Menu

Fotbal

Mistrovství Evropy

Španělsko – Francie

2:1

konec (2:1)

09.07.2024, 21:00 • Allianz Arena, Mnichov (GER) • Semifinále • Daniel Ryl (@D_Ryl)

Tipsport: 2.72 2.85 3.25 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Už ve středu uvidíme, kdo čerstvého finalistu doplní. Já vám tímto děkuji za pozornost a přeji vám dobrou noc! (22:57:07)

Španělé jsou po dvanácti letech ve finále

Slovinský sudí fouká do píšťalky a posílá Španělsko do finále! Pyrenejský celek poslal do utkání o titul rychlý obrat v první půli po trefě nejmladšího střelce v historii turnaje Lamineho Yamala a Daniho Olma.

Ačkoliv ve druhé půli fotbalové krásy poněkud ubylo, šance jsme viděli, a to zejména z kopaček Francouzů. Ti byli v některých pasážích aktivnější, ale jejich soupeř dokázal v defenzivě zapnout a trpělivě uhájil těsný náskok – zasloužený postup.

90+6

Konec zápasu.

90+6

Torres peláší s míčem k rohovému praporku, kde ho s Oyarzabalem po boku zkusí udržet až do konce.

90+6

Už jsme v polovině šesté minuty, ve které je na útočné polovině faulován Merino. Ideální scénář pro Španěly.

90+5

Ačkoliv přišla ztráta, máme pryč dalších třicet vteřin. Francouzům sudí trošku ukřivdil, protože po hlavičkovém souboji Griezmanna s Cucurellou se měl pravděpodobně kopat roh.

90+5

Takhle by to šlo! Poslední minuta nastavení začíná, Španělsko za podpory svých fanoušků kontroluje míč a snaží se tak dotlačit zápas do konce.

90+4

Obě mladá křídla Španělů jsou po skvělém výkonu mimo hru a střídající parťáci mají jediný úkol – vydržet poslední dvě minuty.

90+3

Střídání v týmu Španělsko:
ze hřiště odchází Lamine Yamal, přichází Ferrán Torres,
ze hřiště odchází Nico Williams, přichází Martín Zubimendi.

90+3

Rodriho centru za obranu chyběla větší přesnost, protože míč zaplul jen do Maignanových rukavic. Francie tak může rozehrávat od své branky.

90+2

Bude a chystá se další střídání Španělska, které se pokouší držet míč na polovině soupeře – zatím úspěšně.

90+2

Centrovaný míč na zadní tyč zkoušel usměrnit hlavičkou Upamecano, který v souboji nešťastně udeřil do obličeje Merina. Rozhodčí čeká, zda bude španělský hráč v pořádku.

90+1

Roh v úvodu pětiminutového nastavení však francouzská obrana odvrací. Rozjetý brejk Francie zastavuje taktický faul Lamineho Yamala (ESP). V tomhle případě stála žlutá za to.

90

Španělsko se nikam nežene, trpělivě kombinuje před vápnem a je nebezpečné! Hezkou akci završil centr Cucurelly, který však bránící hráč odvrací na rohový kop.

89

Španělsko se dokázala vymanit z nepříjemného tlaku a dokonce si vybojovalo faul! Jmenovitě Cucurella, kterého u postranní čáry dojel Eduardo Camavinga (FRA) – jasná žlutá.

88

Upamecanův centr do pravé strany byl pro Koundého příliš vysoký. Španělé však rozehráli aut nedovoleně a druhý jmenovaný tak může u střídačky rozehrát.

87

Ofenzivní snahu Španělska zastavuje útočný faul Merina na Camavingu, po němž mohou Francouzi rozehrát jednu z posledních útočných akcí.

86

Španělsko zaváhalo při rozehrávce, což mohl potrestat Mbappé! Svůj únik po levé straně zakončil očekávaným zatažením do středu na pravačku, která však posílá míč nad španělskou branku – škoda pro Francouze.

85

Laporte má nos jak Stydlín, ale zdá se, že bude pokračovat ve hře.

84

Laporte zůstává ležet. Ač by nemuselo jít o něco vážného, pro španělskou defenzivu by jeho ztráta mohla být už fatální.

83

Vzápětí Giroud nezaviněným úderem uzemnil Laporteho. Obránce Španělska nešťastně trefil hlavou Giroudovo rameno, což mu přivodilo krvavé zranění – nešťastná situace.

