Menu

Fotbal

Mistrovství světa - ženy

Austrálie – Anglie

1:3

konec (0:1)

16.08.2023, 12:00 • Stadium Australia, Sydney • Semifinále • Martin Augustin (@ogy_16)

Tipsport: 3.57 2.94 2.36 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

S konstatováním, že tento zápas sledovalo 75 784 diváků, se s Vámi loučím a někdy se zase těším na počtenou! (14:07:12)
Statistiky zápasu:
Držení míče: 45 % : 55 %.
Střely na branku: 5:5. Střely mimo: 2:6. Rohy: 6:5. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 4:11.
Austrálie se vytouženého finále MS na domácí půdě nedočká! Anglie byla nad síly výběru kouče Petera Gustavssona.

První poločas se nesl v opatrnějším duchu. Více hrát chtěla Anglie, kterou ve 36. minutě poslala do vedení střelou do šibenice Ella Tooneová. Po změně stran to byl mnohem atraktivnější fotbal. A chvíli se dokonce zdálo, že by to Matildas mohly zvládnout. V 63. minutě si vzala balón na polovině hřiště domácí kapitánka Samantha Kerrová, která si vystačila sama a nádhernou ranou z 25 metrů srovnala stav. Kerrová je ale nakonec smutnou hrdinkou. Lionesses si nejprve vzaly vedení zpět, když Laurem Hempová potrestala nedorozumění obránkyně Carpenterové s brankářkou Arnoldovou. Poté mohla srovnat Kerrová, která však těsně minula bránu z malého vápna a vzápětí přišel brejk Anglie, který rozjela ziskem míče a jeho vyvezením výborně hrající Hempová a zakončující Alessia Russová.

Australanky se ale nesmějí utápět ve smutku příliš dlouho. V sobotu je čeká souboj o třetí místo se Švédkami a i bronz by byl pro australský fotbal stále historickým úspěchem. Angličanky čeká nedělní finále proti Španělsku.

Konec! Fotbalistky Anglie poprvé v historii postupují do finále mistrovství světa! Austrálie musí vzít zavděk soubojem o bronz proti Švédkám. Matildas tak stále mohou dosáhnout historického úspěchu, byť teď jsou domácí hráčky hodně smutné.

90+7

Konec zápasu.

90+6

Kerrová nemohla dosáhnout na dlouhý nákop. Míč doputoval až k anglické brankářce Earpsové a ta už pospíchat nebude.

90+5

Chloe Kellyová ještě dostala žlutou kartu za zdržování. Zakopla míč.

90+4

Caitlin Foordová získala míč a pak se snažila vysunout Steph Catleyovou. Tu si však výtečně pohlídala Lauren Hempová, která hraje skvělý zápas. Ještě se pak nechala faulovat u rohového praporku.

90+3

Střídající Alex Chidiacová spadla v pokutovém území po souboji s Keirou Walshovou. Domácí hráčky si žádaly penaltu, ale na tu to zřejmě nebylo.

90+1

Hlavní rozhodčí nastaví zápas o šest minut!

90

Střídání v týmu Anglie:
ze hřiště odchází Ella Tooneová, přichází Niamh Charlesová.

88

Střídání v týmu Austrálie:
ze hřiště odchází Katrina Gorryová, přichází Alex Chidiacová.

87

Střídání v týmu Anglie:
ze hřiště odchází Alessia Russová, přichází Chloe Kellyová.

86

86. Další pohled na gól Russové.

86

86. Alessia RUSSOVÁ - 1:3

86

Anglie právě vstřelila branku!
Lionesses trestají z brejku a je asi rozhodnuto! Laurem Hempová získala balón na půlce. Pak ho sama vyvezla dopředu a nahrála za obranu ALESSII RUSSOVÉ, kterou neuhlídala Catleyová a Russová zamířila z pravé strany šestnáctky ke vzdálenější tyč. Na tváři Sam Kerrové se objevují slzy. Australská kapitánka měla před malou chvíli na noze vyrovnání, ale místo toho je to 1:3.

