Menu

Fotbal

Mistrovství světa 1990

Německo – Československo

1:0

konec (1:0)

14.04.2020, 14:00 • San Siro, Milán • Čtvrtfinále • Milan Huppert

Máme za sebou čtvrtfinálové utkání na Mistrovství světa 1990 v Itálii, v němž Německo porazil Československo těsně 1:0 a postoupilo tak mezi nejlepší čtyři týmy šampionátu.

O osudu utkání rozhodla 25. minuta. Poté, co Ján Kocian ve vápně nedovoleným způsobem poslal k zemi Klinsmanna, proměnil nařízený pokutový kop s velkým přehledem Lothar Matthäus. Čechoslováci odehráli velmi bojovné střetnutí, avšak honbu za vyrovnáním jim v 70. minutě výrazně ztížil Lubomír Moravčík, jenž z frustrace neodpískaného zákroku na jeho osobu vykopl svou levou kopačku do vzduchu, za což inkasoval druhou žlutou a následně červenou kartu. V oslabení se už svěřenci trenéra Vengloše k ničemu nedostali, Německo si jednobrankové vítězství ubránilo s velkým přehledem. (15:29:25)

90

Konec zápasu.

89

Je to jasné, do semifinále postoupí Německo. Svěřenci kouče Beckenbauera drží balón na kopačkách, přičemž probíhá poslední minuta základní hrací doby.

88

Ivo Knoflíček se neudržel a po faulu, který mu by odpískán, si neodpustil několik ostřejších slov směrem k výroku. Rozhodčí toto počínání ocenil žlutou kartou.

88

Útočným faulem se provinil Tomáš Skuhravý, jenž při snaze udělat si prostor trefil pravou rukou do obličeje Augenthalera. Ten si samozřejmě poležel, Němci teď šetří každou možnou vteřinu.

87

Po ztrátě Straky se hráči v bílém vydali do přečíslení dva na jednoho. Skvěle si počínal Ján Kocian. Jediný bránící fotbalista očekával, že Klinsmann bude nahrávat, pas vystihl.

86

Středopolař Chovanec našel skulinku, kudy balón prostrčil ke Knoflíčkovi. Ten však dlouho zpracovával balón, zakončit mu už Kohler nedovolil.

85

Československo sice kombinuje, jenže převážně kolem poloviny hřiště. Dále to jde jen velmi ztěžka, kolem šestnáctky Německa je hodně zahuštěný prostor.

84

Na polovině hřiště se zbytečného faulu dopustil Miroslav Kadlec. Stoper vyskočil výše než Klinsmann, smolně jej ale zasáhl levým loktem.

83

Tomáš Skuhravý hledal místečko, kudy by se mohl dostat před Augenthalera, to ale nenašel. Stoper nechal balón doskákat až ke gólmanovi, jenž ho chytil do rukavic.

82

Střídání v týmu Německo: ze hřiště odchází Uwe Bein, přichází Andreas Möller.

81

Rozběhla se závěrečná desetiminutovka základní hrací doby. Lze očekávat, že Československo vrhne všechny síly do útoku, Německo se naopak více stáhne do defenzivy.

80

Střídání v týmu Československo: ze hřiště odchází Luboš Kubík, přichází Stanislav Griga.

79

Německo hraje v početní převaze, přesto se nikam nežene. Jednobrankový náskok jim podle obrazu hry stačí, do kombinace se dokonce zapojil i gólman.

78

Jozef Chovanec neměl komu, a tak to zkusil z dvaceti metrů. Rána nepostrádala razanci, nýbrž přesnost, Bodo Illgner si připsal jednoduchý zákrok do sbírky.

77

Velká škoda, že si Václav Němeček nedokázal lépe zpracovat balón. Mohl totiž z pravé strany postupovat sám na bránu. Takhle se k němu stáhli hned tři protihráči, kteří jej vzápětí zpacifikovali.

76

Arbitr píská faul, ačkoli Lothar Matthaus pádu hodně přidal. To ale nic nemění na tom, že Ivo Knoflíček na soka sáhl a přispěl k jeho pádu na trávník.

75

Na Skuhravém je vidět obrovský chtíč. Většina hráčů by možná byla otrávena s věčným hlídáním jeho osoby, ale Bomber takový není, rve se o každý balón. Zakončení z dobré pozice na poslední chvíli srazil do autu skluzující Kohler.

74

Hlediště na San Siru, kde je převaha německý fanoušků, se baví. V přerušené hře, kdy je ošetřován faulující Riedle, probíhá stadiónem mexická vlna.

Německo – Československo

1:0

konec (1:0)

Zpět na online

Branky: 25. Matthäus (pen.)

Karty:   28. Klinsmann (GER) – 11. Moravčík (CSR), 14. Bílek (CSR), 38. Straka (CSR), 88. Knoflíček (CSR)   70. Moravčík (CSR)

Německo: Illgner – Berthold, Kohler, Augenthaler, Buchwald, Brehme – Littbarski, Matthäus (C), Bein (82. Möller) – Riedle, Klinsmann
Náhradníci: Aumann – Möller, Thon, Reuter, Mill

Československo: Stejskal – Kadlec, Kocian, Straka, Bílek (67. Němeček) – Hašek (C), Chovanec, Kubík (80. Griga), Moravčík – Skuhravý, Knoflíček
Náhradníci: Mikloško – Weiss, Luhový, Griga, Němeček

Rozhodčí: Kohl (AUT) – Listkiewicz (POL), Mikkelsen (DEN)

Diváci: 73 347