Menu

Fotbal

Evropská liga

AS Řím – Šeriff Tiraspol

3:0

konec (2:0)

14.12.2023, 18:45 • Stadio Olimpico, Řím • 6 • Skupina G • Vojtěch Martinek (@mrtnkv)

Tipsport: 1.18 7.13 18.7 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

To je ode mne pro dnešek vše, přeji vám příjemný zbytek večera. Napočtenou někdy příště! (20:50:01)

Dnešní utkání sledovalo 60 492 diváků.
Jak již bylo zmíněno níže, domácí skupinovou fázi zakončili na druhém místě a na jaře je čeká play-off. Pro Tiraspol pak dneškem evropský fotbal skončil.
Máme hotovo, nic dalšího dnes už na Stadio Olimpico neuvidíme! Giallorossi bez výraznějších obtíží naplnili papírové předpoklady a po skvělém prvním poločase v tom druhém hravě dokráčeli ke třem bodům, Šeriff se s výjimkou jedné či dvou akcí za celé dějství pořádně nedostal ke Svilarovi. Zaslouženou výhru ještě v samotném závěru stvrdil střídající mladík Pisilli.

Držení míče: 58 % : 42 %.
Střely na branku: 6:2. Střely mimo: 6:3. Rohy: 8:2. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 15:9.

90+3

Konec zápasu.

90+3

90+3. Niccolo PISILLI - 3:0

90+3

AS Řím právě vstřelil branku!
V samotném závěru přichází ještě kosmetická úprava skóre! Pod třetí a poslední gól římského celku se podepisuje teprve sedmnáctiletý NICCOLÒ PISILLI, který si zpracoval Lukakovu přihrávku a jeho skákající střela následně se štěstím proklouzla za Kovala! Pro talentovaného mladíka jde nejspíš o vůbec první gól v seniorském fotbale – 3:0!

90+1

Ve Vršovicích je hotovo, 4:0. Slavia může definitivně začít slavit konečné první místo ve skupině, svěřenci Josého Mourinha pak mají jistotu druhé pozice.

90

I tentokrát se nastavují 3 minuty.

89

Za zmínku v posledních minutách stojí akorát fauly, které kupí hlavně domácí celek. O ten dosud poslední se nyní zasloužil mladý Mattia Mannini.

88

Garananga si před Kovalem pohlídal centr z pravé strany a obratem ho vykopl až za postranní čáru.

87

Tovar z hodně velké vzdálenosti nasměroval míč až do domácí šestnáctky, kde si jej ale vyhmátl připravený Svilar. Utkání se pomalu chýlí ke konci.

86

Tohle byl také faul, Pisilli si za středovou čarou počíhal na Mendese. Hosté se vrací zpátky na míč.

85

Střídání v týmu AS Řím:
ze hřiště odchází Nicola Zalewski, přichází Mattia Mannini.

85

Střídání v týmu Šeriff Tiraspol:
ze hřiště odchází Cédric Badolo, přichází Berkay Vardar.

83

Zohouri se pomalu zvedá z trávníku, uvidíme další standardní situaci v podání moldavského Šeriffu.

82

Koval už se připravoval na střelu Lukaka, kterého ale nakonec zvládli odzbrojit dva hostující zadáci. Nutno podotknout, že forvard jim míč nenechal bez boje.

80

Konečné pořádí skupiny G už je více méně jisté, ač nás čeká ještě pár minut hry. První skončí Slavia, druhý Řím, třetí Servette a poslední bude Tiraspol.

79

El Shaarawy o pár sekund později vzal věci do svých rukou, skákající balón ve vápně ale tečoval hodně vysoko nad břevno. Koval nemusel zasahovat.

78

Po delší době jsme viděli hezkou akci, o kterou se postarali domácí! Pisilli se dostal do skvělé střelecké příležitosti po perfektní přihrávce El Shaarawyho, jenže míč poslal jen do Kovala!

77

Hosté se mohou pokusit zkorigovat skóre ze standardky, kterou jim faulem na Luvannora poskytl Edoardo Bove (ASR). Šeriff bude za malý moment míč zahrávat z pravé strany a z poměrně velké vzdálenosti.

