Menu

Hokej

Hokejová Liga mistrů

Tappara Tampere – HC Oceláři Třinec

5:1

konec (2:0, 2:0, 1:1)

07.10.2014, 17:30 • Hakametsä, Tampere, Finsko (kapacita: 7800 míst) • Ondřej Zoubek (@VondraZoubek)

Tipsport: 2.2 4.2 2.39 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Ze skupiny E tak postoupí Tappara Tampere, podle vývoje ostatních skupin by k postupu druhé místo Stavangeru v případě vítězství nad Bernem nestačilo. Nejspíš postoupí dále pouze vítěz z Tampere. Oceláři se rychle vrací domů, už v pátek totiž nastoupí k 10. kolu Tipsport extraligy na ledě Komety Brno, hrát se bude od 18:00. Tapparu čeká utkání 11. kola finské SM-Liigy již ve čtvrtek, kdy se od 17:30 střetne s Ässätem Pori na domácím ledě.

Dnešní utkání ukázalo, že aktuální forma nemusí být vždy rozhodující. Třinec bez Polanského a Žejdla na Tapparu nestačil a osmifinále Ligy mistrů si nezahraje. Z mé strany už je to pro dnešek vše. Přeji příjemný úterní večer a u dalších přenosů se těším, na počtenou! (19:54:11)
Statistiky po třetí třetině:

Střely: 29 (12, 9, 6) – 32 (8, 12, 12),
úspěšnost střelby: 18,52% – 3,12%,
zákroky brankářů: 31 (8, 12, 11) – 22 (10, 7, 5),
úspěšnost zákroků brankářů: 96,88% – 81,48%,
trestné minuty: 8 (2, 0, 6) – 4 (4, 0, 0).
Je dobojováno a je jasné, že Třinec do osmifinále Ligy mistrů nepostoupí. Tappara Tampere dnes zvítězila zcela jednoznačně, porazila Třinec v obou soubojích a zaslouženě slaví postup mezi šestnáct nejlepších. Do třetí části vystřídali gólmany a finský led si vyzkoušel Hamerlík. Ten inkasoval po devíti minutách, kdy neudržel nahození od mantinelu a puk do sítě došťouchl O. Mäkinen. Oceláři se za minutu dočkali alespoň čestného zásahu. Irgl s Adamským vytvořili skrumáž před Metsolou, kterého pak překonal Kreps. V posledních deseti minutách už se na ledě nic zajímavého nedělo a utkání se podle domácích not dohrávalo do konce. Oceláři měli svou skupinu dobře rozehranou, ale po dvou prohrách s Tampere se do další fáze nepodívají.

60:00

Konec zápasu.

59:51

Na trestnou lavici odjel také Tukka Mäntylä (TAP), rovněž on je vyloučen na dvě minuty za sekání. Dvojnásobná krátká přesilovka na závěr pro Oceláře.

59:35

Povedlo se, navíc je tady ještě jedno vyloučení. Teemu Aalto (TAP) sekl při zakončení třineckého Orsavu a ještě je vykázán na dvě minuty.

59:26

Hamerlík vyjel z branky a úspěšně rozehrál před napadajícími útočníky Tappary. Třinec se tak asi ještě jednou podívá do útočného pásma.

58:39

Do finského Tampere dorazilo také několik nejvěrnějších třineckých fanoušků, těm dnes zbudou oči pro pláč. Tappara dnes jejich Oceláře jasně přehrála.

58:19

Rozběhly se poslední dvě minuty utkání. Třinečtí kombinují vzadu a přemýšlejí, jak se ještě dostat na dostřel Metsolovy branky.

57:49

Jormakka stále nemá dost, aby také ano, chybí mu pouze gól k hattricku. Naposled ho vychytal rychlým přemístěním k druhé tyči gólman Hamerlík.

56:53

Utkání se dohrává, do konce zbývají pouhé tři minuty. Oceláři dnes nezískají ani bod a do další fáze Ligy mistrů nepostoupí.

56:30

Dravecký sice uspěl v osobním souboji s domácími zadáky, Linhart si pak ovšem nezpracoval na modré čáře jeho zpětnou přihrávku.

55:49

Oceláři se k puku rychle vrátili, do střelecké pozice si najel Polák Chmielewski, jeho ránu zase pro změnu někdo z domácích beků tečoval vysoko nad branku.

55:23

Trončinského oblouček našel na pravém křídle rozjetého Krepse, Metsola však jeho tvrdou ránu vyklepal a dokázal rychle rozehrát.

54:51

2446 diváků bude sledovat poslední pětiminutovku dnešního důležitého střetnutí mezi Tapparou a Třincem. Naposled viděli zákrok Hamerlíka proti bekhendu Jormakky, jenž útočil na hattrick.

53:50

Cienciala zachytil nepřesnou rozehrávku Tappary, ale v útočné třetině se pak Třinec dlouho neohřál. Tampere míří opět do útoku.

53:35

Rákos si to namířil přímo mezi dva domácí obránce, jeho pokus o střelu mu vyšel, ale střílel pouze do dobře postaveného Metsoly. Následuje poslední komerční pauze v zápase.

52:54

Tappara je v plném počtu a Mäntylä se rovnou z trestné lavice zapojuje do hry. Nahodil puk za Hamerlíka a odjel střídat.

