Menu

Další

Tiskové konference

Tisková konference AC Sparta Praha

konec

11.02.2020, 13:00 • Tomáš Kohlmann (@tom__kohlmann)

Tisková konference končí, Sparta zahájí jarní část FORTUNA:LIGY v sobotu od 17 hodin domácím utkáním se Slovanem Liberec.

Do té doby přeji příjemné pokračování tohoto týdne. (13:34:20)
Jílek o tom, v čem by se měl tým zlepšit a o pozici Adama Hložka:

V první řadě se můžeme bavit o presinku, kde budeme muset udělat určité úpravy, ale nikde není psáno, že nemůžeme hrát více ve středu hřiště. Co se týče re-presinku, tam jsme ukazovali velmi dobré pasáže, ale také velmi špatné a tam nám chybí to, abychom to dokázali zopakovat v zápase.

Co se týče Adama Hložka, zkoušeli jsme jej v jednom zápase v podhrotové pozici, více šancí ale dostával vlevo, kde se nám jevil jako silnější. Pozice podhrotového hráče by mu ale mohla vyhovovat, nikde není psáno, že se na ni nemůže dostat. Je to otázka zdravotního stavu, aktuální situace a našeho cíle do toho zápasu.

Rosický k tomu dodal: Musíme zohlednit, že je to stále mladý hráč. Vlevo má méně rozhodování než na podhrotu.
Jílek o situaci útočníků:

Velmi slušné utkání odehrál proti Norům, bohužel se střelecky neprosadil. Jediné utkání, kde jsem měl na něj vyšší nároky, bylo proti Malmö, tam ale nezafungoval tým jako celek, abych to celé neházel jen na Benjiho. Měli jsme spolu několik pohovorů, budeme v tom pokračovat. Ten hráč si přidává po trénincích a chce být maximálně připravený. Chce dávat branky, k tomu ale potřebuje zejména větší zarputilost, což mi v těch domácích zápasech chybělo.

Libor Kozák odjel se zranění, ale měl by v týdnu být v pořádku. Václav Drchal vypadá v trénincích dobře, po dlouhém zranění ale musí ještě dostat prostor. Ze začátku by měl začít v béčku, kde by měl ukázat tu svoji pozici.
Rosický o kádru, zda-li je uzavřen:

Kádr v tuto chvíli uzavřen není. Pokud se nám naskytne možnost kvalitního hráče, tak budeme aktivní.
Václav Jílek o tom, proč se na jaře nepovedly nějaké výsledky:

Asi bych se opakoval, vnímal jsem to podobně. Interně jsme to vyhodnotili, že byly utkání, v nichž bylo potřeba, abychom je zvládli. Měli jsme v nich navrch, ale chyběla tam vůdčí osobnost, přeci jen z pozice trenéra nemůžete ovlivnit všechno, ale s příchodem Bořka by se toto mohlo změnit. Ale vrací se nám hráč, který měl velké zdravotní problémy, ale je to hráč, který má velkou kvalitu a věřím, že pokud bude na hřišti, tak bude týmu dávat tu organizaci. Je to hráč, který se za nic neschovává a cítí tu zodpovědnost za výsledek.
Jílek o tom, v čem se tým musí zlepšit na jaře a o zápase Plzně na soustředění, který viděl naživo:

Nebudu asi zmiňovat žádné konkrétní věci, protože proměnlivost zápasu je taková, že se to může hodně měnit. Důležitá je konzistence výkonů během zápasů, kdy jsme ztráceli dobře rozehrané zápasy jako v Jablonci nebo v Teplicích. Důležitá bude mentální stránka týmu, vypořádat se s nepříznivým průběhem nebo naopak udržet dobrý stav, a abychom předváděli kvalitní výkony opakovaně.

Viděli jsme zápas Plzně, kdy vyhráli 4:3. Je tam více agresivity, větší akcent na přechodovou fázi po zisku míče, tam byli velmi dobří v tomto utkání. Na druhou stranu nechci říkat, že bych viděl něco zásadního, coby Plzeň produkovala oproti zápasům pod trenérem Vrbou.
Jílek o současném stavu kádru:

Měli jsme nějaké cíle, ty dále platí. Nemíním teď říkat, jestli jsem chtěl o dva hráče více nebo méně. Máme tu určitou typologii hráčů a je na nás, abychom tým dobře připravili na jarní část.
Jílek o přípravě, co tam viděl úspěšného

Byla to hlavně stabilita v obranné fázi. Cílem byla větší kompaktnost i s příchodem Bořka Dočkala. Chtěli jsme jiné postavení v presinku, kratší hřiště. Byť třeba generálka se nepovedla výsledkově, tak v prvním poločase se objevily tyto věci, které jsme trénovali a chtěli zlepšit. Byla tam i rychlost dohrávání útočných akcí, přechodová rychlost. Měli jsme nastavena nějaká kritéria, dílčí cíle pro tyto utkání. Obranná složka byla prvořadá, ale byť jsme v každém zápase inkasovali, tak byly tam dvě penalty, nějaká standardka, ale ze hry jsme inkasovali jen minimálně.
Rosický o Guéloru Kangovi, jemuž v létě končí smlouva:

Může se stát, že nás opustí, i že zůstane. Nebojím se o jeho motivaci do této sezóny, protože hraje o kontrakt tady nebo jinde, tak se vůbec nebojím o jeho dobré výkony. I pokud by od nás odešel, tak náš dlouhodobý plán na jeho pozici je zcela jasný. Je to jedna z pozic, kde nás určitě nebude tlačit bota, protože se vrátil Bořek Dočkal, může tam hrát Adam Karabec nebo i Adam Hložek.
Jílek o Bořku Dočkalovi:

V první řadě je třeba říct, že Bořek určitě připravený je. Byť měl minutáž zkrácenou, tak je připraven do první poloviny utkání, nebo minimálně do dvou třetin. V opakovaných zápasech ještě nějaký deficit cítit může, ale je připraven, aby to fyzicky zvládal, protože má stejné požadavky od nás jako ostatní hráči. Věřím tomu, že jeho fyzická připravenost bude stále lepší a lepší, dělá pro to maximum, stejně jako členové realizačního týmu.
Rosický o Martinu Haškovi, jenž neodcestoval na soustředění a o Fortelném:

Co se týká Martina Haška, ta situace je pro mě nepochopitelná, protože se bavíme o hráči, který se v našem prostředí jednoznačně zlepšil, má za sebou nejlepší půlrok kariéry, ať už herní a statistický. Je pro mě naprosto neuvěřitelná neprofesionalita a Martin Hašek se bude připravovat s béčkem.

Ohledně přestupu jsme od začátku deklarovali jasnou cenu, za niž jsme Martina schopni pustit a to trvá. Potenciální zájemce musí splnit naše podmínky.

Co se týká Fortelného, začínal s námi přípravu a počítáme s ním do budoucna, proto s námi šel do přípravy. Poslední půlrok udělal velký vzestup, ale co se týká jeho vytížení a dalšího zlepšování, je pro něj lepší zůstat ještě půlrok v Jihlavě, kde očekáváme, že se bude nadále zlepšovat, a že se v létě připojí do kádru jako plnohodnotný hráč.
Trenér Jílek o přípravě:

Z mého pohledu i přes nepříznivé výsledky v závěru přípravy ze Španělska jsem přesvědčen, že věci, které jsme chtěli dostat, tak se nám pomalu daří. Vrátil se nám Bořek Dočkal, což je také změna, dává nám to určité možnosti do hry. Mužstvo vnímá ty změny, které chceme. Některé cíle do těch zápasů se nám dařilo plnit velmi dobře, tak zbývá věřit a jsem přesvědčen, že ty věci budeme schopni dosadit do zápasů.
Rosický o novém stoperovi, kterého Sparta chtěla přivést, když se nepovedl ani zisk Belgičana Caufrieda:

Sestavu určuje trenér, ale co se týká stopera, tak z vytipovaných hráčů jsme chtěli Tijaniho. Nadále ale máme dobré hráče, u nichž věříme, že se budou nadále zlepšovat, tak nepotřebujeme dělat přestup za každou cenu.
Rosický o velké fanouškovské podpoře na podzim, která se v případě neúspěchů nemusí opakovat:

Myslím, že si to všichni uvědomujeme, ať už ze strany funkcionářů, hráčů nebo trenérského štábu. Uvědomujeme si, že fanoušci nám dali skvělou podporu.
Rosický o Tijanim a Hellebrandovi:

Ano, o Hellebranda jsme měli také zájem, ale nebudeme se pouštět do žádných finančních závodů. Ohledně Tijaniho, bavili jsme se o pozici stopera a Tijani byl z klubka vysledovaných hráčů naše priorita, ale bohužel u nás neprošel zdravotní prohlídkou. Chtěli jsme jej na dlouhou dobu a bylo to příliš velké riziko.
Tomáš Rosický o hodnocení přípravy:

Myslím, že větší hodnocení soustředění je určitě na trenéra. Z mého pohledu všichni víme, že výsledkově to soustředění nebylo povedené, ale naopak určité věci, které trenér chce v těch zápasech vidět, tam byly, ale samozřejmě musíme nadále hodně pracovat. Věřím, že v sobotu se celá příprava zúročí. V sobotu v pět hodin proti Liberci uvidíme organizovaný tým, který bude bojovat za jedinou věc.
Pokračuje se otázkami na účastníky tiskové konference.
Ondřej Kasík potvrdil již uvedenou informaci, že Sparta získala Filipa Součka z Opavy, na jaře ale ještě zůstane ve svém původním klubu.
Sparta také do jara vstupuje s generálním partnerem Tipsport, jehož logo zůstane na klubovém dresu. Pro pohárové soutěže je partnerem společnost T-Mobile.

Spojením obchodních subjektů se stadión Sparty se přejmenuje na Generali Česká Pojišťovna Arena.

Tisková konference AC Sparta Praha

konec