Menu

Hokej

Mistrovství světa - I. A Divize

Maďarsko – Rumunsko

1:2

konec (0:0, 0:0, 1:2)

01.05.2024, 12:30 • Sparkasse Arena, Bolzano • 3. kolo • Libor Štěpán (@libstep73)

Maďarsko tak sice zatím zůstává na čele tabulky I. A divize, ale s největší pravděpodobností jen do doby, než svá dnešní utkání dohrají Itálie a Slovinsko. Právě těmto týmům budou Maďaři čelit v posledních dvou kolech a aby zůstali na postupových pozicích, musí aspoň jeden z nich porazit. To Rumuni si těmito absolutně nečekanými 3 body výrazně pomáhají v boji o záchranu, ale musí to potvrdit v klíčových soubojích s Koreou a Japonskem. Zaváhat si mohou dovolit jen jednou.

Aktuální tabulka I. A divize
1. Maďarsko 2-0-0-1 10:5 6
2. Itálie 1-1-0-0 10:4 5
3. Slovinsko 1-0-0-1 8:5 3
4. Korea 1-0-0-1 6:8 3
5. Rumunsko 1-0-0-2 4:13 3
6. Japonsko 0-0-1-1 4:7 1

Z tohoto utkání je to vše, ale již v 16:00 začíná další pikantní derby Japonsko–Korea, k jehož sledování vás zvu. Bude se na co dívat. (14:59:17)
Nejlepšími hráči utkání byli vyhlášeni na maďarské straně obránce Henrik Nilsson, na rumunské straně zcela překvapivě nikoliv skvělý brankář Zoltán Töke, nýbrž obránce Matias Haaranen.
To všechno sledovalo v bolzanské Sparkasse Areně 2 212 převážně maďarských diváků a fanoušků, ale jásajících rumunských hloučků se také několik našlo.
Střely na branku ve třetí třetině – 16:4
Střely na branku v celém utkání – 32:19
Prvotřídní senzace je na světě a Maďarsku se výrazně komplikují postupové plány! Do třetí třetiny sice vstoupilo o poznání méně aktivněji než do prvních dvou, přesto si velmi rychle vypracovalo obrovskou šanci, kterou Mihaly ani nadvakrát neproměnil, Töke měl štěstí a puk zůstal ležet na čáře. Domácí se ale hnáni početnou skupinou fanoušků dostali nakonec do výrazného tlaku a přicházely další velké šance, Mihályho teč vychytal Töke, který měl o chvíli později i štěstí, že ho Galló při přesunu vyloženě trefil. A tak přišel trest. Z ojedinělé šance se na druhé straně prosadil dokonale přesně střílející Balázs Péter a 10,5 minuty před koncem musel favorit dohánět manko. Rychle mohl vyrovnat Garat, ale povedlo se to až v 56. minutě šikovně tečujícímu Jánosovi Hárimu. Maďaři tlačili dál, chtěli vyhrát za 3 body, jenže stačil jeden další protiútok, jedna chyba v obraně a 51 sekund před koncem rozhodl o vítězství Rumunska, které přitom za celou třetí třetinu mělo pouhé 4 střely na branku, po skvělé individuální akci v útočném pásmu Otto Sándor-Székely! Nic na tom nezměnila ani maďarská hra bez brankáře.

Rumunsko vítězí nad Maďarskem poprvé po více než 12 letech, během kterých nastřádalo 5 porážek, v nichž hned 3× nedalo ani jeden gól! Na mistrovství světa se tak stalo dokonce po dlouhých 27 letech!

Konec zápasu.

59:54

Další rána od modré po vyhraném buly, Töke ale utěsnil všechny díry v postoji a má puk v klíně.

59:49

Sražená střela od modré čáry do ochranné sítě, oddechový čas i pro Rumunsko.

59:09

Maďaři si samozřejmě ihned vzali timeout a poté už na buly ve středním pásmu poslali 6 hráčů, Bálizs je na střídačce!

59:09

59:09 SÁNDOR-SZÉKELY - 1:2

59:09

Rumunsko právě vstřelilo branku!
To je neskutečné, Rumuni znovu vedou a tentokrát už jsou senzaci nesmírně blízko! Poté, co na druhé straně nezametl Galló střílenou přihrávku k pravé tyči do branky, potáhl puk po pravé straně Roberto Gliga, v pádu ho dokázal posunout OTTOVI SÁNDORU-SZÉKELYMU, jenž se protáhl po mantinelu, natlačil se před Háriho, dlouhým blafákem položil Bálizse a následně se stěstím dostal puk do branky, kotouč za čáru sotva doskákal!
Asistence: Roberto Gliga, Robert Ferencz-Csibi.