85

85. Tutovka Kerrové, která netrefila z malého vápna.

85

Tony Gustavsson na australské lavičce se drží za hlavu! Earpsová vyboxovala centr z rohového kopu přímo k Samantě Kerrové, která míjí bránu z hranice malého vápna! Neuvěřitelné.

85

Roh pro Austrálii. Domácí hráčky ze sebe vyhrabaly poslední zbytky energie a tlačí se za vyrovnáním!

83

Další šance Matildas! Přízemní střelu Cortney Vineové z pravé strany vyrazila Earpsová a klíčové bylo, že dobíhající van Egmondovou nepustila k dorážce Carterová!

82

82. Hlavička Kerrové.

82

Tohle byla dobrá šance! Mary Fowlerová odcentrovala na Samanthu Kerrovou, která se odpoutala od Greenwoodové a sama před Earpsovou se dostala k hlavičce. Míč ale poslala nad bránu!

81

Jasné posílení ofenzivy. Stoperku Clare Polkinghorneovou nahradila ofenzivní záložnice či útočnice Emily van Egmondová.

80

S centrem Lucy Bronzeové z pravé strany si poradila Arnoldová. Bude se střídat na domácí straně.

79

Rychlonohá Cortney Vineová se dostala s míčem z pravé strany do šestnáctky. Tam způsobila rozruch, ale Angličanky se definitivně ubránily, když centr Kerrové nepustily k Foordové.

78

Na roh Alex Greenwoodové si naskočila kapitánka Millie Brightová. Dnes už jednou zakončovala z podobné pozice, ale tentokrát nehlavičkovala tak nebezpečně.

77

Z větší vzdálenosti střílela také Alessia Russová. Několikrát tečovaný míč bránu netrefil, ale bude z toho roh.

76

Georgia Stanwayová to vyzkoušela z velké dálky. Mířila ale vysoko nad.

75

Otázkou je, s čím teď přijdou Australanky. Opět jsou v situaci, kdy musejí dotahovat a času už zas tolik neschází.

72

Střídání v týmu Austrálie:
ze hřiště odchází Hayley Rasová, přichází Cortnee Vineová.

71

71. Lauren HEMPOVÁ - 1:2

71

Anglie právě vstřelila branku!
Obrovská chyba, která může být pro Australanky osudná! Ellie Carpenterová si hlídala míč před LAUREN HEMPOVOU a zřejmě očekávala, že si pro něj půjde brankářka Arnoldová. Ta ale nevyběhla, Hempová se pak natlačila před Carpenterovou a poslala balón kolem australské gólmanky do sítě. Anglie vede 2:1 a zase míří do finále!

70

70. Hlavičce Russové scházely decimetry.

70

Lionesses šly málem podruhé do vedení! Centr Lauren Hempové od brankové čáry si našla Alessia Russová, jejíž hlavička skončila možná 20 centimetrů vedle levé tyče z pohledu brankářky!

69

Domácí nyní vystrašila centrem z pravé strany Lucy Bronzeová. Arnoldová na míč nedosáhla a může být ráda, že nesměřoval do brány a také, že na zadní tyči nebyla žádná z Angličanek.

68

Zápas tedy dostal nový ráz. Vyrovnávací gól vlil novou energii do publika i domácích hráček.

67

Roh Angličanky přežily. O chvíli později si Sam Kerrová naskočila na centr z hloubi pole a dokázala balón hlavou zahrát. Tentokrát šel míč do Earpsové, která ho pokryla.

65

Publikum obrovsky ožilo a namlsaná je také Samantha Kerrová. Ta se tlačila do další šance a po skluzu Carterové budou Australanky zahrávat roh.