82

Francouzi zjednodušují ofenzivní snahu, ale nakopnutý míč na Girouda úspěch neslaví.

81

81. Yamal nezopakoval svůj první zásah

81

Moc nechybělo! Yamal si parádně zatáhl míč z pravé strany do středu a zakroucenou střelou z hranice vápna vyděsil celou Francii. Žádná tragédie však nepřichází, jelikož míč letí těsně nad pravou spojnici.

81

Z něho Francouzi nezahrozili, a přestože se zdálo, že udrží tlak kolem šestnáctky, musí reagovat na obrat a rozehrávku Španělů.

80

Skvěle hrající Barcola výrazně oživil francouzskou ofenzivu! Tentokrát hledal centrem z levé strany Girouda, ale bránící hráč odvrátil míč na roh.

79

Španělé si mohou oddechnout, jelikož si Yamal u postranní čáry vybojoval nedovolený zákrok Saliby.

79

Střídání v týmu Francie:
ze hřiště odchází Ousmane Dembélé, přichází Olivier Giroud.

78

Španělská rozehrávka už není tak jistá! I díky tomu se dostal do zakončení Mbappé, ale jeho střelecký pokus mu nesedl.

77

Uvidíme, co čerstvé španělské síly udělají se závěrem zápasu. Španělé aktuálně kontrolují míč, a přestože Simón málem fatálním zaváháním při rozehrávce zavinil tragédii, nakonec může rozehrávat od své branky.

76

Střídání v týmu Španělsko:
ze hřiště odchází Álvaro Morata, přichází Mikel Oyarzabal,
ze hřiště odchází Dani Olmo, přichází Mikel Merino.

76

76. Theo Hernández prohospodařil šanci na vyrovnání

76

Yamal na pravé postranní čáře trošku propadl, čímž nastartoval brejk Francie, z něhož pramenily zmatky v obraně Španělů. Chybný odkop Ruize nakonec propadl k Hernándezovi, který pálí z hranice šestnáctky nad branku.

75

Nepřekvapilo by mě, kdyby Španělé prostřídali, protože se z jejich hry ztratila lehkost. Ofenzivní hráči už toho mají docela dost, jelikož podstupují řadu těžkých soubojů, ale aspoň se svými parťáky kontrolují míč.

74

Centrovaný míč Španělé odvrací, načež se vzápětí Vivian vydal na ofenzivní výlet, čímž získal cenné vteřiny a zejména míč pro svůj tým.

73

Mbappé vletěl z pravé strany do vápna, ale v zahuštěné šestnáctce se přes tři soupeře do zakončení nedostal. Vzápětí zkoušel centrovat Dembélé, ale jeho pokus odvrací španělští hráči na rohový kop.

72

Střídání Francii pomohlo. V posledních minutách je rozhodně ofenzivně aktivnější, zatímco Španělům došla vepředu šťáva.

72

Španělsku ofenzivní kombinace nevyšla, proto přichází ztráta míče a další defenzivní povinnosti na své polovině.

71

Barcola prolétl pravou stranou španělské defenzivy, načež hledal zpětnou přihrávkou na penaltu některého ze svých parťáků. Bohužel pro Francii tam však žádný hráč v bílém dresu nenabíhal. Vzápětí přerušuje hru útočný faul Upamecana na Moratu.

70

Williams s Cucurellou slibně kombinovali na levé straně vápna, ale druhý jmenovaný nakonec nevybojoval centr ani roh. Koundé se totiž dobře vrátil a vybojoval míč zpět do své moci.

69

Dembélé se pokusil z pravé strany zatáhnout míč na střed, ale na hranici vápna nešťastně uklouzl, při čemž fauloval Moratu.

69

Vysoké napadání Francouzů dělá vedoucímu týmu potíže. Není žádným překvapením, že přichází ztráta míče u postranní čáry a ofenzivní iniciativa Francie.

68

Odvážná dlouhá přihrávka Simóna středem hřiště usnadnila Španělům přechod půlící čáry, a přestože byli vytlačeni zpátky na svou část hřiště, pokračují s míčem na svých kopačkách.

66

Yamal se hnal za dlouhým nakopnutým míčem, který musel včas odvrátit Upamecano – úspěšně. Hra se přelévá ze strany na stranu, ale zatím bez výraznějšího střeleckého pokusu od obou týmů.

