Menu

Hokej

Mistrovství světa žen

USA – Kanada

5:6

po prodl. (1:1, 2:2, 2:2 - 0:1)

14.04.2024, 23:00 • Adirondack Bank Center, Utica • Finále • Martin Augustin (@ogy_16)

Tipsport: 2.45 3.74 2.6 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Finále světového šampionátu tedy přineslo tu nejlepší reklamu na hokej v podání žen. V dramatické bitvě se oba týmy vystřídaly ve vedení. Ani jednou nikdo neodskočil na výraznější než jednobrankový rozdíl. Drama rozseklo až prodloužení, v němž se Američanky nechaly vyloučit za příliš mnoho hráčů na ledě a dvě sekundy před koncem přesilovky trefila Kanadě třináctý titul mistryň světa Dannielle Serdachnyová.

My se už můžeme těšit na příští rok, kdy se MS bude konat v Česku, konkrétně v Českých Budějovicích. To už je z mojí strany vše. Přeji nerušený zbytek noci!

Střely na branku – 24:30 (6:13, 11:3, 6:13 – 1:1) (02:32:16)

Zlaté Kanaďanky dostaly pohár pro mistryně světa.

A poslední oficiální povinnost má za sebou kapitánka Marie-Philip Poulinová, která převzala a zvedla nad hlavu trofej pro mistryně světa! Tu ji předal nejvyšší muž IIHF Luc Tardif, který před tím ještě pronesl děkovnou řeč, při níž ocenil také organizaci turnaje a Uticu nazval hokejovým městem.

Kanadský tým si užil zpěv národní hymny.

Hráčky už mají své zlaté medaile. Nyní zazní národní hymna Kanady.
Kapitánka USA Hilary Knightová si jede pro pohár plaketu pro stříbrný tým. Nyní už přijde na řadu chvíle mistryň světa. Nejprve se budou předávat zlaté medaile.
Sledovat můžeme velmi smutné americké obličeje. U některých hráček vidíme i slzy. Hokejistky USA, nicméně, odehrály skvělý turnaj a také ve finálovém zápase přispěly k vynikající podívané.
Oceněny byly rozhodčí duelu, mezi nimiž figurovala i česká čárová sudí Kristýna Hájková. Nyní si už přicházejí pro medaile stříbrné Američanky.
Hokejistky Kanady dokázaly dobýt americké území, když v úchvatném finále v Utice zvítězily 6:5 v prodloužení a vrátily soupeřkám loňskou finálovou prohru. Celý zápas nakonec rozhodlo americké vyloučení za příliš mnoho hráček na ledě v prodloužení. Dvě sekundy před koncem kanadské přesilovky pak duel ukončila Dannielle Serdachnyová.

Konec zápasu.

65:16

65:16 Dannielle SERDACHNYOVÁ - 5:6

65:16

Kanada právě vstřelila branku!
Je rozhodnuto! Kanaďanky se po roční pauze zase stávají královnami ženského hokeje. O pozici národní hrdinky se přihlásila DANNIELLE SERDACHNYOVÁ. Ta šla clonit před branku a po střele Erin Ambroseové si našla odražený puk, který bekhendem uklidila přes pravý beton Frankelové na místo určení – 5:6. Asistence: Erin Ambroseová a Ann-Renée Desbiensová.

64:51

Nyní střílela z pravé strany Ella Sheltonová. Do rány ji obětavě klekla Harveyová!

64:21

Poulinová minula z jedničky z pravého kruhu! Puk pak vypadl do středního pásma.

63:17

Američanky byly na ledě ve čtyřech! Trest pro hráčskou lavici a Kanada bude hrát přesilovku. Kouč Troy Ryan si vyžádal oddechový čas!

63:14

Kanaďanky už mohly být zlaté! Marie-Philip Poulinová jela nejprve sama na brankářku Frankelovou, ale netrefila branku! O chvíli později přišlo přečíslení 2 na 1. Staceyová našla Saru Fillierovou, proti které se však roztáhla Frankelová!

