Menu

Fotbal

Nizozemská Eredivisie

Ajax Amsterdam – Feyenoord Rotterdam

2:0

konec (0:0)

21.01.2018, 14:30 • Amsterdam Arena, Amsterdam • 19. kolo • Dominik Tobola (@DomTo81)

Tipsport: 1.82 3.67 4.16 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Ode mě je to pro dnešek všechno. Loučím se s vámi a přeji hezký zbytek neděle. Někdy zase napočtenou. (16:26:27)
Držení míče: 68 % : 32 %.
Střely na branku: 3:1. Střely mimo: 6:0. Rohy: 3:0. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 8:8.

I samotné statistiky ukazují až drtivou převahu domácího Ajaxu, který tak prodlouží svoji dominanci v De Klassikieru v Eredivisie minimálně na šest a půl roku.
Skončilo asi nejsledovanější utkání, které může nizozemská Eredivisie nabídnout. Ajax v něm totálně rozebral dnes slušně řečeno velmi vlažně působící Feyenoord, který ukončil sérii utkání bez prohry, která trvala od 22.10.2017, kdy je naposledy opět porazil Ajax. Pokud měli hosté teoretickou šanci na dotáhnutí druhého místa před dnešním zápasem, tak nyní už se pohybuje spíše v rovině sci-fi. Ajax se naopak dotáhl na PSV na dva body minimálně do 18:45, kdy budeme znát konečný výsledek klubu z Eindhovenu, který se již na necelou půlhodinku představí hřišti Heraclesu Almelo.

90+2

Konec zápasu.

90+2

Neškodný Feyenoord dohrává utkání zamknut na své polovině.

90+1

Asi nejaktivnější hráč Feyenoordu v druhém dějství se jmenuje Amrabat, marocký záložník vypálil z hranice velkého vápna štiplavou ránu, jíž nakonec Onana zkrotil.

90

Rozhodčí Kuipers nastaví dnešnímu utkání dvě minuty.

89

Druhé střídání domácích. Ze hřiště odchází argentinská posila z Independiente Nicolás Tagliafico a nahrazuje jej Maximillian Wöber, teprve devatenáctiletý rakouský obránce.

87

Po každé přihrávce domácích publikum dává hlasitě najevo převahu v utkání svého celku. Feyenoord působil dnes až trapným dojmem, což se na zápas takového formátu vůbec nehodí.

86

Zajímavá střela Ziyecha ze třiceti metrů, která končí pouze těsně vedle Jonesovy branky.

85

Vůbec poprvé střídá také trenér Erik ten Hag. Odchází střelec první branky Donny van de Beek a jeho místo zaujímá za týden devětadvacetiletý Siem de Jong.

85

Odchází zraněný Malacia a jeho místo zaujímá Haps.

83

Amrabat sice fauloval na středu hřiště, ovšem alespoň ukázal snahu o míč. Navíc bude trenér van Bronckhorst ještě vynuceně střídat.

82

Neres Campos si v souboji jeden na jednoho neporadil s St. Justem.

81

Po faulu jednoho z hráčů domácích se kope od branky Feyenoordu.

79

Hra se velmi uklidnila. Ajax drží soupeře daleko od branky. A navíc mi přijde jakoby hráči Feyenoordu neměli ani chuť s výsledkem něco udělat. Napadání je pro ně dnes nejspíš neřešitelný rébus.

78

Kluivert zkusil na levé straně vymyslet dlouhý centr na nabíhajícího Huntelaara. Jeho dokonalosti chyběla výška. Jones si tedy balon pohlídal.

77

Celkově třetí Maročan v tomto utkání Amrabat se po zákroku Veltmana dožadoval odpískání přímého kopu, ale u Kuiperse nepochodil.

76

Územní převaha na straně Ajaxu je patrná. Finální fázi kazí především bídné centry ze stran.

75

Dnešní utkání sleduje v Amsterdam Areně, nebo chcete-li v Areně Johana Cruijffa, celkem 53 320 diváků. Do vyprodaného stavu chybí necelé dvě stovky.

74

V záběru z Areny Johana Cruijffa jsme viděli v čestné loži Dirka Kuyta a Franka De Boera. Druhý jmenovaný má asi více důvodů k radosti.

73

Dnes málo viděný Boëtius naštvaně opouští hřiště a na jeho místo nastupuje turecký hráč Basaçikoglu.

71

Dvě velké šance po sobě pro domácí! Nejprve se v nadějné pozici objevil Kluivert a následně dorážel Neres Campos, ale ani jeden se ve velmi dobré příležitosti neprosadil.

