudí už svolává první lajny do středového kruhu, jdeme na věc! Na úvodní vhazování se proti sobě postaví Ukrajinec Viktor Zachrov a Andrej Makrov z Estonska.
Oba celky už jsou na ledě a řadí se na modrých čarách, za malý moment půjdeme na věc. Halou hraje hymna IIHF, drobný ukrajinský kotel je na nohou a začíná skandovat.
Ochozy Žalgrio Areny, největší kryté sportovní haly v celém Pobaltí, zejí prázdnotou. Ono ostatně není divu, když se zápas hraje v pondělí krátce před polednem.
Přeji vám příjemné dopoledne, první utkání dnešního programu turnaje v Kaunasu odstartuje zhruba za čtvrt hodiny. Řídit jej bude Nor Stian Halm, kterému budou na čarách asistovat Ivan Nedeljković ze Srbska a Tommi Niittylä z Finska.
Úvodní sestavy:

Ukrajina: Gajdučenko (Djačenko) – Žovnir, Ignatěnko, Tolstuško, Petruchno, Romaněnko, Tatarenko, Katrič, Matvijenko (C) – Michnov (A), Zacharov, Ljalka – Karpenko, Černišenko, Bojkov – Gavrik, Ramazanov, Gricenko – Niměnko (A), Bucenko, Babinec.

Estonsko: Koitmaa (Šumichin) – Svarogin, Lahesalu (C), Kettunen, Ossipov (A), Slessarevski, Novikov, Sorokin – Rooba (A), Makrov, A. Petrov – Sibircev, Andrejev, Arrak – Vasjonkin, Gornostajev, Embrich – Kuzněcov, Parras, Vorang – Simonov.

Rozhodčí: Halm (NOR) – Nedeljković (SRB), Niittylä (FIN).
POSLEDNÍ VZÁJEMNÝ ZÁPAS

Naposledy se oba celky střely před dvěma lety na mistrovství skupiny B první divize v chorvatském Záhřebu. Ukrajina tehdy na cestě za postupem naprosto zdemolovala svého soupeře 7:1.

20. dubna 2016 – Dom Sportova, Záhřeb
Ukrajina – Estonsko 7:1 (2:0, 2:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 6. Gavryk (Tymčenko, Aleksjuk), 15. Blagoj (Petruchno), 37. Michnov (Andrejkiv, Šafarenko), 37. Tymčenko (Gavryk), 45. Petrangovskyj (Romaněnko), 51. Michnov (Šafarenko), 56. Bondarjev (Babynec) – 23. Rooba.
Střely na branku: 35 – 29
Trestné minuty: 6 – 4
Využití přesilovek: 1/2 – 0/3

Ukrajina: Zacharčenko – Tolstuško, Petruchno, Isajenko, Romaněnko, Andrejkiv, Pobjedonoscev, Žovnir, Aleksjuk – Zacharov, Babynec, Blagoj – Kicha, Petrangovskyj, Gniděnko – Šafarenko, Michnov, Bondarjev – Tymčenko, Gavryk, Černyšenko.

Estonsko: Seppenen – Robuškin, Lahesalu, Levkovic, Ossipov, Kerna, Lukin – Rooba, Makrov, Petrov – Titarenko, Sibircev, Andrejev – Vasjonkin, Parras, Fursa – Fedoruk, Vorang, Kuzněcov.
ESTONSKO
4. místo v tabulce
1 Z, 0-0-1-0, 1:2 (-1), 1 b.

Hokejisté ze severu Pobaltí letos hrají čtvrté mistrovství v řadě ve skupině B. Zatím toho na turnajích první divize moc nepředvedli, dvakrát skončili těsně nad sestupovou příčkou a minulý rok se umístili na čtvrté pozici. Na udržení ve třetí nejlepší skupině světa to však zatím vždy stačilo. Do letošních bojů vstoupili včera střetnutím proti Japonsku, ze kterého vydřeli bod.

Včerejší utkání:
Estonsko – Japonsko 1:2pp. (1:0, 0:1, 0:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 11. Petrov (Svarogin, Makrov) – 39. Terao (Hašimoto), 61. T. Kawaj.
Střely na branku: 12 – 42
Trestné minuty: 16 – 8
Využití přesilovek: 1/4 – 2/8

Estonsko: Šumichin – Slessarevski, Svarogin, Lahesalu, Kettunen, Novikov, Sorokin – Petrov, Vasjonkin, Makrov – Sibircev, Andrejev, Arrak – Gornostajev, Kuzněcov, Embrich – Simonov, Parras, Vorang.
UKRAJINA
1. místo v tabulce
1 Z, 1-0-0-0, 3:0 (+3), 3 b.

Ukrajinci ještě v roce 2007 působili mezi světovou smetánkou, v posledních letech však pendlují mezi dvěma skupinami první divize. Loňské domácí mistrovství v Kyjevě pro ně skončilo tragicky – tým skončil poslední a sestoupil ze skupiny A. Letos má tak vytyčený jasný cíl, kterým je návrat zpět, přičemž zatím mu jde směle vstříc. Včera totiž zvítězil v prvním utkání na turnaji hladce 3:0 nad Rumunskem.

Včerejší utkání:
Rumunsko – Ukrajina 0:3 (0:1, 0:2, 0:0)

Branky na nahrávky: 14. Katrič (Niměnko, Bucenko), 29. Niměnko (Tolstuško), 39. Bucenko (Babinec).
Střely na branku: 39 – 32
Trestné minuty: 12 – 22
Využití přesilovek: 0/6 – 0/6

Ukrajina: Gajdučenko – Katrič, Tolstuško, Žovnir, Romaněnko, Ignatěnko, Petruchno, Tatarenko, Matvijenko – Michnov, Ljalka, Niměnko – Ramazanov, Zacharov, Čerdak – Bucenko, Babinec, Bojkov – Černišenko, Gavrik, Gricenko – Karpenko.
Program druhého hracího dne letošního turnaje v Kaunasu odstartuje duel mezi favorizovanou Ukrajinou a stálicí skupiny B první divize z Estonska.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 11:30.

Ukrajina – Estonsko

0:2

konec (0:2, 0:0, 0:0)

Zpět na online

Branky a nahrávky: 1. Rooba (Makrov, Lahesalu), 10. Vasjonkin (Kettunen)

Ukrajina: Gajdučenko (Djačenko) – Žovnir, Ignatěnko, Tolstuško, Petruchno, Romaněnko, Tatarenko, Katrič, Matvijenko (C) – Michnov (A), Zacharov, Ljalka – Karpenko, Černišenko, Bojkov – Gavrik, Ramazanov, Gricenko – Niměnko (A), Bucenko, Babinec.

Estonsko: Koitmaa (Šumichin) – Svarogin, Lahesalu (C), Kettunen, Ossipov (A), Slessarevski, Novikov, Sorokin – Rooba (A), Makrov, A. Petrov – Sibircev, Andrejev, Arrak – Vasjonkin, Gornostajev, Embrich – Kuzněcov, Parras, Vorang – Simonov.

Rozhodčí: Halm (NOR) – Nedeljković (SRB), Niittylä (FIN).

Průběh zápasu
1. třetina
00:39 EST 0:1 Rooba (Makrov, Lahesalu)
05:45 UKR 2 Katrič, sekání
09:03 EST 0:2 Vasjonkin (Kettunen)
11:59 EST 2 Kuzněcov, hákování
Po 1. třetině
2. třetina
20:22 UKR 2 Ljalka, hákování
Po 2. třetině
3. třetina
52:58 UKR 2 Ljalka, nedovolené bránění
57:31 UKR 2 Zacharov, sekání
Konec