63

63. Samantha KERROVÁ - 1:1

63

Austrálie právě vstřelila branku!
Wow! Tak takhle hraje hvězda domácího výběru! SAMANTHA KERROVÁ si vzala míč na půlce hřiště a s Foordovou postupovala do situace 2 na 2. Australská kapitánka si vystačila sama. Z nějakých 25 metrů vypálila a nádherná rána skončila pod břevnem brány marně plachtící Earpsové – 1:1.

62

Centr Mary Fowlerové zablokován. Australanky ale zůstávají u míče a publikum cítí, že možná přichází čas vzrůstajícího tlaku Matildas.

61

Sam Kerrová zpracovala míč pro Caitlin Foordovou. Ta ji vrátila do levého křídla a Kerrová už centrovala dobře. Obránkyně Anglie si ale poradily s nabíhajícími hráčkami.

61

Hodina hry za námi. Angličanky zatím mají do finále stále o gól blíže.

60

Steph Catleyová přetáhla centr z levé strany. Matildas zatím schází lepší finální fáze.

59

Kerrová to myslela dobře s průnikovou přihrávkou doleva. Caitlin Foordová to ale nečekala a startovala až v momentě, kdy její spoluhráčka přihrávku vysílala.

58

Po rohu Greenwoodové hlavičkovala asi o metr vedle pravé tyče Millie Brightová! To byla dobrá šance Lvic.

57

57. Pěkná střela Hempové, která prověřila Arnoldovou.

57

Velmi pohotová střela Lauren Hempové, která si před pokutovým územím dobře připravila balón a vyslala na bránu jedovatou ránu. Mackenzie Arnoldová zasáhla u své levé tyče a vyrazila míč na roh!

56

Lucy Bronzeová faulovala bránící Clare Polkinghorneovou. Balón pro Australanky.

56

Catleyová zkusila zrychlit hru pasem na Kerrovou, ale až k té míč neprošel. Angličanky se zatím v pohodě brání.

54

Australanky pokazily nadějný přechod do útoku. Rasová nahrávala Carpenterové příliš prudce a hráčka Lyonu tohle nemohla stihnout.

53

Angličanky chvíli držely míč na útočné polovině. Přihrávka Keiry Walshové nakonec nenašla adresáta a kope se od brány Arnoldové.

51

Po rohovém kopu Alex Greenwoodové balón jen propadl pokutovým územím a nakonec opustil hrací plochu.

51

Polkinghorneová netrefila míč a pustila ho za sebe. Zastoupit ji musela Huntová, která před Tooneovou hrála na roh.

50

Sam Kerrová sklepla míč pro Mary Fowlerovou. Ta možná prováhala ideální čas k zakončení a po jejím přiťuknutí se pak nedostala ke střele ani Gorryová.

49

Australanky přidávají. Z pravé strany centrovala na zadní tyči Hayley Rasová. Caitlin Foordová však hlavičkovala v záklonu a jen poslala míč do náruče Earpsové.

48

Katrina Gorryová udržela v těžké pozici míč a nakonec ho dokázala předat svým spoluhráčkám.

47

Centr Carpenterové z pravé strany hledal Sam Kerrovou. Anglické obránkyně si ji pohlídaly a balón sbírá Earpsová.

46

Rasová vystihla anglickou rozehrávku. Na pravém křídle se nakonec nepokusila uniknout Greenwoodové a zklidnila hru přihrávkou do středu.

46

Jdeme do druhého poločasu. Zatím je to beze změn v sestavách. Uvidíme, co vymyslel australský trenér Gustavsson. Domácí tým potřebuje být nebezpečnější směrem dopředu.

46

Začal druhý poločas.
Statistiky po 1. poločase:
Držení míče – 37 % : 63 %
Střely na bránu – 1:2
Střely mimo – 0:2
Rohy – 3:2
Po prvním poločase jsou lehce blíže k finále Angličanky. Ty se po celou dobu snažily více hrát a tvořit, zatímco Austrálie spoléhala zejména na rychlé protiakce. Domácí brankářka Arnoldová si po deseti minutách připsala vynikající zákrok proti šanci Stanwayové, ovšem ve 36. minutě už byla bezmocná. Ella Tooneová se totiž po zpětné přihrávce Russové trefila přesně do šibenice. Po změně stran asi můžeme očekávat ofenzivnější taktiku domácích Matildas.