58:30

Domácí si po buly vypracovali jeden střelecký pokus mimo, teď už ale Imre vyváží puk ze třetiny.

58:02

Zakázané uvolnění Rumunska, vhazuje se po pravici Tökeho.

57:43

To by si ovšem nesměli komplikovat situaci v rozehrávce za vlastní brankou, jak teď předvedli Garát s Vargou.

56:56

Maďaři se samozřejmě s remízou nechtějí spokojit a chtějí rozhodnout už v 60 minutách.

55:40

55:40 HÁRI - 1:1

55:40

Maďarsko právě vstřelilo branku!
Favorit dlouho nic neměl, ale nakonec z nenápadné akce vyrovnává! Třikrát si hráči přenechali puk na modré čáře, aby se zbavili napadajících protihráčů, až se dostal ke střele Zétény Hadobás, který úmyslně nahazoval puk hodně k levé tyči, kde byl připravený JÁNOS HÁRI a srazil puk mezi betony, s tím už brankář nemohl nic dělat!
Asistence: Zétény Hadobás, Bence Stipsicz.

54:57

Hosté skvěle zabojovali v útočném pásmu o nahozený puk a dokonce z toho měli pokus od modré čáry. Další cenné sekundy.

54:01

Gliga hledal Skachkova na brankovišti přihrávkou zpoza brankové čáry, ale obránci puk do nebezpečné pozice nepustili.

53:21

Vyhození po levém mantinelu končí zakázaným uvolněním žlutých.

52:49

Sólo akce Galla, když spoluhráči šli střídat, ale ke střele se nedostal a nakonec o puk u levého mantinelu přišel.

51:59

Po chybné přihrávce ve středním pásmu z toho mohl být další brejk hostů, Reszegh najížděl mezi obránce, ale ti stihli vložit do přihrávky hůl.

51:10

Kiss pálil od modré čáry, jeho pokus skončil na zadním mantinelu.

50:53

Rumuni sice nezískali pozici v útočném pásmu, ale stále drží puk na svých hokejkách a čas utíká.

49:50

Garat mohl rychle vyrovnat, dostal nabito do levého kruhu, ale Tökeho nepropálil!

49:29

49:29 PÉTER - 0:1

49:29

Rumunsko právě vstřelilo branku!
Tak to je šok! Rumunsko se celou třetí třetinu bránilo, ale stačila jedna vystižená přihrávka v obranném pásmu, rychlý přechod do útoku po pravém křídle, kde sebral puk BALÁZS PÉTER, vybrusil si obloukem do střelecké pozice a nad vyrážečku přesně k tyči nedal Bálizsovi šanci! Senzace je blízko!
Bez asistence.

48:32

Další pokus o zaskočení obrany zpětnou přihrávkou zpoza branky k přední tyči, opět zakončoval Galló a ani tentokrát neuspěl, když znovu trefil pouze přemisťujícího se brankáře!

47:29

Terbócs sám proti pětici výborně podržel puk objížděním třetiny po mantinelu, ale poté, co dojeli spoluhráči ze střídačky, stejně puk ve třetině neudrželi.

46:14

Po dlouhé době střelecký pokus hostů, z hranice levého kruhu ale nemířili přesně.

45:09

Vzápětí byl Mihaly před brankářem úplně sám, přihrávku z levé strany umně tečoval do branky, ale Töke skvěle zasáhl, stejně jako o chvilku později proti krásně tečované střele od modré čáry!

44:41

Mihalyho pokus po objetí půlky třetiny končí na Tökeho betonech.

43:58

Galló se dvakrát krátce za sebou málem dostal ke střele z mezikruží, ale v obou případech tomu obránci s vypětím všech sil zabránili.

43:03

Imreho nápřah po přiťuknutí puku od Haaranena a výměně pozic právě těchto beků sice prošel přes několik těl, ale ne přes to Bálizsovo.

42:41

Další zákrok rumunského brankáře, po kterém se vhazuje po jeho levici.

