Menu

Další

Olympijské hry - OH - Cyklistika BMX

Finále Freestyle (ženy)

konec

01.08.2021, 03:10 • Ariake Urban Sports Park • Adam Kodet

Konečné pořadí:

1. Charlotte Worthingtonová (GBR) 97,50 bodů
2. Hannah Robertsová (USA) 96,10
3. Nikita Ducarrozová (SUI) 89,20
4. Perris Benegasová (USA) 88,50
5. Natalya Diehmová (AUS) 86,00
6. Lara Lessmannová (GER) 79,60
7. Minato Oikeová (JPN) 75,40
8. Macarena Perezová Grassetová (CHI) 73,80
9. Jelizaveta Posadskichová (ROC) 63,00 (04:18:56)
S těmito slovy se s vámi loučím, ale nikam nechoďte a užijte si také následující závod mužů, který přinese ještě násobně složitější a méně uvěřitelné kousky.
Fantastické vyvrcholení dnešního prvního finálového závodu ve freestyle BMX přináši senzační triumf Britky Charlotte Worthingtonová, který uchvátila rozhodčí svoji druhou jízdou. Navíc přidala dechberoucí 360 backflip na druhém skoku, který v soutěži předvedla jako první žena v historii. Vystřihla i další dvě salta, jedno vpřed a jedno vzad a těsně před limitem tam ještě na rampě poslala flair, tedy salto vzad a zároveň otočku o 180 stupňů. Bývalá šéfkuchařka tedy namíchala absolutně nadpozemsky kvalitní jízdu. Neskutečná práce, maximální nasazení a riziko vyneslo Charlotte 97,50 bodů a překonání první jízdy Hannah Robertsové o bod a čtyři desetiny. Několikanásobná světová šampionka rozhodně byla schopná ještě zlato uzmout pro sebe, už léta je nejlepší freestyle bikerkou planety. Jenže hned na druhém triku udělala chybu na dopadu, nevešla se na další rampu a pak jízdu zabalila, protože už by jí stejně nevynesla dostatek bodů.

Bronz bere Švýcarka Nikita Ducarrozová, která tak k letošní nedávné medaili z MS přidává i olympijský cenný kov. Druhá z Američanek a velká medailová adeptka Perris Benegasová vyšla naprázdno a odveze si z Tokia brambory, ve druhé jízdě ji chyběl možná jeden složitější trik, jedno salto, které by jí na Nikitu dotáhlo. Nakonec ztratila na bronz pouze 7 desetin bodu. Ale všechny bikerky ukázaly fantastické jízdy a myslím, že přesvědčili diváky, že freestylové sporty na Olympijské hry zkrátka patří.

Závod právě skončil!

Ne, Hanna Robertsová zlato nezíská! Věděla, že musí zajet jízdu na hranici svých možností a hlavně bez chyby. Na první rampě ukázala 360tku s barspinem a přes box přeletěla s dvojitým tailwhipem, ale trik přetáhla, skoro se zastavila a nedokázala vyskočit na další rampě. Sama tedy jízdu zabalila a přenechává senzační zlato Charlotte Worthingtonové!

9

Poslední jízda ženského finále a Hannah Robertsová s útokem na zlato. Dokáže americká favoritka překonat fantastický výkon Britky Charlotte Worthingtonové?

8

Bohužel ne! Švýcarka má jistý bronz, Benegasová obdržela pouze 88,50 bodů a na medaili jí chybí 7 desetin bodu. Stačil jeden backflip. Američanka v obětí Ryana Nyquista, další velké legendy tohoto sportu, ale je zklamaná.

8

Přichází však jen jednoduchý barspin, který chtěla ještě s něčím zkombinovat, ale nestihla to. Na závěr pouze tabletop a toboggan a kombinace tire grabu a turndownu. Salto nepřišlo, ale bude to stačit na Nikitu?

8

Další kombinace barspinu a tobogganu vypadala skvěle, kombinace Perris jsou opravdu originálně vymyšlené. Následně ale přidává jen základní can-can a x-up, následuje suicide no hander. Jestli přijde nějaký flip, medaile by z toho měla být.

8

Kombinace tire grabu a tobogganu v podání Američanky, velmi agresivní turndown a one footer one hander na spine. Zatím tomu chybí nějaká bomba, který by její jízdu odpálila někam výš.

