Menu

Hokej

Mistrovství světa

Švýcarsko – Kazachstán

5:0

konec (1:0, 2:0, 2:0)

16.05.2023, 19:20 • Arena Riga, Lotyšsko • Skupina B • Johan Čáp (@CAPJohanCZ), David Jabůrek

Tipsport: 1.09 12.6 25.6 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

To je od nás z Areny Riga pro dnešek všechno. Děkujeme vám za čtení našeho online přenosu a těšíme se na vás zase třeba hned zítra, kdy se v hlavním lotyšském městě sehrají duely Lotyšsko – Norsko (15:20) a Kanada – Kazachstán (19:20). Příjemný zbytek úterního večera přejí David Jabůrek a Johan Čáp. (21:39:17)
Další „povinnou” výhru si po zápasech se Slovinskem a Norskem připisují Švýcaři i proti Kazachstánu, který je rovněž příliš neprověřil. Svěřenci Patricka Fischera i tak ukázali svou sílu, když soupeře prakticky k ničemu nepustili a potřetí nedostali jediný gól. Velká posila z NHL Kevin Fiala se dnes sice příliš neukázal, jeho čas na tomhle šampionátu však jistě ještě přijde. Každý gól dnes vstřelil jiný hráč, prosadili se Geisser, Herzog, Riat, Niederreiter i Loeffel. První trochu větší zkouška na reprezentaci ze země helvétského kříže čeká pozítří, kdy narazí na Slovensko. Kazachstán naproti tomu po úvodním vítězství po nájezdech nad Norskem podruhé vychází bodově naprázdno a zítra jej čeká další velmi těžký soupeř – Kanada.
Nejlepší hráči utkání: Dean Kukan (Švýcarsko) – Samat Danijar (Kazachstán)
Střely na branku celkem: 36:13
Střely na branku ve 3. třetině: 7:1

Konec zápasu.

59:08

Arkadij Šestakov to teď Bojarkinovi pěkně zkomplikoval, když si přihrávku zpracoval nohou velmi špatně přiklepl kotouč směrem ke své brance. Kazašský gólman byl ale v pozoru a nepřipustil neštěstí.

58:33

Damien Riat vypálil z pravého kruhu, jenomže jeho bomba trefila jen clonící hráče. Švýcarsko zůstává natlačeno v ofenzivním pásmu.

58:01

Odpočítávají se poslední dvě minuty z toho zápasu, Švýcaři ještě kombinují v útočném pásmu a pokouší se přidat šestý zásah.

56:30

Švýcarští fanoušci již zpívají oslavné písně a stojí na nohou, o výsledku je dávno rozhodnuto a vypadá to, že silný výběr Patricka Fischera opravdu zvládne i třetí utkání v Rize s nulou na kontě.

55:54

Srážka dvou kazašských hráčů pomohla Švýcarům ke kontru, valného úspěchu ovšem už nedosáhli. Chybí jim už morální nastavení pro větší věci.

55:10

Bertschy nedosáhl na Loeffelovu přihrávku a kotouč tak přejel všechny čáry na ledě. Píská se zakázané uvolnění.

54:36

Damien Riat se dostával do samostatného úniku, jenomže puk mu těsně před brankovištěm uskočil. Kazachstán měl velkou porci štěstí.

53:34

Sledujeme opravdu velmi plynulý zápas, přerušuje se jen velmi zřídka. Teď znovu velmi dlouhý úsek hry bez hvizdu sudích.

52:53

Christian Marti vyslal hodně tvrdý projektil na Šutova, ten však jeho střelu dobře viděl.

51:50

Od Kazachů to však na skórování dneska příliš nevypadá. Ve třetí třetině ještě nevystřelili na švýcarskou bránu a vlastně vůbec v útočném pásmu byli na puku sotva pár vteřin.

Dnešní utkání sleduje 2792 diváků.

50:29

Kazachstánská trenérská eskadra na závěr duelu mění obsazení brankoviště. Místo Andreje Šutova na led po reklamní pauze zamířil Nikita Bojarkin.

50:18

Hra se v této části již dost zklidnila. Hraje se už spíš o to, zda Švýcaři na turnaji poprvé inkasují, či zda udrží Leonardo Genoni čisté konto. Bude to ještě zajímavá podívaná.