52:31

Ne, dnes je to z hlediska Třince velké trápení ve všech směrech. Vůbec se nedaří ani rozehrávka, přihrávka na Rufera byla nepřesná a je pískáno zakázané uvolnění.

51:55

Za nahozením Irgla kvapí Adamský, poradil si v souboji s Elorinnem a Třinec zůstává v útočném pásmu. Ale ne nadlouho.

51:32

S úvodním přesilovkovým náporem Ocelářů si Tappara poradila, při další rozehrávce Třince šla přihrávka na Orsavu pozdě a hráč v dresu "top scorera" byl v ofsajdu.

50:51

Po dlouhé odmlce je tady další vyloučení. Za katr musel odjet Tukka Mäntylä (TAP), jenž to v souboji s Orsavou přehnal s důrazem a odsedí si dvě minuty za hrubost.

50:37

V další situaci už si brankář Metsola poradil s pokusem Chmielewského. Vhazovat se tak bude po jeho pravé ruce.

KREPS - 5:1

49:52

Třinec právě vstřelil branku!
Nakonec se Třinečtí přeci jenom dočkali čestného gólu! Adamský s Irglem vytvořili slušný závar před Metsolou, puk z nepřehledné situace vyplaval před KAMILEM KREPSEM a ten zblízka prostřelil bezmocného Metsolu – 5:1! Asistence: Zbyněk Irgl, Martin Adamský.

49:22

Pátá obdržená branka je další ranou pod pas třineckým hokejistům, kteří mají ve třetí části více ze hry, ale přesto opět inkasovali.

O. MäKINEN - 5:0

48:14

Tappara právě vstřelila branku!
Tampere je dnes neskutečně efektivní a přidává již pátou branku! Hamerlíkovi vypadlo nahození domácích od mantinelu, M. Doudera si pak neporadil s dorážejícím OTTO MÄKINENEM, jenž dloubl do kotouče, který následně doklouzal do branky – 5:0! Asistence: Otto Rauhala.

47:45

Trončinskému se nepovedla přihrávka dopředu, kotouč prolétl přes všechny čáry a odpískáno bylo zakázané uvolnění.

47:17

Oceláři se pokoušejí o nějaký nápor, nicméně obrana Tampere zatím bez jakýchkoliv potíží odolává a nepouští hosty do šancí.

46:44

Krepsovi se nepodařilo vniknout s pukem do útočného pásma, a tak stáhl hru zpět na obránce. Třinec rozehrává odzadu.

46:08

Po dalším ze zákroků Metsoly se strhla před bránou Tappary menší potyčka. Růžička si něco vyříkával s Peltolou, ale situace se brzy uklidnila. Po komerční přestávce bude puk vhozen na led před Metsolou.

45:30

Rauhala pronikl do útočného pásma a přes třineckého obránce střílel těsně vedle. Odraz puku od zadního hrazení nadělal Hamerlíkovi menší starosti, nakonec se kotouče zhostil Orsava.

45:08

Až americký obránce Kolomatis vyslal od modré čáry střelu na Hamerlíka. Tomu puk nejdříve vypadl, ale na podruhé už jej v pohodě pokryl.

44:50

Nyní se před Hamerlíka pro změnu nastěhovali domácí hokejisté a kombinují napříč útočnou třetinou. Prozatím se vystřelit neodvážili.

44:31

V útočném pásmu příliš dlouhou nepobyla ani druhá řada Ocelářů. Těm chybí v ofenzivní fázi na holích větší klid a jistota.

43:29

Třinec se v úvodu třetího dějství snaží o aktivní hru a vstřelení branky, která by znamenala jiskřičku naděje. Tappara ovšem brání bez chyb.

42:48

Oceláři si na pár sekund po buly před Metsolou zahráli v útočné třetině, ale do střelecké pozice se nedostali a potom byli vytlačeni ven z pásma.

42:26

Při dalším střídání vzal výsledek útočné fáze na sebe kapitán Klesla, protáhl se na osu kluziště až ke střele, ale jeho bekhendový pokus Metsola zastavil.

41:49

V útočném písmu se při jedno z výpadů snaží udržet Orsavova formace. Daří se jí to, ale hraje se spíše po mantinelech.

40:54

Nový gólman Hamerlík zatím může být klidný, útok Tappary střelou na jeho branku neskončil. Nyní se hraje ve středním pásmu.

40:27

Peltola se v první akci třetí třetiny tlačil za třineckou branku, ale byl zpacifikován obráncem Kleslou. Odzadu rozehrávají Oceláři.

40:01

Začala třetí třetina.

V třinecké brance dochází ke změně. Šimon Hrubec si už může odpočinout, závěr zápasu odchytá Slovák Peter Hamerlík.
Statistiky po druhé třetině:

Střely: 21 (12, 9) – 20 (8, 12),
úspěšnost střelby: 19,05% – 0%,
zákroky brankářů: 20 (8, 12) – 17 (10, 7),
úspěšnost zákroků brankářů: 100% – 80,95%,
trestné minuty: 2 (2, 0) – 4 (4, 0).
Ani druhá třetině se Ocelářům absolutně nevydařila a znovu dvakrát inkasovali. Už po dvou minutách druhé části se trefil Jormakka, když ujel Trončinskému a přesnou střelou vyzrál na Hrubce. Následně se osmělili i Oceláři, Jaškovu šanci však vychytal skvělý gólman Metsola, který si poradil i s nebezpečnými pokusy Růžičky, nebo Krepse. Ve druhé polovině třetiny udeřila opět Tappara. Klesla přišel o puk, Kaksonen přihrál před branku Jormakkovi, jenž střelou do horního rohu brány přidal svůj druhý zásah v zápase. Tappara vede o čtyři branky a suverénně si kráčí pro postup do osmifinále. Třinecký sen se rozplývá a šance už jsou mizivé. Ocelářům zbývá ještě jedna třetina boje, zatím však na Tampere vůbec nestačí.
Další třetina začne přibližně v 19:11.