62:43

Caroline Harveyová vyrazila do útoku. Objela branku a Desbriensová měla co dělat, aby se stačila přemístit k levé tyčce.

62:13

Kanaďanky v postavení mimo hru.

61:58

Zatím je to hodně opatrné. Přeci jen, při hře 3 na 3 může každá zbytečná ztráta puku znamenat velký problém.

61:17

Zakázané uvolnění Kanaďanek.

60:02

Prodloužení může trvat až dvacet minut. Hraje se ve formátu 3 na 3.

60:01

Začalo prodloužení.
Aktérky zápasu se vracejí na ledovou plochu. Za malou chvíli tak začne prodloužení.
Prodloužení začne přibližně ve 1:57.
Střely na branku – 23:29 (6:13, 11:3, 6:13)
Finále mistrovství světa žen mezi USA a Kanadou končí po základní hrací době výsledkem 5:5! Troufám si říci, že tento skvělý zápas si pokračování ve formě prodloužení rozhodně zaslouží. Oba týmy předvádí ten nejlepší ženský hokej. Ve třetí třetině se nejprve ujaly vedení 4:3 Američanky, které přiblížila k titulu dorážkou v přesilovce kapitánka Hilary Knightová. O chvíli později však srovnala s pomocí odrazu puku od bruslí protihráčky Harveyové Emily Clarkeová a v 53. minutě doslova protlačila kotouč za záda brankářky Marie-Philip Poulinová. Ani Kanada však své vedení dlouho neudržela. Pět minut před koncem poslala duel do prodloužení Caroline Harveyová.

60:00

Třetí třetina skončila.

59:20

Natalie Spoonerová to zkoušela na pravé straně. Situaci ji ale hodně znepříjemnila bránící Harveyová, přes kterou kanadská útočnice pořádně nevystřelila.

59:01

Poslední minuta. Hraje se ve zběsilém tempu.

58:11

Turnbullová se protáhla dopředu na levém křídle. Po její nahrávce netrefila zblízka Laura Staceyová!

57:46

Po střele Alex Carpenterové přerušila hru Desbiensová. Kanada tak může vystřídat unavenou pětici.

57:33

Američanky nyní vystupňovaly tempo a vytvořily si velký nápor!

57:12

Od modré čáry pálila Cayla Barnesová. Puk skončil v rohu.

56:39

Kotouč se po střele Britty Curleové klouzal za záda kanadské brankářky, ale svůj tým před brankovou čarou zachránila obránkyně Ella Sheltonová! To je zápas...

55:49

Larocqueová nabila na levý kruh Brianně Jennerové. Ta z první střílela dost nebezpečně, ale Frankelová vyrazila.

54:58

54:58 Caroline HARVEYOVÁ - 5:5

54:58

Spojené státy právě vstřelily branku!
Tohle je nádherné finále! Tomuhle zápasu opravdu nic neschází. Lacey Edenová se dostala k puku za kanadskou brankou. Poslala ho mezi kruhy, kde byla CAROLINE HARVEYOVÁ, která ho napálila za záda dezorientované brankářky Desbiensové. Harveyová si tak spravila náladu poté, co si při gólu na 4:4 srazila kotouč za záda vlastní gólmanky. Zase máme vyrovnáno – 5:5. Asistence: Lacey Edenová a Hayley Scamurraová.

53:47

Puk se před kanadskou brankou nepříjemně odrážel. Byla tam Kelly Panneková, ale hrací předmět dostává z pásma Laura Staceyová.

52:19

52:19 Marie-Philip POULINOVÁ - 4:5

52:19

Kanada právě vstřelila branku!
Je tu kanadský obrat! Podruhé v zápase i na turnaji se trefuje MARIE-PHILIP POULINOVÁ. Kanadská kapitánka ukázala obrovskou vůli a důraz. Nejprve šikovně tečovala střelu Renaty Fastové od modré čáry. Po zákroku Frankelové pak snad čtyřikrát dorážela a nakonec se puk ocitl uvnitř americké svatyně – 4:5. Asistence: Renata Fastová.