49:31

49:31 Romain LOEFFEL - 5:0

49:31

Švýcarsko právě vstřelilo branku!
Výbornou práci odvedl Sven Senteler, který sebral soupeři puk na obranné modré a rychle s ním vybruslil až do levého kruhu útočného pásma, odkud vyzkoušel Šutova. Ten si proti jeho střele lehce povyjel a vyrazil pouze nalevo od sebe, kde stál ROMAIN LOEFFEL a svou dorážkou do odkryté sítě se nemýlil. Asistence: Sven Senteler.

48:57

Damien Riat se zorientoval na mezikruží a pokusil se dostat ke střelbě, jeho rána příklepem skončila na hrazení.

48:06

Kazachstán oslabení přežil, už hraje opět v pěti bruslařích.

47:52

Tvrdá Malginova rána trefila obětavého Gajtamirova.

47:05

Kukan zpomalil švýcarskou rozehru, když nepřesně nahrál Malginovi. Fiala už se však o chvíli později propracoval do pásma a Švýcaři nyní znovu kombinují přímo před zraky Šutova.

46:29

Andres Ambühl se ocitl v tradičním švýcarském kombinačním trojúhelníčku na ose útočného pásma, z něhož už dnes padlo několik branek. Jeho rána ovšem mířila pouze na beton Šutova.

46:06

Vyloučení v týmu Kazachstán:
Adil Beketajev – 2 min., sekání.

46:06

Šutov se dostal znovu do akce, když zasahuje při ráně ze střední vzdálenosti. Kotouč skončil v lapačce a následuje reklamní pauza.

45:32

Střelu Herzoga zblokoval dnes výborně bránící Mangisbajev, načež Kazaši směřovali do ojedinělé útočné akce.

44:32

Nino Niederreiter si najel do pásma a u levého kruhu napřáhl k tvrdé střele. Ta šla do betonu Šutova.

44:05

Na ledě to vypadalo jak při kazašském oslabení, nicméně Dean Kukan nakonec dominanci ukončil svou individuální chybou. Kazaši ovšem v kontru moc neplechy neprovedli a o puk přicházejí záhy.

43:51

Pozvolné tempo Švýcarům stačí, s Kazachstánem si hrají, jakoby měli přesilovou hru.

42:46

Denis Malgin dnes hraje excelentní zápas! V krátké chvíli byl u další zajímavé šance, když se k němu dokutálel odražený puk. Přízemní střelu ale Šutov kontroluje.

42:01

Dinmuchamed Kajyržan tvrdě napadal pomalou švýcarskou rozehru, Kazaši značně vysunuli presink a zřejmě již zkoušejí trochu riskovat.

40:55

Další rychlý švýcarský přesun do ofenzivy. Miranda s Haasem si několikrát vyměnili puk a rázem byli skoro u kazašské brány.

40:44

40:44 Nino NIEDERREITER - 4:0

40:44

Švýcarsko právě vstřelilo branku!
Bleskový úder v přesilovce! NINO NIEDERREITER se dostal na ose hřiště k palbě a parádní bombou vymetl šibenici. Šutov nestačil ani reagovat. Kazachstánci třetinu neodstartovali dobře. Asistence: Denis Malgin, Dean Kukan.

40:30

Vyloučení v týmu Kazachstán:
Samat Danijar – 2 min., podrážení.

40:15

Třetí perioda zahájena, Glauser rozjíždí švýcarskou akci zpoza vlastní brány.

40:01

Začala třetí třetina.
Ve druhé třetině se postupně ukázala švýcarská převaha ve fyzických i taktických předpokladech. Hokejisté s helvétskými kříži na prsou nicméně dlouhodobě mají potíže s proměňováním šancí. Ačkoliv v prostřední periodě Herzog a Riat zvýšili na pohodlné vedení 3:0, skóre mohlo být mnohem, ale mnohem vyšší. Kazachstán postupně upadá do tuho defenzivní pozice a neprojevuje už moc aktivity od středního pásma dál. Ve třetí periodě se tak spíše bude rozhodovat už jen o rozdílu v konečném výsledku. Převaha na ledě je čím dál masivnější.
Střely na branku ve 2. třetině: 12:8
Další třetina začne přibližně v 21:01.

40:00

Druhá třetina skončila.