65

Postupnou kombinaci Španělů zastavuje špatné zpracování Nacha, po němž se do útoku vydali Francouzi. Mbappé se ve středu hřiště k zakončení nedostal, ale pokusil se uvolnit Hernándeze, pro kterého byla přihrávka nakonec příliš dlouhá.

63

Pěkný centr na zadní tyč si našel Upamecano, jenž měl dostatek času, ale nakonec hlavičkoval přes Nacha jen vedle levé tyče!

62

Střídání v týmu Francie:
ze hřiště odchází Adrien Rabiot, přichází Eduardo Camavinga,
ze hřiště odchází N'Golo Kanté, přichází Antoine Griezmann,
ze hřiště odchází Randal Kolo Muani, přichází Bradley Barcola.

61

Nutno říct, že Francie je v posledních minutách aktivnější a hraje možná nejlepší fotbal na turnaji. Ofenzivní snaha je však prozatím neúspěšná, ale šance přijde při rohovém kopu.

60

Vzápětí Aurélien Tchouaméni (FRA) dohrál Moratu, za což vidí zaslouženou žlutou kartu.

60

Španělé se svým útokem neuspěli, naopak Francouzi z rychlého brejku Španělům zavařili! Kanté parádně uvolnil podél pravé lajny Dembélého, jehož prudký střílený centr Simón v nepřirozené poloze vyrazil rukou do bezpečí.

59

Kdyby byla německá obrana pohotová a důrazná jako mnichovská security, mohl tu hrát dneska domácí mančaft. Pošuk je zpacifikován a pokračujeme ve hře!

58

Rozhodčí Vinčić přerušil hru, jelikož si některý z fanoušků zpestřil zápas výletem na hřiště.

58

Střídání v týmu Španělsko:
ze hřiště odchází Jesús Navas, přichází Daniel Vivian.

57

Na levé straně se k zakončení dostal Mbappé, jehož prudká přízemní střela na přední tyč končí v Simónově držení.

56

Ale pozor na to! Francie ztratila míč, z čehož pramenil dlouhý nakopnutý míč na Williamse. Koundé se však dokázal vrátit včas, a přestože se zdálo, že ho soupeř předběhne, nakonec ve spolupráci s Maignanem nepříjemnou situaci vyřešil.

55

Dembélé ani Koundé se svými centry z pravé strany neuspěli, jelikož Španělé dobře brání svou šestnáctku.

54

Španělé se vydali do útoku, ale jejich kombinace končí útočným faulem na pravé straně velkého vápna.

53

53. Tchouaméni nedostatečně umístil hlavičku

53

A máme tu první brankářský zákrok utkání! Centr do vápna si našel Tchouaméni, jehož hlavičku dokázal španělský brankář ukrýt do své náruče.

53

Koundé využil Williamsova zaváhání, načež sám zakončil brejkovou situaci přízemním centrem. Míč však trefil jen Laporteho – rohový kop.

52

Mbappého centr zleva proletěl k Dembélému, jenž dobře zpracoval míč, ale pak poslal zakroucený míč přímo do Simónových rukavic.

51

Takhle to nepůjde. Williams u levé strany vápna ukličkoval sám sebe, což přineslo ztrátu míče a šanci pro Francouze, kteří se přesouvají do útoku.

50

Španělé se nadvakrát dostali k vápnu, kde Cucurella hledal na přední tyči Moratu, ale bránící hráč dobře odvrátil míč do bezpečí. Aut Španělů.

49

Nepřesná přihrávka do autu dává šanci Španělům, kteří už obléhají francouzskou šestnáctku. Francouzi se musí ohánět, protože tady visí ve vzduchu minimálně nebezpečné zakončení.

48

Nepovedený útok Španělů vrací míč do moci soupeře, jenž se marně přesouvá na útočnou polovinu.

47

Nepříjemná situace pro Simóna dopadla dobře. Dembélého centr zprava totiž tečoval Cucurella k přední tyči, kterou si španělský gólman pohlídal.

46

Španělé se však rychle dostali do brejku, respektive k nakopnutému míči, za nímž se hnal Williams. Maignan zariskoval a vydal se téměř až ke své střídačce, kde se štěstím vykopl soupeři míč. Moc nechybělo a střelec Bilbaa si ho dokázal obhodit!

