Menu

Hokej

Mistrovství světa žen do 18 let

Švédsko – Japonsko

3:2

konec (1:0, 0:1, 2:1)

05.01.2015, 18:00 • Martin Voltr

Tipsport: 1.23 6.2 7.4 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Na počest vítězů si vyslechneme švédskou hymnu. Program prvního dne mistrovství světa je teprve na začátku, již za několik okamžiků se proti sobě postaví v repríze loňského souboje o bronzové medaile hokejistky Česka a Ruska! (20:07:12)
Střely na branku ve 3. třetině (celkem):

Švédsko – 13 (25)
Japonsko – 8 (28)
Nejlepší hráčky dnešního zápasu:

Švédsko – Emma Söderbergová
Japonsko – Haruka Toková
Japonky byly hodně blízko překvapení hned v úvodním zápase světového šampionátu, o nadějný remízový stav však přišly necelou minutu před koncem. Švédsko si připisuje do tabulky úvodní tři body.

60:00

Konec zápasu.

59:56

Moe Cukimotová přece jen ještě vybojovala vhazování v útočné třetině, brankářka Tonosakiová míří na střídačku! Japonsko hraje power-play!

59:40

Švédský výběr drží puk v útočné třetině a vůbec nedovoluje soupeři možnost odvolat brankáře.

59:22

Útočná akce Švédek je znovu zastavena pro postavení mimo hru.

59:02

Time out si vybral také japonský kouč. Podaří se ještě něco Japonkám vymyslet?

Hanna OLSSONOVÁ - 3:2

59:02

Švédsko právě vstřelilo branku!
Krátce po začátku poslední minuty se Švédky potřetí v dnešním střetnutí dostávají do vedení! Parádní kombinační akce skončila na prostoru kruhů, odkud příklepem poslala puk přímo pod břevno bezmocné Tonosakiové HANNA OLSSONOVÁ – 3:2! Asistence: Emma Johanssonová.

58:57

Pád Cukimotové ve středním pásmu mohl přijít Japonky hodně draho! Emma Johanssonová se totiž dostala k jedovaté střele z mezikruží a také následným dorážkám, Tonosakiová ale udržela stav nerozhodný!

58:31

Švédský přechod do útočné třetiny nebyl v souladu s pravidly, akce favorita je tedy přerušena píšťalkou čárového sudího.

58:16

Japonky pouze nahazují kotouč a znovu se stahují do své obranné ulity.

57:33

Hráčky Tre Kronor se ze všech sil snaží o strhnutí skóre zpět na svoji stranu, Japonky ale brání velmi houževnatě a každou vteřinou se přibližují k zisku nečekaného bodu.

56:58

Důležitý zákrok nyní předvedl Tonosakiová po prudké střele Gradinové od modré čáry. Švédky však zůstanou usazeny v útočném pásmu.

56:10

Švédský kouč si po inkasované brance okamžitě vybírá oddechový čas!

56:10

Japonsko právě vstřelilo branku!
Japonská skupinka fanoušků v hale vyskočila radostí, Japonky totiž necelé čtyři minuty před koncem dotahují ztrátu! Laxnost švédské defenzívy skvěle potrestala MOE CUKIMOTOVÁ, která se na hranici brankoviště dostala ke kotouči a bleskurychle ho zametla za záda Söderbergová – 2:2! Asistence: Ai Otaová.

55:52

Tempo hry začíná s blížícím se koncem gradovat, Japonsko cítí šanci na bodový zisk.

54:30

Navíc jsou u toho i nebezpečné. Nahození Bäckebové tečovala Wilma Johanssonová, puk Tonosakiové sice vypadl z náruče, japonská brankářka ho ale stihla včas sebrat zpět do své rukavice.

54:16

Švédky se snaží držet puk co nejdále od své svatyně a šetřit čas. Nutno poznamenat, že se jim to daří znamenitě.

53:18

Zřejmě definitivní tečku za švédským vítězstvím mohla udělat Sara Hjalmarssonová, která zůstala s kotoučem na hokejce neobsazené u pravé tyče japonské branky! Její střela ale přesouvající se Tonosakiová reflexivně vyrazila mimo tři tyče!

52:46

Snad poprvé ve třetím dějství se Japonsku podařilo zatlačit svého soka, vyrovnávací branka z toho však nevzešla.

52:06

Od modré čáry vyzkoušela štěstí nahozením Šigaová, její pokus ale švédské brankářce výrazné potíže nenadělal.

51:36

Outsider duelu se usadil před brankou Söderbergrové, k jejímu většímu ohrožení se ale zatím nedostal.

