Menu

Fotbal

Mistrovství Evropy

Anglie – Švýcarsko

1:1

po penal. (5:3) (0:0)

06.07.2024, 18:00 • Düsseldorf Arena, Düsseldorf • Čtvrtfinále • Tomáš Kohlmann (@tom__kohlmann)

Tipsport: 2.28 2.96 3.99 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

STATISTIKY

Střely celkem: 13 – 11
Střely na bránu: 3 – 3
Střely mimo bránu: 2 – 6
Zablokované střely: 8 – 2

Držení míče: 51% – 49%
Rohové kopy: 4 – 3
Ofsajdy: 3 – 0

Fauly: 8 – 13
Žluté karty: 1 – 2
Červené karty: 0 – 0 (21:04:12)
Angličané zvládli penaltový rozstřel a porážejí ve čtvrtfinále evropského šampionátu Švýcarsko 5:3 v rozstřelu, když v normální hrací době a prodloužení zápas skončil 1:1.

Stejně jako proti Slovensku v osmifinále Anglie znovu prohrávala, když do té doby velmi nezáživný zápas výrazně změnil v 75. minutě vedoucí brankou Breel Embolo. Reprezentanti Albionu ale dokázali během pěti minut srovnat díky Bukayu Sakovi. V prodloužení, respektive především v jeho závěru, byli výrazně nebezpečnější Švýcaři, ovšem utkání už dospělo do penaltového rozstřelu.

V něm uspělo všech pět Angličanů, naopak hned v první sérii selhal obránce Manchesteru City Manuel Akanji a Anglie tak postupuje do semifinále, v němž se utká s vítězem závěrečného čtvrtfinále mezi Nizozemskem a Tureckem.

Konec zápasu.

5

5. Trent ALEXANDER-ARNOLD

5 5. série 5:3

Anglie postupuje! Páté penalty se ujal TRENT ALEXANDER-ARNOLD, zavřel oči, kopl penaltu prudce k tyči a běží se spoluhráči slavit postup do semifinále!

4

4. Zeki AMDOUNI

4 4. série 4:3

Zeki Amdouni má nervy ze železa! Švýcar musel proměnit a mířil po zemi do středu branky, Pickford skočil na levou stranu a byl bez šance.

4

4. Ivan TONEY

4 4. série 4:2

Ivan Toney zprvu napodobil Akanjiho krátkým rozeběhem, Sommer navíc poprvé vystihl stranu, střelec Brentfordu ale kopl penaltu přesně k tyči a také proměňuje!

3

3. Xherdan SHAQIRI

3 3. série 3:2

Jordan Pickford vystihl Shaqiriho střelu, Shaqiri ji ale kopl razantně a přesně, Pickford tak na ni nedosáhl.

3

3. Bukayo SAKA

3 3. série 3:1

Třetí z Angličanů kopal Bukayo Saka, Yann Sommer skočil na pravou stranu, Saka nasměroval svoji penaltu přesně k opačné tyči a Anglie zůstává stoprocentní.

2

2. Fabian SCHÄR

2 2. série 2:1

Fabian Schär napodobil své anglické penaltové předchůdce a trefil se na opačnou stranu, než skočil soupeřův brankář.

2

2. Jude BELLINGHAM

2 2. série 2:0

Jude Bellingham také kopl penaltu do protipohybu Sommera a Angličané mají stále navrch!

1

1. Manuel AKANJI

1 1. série 1:0

Manuel Akanji si vzal velmi krátký rozběh a jeho slabou a neumístěnou střelu Jordan Pickford vyráží!

1

1. Cole PALMER

1 1. série 1:0

Cole Palmer se s přehledem trefil do protipohybu Yanna Sommera.
První penaltu budou kopat Angličané, ujme se toho Cole Palmer.

Střílení penalt začíná.
Klíčový los o branku, na kterou se budou penalty kopat, vyhrál zastupující kapitán Angličanů Kyle Walker, udělal tak radost anglickým příznivcům, před nimiž se bude kopat.
O osudu třetího čtvrtfinále rozhodne penaltový rozstřel! Angličané přitom za posledních 28 let od čtvrtfinále ME 1996 vyhráli jediný penaltový rozstřel, což se jim povedlo před šesti lety na světovém šampionátu proti Kolumbii.