76

Proti pravidlům se nyní provinil pro změnu Çelik, sudí po faulu na Artunduagu nařizuje volný kop.

74

Po zachycení kratičkého pasu od Lukaka se snažil se do zakončení dostat El Shaarawy, ale marně. Hostující obrana ho ve vápně ke střele nepustila.

73

No, Luvannor do hry vstoupil až s příliš velkým zápalem a na pravé straně nevybíravě poslal k zemi Boveho. Sudí zastavuje hru a vrací míč do držení AS.

72

Střídání v týmu Šeriff Tiraspol:
ze hřiště odchází David Ankeye, přichází Henrique Luvannor.

72

Střídání v týmu AS Řím:
ze hřiště odchází Andrea Belotti, přichází Niccolo Pisilli.

71

Zpevněná tiraspolská obrana nepustila protihráče před Kovala a nastartovala hostující výpad, který ale Římští zastavili už těsně za středovou čarou.

70

Dění se momentálně drží na středu hřiště, v posledních sekundách mají míč pod kontrolou hráči Šeriffu.

68

Ricardinho se pokusil o gól à la Schick a ze středového kruhu vyslal k vysunutému Svilarovi padající míč, který domácí gólman nakonec zneškodnil.

67

Rychlý brejk Tiraspolu nyní zahájil Fernandes, jenž následně předal míč Ankeyemu. Toho si pak nicméně pohlídala připravená římská defenzíva.

65

El Shaarawy je od příchodu na trávník hodně vidět, teď se postaral o další pas. Ten ovšem nikdo nezachytil, a balón tak dojel až k pozornému Kovalovi.

64

Šance na druhé straně. El Shaarawy krátkou přihrávkou vybídl ke střele Pagana, jehož zakončení ale šlo jen do středu svatyně. Koval ho hravě zkrotil.

63

Tohle bylo zajímavé. Koval odkopl míč od své svatyně a Ankeye se málem prokousal přes domácí obranu před Svilara, který ale balón dostal pod kontrolu.

62

Karsdorpova dlouhá přihrávka přistála na kopačce Lukaka, kterého ale obratem odzbrojil bránící sok. Římští však i nadále obléhají hostující vápno.

61

Střídání v týmu AS Řím:
ze hřiště odchází Renato Sanches, přichází Riccardo Pagano,
ze hřiště odchází Diego Llorente, přichází Leandro Paredes.

61

Ricardinho (TRS) na straně velmi nepříjemně přišlápl nohu Bovemu, sudí zastavuje hru. Žlutá karta.

58

Druhý poločas nám zatím moc akce nenabídl. Skoro se zdá, že domácí si jsou plně vědomi, že první místo už je mimo dosah, a tak se snaží šetřit síly.

57

Sanches si na křídle ukázkově pohlídal Artunduagu, připravil ho o balón a vybojoval pro Řím out.

55

Belotti chtěl Kovala překvapit ranou zpoza šestnáctky, jenže jeho zakončení šlo hned několik metrů nad břevno hostující svatyně. Tohle se moc nepovedlo.

54

Sanches dlouhým vzdušným pasem vyhlížel spoluhráče ve vápně, kterého ale bedlivě střežil sok a k míči ho nepustil. Šeriff je nicméně stále pod tlakem.

53

Cristante startuje dopředu, AS Řím se po krátké době znovu zmocnil míče a míří zpátky ke Kovalovi.

51

S výjimkou úvodních dvou minut, kdy byl Šeriff aktivní, se od konce přestávky hraje výhradně před jeho brankou. Koval musí být konstantně ve střehu.

50

Z Lukaka teď sálá frustrace, domácí útočník měl na kopačce třetí gól zápasu! Jeho rána z hranice vápna ale šla jen těsně vedle pravé tyče!

48

Belotti pěknou přihrávkou na stranu vysunul do vápna Zalewskiho. Před Kovalem pak byla k vidění série nebezpečných odrazů, dotěrný Lukaku si ale nedokázal míč srovnat na střelu. Brankář zůstal v klidu.

