Menu

Fotbal

Španělská LaLiga

Athletic Bilbao – CD Leganés

0:2

konec (0:0)

16.07.2020, 21:00 • San Mamés Barria (Bilbao) • 37. kolo • Vít Muzikář

Tipsport: 2.03 3.24 4.44 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Děkujeme za pozornost, dobrou noc. (23:21:07)
Ani Leganés není ve vůbec dobré situaci. V neděli odehraje na svém stadionu utkání proti Realu Madrid. Mimochodem ten dnes zvítězil nad Villarrealem a tím, že Barcelona padla s Osasunou, tak si zajistil titul. Co se týče Leganés, tak to musí porazit Real. Momentálně je totiž osmnácté (tedy na první sestupové příčce) o bod za Celtou. Celta se s tímto bezprecedentním ročníkem španělské ligy rozloučí na hřišti Espanyolu Barcelona. Tomu už o nic nejde. Ví, že sestoupí.

Při rovnosti bodů mezi Celtou a Leganés (tj. v případě, že by Leganés remizovalo a Celta prohrála), tak by se brala v potaz primárně bilance vzájemných zápasů (Celta doma vyhrála 1:0, venku prohrála 2:3). Přiznávám, že si úplně nejsem jistý, jestli o lepším umístění rozhoduje stejně jako v pohárech. I kdyby se nerozlišovalo, že Celta vstřelila více branek na půdě soupeře, tak Vigo má lepší skóre (Celta – 37:49, Leganés – 28:49) a pouze nějaký zcela scifi scénář by na tom něco změnil v zápasech posledního kola.
Bilbao spadlo až na desátou pozici, na sedmé Getafe ztrácí tři body, ale má horší vzájemné zápasy, takže na poháry může v příští sezoně zapomenout. V posledním kole bude hrát s Granadou. Ta dnes porazila Mallorcu a rozhodla o tom, že španělská liga zná po Espanyolu Barcelona druhého sestupujícího. Tím je právě Mallorca. Ta se tedy v nejkratším možném čase vrací do LaLigy2.
Zhruba hodinu hry nebyl tento zápas vůbec záživný, ale pak hlavně Leganés pochopilo, že je potřeba zabrat a že remíza by jej poslala o patro níž. Najednou přišly šance na obou stranách. Tu největší měl Mesa, jenž po sklepnutí Erasa přestřelil bránu. Přitom byl prakticky sám před Herrerínem. Vypadalo to tedy, že Mesa bude zpytovat svědomí. Nicméně v 81. minutě si seběhl střídající Guerrero za dva obránce soupeře a obstřelil brankáře na vzdálenější tyč. Sudí Martínez nejprve gól neuznal, ale po konzultaci s kolegou u videa své rozhodnutí změnil. Byla to nesmírně těsná záležitost a hosté měli obrovskou kliku.

Bilbao se tak v deseti vrhlo do útoku a Núnez si vypracoval dvě vyložené šance. V prvním případě se činil Cuéllar, když vyškrábl zakončení hlavou pod horní tyč. Následně byl Núnez naprosto volný při centru Unaie Lópeze, ale jako kdyby se lekl a byl až překvapení z toho, kolik prostoru mu defenziva Leganés nechala ve vápně, načež hlavičkoval vedle brány.

Bilbao hrálo samozřejmě vabank a nemyslelo na obranu, což se podepsalo na gólu v nastavení, když na konci brejku stál Assalé.
V deseti zápasech předposledního kola španělské LaLigy jsme viděli deset červených karet. Jednu z nich vyfasoval brankář Bilbaa Unai Simón, který ve 22. minutě vyběhl z vápna a z pravé strany zastavil dnes výborného Gila. Sancet tak pustil na hřiště náhradního gólmana Herrerína. Tato událost hodně ovlivnila nejen toto utkání, ale samozřejmě i souboj o záchranu. Tak či onak – bylo to správné rozhodnutí hlavního arbitra Martíneze
Držení míče: 60 % : 40 %.
Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 4:6. Rohy: 3:3. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 11:11.