51:12

Nedorozumění ve švédské rozehrávce znamená zakázané uvolnění evropského týmu.

50:58

Následná akce Japonek je ukončena čárovým sudím pro ofsajd.

50:54

Vyloučená Vernblomová je zpět na hrací ploše, Söderbergerová nemusela při oslabení zasahovat.

50:39

A znovu vynikající defenzívní práce hokejistek Tre Kronor, Tonosakiová musela ukrýt puk pod svojí lapačkou.

50:29

Až nyní se Japonsku daří usadit v útočném pásmu, střela Enomotové byla přizvednuta až do ochranné sítě.

50:06

Švédkám se daří držet kotouč daleko od vlastního obranného pásma, dokonce se jim podařilo vybojovat vhazování v útočné třetině. Unavená čtveřice odjíždí spokojena na střídačku.

49:21

Japonky jsou v pěti a začíná jejich zkrácená přesilová hra. Zatím hraje pouze Tonosakiová.

48:54

Rázem je situace japonského týmu o něco růžovější, obsadí se totiž lavice hanby také na švédské straně. Moa Vernblomová (SWE) se provinila nedovolenou hrou tělem.

48:29

První švédská střela v přesilové hře vyšla z hokejky Wesslingové, puk zaduněl na vyrážečce pozorné Tonosakiové.

48:00

Japonky se zatím brání s přehledem a drží puk na svých hokejkách na polovině soupeře.

47:21

Švédky si za svojí převahu vykoledovaly přesilovou hru. Hlavní rozhodčí vykázal na trestnou lavici Ajumi Sonodaovou (JPN) za nedovolené bránění.

46:11

El Mahmadiová si od levého mantinelu vyjela až do střelecké pozice, následný pokus se otřel pouze o boční oblouk japonské svatyně.

45:40

Wilma Johanssonová chytře udržela puk v rohu kluziště proti japonské přesile, následně však akci Tre Kronor svojí nepřesností pokazila.

45:00

Jeden takový vytáhla z vlastní obranné třetiny Cukimotová, dostala se až do útočného pásma, kde ale akci ukončila nepřesným pasem na najíždějící spoluhráčku.

43:11

Švédské hráčky mají v současné chvíli navrch, Japonky spoléhají zejména na rychlé protiútoky.

42:44

Japonskou odpověď mohla připravit aktivní Toková, která se chytře dostala až na hranici brankoviště. Její následné zakončení vytěsnila Söderbergová na poslední chvíli betonem!

41:25

Švédsko právě vstřelilo branku!
Chvíli na to již na ledě propukla švédská radost! Puk si těsně za modrou čarou vzala na čepel JESSICA ADOLFSSONOVÁ a přesnou ranou pod víko nedala japonské brankářce žádnou šanci zasáhnout! Favorit duelu si tak bere své ztracené vedení nazpět – 2:1! Asistence: Emma Johanssonová.

41:15

Vzápětí Olssonová našla křižnou přihrávkou najetou Wilmu Johanssonovou, která však před poloprázdnou brankou nedokázala ideálně puk zasáhnout!

40:40

Hanna Olssonová zamíchala na pravé kruhu s kotoučem a zápěstím ho poslala přímo do náruče připravené Tonosakiové. Švédky vybojovaly alespoň vhazování v útočné třetině.

40:16

Hned v úvodu třetí části se pokusila zahrozit kapitánka Toková, její průnik ale skončil neúspěchem.

40:01

Začala třetí třetina.
Střely na branku ve 2. třetině (celkem):

Švédsko – 5 (12)
Japonsko – 10 (20)
Švédsko bylo v prostřední části znovu lepším týmem, dokázalo své soupeřky chvílemi ještě víc zatlačit. Jenže obětavá japonská obrana nedovolila víc než pět střel ani druhý gól. Když už se puk za brankovou čáru dostal, hra byla zlomek vteřiny předtím přerušena.

A tak přišlo krátce před koncem druhé třetiny vyrovnání! Japonky dokázaly potrestat čtvrtý faul svých soupeřek a po startu třetí části pojedeme zase od nuly. Seveřanky budou ovšem dohrávat minutu a 37 sekund početní výhody.

Třetí třetina začne přibližně v 19:30.

40:00

Druhá třetina skončila.

39:37

Až nyní přichází první trest na japonské straně. Ai Otaová (JPN) si vyslechla menší trest za nedovolenou hru tělem.

39:09

Teď už se Švédky ze složité situace vymanily a dostaly se ke střele Linderové, kterou se pokoušela její spoluhráčka tečovat. Jenže marně.

