Menu

Fotbal

Evropská liga

AZ Alkmaar – Olympique Lyon

1:4

konec (0:2)

16.02.2017, 19:00 • AFAS Stadion, Alkmaar • Play-off • Michal Konvalina

Tipsport: 4.5 3.8 1.8 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

To je ode mě pro dnešek vše, děkuji za pozornost. Přeji příjemný zbytek čtvrtečního večera a těším se na další shledání, na počtenou! (21:07:08)
Držení míče: 52 % : 48 %.
Střely na branku: 5:6. Střely mimo: 4:3. Rohy: 14:5. Ofsajdy: 2:3. Fauly: 16:10.
Je dobojováno, zápas končí vysokou výhrou Lyonu. Francouzský tým do vyřazovací fáze vykročil ve velkém stylu a už v poločase vedl v Alkmaaru 2:0 zásluhou Lucase Tousarta a Alexandra Lacazetta.

Kanonýr Lacazette navýšil skóre, když se trefil v 57. minutě po dalším úniku a kličce brankáři. Za domácí kontroval z penalty Alireza Jahanbakhsh, poslední slovo měli ale přeci jen hráči slavného Olympique, když se v posledních sekundách z dorážky prosadil Jordan Ferri.

Nutno dodat, že skóre by nebylo tak jednoznačné, kdyby Lyon neměl v brance vynikajícího Anthonyho Lopese, který místy doslova čaroval a pochytal několik slibných šancí Alkmaaru. Postupující do dalšího kola je už nicméně skoro jasný, odveta na stadionu Lyonu bude asi jen formalitou...

90+5

Konec zápasu.
Počet zákroků brankáře Anthony Lopes (LYO) – 4.
Počet zákroků brankáře Tim Krul (ALK) – 2.

90+5

90+5. Jordan FERRI - 1:4

90+5

Lyon právě vstřelil branku!
V samém závěru ještě došlo k úpravě skóre. Hosté se vydali do protiútoku a Fékirovu střelu vyrazil Krul jen před branku, kde byl JORDAN FERRI, který z dorážky propálil vše, co mu stálo v cestě. Asistence: Nabil Fékir.

90+4

Joris van Overeem rozproudil fanoušky v ochozech pěkným centrem z pravé strany, na který na zadní tyči naskočil Garcia, poslal však svou hlavičku jen do tyče.

90+3

Gonalons zaváhal v rozehrávce a domácí po pravé straně vyráží do rychlého kontru, Luckassenův centr ale zastavil pozorný Diakhaby.

90+2

Po rohovém kopu skončili na zemi Luckassen, van Eijden a Jallet, Madden ale nepíská a nikým netknutý míč končí v zámezí, což značí, že Lopes může odkopávat.

90+1

Bel Hassani uvolnil na pravé straně Jorise van Overeema, toho ale o balon riskantním skluzem připravil Diakhaby. Jako už tradičně následuje rohový kop pro Alkmaar.

90+1

Nastaveno je hned pět minut.

90

Nyní už to bylo nebezpečné! Luckassen se na zadní tyči protlačil k hlavičce a za vyběhnutého Lopese na brankové čáře zakročil Mammana!

89

Centr Jahanbakhshe ale končí v bezpečné vzdálenosti od Lopese. Jahanbakhsh se pak sice dostal k dalšímu centru, Luckassen ale z úhlu pálí jen do obránce. Další rohový kop pro domácí tým, to je neuvěřitelné.

89

Po rychle rozehraném kopu od praporku se míč dostal ke Garciovi a nakonec se odrazil za brankovou čáru, další roh.

88

Luckassen a Friday vyrazili kupředu po pravé straně a vybojovali rohový kop. Celková statistika rohů v tomto zápase vyznívá 11:5 ve prospěch AZ.

87

Opět talentovaný Fékir kouzlil ve vápně, tentokrát z toho po odražení míče o beka van Eijdena vykouzlil rohový kop.