90+6

Konec zápasu.

90+4

Leganés právě vstřelilo branku!
Je to jasné! Leganés dnes uteklo hrobníkovi z lopaty a tom, kdo sestoupí, se rozhodně až v posledním kole v neděli. Dlouhá rozehrávka směřovala na pravou stranu na Avilese a před ním se otevřela dálnice. Doběhl až do vápna. Domácí už trošku rezignovali směrem dozadu. V závěru brejku tři na dva nahrál Aviles mezi dvěma obránci soupeře na střed a ROGER ASSALÉ musel trefit prázdnou bránu. Asistence: Javier Aviles.

90+3

Hosté se brání tlaku soupeře, zatím úspěšně.

90+2

Co dělala hostující obrana? Unai López centroval z levé strany na zadní tyč, kde byl naprosto neobsazený Núnez, ale hlavičkoval mimo bránu.

90+1

Pět minut nastavil rozhodčí Martínez.

90

Muniain viděl na levé straně rozběhnutého spoluhráče a následoval centr do ohně na Núneze, jeho pokus směřující pod břevno vyškrábl Cuéllar levou rukou. V opačném případě by Leganés s velkou pravděpodobností sestoupilo!

89

Pérez získal balón z levé strany a Assalé poslal hezkou nahrávkou Gila proti Herrerínovi, Assalé v závěru svého sprintu vystřelil vedle bližší tyče.

88

Fotbal nahoru-dolů. Hraje se ve strhujícím tempu a jde o hodně.

86

Berchiche si chtěl narazit na levé straně, což ovšem nepovolila hostující defenziva.

85

Unai López vypálil těsně vedle pravé tyče brankáře, Cuéllar skákal po balónu, zasahovat nemusel, ale hostům muselo hodně zatrnout.

83

Střídání v týmu Athletic Bilbao: ze hřiště odchází Raúl García, přichází Kenan Kodro.
Střídání v týmu Athletic Bilbao: ze hřiště odchází Mikel Vesga, přichází Dani García.

81

Leganés právě vstřelilo branku!
Leganés slaví! Siovas nahrál krásně přes dva obránce, za které si zaběhl střídající MIGUEL ÁNGEL GUERRERO a obstřelem brankáře Herrerína na vzdálenější tyč otevřel skóre zápasu. Byla to hodně těsná záležitost. Sudí nejprve neuznal gól, pak si asi uvědomil důležitost okamžiku. Oslovil kolega u videa a ten doporučil uznat branku. Při souboji s Núnezem se MIGUEL ÁNGEL GUERRERO nenacházel o centimetry (nebo spíše milimetry) v ofsajdu. Můžeme se zase pobavit o tom, jaká je ve sportu hranice mezi úspěchem a neúspěchem. Asistence: Dimitris Siovas.

81

Jde o to, jestli byl Guerrero v ofsajdu při nahrávce spoluhráče v porovnání s bránícím Núnezem. Hodně těsná záležitost.

80

Rozhodčí si pro jistotu vyžádal pomoc kolegy u videa a člověk by podle opakovaného záběru řekl, že to byla regulérní branka a Guerrero nebyl v ofsajdu.

79

Radost Leganés je (asi) předčasná Guerrero si seběhl za Núneze na levou stranu a obstřelil Hererrína na vzdálenější tyč. Sudí gól neuznal pro ofsajd hostujícího útočníka.

78

Mesa běžel po pravé straně do rychlého kontru a domácí obrana byla hodně rozhozená, nicméně Mesa trefil pouze pravou nohu obránce. Následně ještě Assalé zkoušel nůžky, ale balón skončil vedle zadní tyče.

77

Obě mužstva si rozhodně mají, co říci při pauze na občerstvení. Leganés má ani ne dvacet minut na to, aby odvrátilo sestup.

76

Za držení a následné stažení Muniaina u domácího vápna a z levé strany vyfasoval ještě Pérez (Leganés) žlutou kartu.