41:54

Teď už to ale byla jasná gólovka! Ránu Akose Mihalyho Töke jen vyrazil před sebe, kde čekající Németh nasadil k blafáku do bekhendu a těsně ho nedotáhl, trefil boční síť! Následně ještě duchapřítomně nahodil puk zpoza brankové čáry o ležícího brankáře a neposedná guma sice poskakovala po čáře, ale za ní neskončila!

41:35

Zajímavá pozice i na druhé straně! Szabó se opřel do puku z první, jeho pokus po ledě navíc branku minul.

41:08

Nahození od červené čáry trefilo spoluhráče na modré čáře, takže puk se do třetiny dostal pozdě, rumunský ofsajd.

40:22

Rozjetý Papp dostal přihrávku na červené čáře, projel chvíli volným středem až na hranici kruhů, kde vypálil, ovšem obránce už necouval a vložil mu do toho hůl.

40:01

Začala třetí třetina.
Třetí třetina začne přibližně v 14:04.
Střely na branku ve druhé třetině – 10:6
Střely na branku po druhé třetině – 16:15
Což o to, hokej se sice hraje docela slušný, šance jsou, ale střelci jsou zatím na obou stranách naprosto jaloví, takže i po 40 minutách svítí na tabuli skóre 0:0. Maďarsko opět vstoupilo do třetiny velkým náporem, dlouhé minuty prakticky nepustilo soupeře z obranné třetiny. Úplně sám před brankářem neprotlačil puk za čáru Sárpátki. Mělo krátce po sobě i dvě přesilovky, jenže v té první spálil obrovskou šanci osamocený Erdély a tu druhou sehrálo prachmizerně. Mezitím se ocitl ve výborné pozici po zpětné přihrávce zpoza branky k přední tyči Galló, avšak trefil jen přesunujícího se Tökeho. Galló měl poté ještě jednu dobrou střeleckou pozici. Na druhé straně se snažil dorážet vlastní ránu Skachkov, v samotném závěru mohl skórovat dobře najetý Gliga, ale nikomu se zatím otevřít střelecký účet zápasu nedaří. Uvidíme, co nabídne třetí třetina.

40:00

Druhá třetina skončila.

39:40

V samotném závěru mělo gólovou šanci i Rumunsko! Po Zagidullinově křížné přihrávce sice skončil Skachkov na levé straně až za brankovou čárou, ale okamžik počkal, až mu do pozice sjede Gliga, dal mu přihrávku a kapitán hostů měl na holi úvodní gól, jenže dost možná netrefil ani branku! Vypadalo to, že Bálizs jeho střelu vyrážečkou nezasáhl.

39:21

Galló se sice otáčel čelem k brance a pokoušel se vystřelit, celou dobu ho ale výborně bránil Haarane a nic pořádného mu nedovolil.

38:40

Teď se sice Bálizs za brankou nedohodl se svými obránci, ale soupeř se v útočném pásmu ani tak neudržel.

37:58

Bálizs musel z brankoviště, aby odehrál poskakující nahození před dojíždějícím útočníkem.

37:04

Hadobás si po narážečce se Sebökem sjel od modré až do mezikruží, tam si našel střeleckou pozici, ale v tísni už nezakončil příliš přesně ani tvrdě, takže Töke neměl těžkou práci.

36:09

Žlutí zahrozili výpadem ve třech hráčích, nezvládli však finální přihrávku na volné pravé křídlo. Nutno ovšem podotknout, že tomu předcházel opravdu hraniční zákrok na Fejese, kterým získali puk.

35:45

Fejes nahazoval puk k levé tyči, Töke vyráží betonem.

35:29

Töke o pár sekund později už hru přerušuje.

35:17

Sárpátki porychlém přechodu středního pásma zkoušel střílet přes beka, brankáře tím nezaskočil.

34:57

Nepříliš nebezpečná střela Ferencze-Csibiho od modré donutila Bálizse přerušit hru, jelikož okamžitě z rohu dojížděl Szilard Rokaly.

34:21

Rumunsko v plném počtu, toto oslabení sehrálo velmi dobře.

34:01

A dokonce Peter vyrazil do brejku v oslabení, vystřelil po přejetí modré a puk byl sražen do ochranné sítě.

33:53

Přihrávka do mezikruží, kde ale útočník trefil protiháče stojícího metr před ním.

33:37

Až nyní se hosté znovu osvobozují.

33:19

Ačkoliv měl Imre puk pevně na holi, Erdély mu ve vyhození zabránil.

32:57

Další vyhození bránící čtveřice.