40:00

Druhá třetina skončila.

39:35

Při chuti jsou stále také domácí hráči. Järvinen přihrál do kraje Palolovi a ten zakončil kombinaci ostrým pokusem, směřujícím na Hrubce. Třinecký gólman udržel puk ve výstroji.

39:17

Také další třinecké nahození skončilo v lapačce finského brankáře Tampere. Třinec má výhodu vhazování v útočném pásmu, do konce druhé periody však chybí pouze něco přes půl minuty.

38:59

Rufer si na levém křídle zpracoval puk a od mantinelu zkusil překvapit Metsolu. Ten je dnes ale bezchybný a poradil si i s Ruferovým pokusem.

38:24

Dravecký hledal přihrávkou zpoza Metsolovy branky někoho ze spoluhráčů, ale marně. Místo toho pořádně zahnal M. Douderu.

37:59

Aktivní Laine ukončil celé střídání střelou od modré čáry, kterou sice Hrubec v poklidu pokryl, ale bude muset čelit vhazování ve své obranné třetině.

37:24

V postavení mimo hru byl polapen mladý útočník Tampere Laine a hra je přerušena. Do konce druhé třetiny zbývají necelé tři minuty.

36:35

V další situaci postupovali hosté dokonce ve třech proti jednomu, ale gól nedali! Karjalainenovu finální střelu Hrubce vyrazil!

JORMAKKA - 4:0

35:53

Tappara právě vstřelila branku!
Oceláři nehráli v posledních minutách špatně, přesto znovu inkasují! Kleslovi se zamotal puk pod nohama, Kaksonen přihrál zpoza brány na PEKKU JORMAKKU a ten zavěsil do horního rohu! Druhý gól Jormakky znamená vedení Tappary již o čtyři branky – 4:0! Asistence: Elmeri Kaksonen.

35:13

Irgl spěchal za nahozeným pukem za bránu Tappary, ale nakonec skončil v brankovišti a nedopatřením najel do Metsoly. Hra je kvůli tomu vykázána ven z útočného pásma Třince.

34:46

Kindl prošel po levém křídle, odstavil si obránce, ale s jeho bekhendovým pokusem neměl Metsola problém a puk vyrazil.

34:25

Zato nahození Rauhaly před Hrubce ani neprošlo. Tappara nebyla v útočné fázi úspěšná, a tak znovu čelí nájezdům Ocelářů.

33:35

Järvinen hodně zariskoval v obranném pásmu, když se při rozehrávce protáhl mezi Třineckými, ale pak puk ztratil. Naštěstí pro něj Metsola střelu Orsavy pohotově vyrazil.

33:05

Kuusela si dlouho šteloval puk ke střele, až nakonec od modré čáry opravdu vypálil. Hrubec ránu dobře viděl a vyrazil puk do ochranné sítě.

32:30

Puk odskočil mimo hrací plochu, hra je přerušena, je tady druhá komerční přestávka druhé části. Tappara vede nad Třincem o tři branky a zatím bezpečně kráčí za vítězstvím.

32:11

Noskovu přihrávku prodloužil do útočného pásma Adamský, který tam následně spěchá za svými spoluhráči. Třinec je v útočné třetině.

31:41

M. Doudera zablokoval střelu Erkinjunttiho a puk skončil mimo Hrubcovu branku. Pokračuje boj o kotouč na bočním hrazení.

30:51

V posledních chvílích se hraje docela dlouhou dobu bez přerušení a hra se přelévá ze strany na stranu. Do slibných příležitostí se dostává už i Třinec.

30:24

Svižná akce Tappary byla zastavena nepřesností ve středním pásmu, a tak musí začít domácí zadáci od znova.

29:45

M. Douderu nepustili ke střele domácí obránci, když se na něj sešli dva. Roth pak o něco později střílel pouze do rohu kluziště.

28:53

Na druhé straně to zahučelo při šanci Růžičky, ale ani ten branku netrefil. Irglovu střelu zase Metsola vyrazil vyrážečkou.

28:30

Mäntylä ustál atak Ciencialy a stihl rozehrát na Peltolu. Ten se protáhl až do zakončení, nicméně střílel vedle.

27:53

Jašek se dostal ke kotouči na pravém křídle a z úhlu vyzkoušel pozornost Metsoly. Finský brankář chytil střelu sedmnáctiletého útočníka do lapačky.

27:12

Rothova přihrávka na útočníky byla nepřesná, rychlá a příliš dlouhá. To nemůže znamenat nic jiného než zakázané uvolnění Třince.

26:49

Kaksonen posílal žabičkou puk na hůl Järvinena, ten však nebyl na místě včas. Nakonec skončil kotouč pod lapačkou Hrubce.