76

Pérez fauloval a sudí ponechal Bilbau výhodu při útoku po levé straně, Villalibreho ale zastavil skluz obránce.

75

Roh z pravé strany pro Leganés.

75

Střídání v týmu CD Leganés: ze hřiště odchází Ibrahim Amadou, přichází Javier Aviles.

74

Ruibal se nedostal přes obránce na pravé straně v době, kdy už vnikal do velkého vápna, balón tak sebral Herrerín.

73

Obrana hostů nepustila Muniaina k centru z pravé strany.

72

Střídání v týmu CD Leganés: ze hřiště odchází Roberto Rosales, přichází Roger Assalé.

72

Střídání v týmu Athletic Bilbao: ze hřiště odchází Óscar de Marcos, přichází Ander Capa.

72

Berchiche dostal na levé straně přihrávku do běhu a poslal balón na Villallibreho na harnici vápna, střídající fotbalista ovšem zasáhl balón nečistě.

71

Mallorca právě inkasovala a prohrává 1:2 proti Granadě. I tak by ovšem Leganés sestupovalo.

69

Střídání v týmu Athletic Bilbao: ze hřiště odchází Iñaki Williams, přichází Asier Villalibre.

69

Tak to je neskutečné, co teď nedal střídající Mesa (Leganés). Rosales přihrál do levé poloviny vápna Gilovi a ten posunul pod sebe naslepo mezi dvěma obránci do tutovky Mesovi. Ten v obrovské šanci přestřelil bránu. Přidal na razanci. Na tohle byl Herrerín (asi) nedosáhl.

67

Raul García si na levé straně chtěl obhodit Bustinzu a ten se dotkl balónu pravou rukou, což García sice správně reklamoval, ale bez úspěchu.

66

Momentálně by Celta měla stejně bodů jako Leganés. Co se týče vzájemných zápasů, tak Celta doma vyhrála 1:0 a venku prohrála 2:3, takže hovoří pro ni více vstřelených branek na půdě soupeře.

66

Ofsajd Raúla Garcíi.

64

Začíná se hrát v tempu a je vidět, že oba týmy prostě pochopily, že potřebují útočit a riskovat.

63

Muniain (ATB) si vykoledoval žlutou kartu za skluz zezadu na Péreze.

62

Núnez si počínal rukama na levé straně na hranici pravidel.

60

Střídání v týmu CD Leganés: ze hřiště odchází Manu, přichází Miguel Ángel Guerrero.

60

Střídání v týmu CD Leganés: ze hřiště odchází Javi Eraso, přichází Roque Mesa.

60

Ojojoj, Rosales si ublížil při zakončení z osy hřiště, to někdo srazil vedle pravé tyče Herrerína.

59

Konečně se něco začíná dít! De Marcosův centr z pravé strany poslal Williams do bližší tyče, při nahrávce krajního obránce byl domácí útočník v malém ofsajdu.

58

Bilbao bylo hodně pasivní při bránění. Kolik prostoru měl Gil na levé straně? Jeho střela ze střední vzdálenosti skončila těsně vedle vzdálenější tyče.

57

Unai López kopl standardku pravačkou a tlačil balón k první tyči, proti byla však hostující zeď.

56

Pérez tomu nemůže uvěřit, že při souboji jeden na jednoho před hostující šestnáctkou odpískal rozhodčí Bustinzovo naskočení na Raúla Garcíu. Jenže tohle je správný verdikt. Bustinza tam přišel jako třetí hráč. García sváděl souboj s Amadouem.

55

Druhý poločas je plný nepřesností a ve srovnání s prvním poločasem se víceméně nic nezměnilo. Není to zkrátka záživné utkání.

53

Žlutou kartu dostává Raúl García (Athletic Bilbao).

53

Bilbao nechalo dost místa Erasovi na pravé straně vápna a nejaktivnější hostující fotbalista vypálil vedle zadní tyče. Nicméně nacházel se v ofsajdu, což hned signalizovalo domácí mužstvo.

