Menu

Další

Tiskové konference

Tiskový briefing prezidenta ČSLH Tomáše Krále

konec

26.02.2014, 14:00 • Radek Barkman

Ještě se ovšem stále řeší případný přesun utkání Sparty s Pardubicemi do jiného města a další varianty. (14:46:31)
Česká hokejová reprezentace tedy bude mít v nejbližším období nového trenéra. Po formálním podpisu smlouvy se jím stane Vladimír Růžička, který zatím ještě neoznámil jména svých asistentů.

Konec tiskové konference.
Tolik tedy oficiální část tiskové konference, děkuji za pozornost.
"Existuje také extrémně prestižní Komise hráčů vytvořená IIHF, do níž se nám podařilo protlačit Jaroslava Špačka. Toto jméno se také přetřásalo v médiích, ale zatím asi nebude úplně aktuální jeho zařazení do role asistenta národního týmu," doplnil šéf ČSLH.
"Je jasné, že se mluví i o zapojování hráčů z Nagana do funkcí realizačního týmu reprezentace. Oni ale už jsou s námi ve spolupráci, ať už se jedná o Roberta Reichela, Pavla Trnku, Milana Hniličku, Jiřího Lálu či Dominika Haška. Samozřejmě nevylučujeme ani posun do pozice asistenta," přidal Král.
"V otázce asistentů necháváme Vláďovi volnou ruku. Je to plně jeho rozhodnutí, on sám nejlépe ví, koho si k sobě přibere."
Jednou z variant pro přípravu reprezentačního týmu na mistrovství světa by mohl být i Slavomír Lener, který by mohl ve spolupráci s reprezentačními asistenty případně koučovat jakožto šéftrenér svazu ledního hokeje utkání Eurohockey Challenge.
"Co bude po roce 2015, já zatím nevím. Samozřejmě o místo hlavního trenéra reprezentace se může ucházet prakticky každý včetně Aloise Hadamczika. Na druhé straně počkáme na vyhodnocení výsledků na světových šampionátech a podle toho se budeme rozhodovat. Je ale jasné, že určitě nebude vést Slavii v době, kdy by se třeba klubu nedařilo a byly by tlaky, aby se z pozice konzultanta posunul třeba na pozici hlavního trenéra, to se nestane určitě," dodal Král.
Král: Odteď je potřeba provést razantní změny. Jsem velkým fanouškem mladých hráčů, které je potřeba v co nejkratší době zapracovat do týmu. Nastal čas generační obměny.
"Co se týče Vládi Růžičky, jeho odchod v roce 2010 byl hodně zvláštní. Po velké kritice po Hrách ve Vancouveru málem přišel propadák na mistrovství světa, kde se však na základě celé řady úžasných příběhů všechno otočilo všechno ve prospěch týmu. Vláďa je člověk, který v sobě má nějaké kouzlo, ať už co se týká koučinku nebo jiných charakterových věcí. Samozřejmě neříkám, že vyhrajeme příští olympiádu, ale změna už musí přijít," doplňuje Tomáš Král.
Co Josef Jandač a mistrovství světa 2015? "Jsou tu různé možnosti, je možné samozřejmě také spojení Vladimíra Růžičky a Josefa Jandače. Sám Pepa Jandač, ale dal najevo, že by chtěl s týmem prožít celou sezonu a ne pouze přijít na závěrečný turnaj. Povinnosti ve Spartě by mu neumožnily pracovat na plný úvazek.
"Nevím, co by nastalo, kdyby pan Hadamczik nerezignoval, ale určitě bychom jeho situaci řešili. Nedokážu však říci, k jakému rozhodnutí bychom jakožto svaz dospěli," dodal šéf svazu.
Král: Zajímali jsme se také o některá jména ze zahraničí, což jsme ovšem nakonec zamítli. Byl by to běh na dlouhou trať, český hokej na to zatím není připravený.
Král: Ohledně trenéra žádný jiný návrh nepadl, ale o této otázce jsme samozřejmě komunikovali už dávno předtím. Trenéři jsou pod smlouvami, mají svou zodpovědnost a povinnosti. Ve výsledku těch jmen nebylo tolik, takže to bylo poměrně jasné. I Josef Jandač vyjádřil svůj zájem trénovat reprezentaci, ale ten v lednu podepsal dlouhodobou smlouvu na Spartě. Samozřejmě tady padala i další jména. Zmínili jsme rovněž Miloše Říhu, ale v osobě Vladimíra Růžičky to bude aktuálně nejlepší řešení.
"Jednání probíhalo v klidu. Dotazy byly i k některým věcem, aniž bychom měli možnost je nějak vnímat. To se týká především věcí v kabině. Nebylo tam nic, co by bylo nového. Pohled může být různý, ale od trenéra byl stejný pohled na celou věc jako od vedení. Trenér se pouze vyjadřoval k výkonnosti týmu, která šla podle něj nahoru. Vrátil se také k nepovedenému čtvrtfinále, které moc nevyšlo brankáři Pavelcovi. Ohledně atmosféry v kabině se však vyjádřil pozitivně, žádný problém neviděl," doplnil.
Výkonný výbor schválil návrh na jmenování Vladimíra Růžičky na pozici hlavního kouče reprezentace. Smlouva byla podepsána od tohoto okamžiku až do MS v Praze v roce 2015. Měl by se věnovat týmu na plný úvazek, je zde však varianta, že by i nadále působil v roli konzultanta a v mládežnických strukturách Slavie Praha. Jako hlavní trenér však bude působit pouze v národním týmu.
"Dlouhodobým problémem je výchova mladých hráčů, jejich zabudování nejen do vrcholných soutěží ale i do reprezentace," uvedl Tomáš Král, který si vzal na starost úvodní slovo.
Tomáš Král: Současně trenér během jednání převzal veškerou zodpovědnost za nominaci i výsledky turnaje. Výkonný výbor vzal na vědomí jeho rezignaci. Výkonný výbor zároveň vyhodnotil 6. místo na turnaji jako zklamání, poděkoval jsme trenéru Aloisi Hadamczikovi za spolupráci. Výsledky posledních dvou turnajů ovšem podle představ vedení ČSLH nebyly. Vytvořila se dusná atmosféra, což vedlo k logické rezignaci trenéra na hlavní post.

Tiskový briefing prezidenta ČSLH Tomáše Krále

konec