Menu

Další

Americký fotbal

Kansas City Chiefs - Jacksonville Jaguars

27:20

konec (7:7, 10:3, 3:0, 7:10)

21.01.2023, 22:30 • Arrowhead Stadium, Kansas City, Missouri • Divisional Round • Libor Štěpán (@libstep73)

Z tohoto utkání je to vše, ve 2:15 však startuje souboj Philadelphie Eagles s New Yorkem Giants, takže nechoďte spát a sledujte dál napínavé boje v play-off NFL. (02:00:40)
Kansas City Chiefs postupuje do finále konference AFC, o jeho soupeři a místě, kde se bude hrát, se rozhodne v neděli. Pokud postoupí Buffalo Bills, bude se hrát na neutrální půdě v Atlantě, v případě postupu Cincinnati Bengals budou mít Chiefs výhodu domácího prostředí.
Hráčské statistiky

quarterback Patrick Mahomes (KC) zkompletoval 22 přihrávek ze 30 pokusů pro 195 yardů a 2 touchdowny
quarterback Chad Henne (KC) zkompletoval 5 přihrávek ze 7 pokusů pro 23 yardů a 1 touchdown
quarterback Trevor Lawrence (JAX) zkompletoval 24 přihrávek z 39 pokusů pro 217 yardů, 1 touchdown a 1 interception

running back Isiah Pacheco (KC) měl 12 běhů pro 95 yardů
running back Travis Etienne jr (JAX) měl 10 běhů pro 62 yardů a 1 touchdown

tight end Travis Kelce (KC) zachytil 14 přihrávek pro 98 yardů a 2 touchdowny
receiver Zay Jones (JAX) zachytil 5 přihrávek pro 83 yardů
receiver Christian Kirk (JAX) zachytil 7 přihrávek pro 52 yardů a 1 touchdown
To vše sledovalo 73 220 nakonec spokojených diváků.
Do druhého poločasu se vrátil na hřiště Patrick Mahomes, nakonec nebyl problém v pravém koleni, ale v pravém kotníku. Viditelně limitovaný odehrál zbytek zápasu, který nakonec s obrovskou pomocí své obrany dokázal dovést k vítězství. Ale tvrdě zaplacenému. Podle zpráv se jedná o typ zranění, který se nedá rozumně vyřešit za týden, takže ve finále konference nebude quarterback Kansasu City zcela rozhodně 100%, což dává soupeři, ať už bude jakýkoliv, velkou šanci.

Ve druhém poločase dlouho vládly obrany, ve třetí čtvrtině se převážně hrála puntovaná. Až na jejím samém konci se Chiefs prokousali aspoň do pozice pro field goal, kterou Harrison Butker 50yardovým kopem využil a zvýšil na rozdíl 10 bodů, který se ukázal jako klíčový. Hosté už ho totiž nedokázali smazat, ačkoliv na začátku čtvrté čtvrtiny přešli hřiště za 3 minuty a 75yardový drive zakončili 4yardovým během running backa Travise Etienna jr. Domácí totiž zvládli rychle odpovědět, jediným povedeným drivem po změně stran a 6yardovým catchem receivera Marqueze Valdese-Scantlinga se vrátili zpátky do 10bodového náskoku. Zbývalo 7 minut a Jamal Agnew dal returnem Jacksonvillu výbornou výchozí pozici, jenže sám o minutu a půl později těsně před end zónou soupeře nedokázal při skládce udržet míč v rukou, šišku zalehl linebacker Nick Bolton a prakticky rozhodl zápas. Domácí už sice nedokázali hýbat s míčem a rchle o něj zase přišli, jenže obrana už hostům ani zdaleka nedovolila takové přiblížení. Trevor Lawrence navíc 4 minuty před koncem hodil pod tlakem interception. Minimální naděje Jaguars ještě udržel 29 sekund před koncem 48yardový fiedl goal Rileyho Pattersona, avšak následný onside kick si obrana Chiefs pohlídala a definitivně ukončila zápas.

Konec utkání.

0:24

KC, 1&10, JAX 46
Mahomes ještě jednou povinně zaklekl a hráči už si podávají ruce.

0:25

Onside kick však hostům nevyšel a je konec! Sice to nebylo špatně kopnuté, ale Toney neudělal chybu, dokázal míč zachytit a může slavit!

0:29

Tak alespoň jedno snížení hosté zvládli

0:29

JAX, 4&5, KC 30 – FIELD GOAL JAGUARS
RILEY PATTERSON proměnil 48yardový field goal pro zachvoání naděje a snižuje na 20:27!

0:33

JAX, 3&10, KC 35
Kirk po zachycení míče vybíhá na levé straně ven s 5 yardy a Jaguars jdou kopat.

0:42

Dlouhý pokus o touchdown nevyšel

0:42

JAX, 2&10, KC 35
Lawrence házel dlouhý míč do end zóny naběhnutému Jonesovi, ale toho výborně pokryl McDuffie.

0:44

JAX, 1&10, KC 35
Očekávaný spike, který zastavuje čas.

0:58

JAX, 1&10, JAX 44
Přesný dlouhý míč Jonesovi pro 21 yardů a hosté spěchají.

1:04

JAX, 1&10, JAX 33
Lawrence pod tlakem hodil přesný míč k lajně Jonesovi, ten vypadl ze hřiště s 11 yardy. Čas stojí.

1:15

KC, 4&5, KC 36
Townsend kopl slabý 40yardový punt, který nedoletěl ani do red zóny. Agnew se při returnu vyhnul prvnímu tacklu, přesile však již neutekl a Jaguars začnou z vlastních 33 yardů.

1:15

Chiefs nechali vypršet maximum možného času a vzali si druhý timeout.

Kansas City Chiefs - Jacksonville Jaguars

27:20

konec (7:7, 10:3, 3:0, 7:10)

Zpět na online


Rozhodčí: Shawn Hochuli

Diváci: 73 220

Statistiky:
Vysvětlivky
U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

Příklad KC, 3&5, JAX 42 – U míče je Kansas City, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině Jacksonvillu.
Exkurze do pravidel
Utkání se hraje na 4 čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po 15minutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy 2 minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenziva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy punter dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne hlouběji do útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj zisk o 3 body.

Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (10yardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za 6 bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z 15 yardů (extra point – 1 bod), nebo zvolit útočnou akci z 2 yardů před end zónou a v případě úspěchu získat 2 body.

V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí zároveň s kontaktem jakoukoliv částí těla s obráncem končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.