70

Hráči domácích, i přestože vedou a hrají proti deseti, tak nevynechají jediný souboj. Jako třeba teď Kluivert.

69

Kombinace, kterou měl na starosti brazilský křídelník Neres Campos nakonec nevyšel. Domácí hráč se sedmičkou na zádech nezvládl vedení balonu.

68

Ajax nadále v držení míče.

67

Šance Feyenoordu po standardní situaci, kdy hlavičkoval Boëtius. Nizozemský křídelník ale netrefil branku.

65

Fanoušci domácích se baví. Znova totiž s největší pravděpodobností oslaví v tradičním klání dvou velkých nizozemských klubů vítězství. Hráči Ajaxu naposledy v De Klassikieru prohráli v lize, a teď se podržte, 29. ledna 2012, tedy takřka před šesti lety. 4:2 na půdě Feyenoordu.

64

Kluivert rozpohyboval své rychlé nohy, ovšem v závěrečné fázi si neporozuměl s nabíhajícím Huntelaarem a šance tak byla rázem pryč.

63

S ohledem na další průběh smolař utkání Steven Berghuis přepouští místo Amrabatovi. Teď už může jen přemýšlet, jak by to vypadalo, kdyby proměnil šanci ze závěru poločasu.

61

Chytrá střela zhruba z pětadvaceti metrů v podání Ziyech, který střílel tak, aby Jones neviděl. Australský brankář si ale přece jen našel skulinu a ránu mladíka domácích vyrazil.

60

Feyenoord to bude mít hodně těžké. Vstřelit minimálně dvě branky bez útočník číslo jedna. To by byl husarský kousek.

58

A je to tady. Přesněji řečeno to, co jsem naznačoval v průběhu prvního poločasu. Červená karta je však tak nějak už zvykem De Klassikieru. Nicolai Jörgensen neudržel nervy na uzdě při souboji na středu hřiště a zcela zbytečně zajel do Van De Beeka. Hloupým faulem číslo dvě tak trestuhodně oslabuje svůj celek po druhé žluté kartě.

57

Feyenoord je zcela otupen a Ajax je i nadále aktivnějším mužstvem. Nyní zabrzdil akci domácích mimo jiné i dotek rozhodčího Kuiperse.

55

Faul na pronikajícího Nerese Campose končí standardní situací, po které sehráli Ziyech a Schöne signál, kdy marocký záložník hledá vysokým centrem na hranici velkého vápna dánského středopolaře. Ten nyní pálil nad branku.

53

53. Klaas-Jan HUNTELAAR - 2:0

53

Ajax právě vstřelil branku!

Další krásná akce, tentokráte na pravé straně, znamená další branku do sítě Feyenoordu. Joël Veltman si ukázal, kam chce míč a pak v šestnáctce krásně odcentroval přímo na zcela volného KLAASE-JANA HUNTELAARA a ten před skoro odkrytou brankou měl jednoduchý úkol. Trefit hlavou. Povedlo se a Ajax je velmi blízko třem bodů, byť do konce ještě zbývá 35 minut.

50

50. Donny van de Beek - 1:0

50

Ajax právě vstřelil branku!

Ajax jde, pokud vezmeme v úvahu celkový herní projev, po zásluze do vedení. Tagliafico viděl v náběhu de Jonga, který krásnou přihrávkou pod sebe vybídl ke skórování dvacetiletého benjamínka DONNYHO VAN DE BEEKA a ten našel skulinu mezi nohama Jonese!

49

Nepřesnosti ve středu hřiště prozatím oběma mužstvům zamezují postup vpřed.

48

V záběru jsme mohli vidět Kaspera Dolberga o berlích na tribuně Areny Johana Cruijffa. Ten Hagovi by se hráč jeho formátu dnes jistě hodil.

47

Lasse Schöne si naběhl na Tagliaficovu nabídku. Ovšem vysoko přestřelil.

46

Jens Toornstra hned v úvodu sestřelil de Jonga a může být rád, že nevidí žlutou kartu.

46

Začal druhý poločas.
Vše je nachystáno. Rozhodčí Kuipers postavil míč na středový puntík a může začít druhý poločas.
Skončil první poločas, ve kterém byl sice aktivnější Ajax, ale strhující podívaná to rozhodně nebyla. Nejvíce jsou zatím vidět emoce, které jsou patrné v soubojích a také v kolonce žlutých karet (4). Největší šanci první půle měl na hlavě jinak směrem dopředu neviditelný Feyenoord. Po krásném centru Vilheny Sven Berghuis hlavičkoval tváří v tvář jen do Onany. Na závěr měl ještě šanci Kluivert, leč potomek slavného forvarda také nevyužil a tak je stav po první půli bezbrankový.
Druhý poločas začne cca v 15:32.