87

A do třetice Fékir! Jeho tvrdý projektil z hranice vápna ale Tim Krul viděl a měl dost času míč vyrazit.

86

Nabil Fékir v další šanci a tentokrát to vypadalo lépe, Tim Krul ale proti střele lyonského šikuly z pravé strany dokázal zakročit.

85

Po Jalletově nákopu se ve vápně k balonu protlačil Tolisso a zpětnou nahrávkou našel Fékira, jeho pokus ale zablokovali obránci.

85

Friday si po nahrávce zprava připravil míč na střelu a z druhého dotyku pálil z nějakých 15 metrů, Lopes ale nemusel zasahovat.

84

Střídání v týmu Olympique Lyon: ze hřiště odchází Sergi Darder, přichází Houssem Aouar.

83

Maxwel Cornet se opřel do balonu, nemířil ale přesně a Krulovu bránu o kus minul.

82

Fridayův centr zastavil pohotový Mammana a důrazným skluzem se pak do situace vložil ještě Ferri.

81

Diakhaby odehrál míč na jistotu do autu a Haps vrátí míč do hry vhazováním. Na pravé straně operuje s balonem Bel Hassani.

80

Krul sebral balon a rychle jej vyslal vpřed. Akce domácích byla zastavena, Bobby Madden jim ale přesto přisoudil balon. Alkmaarští se tak mohou dál tlačit dopředu.

79

Ferriho centr odrazili obránci k Jalletovi, jehož následný pokus o nalezení Fékira skončil po zásahu van Eijdena v zámezí a bude z toho roh.

78

Na Tolissa si počíhal nový muž na hřišti van Overeem a poslal jej k zemi, hosté zůstávají v držení míče.

77

Jallet vystihl rozehrávku Alkmaaru a zastavil balon, načež nahrál na střed na Corentina Tolissa.

76

Obrana Alkmaaru si ale s kopem od praporku poradila a míč končí v bezpečné vzdálenosti od brány Tima Krula. Domácí vyráží dopředu.

75

Naopak zaútočili hosté a bylo z toho zase nebezpečí! Fékir zakmital nohama nad balonem na hranici vápna a pak krátkým švihem poslal míč na bránu, jeho pokus se ještě odrazil od Hapse a skončil těsně vedle tyče! Následuje roh.

75

Domácí tým neustává v postupu vpřed, stále se ještě van der Bromovi svěřenci snaží alespoň o zmírnění nepříznivého stavu. Zatím se to ale příliš nedaří...

74

Fékir číhal na ofsajdové linii na dlouhý balon takřka z vlastní poloviny, pomezní rozhodčí jej ale zastavil praporkem, tohle bylo postavení mimo hru.

74

Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Mats Seuntjens, přichází Joris van Overeem.

73

Přímý kop pro Lyon, Jahanbakhsh nedovoleně atakoval Diakhabyho. Sám postižený hráč bude rozehrávat.

72

Gonalons udržel míč pro své spoluhráče, Ferri kombinuje s Fékirem a Tolissem na středu pole.

71

Haps obdržel nahrávku od Garcii, zvedl hlavu a krásným obloučkem hledal nabíhajícího Fridaye, míč ale na poslední chvíli akrobaticky zastavil Mammana.

70

Bel Hassani udržel míč na kopačkách domácího týmu a na jeho snažení ještě navazuje nigerijský mladík Friday.

69

Na druhé straně se o rychlou odpověď pokusil Fékir, ale jeho pokus byl zablokován a následně nahrál Fékir Ferrimu do ofsajdu.

68

68. Alireza JAHANBAKHSH - 1:3

68

Alkmaar právě vstřelil branku!
Lopes kapituluje! ALIREZA JAHANBAKHSH provedl exekuci pokutového kopu chladnokrevně a poslal míč do protipohybu gólmana Lyonu, jehož vynikající výkon na čisté konto stačit nebude...