32:27

Hári to zkoušel švihem z levého kruhu, brankář vyráží a Rumuni vyhazují.

32:21

Další přesilovka Maďarska, soupeř teď opravdu nestíhá. Jednoznačné podrážení Sándora-Székelyho, který protihráče dokonce úplně přetočil.

31:07

Obrovská šance! Hári natlačen na mantinel předal puk za branku, kde čekal Nemes, ten výbornou zadovkou vybídl Galla k zakončení, ale Töke se stačil vrátit zpátky k přední tyči a střelu po ledě vyrazil!

30:08

Domácí sice dlouho kroužili podél mantinelu, avšak z tohoto pobytu v útočném pásmu žádnou šanci nevytěžili, jen jednu sraženou střelu Sárpátkiho.

28:55

Hosté přežili nápor soupeře a jsou v plném počtu.

28:50

Papp tvrdě pálil z pravého kruhu, Töke vyráží betony.

28:36

Stipsicz zachytil puk na modré.

27:29

Erdély se ocitl po dobré přihrávce na levé straně úplně sám, ale tak dlouho vymýšlel, kam puk pošle, až mu padl k nohám jeden z obránců a velká šance byla definitivně prováhaná. Erdély sice nakonec vystřelil na vyrážečku, Töke byl na to dlouho připravený.

26:57

Maďaři sice vyhráli buly, ale přesně mezi beky, takže puk se kutálí ven ze třetiny.

26:55

Garát si sjížděl na přihrávku od pravého mantinelu, ale nezachytil ji především kvůli hákování Skachkova. První přesilovka Maďarska.

25:53

Szabó nabíjel do levého kruhu Nilssonovi, ten však prudkou ranou trefil před brankou stojícího Kisse, od kterého se puk odrazil před Tökeho, který okamžitě přerušuje hru. Kisse ta trefa hodně bolí a odjíždí na střídačku velmi pomalu.

25:00

Varga velmi jednoduše obral o puk okolo projíždějícího protihráče a ukončuje krátký pobyt hostů v útočném pásmu.

24:01

Další pokus o předání puku do tandemu, tentokrát do toho bránící hráč ve žlutém stačil strčit hokejku a střelu srazit ještě dříve, než opustila hokejku útočníka.

23:20

Nilsson napřáhl od modré, ale Töke před sebou nikoho neměl a dobře viděl, takže puk ze své výstroje ani neupustil.

23:04

Zakázané uvolnění Rumunů, kteří jsou od začátku třetiny téměř neustále pod tlakem.

22:49

Další šance Maďarů, tentokrát Töke střelu kryje a bude se vhazovat po jeho levici.

22:16

Špatná přihrávka Galla zpátky na modrou, kterou Ortenszky nemohl mít, ani kdyby se rozkrájel, vyhání Maďary z pásma.

21:25

Stipsiczovu ránu se pokoušel u pravé tyče dorážet číhající Varga, ale minul.

20:50

Jedna rychlá přihrávka přes střední pásmo a Skachkov měl na levé straně dost prostoru, jeho nápřah Bálizs vyrazil ramenem před sebe, Skachkov se dokonce prodral i k dorážce, ale Bálizs nakonec puk zalehává.

20:22

Kissovi utekla přihrávka na modrou do středního pásma a nakonec se musí vrátit až do vlastní třetiny.

20:01

Začala druhá třetina.
Druhá třetina začne přibližně v 13:18.
Střely na branku v první třetině – 6:9
V první třetině jsme branku neviděli, ačkoliv příležitosti k tomu byly. Podle očekávání se do nich zpočátku dostávali Maďaři, kteří vtrhli do zápasu velkým náporem a asi největší šanci úvodu spálil na začátku 5. minuty obránce Hadobás, jehož vychytal Töke. V polovině třetiny se ocitl sám před brankářem Sebök, ale zády k němu mířil bekhendem vedle. Rumuny dostala do zápasu přesilovka, v níž měli několik nebezpečných střel, Stipsicz si jednu přihrávku dokonce málem srazil do vlastní sítě. Nic se ale neujalo a třetina s nezvykle malým množstvím přerušení tak skončila 0:0, což určitě vyhovuje mnohem více Rumunsku, které bylo dokonce nečekaně střelecky aktivnější, a to hlavně díky oné přesilovce.

20:00

První třetina skončila.