52

Levante právě vstřelilo branku na půdě Levante a vede tak 3:2.

51

Ruibal si nepřišel na Berchicheho na pravé straně, následoval faul Erasa na Yeraye u šestnáctky Bilbaa.

50

Gil neuspěl levou stranou, domácí tak vhazovali.

49

Bude to hodně zajímavé. Obě mužstva potřebují vyhrát a nikdo nemůže hrát na remízu.

48

Amadou podkopl Muniaina z pravé strany. Do vápna přiletěl balón, který odpálil vyskakující Rosales.

47

I druhý poločas je v úvodu poměrně opatrný.

46

Začal druhý poločas.
Boj o udržení za současné situace
Celta Vigo – Levante 2:2
Betis Sevilla – Alavés 0:0
Mallorca – Granada 1:1
Bilbao – Leganés 0:0

Aktuální tabulka

16. Celta Vigo – 37 bodů
17. Alavés – 37 bodů
18. Leganés – 33 bodů
19. Mallorca – 33 bodů

Momentálně tak Leganés sestupuje a před posledním nedělním kolem by bylo už rozhodnuto o tom, kdo spadne z nejvyšší španělské fotbalové soutěže – Leganés, Mallorca, Espanyol Barcelona.
V prvním poločase jsme se branky nedočkali. Většinu času to byla velká nuda. Neviděli jsme ani jednu vyloženou příležitost. To nejzajímavější se odehrálo ve 22. minutě, když vybíhající SImón v prostoru mimo vápno fauloval Gila a rozhodčí vytáhl přímou červenou kartu pro domácího brankáře. Kapitán Muniain protestoval, ale nic to nezměnilo na tom, že Sancet musel pustit na trávník náhradního gólmana Herrerína.

Od té doby tedy hraje Leganés proti desíti. Nicméně není to vůbec poznat. Bilbao umí zahrozit, hlavně Williams hodně zlobí hostující defenzivu. Za zmínku ještě stojí podražení Erasa na Muniaina, kdy mělo Leganés velkou kliku. Byl to zákrok těsně před vápnem a k penaltě nebylo vůbec daleko.
Statistiky prvního poločasu
Držení míče v procentech – 59:41
Střely na branku – 2:1
Střely mimo branku – 1:3
Rohy – 1:1
Fauly – 7:5
Ofsajdy – 1:0

Tipovací soutěž

Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

45+7

První poločas skončil.

45+7

V důsledku skluzu Siovase fauloval Raúl García nohou. Rozhodčí zapískal proti Bilbau. Tady si člověk troufne tvrdit, že měl písknout faul na útočníka Bilbaa a nabídnout ještě standardku domácím.

45+6

Po sérii odrazů už Eraso přihrál na pravou stranu Amadouovi do dobré pozice, jenže rozhodčí postřehl ruku hostujícího fotbalisty.

45+5

Hezká akce Williamse po levé straně, ten ovšem ve finální fázi zakončil pravačkou vysoko nad branku.

45+4

Rosales vyskočil proti centru zleva na zadní tyč. Následně drží balón Unai López na pravé straně.

45+3

Tarín hlavičkoval vedle pravé tyče brankáře a to je z útoku hostů vše.

45+3

Tentokráte roh zprava proti Bilbau. Jako poslední se dotkl balónu Muniain.

45+1

Granada vyrovnala proti Mallorce na 1:1, takže Leganés a Mallorca mají nyní stejně bodů.

45+1

Nastavuje se šest minut.

45+1

Leganés se ubránilo bez větších problémů.

45+1

Rozhodčí Martínez ještě komunikoval s kolegou u videa, ale o ruku ve vápně hostů se nejednalo.

45

Zeď zakročila, nicméně po zákroku Péreze pokračuje Bilbao rohem z levé strany.

43

Žlutou kartu dostává Unai Bustinza (CD Leganés).

43

Tak to je klika! Eraso (Leganés) podrazil Muniaina na levé straně těsně před vápnem.