68

Střídající Levi Garcia vnikl do vápna a zasekl před Mammanou, jenž jej poslal k zemi.

68

Penalta pro Alkmaar!

67

Střídání v týmu Olympique Lyon: ze hřiště odchází Lucas Tousart, přichází Jordan Ferri.

67

Alireza Jahanbakhsh okusil vlastní medicínu, Cornet si jej krásně obhodil a íránskému křídelníkovi nezbylo než faulovat. Je to za žlutou kartu.

66

Ben Rienstra je velmi dobrý střelec zpoza vápna a nyní to mohl prokázat, svůj pokus ale nasměroval jen do zad Diakhabyho.

66

Střídání v týmu Olympique Lyon: ze hřiště odchází Alexandre Lacazette, přichází Maxwel Cornet.

65

Po rozehrávce rohového kopu se domácí k ničemu zásadnímu nedostali a do hry balon uvedl hrdina Lyonu Lopes.

65

Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Muamer Tanković, přichází Levi Garcia.
Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Wout Weghorst, přichází Fred Friday.

64

Fantastický Anthony Lopes! Jahanbakhsh posadil Mammanu na zem a z úhlu pálil z levé strany. Lopes vyrazil a míč se dostal k Weghorstovi, i jeho ránu ale gólman Lyonu dokázal vytěsnit na rohový kop!

63

Muamer Tanković se ukázal nepřesnou nahrávkou a dost možná to bude právě jeho stát místo na hřišti, na lavičce AZ se připravuje Levi Garcia.

63

Domácí kapitán Ben Rienstra se zlobí, nesouhlasí totiž s verdiktem sudího Maddena, jenž přisoudil balon hostům.

62

Roh rozehrál Bel Hassani nakrátko s Tankovićem a domácí se drží v okolí soupeřovy šestnáctky, k přímému ohrožení brány se ale nedostávají.

61

Tanković se protáhl vpřed po levé straně, Mammana ale jeho centr dokázal srazit alespoň na rohový kop.

60

Luckassen poslal zprava před bránu přízemní centr, Weghorstovi ale skočil pod nohy Lopes a ukryl míč v rukavicích.

59

Seuntjensova kolmice našla Tankoviće v ofsajdovém postavení.

59

Tousart také nemá dost! Po Jalletově nahrávce si mladý záložník Lyonu našel prostor a vystřelil, bránu ale o kousek minul.

58

Luckassen se v souboji se Sergi Darderem provinil užitím nepovolených prostředků a hosté pokračují v útočení.

57

57. Alexandre LACAZETTE - 0:3

57

Lyon právě vstřelil branku!
ALEXANDRE LACAZETTE má opravdu formu k pohledání! Hvězdný forvard francouzského týmu proběhl obranou, dostihl Tousartovu kolmici, odtlačil ramenem obránce, udělal kličku Krulovi a takřka z brankové čáry zacílil přesně! Asistence: Lucas Tousart.

56

Anthony Lopes je ale bojovník k pohledání! Ačkoli jeho poslední akce musela skončit velmi bolestivým způsobem, brankář Lyonu neopouští místo mezi tyčemi a pokračuje v zápase!

54

Lopes se ještě akrobaticky snažil o návrat do akce a záchranu situace, při tomto počínání ale při dopadu narazil levým ramenem do tyče a tohle už nevypadá dobře...

53

53. Další šance Bel Hassaniho

53

Ani tahle šance ale nekončí gólem! Weghorst obloučkem poslal balon do vápna, kam se probil Haps. Ten se se štěstím dostal k míči po zaváhání dvou obránců a sehrál míč před bránu, odkud Bel Hassani pálí nad odkrytou bránu!

52

Iliass Bel Hassani vybojoval rohový kop a sám jej také rozehraje. Anthony Lopes míč jen lehce tečoval a domácí pokračují v akci.

51

DOmácí hráči drží balon na kopačkách a vyráží dopředu, na pravém křídle kooperují Jahanbakhsh s Luckassenem.