51:56

Další icing domácího výběru.

51:48

Po reklamní přestávce přišlo zakázané uvolnění USA.

51:42

Dobrou střelou se prezentovala Emma Maltaisová. Americká brankářka předvedla dobrý zákrok a je tu čas na další reklamní přestávku.

50:46

50:46 Emily CLARKOVÁ - 4:4

50:46

Kanada právě vstřelila branku!
Velké drama pokračuje! Kanada vyrovnává. Pořádnou porci smůly si vybrala obránkyně USA Caroline Harveyová, kterou trefilo do bruslí nahození EMILY CLARKOVÉ ze záporného úhlu a kotouč se odrazil za záda brankářky Frankelové. Asistence: Blayre Turnbullová a Laura Staceyová.

50:31

Také další pokusy soupeřek americká obrana zastavila. Poté následovalo vyhození na icing.

50:16

Nyní musejí hrát Kanaďanky. Rána Jocelyne Larocqueové od modré čáry byla zablokována.

48:56

48:56 Hilary KNIGHTOVÁ - 4:3

48:56

Spojené státy právě vstřelily branku!
Americká přesilovka je nakonec využita! Od modré čáry střílela Caroline Harveyová. Nemířila sice přesně, ale puk se odrazil od zadního mantinelu zpátky před branku, kde svůj přehled osvědčila kapitánka HILARY KNIGHTOVÁ, jenž hrací předmět dopravila za brankovou čáru – 4:3. Asistence: Caroline Harveyová a Laila Edwardsová.

48:29

Laila Edwardsová střílela z vrcholu levého kruhu. Její pokus byl sražen mimo.

48:11

Kanaďanky se osvobodily.

47:29

Tohle bylo dobře sehrané! Simmsová přenesla z levého kruhu hru doprava na Hannah Bilkaovou. Desbiensová však její střelu vykopla pravým betonem.

47:14

Britta Curleová byla sražena k ledu Marií-Philip Poulinovou. Kanadská kapitánka dostává dvě minuty za nedovolenou hru tělem. Přesilovka USA začne po reklamní přestávce.

46:43

Ve třetí třetině jsou Kanaďanky zase poměrně aktivní. Američanky se ale snaží oplácet podobnou mincí.

45:56

Zakázané uvolnění USA.

45:01

Poulinová vyhrála buly v útočném pásmu. Nepříjemně pak pálila Brianne Jennerová a k dorážce se dostala Sarah Fillierová! Frankelová podržela tým USA.

44:48

Kanadské hráčky se ale z nepříjemné situace dostaly. Po buly vyvezla puk Dannielle Serdachnyová, která svou střelou donutila Frankelovou přerušit hru.

44:39

Nicole Goslingová zahrála na další icing. Některé Kanaďanky už jsou na ledě déle a nemohou teď střídat.

44:10

Nyní zakázané uvolnění Kanady.

43:57

Emma Maltaisová nezpracovala dlouhý pas spoluhráčky. Puk ji odskočil k soupeřkám.

43:23

Dobré střídání Kanaďanek. Laura Staceyová to zkoušela z otočky z mezikruží. Branku netrefila. Frankelová pak raději přidržela puk po nahození od pravého mantinelu.

42:20

Velmi dobře se na levé straně uvolnila Hayley Scamurraovvá. Dostala se až před branku, kterou ale netrefila.

41:52

Druhá polovina přesilovky USA za moc nestála. Kanaďanky v plném počtu.

40:55

Americkou přesilovkovou kombinaci zakončovala z levého kruhu Laila Edwardsová. Do střely ji klekla Renata Fastová, kterou tenhle blok rozhodně zabolel a kanadská obránkyně pak s obtížemi odjela na střídačku.