45+1

První poločas skončil.

45+1

Dobrý centr Steph Catleyové z levé strany. Před bránou Anglie byly dvě hráčky Austrálie, ale k hlavičce se žádná nedostala.

45+1

První poločas bude nastaven o jedinou minutu.

45

Nakonec závar, po němž hlavičkovala Mary Fowlerová. Ani její pokus však anglická obrana nepustila na Earpsovou přímo a brankářka Manchesteru United už pak jen stahovala ze vzduchu lehký balón.

45

Nákop Gorryové směřoval na zadní tyč, kde už byla Caitlin Foordová. Balón přizvedla na roh Bronzeová.

43

K centru Daliové se sice prodrala Lauren Hempová, ale jen proto, že přistrčila obránkyni. Zákrok Arnoldové už tedy byl zbytečný. Pískán útočný faul.

42

Fowlerová se pokusila přenést hru napravo na Hayley Daliovou. Ta balón na hrací ploše nedostihla a bude se jen kopat od anglické brány.

41

Zajímavá souhra Hempové s Daliovou. Poslední přihrávku už ale Hempová na hrací ploše nedostihla.

40

Střely na bránu – 1:2

39

Australanky se dostaly do pozice, kdy ztrácejí a budou nám muset více ukázat, co umějí směrem dopředu.

38

Z dálky to vyzkoušela Katrina Gorryová. Její střela nebyla špatná, letěla ale na střed brány a Earpsová balón zkrotila.

36

36. Ella TOONEOVÁ - 0:1

36

Anglie právě vstřelila branku!
Nádherná akce Lvic z Anglie! Rachel Daliová vhodila aut na Lauren Hempovou. Ta balón udržela a sklepla na Alessiu Russovou, která měla balón téměř u brankové čáry. Z této pozice dokázala najít prostor pro zpětnou přihrávku na ELLU TOONEOVOU, jenž z levé strany pokutového území trefila vzdálenější horní roh brány. S tím Arnoldová těžko mohla něco dělat.

36

Rachel Daliovou na chvíli zastavila Hayley Rasová, která se dobře vrátila a ukopla míč do zámezí.

35

Jess Carterová přečetla pokus Australanek o dlouhou přihrávkou a skvěle míč zalepila před Foordovou.

34

Angličanky kombinovaly před pokutovým územím. Nyní je už jejich soupeřky vytlačily k půlce.

33

Zajímavě vypadající protiútok Australanek. Haley Rasová dotáhla míč k pokutovému území. Pak nahrála doprava Ellie Carpenterové, které šlo před bránu hned několik spoluhráček. Carpenterová však dala do centru moc velkou razanci a nikoho tak nenašla.

32

Ve standardkách mohou být Australanky velmi nebezpečné. Mají vysoké stoperky a také další hráčky, kteří se umějí před bránou orientovat.

30

Hra byla na chvíli přerušena, protože v hlavičkovém souboji schytala ránu Lucy Bronzeová. Pravá obránkyně Barcelony ale bude v pořádku.

29

29. Šance Rasové po rohu.

29

Míč před bránu poslala levačka Catleyové. Balón přizvedla Polkinghorneová na zadní, kde byla Hayley Rasová. Její nebezpečnou střelu srazila na roh Lucy Bronzeová, která tak pomohla brankářce!

29

Rachel Daliová hodně tvrdě dohrála Caitlin Foordovou. Je z toho roh pro Matildas.

28

Australanky nechtějí udělat chybu. Huntová mohla na půlce v pohodě hrát na Carpenterovou, ale raději zvolila malou domů na brankářku.