50

Stijn Wuytens dobře přečetl hru a sebral míč před čekajícím Lacazettem, vzápětí je pískáno. Bobby Madden viděl faul na Tolissa, Jallet rozehrává.

49

Maxime Gonalons narušil rozehrávku domácího týmu a odrazil míč do zámezí, Alkmaar se po levé straně posunuje vpřed za pomoci série autů.

48

Z volného kopu hosté nic nezískali a nyní musí rozehrávat z vlastní poloviny, Rybus táhne balon vpřed po levé lajně.

47

Fékir se po souboji s obráncem ocitl na trávníku a následovat bude přímý kop Lyonu.

46

46. Šance Weghorsta

46

Wout Weghorst zaznamenal další velikou šanci domácího týmu! Jahanbakhsh vykouzlil další jesličky, skrz Diakhabyho poslal balon zprava do vápna, Weghorst ale z úhlu o chloupek minul zadní tyč!

46

Pokračujeme v akci. Do druhé půle uvedli míč domácí, oba týmy zatím hrají beze změn v sestavě.

46

Začal druhý poločas.
Po prvním dějství je tedy takřka rozhodnuto o osudu celého dvojzápasu! Ačkoli ze začátku byli aktivnější domácí a připsali si i pár zajímavých šancí, branky padaly právě do jejich sítě. Nejprve po centru Fékira zakončoval Lucas Tousart a zaznamenal svůj první gól za Lyon a těsně před poločasovou pauzou využil precizní kolmici Tolissa muž nejpovolanější – Alexandre Lacazette zakončil svůj únik s velkým přehledem a navýšil tak skóre zápasu. Nutno poznamenat, že dvě branky na hřišti soupeře jsou pro Lyon velmi vítaným bonusem do odvetného zápasu.
Druhý poločas začne přibližně v 20:06.

Tipovací soutěž

Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

45+3

První poločas skončil.

45+2

45+2. Alexandre LACAZETTE - 0:2

45+2

Lyon právě vstřelil branku!
Hosté navyšují skóre a gólem do šatny nahlodávají svého soka! Precizní kolmici vyslal ze středu pole Tolisso a ALEXANDRE LACAZETTE zakončil svůj únik kličkou Krulovi a zakončením do prázdné brány! Asistence: Corentin Tolisso.

45+1

Na vysoký míč se natahoval Lopes, v souboji se ale srazil s Luckassenem a inkasoval další nepříjemný úder.

45+1

Po výpadu Alirezy Jahanbakhshe srazil Diakhaby balon na rohový kop.

45+1

Nastaveny jsou tři minuty.

45

Weghorst odpadl ze souboje s dvojblokem hráčů Lyonu, domácí tým se ale i přes tuto skutečnost v samém závěru první půle dere vpřed.

44

Domácí zadáci rozehrávají hodně zvolna, nyní je u balonu Luckassen. Po jeho nahrávce se k míči dostal Bel Hassani, toho ale zezadu nedovoleně atakoval Gonalons.

43

Fékir se na levé straně šikovně otočil kolem Luckassena, Lacazette mu ale nedokázal vrátit míč a do kombinace lyonských forvardů se vložil van Eijden.

42

Luckassen předskočil v souboji o míč Tolissa a ještě do něj napálil míč, následovat bude aut pro domácí, rozehraje jej právě Derrick Luckassen.

41

Weghorst se po rohu dopustil útočného faulu a ještě si něco vyříkával se stoperem Lyonu Diakhabym, mezitím však zápas pokračuje a hosté vyráží na zteč.

40

Je to tak, Bel Hassani to vzal na sebe a propálil zeď, Darder ale na poslední chvíli srazil balon do boční sítě, následovat bude roh.

39

Rybus neopatrně zajel do nohou Bel Hassaniho a ten tak pro svůj tým vybojoval zajímavou pozici pro přímý kop zpoza vápna. Nejspíše se sám faulovaný postará o rozehrávku.