40:01

Začala třetí třetina.
Američanky vstoupí do třetí třetiny v početní výhodě.
Další třetina začne přibližně v 1:08.
Střely na branku – 17:16 (6:13, 11:3)
Za námi je dramatická druhá třetina. Zatímco v první byly aktivnější Kanaďanky, v této byly poměrně výrazně lepší americké hokejistky. O tom svědčí i to, že na střely ji vyhrály 11:3. Jenže hned dvě kanadské rány skončily za zády brankářky Frankelové. Ale pojďme popořadě. Ve 24. minutě javorové listy podruhé vedly, když na levé straně našlápla dopředu Julia Goslingová a její střela prošla Frankelové pod levým betonem. Domácí hokejistky srovnaly v polovině duelu trefou obránkyně Megan Kellerové. Ve 37. minutě vytěžily hráčky USA z velkého tlaku obrat, když se po nahrávce Coyne-Schofieldové zpoza branky prosadila Alex Carpenterová. V tu chvíli byla Kanada hodně dole. 62 sekund před přestávkou však přispěchala na pomoc kapitánka Marie-Philip Poulinová, která krásnou střelou srovnala na 3:3.

40:00

Druhá třetina skončila.

39:50

Caroline Harveyová si obhazovala Jocelyne Larocqueovou, která ji zahákovala. Kanada tak půjde v samotném závěru druhé části do oslabení.

38:58

38:58 Marie-Philip POULINOVÁ - 3:3

38:58

Kanada právě vstřelila branku!
Paradoxně udeřilo na druhé straně! Svou třídu ukázala Kapitánka Kanada! MARIE-PHILIP POULINOVÁ si vzala puk na levém křídle a najela s ním do útočného pásma. Stále se přitom rozhlížela, komu by nahrála, jenže pak vystřelila sama a švihem se trefila naprosto dokonale. Do bližšího horního růžku americké branky – 3:3. Bez asistence.

38:27

Kanada se teď jen brání. Hráčky s javorovým listem potřebují vydržet do přestávky.

37:59

Americké hráčky jsou na koni a tyhle minuty patří jim!

36:32

36:32 Alex CARPENTEROVÁ - 3:2

36:32

Spojené státy právě vstřelily branku!
Čtvrtá americká formace unavila kanadskou pětici a elitní lajna pak dílo dokonala gólem na 3:2! Kendall Coyne-Schofieldová našla skvělou přihrávkou od zadního mantinelu ALEX CARPENTEROVOU, která se trefila k pravé tyčce – 3:2. Asistence: Kendall Coyne-Schofieldová a Britta Curlová.

35:53

Čtvrtá americká formace se dobře tlačila do kanadské branky. Hlídkovala tam Hayley Scamurraová a dobrý zákrok si musela připsat Desbiensová.

34:49

Kanada je už kompletní.

34:39

Americkou snahu teď zastavilo postavení mimo hru.

34:02

Kanaďanky tenhle tlak ubránily a vyhodily.

33:36

Od modré čáry vypálila Caroline Harveyová. Desbiensová vyráží.

32:48

Dannielle Serdachnyová dostala dvě minuty za sekání. Uvidíme první přesilovku USA.

32:29

Z levé strany vyrazila dopředu Ella Sheltonová. Ta si počkala, až brankářce Frankelové přejede ve výhledu spoluhráčka a zkusila to. Branku však netrefila.

31:45

Abbey Murphyová byla poslána kanadskou hráčkou k zemi. Rozhodčí zůstaly klidné, na což reaguje publikum bučením.

30:10

30:10 Megan KELLEROVÁ - 2:2

30:10

Spojené státy právě vstřelily branku!
Podruhé v zápase máme vyrovnáno! Hannah Bilkaová přenesla hru na levou stranu útočného pásma. Odsud švihem vypálila MEGAN KELLEROVÁ a puk propadl brankářce Desbiensové někde pod vyrážečkou a doklouzal za brankovou čáru. Asistence: Hannah Bilkaová a Abbey Murphyová.