39:35

Reprezentace země helvétského kříže dohrává třetinu v útočném pásmu, tedy tam, kde fakticky hrála celou tuto část zápasu.

38:25

Andrea Glauser se rozhodl pro střelu, jenže Batyrlan Muratov byl přímo u něj a pokus zblokoval tak, že kotouč skončil až vysoko na plexiskle za Šutovovou svatyní.

37:54

Sven Senteler a Dario Simion měli své šance v mezikruží, nicméně v obou případech byla jejich střelecká příležitost překažena blokem kazachstánské defenzívy. Asijský tým je momentálně hodně dole a fyzicky soupeři nestíhá.

37:16

Švýcaři poslali puk na zakázané uvolnění, vhazuje se tak napravo od Leonarda Genoniho.

37:03

Švýcarský tlak ukončuje Šutov excelentním zákrokem lapačkou.

36:42

Kevin Fiala si sebevědomě nabruslil na osu a prodral se k zakončení i přes tlak kazašského beka. Jeho rána míří po teči jen do ochranné sítě. Nicméně jeho rychlost a dynamika pohybů byla úchvatná.

36:16

V hale už zněla siréna, jenomže rozhodčí po ráně z přečíslení rozpažuje. Podle vyjádření sudího byl Šutov bráněn ve hře.

34:32

Dean Kukan se ukázal na modré a pokusil se dostat puk směrem k brance, kotouč letěl těsně vedle tyče.

34:19

Hraje se dlouho bez přerušení, hra plyne velmi rychle. Švýcaři vládnou na kotouči a Kazachstán se snaží jen co nejlépe bránit.

32:50

Kevin Fiala ze svého umění zatím příliš nepředvedl. Jeho výkon působí poměrně laxně, teď například pro jeho zadovku na obranné modré čáře musel spěchat spoluhráč, neboť byla velmi slabá a do prostoru, kde se žádný hráč v červeném dresu rozhodně nenacházel.

32:42

Herzogova rána z modré byla nadvakrát tečovaná, ze střely se nakonec stal oblouček, který nadskočil nad bránou. Hra pokračuje za Šustovem, asijský výběr se prozatím nejspíše ubránil.

31:29

Další velká švýcarská příležitost! Corvi dnes hraje naprosto bravurně. Obhodil si soupeře a ocitl se z úhlu sám proti Šutovovi, místo zakončení však ještě hledal na zadní tyčce Ambühla, který by už mohl skórovat do odkryté brány, kdyby přihrávka na něj nebyla na poslední chvíli přizvednutá.

30:59

30:59 Damien RIAT - 3:0

30:59

Švýcarsko právě vstřelilo branku!
Kazachstán nyní doplatil na individuální chybu. Už to vypadalo, že Herzogovým výpadem vše končí jenomže za bránou se kotouče ujal Richard a parádním přehledem uviděl DAMIENA RIATA, který nabruslil na mezikruží a napálil příklepem puk do šibenice. Šutov se jen ohlédl. Asistence: Tanner Richard, Fabrice Herzog.

29:51

Třetí lajna Švýcarska zase slušně motala hlavu svěřencům Galyma Mambetalieva. Simion si krásně prohodil puk mezi nohama, jeho pas na Mirandu už byl ovšem zblokován.

29:38

Gaëtan Haas se prosmýkl do útočného pásma a po výjezdu z kruhu vypálil zajímavý padáček. Jeho rána ovšem končí na plexisklu těsně nad horní tyčí. Šutov měl velké štěstí.

28:33

Nikita Michajlis a po něm ještě Maxim Muchametov se ocitli ve velmi solidních šancích, když švýcarský brankář nedokázal chytit přihrávku zpoza branky a propustil puk do předbrankového prostoru, kde číhali právě dva zmínění Kazaši! S oběma střelami si však dokázal poradit.

27:52

Niederreiterovu střelu se snažil ještě tečovat Ambühl, leč neúspěšně. Stejně tak dopadla i jeho následná dorážka.

27:44

Švýcarskou přihrávku tečoval Mangisbajev až na tribunu. V další reklamní přestávce je oceněna „dobrovolnice zápasu”.