38

Haps se protáhl až ke střele. Ta byla sražena, míč poté sebral Weghorst a domácí se dostali k další ofenzivní akci. Na pravé straně operuje Alireza Jahanbakhsh.

37

Odkopem od Lopesovy pokladnice se pokračuje ve hře, první poločas se pomaličku chýlí ke konci a rozdíl mezi oběma týmy je stále velmi těsný, a to jak na ukazateli skóre, tak i v herním projevu.

36

Následně došlo k souboji mezi Tolissem a van Eijdenem, z něhož si domácí zadák odnesl nějaké drobnější zranění zadního stehenního svalu, podle všeho se ale bude moci vrátit na plac.

35

35. Pohotový zákrok Lopese proti Jahanbakhshově ráně.

35

S druhým centrem si sice obrana Lyonu poradila a balon skončil na středu hřiště u Hapse, na jeden dlouhý nákop se však hra vrátila zpět na polovinu francouzského týmu a Anthony Lopes musel být v pozoru, tvrdá střela Jahanbakhshe z větší vzdálenosti mu nadělala nepříjemné starosti.

34

Šikovný průnik Hapse znamená rohový kop. Rozehrával Tanković a balon posléze opustil hrací plochu, takže domácí křídelník si proces exekuce od praporku zopakuje.

33

Domácí tým po inkasované brance působí lehce rozhozeným dojmem, nyní to ale může změnit Ridgeciano Haps, který se vydává vpřed po levé lajně.

32

Exekuci standardní situace si vzal na starost Bel Hassani, jeho ostrý střílený centr ale vyboxoval Anthony Lopes.

31

Tanković vysunul kolmou nahrávkou Weghorsta, jenž předčil Diakhabyho a dostal se k míči. U něj ale dlouho nevydržel, jelikož právě Diakhaby se provinil ostrým skluzem, bude z toho přímý kop takřka z brankové čáry.

30

Luckassen nyní ztratil balon a následně byl na středu pole faulován Tolisso, v akci Lyonu pokračují Mammana a Jallet.

29

Vzápětí je pískán faul Derricka Luckassena a francouzský celek rozehrává z levé strany od Macieje Rybuse.

28

Domácí se ve snaze o rychlou odpověď vydali vpřed, nakonec z toho ale byl jen nepovedený rohový kop v podání Iliasse Bel Hassaniho.

26

26. Lucas TOUSART - 0:1

26

Lyon právě vstřelil branku!
Hosté otevírají gólový účet zápasu! Fékirův rohový kop byl sražen zpět k autorovi, který svým druhým, mnohem lepším centrem poslal míč přesně do volného prostoru na zadní tyč. Tam seběhl LUCAS TOUSART a nikým nehlídán v pohodě dopravil balon za záda Krula. Asistence: Nabil Fékir.

26

Teď ale bylo horko před Krulem, nebo lépe řečeno právě Krulovi. Domácí brankář musel z brány, aby odehrál balon po kolmé nahrávce, na kterou dobíhal Fékir. Bude z toho roh.

25

Balon skončil u Mouctara Diakhabyho, který rozvážně rozehrává. Hosté nechtějí nic uspěchat, domácí si už takhle dokázali vytvořit zajímavé útočné šance.

24

Fékir nedoskočil na dlouhý míč, Wuytens ale málem daroval Lyonu malý dárek, když odkopem z otočky trefil Dardera. Vše ale nakonec vyřešil Rens van Eijden.

23

Rybus vhodil aut, můžeme pokračovat. Zatím to ale vypadá, že Lopes se přes nepříjemnosti dokázal přenést a bude s to pokračovat v akci.

22

Podle opakovaných záběrů to vypadá, že Lopes se patrně zranil, když podklouzl při jednom z odkopů. Za postranní lajnou se začíná rozcvičovat Mathieu Gorgelin.