29:51

Kanaďanky trefily ve druhé třetině branku soupeřek zatím jen jednou. Byla to ale gólová střela.

29:05

Hannah Bilkaová vyzkoušela pozornost Desbiensové střelou z levé strany. Kanadská brankářka si sáhla pro puk lapačkou.

28:33

Hezká kombinace Američanek. Chyběl jen lepší konec. Megan Kellerová si hezky obhodila hráčku, která proti ní vystoupila, ale pak ji kotouč utekl.

27:52

Edwardsová se snažila nahodit puk do útočného pásma USA. Ten ale vypadl z hrací plochy. Nařízeno buly ve středovém kruhu.

26:58

Na modré čáře zachytila puk Ella Sheltonová. Ta využila prostoru, udělala ještě pár krůčků a pak švihem vypálila. Zamířila nad levý horní růžek americké svatyně.

25:59

Panneková předala na pravé straně puk Lacey Edenové. Ta z kruhu vystřelila a Desbiensová puk vyrazila. Dorážející Hayley Scamurraová pak měla zablokovanou hůl a kotouč jen přikopla kanadské brankářce.

24:38

Taylor Heiseová vypálila po odpískání. To se Kanaďankám nelíbilo, ale nakonec se to vyřešilo jen pár žďuchanci a následnou slovní domluvou.

24:35

Ozývají se američtí fanoušci, kteří by si zase přály rychlé vyrovnání.

23:08

23:08 Julia GOSLINGOVÁ - 1:2

23:08

Kanada právě vstřelila branku!
Kanada podruhé v zápase vede! Jaime Bourbonnaisová poslala puk dopředu podél levého mantinelu. Tam ho dobruslila JULIA GOSLINGOVÁ, který dojela na levý kruh a odsud švihem vystřelila. Rána ji možná nesedla ideálně, ale snad i proto kotouč proklouzl pod levým betonem Frankelové do branky. Asistence: Jaime Bourbonnaisová.

22:30

Na druhé straně se natlačila do zakončení Blayre Turnbullová, která z pravé strany mířila vedle bližší tyčky.

21:55

A viděli jsme také první střelu na branku. Tu vyrazila kanadská brankáře Desbiensová.

21:39

Zdá se, že Američanky chtějí přidat na aktivitě. Oproti první třetině důrazněji forčekují.

20:26

Američanky otočily hru a na levém křídle nabruslila do útočného pásma Alex Carpenterová. Její rána minula branku.

20:01

Začala druhá třetina.
Další třetina začne přibližně v 0:19.
Střely na branku – 6:13
První třetina finálového zápasu přinesla hodně zajímavou podívanou! Kanaďanky chtěly zaskočit soupeřky aktivní hrou, což se jim, dá se říci, i povedlo. V 7. minutě navíc otevřela skóre Erin Ambroseová, jejíž nahození od modré čáry propadlo až za záda brankářky. Američanky však odpověděly poměrně rychle. Při signalizované výhodě se dostala z pravé strany do koncovky Laila Edwardsová, která zamířila přesně. I nadále pak měla hra vysoké tempo. Javorové listy měly o něco více příležitostí, ovšem na stavu 1:1 se do přestávky již nic nezměnilo.

20:00

První třetina skončila.

19:58

Kanada ještě v závěru třetiny zatlačila soupeřky. Sarah Nurseovvá však střílela vedle branky a následně si Američanky pohlídaly situaci za svou klecí.

19:37

Američanky oslabení přežily a jsou kompletní.

19:13

Ve velké příležitosti se ocitla Marie-Philip Poulinová, která zakončovala z mezikruží. Frankelová ji vychytala vyrážečkou!

18:44

Sarah Fillier to zkusila z levého kruhu na bližší tyčku. Frankelová zasáhla snad úzkým koncem hole.

18:12

Američanky vyhazují.

17:43

Nahození Elly Sheltonové od modré čáry nedokázala tečovat Serdachnyová a puk končí v klíně Frankelové.

