Menu

Fotbal

Mistrovství světa 1990

Německo – Československo

1:0

konec (1:0)

14.04.2020, 14:00 • San Siro, Milán • Čtvrtfinále • Milan Huppert

Máme za sebou čtvrtfinálové utkání na Mistrovství světa 1990 v Itálii, v němž Německo porazil Československo těsně 1:0 a postoupilo tak mezi nejlepší čtyři týmy šampionátu.

O osudu utkání rozhodla 25. minuta. Poté, co Ján Kocian ve vápně nedovoleným způsobem poslal k zemi Klinsmanna, proměnil nařízený pokutový kop s velkým přehledem Lothar Matthäus. Čechoslováci odehráli velmi bojovné střetnutí, avšak honbu za vyrovnáním jim v 70. minutě výrazně ztížil Lubomír Moravčík, jenž z frustrace neodpískaného zákroku na jeho osobu vykopl svou levou kopačku do vzduchu, za což inkasoval druhou žlutou a následně červenou kartu. V oslabení se už svěřenci trenéra Vengloše k ničemu nedostali, Německo si jednobrankové vítězství ubránilo s velkým přehledem. (15:29:25)

90

Konec zápasu.

89

Je to jasné, do semifinále postoupí Německo. Svěřenci kouče Beckenbauera drží balón na kopačkách, přičemž probíhá poslední minuta základní hrací doby.

88

Ivo Knoflíček se neudržel a po faulu, který mu by odpískán, si neodpustil několik ostřejších slov směrem k výroku. Rozhodčí toto počínání ocenil žlutou kartou.

88

Útočným faulem se provinil Tomáš Skuhravý, jenž při snaze udělat si prostor trefil pravou rukou do obličeje Augenthalera. Ten si samozřejmě poležel, Němci teď šetří každou možnou vteřinu.

87

Po ztrátě Straky se hráči v bílém vydali do přečíslení dva na jednoho. Skvěle si počínal Ján Kocian. Jediný bránící fotbalista očekával, že Klinsmann bude nahrávat, pas vystihl.

86

Středopolař Chovanec našel skulinku, kudy balón prostrčil ke Knoflíčkovi. Ten však dlouho zpracovával balón, zakončit mu už Kohler nedovolil.

85

Československo sice kombinuje, jenže převážně kolem poloviny hřiště. Dále to jde jen velmi ztěžka, kolem šestnáctky Německa je hodně zahuštěný prostor.

84

Na polovině hřiště se zbytečného faulu dopustil Miroslav Kadlec. Stoper vyskočil výše než Klinsmann, smolně jej ale zasáhl levým loktem.

83

Tomáš Skuhravý hledal místečko, kudy by se mohl dostat před Augenthalera, to ale nenašel. Stoper nechal balón doskákat až ke gólmanovi, jenž ho chytil do rukavic.

82

Střídání v týmu Německo: ze hřiště odchází Uwe Bein, přichází Andreas Möller.

81

Rozběhla se závěrečná desetiminutovka základní hrací doby. Lze očekávat, že Československo vrhne všechny síly do útoku, Německo se naopak více stáhne do defenzivy.

80

Střídání v týmu Československo: ze hřiště odchází Luboš Kubík, přichází Stanislav Griga.

79

Německo hraje v početní převaze, přesto se nikam nežene. Jednobrankový náskok jim podle obrazu hry stačí, do kombinace se dokonce zapojil i gólman.

78

Jozef Chovanec neměl komu, a tak to zkusil z dvaceti metrů. Rána nepostrádala razanci, nýbrž přesnost, Bodo Illgner si připsal jednoduchý zákrok do sbírky.

77

Velká škoda, že si Václav Němeček nedokázal lépe zpracovat balón. Mohl totiž z pravé strany postupovat sám na bránu. Takhle se k němu stáhli hned tři protihráči, kteří jej vzápětí zpacifikovali.