27

Angličanky se zatím poměrně dobře vyrovnávají s bouřlivou atmosférou, která jde v jejich neprospěch. Drtivá většina tribun samozřejmě žene Austrálii. Anglii podporuje možná 1500 fanoušků v jednom z rohů stadionu.

26

Po centru Bronzeové od pravé postranní čáry zasáhla jistě Mackenzie Arnoldová, která si pro balón došla a stáhla si ho do rukavic.

25

Dlouhý nákop Steph Catleyové sebrala do rukavic Mary Earpsová. Ta může rozehrávat výhozem.

24

Píská se po nedovoleném zákroku Jess Carterové na Samanthu Kerrovou. Ta trefila svou klubovou spoluhráčku z Chelsea vysokou nohou.

23

Hraje se s velkým nasazením. Ella Tooneová trefila ve středu hřiště skluzem domácí pracovitou záložnici Katrinu Gorryovou, která se dostala k balónu o něco rychleji.

21

Alessia Russová měla míč na levé straně šestnáctky. Proti několika Australankám si ale nedokázala najít prostor pro zakončení. Pak následovala střela z dálky, kterou ukryla v rukavicích Arnoldová.

20

Nyní si Stanwayová nerozuměla s Bronzeovou. Míč končí v autu.

19

Můžeme konstatovat, že Angličanky zatím chtějí více hrát. Míč mají častěji na kopačkách a už se také dostaly do nebezpečného zakončení. Australanky spíše vyčkávají na své příležitosti.

18

Rozběhnutou Foordovou postrčila Lucy Bronzeová. Domácí hráčky rozehrávají téměř z půlky hřiště.

17

17. Russová zakončovala do boční sítě.

17

Hampová vyhrála hlavičkový souboj pro Tooneovou, která balón sklepla doprava pro Alessiu Russovou. Čerstvá posila Arsenalu pálila do boční sítě.

17

Další ofenzivní pokus Australanek na pravé straně, kde má domácí tým šikovné hráčky. Nahrávka Carpenterové na křídelnici Rasovou však byla dlouhá a tak se bude kopat od brány Albionu.

16

Alex Greenwoodová nyní musela předskočit Hayley Rasovou a odehrát před australskou křídelnicí míč do autu.

15

Proti napadající Fowlerové musela rozehrávat Earpsová. Brankářka Lvic to zvládla a poslala míč obránkyni Greenwoodové.

13

Po rohu Greenwoodové se dostala do zakončení Rachel Daliová. Ta ale nemířila přesně.

13

Rachel Daliová hledala krásným pasem na zadní tyč nabíhající Lucy Bronzeovou. Před ní balón odehrála na roh Catleyová.

11

Alex Greenwoodová sestřelila hodně ostrým skluzem Samanthu Kerrovou! Anglická obránkyně dostala žlutou kartu. Kerrová je naštěstí pro matildas v pořádku.

11

Po následném rohu se míč pohyboval po pokutovém území Austrálie. Nakonec vypálila nepřesně Lauren Hempová.

10

10. Domácí brankářka Arnoldová zachránila při šanci Stanwayové.

10

Obrovská šance Anglie! Na krásný pas od levé postranní čáry si naběhla Georgia Stanwayová, kterou před sebe pustila Claire Huntová. Záložnice Bayernu Mnichov byla už sama před Arnoldovou, která její zakončení vykopla pravou nohou na roh!

9

Australanky nechávají Angličanky kombinovat na půlce a vyčkávají. Zřejmě budou spoléhat především na rychlý přechod do útoku.

7

7. Kerrová v první šanci. Jednalo se ale o ofsajd.

7

Samantha Kerrová ve velké šanci! Z úniku mířila do nohou Mary Earpsové. Případný gól by ale stejně neplatil, domácí útočnici byl nakonec domávnut ofsajd, v němž skutečně byla.

6

V klidu rozehrávající Angličanky vystrašila Caitlin Foordová, která z ničeho nic vystartovala do presinku a málem soupeřkám sebrala míč.