21

Hra je přerušena, Bobby Madden si všiml, že Anthony Lopes zůstává ležet na trávníku. Snad to není nic vážného, to by pro Lyon byla velká ztráta...

20

A navíc umí i zaútočit! Bel Hassani na konci rychlého brejku uvolnil pod sebou Luckassena, jehož centr zprava srazil Rybus a Lopes musel předvést pohotový zákrok! Odražený míč navíc před bránu vracel Weghorst, nic víc už z toho ale nebylo.

19

Svěřenci Bruna Génésia hledají, kudy by se dalo probít na polovinu domácího týmu, hráči v červeném ale zatím brání ve velmi kompaktním bloku.

18

Jahanbakhshovu nahrávku sklepl z první Seuntjens, který na pravém křídle tušil Bel Hassaniho. Tomu však chyběly asi dva metry a hosté mohou vhazovat.

17

Nabil Fékir sebral míč a hned hledal kanonýra Lacazetta, ten byl ale nachytán v ofsajdové pasti.

16

Fékir byl faulován na středu hřiště a balon tak zůstává v moci francouzského týmu. To však neplatilo dlouho, Tolisso provedl nahrávku na Rybuse bídně a odkopl míč do autu.

15

Mammana a Diakhaby si vyměňují balon a zklidňují hru, hostující tým se pomalu posunuje vpřed a pokračuje v postupu směrem ke Krulovi.

14

Právě Wout Weghorst to teď přehnal s důrazem a srazil k zemi Gonalonse, který vyvážel míč od vlastního vápna. S balonem si tak po delší době zahrají i Lyonští.

13

Domácí pokračují v ofenzivě, teď to utajenou nahrávkou do vápna zkoušel aktivní Jahanbakhsh, ale Weghorst nezareagoval na pobídku svého spoluhráče a balon jen odrazil k Lopesovi.

12

12. Šance Bel Hassaniho

12

Bel Hassani se s tím teď nemazal, zasekl napravo balon a levačkou vypustil tvrdou bombu, kterou Lopes s námahou vyrazil! Mammana pak odehrál na jistotu, na další roh.

11

Bídnou rozehrávku Seuntjense napravil Jahanbakhsh, který se odvážně pustil do napadání a donutil Rybuse odehrát míč do autu.

10

Luckassen mizerně přihrál a odevzdal soupeři míč, domácí se však k balonu rychle dostali zpět a útočí po levé straně.

9

Corentin Tolisso si zastavil míč na středu hřiště a nařízený volný kop rozehrál rychlou nahrávkou k Tousartovi.

8

Bylo z toho pěkné pozdvižení před Lopesem! Brankář Lyonu ale po několika odrazech přeci jen dokázal zkrotit poskakující míč a zažehnal hrozící nebezpečí.

8

Alireza Jahanbakhsh nasadil ukázkové jesle Gonalonsovi a zprava odcentroval, uvidíme rohový kop i na straně Alkmaaru.

7

Bel Hassaniho centr z pravé strany dokázal Diakhaby hlavou srazit mimo největší nebezpečí a Fékir prodloužil balon až k domácí bráně.

6

6. Šance hostí

6

Domácí zadáci odvrátili Fékirův centr míč za vápno, tam ale naskočil Mammana a obloučkem vrátil balon před bránu. Souboj s Krulem tam podstoupil Diakhaby, ale jeho hlavička končí nad.

5

Po parádní kolmici Lacazetta se vpřed vydal Fékir, před nímž se na pravé lajně otevřela dálnice. Z úsilí šikovného forvarda nakonec bude rohový kop.

4

Hosté byli při své rozehrávce vyhnáni až k vlastní bráně a do kombinace se tak mohl zapojit i Anthony Lopes.

3

Rybus sehrál míč na střed na Fékira, který okamžitě hledá další spoluhráče. Kombinace Lyonu je ale přerušena a u míče je stoper Mammana.