19:58

Chyba lávky! Po průniku a zaseknutí dozadu od aktivního Terbócse se u levé tyče ocitl v příležitosti Akos Mihaly, ale zblízka přestřelil.

19:51

Ještě jedno vhazování, ale ve středním pásmu, z toho už asi nic nebude.

19:34

Papp se Stipsiczem krouží a krouží, dvakrát si předali puk, ale stále nic z toho.

18:44

Až teď se do zajímavé pozice dostal Sárpátki, ale Töke i tentokrát vyráží.

18:33

Třetí maďarská formace krouží kolem branky, ale prostory ke střele hosté hlídají.

17:49

Po špatně zpracované přihrávce se dostal jeden z maďarských obránců před vlastní brankou do potíží a řeší to obloukem na zakázané uvolnění.

16:50

Terbócs projel po levém křídle do pásma, pustil puk za sebe do tandemu Stipsiczovi, jehož příklep posílá Töke do rohu vyrážečkou.

15:52

Nilsson zachytil puk v útočném pásmu a jak byl rozjetý ze střídačky, využil toho k prudké střele. Tu před Tökem někdo srazil mimo.

15:00

A hned mohli zahrozit rychlým kontrem, Hári přihrál Stipsiczovi, ten se mu snažil vrátit přihrávku k pravé tyči, ale ta byla sražena a skončila v rohu.

14:40

Nečekaný odraz puku od brusle Stipsicze do brankoviště nadělal Bálizsovi problémy, ale ustál to. Maďaři jsou v plném počtu.

13:57

Skachkov měl i trochu smůly, jeho rána po ledě z levého kruhu trefila přední tyč u začátku oblouku a Bálizs chvíli nevěděl, že má puk vedle sebe. Obránci ho odehráli.

13:47

Haaranen nabil do pravého kruhu Ferenczovi-Csibimu, ale ten z voleje minul levou tyč.

13:01

Rumuni začali přesilovku dobře, od modré nejprve pálil Haaranen, ale trefil brusle spoluhráče, o pár sekund později nabídku Skachkova mířící mimo šikovně tečoval Peter, ale Töke byl připravený u své levé tyče.

12:44

První vyloučení zápasu, dost zbytečné sekání v útočném pásmu, Terbócs už je na trestné lavici. Přesilovka pro Rumuny.

12:09

Prudký příklep Imreho od modré letěl po ledě a doprostřed, Bálizs vyráží hokejkou.

11:32

Galló měl před brankou na chvíli volného Szaba, ale nenašel místo, kudy přes obránce přihrát.

10:44

Reszegh přejel s pukem útočnou modrou, avšak obránci ho do šance nepustili, dokonce skončil na ledě a o kotouč přišel.

10:18

Hári hodně zariskoval kolmou přihrávkou ve vlastní třetině kolem tří protihráčů.

10:00

Na druhé straně Bálizs zachytil poměrně jednoduchý puk a přerušuje hru, protože neměl prostor k rozehrávce.

09:36

Po Erdélyho nahození do rohu se najednou ocitl před brankou s pukem Sebök, avšak nedokázal se zorientovat natolik, aby puk zvedl, navíc mířil bekhendem těsně vedle. Ale byla to dobrá pozice.
V Bolzanu je hodně velké množství maďarských fanoušků, takže zápas má solidní atmosféru.

09:08

Hodně dlouhou pasáž bez přerušení ukončil až nástřel domácích po mantinelu do útočného pásma, který se odrazil do ochranné sítě.

08:16

Až teď se jednou přihrávkou dokázali dostat do volnějšího prostoru, Terböcs si ale na pravé straně přejít obránce netroufl a skončil v rohu.

07:37

Maďarům se nepovedla rozehrávka, ale mají puk znovu za vlastní brankou a střídají.

06:40

Bálizs musel v rozkleku dát vyrážečku hodně nahoru, aby vytěsnil nepříjemný pokus Ferencze-Csibiho od modré čáry.

06:07

Špatný přechod hostů přes modrou, takže hrají opět červení.

05:49

Maďaři tentokrát na červené jen odevzdali puk a jdou střídat.

05:08

Nabídku Akose Mihalyho Terbócs pouze protečoval a ani na branku tím nemířil.

04:40

Další zásah Tökeho, tentokrát výrazně jednodušší po střele Terbócse.

04:25

Ofsajd Rumunska, vhazuje se ve středním pásmu.