Poslední, naprosto zásadní penaltový rozstřel, Angličané nezvládli v domácím finále posledního mistrovství Evropy, když ve Wembley padli s Itálií.

120+1

Druhé prodloužení skončilo.

120+1

V nastaveném čase ještě útočí Angličané, ovšem nedaří se jim dopravit přesný pas do pokutového území.

120+1

Rozhodčí Orsato oddaluje penaltový rozstřel o jednu nastavenou minutu.

119

A další švýcarská možnost! Amdouni se uvolnil u hranice pokutového území a prudce pálil, Pickford jeho ránu vyráží k postranní čáře!

118

Střídání v týmu Švýcarsko:
ze hřiště odchází Remo Freuler, přichází Vincent Sierro.

118

Střídání v týmu Švýcarsko:
ze hřiště odchází Michel Aebischer, přichází Zeki Amdouni.

117

117. Xherdan Shaqiri trefil z rohového kopu spojnici!

117

Xherdan Shaqiri se pokusil zahrozit přímo z rohového kopu a vůbec to nebylo marné, zkušený fotbalista nasměroval svůj střílený centr přímo do spojnice břevna a tyče a pořádně vyděsil Jordana Pickforda i celou Anglii!

Pickford mu pak ukázal na dálku zdvižený palec za dobrou snahu.

117

Švýcaři zaútočili do otevřené anglické obrany, Widmer dostal přihrávku do naprosto volného prostoru na pravé straně, kde nejistě vyběhl Pickford, Widmer pak prováhal ideální čas k zakončení a skvěle se vracející Saka srazil Widmerův centr na rohový kop.

116

Bellingham se pokusil prostrčit přihrávku do pokutového území, tento pokus ale ztroskotal u Ricarda Rodrígueze.

115

Střídání v týmu Anglie:
ze hřiště odchází Phil Foden, přichází Trent Alexander-Arnold.

114

Švýcarskou útočnou snahu pak zakončil Schär střelou vysoko nad branku.

113

Aebischer výborně přihrál do pokutového území Widmerovi, jeho střílenou přihrávku dokázal odrazit do pole Luke Shaw.

Ten od února nehrál žádný zápas, jeho příchod do zápasu je ale určitě pro Albion značným přínosem.

112

Po souboji s Xhakou zůstal na trávníku ležet Bellingham. Mezitím se o útočnou akci pokusili Švýcaři, pak i Angličané, následně už se Bellingham zvedl na nohy a pokračuje ve hře.

110

Cole Palmer vybojoval míč hluboko na útočné polovině, Angličané z toho ale vytěžili jen zablokovaný centr a poté se vrátili až k Jordanu Pickfordovi.

109

Střídání v týmu Anglie:
ze hřiště odchází Harry Kane, přichází Ivan Toney.

109

Střídání v týmu Švýcarsko:
ze hřiště odchází Breel Embolo, přichází Xherdan Shaqiri.

108

Harry Kane se tentokrát u anglické lavičky střetl s Manuelem Akanjim, narazil i do vlastního trenéra Southgata a znovu se těžce zvedal na nohy.

106

Z časomíry uběhlo možná pouze deset minut, když Xhaka hlavou narazil do hlavy Harryho Kanea, ten se ale zvedá na nohy a bude se moci pokračovat bez ošetření.

106

Začalo druhé prodloužení.
Zatímco během zápasu měli v hledišti hlasovou převahu fanoušci Švýcarska, tak teď o sobě dávají výrazně slyšet i Angličané, kteří zpívají svoji hymnu.

105

První poločas prodloužení skončil.

105

Tempo hry je znovu velmi pomalé, dopředu se nikterak neženou ani Angličané a spíše se čeká na závěr první poloviny prodloužení.

103

Švýcaři se usadili na útočné polovině a kontrolují míč, ovšem nedaří se jim dostat k pokutovému území.