Tipovací soutěž

Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
Který z týmů obdrží první červenou kartu ve druhém poločase?

Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

45+1

První poločas skončil.

45+1

Obrovská šance úplně na konci poločasu. Po nejistém odrazu od Jonesovi zakončoval z voleje a krkolomné pozice Justin Kluivert. Jeho ránu zablokovala obrana Feyenoordu.

45

Nastavovat se bude jedna minuta nad rámec normální hrací doby.

45

Neres Campos načapán v ofsajdu.

45

Obléhání nakonec skončilo Ziyechovou ranou vysoko nad branku.

44

Ajax nyní opět na své útočné polovině. Tagliafico kombinuje na levé straně s Kluivertem.

42

42.

42

První zmínky o útočné hře Feyenoordu se objevují v dvaačtyřicáté minutě a hned to byly zmínky takřka gólové. Nejprve se do zakončení sympaticky hnal Maročan El Ahmadi. A poté prozatím v největší šanci dosavadního průběhu utkání dostal krásný centr na hlavu sbíhající Sven Berghuis, který tváří v tvář Onanovi selhal. Do protipohybu byl kamerunský strážce branky připraven reagovat.

41

Nicolás Tagliafico nezvládl souboj u postranní čáry Jeremiah St. Juste může osvobodit tým, který je přezdíván v češtině jako "Pýcha jihu".

39

Ajax dobře nachystal situaci ke střelbě pro teprve dvacetiletého Donnyho van de Beeka. Ránu odchovance domácích ale skončila vedle.

38

Ukázkový šlapák na stehno předvedl Sven van Beek, který tak pro Feyenoord "získává" třetí žlutou kartu. Ziyech má hezké tetování kolíků rotterdamského stopera.

36

Nicolai Jörgensen nyní vidí po zásluze žlutou kartu. Neres Campos se kolem něj prohnal a dánský forvard zatáhl doslova a do písmene za krční brzdu. Div, že Brazilce neuškrtil.

35

Někdejší nizozemský reprezentant Giovanni van Bronckhorst na lavičce Feyenoordu Rotterdam, kterého si jistě pamatujete třeba díky krásné trefě na závěr své kariéry v reprezentaci proti Uruguayi v souboji o třetí místo na MS 2010 v JARu, nemůže být prozatím vůbec spokojený s výkonem svého mužstva.

34

Tohle nebyl vůbec špatný nápad od Ziyecha. Ten od půlky hřiště narýsoval dobrou myšlenku a přihrávku na Nerese, která nakonec byla příliš dlouhá. Kdyby ne, ocitl by se brazilský rychlonohý křídelník zcela sám před brankou.

33

Hráč s desítkou na zádech sice našel na přední tyči dánského šikulu Schöneho, ale jeho hlavička mířila vedle.

32

Marocký záložník, někdejší hráč Twente Enschede, trefil pouze zeď. A standardní situaci zahraje nyní od rohové praporku.

31

David Neres Campos předvedl výborný pohyb po pravé straně a po dvou narážečkách se spoluhráči byl faulován 21 metrů před Jonesem. Vymodlený přímý kop zahraje Ziyech.

30

Dobrý presink dvojice Huntelaar – Kluviert donutil Feyenoord ke ztrátě. Vymyslí hráči Ajaxu něco kloudného z následující akce?

28

Utkání však zatím zdaleka nesplňuje velké nároky fanoušků, co se týče výkonu po technické a herní stránce. Nyní předvedli záchvěv fotbalovosti domácí. Neres se nabídl Schönemu v náběhu na pravé straně, ale australský brankář Jones ve službách Feyenoordu odhadl situaci a včas vyběhl.

26

Nicolai Jörgensen nyní neustál to, že Kuipers písknul jeho faul na Veltmana a div, že nedostal žlutou kartu za nesportovní chování.

25

Jens Toornstra teď dostal důrazné upozornění od Kuiperse, že žádný další zákrok jako nyní na Schöneho nehodlá tolerovat. No, utkání dostává alespoň, co se týče adrenalinu v soubojích, větší spád.

23

Justin Kluivert má sakra rychlé nohy. To nyní dokázal v krátkých rychlostních soubojích na levé straně. Míč si však předkopl až příliš a poté místo kulatého nesmyslu kopl do van Beeka. Zdá se mi ale, že žlutá karta je až příliš velkým trestem.