43

Hosté přenesli hru k Rosalesovi s Gilem na levou stranu, ale centr směřoval pouze na kopačku soupeře zhruba u bližší tyče.

42

Gil se přece jen dostal k centru z levé strany, ale ten přistál na hlavě beka.

41

Ruibal vyhrál jeden na jednoho na pravé straně, ale potom narazil na dalšího obránce v dresu Bilbaa.

40

Ale jinak tedy není úplně poznat, že Leganés má na hřišti o jednoho hráče víc než Bilbao.

39

To byl dobrý centr pravačkou Rosalese z levé strany, Manu se natahoval po balónu a chyběly centimetry, aby zakončil z bezprostřední blízkosti směrem na Herrerína.

38

Hezká přihrávka z jedničky do levé poloviny vápna na rozběhnutého Williamse z kopačky Muniaina, ale domácí útočník byl v ofsajdu. I kdyby tedy prošel přes Siovase a překonal Cuéllara, tak by jeho radost byla předčasná.

37

Williams posunul míč na Muniaina na levou stranu, ale ten ho nakonec nezkrotil na hrací ploše.

36

Po červené kartě to je vyrovnaná partie, hraje se prakticky bez střel na branku na obou stranách.

35

De Marcosova rozehrávka zprava na střed se nesetkala s přesností, vzápětí ale přilo držení Ruibala na Ibaie Gómeze.

34

Už se opět hraje, útočí Bilbao od Herrerína, takže zjevně ještě Unai López stačil balón otřít o nohu Manua.

32

Rozhodčí dává hráčům pauzu na občerstvení a doplnění energie.

32

Před Herrerínem začalo hořet! Manu se krásně zbavil Yeraye na pravé straně, ale na poslední chvíli ho dostoupil Unai López.

31

Núnez namazal hostům nepovedenou příhrou. Poté Yeray odkopl centr z pravé strany do autu.

30

Eraso se omluvil za nedovolený zákrok ve středovém kruhu, domácí se rozhodli pro rozehrávku nakrátko.

29

Amadou poslal centr z pravé strany a hranice brankové čáry do boční sítě.

28

Dva hostující obránci pokryli Raúla Garcíu, následně si Cuéllar vybral svou rozehrávkou levou stranu.

27

Herrerínovi pomohla narychlo postavená zeď.

26

Sancet přepouští místo na hrací ploše náhradnímu brankáři Herrerínovi. Ten bude hned čelit volnému přímému kopu z takových dvaadvaceti metrů.

22

Tak tohle je obrovská komplikace pro Bilbao! Gil si naběhl mezi dva obránce na nahrávku spoluhráče, chytil obrovskou rychlost. Unai Simón vyběhl mimo vápno a z pravé strany poslal Gila na trávník. Ačkoliv Simón s kapitánem Munainem protestovali, tak rozhodčí Martínez vytáhl přímou červenou kartu. Zdálo se, že Simón zasáhl koleno Gila. Pokud by Gil obešel Simóna, tak by za něj ještě teoreticky mohl zaskočit spoluhráč.. Tak či onak – Simón jde do sprch.

22

Bilbao hraje docela jednoduše, sází na centry svých krajních obránců.

21

Převaha Bilbaa na držení míče je čím dál větší a jsou to domácí, kdo diktuje tempo zápasu.

20

V souboji o záchranu vede Mallorca doma proti Granadě 1:0, a momentálně je o dva body před Leganés.

19

Balenziaga chyboval na levé straně před šestnáctkou a potom stáhl soupeře na zem.

18

Gil nedosáhl na křižný pas na levé straně a Simón chytil balón do rukavic na hranici vápna.

17

Při hostující kombinaci šel balón rychle od kopaček hráčů Leganés, ti se ale zatím nedostali do vápna Bilbaa.

16

Vesga fauloval z levé strany po ztrátě balónu, hosté rozehrávají z vlastní obranné poloviny.

