Menu

Další

Americký fotbal

Baltimore Ravens - Tennessee Titans

12:28

konec (0:7, 6:7, 0:14, 6:0)

12.01.2020, 02:15 • M&T Bank Stadium • Divisional Round • Libor Štěpán (@libstep73)

Ze sobotního programu divizního kola play off NFL je to vše. V neděli se hrají další dva zápasy, první má výkop netradičně až po deváté hodině večerní našeho času. Do té doby děkuji za pozornost. (05:57:19)

Tennessee Titans po senzačním vítězství postupují po 17 letech do finále konference, o kterém zcela jistě ví, že ho budou hrát na stadionu soupeře. Buď Kansasu City Chiefs, nebo Houstonu Texans, o tom se teprve rozhodne.
Tennessee Titans vyhrávají podruhé za sebou v play off zápas, ve kterém nedosáhli ani na 100 pasových yardů! A nutno říct, že historie zná pouze dva další kluby, které v play off vyhrály zápas a takovou bilancí. Jak Miami Dolphins, tak Pittsburgh Steelers v 70. letech, tj. v dobách, kdy byla NFL více běhová než pasová, nakonec sosáhli až na Lombardiho trofej. Bude statistika platit i v případě Tennessee Titans? Byl by to naprostý šok.
To vše sledovalo přímo na stadionu 71 254 většinou zděšených a zklamaných diváků.
Kdo čekal ve druhém poločase uragán v podání Ravens, nemohl se více mýlit! Jejich útok nadále tápal, dělal zbytečné chyby a přes některé podařené akce se téměř k ničemu nedostal. Naopak Titans pokračovali ve výborném výkonu, jehož hlavním tahounem kromě obrany byl fenomenální Derrick Henry, který ve třetím zápase po sobě naběhal přes 180 yardů, což je v současné NFL něco absolutně nepředstavitelného. Přesto se touchdownu nedočkal, aspoň ne jako jeho autor v end zóně, ačkoliv ve třetí čtvrtině hosté zvládli hned dva a definitivně jimi rozhodli o svém nečekaném vítězství. Nejprve šokovali stadion parádní trikovou akcí Derricka Henryho jako přihrávajícího hráče a Coreyho Davise jako příjemce 2yardové přihrávky, a po následném domácím turnoveru v podobě ztraceného fumblu Lamara Jacksona se do end zóny z 1 yardu vrhl sám quarterback Ryan Tannehill. Baltimore neměl sílu na zvrat, ale dosáhl aspoň čestného úspěchu v podání 15yardového catche Haydena Hursta. Na víc se Lamar Jackson a spol. nezmohli a naprosto senzačně, ale zcela zaslouženě, se loučí s play off už v divizním kole!

Konec utkání.

0:29

TEN, 2&11, TEN 21
Tannehill musel ještě jednou zakleknout a až teď je definitivně po zápase!

0:49

TEN, 1&10, TEN 22
Tannehill zaklekává.

0:55

BAL, 4&11, TEN 21
Jackson nedokázal na pravé straně najít ruce Boykina a Ravens senzačně prohrávají po více než 3 měsících, což ale znamená konec sezóny pro největšího favorita v konferenci AFC!

1:00

BAL, 3&11, TEN 21
Pokus o hod do end zóny Moorovi se nedaří a domácí mají poslední pokus o naprostý zázrak.

1:05

BAL, 2&11, TEN 21
Zahozený míč Jacksonem, když neměl rychle komu nahrát.

1:29

BAL, 1&10, TEN 20
Jackson sackován! O-line neudržela Landryho a Titans už na střídačce slaví!

1:52

BAL, 2&10, TEN 37
Tonoucí se stébla chytá, tím stéblem je perfektní 20yardová přihrávka na Browna.

1:58

BAL, 1&10, TEN 37
Dlouhý pokus na Boykina nebyl úspěšný.

1:58

Two minute warning.

2:04

BAL, 3&1, TEN 49
Jackson opět úspěšný, 12yardový pas na Hursta.

2:25

BAL, 2&15, BAL 37
Jackson nachází na středu Hilla, ten má 14 yardů a domácí spěchají, aby stihli ještě jednu hru před two minute warningem.

2:25

BAL, 2&10, BAL 42
Další komplikace pro domácí. Špatný start.

2:27

BAL, 1&10, BAL 42
Spike a čas stojí.

Baltimore Ravens - Tennessee Titans

12:28

konec (0:7, 6:7, 0:14, 6:0)

Zpět na online


Rozhodčí: Bill Vinovich

Diváci: 71 254

Statistiky:
Vysvětlivky
U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

Příklad BAL, 3&5, TEN 42 – U míče je Baltimore, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině Tennessee.
Exkurze do pravidel
Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenzíva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne do hloubi útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do endzóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, plus k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z patnácti yardů (extra point – jeden bod), nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před endzónou a v případě úspěchu získat dva body.

V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, tak i obranný, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, nebo pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.