22

První žlutou kartu zápasu vidí Jeremiah St. Juste. Ten totiž až příliš tvrdě dohrál Tagliafica.

21

Až nyní si velmi dobře v souboji s de Ligtem počínal dánský šutér Jörgensen, ale jeho následný pokus o kolmici za beky na Boëtiuse nevyšel.

19

Domácí nejslavnější klub z Nizozemska zatím hraje prim. Feyenoord se ještě ani náznakem nedostal ke kamerunskému brankáři Onanovi.

18

Hlavička Joëla Veltmana skončila vedle, a byť se domácí dožadovali třetí standardní situace v řadě, nyní rozhodčí Kuipers ukázal na odkop od branky.

17

Po dobře zahraném rohu se k hlavičce dostal de Ligt, jehož pokus tečoval jeden z obránců Feyenoordu těsně nad branku. Další rohový kop pro Ajax.

17

Huntelaar v souboji u rohové praporku mohl vyhrát jen jediným způsobem. A to, že získá standardní situaci pro svůj celek. Povedlo se.

15

Ajax zásluhou Ziyecha vybojoval aut v blízkosti branky Jonese.

14

14.

14

Ač už to pomalu vypadalo, že Tagliafico po dobrém náběhu na levé křídlo míč ve hře nestihne, nakonec argentinský hráč odcentroval a div, že z toho nebyla branka. Na míč si agilně naskočil Huntelaar a chyběly decimetry, aby se odchovanec Heerenveenu radoval!

13

Faul a opět je hříšníkem někdejší útočník Schalke 04 Klaas-Jan Huntelaar. Feyenoord tak může uklidnit situaci před svou brankou.

12

Sérii nepřesností ve středu hřiště na obou stranách završil nešikovný faul Huntelaara.

11

Tagliafico si nyní ve vápně počínal zkušeně, když si dal tělo před dotírajícího Boëtiuse a vymodlil si tak kýžený faul.

9

De Godenzonen, přezdívka Ajaxu do češtiny přeložena jako "Potomci bohů", budou chtít navázat na říjnový první "De Klassikier". V něm svěřenci Ten Haga deklasovali Feyenoord na jeho stadionu poměrem 4:1.

8

Ajax zatím drží míč na svých kopačkách, ale chybí tomu doposud moment překvapení, který by rozbil pevný val Feyenoordu.

7

Zajímavou pozici domácích překazil až faul Nerese na Tonnyho Vilhenu.

5

Justin Kluviert, syn někdejšího šutéra nizozemské reprezentace se málem hnal z levé strany sám na brankáře Jonese, ale nakonec mu cestu zakřižoval Malacia.

4

Huntelaar si narazil míč s Neresem Camposem a po centru brazilského křídelník se k míči dostala nová akvizice v základu Ajaxu, Nicolás Tagliafico. Hráč, který v zimní pauze dorazil z Independiente ale nezpracoval ideálně.

3

Utkání před naplněnou Amsterdam Arenou začalo pozvolna, v držení míče jsou aktuálně domácí hráči.

1

Utkání právě začalo.
Úvodní sestavy:

AFC Ajax: Onana – Tagliafico, F. de Jong, de Ligt, Veltman – Ziyech, Schöne, van de Beek – Kluivert, Huntelaar, Neres.
Náhradníci: Lamprou – Wöber, Younes, Eiting, Cassierra, S. de Jong, Mazraoui, Zeefuik.

Feyenoord Rotterdam: Jones – Malacia, Tapia, van Beek, St. Juste – Vilhena, Toornstra, El Ahmadi – Boëtius, N. Jörgensen, S. Berghuis.
Náhradníci: Bijlow, Ten Hove – Nieuwkoop, Haps, Sam Larsson, Basaçikoglu, Diks, S. Amrabat, Vente, Botteghin.

Tipovací soutěž

Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
Který z týmů vyhraje první poločas?

Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

Ajax sžírá marodka, Feyenoord je v plné síle.

Doslova protipólnou náladu prožívají oba celky na listu zraněných hráčů. Zatímco Ajax má mimo hru celkem pět hráčů, v čele s dánským šutérem Kasperem Dolbergem, nizozemskou nadějí Daleym Sinkgravenem a český forvardem Václavem Černým, Feyenoord přijede na úvodní kolo jarní části doslova lidově řečeno "v plné palbě".
Ajax mrzí nevyrovnané výkony z úvody sezony:

Vedení Ajaxu nevyšla na trenéra Marcela Keizera. Trenér, který nahradil na lavičce Pétera Bosze odcházejícího do Dortmundu, nejprve s týmem, jenž loni doputoval až do finále Evropské ligy, vypadl již v předkolech o pohárovou Evropu. V prosinci pak vypadl z domácího poháru.