101

Foden to také zkusil z dálky, ovšem trefil jen dobře postaveného Akanjiho. Po Sakově centru se pak dostal k míči Bellingham, jeho první střela byla zablokována, druhé chyběla veškerá razance a Sommer si připisuje jednoduchý zákrok.

100

Ezeho při přechodu středové čáry fauloval Fabian Schär, jenž si znovu koledoval o druhou žlutou kartu, podražení ale rozhodčí Orsato vyhodnotil jen jako obyčejný faul.

98

Střídání v týmu Švýcarsko:
ze hřiště odchází Dan Ndoye, přichází Denis Zakaria.

98

Rodríguez u levé postranní čáry narazil na znovu dobře bránícího Harryho Kanea, anglického kapitána nešťastně nakopl do kopačky a je mu pískán útočný faul.

97

Cole Palmer se na levém křídle příliš naivně pokoušel vybojovat standardní situaci, rozhodčí Orsato mu tenhle pád nezbaštil.

96

Následný rohový kop Ezeho mířil k penaltovému bodu, tam si ale nenabíhal vůbec žádný z Angličanů, ti se tak pochopitelně ani nemohli dostat do dalšího zakončení.

95

95. Declan Rice nebezpečně pálil z dálky.

95

Ezeho nepřesný centr odhlavičkoval Rodríguez, míč se pak dostal k Riceovi, jenž pohotově pálil z velké dálky a Sommer musel vytáhnout první velký brankářský zákrok tohoto zápasu, aby parádní ránu vytáhl vedle branky!

94

Angličané už se přesunuli na útočnou polovinu a velmi pozvolna si předávají míč z kopačky na kopačku.

92

Fabian Schär dostal přihrávku na pravou stranu, následně se zřejmě pokusil o centr, který mu ale sjel z kopačky a byla z toho spíše střela, ovšem mířila zhruba o metr vedle bližšího horního rohu anglické branky.

91

Švýcaři rozehráli první část prodloužení svým výkopem. Oba týmy si vyměnily strany, hraje se tedy na stejné branky jako v prvním poločase zápasu.

91

Začal první poločas prodloužení.
Druhý poločas už přinesl dvě šance a obě skončily vstřelenou brankou! V 75. minutě poslal Švýcary do vedení dorážkou zblízka Breel Embolo a bídně hrající Angličané se dostali pod obrovský tlak.

Ovšem hned po pěti minutách dokázal vyrovnat povedenou střelou ze střední vzdálenosti Bukayo Saka. Angličané pak zvýšili aktivitu, ovšem do další výraznější příležitosti už se dostat nedokázali.

90+3

Druhý poločas skončil.

90+3

90+3. Na Schärův centr si naskakoval naprosto volný Ndoye, ovšem před ním změnil dráhu letu míče spoluhráč Embolo.

90+3

Další Schärův centr už byl o poznání kvalitnější, naskakoval si na něj osamocený Ndoye, ovšem k jeho smůle před ním tečoval míč mimo jeho dosah spoluhráč Embolo.

90+2

V nastaveném čase jsou aktivnější Švýcaři, Schärův přízemní centr ale postrádal dostatečnou přesnost.

90+1

Rozhodčí Orsato oddaluje závěrečný hvizd druhého poločasu o tři nastavené minuty.

90

Fodenův centr ze standardní situace vyrazil Yann Sommer. Švýcaři se pak pokusili o rychlý přechod do útoku, který vedl Dan Ndoye a svoji individuální akci zakončil střelou vysoko nad branku.

89

Fabian Schär, hrající se žlutou kartou na kontě, po ztrátě míče podkopl u postranní čáry Colea Palmera a může být rád, že nedostal druhou žlutou kartu, neboť tento zákrok po ni volal určitě více než ten první.

88

Eberechi Eze se šikovně uvolnil na levé straně pokutového území, následně ale velmi nepřesně pálil pravačkou a o dobré tři metry minul švýcarskou branku.

88

Angličané osmdesát minut předváděli místy až chodecký fotbal, po inkasované brance ale výrazně zabrali a na trávníku teď mají výraznou převahu.