26:28

Green se drze prosmýkl kolem třineckých obránců, ale pak v pádu a těžké pozici nezamířil přesně. Rozehrávají Oceláři.

26:01

Třinec se osmělil a měl druhou větší možnost v krátké době! Adamský uvolnil v útočné třetině Krepse, ani ten si ale na Metsolu nepřišel! Po komerční pauze se bude vhazovat právě před finským gólmanem.

25:51

Třinečtí se rychlým obloučkem dostali z obranného pásma, ale Kolomatis s vypětím všech sil ubránil rozjetého Adamského.

25:28

Kindl v další útočné akci Třince neprošel až do útočného pásma, a proto pouze nahodil za branku Metsoly. Tam byli nejdříve domácí obránci.

24:26

Třetí formace Ocelářů skvěle zakombinovala! Orsava přihrál na osu hřiště Rákosovi a ten vybídl ke střele Jaška! Na konci stál skvělý Metsola!

23:51

Chmielewskému ovšem nestačily k proniknutí přes obrannou hráz Tappary ani dva pokusy, a tak Slezané obracejí znovu dozadu.

23:17

V boji u mantinelu za Hrubcovou bránou přišel jeden z domácích hráčů o helmu a musel odjet střídat. Toho využívají Oceláři k rozehrávce.

22:50

Hráči Tampere sice nejprve zachytili Ruferovu rozehrávku, jenomže Oceláři se dostali do útočného pásma na druhý pokus. Pokus právě Rufera chytil Metsola do lapačky.

21:50

Tappaře se tak skvěle podařil vstup do druhého dějství a vede již o tří branky. Třinecká obrana dnes působí hodně děravě.

JORMAKKA - 3:0

21:11

Tappara právě vstřelila branku!
Třinec už je sice v plném počtu, ale potřetí inkasoval a jeho postupové šance se pomalu rozplývají. PEKKA JORMAKKA přebral ve středním pásmu přihrávku Järvinena, ujel Trončinskému a trefil se přesně k levé tyči – 3:0! Asistence: Kristian Kuusela, Jan-Mikael Järvinen.

20:49

Už po návratu Rákose na led zkoušeli domácí pěknou kombinaci v útočném pásmu, poslední přihrávka se ovšem ukázala jako nepřesná.

20:14

Tappara ještě dohrává přesilovou hru při vyloučení Rákose, ale jejímu prvnímu útoku Třinec odolal a vyhodil puk do bezpečí.

20:01

Začala druhá třetina.
Statistiky po první třetině:

Střely: 12 – 8,
úspěšnost střelby: 16,67% – 0%,
zákroky brankářů: 8 – 10,
úspěšnost zákroků brankářů: 100% – 83,33%,
trestné minuty: 2 – 4.
První třetina důležitého souboje mezi Tampere a Třincem je za námi a čeští fanoušci rozhodně nemohou být spokojeni. Tappara se od začátku zdá být aktivnější, bruslivější a pohyblivější. Už v šesté minutě šla do vedení po akci Laineho, jenž se prosmýkl okolo Linharta a prostřelil Hrubce. Také další minuty patřily domácím, Palolu však třinecký gólman v oslabení ve velké šanci vychytal. Druhý gól vstřelili Finové v šestnácté minutě. Kuusela udělal z třineckých bránících hráčů slalomové kužely a bekhendovým blafákem zvýšil náskok Tappary. Na začátku druhé periody budou domácí dohrávat přesilovou hru, Třinec musí dotahovat dvoubrankové manko. Za postupem vykročili určitě lépe hokejisté Tampere.
Další třetina začne přibližně v 18:21.

20:00

První třetina skončila.

19:53

Elorinne přihrával z pravé strany před branku, ale nenalezl ani jednu z hokejek svých spoluhráčů. Třinec už se do konce třetiny ubrání.

19:34

Další průběh přesilové hry se zatím domácím nedaří podle představ. Nemohou se usadit v útočném pásmu, Linhart vyhodil.

18:51

Hokejisté Tampere na nic nečekali a hned zkusili vypálit od modré čáry. Aaltovu střelu ale Hrubec viděl, a puk tak v pohodě podržel.

18:44

Oceláři musí navíc znovu do čtyř. Daniel Rákos (TRI) je vyloučen na dvě minuty za sekání. Fauloval pronikajícího Järvinena.

18:23

Jašek využil chyby v rozehrávce Tappary a přihrál Orsavovi. Ten hledal ještě před brankou stojícího Rákose. Tomu však střela nesedla.

17:51

Noskovu střelu sice Metsola neudržel, ale o zbytek se postarali jeho obránci. Tvrdý pokus Orsavy pak domácí gólman vytěsnil.

16:50

Ale nyní se Oceláři přeci jen snaží více tlačit před Metsolu. Kreps si sjel pro střelu na modrou čáru, ale nepodařilo se mu pořádně trefit kotouč.

15:49

Vedení Tappary je zcela zasloužené, Třinečtí hráči zatím nemohou najít kladnou věc, které by se chytili. Poslední útok domácích pokazil nepřesnou přihrávkou Erkinjuntti.

KUUSELA - 2:0

15:10

Tappara právě vstřelila branku!
To je šok pro Oceláře, kteří prohrávají již o dvě branky! KRISTIAN KUUSELA obešel Irgla, ostatní třinecké obránce obkroužil, jako by tam ani nebyli, a bekhendovým blafákem poslal puk za Hrubce – 2:0! Asistence: Pekka Jormakka.