8

Perris Benegasová už získala pár velkých medailí a o jednu z nich se pokusí i tady v Tokiu. Začíná Front tire grabem a pokračuje 360tkou na dalším skoku.

7

Následuje naplno protažený x-up a poté 360 otočka s x-upem! Nikita chce jízdu ještě vyšperkovat a zabojovat o ten bronz! Barspin vyšel dobře, ale u následné 540tky bohužel padá. Musí jí stačit 89,20 bodu z první jízdy a o placku už ji může připravit jen jízda Perris Benegasové.

7

Nikita Ducarrozová její začíná druhý run vysokým no handerem a 360 can-canem. Přidává 270 Alley op a další no hander přes spine.

6

Trenér Charlotte a bývalý vynikající jezdec BMX Jamie Bestwick klečí a klaní se své svěřenkyni, protože to, co předvedla, bylo opravdu nadlidské.

6

97,50 bodu za nadpozemskou jízdu, kterou předvedla Charlotte Worthingtonová! Jasný útok na zlato a Hannah Robertsová se bude muset hodně obracet, aby tohle ještě překonala. Možná to ani není v jejích silách.

6

Charlotte tam sype trik za trikem, ještě by nebylo skoku nebo transferu, při kterém by něco nepředvedla. Přidala lookback, vysoký wall tap a 360 přes spine. Parádní představení Charlotte korunuje fantasticky provedeným frontflipem a neskutečně tam stihla poslat ještě flair, bez respektu a jediné chybičky. Za tuhle jízdu by se nemusel stydět kdejaký mužský biker!

6

Britka je sama z toho, že se jí to povedlo, nadšená a pokračuje v perfektním výkonu. Naprosto čistě provedený turndown a tabletop, krásně vysoký no hander transfer a obrovsky vysoký a neskutečně dlouhý wall ride! Na tohle se kouká opravdu parádně.

6

WOW! Charlotte Worthingtonová to dokázala a po úvodním wall tapu a čistém backflipu přes spine tam zandala neskutečný 360 backflip, což předvedla v soutěži jako první žena v historii. Takhle se útočí na olympijské zlato!

5

Zkusila one hand tabletop, ale nepovedl se úplně stoprocentně a i když tam Natalya poslala ještě footplant, jednu 360 a další tabletop, stačí to jen na 80,50 bodů. Australanka nepředvedla ani jeden flip, i když ho v repertoáru má a neskončí lépe než čtvrtá. A to ji Perris rozhodně bude chtít ještě překonat.

5

Znovu tail tap, který tady žádná žena nepředvádí a toboggan přes spine rampu. Pak nabrala rychlost, ale přes box přeletěla jen s dalším no handerem, navíc jí na další rampě nevyšel barspin, tohle asi nebude zlepšení pro Australanku.

5

Natalya Diehmová začala jízdu opět tailwhip transferem z hloubi parku. Pokračuje opět tobogganem přes roh a no hander transferem, stejně jako při první jízdě. Zřejmě jí věří a hodlá ji ještě vyšperkovat.

4

Lara pokračuje v duchu své první jízdy, sype z rukávu množství menších triků, jako třeba front tire grab, seat grab bebo can-can. Opět předvedla i kombinaci x-upu do turndownu a následný nac-nac. Pokusila se i o kraťoučký nose manual, zase se jí povedl její signature footplant do can-canu, tentokrát lépe provedený než v první jízdě. Vyšel i barspin do disasteru, krátký manual a na závěr no footer can-can. V podstatě stejná jízda jako v prvním kole, zaplacená o 1,60 bodu méně. Lara zůstává na svém, ale je velmi spokojená, předvedla to nejlepší, co v ní je.

4

Lara Lessmannová v první jízdě předvedla velké množství menších triků, přidá k nim něco většího? Startuje E.T. přes spine a x-upem do can-canu na druhém skoku.

3

Přidává vysoký tabletop a taky krásný backflip! Pak jí ale dvakrát nevyšel rozjezd, trošku se ztratila a i když na závěr ukázala ještě jeden tailwhip, na super výsledek to stačit nebude. 73,80 pro bodů Macarenu a zařazuje se hned za Japonku.