76

Arbitr píská faul, ačkoli Lothar Matthaus pádu hodně přidal. To ale nic nemění na tom, že Ivo Knoflíček na soka sáhl a přispěl k jeho pádu na trávník.

75

Na Skuhravém je vidět obrovský chtíč. Většina hráčů by možná byla otrávena s věčným hlídáním jeho osoby, ale Bomber takový není, rve se o každý balón. Zakončení z dobré pozice na poslední chvíli srazil do autu skluzující Kohler.

74

Hlediště na San Siru, kde je převaha německý fanoušků, se baví. V přerušené hře, kdy je ošetřován faulující Riedle, probíhá stadiónem mexická vlna.

73

Akce ještě pokračovala, o dorážku se snažil Karl-Heinz Riedle. Narazil ale na Františka Straku, jemuž německý forward skočil na záda. Jasný faul.

72

Němci okamžitě chtěli výhody jednoho hráče v poli využít. Z osmnácti metrů vypálil křižnou ránu Uwe Bein, Stejskal skákavou ránu vyrazil mimo nebezpečí.

71

Teď už to bude velmi složité. Do konce základní hrací doby sice stále zbývá dvacet minut, jenže v deseti lidech bude velmi obtížné Německu vzdorovat. Rozhodně to ale není nemožné.

70

70. Moravčík zbytečně oslabil svůj tým

70

Lubomír Moravčík vlastní hloupostí oslabuje svůj tým! Záložník byl viditelně rozzlobený, že rozhodčí neodpískal penaltu po jeho souboji s Bertholdem. Na důkaz přišlápnutí jeho nohy vykopl povolenou levou kopačku do vzduchu. Hlavní rozhodčí toto nesportovní chování netoleroval, hráči udělil druhou žlutou kartu a předčasně ho poslal do sprch.

69

Riedle se nenechal rozhodit jedním neúspěchem, okamžitě to zkusil znovu. Pro změnu z voleje po přiťuknutí od Beina, ani v tomto případě ovšem netrefil prostor mezi třemi tyčemi.

68

Navzdory obležené dvou protihráčů si Karl-Heinz Riedle dokázal zpracovat míč a z hranice šestnáctky vypálit z otočky. Stejskal mohl zůstat klidným, míč proletěl dobré dva metry nad.

67

Střídání v týmu Československo: ze hřiště odchází Michal Bílek, přichází Václav Němeček.

66

Lubomír Moravčík nabral velkou rychlost po pravé straně, dokonce se zbavil i Matthause. Doběhl až k rohovému praporku, odkud centroval do míst, kde tušil Skuhravého. Útočníka pohlídal Augenthaler.

65

Německo podniklo velmi nebezpečný brejk po levé lajně. Na jeho konci byl centr Klinsmanna na úplně volného Riedleho. Ten se sesunul k zemi po kontaktu se Stejskalem, rozhodčí tentokráte penaltu nepíská.

64

Vysunutý presink Němců hráčům v červeném takový problém nedělá, horší je to hlouběji v poli. Jozef Chovanec dlouhý přemýšlel, komu nahraje, ve finále hledal Bílka, který ale nevyzrál na Brehmeho.

63

Dlouhý výkop Jana Stejskala si s přehledem pohlídal stoper Jürgen Kohler. Tomu dýchal na záda Knoflíček, přesto si obránce ještě míč zpracoval a po lajně přesně přihrál Bertholdovi.

62

Čechoslováci se ale nevzdávají a Bombera stále zásobují jedním pasem za druhým. Tentokráte na něj z levé strany centroval Bílek. Augenthaler na míč nedoskočil, to se bohužel nepovedlo ani útočníkovi.

61

Luboš Kubík to nemyslel středem hřiště vůbec špatně, jenže po nahrávce na Skuhravého se kolem útočníka zase seběhla skupinka tří obránců. Knoflíček tentokráte svému kolegovi z útoku vůbec nepomohl.

60

Hodina utkání je za námi, ještě minimálně třicet minut nás ale ještě čeká. Svěřenci trenéra Beckenbauera nadále drží těsné vedení, ve druhé půli jsou navíc jednoznačně aktivnější.