38:32

Japonské hokejistky dál hýří sebevědomím, vyrovnávací trefa je pochopitelně výrazně nakopla.

37:10

Japonsko právě vstřelilo branku!
To jsou věci, čtvrté oslabení už Švédkám zlomilo vaz a na světě je vyrovnání! Celou situaci na sebe tradičně vzala japonská kapitánka HARUKA TOKOVÁ, která nejdřív vyhrála buly a pak ještě vybojovala kotouč v rohu pásma. Potom vykroužila až do mezikruží, odkud vyslala možná tečovanou střelu a Söderbergová se jen marně ohlédla – 1:1! Asistence: Moe Cukimotová.

36:58

Začátek přesilovky vypadal z japonské strany znovu poměrně nadějně. Pak ale Švédky dostaly puk do bezpečí, kde ho také dlouhé sekundy drží.

35:43

Co dneska švédský výběr poměrně trápí, to je nedisciplinovanost. Teď se bude muset počtvrté bránit v solabení, za hru tělem je vyloučena Kajsa Armborgová (SWE).

34:48

Zvýšené tempo čtyřnásobných bronzových medailistek pokračuje, po krátké odmlce se hra vrátila před Aju Tonisakiovou. Její spoluhráčky zatím výtečně blokují, v téhle třetině na brankářku propusily podle oficiálních statistik jen tři střely. To se mi nezdá.

33:13

Ale pozor, teď už Švédky dokázaly protlačit kotouč za brankovou čáru. Stalo se tak ovšem až kráce po odpískání, proto je radost Seveřanek zbytečná.

32:25

Dlouhé desítky sekund se kotouč motá kolem hrazení v japonském pásmu. Od něj ho ale Švédky nedokáží dostat do střelecké pozice.

31:18

Švédský nápor sílí, ale soupeřky se pořád snaží pozorně bránit.

30:37

Nádherně to teď provedla Celine Tedenbyová, Švédky touží po druhém gólu! Tedenbyová se parádní stahovačkou zbavila první obránkyně, ale pak střílela zbytečně brzo a vyprášila jen výstroj Tonosakiové.

29:45

Až ke stropu napříhla Felicia Linderová, jenže její dělovka prosvištěla vedle japonské svatyně. Když to zkusila podruhé, přišla nebezpečná teč její spoluhráčky a kotouč šel znovu jen těsně mimo!

28:19

Na puku se ale víc drží tým, který je ve vedení. Teď se Švédky natlačily do zakončení poté, co vykroužily zpoza branky, ale Tonosakiová si první tyčku pohlídala.

27:30

Už v první třetině vystřelila japonská kapitánka na branku čtyřikrát, teď přidala další pokus z nadějně rozehraného přečíslení. Hra se začíná trochu rozjíždět, což je jedině dobře.

26:46

Další zákrok si japonská brankářka připisuje po sólovém průniku Celine Tedenbyové, jež našlápla po levé straně. Střela šla z hodně velkého úhlu.

25:58

Mocně se Emma Johanssonová natahovala po dorážce, ta ale v tísni nebyla moc důrazná a Tonosakiová puk v pohodě přikryla.

25:05

Tři korunky hrají v plném počtu a po zakázaném uvolnění soupeřek mohou v klidu dostřídat kompletní pětici.

24:19

Tahle přesilovka se už Japonkám daří o poznání víc než dvě předchozí, znovu musela švédská brankářka zasahovat.

23:38

Nebyl to nikdo jiný než Haruka Toková, kdo si nebezepčně vyjel zpoza brány a zakončoval k bližší tyčce. Tam ale Söderbergová nechala svůj levý beton!

22:42

Zkraje prostřední části se bude Švédsko bránit ve třetí početní nevýhodě. Martina Brolinová (SWE) je vyloučena za nedovolenou hru tělem.

22:25

Na druhé straně přišlo nahození od modré čáry, a to se ke švédské gólmance nedostalo.

21:18

Emma Johanssonová se pokoušela protáhnout japonskou obranou. Možná byla zastavena nedovoleně, rozhodčí to ale viděla jinak.

20:01

Začala druhá třetina.
Oba celky jsou již z kabin zpět na hrací ploše, druhá třetina úvodního střetnutí světového šampionátu žen do 18 let v americkém Buffalu za malou chvíli odstartuje.
Střely na branku v 1. třetině:

Švédsko – 7
Japonsko – 10
Na první gól šampionátu juniorek jsme tedy nemuseli čekat dlouho a podle očekávání ho zařidily Švédky. Japonsko nás ale svým výkonem vůbec nezklamalo, postupně se také dokázalo usadit v útočném pásmu, ale může ho mrzet nevyužitá dvojice početních výhod. Kromě jediné šance šly všechny jeho střely z velké vzdálenosti. Evropanky jsou přece jen o něco lepší.