27:34

27:34 Fabrice HERZOG - 2:0

27:34

Švýcarsko právě vstřelilo branku!
Tým s helvétským křížem na prsou se přeci jen dočkal! Michael Fora vypálil z modré pořádně načechraný projektil a těsně před Šutovem ještě úřadoval FABRICE HERZOG. Muž s jágrovským číslem na zádech clonil a zároveň nohou tečoval puk nad rameno kazašského brankáře. Asistence: Michael Fora, Damien Riat.

26:43

Kazaši mají v této periodě problém přejít přes polovinu hřiště a vesměs jen odevzdávají kotouče.

Loeffel má tři z pěti nejtvrdších střel v dosavadní průběhu utkání. Jeho nejtvrdší projektil letěl až rychlostí 143 kilometrů za hodinu!

25:54

Tobias Geisser se málem dostal ke druhé trefě! Jeho bomba z modré letěla v ideální výšce, navíc ji ještě tečoval spoluhráč před bránou. Šutov nicméně znovu excelentně zasahuje. Švýcarské neproměňování šanci pokračuje.

24:34

Kazachstán se po delším úseku vymanil ze švýcarského tlaku a všichni hráči urychleně odjeli na střídačku.

24:23

Andres Ambühl nahrál před bránu, kde Denis Malgin znovu pořádně zahrozil. Šutov ovšem byl i tentokrát ve střehu.

23:18

Herzog snadno odevzdal kotouč soupeři a odjel střídat, o chvíli poté se ale Švýcaři dostali k puku znovu a na hodně tvrdou ránu Corviho musel Šutov reagoval betonem.

22:54

Kirill Polochov se pokusil dostat na levé straně ke střelbě, jenomže mu kotouč utekl z hole. Kazachstán se musí vrátit do středního pásma.

21:52

Třetí švýcarská formace se zabydlela v útočném pásmu, zatím kombinuje po obvodu kluziště.

21:31

Denis Malgin a jeho další tutovka! Po nahrávce skrze slot se dostal na pravé straně osamocen při střelbě, jeho ránu ovšem Šutov zlikvidoval. Kazašský brankář zatím drží svůj tým.

20:48

Maxim Muchametov nahrál na Nikitu Michajlise, který pálil z osy je těsně vedle. Kazaši se ve druhé třetině postupně přeci jen osmělují.

20:19

Niederreiter krátce po vstupu do třetiny vjel po levém křídle do útočného pásma a na druhé straně mu najížděl zcela volný Corvi. Na něj taky směřovala přesná přihrávka, proti zakončení s první ale Šutov bravurně vytáhl lapačku!

20:01

Začala druhá třetina.
Švýcaři mají dle očekávání výrazně navrch nad svým dnešním soupeřem, ale z ofenzivního hlediska jejich výkon zatím příliš výrazný není. O jedinou branku první třetiny se postaral z dorážky Tobias Geisser, jinak svěřenci Patricka Fischera moc zajímavých momentů nenabídli. Hra Kazachstánu špatná v první třetině nebyla, jeho hráči dřou a brání velmi zodpovědně, ani od nich to však do útoku žádná hitparáda nebyla. Ojedinělé šance skončili na spolehlivém Genonim.
Další třetina začne přibližně v 20:12.
Střely na branku v 1. třetině: 17:3

20:00

První třetina skončila.

19:20

Jevgenij Rymarev se nerozpakoval s vymýšlením ofenzivní akce. Přejel modrou, nastřelil puk po mantinelu a opustil led, možná trochu zbytečné odevzdání.

18:55

Denis Malgin a Fabrice Herzog měli dvě velké tutovky! První samostatný průnik na ose hřiště, druhá schovaná rána z kruhů zaměstnala Šutova v krátkém časovém rozmezí. Kazachstán je v závěru duelu pod tlakem

17:59

Atmosféra v Rize je prozatím velmi poklidná, dokonce v jednu chvíli byl nejhlasitější pokřik slovenských fanoušků z horních pater, kteří dnes mají volný den.

17:45

Švýcaři nemohou najít vhodný způsob, jak si v přesilové hře vypracovat dobrou šanci. Loeffel už spíše ze zoufalosti pálil od modré, Šutov však neměl ani cloněný výhled.

17:22

Kevin Fiala poprvé více zazlobil! Jeho schovaná střele z levé strany byla nakonec vyražena Šutovem do ochranné sítě. Přesilovka Švýcarů bude pokračovat v útočném pásmu.