59

Skuhravý alias Bomber se ne a ne dostat do šance. Německá defenziva se na něj viditelně připravila, často se k němu stahují ve dvou, někdy dokonce i ve třech lidech.

58

Výbornou práci odvedl Riedle. Forward v souboji tělo na tělo přetlačil Straku a z pravé strany postupoval na bránu. Nakonec se ještě rozhodl pro přihrávku na střed, kde Klinsmannovo zakončení z první úspěšně zblokoval Kadlec.

57

Tvrdou ránu z Lothara Matthause z volného přímého kopu nedokázal Jan Stejskal udržet v koši, naštěstí se od jeho hrudi neodrazil balón příliš daleko, gólman byl u balónu dříve, než dobíhající Riedle.

56

Teď už se píská. Thomas Berthold se netradičně zjevil na středu hřiště, kde si nejprve poradil s Moravčíkem, načež si troufl i na Kociana. Stoper soka za záda nepustil, pomohl si zatažením za dres.

55

Naštěstí to vypadá, že Bein bude v pořádku. Sice na hřiště byli zavoláni i zdravotníci, záložník ale za postranní čáru odchází po svých.

54

Po souboji s Františkem Strakou zůstává na trávníku ležet Uwe Bein. O faul se nejednalo, československý stoper jen stál, to nepozorný Němec do něj v plné rychlosti narazil.

53

Naši západní sousedé viditelně nejsou spokojení s jednobrankovým vedením, chtějí víc. Kýženou uklidňující druhý gól ale nepřichází, a to ani po ráně Matthause.

52

Franz Beckenbauer jen kroutí hlavou po mizerném pasu Uweho Beina. Středopolař se pokusil rychlým balónem za obranu uvolnit Klinsmanna, ten neměl žádnou šanci míč dostihnout.

51

I v obležení dvou protihráčů si Karl-Heinz Riedle dokázal v pokutovém území zpracovat míč. Pokusil se i vystřelit, dvojitý blok ale nedokázal propálit.

50

Rychle na druhou stranu. Ivan Hašek se krásnou kličkou zbavil Augenthalera a odcentroval do šestnáctky, Tomáš Skuhravý se bohužel přes Buchwalda neprosadil.

49

Gólman Československa musel být opět v pozoru, když to tentokráte zkoušel Klinsmann sám. Střelou z velkého úhlu ovšem strážce svatyně nepřekvapil.

48

Hned první útok po přestávce byl pořádně nebezpečný. Klinsmann našel na hranici šestnáctky Matthause, jeho tvrdou ránu vyrazil Stejskal konečky prstů na roh.

47

O poločasové přestávce se ani jeden z trenérů neodvážil sáhnout do sestavy, oba týmy tedy hrají v původním složení.

46

Začal druhý poločas.
Skončil první poločas čtvrtfinále Mistrovství světa 1990, po němž mají blíže k postupu mezi nejlepší čtyřku fotbalisté Německa. Ti vedou nejtěsnějším možným rozdílem poté, co Ján Kocian fauloval ve vlastní šestnáctce Klinsmanna a nařízenou penaltu proměnil s velkým přehledem kapitán Lothar Matthäus. Československo nehraje do defenzivy vůbec špatně, v ofenzivě jim toho ale obrana soupeře moc nepovolila.

45

První poločas skončil.

44

V závěru první půle mají balón na kopačkách fotbalisté v červeném. Otázkou zůstává, jestli se k něčemu probojují, s defenzivou soka si totiž zatím vůbec neví rady.

43

Zdálo se, že Klaus Augenthaler má celou situaci pod kontrolou, ale nebylo tomu tak. V hlavičkovém souboji s Knoflíčkem si pomohl loktem, což sice uniklo hlavnímu, avšak ne čárovému.

42

Snažil se ze všech sil, přesto Klinsmann už nedokázal zastihnout na hrací ploše dlouhý nákop, který na něj vyslal Thomas Berthold. Vhazovat bude Československo.