47

Řím si bez větších obtíží poradil s rohovým kopem Tiraspolu. Protiútoku pak nastartoval El Shaarawy, výsledkem je roh: tentokrát pro změnu pro domácí.

46

Střídání v týmu AS Řím:
ze hřiště odchází Houssem Aouar, přichází Stephan El Shaarawy.

46

Začal druhý poločas.
První poločas nám nabídl to, co šlo podle papírových předpokladů čekat. Řím si na hřišti udržoval ohromnou převahu a z tlaku na tiraspolskou svatyni vytěžil hned dva zásahy, které ale vzhledem k vývoji souběžně hraného utkání v Praze ke konečnému prvnímu místu stačit nebudou. Šeriff pak do dění promluvil malou chvíli v závěru, Svilara nicméně potrápil jen jednou.
Držení míče: 56 % : 44 %.
Střely na branku: 3:1. Střely mimo: 2:1. Rohy: 2:1. Ofsajdy. 0:1. Fauly: 6:6.

Druhý poločas začne přibližně v 19:49.

45+3

První poločas skončil.

45+3

AS přesouvá hru dopředu přes střed hřiště, za malou chvíli uslyšíme hvizd hlavního rozhodčího.

45+2

Zohouri si neporadil s domácími beky a přišel o míč, Tiraspol se na něj nicméně rychle vrátil zpět.

45

Hlavní rozhodčí nastavuje 3 minuty.

44

Šeriff přesunul hru na soupeřův konec bitevního pole a marně hledá cestu zpět před Svilara.

43

V Edenu už je to o tři branky a mohlo to být dokonce o čtyři. Pokud druhý poločas nepřinese magický comeback Ženevy, Giallorossi skončí ve skupině druzí.

42

Pasu střídajícího Zohouriho též chyběla notná dávka přesnosti, domácí se vrací na míč u své brány.

41

Závěrečné minuty úvodního se nesou v celkem klidném tempu, které udávají hráči AS. Zalewski znovu centroval do vápna, tentokrát ale míč poslal moc daleko.

40

První poločas se chýlí ke konci. Belotti chtěl krátkou přihrávkou nabídnout míč Lukakovi, nepovedený pas ale skončil na kopačkách tiraspolských zadáků.

38

Ankeye při plnění obranných povinností nedopatřením zasáhl Zalewskiho loktem do obličeje. Rozhodčí zůstává klidný, ač by si domácí borec přál faul.

37

Ale pozor, na Stadio Olimpico to znovu mohlo být jen o jeden gól! Fernandes v brejku narýsoval pěknou přihrávku na volného Ankeyeho, proti kterému ale vyběhl Svilar a následné zakončení bez obtíží vyrazil! Hezký zákrok!

36

Střídání v týmu Šeriff Tiraspol:
ze hřiště odchází Konstantinos Apostolakis, přichází Armel Zohouri.

Teď se přiznám, že si nejsem jistý, zdali jde o taktické střídání, či změnu vynucenou zdravotními důvody. Řecký zadák při cestě na lavičku mírně kulhal.

34

Aouar šel po zdánlivě drobném kontaktu s Mbekelim k zemi hodně ochotně, tohle faul nebude. Šeriff se ujímá balónu a bez váhání zahajuje protiútok.

33

Platnost zásahu ještě musel potvrdit VAR, muži u videa jej ovšem celkem rychle posvětili a hraje se dál.

32

32. Andrea BELOTTI - 2:0

32

AS Řím právě vstřelil branku!
Hosté si sice v posledních minutách nevedli špatně, nakonec ale přeci jen znovu inkasují! Sanches zvedl míč nad tiraspolskou obranu a přímo před Kovalem jej tečoval Zalewski. Brankář sice míč rukou vyrazil, jenže jen do míst, kde na dorážku vyčkával ANDREA BELOTTI – 2:0!

30

Římští po slabé pasáži znovu dostali hru pod kontrolu a pomalu postupují na Kovalovu svatyni.