5

Brankářka Mackenzie Arnoldová se dotkla míče po malé domů a to vyvolalo mezi fanoušky obrovský ohlas. Arnoldová je totiž po penaltovém rozstřelu proti Francii téměř národní hrdinkou.

5

Kyra Cooneyová-Crossová se pokusila nastartovat na levém křídle působící Caitlin Foordovou. Ta ale nestihla míč na hřišti.

4

Začátek asi bude oťukávací a opatrnější. Nyní se snaží rozehrát akci anglické Lionesses.

3

K Ellie Carpenterové rychle přistoupila Alex Greenwoodová, která odpálila míč do autu. Vhazuje krajní obránkyně Olympique Lyon.

1

Také domácí poprvé u míče a Sam Kerrová dostala ve středu hřiště od Keiry Walshové na vědomí, že na ni Angličanky nebudou brát žádné ohledy. Píská se šlapák záložnice Barcelony.

1

A jedeme! Úvodní rozehrávku měly Angličanky. Ty si tedy osahají míč jako první. Mají bleděmodré dresy, Australanky ve žlutozeleném.

1

Utkání právě začalo.
Už samotné hymny měly vynikající atmosféru. Předpokládám, že divákům i hráčkám přejel mráz po zádech. Doufejme, že se to přenese i do samotného utkání, které bude stát za to.
Nyní už nastupují na hrací plochu vyprodaného stadionu aktérky zápasu vedené americkou hlavní rozhodčí Tori Pensovou. Zazní národní hymny obou zemí.
Na stadium Stadium Australia v Sydney se vše připravuje k největšímu zápasu australské fotbalové historie. Ve hře je postup do finále Mistrovství světa. Velký den je to samozřejmě i pro Angličanky. Ty vědí, jaké je to vyhrát velkou trofej. Podařilo se jim to na ME, ale finále MS rovněž nikdy nehrály.

Angličanky mají na střídačce opravdu úspěšnou ženu. Nizozemka Sarina Wiegmanová je bývalou fotbalistkou a reprezentantkou své země. V letech 2016 až 2021 pak trénovala národní tým Oranjes a v roce 2017 svou zemi dovedla k historickému titulu mistryň Evropy a o dva roky později také ke stříbrným medailím na světovém šampionátu. V roce 2021 převzala Anglii, se kterou v minulém roce získala zlato na domácím EURU. Nyní může Angličankám pomoci také k premiérovému finále MS a možná k nejcennějšímu kovu.
Úvodní sestavy:

Austrálie: Arnoldová – Carpenterová, Huntová, Polkinghorneová, Catleyová – Rasová, Gorryová, Cooneyová-Crossová, Foordová – Kerrová (C), Fowlerová.
Náhradníci: Lyd. Williamsová, Micahová – Ch. Grantová, Nevinová, Chidiacová, Luiková, van Egmondová, Wheelerová, Yallopová, Simonová, Vineová.
Trenér: Tony Gustavsson

Anglie: Earpsová – J. Carterová, Brightová (C), Greenwoodová – Bronzeová, Stanwayová, Walshová, Tooneová, Dalyová – Russová, Hempová.
Náhradníci: Hamptonová, Roebucková – Charlesová, Kellyová, E. Morganová, Wubbenová-Moyová, Coombsová, Nobbsová, Zelemová, Englandová, Robinsonová.
Trenér: Sarina Wiegmanová

Rozhodčí: Pensová (USA) – Mayová (USA), Renschová (SUR).