17:36

Kelly Panneková podrazila Saru Fillierovou a Kanada bude hrát první přesilovku.

17:04

Pro střelu Savannah Harmonové si sáhla lapačkou kanadská brankářka Desbiensová.

16:54

Tempo hry je opravdu velmi vysoké. Je vidět, že zámořské týmy jsou stále o level dále než zbytek světa.

16:03

Američanky v přečíslení 2 na 1. Kendall Coyne-Schofieldová hledala prudkým pasem Alex Carpenterovou, která nedokázala puk tečovat do odkryté klece!

15:20

Výborná obranná práce kanadské kapitánky Poulinové, která mezi kruhy vypíchla puk Kirsten Simmsové.

14:46

Sarah Fillierová se dostala do dobré šance, když se z prostoru mezikruží snažila nadvakrát prostřelit Aerin Frankelovou. Ta ale Američanky podržela a kvalitními zákroky uhájila nerozhodný stav. Následuje další komerční přestávka.

13:59

Dopředu našlápla Hannah Bilkaová. Americká útočnice se dostala až do střelecké pozice. Její ránu s jistotou vyrazila Desbiensová.

13:27

Kotouč se odrazil na kanadskou střídačku. Máme tu přerušení hry a také reklamní pauzu.

12:30

Hit Ashton Bellové na Brittu Curlovou kanadské obránkyni prošel. V tomto zápase asi budou rozhodčí fyzickou hru více pouštět.

11:38

Dannielle Serdachnyová nemohla s pukem dopředu. Spoluhráčky zrovna střídaly a kanadská útočnice se tak snažila kotouč udržet a pak ho nahodila za branku soupeřek.

10:52

Střely na branku – 3:9

09:58

Finále se rozjelo hodně zajímavě. Vypadá to, že budeme sledovat reklamu na ženský hokej!

08:12

08:12 Laila EDWARDSOVÁ - 1:1

08:12

Spojené státy právě vstřelily branku!
Na vyrovnání se nemuselo čekat dlouho! Při signalizovaném kanadském vyloučení se dostala ke kotouči LAILA EDWARDSOVÁ. Ta se z pravé strany natlačila do koncovky a švihem poslala puk do bližšího horního růžku nad lapačku Desbiensové – 1:1. Asistence: Taylor Heiseová.

06:32

06:32 Erin AMBROSEOVÁ - 0:1

06:32

Kanada právě vstřelila branku!
Kanaďanky otevírají skóre tohoto finále! ERIN AMBROSEOVÁ se dostala k puku na modré čáře u pravého mantinelu. Odsud ho nahodila na branku, kde clonila Marie-Philip Poulinová a kotouč zapadl k pravé tyčce z pohledu Frankelové. Vypadalo to, že tam byla teč, ale musela to být americká obránkyně. Gól je totiž připsán právě Ambroseové. Bez asistence.

05:51

Kanaďanky přešly rychle dopředu. Do zakončení se z levé strany natlačila Emily Clarkeová a její střelu na bližší tyčku pokryla Frankelová.

05:35

Poprvé zahrozily Američanky! Kelly Panneková z levé strany nahrávala puk před branku. Tam ho tečovala Hayley Scamurraová a Ann-Renée Desbiensová musela rychle do rozkleku! Pak to zkoušela ještě Lacey Edenová a kanadská gólmanka přerušila hru.

05:08

Kanaďanky se snaží zaskočit soupeřky aktivní hrou! Jejich delší tlak vyřešila brankářka Frankelová, která pokryla střelu z mezikruží a puk přikryla.

03:59

Laura Staceyová zakopla při přechodu přes útočnou modrou. Přesto dokázala o mantinel nahrát Emily Clarkové, proti jejíž střele z levého kruhu musela předvést dobrý zákrok Frankelová! Následně to právě Staceyová zkoušela po rychlém objetí klece Frankelová musela položit na led pravý beton.