15

Unai López se otočil v pravé polovině vápna kolem Bustinzy a naslepo hledal u zadní tyče Raúla Garcíu, tomu nesedl pokus přes obránce a s přízemním pokusem si Cuéllar poradil rukama bez větších problémů.

14

Iñaki Williams byl u balónu na pravé straně později než obránce, i tak bude Bilbao vhazovat u vápna soupeře.

13

Což už neplatí, Cuéllar musel na zem, Unai López vyslal zajímavou křižnou střelu z pravé strany, ale hostující brankář jí dokázal vyrazit.

12

Leganés je zatím směrem dopředu nebezpečnějším mužstvem, to na druhé straně si Iván Cuéllar ještě nesáhl na balón.

12

Rosales vzal volný přímý kop z levé strany, ale domácí se ubránili Manuem.

11

Tak ona to nebyla hlava, nýbrž levá ruka obránce. Avšak na penaltu to nebylo, byla to ruka u těla, takže tohle si sudí Martínez obhájí.

10

Berchiche poslal další centr do vápna, tohle už byl povedenější balón. Nicméně odvrátil jej obránce hlavou u bližší tyče před útočícím Sancetem.

9

Další chyba Leganés v rozehrávce. Ta zatím není úplně tou nejsilnější stránkou hostů v tomto duelu.

8

Hosté zvolili postupný útok, jsou trpěliví, nyní kombinuje Bustinza se Siovasem u středového kruhu.

7

Yuri Berchiche centroval z levé strany, ale jednalo se o centr z kategorie hodně nepovedených, balón pouze přeletěl hostující vápno a rozehrávat bude Iván Cuéllar.

6

To nebylo vůbec špatné. Eraso si ve velkém vápně zpracoval nahrávku pod sebe a z pravé strany o fous minul vzdálenější tyče.

5

Raúl Garcia byl na levé straně v ofsajdu a opakované záběry daly pomeznímu rozhodčímu za pravdu.

4

Zatím se hraje docela opatrně, po zemi. Nikdo nikam nespěchá.

3

Bustinza rozehrál nepřesně na pravou stranu a na polovině hřiště přišli hosté o balón.

2

Eraso zakončil o trávník vedle přední tyče a Simón mohl být naprosto v klidu.

1

Leganés hraje z pravé strany a hned v první minutě získalo standardku ze zajímavé pozice.

1

Utkání právě začalo.

Tipovací soutěž

Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

Úvodní sestavy:

Athletic Bilbao: Simón – de Marcos, Núñez, Yeray, Berchiche – Unai López, Vesga – I. Williams, Sancet, Muniain (C) – Raúl García.
Náhradníci: Herrerín – San José, I. Córdoba, Dani García, Balenziaga, Villalibre, Kodro, Capa, Vivian, I. Gómez, Beñat, Lekue.

CD Leganés: Cuéllar – Rosales, Bustinza (C), Tarín, Siovas, Eraso – Ruibal, Amadou, R. Pérez, Gil – Manu.
Náhradníci: Lombo, Soriano – López Cristóbal, Aviles, Mourid, Omeruo, Guerrero, Amores, Mesa, Navarro, Assalé.

Rozhodčí: Martínez – Barbero, López.
Boj o pohárovou Evropu ve španělské lize dvě kola před koncem soutěže



5. Villarreal, 57 bodů – účast v základní skupině Evropské ligy 2020/21
6. Getafe, 54 bodů – účast v základní skupině Evropské ligy 2020/21
7. Real Sociedad, 54 bodů – postup do předkol Evropské ligy 2020/21
8. Athletic Bilbao, 51 bodů – bez pohárů

Los v posledních dvou kolech španělské ligy

Villarreal – venku Real Madrid, doma Eibar
Getafe – doma Atlético Madrid, venku Levante
Real Sociedad – doma Sevilla, venku Atlético Madrid
Athletic Bilbao – doma Leganés, venku Granada

Bilance vzájemných zápasů (první faktor, který se bere v potaz při rovnosti bodů ve španělské lize