46

Vysoký a nepříjemný nákop Francouzů musel krotit Nacho, díky kterému se nekope roh, ale vhazuje aut.

46

Začal druhý poločas.
Pithiver s Tassinem by měli radost, protože je čas na jídlo! Jejich krajané však na začátku přestávky tolik veselí nejsou. První gól ze hry na šampionátu v podání Randala Kola Muaniho je poslal do vedení, ale Španělé dvěma parádními trefami Lamineho Yamala a Daniho Olma otočili.

Viděli jsme tak nejen první francouzský gól ze hry na celém mistrovství, ale zejména gól nejmladšího střelce v historii mistrovství Evropy! Teenager Lamine Yamal patřil k nejlepším hráčům na place i ve zbytku první půle, která už další gólovky nenabídla.

45+2

První poločas skončil.

45+2

Svou lehkovážností trošku popudil Francouze, přičemž vybojoval faul na svou osobu. Tady už se nic nestane.

45+2

Už nám chybí poslední půl minuta, což je znát. Nacho s rozehrávkou nespěchá a nejradši by slyšel hvizd a pelášil svačit do šatny.

45+1

Další nepříjemný zákrok musel vydržet Olmo, kterého jeden ze soupeřů dohrál na polovině hřiště. To bude pěkný koňar, ať už zápas dopadne jakkoliv.

45+1

Dembélé byl na počátku první minuty příliš aktivní a u pravé postranní čáry se dopustil útočného faulu na Cucurellu.

45

Ajajaj, tady to chtělo více odvahy a střílet! Rabiot dobře využil volného prostoru ve středu hřiště, načež zkoušel malým obloučkem hledat svého parťáka – neúspěšně. Kdyby zvolil střelu, asi by se nikdo z jeho spoluhráčů nezlobil.

44

Dembélého nastřelený míč na malé vápno Španělé úspěšně odvrací, přesto se musí mít stále na pozoru. Francouzi totiž kontrolují míč a kombinují na soupeřově polovině.

43

Tentokrát se Francie dobře vymanila z tlaku a přesouvá hru na útočnou polovinu, kde Morata zahrál u postranní čáry rukou. Standardka pro Francii.

42

No, chtít můžou. Míč totiž lacině ztrácí, takže je čeká další běhací pasáž na své polovině.

41

Rohový kop, protože Yamalovu technickou střelu zablokoval Hernández. Centrovaný míč však míří jen do rukavic Maignana, který velmi rychle vykopává. Francouzi chtějí v závěru poločasu zatlačit.

40

Francie pokazila centr krátce po rohu, čímž nabídla Španělům příležitost brejku! Co z toho bude?

40

Prudký centr Dembélého na zadní tyč dobře odhlavičkoval Navas. Kdyby to neudělal, jeden z Francouzů by uklízel míč do odkryté branky.

39

První centr je odvrácen, stejně tak následný zakroucený míč z kopačky Koundého. Francie se ale na míči udržela a odvážný průnik Dembélého zastavil až Cucurellův faul. Máme tu další zajímavou standardku!

38

Cucurella musí být trošku v šoku, protože kromě pískotu přichází i hlasitý aplaus španělského kotle. Obránce Španělska totiž u vlastního vápna parádně zablokoval centr Dembélého – rohový kop.

37

Williamsův centr do šestnáctky francouzská obrana odvrací. I tak zkušený mazák jako Yamal se občas utne, tentokrát míří jeho přihrávka do zámezí.

36

Historicky nejmladší střelec EURO hraje jako s kámošema na plácku. Opět parádně vymíchal obranu soupeře, načež pobídl Ruize, ale jeho sražená dělovka letí těsně vedle pravé tyče – roh Španělska.

35

U laviček stříkají emoce! Hernández totiž dojel Yamala až po odehrání míče, což sudí Vinčić nemohl posoudit jinak – Španělé rozehrávají.

34

Dembélé to do vápna sype houževnatě, ale jeho přesnost má do švýcarských hodinek velmi daleko. Další přetažený míč z pravé strany letí jen do zámezí – tohle bylo pro Rabiota příliš dlouhé.

33

Rozhodčí Vinčić přerušuje ofenzivní tažení Francouzů, jelikož Koundé zahrál v souboji s Olmem rukou. Míč je v držení Španělů, kteří s ním trpělivě kombinují.