02:53

Kristin O'Neillová si sama pro sebe nahodila puk za branku. Jako první ho ale dojela hráčka USA.

01:25

První nebezpečné situace přišly z hokejek kanadských hráček. Do akce už musela brankářka Aerin Frankelová.

00:13

Finále se hraje před vyprodaným hledištěm menší arény, která pojme zhruba 3500 diváků. Atmosféra je bouřlivá.

00:01

Utkání právě začalo.
Aktérky zápasu jsou na ledě. Nyní se už vše chystá k úvodnímu finálovému buly.
Předzápasový program se i kvůli tomu, že utkání o třetí místo mezi Českem a Finskem rozhodovaly až nájezdy, trochu protáhl. Oba celky před chvílí dokončily rozbruslení.
Úvodní sestavy:

USA: Frankelová (Hensleyová) – Kellerová (A), Harmonová, Harveyová, Barnesová, Guildayová, Winnová, Dunneová – Coyne-Schofieldová (A), Carpenterová, Knightová (C) – Bilkaová, Janeckeová, Murphyová – Edwardsová, Heiseová, Simmsová – Scamurraová, Panneková, Edenová – Curlová.
Trenér: John Wroblevski

Kanada: Desbiensová (Maschmeyerová) – Larocqueová (A), Fastová, Sheltonová, Ambroseová, N. Goslingová, Bellová, Bourbonnaisová – Fillierová, Poulinová (C), Jennerová – Maltaisová, Nurseová, Spoonerová – Clarková, Turnbullová (A), Staceyová – J. Goslingová, O'Neillová, Serdachnyová – Rattrayová.
Trenér: Troy Ryan

Rozhodčí: Tassoniová (USA), Lieffersová – Clarkeová (CAN), Hájková (CZE).
Střetnutí obou týmů, které uzavřelo skupinovou fázi, skončilo výhrou USA 1:0 až v prodloužení. V utkání výborně chytaly brankářky, jak Kanaďanka Desbiensoová, tak hlavně Američanka Frankelová, která pochytala všech 26 ran soupeřek. Duel rozhodla ve 4. minutě prodloužení teprve 19letá Kirsten Simmsová, jenž studuje a zároveň hraje hokej na Wisconsinské univerzitě.
USA:
Američanky mohutně dotahují Kanadu v počtu titulů mistryň světa. Po loňském triumfu jich mají na kontě deset. Doma v Utice tak chtějí přidat jedenáctý zářez a dostat se už do těsného kontaktu se svými rivalkami.

Američanky jsou na šampionátu zatím suverénní a mimo duel s Finskem navíc prostě nedostávají góly. Ve skupinové fázi postupně přehrály 4:0 Švýcarsko, 6:0 Česko, 5:3 Finky a nakonec udolaly 1:0 v prodloužení i Kanaďanky. Čisté konto udržely také ve čtvrtfinále proti Japonsku – 10:0 a v semifinále s Finskem – 5:0.

Nejproduktivnější hráčkou týmu i turnaje je s devíti body (5+4) Alex Carpenterová. Stejně bodů nasbírala také hvězdná Hilary Knightová (3+6). Brankářka Aerin Frankelová odchytala pět zápasů a hned ve čtyřech z nich udržela čisté konto. Ve svém jediném startu neinkasovala také Nicole Hensleyová.
Kanada:
Kanada je s dvanácti tituly stále nejúspěšnějším týmem historie světových šampionátů žen. Loni se však po dvouleté nadvládě musely sklonit před jejich hlavními rivalkami z USA, kterým na domácí půdě v Bramptonu podlehly ve finále 3:6.

Na letošním MS hráčka javorového listu zvládly úvodní zápasy s evropskými soupeři. Finsko přehrály 4:1, Švýcarsko 3:0 a Česko 5:0. Na závěr skupinové fáze však podlehly 0:1 v prodloužení Američankám. Ve čtvrtfinále Kanaďanky zdolaly 5:1 Švédsko a v sobotním semifinále pak pak podruhé na turnaji porazily české hokejistky – tentokrát 5:0.