Getafe – lepší vzájemné zápasy s Realem Sociedad (doma i venku 2:1), lepší vzájemné zápasy s Bilbaem (doma 1:1, venku 2:0)

Real Sociedad – horší vzájemné zápasy s Getafem (doma i venku 1:2), horší vzájemné zápasy s Bilbaem (doma 2:1 , venku 0:2 )

Athletic Bilbao – horší vzájemné zápasy se Getafem (doma 0:2, venku 1:1), lepší vzájemné zápasy s Realem Sociedad (doma 2:0, venku 1:2)

Tabulka při případné rovnosti bodů po posledním kole

6. Getafe
7. Athletic Bilbao
8. Real Sociedad
Společně s Barcelonou a Realem Madrid je Bilbao jedním z tří týmů, které nikdy nesestoupily z nejvyšší španělské soutěže. V loňské sezoně skončilo na osmém místě a pouze horší vzájemné zápasy proti Espanyolu Barcelona jej připravily o poháry. I letos si Bilbao nepočíná vůbec špatně. Mužstvo táhne především již zmíněný Raúl García, který se do střelecké listiny zapsal hned patnáctkrát a zažívá životní sezonu.
Bilbao má příjemnější starosti než Leganés. Bojuje totiž o pohárovou Evropu. V tabulce španělské ligy jej najdeme na osmé pozici s tříbodovou ztrátou na Real Sociedad, který by si za současné situace šel do předkola o Evropskou ligu. Šesté Getafe je pouze o skóre lepší než San Sebastian, takže se máme rozhodně nač těšit. Z posledních dvou zápasů Bilbao hned dva prohrálo. Nutno ale podotknout, že mělo hodně těžký los. Souboj proti Realu Madrid rozhodl kapitán Sergio Ramos proměněnou penaltou v 73. minutě. Následně padlo Bilbao doma se Sevillou (již jistým účastníkem příštího ročníku Ligy mistrů) 1:2. Capa poslal Bilbao dokonce do vedení, ale soupeř otočil v rozmezí pěti minut ve druhém poločase. Bilbao si posléze spravilo chuť výhrou 2:1 na půdě aktuálně dvanáctého Levante, kdy se dvakrát prosadil Raúl Garcia a protivník se ve druhé půli zmohl jen na snížení.
Delegace
Zápas odpíská Juan Martínez. Pomáhat mu budou Diego Barbero a Juan López. Role čtvrtého rozhodčího se zhostí Carlos Pérez.
Boj o sestup ve španělské lize dvě kola před koncem soutěže
16. Celta Vigo, 36 bodů
17. Alavés, 36 bodů
18. Leganés, 32 bodů
19. Mallorca, 32 bodů
20. Espanyol Barcelona, 24 bodů – jistý sestup

Los v posledních dvou kolech španělské ligy

Celta Vigo – doma Levante, venku Espanyol Barcelona
Alavés – venku Betis Sevilla, doma Barcelona
Leganés – venku Athletic Bilbao, doma Real Madrid
Espanyol Barcelona – venku Valencia, doma Celta Vigo
Po restartu LaLigy čekalo Leganés šest zápasů na plný bodový zisk. Z devíti duelů vyhrálo pouze dvakrát a pokaždé 1:0. Nejprve v záchranářské bitvě na Espanyolu Barcelona, který již jistě sestoupí o patro níže, posléze v neděli, kdy přehrálo doma Valencii. Ke skalpu momentálně devátého celku nejvyšší španělské soutěže stačila proměněná penalta Rubena Peréze z 18. minuty. Ve druhém poločase nařídil sudí Melero penaltu proti Leganés. Nicméně Parejo nevyužil nabídnutou příležitost. Tou dobou už nebyl na hřišti obránce Jonathan Silva. Ten vyfasoval v 54. minutě přímou červenou kartu. Dnešní utkání se jej tak netýká.
Na aktuálním postavení Leganés v tabulce španělské ligy se probjevila i kauza ohledně přestupu Dána Martina Braithwaitea do Barcelony z únoru tohoto roku. Barceloně se tehdy zranil Francouz Dembelé a Uruguayec Luis Suárez, a to na pět měsíců. Barcelona následně využila prazvláštní části regulí španělské ligy, která hovoří o tom, že pokud mužstvo přijde o hráče na pět měsíců, tak může koupit jakéhokoliv fotbalistu z kteréhokoliv jiného týmu LaLigy v následujících patnácti dnech. Dost kontroverzní přestup posvětily španělské fotbalové orgány, byť odborná veřejnost tvrdila, že jednání Barcelony není vůbec férové. Navíc vzhledem ke španělským zákonům snad není ve Španělsku hráč, který nemá ve smlouvě výstupní klauzuli. Leganés marně argumentovalo tím, že Barcelona může sáhnout do svého béčka, nebo akademie La Masia. Pro Leganés představoval odchod Braithwatea velkou ztrátu. Braithwaite byl tou dobou totiž jeho nejlepším střelcem se šesti vstřelenými góly.