29

Šeriff se možná pomalu probouzí. Z další akce vytěžil roh, který pak Tovar přetavil v nepřesnou hlavičku.

28

Postupující Ankeye přišel o míč už u středové lajny, domácí obránce ho pak nabídl Svilarovi.

27

Záchvěv aktivity ze strany Tiraspolu. Apostolakis pasem na křídlo vysunul Mbekeliho, jehož odražená střela dopadla za postranní čáru. Vhazování pro hosty.

26

Ivan Schranz, Slavia – Servette 2:0. AS Řím na hřišti dominuje a nepouští Šeriff k míči, na konečné první místo ve skupině to ale nejspíš stačit nebude.

24

Rozhodčí bleskově ukázal žlutou kartu Amínu Találovi (TRS), který zezadu podrazil Aouara. Inzultovaný borec následně míč bleskově rozehrál napravo.

23

Nepovedený balón z dílny Cristanteho doskákal až za moldavskou branku, Koval tak bude odkopávat.

22

Ofenzivní tažení Šeriffu bylo zastaveno už na středovém kruhu, k míči se rychle vrací domácí výběr.

20

O exekuci kopu z pozice pár metrů před vápnem se ujal Zalewski, který ho ale neprovedl úplně ideálně. Koval ani tentokrát nebyl nucen zasahovat.

19

Aouar se nyní v bolestech na trávníku drží na kotník, před malou chvílí ho podkopl bránící Apostolakis. Giallorossi získávají slibně vypadající standardku.

18

Lukaku na kraji vápna propasoval míč k Aouarovi, který si ho nicméně nedokázal zpracovat.

17

Karsdorpovu přihrávku chtěl v nepříjemnou teč přetavit Belotti, jenž ale míč nedoběhl včas. Balón tak sjel až do nastaveného náručí připraveného Kovala.

16

Tiraspol se za celý zápas pořádně nedostal k míči, AS své soky stále dusí na jejich polovině hřiště.

15

Z pražského Edenu přichází pro Římské nepříjemné zprávy, Slavii právě poslal do vedení David Douděra. Připomeňme jen, že domácí dnes potřebují, aby sešívání nezískali ani bod, případně aspoň remizovali.

14

Zalewski vytáhl z rukávu další centr, který ale tentokrát někdo z hostů zblokoval. Balón se odrazil až do zámezí, a hra tak bude pokračovat vhazováním.

13

Cristante nyní drží míč na středovém kruhu a vyhlíží někoho v červeném dresu, komu by ho mohl poslat.

12

Domácí se prezentují hodně tvrdou hrou, Apostolakis znovu skončil na zemi. Je vidět, že jeden gól AS nestačí a chce se co nejdříve vrátit zpět dopředu.

11

11. Romelu LUKAKU - 1:0

11

AS Řím právě vstřelil branku!
Giallorossi už v jedenácté minutě odskakují do vedení! Zalewski dostal až příliš moc prostoru na levé straně, posunul se na hranici šestnáctky a křižnou přihrávku poslal balón k zadní tyči, kde číhal ROMELU LUKAKU. Římský forvard to pak už měl hodně jednoduché – 1:0!

9

Tiraspolská obrana zatím nepůsobí zrovna dvakrát sebevědomě. Těsně před Kovalem jí pořádně potrápil Çelik, jehož zakončení nicméně bylo zblokováno.

8

Mbekeliho přihrávku zachytil protihráč, domácí z následného protiútoku vybojovali první rohový kop.

7

Další faul z dílny Říma, konkrétně se proti pravidlům provinil právě Zalewski. Apostolakis se zvedá z trávníku, Šeriff získal volný kop na své polovině.

5

Koval se po Zalewskiho pozemním centru vrhl trochu nesměle, čehož využil Belotti. Domácí forvard získal míč v šestnáctce, ale ve střelu své snahy nepřetavil.

4

Hra se po divokém úvodu celkem rychle vyrovnala, dění se momentálně drží hlavně na středu hřiště.