14:17

Tappara je zatím pohyblivější a aktivnější. Do útočné třetiny se v poslední akci prodral Erkinjuntti, nicméně pálil vysoko nad branku.

13:54

Tappara zatím hraje přesilovku mnohem lépe než Třinec! Kuusela našel před brankou volného Palolu, kterého ale Hrubec vychytal!

13:06

Navíc je tady první vyloučení pro Třinec. Tappara si zahraje přesilovku poté, co je na dvě minuty poslán na trestnou lavici David Cienciala (TRI) za hákování.

13:06

A. Mäkinen vyzkoušel pozornost Hrubce střelou od modré čáry, ale třinecký gólman byl tentokrát připraven. Po komerční pauze se bude pokračovat v obranné třetině hostí.

12:50

Domácí přečkali první oslabení bez větších problémů a Aalto je zpět na ledě. Oceláři musí znovu dozadu, Kreps totiž svou střelou branku minul.

12:08

Oceláři se usadili v útoční třetině až na konci přesilové hry, jenomže obránce Nosek poslal svou prudkou ránu vedle.

11:24

Po nahození Adamského sebral puk Mäntylä, ale s přispěním teče někoho z hostů jej odehrál mimo kluziště. Vhazuje se ve středním pásmu.

11:01

Třinečtí se však zatím marně pokoušejí o nastěhování před Metsolu. Nejdříve je zastavili obránci Tappary, podruhé ofsajd, v němž byl chycen Irgl.

10:23

Poprvé v utkání se vylučuje a přesilovku si zahrají Oceláři. Vyloučen je Teemu Aalto (TAP) na dvě minuty za držení protihráče.

10:10

O minutu později už se Ocelářům dařilo o něco lépe. Adamský ale nedokázal tečovat střelu Krepse a Metsola v pohodě zasáhl.

09:33

Po nevydařeném útoku Tappary ujeli do úniku dva domácí hokejisté. Ale Karjalainen nepřihrál svému parťákovi přesně.

08:23

Jistý zásah předvedl i Hrubec na opačné straně proti Erkinjunttimu. Hra je znovu přerušena, tentokrát se vhazuje v obranném pásmu Třince.

08:12

Rufer přenechal v útočné třetině puk Draveckému a ten se snažil natlačit do zakončení. Jeho střelu bekhendem ovšem bez potíží lapil Metsola.

07:34

Kleslovi s Rothem se nepodařilo ideálně rozehrát a nabídli puk Tappaře. Ta o něj však rychle přišla, a tak mohou zkusit Slezané rozehrát znovu.

07:03

Hrubec má prozatím určitě více zákroků než jeho protějšek na druhé straně. Poté, co pokryl jedno z domácích nahození, je nahlášena první komerční přestávka.

06:12

Tampere se tedy vstup do veledůležitého zápasu povedl náramně. Naproti tomu Oceláři musejí dotahovat, naposled si poradili s průnikem Jormakky.

LAINE - 1:0

05:32

Tappara právě vstřelila branku!
Tappara ukázala, jak jsou Finové na bruslích rychlí, a ujímá se vedení! PATRIK LAINE si přebral přihrávku od Peltoly, přebruslil Linharta a v samostatném úniku překonal třineckého brankáře Hrubce – 1:0! Asistence: Jukka Peltola.

05:16

Oba gólmani zatím volí cestu jistoty, příliš nerozehrávají a puky raději přidržují. Totéž udělal Metsola proti poslednímu nahození Ocelářů.

04:43

Jenomže se z něj rychle dostali a Hrubec si připsal první náročný zákrok proti Palolově pokusu. V další situaci kryl Kuuselovu střelu a vhazuje se po jeho pravici.

04:20

Domácí zpacifikovali nahození M. Doudery, pak se ale nepovedlo ideálně rozehrát Järvinenovi, a tak jsou domácí pod menším tlakem.

03:28

Tappara nahodila puk na Hrubce a ten pro jistotu zasáhl a podržel jej. Na buly pak uspěli domácí, avšak Aalto pálil hodně mimo.

03:15

Zatím se hra přelévá z jedné strany na druhou, ani jedno mužstvo si nevytvořilo žádnou větší šanci.

02:38

Potom střílel ještě Trončinský těsně vedle Metsolovy brány. V další akci se Oceláři provinili zakázaným uvolněním. Adamský si přihrávku zezadu nezpracoval.

01:45

Ke střele se v útočném pásmu dostal Růžička, ale jeho pokus na gólmana domácí beci nepustili. Následně si poradili i s Kindlem.

01:18

Napoprvé zablokoval Kolomatisovu střelu Orsava, podruhé už ránu amerického obránce vyrážel hostující gólman Hrubec.

00:57

V útoku se moc nedařilo ani Tampere, jeho druhá formace navíc chybovala při rozehrávce a Metsola před Draveckým puk raději pokryl.

00:20

S první útočnou snahou přišel Třinec. Irgl si zpracoval Kleslovo nahození, ale ke střele se přes obránce neprotlačil.