Australský trenér Tony Gustavsson udělal oproti čtvrtfinále s Francií dvě změny v základní sestavě. Ta první fanoušky Matildas rozhodně potěší, neboť poprvé vyběhne od začátku utkání na trávník uzdravená Samantha Kerrová – jedna z největších hvězd MS. Ta nahradila v zahajovací jedenáctce Emily van Egmondovou. Problémem naopak může být vypadnutí střední obránkyně Alanny Kennedyové, kterou vyřadila nemoc. Tu v sestavě nahradí zkušená Clare Polkinghorneová. Se 156 reprezentačními starty australská rekordmanka. Na MS však tato stoperka pouze střídá v závěrech duelů.
V dubnu se oba týmy utkaly v přátelském utkání v anglickém Brendforfu a Australanky zvítězily 2:0. Svou třídu tehdy ukázala Samantha Kerrová, která v první půli otevřela skóre a po změně stran asistovala u trefy Charlotty Grantové.
Austrálie:
Matildas totálně pobláznily celou Austrálii. Po penaltovém thrilleru proti Francii postoupily poprvé v historii do semifinále MS a mohou tak snít o historickém medailovém úspěchu. Zmíněný souboj s Francií byl v místní televizi nejsledovanějším sportovním pořadem od vystoupení legendární běžkyně na 400 m Cathy Freemanové na OH v Sydney v roce 2000. Lidé pak utkání sledovali také na různých veřejných místech po celé zemi. Fanoušci na své hrdinky následně čekaly třeba na letišti v Sydney nebo před hotelem.

Australanky to přitom neměly snadné už s postupem do skupiny. Situaci jim ještě zkomplikoval fakt, že na jednom z posledních tréninků před šampionátem se zranila jejich kapitánka a největší hvězda Samantha Kerrová z Chelsea. Matildas vstoupily do turnaje výhrou 1:0 nad Irskem, ale poté si zkomplikovaly situaci porážkou 2:3 od Nigerie a najednou byly v situaci, kdy k postupu musely porazit úřadující olympijské vítězky z Kanady. Utkání o bytí či nebytí však zvládly fantasticky a výsledkem 4:0 poslaly domů své soupeřky. V osmifinále pak australské hráčky zdolaly 2:0 Dánsko – mimochodem na posledních deset minut už naskočila i uzdravená Kerrová. A pak přišlo zmíněné drama s Francií, které i přes velmi zajímavý průběh nepřineslo gól ani v prodloužení. A penalty nabídly obrovské drama. Jednou z národních hrdinek nakonec byla brankářka Mackenzie Arnoldová, která soupeřkám tři pokusy chytila a poslední francouzská penalta pak skončila na tyči. Sama Arnoldová navíc mohla v páté sérii rozhodnout, ovšem napálila tyč. Až v desáté sérii tak rozpoutala obrovské oslavy po celé Austrálii Cortnee Vineová.

V semifinále už mohou Australanky počítat i s kapitánkou Samanthou Kerrovou. Ta odehrála poslední desetiminutovku osmifinále a proti Francii hrála od 55. minuty. V rozstřelu pak proměnila svou penaltu. Pro semifinále bude hvězda z obalu hry FIFA 23 rovněž k dispozici, otázkou je, na jaký časový úsek ji švédský kouč Tony Gustavsson využije. Ten v ofenzivě spoléhá také na šikovné a pracovité Caitlin Foordovou (Arsenal), Hayley Rasovou (Real Madrid) či teprve 20letou Mary Fowlerovou (Man. City). Motorem záložní řady je Katrina Gorryová ze švédského Vittsjö, která uběhla největší vzdálenost ze všech účastnic MS. Jistotu v defenzivě dodávají pravá obránkyně Lyonu Ellie Carpenterová, stoperka Alanna Kennedová z Manchesteru City či levá obránkyně Steph Catleyová z Arsenalu.
Anglie:
Angličanky se loni konečně dočkaly první velké trofeje, když před domácími fanoušky ovládly Mistrovství Evropy. Z MS si Lvice dosud nejlépe přivezly bronz, který vybojovaly v Kanadě v roce 2015. Nyní mají obrovskou šanci získat další cenný kov ze světové scény a svěřenkyně nizozemské trenérky Sariny Wiegmanové samozřejmě sní o zlatu.