87

Další anglická ofenzivní snaha. Bellingham se zprvu nedostal do zakončení, pak se míč k němu s trochou štěstí odrazil zpět a posunul jej do běhu Sakovi, ten však příliš prudkým centrem překopl všechny spoluhráče nabíhající před švýcarskou branku.

85

Palmer se snažil přenést hru na útočnou polovinu, protisměrnou kličkou se pokusil zbavit Widmera, jenž fauloval fotbalistu Chelsea jen za cenu žluté karty.

85

Rodríguezův centr hledal před brankou Embola, toho dokázal ubránit Luke Shaw.

83

Sakův centr si v pokutovém území zpracoval Harry Kane a pokusil se o střelu z otočky, ta však byla zablokována.

82

Angličané jsou při chuti a snaží se útočit, Shawův centr byl odražen do zámezí a levý bek Angličanů se ujme autového vhazování.

80

80. Bukayo SAKA - 1:1

80

Anglie právě vstřelila branku!

Angličané se radují z vyrovnání! Poté, co obehrávali pokutové území soupeře, Declan Rice posunul míč doprava na BUKAYA SAKU, jenž si jej od rohu pokutového území navedl na levačku a přesnou střelou o vzdálenější tyč překonal Yanna Sommera!

78

Střídání v týmu Anglie:
ze hřiště odchází Ezri Konsa, přichází Cole Palmer.

78

Střídání v týmu Anglie:
ze hřiště odchází Kobbie Mainoo, přichází Eberechi Eze.

78

Střídání v týmu Anglie:
ze hřiště odchází Kieran Trippier, přichází Luke Shaw.

76

Gareth Southgate už musí reagovat na nepříznivý vývoj zápasu, do hry se chystá Cole Palmer.

75

75. Breel EMBOLO - 0:1

75

Švýcarsko právě vstřelilo branku! Obrovská změna ve vývoji zápasu! Po souhře se Schärem na pravé straně Ndoye s tečí Johna Stonese dopravil před odkrytou branku, kde BREEL EMBOLO snadno doklepl míč do sítě!

73

Bellinghamovi se nepovedlo odcentrovat přes velmi dobře bránícího Xhaku, ten se poté nechal faulovat, respektive rozhodčí Orsato odpískal Bellinghamovi nebezpečnou hru vysokou nohou.

72

Fodenův nákop na Trippiera si pohlídal Widmer, bude z toho jen anglický aut.

71

Po čase se snaží zaútočit Angličané, ovšem je to strašně pomalé, navíc se od pokutového území zase dostali zpět do středu hřiště.

69

Dan Ndoye potáhl míč po hranici pokutového území a hledal si palebnou pozici, ovšem v zahuštěném prostoru se, i díky poctivě bránícímu Harrymu Kaneovi, ke střele nedostal.

67

Harry Kane v osobním souboji fauloval Manuela Akanjiho, za což si vysloužil žlutou kartu.

66

Rodríguezův centr si pohlídal Konsa, jeho parťák Stones pak odhlavičkoval míč jen k Aebischerovi, ten však z voleje vysoko přestřelil anglickou branku.

65

Po Trippierově centru se míč od souboje Zubera s Bellinghamem odrazil za švýcarskou branku. Rozhodčí zprvu přisoudili rohový kop Anglii, což se Švýcarům absolutně nelíbilo, nakonec se ale mění rozhodnutí v jejich prospěch a odkopu od branky se ujme Yann Sommer.

63

Střídání v týmu Švýcarsko:
ze hřiště odchází Ruben Vargas, přichází Steven Zuber.

63

Střídání v týmu Švýcarsko:
ze hřiště odchází Fabian Rieder, přichází Silvan Widmer.

63

Aebischerovu příliš slabou přihrávku vystihl Mainoo, následně byl faulován Kane a Angličané budou moci mít míč ve svém držení.

62

Švýcaři už delší dobu trpělivě kombinují na anglické polovině, zatím ale převážně okolo postranních čar.

61

Švýcaři zahrávali dva rohy v rychlém sledu, nijak ale nedokázali ohrozit Jordana Pickforda.

59

Švýcaři mohli snad poprvé zaútočit do otevřenější anglické obrany, Ndoyemu se ale nepovedlo dobře přihrát Riederovi, výrazně akci zpomalil a výsledkem je pouze první švýcarský rohový kop.