16:38

Malgin s Kukanem si vyměnili asi šest přihrávek, než se švýcarský obránce rozhodl pro čitelnou střelu. Ta tak byla neúspěšná, když ji zblokoval kazašský bek.

16:20

Dinmuchamed Kajyržan (KAZ) přehnal napadání a po háčku na Enza Corviho putuje na trestnou lavici. Na řadě máme první přesilovku zápasu.

15:50

Švýcaři kombinovali podél mantinelu v útočném pásmu, avšak nic kloudného nevymysleli.

15:03

Kazachstánská rozehrávka nyní nepatřila k ideálnímu řešení, končí po chybce hráčů v modrém icingem.

14:42

Denis Malgin nahazoval puk na Šutova, který jej vyrazil pouze před sebe a Bertschy se pokoušel pohotově dorážet. Strážce kazašské svatyně však udržel beton na zemi a nepřipustil vstřelení druhého gólu.

14:37

Akce druhé švýcarské formace skončila v ochranné síti, následuje další reklamní přestávka.

13:54

Arkadij Šestakov se prodral k bráně a jeho rána byla Genonim pouze vyražena. Kazachstánká ofenzíva nyní sklízí ovoce, poměr sil se postupně na ledě evidentně vyrovnává.

13:30

Střelu Butěnka od modré skvěle tečoval Mangisbajev. Genoni musel reagovat velmi pohotově, aby puk neskončil za jeho zády.

12:54

Michajl Rachmanov se prosmýkl na levé straně podél mantinelu a na malém prostoru vyzval Alichana Omirbekova k palbě, jeho rána z úhlu jen tak tak byla pohlídána Genonim u tyče betonem. Hledištěm to jen zahučelo.

12:30

Maxim Muchametov vytlačil Švýcary šikovně z pásma a rozjel po delší době kazašskou ofenzivu.

11:31

Kevin Fiala vyslal na zteč Denisa Malgina, jenomže se mu zamotal puk při kličce mezi nohama. K větší tutovce se tak jeho mančaft nedostal, pokračuje ale nadále švýcarský nápor v pásmu.

Fanoušky o přestávce bavila tradiční „kiss cam”, která rozněžnila nejednoho návštěvníka rižské arény. Zatím nejzajímavější situace zápasu.

10:48

Michajl Rachmanov se dostával do výborné šance, jenže když už se pomalu chystal k zakončení, zastavil jej skvěle Enzo Corvi.

10:16

Enzo Corvi před slotem jemně tečoval ránu z obrany, avšak puk končí na boční síti. Švýcarsko pokračuje v masivním a pečlivém náporu.

10:01

Foriho pas adresáta nenašel a puk projel celým kluzištěm, mířil ale na kazašskou bránu, a tak se zakázané uvolnění nepíská.

09:42

Hraje se velmi plynule, teď se přerušilo asi po dvou minutách. Švýcaři vedou aktuálně již 11:0 na střely na bránu.

09:34

Nikita Michajlis se sice snažil narušit rozehrávku Švýcarů, jenže pečlivé napadání nakonec nevedlo k úspěchu. Defenzíva Helvétů ustála forčeking a míří vstříc Šutovovi.

09:00

Rána Riata z pravé strany kazašskou bránu neohrozila, puk přebírají hráči v bílomodrých dresech.

07:44

Kevin Fiala poprvé ukázal, proč do Rigy přijel. Prodribloval přes dva kazašské soupeře na osu hřiště do skvělé střelecké pozice, Šutov se musel činit.

07:33

Po delší době se Švýcarsko dostalo k palbě! Nino Niederreiter a Denis Malgin ovšem byli zastaveni pohotovým Šutovem.

06:55

Abaj Mangisbajev se snažil individuálně prosadit v útočném pásmu, po přiražení k mantinelu však o držení přišel.

06:41

Kazachstán se sice propracoval po delší době přes střední pásmo, avšak další průnik překazil ofsajd. Na řadě je reklamní pauza.

06:24

Kazachstán kombinuje s kotoučem ve svém pásmu, nedaří se mu však najít cestu vpřed.