Druhá třetina začne přibližně v 18:43.

20:00

První třetina skončila.

19:54

Před sirénou ještě "stíháme" ofsajd Japonek, které si brousily zuby na poslední střelecký pokus.

19:25

Švédské nahození se nevešlo mezi tři tyče, ale ještě dostávají favoritky jeden útočný pokus.

18:47

Švédsko je znovu kompletní, v závěru oslabení předvedla výbornou práci obránkyně Martina Brolinová až v rohu útočného pásma.

17:59

Ale sledujeme jenom taková nahození na náhodu, která zatím není Japonkám nakloněná. Švédky se v mezikruží vždy k puku dostanou.

17:25

Úvod početní výhody se opět Asiatkám moc nepovedl, teď už se konečně usazují ve třetině.

16:47

Švédky své první oslabení ubránily velmi dobře, ale moc si neodpočinou a znovu jdou do čtyř. Martina Brolinová (SWE) si odpyká menší trest za krosček, dál se bude hrát v pásmu jejích spoluhráček.

15:48

Teď už se švédskou obranou prokousala opět kapitánka Haruka Toková. Její švihovku ale protihráčka zblokovala, čímž Söderbergové vydatně pomohla.

15:10

Po útočném buly přišlo velké zaváhání v japonské obraně, na kterou se řítily hned dvě hokejistky Švédska. Tonosakiová si proti nim ale poradila!

14:34

Máme tady první vyloučení turnaje, které přihrává úvodní přesilovku Japonkám. Sara Hjalmarssonová (SWE) – 2 minuty za sekání.

13:48

Japonsko nyní dokonce dokázalo převážit střelecký poměr na svou stranu, ale většina z osmi pokusů znamenala jen nahození z uctivé vzdálenosti.

12:55

Úroveň hry nyní mírně opadla, tak zatáhla puk do útočného pásma autorka gólu Olssonová. Po chvilce přišla střela od modré čáry v podání Fridy Gradinové, kterou Tonosakiová podržela s obtížemi, ale přece.

11:48

Japonsko se prozatím zmůže jen na dlouhé vyhození kotouče. To ale šlo přímo na Emmu Söderbergovou a puk byl potom zašlápnut v rohu pásma, vhazuje se v neutrální zóně.

10:20

Jako by předchozí budíček hokejistkám ve žlutomodrém pomohl, teď už jsou zase všude o půl kroku dřív a tlačí se do střeleckých pozic.

09:16

Nyní už se hra vrátila zase před brankářku Tonosakiovou. Emma Wesslingová se dostala ke střele od modré čáry a chtěla ho dorazit, nicméně to měla na dlouhou hokejku.

07:48

No a byla z toho první možnost japonského týmu! Před brankovištěm si na vybojovaný kotouč počkala Ai Otaová, ale zblízka nedokázala Söderbergovou prostřelit.

06:55

Japonky přidělávají Švédkám stále větší a větší problémy, rychlém přístupem jim nedovolí v klidu rozehrát.

05:58

Teď z toho bylo pouze dlouhé vyhození a odevzdání kotouče Švédkám, které ovšem vzápětí předvedly podobný "kousek".

05:16

Švédský výběr je zatím na ledě lepším týmem, ale Japonky se rovněž pohybují hodně dobře a když se dostanou k puku, neváhají ho co nejdřív dostat k brankářce soupeřek.

04:28

Brzy po buly se Seveřanky natlačily do brankoviště a druhý gól visel ve vzduchu! Olssonová s Murénovou se natahovaly po kotouči, který nedokázaly přes obětavou obránkyni dorazit do sítě.

04:02

Dlouhé nahození Wilmy Johanssonové sice Švédkám úspěch nepřineslo, ale puk se odrazil od zadního hrazení k Tonosakiové, jež musela přerušit hru.

03:28

Kapitánka samurajek Haruka Toková se vehementně snaží o důraznou odpověď. Nejdřív našlápla po levé straně a tvrdou ranou donutila Söderbergovou k prvnímu zákroku, poté jí další pokus nevyšel.

02:13

Švédsko právě vstřelilo branku!
To bylo rychlé, hned po dvou minutách je tady první trefa šampionátu! Japonky poněkud zaváhaly při střídání a ve středním pásmu se puk odrazil k HANNĚ OLSSONOVÉ. Ta se rychle otočila a se spoluhráčkou ujížděla v přečíslení, nicméně se rozhodla k přímé střele, která byla opravdu přesná – 1:0! Bez asistence.