3

Macarena Perezová Grassetová se potřebovala zlepšit a zřejmě se to povede. Chilanka totiž oproti první jízdě zvládla první dva skoky, začala tobogganem na prvním a no handerem na druhém skoku.

2

X-up, front tire grab, 360 čistá přes box a tabletop, to je výčet triků, kterými Japonka pokračuje v jízdě. Přes spine rampu si ještě dovolila pěkný turndown, přidává no hander transfer a tailwhip, při kterém jí sjela noha z pedálu. Oikeová si jízdu parádně užila, předvedla svůj nejpovedenější run i v součtu s kvalifikací a inkasuje za něj 75,40 bodů.

2

Naopak Minato Oikeová svůj první run vylepší. Tentokrát totiž odjela své první dva triky, tedy toboggan a následně backflip, ke kterému tedy tentokrát ten x-up raději nepřidala, protože nebyla dost vysoko.

1

Jelizaveta Posadskichová přetočila 360 barspin na druhém skoku a bohužel velmi tvrdě padá. Tvrdý úder do hlavy a Ruska je hodně otřesená. Ale sebrala se a pro diváky ještě ukázala jeden barspin. Svou první jízdu ale samozřejmě nevylepší.

Startují druhé finálové jízdy!

Výsledky 1. kola:

1. Hannah Robertsová (USA) – 96,10
2. Nikita Ducarrozová (SUI) – 89,20
3. Natalya Diehmová (AUS) – 86,00
4. Perris Benegasová (USA) – 81,20
5. Lara Lessmannová (GER) – 79,60
6. Jelizaveta Posadskichová (ROC) – 63,00
7. Charlotte Worthingtonová (GBR) – 38,60
8. Macarena Perezová Grassetová (CHI) – 24,40
9. Minato Oikeová (JPN) – 13,40

9

360 přes box, čistý backflip přes spine rampu, pak už to vypadalo, že jízdu jen dojede. Jenže na poslední rampě přidala ještě perfektní flair a na oslavu zahodila bike daleko od sebe. Tohle je možná jízda nové olympijské šampionky.

9

Další parádní tailwhip přes spine rampu a k tomu backflip s barspinem, zatím famózní představení Američanky.

9

Druhá Američanka a největší favoritka na zlato Hannah Robertsová hned od začátku ukazuje, že dnes zřejmě nebude mít konkurenci. Začíná 360 barspinem a hned tam posílá double tailwhip na dalším skoku.

8

One footer one hander na centrální rampě, ale na další skok si správně nenajela, nevěřila si na suicide, a tak ukázala až can-can na další překážce. Slušně a čistě provedené triky, ale chyběla obtížnost, tohle na medaile Američance stačit nebude. 81,20 je pro Perris málo, bude muset ve druhé jízdě hodně přidat.

8

Perris Benegasová začala přeletem přes spine rampu bez triku, následuje čistá 360. Následuje pěkná kombinace tire grabu a x-upu a turndown na dalším skoku.

7

Pokračuje další 360tkou, barspinem přes box a pak skvělou otočkou o 540 v radiusu! Pak Švýcarka chtěla zkoušet no hander backflip, ale nakonec si to rozmyslela, řidítka nepustila a bylo to jen čisté salto vzad. Nakonec ještě stihla no hander a barspin, ale u obou triků to bylo lehce nedotažené. I tak ale Nikita za variabilitu a využití naprosto všech překážek dostává velmi slušných 89,20 bodů, to už se bude docela těžko překonávat. Jde do čela!

7

Nikita Ducarrozová má v cíli na virtuální tribuně asi nejvíc fanoušků a rodinných příslušníků, taky jediná jezdí ve velké motokrosové helmě. Ale začátek jízdy jí vyšel parádně, ukázala vysoký no hander a dál hned 360 can-can.

6

Adeptka na pódium Charlotte Worthingtonová si před startem v hlavě vizualizovala svou jízdu. Začíná z quarter pipe rampy vysokým wall ridem na rozjezd a přidává krásný a vysoký backflip. Pak se jako první žena v soutěži pokusila o 360 backflip! Jenže nevyšel jí dopad a padá k zemi. Jízdu alespoň dokončila, ukázala vysoké skoky a pár základních triků, ale spíš se šetří na druhou jízdu. Pokud ten 360 backflip dotáhne, může myslet vysoko.