41

Jan Stejskal si připsal zákrok z kategorie těch snazších. Po přetaženém centru Beina hlavičkou zakončoval Karl-Heinz Riedle hodně slabě.

40

Do konce prvního poločasu zbývá pět minut. Dočkáme se ještě nějakého gólu nebo půjdou Němci do kabin s jednobrankovým vedením v zádech?

39

Pierre Littbarski to zkusil přímo na branku, avšak rána mu vůbec nesedla, jeho nevysokou střelu srazila nad čtyřčlenná červená zeď.

38

František Straka může být rád, že obdržel pouze žlutou kartu, protože nebýt jeho skluzu, šel by Klinsmann možná sám na branku.

37

Po delší době jsme byli svědky rohového kopu. Matthaus odcentroval na úroveň penalty. vyběhnout se rozhodl Stejskal, jenž nevyboxoval míč úplně s jistotou, ve spolupráci s Kadlecem ale situaci dokázali vyřešit bez úhony.

36

Zakončení přišlo, jenže Illgnerovi nemohlo nadělat žádné větší problémy. Z dvaceti metrů vypálil hodně slabě Jozef Chovanec, navíc ani netrefil bránu.

35

Záložník Lubomír Moravčík měl velké štěstí, že stihl rozehrát ještě před skluzujícím Brehmem. Ten již následně nedokázal svůj pohyb zastavit, sudí musel znovu písknout do píšťalky z důvodu nedovoleného zákroku.

34

Klinsmann by si měl dávat velký pozor, pokud chce odehrát kompletních devadesát minut. Nyní si totiž počínal nedovolené proti Kocianovi, přičemž jednu žlutou už má.

33

Klaus Augenthaler pořádně překvapil Skuhravého, když si místo odkopu dovolil odvážnou kličku na pravou stranu. Forward reagoval pozdě, unikajícího stopera vzápětí fauloval.

32

To si ale kulatého nesmyslu dlouho neužilo. Chovanec si ještě stačil prvním dotekem zpracovat balón a druhým ho už chtěl poslat na Haška, do cesty dobře myšleného pasu se však postavil Littbarski.

31

Po souboji Michala Bílka a Uweho Beina opustil balón hrací plochu. Hlavní rozhodčí si nebyl jistý, a proto se poradil s čárovým, ten přisoudil aut Československu.

30

Půl hodina zápasu je za námi. Německo vede 1:0 po proměněné penaltě kapitána Matthause. Československo ovšem předvádí bojovný fotbal, určitě není bez šance na úspěch.

29

Venglošovo mužstvo pokračuje v trpělivé kombinaci, jenže vrátka německé defenzivy se stále ne a ne otevřít. Marně to zkoušel Tomáš Skuhravý, Berthold jej za záda nepustil.

28

Tak i Německo už má prvního hříšníka, jenž si zblízka prohlédl kartu žluté barvy. Je jím Jürgen Klinsmann, který přispěchal do souboje s Kocianem pozdě, místo míče trefil ve skluzu jen stoperovu stojnou nohu.

27

Hráči v červeném útočí s cílem rychle odpovědět na inkasovaný gól. To se napoprvé nepodařilo, centr Haška z pravé lajny odvrátil do bezpečí Augenthaler.

26

Československo by si mělo dávat pozor na tvrdé fauly, neboť dvě žluté karty už na svém kontě má. O další si říkal Jozef Chovanec, sudí byl ke středopolaři milosrdný.

25

25. Lothar MATTHÄUS - 1:0

25

Německo právě vstřelilo branku!
Penaltu si vzal na starosti LOTHAR MATTHÄUS. Vsadil na razanci a dobře udělal, rána do pravého horního rohu slaví úspěch. Stejskal šel na opačnou stranu.