02:04

Už se zase hraje v pásmu Japonek. Na modrou čáru dostala zpětnou přihrávku Bäcebová, její táhlá švihovka rovněž branku netrefila.

01:20

O chvíli později se však švédské hokejistky dopustily zakázaného uvolnění.

00:37

A podle očekávání sledujeme aktivnější nástup favorizovaných Švédek. U úravé strany pálila Wilma Johanssonová, její střela se ale mezi tři tyčky nevešla.

00:01

Utkání právě začalo.
Máme za sebou pokřiky a teď už můžeme jít na úvodní buly celého mistrovství světa žen do 18 let!
Hokejistky obou týmů už jsou připraveny na modrých čarách. Na první ledové ploše Harborcentra nás dnes čekají tři zápasy, my se pochopitelně těšíme nejvíc na ten prostřední, ale vrcholem celého dne bude bitva gigantů – Kanada versus Spojené státy!
Úvodní sestavy:

Švédsko: Söderbergová (Reidebornová) – Brolinová, Adolfssonová "C", Strandbergová, Linderová, Bäckebová, Gradinová, Bergstromová – W. Johanssonová, Sköldová, Wesslingová – E. Johanssonová, Olssonová, Murenová – Armborgová, Tedenbyová, Hjalmarssonová – El Mahmadiová, Af Bjurová, Svenssonová – Vernblomová. Trenér: Henrik Cedergren.

Japonsko: Tonosakiová (Kondová) – Sekiová, Šigaová, Takenakaová, K. Otaová, Sugimotová, Sonodaová, Itová, Sakuraiová – Mijazakiová, A. Otaová, Toková "C" – Cukimotová, Hinataová, Sanová – Miuraová, Otakiová, Išidaová – Nišiová, Enomotová, Sakamotová. Trenér: Jošifumi Fudžisawa.

Rozhodčí: Cugliettaová (GBR) – Te-Ri (KOR), Strohmengerová (GER).
Švédské hráčky sice nový systém základních skupin poslal společně se severskými kolegyněmi z Finska do nižší skupiny, stále je ale ze seznamu možných medailistů odepisovat nemůžeme. Vloni se hráčky Tre Kronor rozloučily se soutěží právě ve čtvrtfinále, kdy podlehly Češkám v poměru 0:3.
Japonské hráčky mají čeští fandové v živé paměti v seniorské kategorii, kdy se týmu ze země vycházejícího slunce podařilo zvítězit v baráži 2:1 na zápasy a poslat svého soka zpět do nižší divize. Také v Buffalu by Japonky měly podle papírových předpokladů hrát o udržení, v loňském roce v Budapešti poslaly o soutěž níže v přímém souboji celek domácího Maďarska.
Příjemný den z amerického Buffala, kde právě dnes startuje Mistrovství světa žen do 18 let! České hráčky se do turnaje zapojí až ve druhém dnešním duelu proti Rusku, v tomto onlajn přenosu můžete sledovat počínání si nadějných hokejistek Švédska a Japonska!
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.

Švédsko – Japonsko

3:2

konec (1:0, 0:1, 2:1)

Zpět na online

Branky a nahrávky: 3. Olssonová, 42. Adolfssonová (E. Johanssonová), 60. Olssonová (E. Johanssonová) – 38. Toková (Cukimotová), 57. Cukimotová (Otaová)

Švédsko: Söderbergová (Reidebornová) – Brolinová, Adolfssonová "C", Strandbergová, Linderová, Bäckebová, Gradinová, Bergstromová – W. Johanssonová, Sköldová, Wesslingová – E. Johanssonová, Olssonová, Murenová – Armborgová, Tedenbyová, Hjalmarssonová – El Mahmadiová, Af Bjurová, Svenssonová – Vernblomová. Trenér: Henrik Cedergren.

Japonsko: Tonosakiová (Kondová) – Sekiová, Šigaová, Takenakaová, K. Otaová, Sugimotová, Sonodaová, Itová, Sakuraiová – Mijazakiová, A. Otaová, Toková "C" – Cukimotová, Hinataová, Sanová – Miuraová, Otakiová, Išidaová – Nišiová, Enomotová, Sakamotová. Trenér: Jošifumi Fudžisawa.

Rozhodčí: Cugliettaová (GBR) – Te-Ri (KOR), Strohmengerová (GER).

Průběh zápasu
1. třetina
02:13
14:34
16:47
Po 1. třetině
2. třetina
22:42
35:43
37:10
39:37
Po 2. třetině
3. třetina
41:25
47:21
48:54
56:10
59:02
Konec