Nejproduktivnější hráčkou Kanady na turnaji je obránkyně Renata Fastová s pěti body (3+2). Bodově stejně jsou na tom také Kristin O'Neillová (2+3) a Jocelyne Larocqueová (1+4). Vytěžovanější brankářkou je Ann-Renée Desbiensoová, která odchytala čtyři duely. Dvakrát nastoupila Emerance Maschmeyerová. Obě gólmanky mají velmi podobné statistiky. V průměru inkasují jen půl gólu na zápas a jejich úspěšnost přesahuje 97 %.
Vítám tu všechny milovníky hokeje! Světový šampionát žen v americké Utice vyvrcholí finálovým zápasem. Do něho se podle očekávání probojovaly hlavní favorité, tedy domácí USA a Kanada. Američanky se budou snažit obhájit loňský titul, hráčky s javorovým listem na dresech se naopak chtějí vrátit na trůn po roční pauze.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 23:00.

USA – Kanada

5:6

po prodl. (1:1, 2:2, 2:2 - 0:1)

Zpět na online

Branky a nahrávky: 9. Edwardsová (Heiseová), 31. Kellerová (Bilkaová, Murphyová), 37. Carpenterová (Coyne-Schofieldová, Curlová), 49. Knightová (Harveyová, Edwardsová), 55. Harveyová (Edenová, Scamurraová) – 7. Ambroseová, 24. J. Goslingová (Bourbonnaisová), 39. Poulinová, 51. Clarková (Turnbullová, Staceyová), 53. Poulinová (Fastová), 66. Serdachnyová (Ambroseová, Desbiensová)

USA: Frankelová (Hensleyová) – Kellerová (A), Harmonová, Harveyová, Barnesová, Guildayová, Winnová, Dunneová – Coyne-Schofieldová (A), Carpenterová, Knightová (C) – Bilkaová, Janeckeová, Murphyová – Edwardsová, Heiseová, Simmsová – Scamurraová, Panneková, Edenová – Curlová.
Trenér: John Wroblevski

Kanada: Desbiensová (Maschmeyerová) – Larocqueová (A), Fastová, Sheltonová, Ambroseová, N. Goslingová, Bellová, Bourbonnaisová – Fillierová, Poulinová (C), Jennerová – Maltaisová, Nurseová, Spoonerová – Clarková, Turnbullová (A), Staceyová – J. Goslingová, O'Neillová, Serdachnyová – Rattrayová.
Trenér: Troy Ryan

Rozhodčí: Tassoniová (USA), Lieffersová – Clarkeová (CAN), Hájková (CZE)

Diváci: 4142

Průběh zápasu
1. třetina
06:32 CAN 0:1 Ambroseová
08:12 USA 1:1 Edwardsová (Heiseová)
17:36 USA 2 Panneková, podrážení
Po 1. třetině
2. třetina
23:08 CAN 1:2 J. Goslingová (Bourbonnaisová)
30:10 USA 2:2 Kellerová (Bilkaová, Murphyová)
32:48 CAN 2 Serdachnyová, sekání
36:32 USA 3:2 Carpenterová (Coyne-Schofieldová, Curlová)
38:58 CAN 3:3 Poulinová
39:50 CAN 2 Larocqueová, hákování
Po 2. třetině
3. třetina
47:14 CAN 2 Poulinová, nedovolený zásah tělem (ženy)
48:56 USA 4:3 Knightová (Harveyová, Edwardsová)
50:46 CAN 4:4 Clarková (Turnbullová, Staceyová)
52:19 CAN 4:5 Poulinová (Fastová)
54:58 USA 5:5 Harveyová (Edenová, Scamurraová)
Po 3. třetině
Prodloužení
63:17 USA 2 HL Simmsová, příliš mnoho hráčů na ledě
65:16 CAN 5:6 Serdachnyová (Ambroseová, Desbiensová)
po prodl.