3

Postup jednoho z hostů dopředu teď faulem zastavil Llorente, první standardku dnešního utkání si tak vyzkouší svěřenci trenéra Pilipčuka.

2

No, Šeriff čeká pěkně dlouhý večer! Po bleskovém brejku se ve vápně uvolnil Karsdorp, jenž pěknou křižnou přihrávku přetavil v zakončení těsně vedle vzdálenější tyče tiraspolské svatyně!

1

Domácí neztrácí čas a hned zkraje prvního poločasu se pokusili poslat balón před Kovalovu svatyni, hostující brankáři si ale centr z pravé strany pohlídal.

1

Utkání právě začalo.
Úvodní výkop obstará AS, jdeme na věc!
Oba celky nastupují na hrací plochu, domácí ve svých tradičních rudých dresech a hosté ve žlutých.
Ještě jednou vás zdravím a přeji vám příjemný čtvrteční večer, utkání začíná za pár minut. Níže si v mezičase můžete prohlédnout dnešní kompletní sestavy.
Úvodní sestavy:

AS Řím: Svilar – Llorente, Cristante (C), Çelik – Zalewski, Aouar, Bove, Sanches, Karsdorp – Belotti, Lukaku.
Náhradníci: Patrício, Boer – Pellegrini, Paredes, Pagano, Cherubini, Mannini, J. Costa, El Shaarawy, Vetkal, Pisilli, Plaia.
Trenér: José Mourinho.

Šeriff Tiraspol: Koval – Apostolakis, Tovar, Garananga – Badolo, Talál, Mendes (C), J. Fernandes, Artunduaga – Mbekeli, Ankeye.
Náhradníci: Străistari, Pașcenco – Zohouri, Vardar, Vinícius, Coliș, Novicov, Luvannor.
Trenér: Roman Pilipčuk.

Rozhodčí: Brisard – Danos, Drouet (FRA).

DNEŠNÍ DELEGACE

Na dodržování pravidel budou dnes v italské metropoli dohlížet francouzští sudí, přičemž tím hlavním bude sedmatřicetiletý Jérôme Brisard. Na stranách bude mít k dispozici Nicolase Danose a Auréliena Droueta.
PRVNÍ VZÁJEMNÝ ZÁPAS

Domácí sice mají jasné důvody k tomu své soupeře pořádně podusit, nedávná historie ale ukazuje, že to nejspíš nebude tak jednoduché. Šeriff totiž během prvního vzájemného zápasu pořádně kousal a chvilku i sahal po extrémně cenném bodu, ale Řím si nakonec přeci jen odvezl domů vítězství 2:1 zásluhou Lukaka.

21. 9.: Šeriff Tiraspol – AS Řím 1:2 (0:1)

Branky: 57. Tovar – 45+4. Kiki (vl.), 65. Lukaku (Cristante).

Žluté karty: 45+3. Talál (TRS), 77. Kiki (TRS), 90+2. Apostolakis (TRS), 90+7. Fernandes (TRS) – 56. Cristante (ASR).
Druhá žlutá karta: 90+7. Fernandes (TRS).

Držení míče: 38 % : 62 %.
Střely na branku: 3:6. Střely mimo: 8:5. Rohy: 4:2. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 15:11.

Šeriff Tiraspol: Koval – Zohouri, Tovar (88. Luvannor), Kiki, Garananga, Artunduaga (88. Apostolakis) – Ademo, Talál (C) (90+6. Botan), Fernandes – Mbekeli, Ankeye (71. Mendes). Hlavní trenér: Roberto Bordin.

AS Řím: Svilar – Llorente, Ndicka, Mancini – Karsdorp, Sanches (28. Paredes), Cristante, Aouar (62. Bove) – El Shaarawy (61. Dybala), Lukaku (80. Belotti), Zalewski (62. Spinazzola). Hlavní trenér: José Mourinho.
ŠERIFF TIRASPOL (4. místo)
5 Z, 0–1–4, 5:14 (-9), 1 bod

V táboře hostů je situace odlišná. Tiraspol z prvních pěti utkání ve skupině G vytěžil jen bod za říjnovou remízu s Ženevou, a dnešní bitva tak pro něj bude evropskou derniérou pro tento ročník. Z posledního místa se už nepohne, a jeho cílem tak bude jen se s kontinentálním fotbalem na pár měsíců důstojně rozloučit.