32

Williams s Moratou se nakonec dotlačili až do vápna, ale jejich kombinace k nebezpečnému zakončení nevedla. Do ofenzivy se tak mohou hnát Francouzi.

31

Na druhé straně nepochodil ani Mbappé, který se zleva nedostal ani k vápnu. Na tahu jsou tak opět Španělé, kteří se snaží usadit kolem branky.

30

Plynulý a slibný protiútok Španělů po pravé straně nakonec zakončení nepřinesl, jelikož si defenziva tentokrát vápno pohlídala. Olmo narazil na obranný val na hranici šestnáctky.

29

Dembélé kroutil míč na zadní tyč, kde hledal Rabiota, ale tento centr nelze zařadit mezi nejpovedenější. Míč je za brankovou čárou a do hry ho vrátí Simón.

28

Zajímavý centr ze strany Španělé odvrací, ale vzápětí přichází obranný faul na Kola Muaniho. Další standardka pro Francouze.

27

Francouzi jsou po rychlém obratu zdravě naštvaní a pokouší se odpovědět tím nejlepším možným způsobem! Nutno říct, že první semifinále zatím baví – aktuálně na polovině Španělů.

26

Individuální akce Mbappého po pravé straně nepřinesla kýžený efekt. Nastřelený centr letí jen do boční sítě, a přestože Kylian signalizoval teč, rozehráváme do španělské branky.

25

25. Dani OLMO - 2:1

25

Španělsko právě vstřelilo branku!
Euforie týmu v bílých dresech je fuč. Navasův centr z pravé strany vápna dokázal jeden ze soupeřů odvrátit jen k DANIMU OLMOVI, který měl v šestnáctce spoustu prostoru. Ač mu zpracování nesedlo ideálně, odkázal nastřelit míč na branku, před kterou si ho Koundé srazil do sítě.

24

To je přesně ťukec, na jaký jsme od Španělů zvyklí. Vápno Francie však stále úspěšně odolává, aniž by muselo řešit závaznější problém.

23

Španělsko je zpátky, napnulo plachty ve stylu španělských mořeplavců a pokouší se udeřit podruhé. Yamal tentokrát úspěšný nebyl, ale červení pokračují ve své aktivitě!

21

21. Lamine YAMAL - 1:1

21

Španělsko právě vstřelilo branku!
Já teda nevím, co jste v šestnácti dělali vy, ale LAMINE YAMAL si tu udělal dobrý den z celé francouzské obrany. Španělský mladík se dostal k míči před vápnem, načež vymíchal Rabiota a parádní zakroucenou střelu poslal o pravou tyč do branky.

20

Akce Francouzů pokračovala autem, po němž se světoví šampioni z roku 2018 připravili o míč nepřesnou přihrávkou.

19

Ale rušno je naopak v království španělském! Na konci rychlého útoku stál Mbappé, který na levé straně zamíchal hlavy obráncům a parádní akci zakončil prudkou střelou. Tu však dobře zablokoval jeden ze Španělů, a přestože Kolo Muani udržel míč ve hře, k zakončení nedošlo.

18

A my pokračujeme na francouzské polovině, kde španělští technici zkouší otevřít defenzivu Francie. Zatím si počínají jako Caesarovy jednotky u jisté galské vesničky.

16

Želvu Ninja, či mušketýra už ve francouzské sestavě nenajdete, jelikož Mbappé pro dnešní semifinále sundal masku. To ale mluvím z cesty, zpátky k fotbalu. Právě kapitán Francouzů rozehrál přímý kop, z něhož trefil jen stojící zeď.

15

Rabiot už je v péči francouzských lékařů, zatímco Navas rychle zmizel z místa činu. Musí mu být jasné, že za žlutou může být rád. Video verdikt slovinského sudího nemění, tudíž pokračujeme v plném počtu a zajímavým přímákem Francie!

14

V úvodu čtrnácté minutě se zrodil zajímavý brejk Francie, který zastavil až skluz Jesuse Navase (ESP) na rozběhnutého Rabiota. Tady bych se nedivil, kdyby měl VAR plné ruce a oči práce.

13

I mistr Španěl se někdy utne. Kombinace pyrenejského týmu končí v zámezí, a to zejména díky dobré obranné práce Kola Muaniho.

12

Kolotoč způsobuje, že si Španělé střídají pozice a Ruiz centroval od levé postranní čáry. Zakroucený míč hledal Moratu, který však nebyl ideálně připravený na souboj se Salibou a ve vápně nedokázal zakončit.