05:38

Sudí se teď radí, co se situací u kazašské branky, kde Damien Riat několikrát dorážel kolem brankoviště se povalující kotouč. Šutov jej ale dokázal udržet před čárou než mu útočící hráč vjel do chráněného území.

05:08

Kazachstán se po inkasované brance dral hned dopředu, k zakončení se však druhá formace dostat neodkázala.

04:48

04:48 Tobias GEISSER - 1:0

04:48

Švýcarsko právě vstřelilo branku!
A je tu první trefa! Po rychlém náporu se švýcarské ofenzívě se Mirandovi povedlo vymyslet kulišárnu. Zpětnou kontranahrávkou skrze mezikruží našel na levé straně Haase, jehož ránu ovšem ještě Šutov vyrazil. Z druhé vlny dorazil TOBIAS GEISSER, jehož bomba z první mířila do dokryté části klece. Asistence: Gaëtan Haas, Marco Miranda.

04:20

Švýcaři hrají dozadu velmi zodpovědně, Kazachy sice nechávají na puku, ale nepouští je s pukem blíž ke své bráně.

03:54

Dario Simion pálil z první z levého kruhu, nicméně jeho bomba mířila jen do hrazení. Kazachstánská obrana nyní čelí náporu.

03:10

Kazaši startovali do přečíslení tři na dva, vše ale zkazil Nikita Michajlis, když si ve středním pásmu špatně zpracoval puk.

02:49

Fiala zatím na rižském kluzišti nepředvedl svou ekvilibristiku ze zámořského hokeje. Po jeho ztrátě ve středním pásmu se hnal na Genoniho kazašská horda, leč akci zastavil těsný ofsajd.

02:42

Další švýcarský icing, za pukem se ani nikdo nehnal. Buly po pravici Genoniho.

02:09

Danil Butěnko zkusil vystřelit od modré, ale trefil prvního beka soupeře. Švýcaři rychle vystartovali vpřed, nahození Šutov chytá.

01:24

Kazaši poprvé pořádně zazlobili! Genoni musel být na značkách, když se k ráně před bránou dostal jeden z hráčů asijského celku. Hezký kontr zakončený ranou příklepem skončil vyražením betonem.

00:52

První kratší švýcarský tlak k zakončení nevedl, Kazaši na druhé straně jen nahazují puk do pásma a jedou střídat.

00:22

Andres Ambühl se dostal k první střele. Rána z pravého kruhu po průniku do pásma končí v lapačce Šutova. Hra je přerušena. Prozatím vidíme relativně sympatickou hru i od outsidera turnaje, před pár sekundami totiž tvrdě zatopil obraně Helvétů.

00:12

Tobias Geisser vyhazuje po vyhraném buly přes celé kluziště na zakázané uvolnění.

00:01

Utkání právě začalo.
Oba týmy už jsou na hrací ploše. Riga Arena je nicméně na poměry letošního šampionátu slabě zaplněná. Ze švýcarského kotle už zní typické kravské zvonce. Za malou chvíli jdeme na to!
Úvodní sestavy:

Švýcarsko: Genoni (van Pottelberghe) – Marti (A), Kukan, Loeffel, Fora, Geisser, Glauser – Niederreiter (C), Corvi, Ambühl (A) – Fiala, Malgin, Bertschy – Miranda, Haas, Simion – Herzog, Richard, Riat – Senteler.
Trenér: Patrick Fischer

Kazachstán: Šutov (Bojarkin) – Beketajev (A), Danijar, Orechov, Polochov, Gajtamirov, Koroljov, Dichanbek, Butěnko – Starčenko (C), Šestakov, Rymarev – Muratov, Muchametov, Michajlis (A) – Savickij, Omirbekov, Rachmanov – Musorov, Mangisbajev, Kajyržan.
Trenér: Galym Mambetaljev

Rozhodčí: Macfarlane, Sewell – David, Wyonzek.
Švýcarsko

Švýcaři na letošním mistrovství plní úlohu černého koně. Tým ze širší světové špičky poskládal opravdu kvalitní tým, který ještě na poslední chvíli dojeli doplnit hráči z NHL. Z Los Angeles Kings se ke Švýcarům připojil Kevin Fiala, z New Jersey Devils pak přijeli Jonas Siegenthaler a někdejší jednička draftu Nico Hischier. Celek vedený koučem Patrickem Fischerem tak po právu favorizují i bookmakeři Tipsportu – na celkové vítězství Švýcarska je momentálně vypsán kurz 7. A není divu – vždyť hokejisté ze země helvétského kříže ještě na turnaji ani jednou neinkasovali.