5

Australanka pokračuje v krasojízdě, ukázala další tailwhip přes tu strmou spine rampu a taky si střihla čistý backflip, i když na dopadu si škrtla o hranu. One footer one hander, to jsme taky dnes ještě neviděli. Na závěr jízdy předvedla jednu 360tku a footplant přímo na rampě, krásná jízda zasloužěně zaplacena 86,00 body. Mohlo by to stačit i na medaili, ale Australanka sama není spokojena a cítí, že umí ještě víc.

5

Natalya Diehmová z Austrálie načíná svůj první run s širokým úsměvem. Začíná na rozdíl od ostatních přímo v parku ze země a hned tam posílá krásný tailwhip transfer. Pokračuje tobogganem přes roh a no handerem, slušným tabletopem a také přidává jako první tail tap, kdy se zastaví na zemi na zadním kole. Zatím skvělé a originální představení.

4

Parádně vysoký footplant navázaný dalším can-canem, barspin ukončila skvělým disasterem, to jsme ani včera mockrát neviděli. Na závěr ještě ukázala krátký manual a toboggan. Maximálně využitý čas a park a i když Laře chyběly velké triky a flipy, což je zřejmě způsobeno zmíněným zraněním, i tak dostává slušných 79,60 bodu a je spokojená.

4

Usměvavá Lara Lessmannová z Německa nedávno utrpěla zranění klíční kosti, ale i tak se dokázala připravit na jeden z vrcholů sezóny a v Tokiu startuje. Začala trikem E.T. a pokračuje nádherným can-canem a tobogganem na dalších dvou rampách. Parádní turndown, nac-nac a taky seat grab.

3

Macareně Perezové Grassetové nevyšel hned úvodní toboggan na prvním skoku, na druhém přidala slušně protažený no hander. Pak ale brzdí a vypadá to, že má nějaký problém kolem? Každopádně v jízdě nepokračuje, píše 24,40 bodu a i ona bude vzhlížet ke své druhé jízdě.

2

Minato Oikeová z Japonska vstoupila do svého finále s velkým respektem. Přes úvodní rampu přeletěla s tobogganem, na druhém se pukusila o backflip s x-upem, ale neustála tento trik a padá na dopadu! Zkontrolovala si, jestli je její bike v pořádku a už se v hlavě připravuje na druhou jízdu.

1

Jelizaveta Posadskichová jako první závodnice finále předvedla spíše průměrnou jízdu. Na úvodní rampě se neodhodlala k ničemu, na druhé tam pustila 360 barspin. Dalším vrcholem jízdy byl barspin do x-upu, jinak spíše projela a proskákala celý park. Rozhodčí to ocenili 63,00 body.

Závod právě odstartoval!
Startovní listina finále:

1. Jelizaveta Posadskichová (ROC)
2. Minato Oikeová (JPN)
3. Macarena Perezová Grassetová (CHI)
4. Lara Lessmannová (GER)
5. Natalya Diehmová (AUS)
6. Charlotte Worthingtonová (GBR)
7. Nikita Ducarrozová (SUI)
8. Perris Benegasová (USA)
9. Hannah Robertsová (USA)
V kvalifikačních jízdách závodnice záměrně nepředvedly úplně to nejlepší, co v nich je. Za prvé nechtěly riskovat případné pády, za druhé si zkrátka nechtěly vystřílet prach už první den a nechaly rezervu také pro rozhodčí. Dnes se tedy můžeme rozhodně těšit ještě na lepší podívanou než včera.

I tak ale kvalifikační jízdy o mnohém napověděly. Zvítězila největší favoritka Hannah Robertsová, která ukázala obrovskou čistotu provedení triků a vysokou obtížnost. Jízdy její reprezentační kolegyně Benegasové a Švýcarky Ducarrozové byly ale velmi konzistentní a obě dvě předvedly velkou variaci a originalitu triků. Robertsová to tak rozhodně nebude mít zadarmo a navíc se bude muset vypořádat s tlakem a očekáváním.
Výsledky kvalifikace:

1. Hannah Robertsová (USA) 87,70 bodu
2. Perris Benegasová (USA) 86,50
3. Nikita Ducarrozová (SUI) 83,55
4. Charlotte Worthingtonová (GBR) 81,50
5. Natalya Diehmová (AUS) 78,20
6. Lara Lessmannová (GER) 69,70
7. Macarena Perezová Grassetová (CHI) 67,90
8. Minato Oikeová (JPN) 61,45
9. Jelizaveta Posadskichová (ROC) 51,30
Favoritky

Mezi ženami bude největší aspirantkou na olympijské zlato Američanka Hannah Robertsová, úřadující světová šampionka z Montpellieru letos v červnu. Tam si dovolila předvést i trik zvaný flair, kde se biker otáčí najednou okolo dvou os. Z celkových čtyř MS, které se od roku 2017 konají oficiálně pod UCI, brala zlato hned třikrát. Jediný triumf jí vyfoukla v roce 2018 krajanka Perris Benegasová, kterou dnes taky uvidíme. Její doménou jsou hlavně velmi vysoké skoky.

Na medailových příčkách v červnu ve Francii skončily i Švýcarka Nikita Dacorrozová a bronzová Charlotte Worthingtonová z Velké Británie. Všechny čtyři největší aspirantky na medaile uvidíme v samém závěru dnešních jízd, protože skončily nejlépe v kvalifikaci. Ale pozor, medailistkami z MS v minulosti jsou i Němka Lessmannová a Chilanka Grassetová. Pole je tak vyrovnané, že je nesmírně těžké předpovídat, kdo se popere o cenné kovy.
Slovníček základních pojmů a triků:

Gap – překonání překážky, tzv. díry
Transfer – skok z jednoho druhu překážky či rampy na jinou překážku
180, 270, 360, 540, 720 – Rotace o daný počet stupňů kolem své osy
Fakie – dopad z triku pozadu
Wheelie – jízda na jednom kole se šlapáním do pedálů
Manual – jízda na jednom kole bez šlapání do pedálů
Wall ride – rider přejede na kole po zdi
Wall tap – rider se ve vzduchu oběma koly odrazí od zdi
Fast plant – rider ve vzduchu sundá jednu nohu z pedálu a na chvíli s ní došlápne na zeď
Barspin – trik s protočením řidítek kolem dokola
X-up / X-down – trik s překřížením rukou a zatočení řidítek na jednu či druhou stranu
One hander / no hander – rider během triku pustí jednou nebo oběma rukama řidítka a napne je ve vzduchu
One footer / no footer – rider během triku sundá jednu nebo obě nohy z pedálu a napne je ve vzduchu
Nothing – rider se v jeden moment pustí oběma rukama i nohama a napne je ve vzduchu
Backflip – salto vzad
Frontflip – salto vpřed
Flair – salto vzad doplněné o otočku o 180 stupňů
Tailwhip – trik, kdy biker sesedne ve vzduchu ze sedla, pomocí řidítek pod sebou protočí rám kola o 360 stupňů a pak na kolo dosedne zpět
Downwhip – tailwhip otáčený na opačnou stranu
Bike flip – rider otočí celým kolem kolem jedné z os, aniž by se točil on sám
360 flip – rider provede salto a zároveň otočku o 360 stupňů
Cash-Roll – salto vzad s otočkou o 360 stupňů, ale v pořadí 180-salto vzad-180
Turndown – rider se ve vzduchu postaví na pedálech a otočí řidítky do strany, takže si je "omotá" kolem nohy
Can-Can – rider přendá jednu nohu křížem přes horní rám kola, připomíná to tedy pohyb nohy při tanci kankánu
Tabletop – rider naklopí celé kolo směrem do horizontální polohy
Candy bar – rider sundá nohu z pedálů a došlápne s ní na rám mezi řidítky
Superman – rider sesedne ve vzduchu ze sedla, natáhne ruce dopředu a nohy dozadu, takže připomína let superhrdiny, a pak dosedne zpět
Indian Air – rider sesedne ze sedla, drží kolo jen za řidítka, naklopí se do strany a švihne nohama do strany, pak nasedne zpět
Seat/tire/peg/pedal grab – grab je trik, kdy se biker rukou dotkne určité části kola – sedla, předního nebo zadního kola, šlapky nebo pegu
Toboggan – rider se jednou rukou pustí řidítek, otočí je do strany a volnou rukou se dotkne sedla, pak dosedne zpět
Harmonogram a pravidla

Program v Tokiu je rozdělen do dvou dní, každý závodník či závodnice předvedl dvě jízdy během kvalifikace, známky za obě jízdy se zprůměrovaly v jednu výslednou a podle toho byli závodníci a závodnice nasazeni do finále. Zde předvedou rovněž dvě jízdy, tentokrát se ale bude počítat pouze ta lepší z nich.