00:01

Utkání právě začalo.
Hráči jsou nastoupeni na modrých čarách, stadionem zní oficiální znělka Ligy mistrů. Jde do tuhého, za minutu začínáme.
Obě mužstva již na stadionu Hakametsä dokončila svá rozbruslení a nyní nastupují k začátku zápasu na led. Zhruba za tři minuty bude vhozeno úvodní buly.
V třinecké sestavě k žádné obměně brankářů nedošlo, mezi třemi tyčemi nastoupí od první minuty Šimon Hrubec, k případnému střídání bude připraven slovenský gólman Peter Hamerlík. Rovněž v defenzivních řadách zůstal na kameni kámen, zadáci nastoupí i ve stejných dvojicích jako naposled proti Hradci Králové. V útoku je ovšem změn více. Těmi nejpřekvapivějšími jsou absence nejproduktivnějšího Oceláře v Lize mistrů Jiřího Polanského a Lukáše Žejdla. Do hry se nově dostanou David Cienciala a Polák Aron Chmielewski. Ze zdravotních důvodů Ocelářům ještě scházejí Tomáš Plíhal a Radim Matuš. Protože Polanský nenastoupí, dres a helmu "top scorera" dnes diváci ve Finsku uvidí na Jakubu Orsavovi, který rovněž převzal roli asistenta kapitána Klesly. Trenér Kalous se kvůli absencím Polanského a Žejdla také pořádně zamíchat se složením útočných formací.
Domácí mužstvo udělalo oproti poslednímu zápasu v Turku změnu na postu druhého gólmana. Žádným překvapením není, že od začátku začne Juha Metsola, ale záda mu nebude krýt Aaro Peltonen, na střídačce totiž bude mladý Čech Dominik Hrachovina. V obraně bude oproti minulému utkání scházet Pekka Saravo, jehož nahradí Jere Rouhiainen. V útočných formacích nastoupí všichni hráči, kteří hráli v Turku, navíc přibyli forwardi Patrik Laine a Otto Mäkinen. Také dnes bude Tappaře chybět francouzský reprezentační útočník Teddy da Costa.
Úvodní sestavy:

Tappara: Metsola (Hrachovina) – Mäntylä (A), Aalto, Kankaanperä (A), A. Mäkinen, Elorinne, Kolomatis, Rouhiainen – Kuusela, Järvinen, Palola – Erkinjuntti, Malinen, Jormakka – Kaksonen, Green, Karjalainen – Rauhala, Peltola (C), Laine – O. Mäkinen. Trenér: Jussi Tapola.

HC Oceláři Třinec: Hrubec (Hamerlík) – Roth, Klesla (C), Trončinský, M. Doudera, Nosek, Linhart, Galvas – Irgl, Kreps, Adamský– Chmielewski, Dravecký, Rufer – Jašek, Rákos, Orsava (A) – Cienciala, Růžička, Kindl. Trenér: Jiří Kalous.

Rozhodčí: Marcus Linde (SWE), Petri Lindqvist (FIN) – Joonas Saha (FIN), Masi Puolakka (FIN).

Pokud máte nějaké dotazy či připomínky k zápasu mezi Tampere a Třincem, směřujte je na Twitter. Svůj příspěvek pak označte takto: @VondraZoubek. Já se budu snažit na vaše dotazy odpovídat.
STADION

Střetnutí Tampere s Třincem proběhne na stadionu Hakametsä s kapacitou 7800 míst. O tuto arénu se Tappara dělí ještě s městským rivalem Ilves Tampere.

ABSENCE

Oceláři se v posledních zápasech museli obejít bez útočníků Tomáše Plíhala a Radima Matuše. Prvně jmenovaného trápí zraněné koleno, Matuš se zase zotavuje po těžkém otřesu mozku. Uvidíme, jestli někdo z nich nenastoupí v Tampere.
SKUPINA E

Zápasy Třince: TRI – Bern 7:0, TRI – Stavanger 4:5, Bern – TRI 0:4, Stavanger – TRI 2:3, TRI – Tappara Tampere 1:2.

Zápasy Tampere: TAP – Stavanger 7:3, TAP – Bern 3:5, Stavanger – TAP 2:1 sn, Bern – TAP 4:3 sn, Třinec – TAP 1:2.

Pořadí skupiny E:
1. HC Oceláři Třinec, 9 bodů, skóre 19:9,
2. Tappara Tampere, 8 bodů, skóre 16:15
,
3. Stavanger Oilers, 8 bodů, skóre 14:15,
4. SC Bern, 5 bodů, skóre 9:19.

Do další fáze postoupí jistě první mužstvo, z jedenácti skupin pak půjde dále také pět nejlepších druhých celků. Postup z druhé příčky proto není jistotou. Utkání Tampere s Třincem bude zcela rozhodující, Stavanger má ještě šanci, ale musí uspět v domácím souboji s Bernem.

VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ TAMPERE S TŘINCEM

Oba týmy se před dvěma týdny potkaly právě v dosud posledním utkání v Lize mistrů. Hrálo se v třinecké Werk Areně. Po dvě třetiny zápas nic výjimečného nenabízel, dominovali především brankáři, gólu se diváci nedočkali. Skóre otevřel na začátku třetího dějství Adamský a Třinec kráčel za výhrou, zajišťující postup. Jenomže za šest minut vyrovnal obránce Kolomatis a tři minuty před koncem využila Tappara přesilovou hru. Prosadil se Jormakka. Rázem byli na koni hosté a utkání už dovedli do vítězného konce.