04:03

První velká šance! Hadobás si sjel od modré čáry až do kruhu, dostal přihrávku právě od modré a měl před sebou úplně volný prostor, takže mohl v klidu zamířit, přesto Töke měl lapačku v horním rohu včas!

03:23

Fejes se Stipsiczem drží soupeře na zadním mantinelu a nedovolují mu vyjet ven.

02:32

Zakázané uvolnění Rumunů ve žlutých dresech.

01:30

Maďaři hrající v červených dresech začínají podle očekávání náporem, zatím ale bez nějaké příležitosti.

00:01

Utkání právě začalo.
Úvodní sestavy:

Maďarsko: Bálizs (Horváth) – Kiss, Nilsson, Stipsicz, Fejes, Garát, Ortenszky, Hadobás – Erdély (C), Sebök, Papp – Varga, Hári, Nemes – Szabó, Sárpátki, Galló – Mihaly, Németh, Terbócs
Trenér: Don MacAdam

Rumunsko: Töke (Adorjan) – Haaranen, Imre, Sallo, Bors, Györfy, Ferencz-Csibi, Láday, Kovács – S. Rokaly, Reszegh, Péter – Skachkov, Gliga (C), Zagidullin – Sándor-Székely, Zs. Molnár, Zo. Molnár – Fodor, Gajdo, N. Rokaly
Trenér: Dave MacQueen

Rozhodčí: Hoppe (GER), Zrnić – Zgonc (oba SLO), Mantovani (ITA).
Vzájemné zápasy

Podle dohledatelných údajů dosud Maďarsko a Rumunsko sehrály v ledním hokeji 68 zápasů a vzhledem k uvedeným základním historickým údajům není divu, že celkovou bilanci mají výrazně lepší Rumuni, když vyhráli 39 utkání, Maďaři 24 a 5 střetů skončilo remízou. Ovšem poslední výhra Rumunů se datuje do prosince 2011, kdy se tak stalo na turnaji v tehdejší sérii Euro Hockey Challenge a jednalo se o velké překvapení. Od té doby Maďaři vyhráli 3× na dalších turnajích této série, před 4 lety v kvalifikaci na olympiádu do Pekingu, i když tehdy až v prodloužení, a před 2 lety na mistrovství světa, což byl první střet na mistrovství po 15 letech. Jak to bude letos?

Posledních 5 vzájemných zápasů:
Maďarsko–Rumunsko 4:2 (8. 5. 2022, MS I. A divize)
Maďarsko–Rumunsko 3:2p (8. 2. 2020, kval. ZOH)
Rumunsko–Maďarsko 0:8 (6. 2. 2015, turnaj EHCH)
Maďarsko–Rumunsko 5:0 (9. 11. 2013, turnaj EHCH)
Maďarsko–Rumunsko 7:0 (7. 2. 2013, turnaj EHCH)
Rumunsko

Rumunsko je dokonce členem IIHF ještě delší dobu než Maďarsko, 100 let v organizaci slaví již letos. Mají také ve svých hokejových dějinách jedno slavné období, kterým jsou roky 1976 a 1977. V roce 1976 skončili na celkovém 7. místě na ZOH v Innsbrucku a zároveň vyhráli skupinu B mistrovství světa, čímž poprvé a naposledy postoupili mezi elitu. Ve vybrané společnosti ve Vídni sice dokázali porazit USA, ale skončili poslední a sestoupili. Ještě v roce 1980 skončili na ZOH v Lake Placid na 8. příčce, ale poté jejich úroveň setrvale klesala, až spadli hluboko pod Maďarsko a byly roky, kdy nedokázali po sestupu napoprvé postoupit ze skupiny C, později z II. divize. V posledních letech však přišel nebývalý vzestup. Z týmu na pomezí I. B a II. A divize se během několika let stal celek, který dokázal nejen postoupit, ale i udržet se v I. A divizi. Velký podíl na tom mají 3 kluby v maďarské lize a zároveň nákup hráčů v cizině, ačkoliv těch je v poslední době méně než dříve. Otázkou je, jestli se jim podaří udržet i letos? Vypadá to, že postup do I. A divize a těsné udržení je současným stropem Rumunska, které je zatím reálně spíše týmem špičky I. B divize. Potvrdí se tyto papírové předpoklady, nebo se znovu vzepřou svému osudu a opět se zachrání?