Jednotlivé jízdy trvají šedesát sekund a během nich se bikeři snaží předvést co nejkonzistentnější jízdu plnou různých triků. Rozhodčí při hodnocení přihlíží k obtížnosti triků, čistotě provedení, výšce skoků, kreativitě, originalitě a také celkovému dojmu z jízdy. Celkem existuje 11 kritérií, podle kterých arbitři jízdy hodnotí. Každý z pěti rozhodčích rozdává známku od 0 do 100 a výsledná známka za jízdu se zprůměruje ze všech pěti položek.

Každý z jezdců má dnes tedy k dispozici dvě jízdy, v celkovém účtování se počítá pouze ta lepší. Tradiční taktikou je tedy první z nich zajet lehce na jistotu a ve druhé jít all in a naplno to rozbalit. Ve finále se pojede dle pořadí z kvalifikace s tím, že nejlepší biker z prvního dne pojede jako poslední, aby měl dokonalý přehled o jízdách svých soupeřů.
Historie

Disciplína BMX freestyle je zařazena na Olympijské hry vůbec poprvé, ale věřím, že v programu her zůstane i nadále, stejně jako tomu je například na zimních hrách se snowboardingem a freestyle lyžováním. Pro diváky jsou totiž tyto závody nesmírně atraktivní a záživné.

Toto sportovní odvětví vzniklo ve Spojených státech a postupně se propracovalo do programu nejprestižnější akce zaměřené na freestylové disciplíny – X Games. Před pár lety si celý BMX cirkus pod sebe vzala Mezinárodní cyklistická unie a zařadila freestyle do programu Mistrovství světa 2017. Od té doby se pod hlavičkou UCI koná každý rok.
Krása freestylových disciplín je v tom, že žádná jízda není stejná, každý ze závodníků či závodnic si poskládá jízdu naprosto podle sebe a navíc spousta bikerů provádí své jedinečné, tzv. "signature" triky, které nikdo jiný nezkouší. Také každý park je postavený úplně jinak a jezdci musí tedy hodně improvizovat. Druhou věcí je hodnocení rozhodčích, protože to je vždy do jisté míry subjektivní, a tak není vždy jasné, že ta technicky nejnáročnější jízda nebo ta nejčistší bude automaticky tou nejlépe hodnocenou.
Vítejte v Ariake Urban Sports Parku, kde se dnes budou udělovat první olympijské cenná kovy pro freestylové bikery a bikerky. Po včerejších kvalifikačních jízdách jsou na pořadu dne finálové jízdy tohoto krásného freestylového odvětví, jako první se do parku plného překážek, skoků, zdí a ramp spustí ženy, o hodinu později je bude následovat devítka mužů.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 03:10.

Finále Freestyle (ženy)

konec

Zpět na online


Statistiky:
Konečné pořadí
1. Charlotte Worthingtonová (GBR) 97,50 bodů
2. Hannah Robertsová (USA) 96,10
3. Nikita Ducarrozová (SUI) 89,20
4. Perris Benegasová (USA) 88,50
5. Natalya Diehmová (AUS) 86,00
6. Lara Lessmannová (GER) 79,60
7. Minato Oikeová (JPN) 75,40
8. Macarena Perezová Grassetová (CHI) 73,80
9. Jelizaveta Posadskichová (ROC) 63,00
Startovní listina finále
1. Jelizaveta Posadskichová (ROC)
2. Minato Oikeová (JPN)
3. Macarena Perezová Grassetová (CHI)
4. Lara Lessmannová (GER)
5. Natalya Diehmová (AUS)
6. Charlotte Worthingtonová (GBR)
7. Nikita Ducarrozová (SUI)
8. Perris Benegasová (USA)
9. Hannah Robertsová (USA)