57

Rodríguezův centr hledal před brankou Embola, ten se k míči nedostal přes Konsu a míč se odrazil k Jordanu Pickfordovi.

56

Kane se ve středu hřiště nedostal k míči přes Akanjiho, pak švýcarského stopera přidržel.

55

Phil Foden chytře vypíchl míč Xhakovi, Švýcaři pak srazili anglickou rozehrávku do zámezí, je z toho aut u středové čáry.

53

Saka dostal na pravé straně pokutového území přihrávku do naprosto jasného ofsajdu, rozehrávat mohou Švýcaři.

51

Breel Embolo si v pokutovém území zpracoval míč zády k brance, tísněn Konsou se pak pokusil o střelu z otočky, ovšem slabý pokus snadno sebral ze země Jordan Pickford. Minimálně můžeme zaznamenat první střelu na branku.

50

Po střetu s Kylem Walkerem se z trávníku těžce zvedá Ruben Vargas, fotbalista bundesligového Augsburgu by ale měl být v pořádku.

49

Trippier dostal příliš vysoký dlouhý pas k postranní čáře, míč ve hře udržel jen hlavičkou z výskoku, ta pak doputovala k brankáři Sommerovi.

47

Angličané ještě pokračovali v útočné akci na pravou stranu, kde si Saka našel prostor na střelu levačkou, tu zablokoval Aebischer.

47

Bellingham se protáhl útočnou polovinou až do pokutového území, následnou přihrávku zastavil Akanji.

46

Po změně stran se pokračuje v zahajovacích sestavách.

46

Začal druhý poločas.
Daniele Orsato neměl k úvodním pětačtyřiceti minutám žádný důvod nastavit ani jednu další, s uplynutím té poslední tak první poločas ukončil.

Dění na trávníku se zatím nedá nijak moc zhodnotit. Viděli jsme šest střeleckých pokusů (5:1 pro Anglii), z toho pět zablokovaných a jednu výrazně mimo branku, žlutou kartu pro Fabiana Schära a jinak prakticky nic zaznamenání hodného.

45

První poločas skončil.

45

Fodenův rohový kop bezpečně stáhl ze vzduchu Yann Sommer.

44

Bukayo Saka se přes Aebischera protlačil do pokutového území, pak se snažil přiťuknout míč k Mainoovi, do jeho rány se ale v klíčovou chvíli stačil položit Aebischer.

43

Bukayo Saka si před pokutovým územím navedl míč na levačkou, pak se pokusil o něco, co mělo připomínat střelu, Fabian Schär ale snadno míč odkopl do pole.

41

Míč mají na kopačkách Angličané, spíše se ale posouvají směrem dozadu, z útočné poloviny už se dostali až k Jordanu Pickfordovi.

39

Ndoyemu vůbec nevyšel průnik po pravém křídle, míč si ukopl do zámezí a bude se kopat od anglické branky.

38

Walker v tísni odkopl míč jen do zámezí, Švýcaři vhazují na útočné polovině.

36

Sakův centr se Bellingham možná snažil propustit za sebe, kde čekal nabíhajícího Kanea, balón se ale odrazil přímo k Yannu Sommerovi.

35

Schärovi se vůbec nepovedl centr z pravé strany, míč doputoval až někam do hlediště za brankou Jordana Pickforda.

33

Trippierův centr byl zablokován těsně před pokutovým územím, Angličané se marně dožadují nedovolené hry rukou.

32

Fabian Schär u postranní čáry fauloval rozběhnutého Juda Bellinghama a dívá se na žlutou kartu v ruce rozhodčího Orsata.

31

Je za námi úvodní půlhodina a zatím jsme viděli jen čtyři střely (3:1), tři z nich byly zablokované a tou čtvrtou je velmi nepřesná hlavička Harryho Kanea.

30

Nakrátko rozehraný roh Angličanům totálně nevyšel, rychle se dostali až k brankáři Pickfordovi, což doprovází hlasité bučení anglické části publika.

30

Angličané vybojovali svůj druhý rohový kop a mohou se nastěhovat před Yanna Sommera.