Použitý zdroj: https://isport.blesk.cz/clanek/fotbal-zahranici-spanelsko-la-liga/375988/dvoji-metr-v-la-lize-barcelona-dostane-utocnika-leganes-hrozi-sestup.html
Leganés to má nahnuté. V tabulce LaLigy se nachází na osmnácté, tedy první sestupové pozici. Na šestnácté Vigo a sedmnáctý Alaves ztrácí čtyři body. Dvě kola před koncem španělské ligy je tak matematika pro hosty neúprosná. Leganés dnes potřebuje nutně zvítězit, jinak sestoupí. V nejvyšší španělské soutěži působí nepřetržitě od sezony 2016/17 poté, co na jaře 2016 si vůbec poprvé v klubové historii zajistilo postup do LaLigy. Pravda je ta, že o sestup si Leganés koleduje prakticky každou sezonu:

Sezona 2016/17 – konečné 17. místo
Sezona 2017/18 – konečné 17. místo
Sezona 2018/19 – konečné 13. místo
Vzájemné zápasy
LEG – BIL 1:1
LEG – BIL 0:1
BIL - LEG 2:1
BIL - LEG 2:0
LEG - BIL 1:0

Vzhledem k probíhající pandemii koronaviru se toto utkání odehraje bez diváků.
Hezký den, vítejte u textové reportáže ze zápasu předposledního kola španělské LaLigy, ve kterém se střetnou Athletic Bilbao a CD Leganés. Za účelem dosažení regulérnosti soutěže začínají všechny duely v 21:00.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.

Athletic Bilbao – CD Leganés

0:2

konec (0:0)

Zpět na online

Branky: 81. Guerrero (Siovas), 90+4. Assalé (Aviles)

Karty:   53. Raúl García (ATB), 63. Muniain (ATB) – 43. Eraso (LGS), 43. Bustinza (LGS), 76. R. Pérez (LGS)   22. Simón (ATB)

Držení míče: 60 % : 40 %.
Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 4:6. Rohy: 3:3. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 11:11.

Athletic Bilbao: Simón – de Marcos (72. Capa), Núñez, Yeray, Berchiche – Unai López, Vesga (83. Dani García) – I. Williams (69. Villalibre), Sancet (26. Herrerín), Muniain (C) – Raúl García (83. Kodro).
Náhradníci: Herrerín – San José, I. Córdoba, Dani García, Balenziaga, Villalibre, Kodro, Capa, Vivian, I. Gómez, Beñat, Lekue.

CD Leganés: Cuéllar – Rosales (72. Assalé), Bustinza (C), Tarín, Siovas, Eraso (60. Mesa) – Ruibal, Amadou (75. Aviles), R. Pérez, Gil – Manu (60. Guerrero).
Náhradníci: Lombo, Soriano – López Cristóbal, Aviles, Mourid, Omeruo, Guerrero, Amores, Mesa, Navarro, Assalé.

Rozhodčí: Martínez – Barbero, López