Nutno nicméně podotknout, že v létě ho v pohárech nejspíš uvidíme znovu. Šeriff má totiž nakročeno k devátému domácímu titulu v řadě a první fázi moldavské nejvyšší soutěže vyhrál se solidním náskokem na druhé Hîncești. Uvidíme, jak si povede na Stadio Olimpico.

Poslední zápasy Šeriffu
3. 12. (liga): Balti – Šeriff 3:1
30. 11. (EL): Šeriff – Slavia 2:3
25. 11. (liga): Šeriff – Zimbru 2:0

Nejlepší střelci Šeriffu*
Amín TALÁL – 23 Z, 11 branek
Henrique LUVANNOR – 24 Z, 10 branek
David ANKEYE – 24 Z, 8 branek

(* Celkové statistiky napříč všemi soutěžemi.)
AS ŘÍM (2. místo)
5 Z, 3–1–1, 9:4 (+5), 10 bodů

Giallorossi se budou na dálku prát o konečné první místo s pražskou Slavií, přičemž do tohoto souboje vstupují v nepříliš příznivé výchozí pozici. Domácí si totiž zajistí špičku tabulky pouze ve dvou situacích, přičemž tou jednodušší je vítězství nad Šeriffem a současně porážka sešívaných v souběžně hraném duelu se Servette.

Zajímavé to bude, pokud by Pražané se švýcarským výběrem jen remizovali – pak by tým legendárního kouče Mourinha musel hostům uštědřit pořádný debakl a porazit je minimálně o pět branek. Římští tak mají motivaci dnes hrát na sto deset procent a svého soka vyprovodit zpátky do Moldavska s pořádným nášupem.

Poslední zápasy AS Řím
10. 12. (liga): AS Řím – Fiorentina 1:1
3. 12. (liga): Sassuolo – AS Řím 1:2
30. 11. (EL): Servette – AS Řím 1:1

Nejlepší střelci AS Řím*
Romelu LUKAKU – 18 Z, 11 branek
Andrea BELOTTI – 15 Z, 5 branek
Paulo DYBALA – 14 Z, 4 branky

(* Celkové statistiky napříč všemi soutěžemi.)
Příjemný čtvrtek u sledování Evropské ligy! Program posledního hracího dne skupinové fáze nabídne mimo jiné i souboj mezi AS Řím a Šeriffem Tiraspol.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:45.

AS Řím – Šeriff Tiraspol

3:0

konec (2:0)

Zpět na online

Branky: 11. Lukaku (Zalewski), 32. Belotti (Zalewski), 90+3. Pisilli (Lukaku)

Karty:   77. Bove (ASR) – 24. Talál (TRS), 61. Mendes (TRS)

Držení míče: 58 % : 42 %.
Střely na branku: 6:2. Střely mimo: 6:3. Rohy: 8:2. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 15:9.

AS Řím: Svilar – Llorente (61. Paredes), Cristante (C), Çelik – Zalewski (85. Mannini), Aouar (46. El Shaarawy), Bove, Sanches (61. Pagano), Karsdorp – Belotti (72. Pisilli), Lukaku.
Náhradníci: Patrício, Boer – Pellegrini, Cherubini, J. Costa, Vetkal, Plaia.

Trenér: José Mourinho.

Šeriff Tiraspol: Koval – Apostolakis (36. Zohouri), Tovar, Garananga – Badolo (85. Vardar), Talál, Mendes (C), J. Fernandes, Artunduaga – Mbekeli, Ankeye (72. Luvannor).
Náhradníci: Străistari, Pașcenco – Vinícius, Coliș, Novicov.

Trenér: Roman Pilipčuk.

Rozhodčí: Brisard – Danos, Drouet (FRA).

Diváci: 60 492