24

24. Faul Kociana, po němž následoval pokutový kop

24

To je velká nepříjemnost, Německo bude kopat pokutový kop! Skvělou individuální akcí se prezentoval Klinsmann, jenž se u lajny nejprve zbavil dvojice hráčů, načež se vydal do vápna, kde si hodil míč mezi Chovance a Kociana. Druhý jmenovaný nechal protihráči v cestě nohu, nebylo co řešit.

23

Když mají hráči v bílém balón na svých kopačkách, tak kompletní jedenáctka Československa brání na vlastní polovině. Zatahuje se rovněž Tomáš Skuhravý, jenž je aktuálně nejlepším střelcem šampionátu.

22

Německo se snaží zklidnit hru. Beckenbauerova družina se zatím trápí, pevná obrana soupeře jí dělá větší problémy, než se původně předpokládalo.

21

Po chybě Matthause ve středu hřiště se do zajímavého brejku vydal Jozef Chovanec. Jenže stejně jako protihráč, i on zkazil rozehrávku, trefil pouze Beina.

20

20. Hašek zachránil Československo od inkasovaného gólu

20

Nechybělo mnoho a naši západní sousedé se mohli dostat do vedení! První roh nebezpečí nepřinesl, avšak následoval druhý, po němž se v pokutovém území dostal ke střele Klinsmann. Gólman Stejskal už byl překonaný, na brankové čáře vyhlavičkoval míč kapitán Ivan Hašek!

19

První rohový kop střetnutí budou mít k dispozici Němci. Po pravé lajně unikl Haškovi Pierre Littbarski, jehož centr ve skluzu dokázal srazit mimo ohrožení branky Kocian.

18

Ivo Knoflíček tělem odmítl svého osobního strážce a mohl tak pokračovat po lajně nikým neatakovaný. Forward však podcenil rychlost míče, zpracovával ho až za postranní čárou.

17

Jozef Chovanec hodně podkopl balón, čehož okamžitě využil k výběhu z brankové čáry Bodo Illgner. Ve vzduchu si vedl bezchybně, Skuhravý se ani neodvážil jít do souboje.

16

Krátce poté, co si Michal Bílek zpracoval složitou nahrávku, se mu na záda přilepil Klaus Augenthaler. Československý borec si počínal dobře, tělem podržel balón, načež jej stoper zatáhl za dres. To pozornosti sudího neuniklo.

15

Fotbalisté v červeném sice mají častěji míč na kopačkách, avšak žádnou šanci si ne a ne vytvořit. Pětičlenná defenziva nenechává útočícím hráčům ani milimetr prostoru.

14

Přichází druhá žlutá karta v krátkém časovém sledu. Jejím držitelem se tentokráte stává Michal Bílek, jenž podražením zabránil Matthausovi v zakončení.

13

Ján Kocian se nejprve snažil udržet na zádech Riedleho a počkat, až se balón dokutálí do autu. Kulatý nesmysl ale neočekávaně zpomalil, a tak mu stoper do zámezí raději pomohl.

12

Svěřenci trenéra Vengloše zatím hrají s favorizovaným soupeřem velmi sympatickou partii. Nepouštějí ho do výraznějších šancí, obrana je skvěle rozestavená.

11

Držitelem první žlutá karty se stává Lubomír Moravčík. Ten mimo dění hry zavadil o nohy Beina, čehož si sudí všiml a hráče po právu potrestal.

10

Snaha o založení rychlého brejku Němcům hrubě nevyšla. Kapitán Lothar Matthäus hledal dlouhým nákopem Klinsmanna, jenže ten nepokračoval v běhu, očekával spíše pas do nohy.

9

Exekuce přímého kopu se chopil Jozef Chovanec. Pravačkou poslal míč před zeď a Bodo Illgner musel zasahovat, balón totiž směřoval pod břevno.

8

Československo bude rozehrávat standardní situaci z ideální střelecké vzdálenosti od branky. Zasloužil se o to Skuhravý, kterého fauloval Buchwald.

7

Stadiónem San Siro se ozývá ohlušující pískot. Důvodem je malá domů Jána Kociana, který se tak osvobodil od dvojice dotírajících hráčů. Stejskal chytil balón do rukou a dlouhým kopem poslal míč na polovinu soupeře.