28

Saka se šikovně uvolnil na pravém křídle, pak ale přízemní přihrávkou před branku našel jen Manuela Akanjiho.

27

U postranní čáry na anglické polovině se míč ze souboje odrazil za postranní čáru, o aut se hlásilo několik hráčů na obou stranách, nakonec jej dostali ostrované.

25

Vargas se šikovnou přihrávkou z levé strany snažil najít před brankou Freulera, před ním v poslední chvíli stačil odehrát míč John Stones.

23

Embolo se dopustil nedovoleného zákroku na Bellinghama u postranní čáry, za následnou reakci se mu dostalo důrazného varování od sudího Orsata.

22

Trippierův rohový kop našel volného Kanea, ten však hlavičkoval výrazně mimo branku.

21

Foden dlouhým pasem našel na pravé straně pokutového území nabíhajícího Saku, jeho přihrávka před branku je sražena na rohový kop.

19

Remo Freuler se před anglickou brankou snažil znepříjemnit rozehrávku Kylu Walkerovi, toho pak vysvobodil nedovolený zákrok švýcarského fotbalisty.

18

Mainoo se pokusil mezi několika protihráči proniknout do pokutového území, Švýcaři jej ale odblokovali a volného míče se ujal Yann Sommer.

16

Po střetu s Xhakou padl k zemi Harry Kane a dožadoval se odpískání pokutového území, ovšem marně.

16

Harry Kane připravil střeleckou pozici pro Mainooa, jeho střelu ale odrazil do pole Ricardo Rodríguez.

15

Foden přenesl hru k levé postranní čáře, kde si ale Kieran Trippier nepohlídal postavení a je mu máván ofsajd.

14

Odraženého míče se před pokutovým územím ujal Rice, jeho následná nepovedená střela byla zablokována, Vargas pak zamezil rohovému kopu a odehrál míč za postranní čáru.

13

Bellinghamovi se u rohu pokutového území nepovedlo prostrčit míč na nabíhajícího Trippiera, míči zamezil cestu Ndoye.

12

Angličané se nastěhovali na útočnou polovinu a pozvolna rozehrávají v okolí středové čáry.

11

Embolo u anglického pokutového území přebíral přihrávku na hraně ofsajdu, pak se sice protlačil do „šestnáctky“, následně už se od něj v těžké pozici odrazil míč za brankovou čáru.

9

Schär dlouhým pasem přenesl hru na levé křídlo, kam si naběhl Vargas, jeho centr odhlavičkoval Esri Konsa, pak se neujal ani centr Riedera z pravé strany.

8

Ndoye se protáhl po pravé straně, pak přihrával před branku, kde byl připravený Embolo, před ním ale stačil zasáhnout Mainoo a odkopl míč za postranní čáru.

7

Saka si na pravém křídle zpracoval dlouhý pas, pak nepřesně centroval Kyle Walker, vzápětí je Sakovi máván zpětně ofsajd.

5

Švýcaři se pokusili o první rychlejší přechod do útoku a dostali se až do pokutového území, kde však Freuler nedokázal přihrát patičkou přes bránícího Konsu.

4

Sakův přetažený centr zamířil až za vzdálenější tyč, rozehrávat se bude od švýcarské branky.

4

Od úvodu to vypadá, že by Bukayo Saka měl hrát na pravé straně a Kieran Trippier, ačkoliv Angličani předložili opačné postavení obou hráčů ve své formaci.

3

Po odrazu míče do zámezí vhazují Švýcaři poblíž průsečíku postranní a středové čáry.

2

Angličané se od úvodu snaží o vyšší presink, ve vyšším počtu napadají švýcarskou rozehrávku až u soupeřova pokutového území.

1

Úvodního výkopu se ujali Angličané a je rozehráno! Oba celky hrají v tradičních barvách, Angličané tedy v bílých dresech, Švýcaři v červených.