2

Kapitán Lyonu Gonalons se elegantně vyhnul Weghorstově skluzu a následně jej domácí forvard zasáhl, Madden píská ve prospěch hostů.

1

První výpad francouzského týmu po pravé straně k ničemu nevedl, na středu pole ale Diakhaby dokázal udržet míč pro svůj tým.

1

Jdeme na to! Úvodní výkop obstarala dvojice Lacazette – Fékir, s balonem tak začínají hosté hrající v černém. Alkmaarští oblékají tradiční bíločervené sady.

1

Utkání právě začalo.
Zkušený skotský rozhodčí Bobby Madden přivádí oba týmy na deštěm zkrápěný trávník alkmaarského AFAS Stadionu, utkání za pár okamžiků začne!

Tipovací soutěž

Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

Úvodní sestavy:

AZ Alkmaar: Krul – Luckassen, van Eijden, S. Wuytens, Haps – M. Seuntjens, Jahanbakhsh, B. Rienstra (C) – Bel Hassani, Weghorst, Tanković.
Náhradníci: Rochet – van Overeem, Hatzidiakos, Souza, Ouwejan, Friday, Garcia.

Olympique Lyon: A. Lopes – Jallet, Mammana, Diakhaby, Rybus – Gonalons (C) – Tousart, Darder, Tolisso – Fékir, A. Lacazette.
Náhradníci: Gorgelin – Yanga-Mbiwa, Ghezzal, Ferri, Morel, Aouar, Cornet.

Rozhodčí: Bobby Madden – Alastair Mathen, Stuart Stevenson (všichni SCO).
Zajímaví hráči

Nejvýznamnější zimní posilou Alkmaaru byl patrně Tim Krul, nizozemský gólman s ohromnými zkušenostmi, který bude v klubu hostovat do konce tohoto ročníku. Mezi stálice kádru AZ patří zejména zadáci – Derrick Luckassen, Matthias Johansson a Ridgeciano Haps kralují klubové statistice odehraných minut. V obraně pak nemůžeme vynechat kapitána Rona Vlaara, jenž právě v den utkání oslaví 32. narozeniny. Kvalitní hráče má Alkmaar k dispozici i směrem dopředu – forvard Wout Weghorst zaznamenal už 10 ligových tref a zdatně mu s bilancí 6+6 sekunduje Alireza Jahanbakhsh, všichni zmiňovaní by dnes měli být k dispozici (až na Johanssona, ten si odpykává disciplinární trest).

Veliké haló způsobil zimní přestup Memphise Depaye, který vyměnil Manchester United právě za Lyon, jelikož ale v drsu Rudých ďáblů zasáhl na podzim do zápasů Evropské ligy, na soupisku Olympique nemohl být dopsán. Jinak Lyon nijak výrazně kádr neobměňoval, ústřední postavou týmu tak zůstává kanonýr Alenandre Lacazette, jenž už překonal hranici 20 ligových tref. Dalšími klíčovými hráčů Lyonu jsou brankář Anthony Lopes, obránci Jérémy Morel a Mapou Yanga-Mbiwa či záložníci Corentin Tolisso s Maximem Gonalonsem, kapitánem mužstva.
Ligová bilance týmů

Na domácí scéně si oba týmy vedou prakticky totožně – po zimě se ve svých ligových soutěžích drží na 4. příčce.

V Eredivisie je Alkmaar prvním týmem, který už výrazně zaostává za vedoucí „velkou trojkou“. Vedoucí Feyenoord, který letos hraje ve velikánské fazóně, má na kontě 57 bodů, druhý Ajax zatím získal 52 bodů a úřadující mistr PSV je se ziskem 49 bodů třetí. AZ má po 22 zápasech celkem 35 bodů a na své pronásledovatele nemá nikterak velký náskok – Utrecht za ním zaostává jen o bod, Heerenveen a Vitesse o dva.