11

Nožičky Španělů kolem vápna kmitají, ale Francie centrované míče i pokusy o lišácké přihrávky prozatím úspěšně odvrací.

10

Na tahu jsou tak Španělé, kteří se v úvodu desáté minuty přesouvají na útočnou polovinu a pokouší se otevřít defenzivu Francie – prozatím neúspěšně.

8

8. Randal Kolo Muani - 0:1

8

Francie právě vstřelila branku!
První francouzský gól ze hry přišel v pravou chvíli! Mbappé dostal míč na levé straně velkého vápna, ale nenechal se ukvapit. Lídr Francouzů si počkal, až mu RANDAL KOLO MUANI naběhne na zadní tyč a v ideální chvíli našel jeho hlavičku, od které míří míč k levé tyči! Asistence: Kylian Mbappé.

8

Nacho byl na vlastní polovině později u Kola Muaniho, kterému ještě v pádu přimáčkl hlavu. Španělský obránce v tom však byl nevinně a okamžitě se omluvil.

7

Když už se podařilo defenzivu Španělska otevřít, Tchouaméni se pokusil vysunout nabíhajícího Mbappého. Navas se ale stihl vrátit včas a před kapitánem Francie odvrátil míč do zámezí.

6

Postupný útok Francie byl odražen za útočnou polovinu. Kohouti to tak musí zkusit znovu, tentokrát už do plné španělské obrany.

5

5. Ruiz nenapasoval Yamalův centr pod břevno

5

Máme tu první zajímavý střelecký pokus! Yamal dostal míč na pravé hranici vápna, odkud parádně zakroutil míč na zadní tyč, ale nabíhající Ruiz ve slibné šanci hlavičkuje těsně nad branku.

5

Španělsko se s míčem přesouvá na útočnou polovinu, kde se nárazově spouští pískot. A to v momentě, kdy se míč dostane ke Cucurellovi. Proč tomu tak je, to se přiznám, že netuším.

4

Rychlou kombinaci Francie na útočné polovině přerušil rychlý faul Yamala na Rabiota, po němž ale tým v bílé kombinaci ztrácí míč. Na tahu jsou Španělé.

3

Španělé se usadili kolem vápna, v němž zavřeli soupeře. Ruizův centr z levé strany na zadní tyč však nikoho z jeho spoluhráčů nenašel. Mimo jiné i proto, že Yamal ve vápně uklouzl.

2

Následuje rychlá ztráta, po níž se Španělsko postupným útokem dostalo až na francouzskou polovinu. U pravé postranní čáry zpracoval vysoký míč Yamal, který společně s Navasem dělá dusno na levé straně soupeřovy obrany.

1

Úvodní ofenzivní kombinace Španělům nevyšla, jelikož přetažený centr do levé strany na nabíhajícího Cucurellu byl příliš dlouhý. Francouzi vhazují na vlastní polovině.

1

Utkání právě začalo.
Oba týmy už jsou na hrací ploše, hymny dohrály a můžeme jít pomalu na věc!
Úvodní sestavy:

Španělsko: Simón – Navas, Fernández, Laporte, Cucurella – Rodri, Ruiz – Yamal, Olmo, Williams (C) – Morata.
Náhradníci: Raya, Remiro – Baena, Grimaldo, Joselu, López, Merino, Oyarzabal, Pérez, Torres, Vivian, Zubimendi.
Trenér: L. de la Fuente

Francie: Maignan – Koundé, Upamecano, Saliba, Hernández – Kanté, Tchouaméni, Rabiot – Dembélé, Kolo Muani, Mbappé (C).
Náhradníci: Aréola, Samba – Barcola, Camavinga, Clauss, K. Coman, Fofana, Giroud, Griezmann, Konaté, Pavard, Mendy, Thuram, Zaïre-Emery.
Trenér: D. Deschamps

Rozhodčí: Vinčić – Klančnik, Kovačič (SVN).
Na zajímavý milník může dosáhnout francouzský trenér Didier Deschamps. Když celé EURO ovládne, stane se vůbec prvním fotbalistou v historii, který vyhrál MS a EURO jako hráč i trenér!
Utkání dostal na starosti slovinský sudí Slavko Vinčić. Čtyřiačtyřicetiletý rozhodčí odřídí na turnaji třetí duel, přičemž pískal Španěly už ve skupině proti Itálii. Šampionát však odstartoval duelem Maďarů proti Švýcarům, ale žádný mariáš se nekonal.

