Menu

Další

Tiskové konference

Tisková konference k HME v atletice 2015 v Praze

konec

19.02.2015, 11:30 • Radek Barkman

Konec tiskové konference. (12:02:03)
Tolik tedy tisková konference k HME týkající se přípravy a výroby medailí, společně s onlajny.com si pochopitelně přejeme, aby co možná nejvíce medailí skutečně zůstalo v pořadatelské zemi.
Skončila oficiální část tiskové konference, ještě je nabídnut prostor pro soukromé dotazy novinářů.
Janků: My používáme trochu jinou metodu výroby medailí. Místo tradičního gravírování poskytujeme pískování. Udělali jsme maximum toho, co jsme mohli a velký stroj na pískování převážíme do O2 Areny tak, aby třicet minut po dokončení závodu byla medaile přímo na místě vyrobena.
Fibingerová na otázku specifikace medailí: Pokud se nepletu, tak jméno, disciplína a výkon se poprvé objevily v roce 1983.
Varhaník reaguje: Každý tým má svého lídra, který kontroluje vlajku a poslouchá hymnu a má ještě možnost vznést námitku.
Janků odpovídá na otázku vlajek a hymen: Toto podléhá evropské atletické asociaci, která nám dodává potřebné podklady. Někdy se to stát může, že se něco splete. Ale je to zároveň vizitka dobrého organizátora.

Medaile pro vítěze!

Janků o otázce kovu v medaili: Zlatá a stříbrná medaile jsou z mosazi, zlatá je pokovena zlaten, stříbrná je pokovena palladiem a rhodiem. Technologie, kterou jsme zvolili je taková, aby se nestalo to, co mně v Göteborgu. Tehdy si na medaili všichni chtěli sáhnout a nakonec to dopadlo tak, že ten kov z ní postupně vymizel.
Janků o otázce počtu sad medailí: Ve výrobě je 36 sad medailí. Zároveň jsou dodělány medaile pro potřebu případného dělení pozic na stupních vítězů a tři sady jsou speciálně pro atletickou federaci. Co se týče hmotnosti, není samozřejmě stejná. Počítáme plus minus 400 gramů na jednu medaili. Existují prototypy, které nikdy nikdo nevidí, celkový počet medailí je řádově 45 sad. Firma Kavalír Praha nám bude dělat rytí a pískování medailí.
Nyní nadešel prostor pro dotazy přítomných médií.
Helena Fibingerová (šéfka ambasadorského projektu mistrovství Evropy): Moje předchozí medaile, to je skoro jedna horší než druhá. Jsem rád za to, že dnešní technologie umožňují něco takového vytvořit. Já třeba vidím, že někteří sportovci mají tyto medaile na stěnách a když jsem to tam vyhodnotila, zjistila jsem, že ty medaile nejsou takové, aby tu zeď ozdobily. Když jsem na ME v Göteborgu hodila světový rekord, i ta cena za něj byla podobně nedokonalá jako samotná medaile. Tak to byla a je prima, že atleti mohou na našem šampionátu dostávat takové krásné medaile a já si přeji, aby jich co nejvíce zůstalo u nás v České republice. Zlatá medaile pro šampionát je skutečně překrásná.
Janků: Bronzová se nakonec skutečně povedla udělat z bronzu, stříbrná je z mosazi s přísadou palladia, ale vypadá jako stříbrná. Každá medaile je originální, protože se řeže vodním paprskem. Na každé medaili jsou vidět oděrky, které vznikly při její výrobě. Žádný atlet tedy nebude mít stejnou medaili jako ten stojící vedle něj. Zjistil jsem zároveň, že neexistuje žádná firma, která by nám utkala stuhu na medaili. Zvolili jsme tudíž modernější verzi, kterou nám řpipravila firma Eleven. Po velkých jednáních a patáliích jsme se dopracovali ke stuze, která je velice pěkná.
Tomáš Janků (výkonný ředitel HME): Mám úžasné pocity. Spadl mi ze srdce pořádný balvan, ale kus skály tam ještě stále je. Medaile byl ale největší bolehlav. Pokud chcete postavit most, ten postavíte, a pak tam může stát ještě sto let. U šampionátu je to trochu jiné. Něco dva roky připravujete, pak se všichni tři dny baví a nezbyde nic. Zhmotnění toho úsilí, které ten atlet dává do výkonu, se musí někde objevit. A to jediné místo, kde se toto úsilí může objevit, je ta medaile. Jakoby to zhmotní tu píli a nadšení, které sportovci na šampionátu předvedou. Chtěl jsem, aby byla bronzová skutečně z bronzu, stříbrná skutečně ze stříbra, atd..

Účastníci tiskové konference

Varhaník: Každá medaile by měla mít příběh. Helena (Fibingerová) a Tomáš (Janků) o tom jistě vědí své a vědí to lépe než já. Ale doslechl jsem se, že se bronzová medaile příliš nepovedla. Galvanizační metodou se ale povedlo všechno odstranit zhruba za den a půl. Naštěstí se to všechno stihlo v termínu a mohu vám ji teď ukázat.
Ronald Štefka (Medea): Chtěl bych představit medaile a proces jejich vzniku. Popíšu především ideový záměr. Hlavní myšlenkou šampionátu bylo motto "Srdce Evropy". Tato myšlenka je promítnuta do symbolu šampionátu. Jsou to silueta Hradčan, pak také běžecké dráhy a postava atleta, který vybíhá z bloku. Chtěl bych také poděkovat Tomášovi Janků. Je to moje první práce, co se týče medailí, tak snad se to povede všechno.
Varhaník: Postupně si odškrtáváme jednotlivé splněné úkoly, baví nás to všechny. Jsem rád, že pracuju ve skvělém týmu lidí. Zvládáme také kooperaci s médii. A po 37 letech tu můžeme vnímat velkou akci. Chtěli bychom, abyste tím začali žít tak, jako my. Kudy chodím, snažím se dělat reklamu mistrovství. Tak to má být a chci, aby tím žili všichni.
Varhaník: Na celý program je beznadějně vyprodáno, tlačíme na atletickou asociaci, abychom mohli dát našim fanouškům nějaké vstupenky do prodeje. Dostáváme od nich spoustu mailů a pokud tito budou i nadále sledovat naše stránky, klidně se na ně ještě mohou dostat.

Tisková konference k HME v atletice 2015 v Praze

konec