1

Utkání právě začalo.
Trojice italských rozhodčích v čele s Danielem Orsatem přivádí fotbalisty na trávník düsseldorfského stadiónu, před námi jsou stání hymny.
Úvodní sestavy:

Anglie: Pickford – Walker, Stones, Konsa – Trippier, Mainoo, Rice, Saka – Bellingham, Foden – Kane (C).
Náhradníci: Henderson, Ramsdale – Dunk, Gomez, Eze, Gallagher, A. Gordon, Toney, Palmer, Shaw, Watkins, Wharton.
Trenér: Gareth Southgate

Švýcarsko: Sommer – Schär, Akanji, Rodríguez – Rieder, Freuler, Xhaka (C), Aebischer – Ndoye, Embolo, Vargas.
Náhradníci: Kobel, Mvogo – Elvedi, Amdouni, Duah, Shaqiri, Jashari, Okafor, Steffen, Sierro, Stergiou, Widmer, Zesiger, Zakaria, Zuber.
Trenér: Murat Yakin

Rozhodčí: Orsato – Carbone, Giallatini (vš. Itálie).
Rozhodčí

Hlavním rozhodčím zápasu bude 48letý Ital Daniele Orsato. Ten se stane po Michaelu Oliverovi druhým rozhodčím se čtyřmi zápasy na kontě, navíc je pravděpodobně největším kandidátem na pozici hlavního arbitra finálového zápasu.

Na tomto mistrovství už rodák z Montecchia Maggiore řídil zápasy obou dnešních soupeřů. Anglii potkal v zahajovacím zápase se Srbskem, Švýcary pak zase v tom posledním s Německem. V osmifinále řídil duel Portugalsko – Slovinsko.

Pro Orsata se jedná o poslední zápasy rozhodcovské kariéry, neboť v italské Serii A už se oficiálně rozloučil při posledním zápase sezóny Atalanty Bergamo proti Fiorentině.

Dosud Orsato řídil dva zápasy Anglie, kromě již zmíněného utkání se Srbskem na letošním mistrovství to bylo utkání proti Chorvatsku na minulém Euru, shodou okolností Angličané oba zápasy vyhráli shodně 1:0. Švýcary potkal v listopadu 2018 při výhře 5:2 nad Belgií, poté před rokem při kvalifikaci na tento šampionátu proti Rumunsku (2:2) a o utkání s domácím týmem zde v Německu už byla řeč.

Orsatovi budou na čarách pomáhat krajané Giro Carbone a Alessandro Giallatini, čtvrtým rozhodčím bude Němec Daniel Siebert. U videa budou dalšímu Italovi Massimilianu Irratimu pomáhat Paolo Valeri a Němec Bastian Dankert.
Švýcarsko

Švýcaři do posledních momentů základní skupiny A usilovali o prvenství v celé skupině, nakonec do play-off postoupili z druhého místa při stejné bilanci jako měla Anglie, tedy 1-2-0. Další podobností je fakt, že Švýcaři ten jediný zápas ve skupině vyhráli hned na úvod díky úspěchu nad Maďarskem výsledkem 3:1. Poté remizovali 1:1 se Skotskem a v posledním kole dlouho vedli nad Německem, nakonec ale domácí tým zachránil první místo ve skupině vyrovnáním ve druhé minutě nastaveného času.

V osmifinále se Švýcarům postavila do cesty Itálie a celek ze země helvétského kříže proti Squadře Azzuře zcela dominoval. Švýcaři byli po celý zápas lepším týmem a díky brankám Freulera a Vargase zvítězili 2:0, čímž postoupili do čtvrtfinále a minimálně tak zopakují čtvrtfinále z posledního mistrovství Evropy, které bylo zároveň vůbec prvním, kdy se dostali mezi nejlepší osmičku.

Utkání s Itálií dokončil s drobným zraněním Granit Xhaka, klíčový středopolař Švýcarů by ale dnes měl být plně připraven ke startu do zápasu. Trenér Murat Yakin disponuje zcela kompletním kádrem. Do sestavy se po karetním trestu může vrátit Silvan Widmer, ovšem Dan Ndoye jej proti Itállii zastoupil natolik skvěle, že by měl v zahajovací jedenáctce zůstat.
Anglie

Angličany před turnajem mnozí považovali za největší favority celého mistrovství. Však považte, trenér Gareth Southgate disponuje v týmu mimojiné nejlepším střelcem německé bundesligy (Harry Kane), nejlepším hráčem španělské La Ligy (Jude Bellingham) či nejlepším hráčem anglické Premier League (Phil Foden).

