Menu

Další

Losování soutěží

Losování finálového turnaje Fed Cupu

konec

11.02.2020, 18:30 • Filip Lefenda

Slavnostní galavečer pokračuje ohlasy a proslovy z řad maďarských představitelů. Losovací akt je však u konce. Děkujeme za pozornost a držte našim děvčatům v dubnu palce! Budou to potřebovat. (18:59:29)

Je to jasné. České tenistky se o postup do semifinále Fed Cupu porvou ve skupině s Německem a Švýcarskem!

Slovenky si zahrají ve skupině C se Spojenými státy a Španělskem.
Belgie putuje do skupiny B za Austrálií a Běloruskem.
Francii a Rusko doplní ve skupině A domácí Maďarsko.

Do skupiny D tak putuje za českým týmem nebezpečné Německo!
Jaké třetí v pořadí je vylosováno Španělsko, které si zahraje ve skupině C.
V béčku bude hrát Bělorusko.
Losu se ujmou mladé maďarské tenistky. První vylosovanou zemí je Rusko, které se podívá do skupiny A.
Nyní Woodová zmínila rozdělení nasazených týmů do jednotlivých skupin. Připomínám, že jde o Francii (A), Austrálii (B), Spojené státy americké (C) a Českou republiku (D).
Clare Woodová, rozhodčí ITF, představuje jednotlivé týmy, které se turnaje v Budapešti zúčastní. Zmíněn je výčet úspěchů, které jednotlivé výběry v historii této soutěže dosáhly.
Ambasadorka soutěže Billie Jean Kingová hovoří o změnách, kterými populární týmová soutěž prošla od dob, kdy ji sama hrávala. Zároveň bývalá světová jednička hovořila o cti reprezentovat vlastní zem. I ona rovněž poděkovala sponzorům a hovořila i o finančních odměnách. Ve finále rozdělí Mezinárodní tenisová federace celkem 18 milionů dolarů (12 mezi hráčky, 6 mezi národní tenisové asociace).
Na pódiu už je prezident Mezinárodní tenisové federace (ITF) David Haggerty, který hovoří o novém formátu Fed Cupu. Očekává vzrušující tenisový týden. Haggerty rovněž poděkoval sponzorům a maďarskému tenisovému svazu.
Ještě před samotným losovacím ceremoniálem je promítáno video mapující již zméněné kvalifikační duely. Slavnostním večerem provází Annabel Croftová, někdejší britská tenisová jednička.
Už nyní je jasné, že Češky nenarazí ve skupině na nikoho ze silného tria Francie, Austrálie, USA. Tyto týmy byly spolu s českou reprezentací nasazené do jednotlivých skupin. Svěřenkyně kapitána Pály budou hrát v "déčku".

Do čtyřech skupin bude následně rozlosováno kvarteto Bělorusko, Německo, Rusko a Španělsko. V poslední fázi se bude losovat čtveřice Slovensko, Švýcarsko, Belgie a Maďarsko. Při tomto rozdělení se vycházelo z postavení jednotlivých reprezentací ve fedcupovém žebříčku.
V Budapešti se bude hrát za dva měsíce ve čtyřech tříčlenných skupinách. Vítězové skupin postoupí do semifinále, postupující si následně zahrají o titul šampionek za rok 2020.
Výsledky kvalifikace o postup na finálový turnaj Fed Cupu (7. a 8. února):

USA – Lotyšsko 3:2
Nizozemsko – Bělorusko 2:3
Rumunsko – Rusko 2:3
Brazílie – Německo 0:4
Španělsko – Japonsko 3:1
Švýcarsko – Kanada 3:1
Belgie – Kazachstán 3:1
Slovensko – Velká Británie 3:1
Čtyři reprezentační výběry měly účast na dubnovém finále již předem jistou. Jde o úřadující šampionky z Francie, poražené finalistky z Austrálie, domácí Maďarky a na divokou kartu startující Češky, nejúspěšnější tým posledních let. Dalších osm účastníků vzešlo z kvalifikace, která se uskutečnila v závěru minulého týdne.

Losování finálového turnaje Fed Cupu

konec


Statistiky:
Los finálového turnaje Fed Cupu
Skupina A:
Francie
Rusko
Maďarsko

Skupina B:
Austrálie
Bělorusko
Belgie

Skupina C:
USA
Španělsko
Slovensko

Skupina D:
Česká republika
Německo
Švýcarsko