Bilance na posledních 5 MS:
2023, I. A divize: 1-0-0-4 9:26, 3 body, 5. místo
2022, I. A divize: 0-0-0-4 8:22, 0 bodů, 5. místo
2019, I. B divize: 3-2-0-0 18:9, 13 bodů, 1. místo – postup do I. A divize
2018, I. B divize: 1-0-1-3 12:18, 4 body, 5. místo
2017, II. A divize: 4-0-0-1 24:5, 12 bodů, 1. místo – postup do I. B divize

Rumunská soupiska pro letošní mistrovství obsahuje pouze hráče z domácích klubů, ať už hrajících i maďarskou ligu, nebo jen rumunskou. Ovšem jsou mezi nimi 2 Rusové a 1 Fin. 39letý veterán Yevgeni Skachkov, který do Rumunska odešel po 12 letech v KHL a 4 startech za sbornou před 5 lety, 34letý Albert Zagidullin, jenž změnil své působiště po 7 letech ve VHL a je v Rumunsku ještě o rok déle než Skachkov a oba jsou útočníci. 27letý Matias Haaranen je obránce, udělal si jméno ve druhé finské lize, ale v nejvyšší soutěži se přes 3letou snahu trvale neusadil. V Rumunsku je 3 roky a v reprezentaci letos debutoval. Ovšem klíčovým mjužem národního týmu je jeho kapitán, 31letý útočník Roberto Gliga, který v mládí prošel Švýcarskem, Švédskem a Francií a teď se po téměř roční rekonvalescenci po operaci kolene vrátil na závěr sezony a pomohl Coroně Brašov k premiérovému titulu v maďarské lize. Ze dvou vyrovnaných brankářů by měl odchytat větší porci 29letý Zoltán Töke, který však v Brašově plní dlouhodobě jen roli spolehlivé dvojky za cizinci, co se každý rok střídají. Do mistrovství v Bolzanu vstoupili Rumuni zápasy proti silným soupeřům, na které neměli ani herně, ani výsledkově. S Itálií i Slovinskem prohráli shodně 1:6, když v každém utkání je soupeř přestřílel o více než 30 střel na branku. Podobný průběh se dá očekávat i v derby s Maďarskem, které ale jinak může nabídnout úplně všechno, na co si divák vzpomene. Otázkou je, zda i výsledkové překvapení?
Maďarsko

Maďarsko za 3 roky oslaví 100 let členství v IIHF a snaží se, aby to bylo v nejvyšší divizi mistrovství světa. Cesta do této pozice ale byla (a stále je) hodně trnitá. Po nástupu komunismu totiž lední hokej upadl v dlouhodobou nemilost a rozvíjel se velmi pomalu, pokud vůbec. Až na přelomu století definitivně opustilo skupinu C (dnes II. divizi) a roku 2008 poprvé v moderních dějinách postoupilo mezi elitu. Byla to tehdy jen první vlaštovka, ale následovala další o 7 let později, ta dosud poslední také dodržela 7letý cyklus. Zatím ani jednou se ale Maďarům nepodařilo v nejvyšší divizi mistrovství udržet. Teď to však vypadá, že z týmu dlouhodobě působícího v I. A divizi se stává celek na pomezí dvou nejvyšších skupin a na další postup nebude čekat znovu 7 let. Podaří se mu to tentokrát hned po roce?

Bilance na posledních 5 MS:
2023, nejvyšší divize: 0-1-1-5 12:37, 3 body, 15. místo – sestup do I. A divize
2022, I. A divize: 3-0-0-1 12:9, 9 bodů, 2. místo – postup do nejvyšší divize
2019, I. A divize: 1-0-0-4 7:18, 3 body, 5. místo
2018, I. A divize: 2-0-1-2 9:14, 7 bodů, 4. místo
2017, I. A divize: 1-0-0-4 8:14, 3 body, 5. místo