Zápasy Švýcarska na letošním MS:

Švýcarsko – Slovinsko 7:0
Kazachstán – Norsko 3:0

Sestava Švýcarska z posledního utkání:Mayer (Genoni) – Kukan, Marti (A), Glauser, Moser, Geisser, Loeffel, Fora – Niederreiter (C), Herzog, Corvi – Ambühl (A), Senteler, Malgin – Simion, Haas, Miranda – Richard, Thürkauf, Bertschy.
Trenér: Patrick Fisher.
Kazachstán

Kazaši na svém kontě zatím mají dva body. Asijský výběr mistrovství odstartoval důležitým vítězstvím 4:3 s Norskem. Zápas se přitom pro Kazachy nevyvíjel vůbec dobře a se seveřany prohrávali už 3:1. Ve druhé polovině utkání ale převzali otěže a zcela po zásluze se ve třetí třetině dočkali vyrovnání na 3:3. V penaltovém rozstřelu pak své bohaté zkušenosti prokázal Roman Starčenko. Sedmatřicetiletý útočník proměnil rozhodující nájezd a své spoluhráče výrazně přiblížil hned v prvním utkání k záchraně mezi elitou. Proti Česku už ovšem Kazachstánu pšenka nekvetla a naši reprezentanti si dokráčeli pro výhru 5:1.

Zápasy Kazachstánu na letošním MS:

Česko – Kazachstán 5:1
Norsko – Kazachstán 3:4 po s.n.

Sestava Kazachstánu z posledního utkání: Šutov (Bojarkin) – Danijar, Beketajev (A), Polochov, Orechov, Koroljov, Gajtamirov, Butěnko, Dichanbek – Starčenko (C), Šestakov, Rymarev – Michajlis (A), Savickij, Grenc – Omirbekov, Musorov, Rachmanov – Kajyržan, Muchametov, Muratov.
Trenér: Galym Mambetaliev.
Druhý zápas skupiny hrané v Rize obstarají výběry Švýcarska a Kazachstánu. Favorit utkání je jasně daný a cokoliv jiného než jasná výhra Švýcarů by bylo velkým překvapením.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:20.

Švýcarsko – Kazachstán

5:0

konec (1:0, 2:0, 2:0)

Zpět na online

Branky a nahrávky: 5. Geisser (Haas, Miranda), 28. Herzog (Fora, Riat), 31. Riat (Richard, Herzog), 41. Niederreiter (Malgin, Kukan), 50. Loeffel (Senteler)

Švýcarsko: Genoni (van Pottelberghe) – Marti (A), Kukan, Loeffel, Fora, Geisser, Glauser – Niederreiter (C), Corvi, Ambühl (A) – Fiala, Malgin, Bertschy – Miranda, Haas, Simion – Herzog, Richard, Riat – Senteler.
Trenér: Patrick Fischer

Kazachstán: Šutov (51. Bojarkin) – Beketajev (A), Danijar, Orechov, Polochov, Gajtamirov, Koroljov, Dichanbek, Butěnko – Starčenko (C), Šestakov, Rymarev – Muratov, Muchametov, Michajlis (A) – Savickij, Omirbekov, Rachmanov – Musorov, Mangisbajev, Kajyržan.
Trenér: Galym Mambetaljev

Rozhodčí: Macfarlane, Sewell – David, Wyonzek

Diváci: 2792

Průběh zápasu
1. třetina
04:48 SUI 1:0 Geisser (Haas, Miranda)
16:20 KAZ 2 Kajyržan, hákování
Po 1. třetině
2. třetina
27:34 SUI 2:0 Herzog (Fora, Riat)
30:59 SUI 3:0 Riat (Richard, Herzog)
Po 2. třetině
3. třetina
40:30 KAZ 2 Danijar, podrážení
40:44 SUI 4:0 Niederreiter (Malgin, Kukan)
46:06 KAZ 2 Beketajev, sekání
49:31 SUI 5:0 Loeffel (Senteler)
50:29 KAZ -Šutov +Bojarkin (Střídání)
Konec