Na probíhajícím MS ovládly Angličanky svou skupinu D. Haiti i Dánky zdolaly jen těsně 1:0, ale na závěr se rozjely proti Číně, kterou deklasovaly 6:1. V osmifinále nedokázaly v ofenzivě vyzrát na bojovné Nigerijky. V závěru normální hrací doby se navíc nechala hloupě vyloučit talentovaná ofenzivní hráčka Lauren Jamesová, která šlápla ležící protihráčce Alozieové na zadnici a po intervenci VAR obdržela červenou kartu. Anglie tak musela zvládnout celé prodloužení o deseti, ovšem utkání došlo za bezgólového stavu až do penalt, v nichž byly mistryně Evropy úspěšnější. ve čtvrtfinále hráčky Anglie s Kolumbií inkasovaly jako první, ovšem ještě v nastavení první půle po chybě brankářky srovnaly a v 63. minutě dovršila obrat čerstvá posila londýnského Arsenalu Alessia Russová.

V semifinále bude Anglii stále scházet potrestaná Jamesová, která je přitom se třemi zásahy jejich nejlepší střelkyní na turnaji a přidala takés tejný počet asistencí. Hráčka Chelsea dostala za svou osmifinálovou klukovinu stop na dvě utkání a hrát tak bude moci až závěrečný medailový duel. Dvakrát se pak na šampionátu trefily Lauren Hempová (Man. City) a již zmíněná Alessia Russová. Jasnou brankářskou jedničkou je 30letá Mary Earpsová z Manchesteru United, roli kapitánky pak zastává stoperka Chelsea Millie Brightová. Hodně zajímavou a důležitou hráčkou je pak Rachel Dalyová. Ta v Aston Ville zastává hlavně roli hrotové útočnice s bilancí jednoho gólu na zápas. Reprezentační trenérka ji ale často využívá na pozici levé obránkyně a také tam si Dalyová vede výborně.
Vítám tu všechny fotbalové fanynky a fanoušky! Celá Austrálie momentálně žije fotbalem! Domácí Matildas se na domácím světovém šampionátu žen probojovaly poprvé v historii do semifinále. Tam se jim postaví do cesty úřadující mistryně Evropy z Anglie. Utkání se bude hrát před beznadějně vyprodaným Stadium Australia v Sydney, který pojme zhruba 75 000 fanoušků. Úspěšnější z tohoto souboje se ve finále utká se Španělskem, poraženého čeká duel o bronz se Švédkami.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:00.

Austrálie – Anglie

1:3

konec (0:1)

Zpět na online

Branky: 63. Kerrová – 36. Tooneová, 71. Hempová, 86. Russová

Karty:   11. Greenwoodová (ENG), 90+5. Kellyová (ENG)

Držení míče: 45 % : 55 %.
Střely na branku: 5:5. Střely mimo: 2:6. Rohy: 6:5. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 4:11.

Austrálie: Arnoldová – Carpenterová, Huntová, Polkinghorneová (81. van Egmondová), Catleyová – Rasová (72. Vineová), Gorryová (88. Chidiacová), Cooneyová-Crossová, Foordová – Kerrová (C), Fowlerová.
Náhradníci: Lyd. Williamsová, Micahová – Ch. Grantová, Nevinová, Luiková, Wheelerová, Yallopová, Simonová.

Trenér: Tony Gustavsson

Anglie: Earpsová – J. Carterová, Brightová (C), Greenwoodová – Bronzeová, Stanwayová, Walshová, Tooneová (90. Charlesová), Dalyová – Russová (87. Kellyová), Hempová.
Náhradníci: Hamptonová, Roebucková – E. Morganová, Wubbenová-Moyová, Coombsová, Nobbsová, Zelemová, Englandová, Robinsonová.

Trenér: Sarina Wiegmanová

Rozhodčí: Pensová (USA) – Mayová (USA), Renschová (SUR)

Diváci: 75 784