Úterý 23. září, 5. kolo Ligy mistrů, Třinec:
HC Oceláři Třinec vs. Tappara Tampere 1:2 (0:0, 0:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 42. Adamský (Trončinský) – 48. Kolomatis (Da Costa), 57. Palola (Jormakka, Järvinen).
Diváci: 3807.
HC OCELÁŘI TŘINEC

Třinec je tradičním českým hokejovým klubem, který působí v nejvyšší extralize nepřetržitě již od roku 1995. Úplné začátky hokeje v Třinci se datují k roku 1929. Oceláři jsou vicemistrem extraligy ze sezony 1997/98 a mistrovský titul získali v roce 2011. V minulé sezoně s vrcholem v roce 2014 skončili Třinečtí na 4. místě. Ve čtvrtfinále play-off si suverénně poradili s Pardubicemi, dobře rozehrané měli i semifinále, ale na později mistrovský Zlín nakonec nestačili a zůstali před branami finále.

Před aktuální sezonou Třinec opustily zkušené opory Radek Bonk a Jan Peterek, kteří pověsili brusle na hřebík. Do ruské KHL zamířil po dvou letech ostrostřelec Martin Růžička a novinkou posledních týdnů je také odchod Lukáše Zíba do Vítkovic, či Erika Hrni do Olomouce. Oceláři však v létě také notně posilovali a do Slezska přišli například Rostislav Klesla z Phoenixu, Milan Doudera, Zbyněk Irgl z Dinama Minsk, Lukáš Žejdl nebo Tomáš Plíhal s Kamilem Krepsem z Finska.

Forma Třince v české extralize

V domácí Tipsport extralize mají Oceláři impozantní formu a tři body získali v posledních pěti zápasech v řadě. Nutno však podotknout, že poslední čtyři utkání sehráli na vlastním ledě. Gólman Hrubec dokázal v posledních dvou střetnutích udržet čisté konto, hokejisté v poli zase nastříleli deset branek.

Poslední tři zápasy: TRI – Mladá Boleslav 5:2, TRI – Karlovy Vary 4:0, TRI – Hradec Králové 6:0.

Třinec ve statistikách Ligy mistrů

Nejproduktivnějším hráčem Třince v Lize mistrů je Jiří Polanský (3+4), který si již od úvodního utkání této soutěže obléká speciální dres a nasazuje speciální helmu takzvaného "top scorera". Za Polanský je řada pětibodových borců, mezi něž patří obránce Marek Trončinský (1+4) a útočníci Zbyněk Irgl (2+3), Lukáš Žejdl (2+3) a nejlepší střelec Ocelářů Jakub Orsava (4+1). Ve statistikách +/- se v rámci celé soutěže drží vysoko obránce Vladimír Roth se sedmi kladnými body.

Co se týče brankářů, většinu zápasů odchytal Šimon Hrubec, vychytal jedno čisté konto a úspěšnost zákroků drží na 90,82%. Jeho slovenský kolega Peter Hamerlík hájil třineckou svatyni pouze v Bernu a hned za svá záda nepustil ani puk.
TAPPARA TAMPERE

Tappara Tampere je tradičním finským hokejovým klubem, jenž byl založen v roce 1955 přejmenováním úspěšného předchůdce Tammerfors Bollklubb. Tento klub zvítězil v nejvyšší finské lize celkem třikrát, hráči Tappary Tampere přidali potom dalších dvanáct triumfů a řadí se mezi nejúspěšnější kluby celého Finska. Jenomže tituly vyhrávali v Tampere hlavně ve dvacátém století, ten dosud poslední se datuje až k roku 2003. Tappara prahne po dalším prvenství, ale v posledních dvou letech skončila vždy ve finále na 2. příčce. V dosud posledním ročníku vyřadila ve čtvrtfinále Lahti, v semifinále zdolala Raumu, ale v souboji o titul padla poměrem 3:4 na zápasy Kärpätu Oulu.

Klub ctící modrou, bílou a oranžovou barvu ztratil před touto sezonou mimo jiné českého útočníka Tomáše Plíhala, který zamířil právě do mužstva Ocelářů. V letním přestupovém období Tapparu ještě opustil americký obránce Nick Bailen a odešel do Dinama Minsk, to švédský obránce Johan Larsson zamířil do SaiPy Lappeenranta. Jenomže trenér Tapola zapracoval do kádru také nové posily. Přišli útočníci Jere Karjalainen z Hämeenliny, Henri Tuominen z TPS Turku nebo americký obránce David Kolomatis z Hershey. Asi největší posilou se stal zadák z Magnitogorsku Tuukka Mäntylä. Zajímavým prvkem v týmu je také reprezentant Francie Teddy Da Costa. Dalšími finskými reprezentanty jsou útočníci Pekka Jormakka a Olli Palola, kteří zářili na uplynulém mistrovství světa v Minsku. V týmu je také český gólman, a to mladý Dominik Hrachovina, jenž působí spíše na pozici trojky. Na soupisce Tappary pro Ligu mistrů figurují rovněž mladý český obránce Ondřej Mikliš a útočník David Dvořáček.

Forma Tampere ve finské SM-Liize

V domácí soutěži je na tom Tappara zcela odlišně než Třince. Potácí se ve spodních patrech tabulky a ve čtyřech posledních zápasech nebodovala. Od posledního vítězství Tampere v domácí lize uplynuly více jak dva týdny.