Ve francouzské Ligue 1 to letos vypadá na malou revoluci, protože překvapivě nevede PSG, nýbrž Monako. To má zatím na kontě 58 bodů a před druhou Paříží vede o tři body. Vedoucí trio překvapivě uzavírá Nice, to má 53 bodů. Lyon je tedy za touto skupinkou, přičemž na třetí příčku ztrácí 13 bodů (má však odehrán o jeden zápas méně). Naopak v těsném závěsu za Olympiquem se drží jeho veliký rival, AS Saint-Étienne, to má však opět o zápas více než Lyon.
Cesta soupeřů evropskými poháry

Zatímco nizozemský tým bojoval na půdě Evropské ligy už na podzim, Lyon se představil ve skupinové fázi milionářské Ligy mistrů.

Alkmaar ve skupině D poměřil síly se Zenitem Petrohrad, izraelským Maccabi Tel Aviv a irským Dundalkem. Za vyrovnanou bilanci 2 výher, 2 remíz a 2 porážek brali svěřenci kouče Johna van der Broma 8 bodů a z druhého místa postoupili těsně před Maccabi, izraelský tým měl jen o bod méně. AZ je zároveň jediným mužstvem, které ve skupině vyzrálo na Zenit, v posledním kole v utkání hraném na stadionu Alkmaaru prohrál hostující ruský celek 2:3, i přesto si ale s přehledem pohlídal první příčku v tabulce.

Jak už bylo zmíněno, Olympique Lyon hrál na podzim Ligu mistrů, kde se ve skupině H střetl s Juventusem, Sevillou a Dinamem Záhřeb. Stejně jako Alkmaar posbírali i Lyonští celkem 8 bodů, z čehož hned 6 bodů tvoří dvě výhry nad Záhřebem (chorvatský tým se po 6 zápasech ve skupině krčil na posledním místě tabulky s 0 bodů na kontě a celkovým skóre 0:15!), to ale na postup nestačilo. Ze třetí příčky tak slavný francouzský tým „spadl“ do play-off Evropské ligy.
Hezký čtvrteční večer všem fotbalovým fanynkám a fanouškům! Po zimní pauze se na scénu vrací evropské poháry, stejně jako Liga mistrů svou jarní část tento týden zahajuje i Evropská liga. V prvním kole vyřazovací fáze této soutěže na nás čeká hned několik zajímavých duelů, my se v tomto přenosu společně zaměříme na souboj nizozemského Alkmaaru a francouzského Lyonu.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.

AZ Alkmaar – Olympique Lyon

1:4

konec (0:2)

Zpět na online

Branky: 68. Jahanbakhsh (pen.) – 26. Tousart (Fékir), 45+2. A. Lacazette (Tolisso), 57. A. Lacazette (Tousart), 90+5. Ferri (Fékir)

Karty:   67. Jahanbakhsh (ALK)

Držení míče: 52 % : 48 %.
Střely na branku: 5:6. Střely mimo: 4:3. Rohy: 14:5. Ofsajdy: 2:3. Fauly: 16:10.

AZ Alkmaar: Krul – Luckassen, van Eijden, S. Wuytens, Haps – M. Seuntjens (74. van Overeem), Jahanbakhsh, B. Rienstra (C) – Bel Hassani, Weghorst (65. Friday), Tanković (65. Garcia).
Náhradníci: Rochet – van Overeem, Hatzidiakos, Souza, Ouwejan, Friday, Garcia.

Olympique Lyon: A. Lopes – Jallet, Mammana, Diakhaby, Rybus – Gonalons (C) – Tousart (67. Ferri), Darder (84. Aouar), Tolisso – Fékir, A. Lacazette (66. Cornet).
Náhradníci: Gorgelin – Yanga-Mbiwa, Ghezzal, Ferri, Morel, Aouar, Cornet.

Rozhodčí: Bobby Madden – Alastair Mathen, Stuart Stevenson (všichni SCO)

Odveta: Lyon - Alkmaar 7:1