Do Amsterdam Arény tak dorazil z Utrechtu kouč Erik ten Hag s nelehkým úkolem. Dohnat PSV Eindhoven, na které má nejslavnější nizozemský tým aktuálně pětibodové manko.

Složení kádru doznalo v zimní pauze takzvaného doplnění. Z Argentiny dorazila posila do defenzívy – Nicolás Tagliafico. Útok pak doplnil Nicolas Kühne z bundesligového Lipska.
Lék by měl být Robin Van Persie, který ale De Klassieker nestihne:

Je určitě velká škoda, že vedení klubu nedotáhlo jeden bombastický přestup do úspěšného konce ještě před tímto zápasem. Hvězdný útočník Robin van Persie by měl být připravený až příští týden. "V pondělí podepíše smlouvu. Jeho návratu už nic nebrání, s jeho zaměstnavatelem z Fenerbahce jsme již domluveni," stálo v prohlášení.
Letošní sezona se Feyenoordu prozatím nedaří:

Zbytečných ztrát si letos Feyenoord uštědřil poměrně hodně. Náročný program spokojený s účastí v Lize mistrů nezvládli svěřenci trenéra Giovanniho van Bronckhorsta úplně ideálně a vlastně už někdy v půlce listopadu bylo jasné, že konkurovat v boji o první pozici nedokážou. V prosinci nicméně slušně zabrali a pokračují také v domácím poháru.

Hostující lodivod byl s krátkou zimní přípravou spokojený. Jeho tým i v přátelském měření sil porazil Lucern. "Byli jsme schopni dobře trénovat. Měli jsme vynikající podmínky," uvedl van Bronckhorst. "Z fyzického pohledu jsme položili základy pro druhou polovinu tohoto ročníku. Jako mužstvo jsme se více sblížili," pochvaloval si.
Vítejte u onlajn přenosu nizozemské Eredivisie, ve kterém se můžete těšit na to nejvypjatější utkání, které tato soutěž nabízí. V holandštině De Klassieker, anglicky The Classic, u nás prostě a jednoduše Klasika. Obdoba španělského El Clásica je zápas Ajax Amsterdam a Feyenoord Rotterdam. Prozatím druhý je letos tým, který má ve znaku římského gladiátora. Se 41 body ztrácí na první PSV Eindhoven celkem 5 bodů a toto utkání je v možném boji o titul více než důležitý. Hostující Feyenoord letos spíše klopýtá a se 32 body okupuje až pátou příčku. Pokud chce zůstat alespoň v teoretickém kontaktu s pozicemi o Ligu Mistrů, musí De Trots van Zuid, česky řečeno pýcha jihu, bezpodmínečně zvítězit. Tradičně velmi vyhrocenou situaci v hledišti, neméně na hřišti prostě musíte sledovat. A to nás na Onlajnech od 14:30!
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:30.

Ajax Amsterdam – Feyenoord Rotterdam

2:0

konec (0:0)

Zpět na online

Branky: 50. van de Beek, 53. Huntelaar

Karty:   23. Kluivert (AJA) – 22. St. Juste (FEY), 36. N. Jörgensen (FEY), 38. van Beek (FEY)   58. N. Jörgensen (FEY)

Držení míče: 68 % : 32 %.
Střely na branku: 3:1. Střely mimo: 6:0. Rohy: 3:0. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 8:8.

Ajax Amsterdam: Onana – Tagliafico (89. Wöber), F. de Jong, de Ligt, Veltman – Ziyech, Schöne, van de Beek (85. S. de Jong) – Kluivert, Huntelaar, Neres.
Náhradníci: Lamprou – Wöber, Younes, Eiting, Cassierra, S. de Jong, Mazraoui, Zeefuik.

Feyenoord Rotterdam: Jones – Malacia (85. Haps), Tapia, van Beek, St. Juste – Vilhena, Toornstra, El Ahmadi – Boëtius (73. Basaçikoglu), N. Jörgensen, S. Berghuis (63. S. Amrabat).
Náhradníci: Bijlow, Ten Hove – Nieuwkoop, Haps, Sam Larsson, Basaçikoglu, Diks, S. Amrabat, Vente, Botteghin.

Rozhodčí: B. Kuipers – S. van Roekel, E. Zeinstra – S. Mulder (všichni NED).

Diváci: 53 320