Maďarsko přijelo do Bolzana s jasným cílem, okamžitě se vrátit mezi elitu. Tomu odpovídá i kádr. Stále více hráčů se prosazuje v hokejově vyspělejších soutěžích, nejen v mezinárodní rakouské ICEHL, kde už Fehérvár AV19 patří k nejlepším klubům. V současné reprezentaci najdeme hráče ze švédské, finské, německé, dánské či norské ligy, z ECHL nebo univerzitní NCAA. Jedničkou v brance je 33letý Bence Bálizs, první brankář také v Sarpsborgu, čtvrtfinalisty norské ligy. Do obrany si přivedlo posilu ze Švédska jménem Henrik Nilsson, 32letého odchovance AIK Stockholm, který strávil ve Fehérváru poslední 3 roky a už loni splnil podmínky ke startu za novou zemi, na MS ale jede poprvé až letos. Útok se zdá být největší silou týmu, táhnou ho totiž 31letý János Hári, jeden z nejlepších hráčů v rakouské lize vůbec, 27letý Vilmos Galló, který působí ve Švédsku již 14 let a pro příští sezonu je posilou finského KooKoo, 29letý Balázs Sebök, jenž pro změnu od dorostu hrál 14 let ve Finsku a tuto sezonu strávil v německém Iserlohnu, či například mladík z nastupující generace, 20letý Balázs Varga, který odešel do Finska před 6 lety a letos dostal prvních 17 startů mezi dospělými v Jyväskylä. Tento tým vstoupil do turnaje v Itálii dvěma výhrami. Nejprve přetlačil letos překvapivě dobré Japonce 3:1, poté si zastřílel proti Korejcům, kterým nasázel 6 gólů již za úvodní 2 třetiny, konečný výsledek 6:2. Položil tak dobrý základ do bojů o postup, který nyní potřebuje potvrdit proti Rumunům, kteří letos vypadají jako nejslabší celek I. A divize. Potvrdí papírové předpoklady?
Vítám všechny hokejové fanoušky! Do začátku mistrovství světa elitní skupiny zbývá ještě týden a půl, v tomto týdnu se ale uzavírají turnaje nižších divizí. A ta nejvyšší z nižších, I. A divize, vstupuje do své poloviny, startuje její třetí kolo. To už výrazně napoví, kdo má stále reálné šance na postup do Stockholmu a Herningu a kdo se bude skutečně strachovat o udržení v druhé nejvyšší úrovni šampionátu. Zároveň ale nabídne samé pikantní souboje regionálních rivalů či přímo sousedů, jejichž nejen hokejové historie je bohatá a často hodně krvavá. Prvním z této trojice středečních soubojů by se dal shrnout jako bitva o Sedmihradsko. Zemi na území Rumunska, která dlouhá staletí patřila Uherskému království a stále je v ní silná maďarská menšina. Posledních téměř 30 let se Maďaři dostali na vyšší úroveň i v hokeji, ale díky mnohaleté účasti tří nejlepších rumunských klubů v maďarské lize se i na tomto kolbišti síly vyrovnávají a dodávají zápasu Maďarsko–Rumunsko ještě větší náboj minimálně v tom, že nejde o přátelské utkání, ale o zápas stejné divize. Maďarsko je na dobré cestě za postupem, Rumunsko bojuje o záchranu, ale jaká bude při střetu dvou velkých rivalů skutečnost?
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:30.

Maďarsko – Rumunsko

1:2

konec (0:0, 0:0, 1:2)

Zpět na online

Branky a nahrávky: 56. Hári (Hadobás, Stipsicz) – 50. Péter, 60. Sándor-Székely (Gliga, Ferencz-Csibi)

Maďarsko: Bálizs (Horváth) – Kiss, Nilsson, Stipsicz, Fejes, Garát, Ortenszky, Hadobás – Erdély (C), Sebök, Papp – Varga, Hári, Nemes – Szabó, Sárpátki, Galló – Mihaly, Németh, Terbócs
Trenér: Don MacAdam

Rumunsko: Töke (Adorjan) – Haaranen, Imre, Sallo, Bors, Györfy, Ferencz-Csibi, Láday, Kovács – S. Rokaly, Reszegh, Péter – Skachkov, Gliga (C), Zagidullin – Sándor-Székely, Zs. Molnár, Zo. Molnár – Fodor, Gajdo, N. Rokaly
Trenér: Dave MacQueen

Rozhodčí: Hoppe (GER), Zrnić – Zgonc (oba SLO), Mantovani (ITA)

Diváci: 2 212

Průběh zápasu
1. třetina
12:44 HUN 2 Terbócs, sekání
Po 1. třetině
2. třetina
26:55 ROU 2 Skachkov, hákování
32:21 ROU 2 Sándor-Székely, podrážení
Po 2. třetině
3. třetina
49:29 ROU 0:1 Péter
55:40 HUN 1:1 Hári (Hadobás, Stipsicz)
59:09 ROU 1:2 Sándor-Székely (Gliga, Ferencz-Csibi)
Konec