Poslední tři zápasy: Hämeenlinna – TAP 5:2, TAP – Espoo 1:3, TPS Turku – TAP 2:0.

Tampere ve statistikách Ligy mistrů

Nejvíce kanadských bodů v týmu Tappary v Lize mistrů nashromáždil americký obránce David Kolomatis (4+3), jenž je zároveň také nejobávanějším kanonýrem finského mužstva. Kolomatise následuje ryzí nahrávač na góly Jan-Mikael Järvinen (0+5). Po čtyřech bodech pak nasbírali Olli Palola (2+2), zadák Teemu Aalto (2+2) a Antti Erkinjuntti (1+3).

Brankářskou jedničkou Tappary je Fin Juha Metsola, který zatím odchytal čtyři zápasy, čistého konta se však nedočkal a úspěsnost jeho zákroků je na 89,08%. V posledním zápase právě v Třinci ale chytal mladý Čech Dominik Hrachovina, Ocelářům dovolil je jeden vstřelený gól a vychytal pro Tampere vítězství.
HOKEJOVÁ LIGA MISTRŮ

Pokus o rozjetí hokejové verze Ligy mistrů se vrací znovu po šesti letech. Tehdejší projekt Mezinárodní hokejové federace IIHF vydržel pouze jedinou sezonu 2008/09, Evropa viděla triumf švýcarských ZSC Lions, v dalším roce už se soutěž kvůli finančním důvodům nekonala. Mezi lety 2010 a 2013 vznikl další pokus o evropskou klubovou soutěž. European Trophy však byla spíše přípravným turnajem před mistrovskou sezonou a postrádala prestiž.

Nyní se šestadvacet zakládajících klubů rozhodlo zorganizovat vlastní evropskou soutěž. Pořadatalem je akciová společnost Champions Hockey League, jež patří zhruba ze dvou třetin zakládajícím klubům, zbytek pak náleží šesti členským hokejovým ligám a Mezinárodní hokejové federaci IIHF.

Prvního ročníku nové hokejové soutěže se účastní hned čtyřiačtyřicet evropských mužstev, která jsou rozdělena do jedenácti skupin po čtyřech členech. Do další fáze, tedy mezi nejlepších šestnáct, postoupí jedenáct vítězů skupin a pět nejlepších celků z druhých míst. Ligy mistrů se účastní osm týmů ze Švédska, stejný počet mužstev z Finska, šest českých, německých a švýcarských klubů, čtyři mužstva z rakouské EBEL ligy, dva zástupci norského hokeje a po jednom týmu ze Slovenska, Dánska, Francie a Velké Británie.
Dobré úterní odpoledne, vítejte při sledování textového online přenosu z napínavé evropské hokejové podívané! Myslí se tím samozřejmě obnovená hokejová Liga mistrů, neboli Champions Hockey League. V Lize mistrů dnes a zítra vyvrcholí poslední zápasy skupinové fáze a definitivně se rozhodne o šestnácti týmech, které postoupí do osmifinále. Situace je velice vyrovnaná rovněž ve skupině E, kde máme jednoho českého zástupce. V našem přenosu budeme sledovat právě souboj mezi finskými Tappara Tampere a českým mužstvem HC Oceláři Třinec. Oceláři zatím tabulce skupiny vévodí, ale postup jistý nemají, protože jim na záda dýchá zrovna Tampere a norský Stavanger. Když však ve Finsku jakýmkoliv způsobem zvítězí, obsadí první příčku a postoupí. Zápas začne v Tampere od 17:30. Pokud vás zajímá napínavý souboj o postup mezi šestnáct nejlepších týmů Evropy, sledujte náš online přenos! Jste srdečně zváni!
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.

Tappara Tampere – HC Oceláři Třinec

5:1

konec (2:0, 2:0, 1:1)

Zpět na online

Branky a nahrávky: 6. Laine (Peltola), 16. Kuusela (Jormakka), 22. Jormakka (Järvinen, Kuusela), 36. Jormakka (Kaksonen), 49. O. Mäkinen (Rauhala) – 50. Kreps (Irgl, Adamský)

Tappara Tampere: Metsola (Hrachovina) – Mäntylä (A), Aalto, Kankaanperä (A), A. Mäkinen, Elorinne, Kolomatis, Rouhiainen – Kuusela, Järvinen, Palola – Erkinjuntti, Malinen, Jormakka – Kaksonen, Green, Karjalainen – Rauhala, Peltola (C), Laine – O. Mäkinen. Trenér: Jussi Tapola.

HC Oceláři Třinec: Hrubec (od 41. Hamerlík) – Roth, Klesla (C), Trončinský, M. Doudera, Nosek, Linhart, Galvas – Irgl, Kreps, Adamský– Chmielewski, Dravecký, Rufer – Jašek, Rákos, Orsava (A) – Cienciala, Růžička, Kindl. Trenér: Jiří Kalous.

Rozhodčí: Marcus Linde (SWE), Petri Lindqvist (FIN) – Joonas Saha (FIN), Masi Puolakka (FIN)

Diváci: 2446

Průběh zápasu
1. třetina
05:32
10:23
13:06
15:10
18:44
Po 1. třetině
2. třetina
21:11
35:53
Po 2. třetině
3. třetina
48:14
49:52
50:51
59:35
59:51
Konec