Ovšem předváděné výkony jsou zatím daleko za ideálem. Angličané v dosavadních čtyřech zápasech vstřelili pouhé čtyři branky, ani jednou za normální hrací dobu nedokázali vstřelit více než branku a v normální hrací době zatím vyhráli jediný zápas, hned úvodní nad Srbskem 1:0. Poté remizovali s Dánskem 1:1 a se Slovinskem bez branek.

V osmifinále dokonce byli necelé dvě minuty nastavení druhého poločasu od vyřazení, když od prohry se Slovenskem je zachránil Jude Bellingham, v úvodu prodloužení pak obrat dokonal Harry Kane.

Mnohými kritizovaný trenér Southgate se dnes musí obejít bez potrestaného stopera Marca Guehiho. To je velký problém především z důvodu nízké konkurence na tomto postu. Angličané dosud hráli rozestavení na čtyři obránce, ovšem očekává se změna formace na tři stopery, přičemž by jimi měli být Walker, Konsa a Stones.

Jinak je anglický kádr kompletní. Tedy i včetně Juda Bellinghama, jehož chování při oslavě proti Slovensku bylo vyšetřováno disciplinární komisí UEFA, ovšem kromě pokuty 30 tisíc euro dostal jen podmíněný trest a Anglie se na něj dnes může spolehnout.
Hezký podvečer při sledování přenosu třetího čtvrtfinále evropského šampionátu, v Düsseldorfu se utkají Anglie a Švýcarsko.

Jedná se o první vzájemný duel obou celků na nějakém šampionátu po 20 letech, naposledy se na finálovém turnaji utkaly v roce 2004, kdy v základní skupině ME v Portugalsku Angličané vyhráli 3:0 dvěma góly Rooneyho a jeden přidal Gerrard.

Od té doby se utkávaly buď jen v kvalifikaci na mistrovství Evropy (v kvalifikaci na mistrovství světa se naposled střetly v květnu 1981), v Lize národů či v přípravných zápasech.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.

Anglie – Švýcarsko

1:1

po penal. (5:3) (0:0)

Zpět na online

Branky: 80. Saka (Rice) – 75. Embolo

Karty:   67. Kane (ENG) – 32. Schär (SUI), 85. Widmer (SUI)

Penaltový rozstřel:
1. série:
1:0   Cole Palmer (ENG)
1:0   Manuel Akanji (SUI)
2. série:
2:0   Jude Bellingham (ENG)
2:1   Fabian Schär (SUI)
3. série:
3:1   Bukayo Saka (ENG)
3:2   Xherdan Shaqiri (SUI)
4. série:
4:2   Ivan Toney (ENG)
4:3   Zeki Amdouni (SUI)
5. série:
5:3   Trent Alexander-Arnold (ENG)

Držení míče: 51 % : 49 %.
Střely na branku: 3:3. Střely mimo: 7:6. Rohy: 4:3. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 8:13.

Anglie: Pickford – Walker, Stones, Konsa (78. Palmer) – Trippier (78. Shaw), Mainoo (78. Eze), Rice, Saka – Bellingham, Foden (115. Alexander-Arnold) – Kane (C) (109. Toney).
Náhradníci: Henderson, Ramsdale – Dunk, Gomez, Gallagher, A. Gordon, Watkins, Wharton.

Trenér: Gareth Southgate

Švýcarsko: Sommer – Schär, Akanji, Rodríguez – Rieder (63. Widmer), Freuler (118. Sierro), Xhaka (C), Aebischer (118. Amdouni) – Ndoye (98. Zakaria), Embolo (109. Shaqiri), Vargas (63. Zuber).
Náhradníci: Kobel, Mvogo – Elvedi, Duah, Jashari, Okafor, Steffen, Stergiou, Zesiger.

Trenér: Murat Yakin

Rozhodčí: Orsato – Carbone, Giallatini (vš. Itálie)

Diváci: 46 907