6

Svou obrannou práci si na jedničku splnil František Straka. Stoper udržel na zádech Riedleho, jemuž se to viditelně nelíbilo, soka následně nedovoleně poslal k zemi.

5

Dlouhý Stejskalův nákop nepřinesl kýžené ovoce. Tomáš Skuhravý totiž nezvládl vzdušný souboj s Augenthalerem, ten navíc ještě dokázal přesně nahrát Bertholdovi.

4

Premiérové zakončení přišlo na druhé straně. Klinsmann parádní nahrávkou na střed uvolnil Uweho Beina, jehož slabá rána proletěla pořádný kus vedle levé tyče.

3

Výkop patřil Československu, které také podniklo první útočný výpad. Zasloužil se o něj Jozef Chovanec, jehož centr z levé strany s přehledem pohlídal stoper Kohler.

2

Fotbalisté Německa nastoupili do utkání v bílých dresech, Čechoslováci tím pádem oblékli dresy barvy červené. Favorit je jasný, jsou jimi svěřenci kouče Beckenbauera.

1

Utkání právě začalo.
Úvodní sestavy:

Německo: Illgner – Berthold, Kohler, Augenthaler, Buchwald, Brehme – Littbarski, Matthäus (C), Bein – Riedle, Klinsmann
Náhradníci: Aumann – Möller, Thon, Reuter, Mill

Československo: Stejskal – Kadlec, Kocian, Straka, Bílek – Hašek (C), Chovanec, Kubík, Moravčík – Skuhravý, Knoflíček
Náhradníci: Mikloško – Weiss, Luhový, Griga, Němeček

Rozhodčí: Kohl (AUT) – Listkiewicz (POL), Mikkelsen (DEN).
Německo

Německo procházelo šampionátem jako nůž máslem. Němci v základní skupině přehráli Jugoslávii i Spojené arabské emiráty. Až v poslední skupinovém duelu jen remizovali s Kolumbií. V osmifinálové fázi čekalo na Němce Nizozemsko. Němci dokázali uspět výsledkem 2:1 a zajistili si postup do čtvrtfinále.
Československo

Na posledním šampionátu, kde Češi a Slováci působili v rámci jediného mužstva, se Československu podařilo postoupil ze základní skupiny. Za sebou nechalo Rakousko i USA. V posledním duelu základní skupiny však nestačilo na domácí Itálii. V osmifinále ale přišlo střelecké obrození. Proti Kostarice se představil hlavně Skuhravý, který nasázel hattrick. Československo si tak výhrou 4:1 zajistilo postup do čtvrtfinále.
Dobrý den všem fanynkám a fanouškům fotbalu! V době pandemie koronaviru pro Vás přinášíme textového přenosy z již odehraných zápasů. Dnes se podíváme na čtvrtfinálový duel Mistrovství světa 1990 mezi Německem a Československem.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.

Německo – Československo

1:0

konec (1:0)

Zpět na online

Branky: 25. Matthäus (pen.)

Karty:   28. Klinsmann (GER) – 11. Moravčík (CSR), 14. Bílek (CSR), 38. Straka (CSR), 88. Knoflíček (CSR)   70. Moravčík (CSR)

Německo: Illgner – Berthold, Kohler, Augenthaler, Buchwald, Brehme – Littbarski, Matthäus (C), Bein (82. Möller) – Riedle, Klinsmann
Náhradníci: Aumann – Möller, Thon, Reuter, Mill

Československo: Stejskal – Kadlec, Kocian, Straka, Bílek (67. Němeček) – Hašek (C), Chovanec, Kubík (80. Griga), Moravčík – Skuhravý, Knoflíček
Náhradníci: Mikloško – Weiss, Luhový, Griga, Němeček

Rozhodčí: Kohl (AUT) – Listkiewicz (POL), Mikkelsen (DEN)

Diváci: 73 347