Zkušený arbitr se málokdy rozjede i v evropských soutěžích. Většinou si drží průměr kolem čtyř až pěti žlutých karet, po červené nesahá a penalty nařídí sporadicky.
Ve Španělsku je však před důležitým zápasem trošku divočejší atmosféra. Trenér Luis de La Fuente po utkání s Německem připustil, že by si dovedl představit úvodní fáze play-off bez prodloužení.

Větší ohlas však ve španělských médiích zaznamenalo vyjádření hvězdného Álvara Moraty. Ne kvůli jeho možnému přestupu do AC Milán, ale kvůli reálnému konci v národním týmu. „V naší zemi se nikdo nerespektuje,“ vysvětlil pro El Mundo – zřejmě mírně otrávený – španělský střelec.
V Mnichově se oba týmy utkají po téměř třech letech. V rámci Ligy národů se v říjnu 2021 radovala Francie, která v Miláně zvítězila 2:1. Historie vzájemných zápasů na velkých turnajích je však relativně vyrovnaná.

Pamětníci si jistě vybaví 40 let staré finále EURO v Paříži. Domácí tehdy poslal ve druhé půli do vedení Michel Platini. Pět minut před koncem se však nechal vyloučit Yvon Le Roux, čehož ale Španělé nevyužili a Bruno Bellone druhým gólem v nastavení rozhodl v dramatickém závěru o domácím titulu!
Co je však pro Francouze výhodou, že budou v plné palbě. Španělsko si musí škrtnout Daniho Carvajala, jenž se nechal hloupě vyloučit v závěru utkání proti Německu. Na žluté karty dojel pro změnu Robin Le Normand, Pedriho pak zastavilo zraněné koleno.
Mírným favoritem je Španělsko, které proplouvá turnajem suverénně. V základní skupině bralo tři výhry, na které navázalo i v osmifinále proti Gruzii. První větší fušku si fotbalisté z jihu vybrali proti Německu, proti němuž rozhodl o výhře 2:1 až gól Mikela Merina v předposlední minutě prodloužení.

Cesta Francie je rozpačitější, a to jednoduše proto, že Francouzi zatím neskórovali ze hry! Vyhrát mistrovství Evropy, tedy vlastně jakýkoliv turnaj, bez gólu ze hry, to by byl zřejmě na dlouho nepřekonatelný unikát. Mistři světa z roku 2018 po postupu ze skupiny zvítězili 1:0 nad Belgií vlastním gólem a o postupu přes Portugalce rozhodl až penaltový rozstřel.
Zdravím všechny fotbalové fandy! Evropský šampionát už je v cílové rovince, přičemž ve večerním utkání mezi Španělskem a Francií poznáme prvního finalistu. Bitva gigantů startuje ve 21:00.

Španělsko – Francie

2:1

konec (2:1)

Zpět na online

Branky: 21. Yamal, 25. Olmo – 8. Kolo Muani (Mbappé)

Karty:   14. Navas (ESP), 90+1. Yamal (ESP) – 60. Tchouaméni (FRA), 89. Camavinga (FRA)

Držení míče: 59 % : 41 %.
Střely na branku: 2:3. Střely mimo: 2:4. Rohy: 4:6. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 9:13.

Španělsko: Simón – Navas (58. Vivian), Fernández, Laporte, Cucurella – Rodri, Ruiz – Yamal (90+3. Torres), Olmo (76. Merino), Williams (C) (90+3. Zubimendi) – Morata (76. Oyarzabal).
Náhradníci: Raya, Remiro – Baena, Grimaldo, Joselu, López, Pérez.

Trenér: L. de la Fuente

Francie: Maignan – Koundé, Upamecano, Saliba, Hernández – Kanté (62. Griezmann), Tchouaméni, Rabiot (62. Camavinga) – Dembélé (79. Giroud), Kolo Muani (62. Barcola), Mbappé (C).
Náhradníci: Aréola, Samba – Clauss, K. Coman, Fofana, Konaté, Pavard, Mendy, Thuram, Zaïre-Emery.

Trenér: D. Deschamps

Rozhodčí: Vinčić – Klančnik, Kovačič (SVN)

Diváci: 66 000