Menu

Fotbal

Liga mistrů (předkola)

Benfica Lisabon – Dynamo Kyjev

3:0

konec (3:0)

23.08.2022, 21:00 • Estádio do Sport Lisboa e Benfica • Play-off • Lukáš Jasoněk

Tipsport: 1.31 5.45 10.8 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Benfica byla (nejen) v odvetném zápase jednoznačně lepší. Už v prvním poločase si vypracovala třígólový náskok, který v tom druhém už jen kontrolovala. Největší zásluhu na postupu mají pochopitelně střelci: Otamandi, Silva, Neres (a z prvního zápasu Gilberto a Ramos). Celý tým však pracoval zodpovědně, táhl za jeden provaz a své dovednosti předvede i v nejlepší evropské klubové soutěži. (23:00:26)
Držení míče: 55 % : 45 %.
Střely na branku: 10:0. Střely mimo: 9:2.
Rohy: 8:2. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 9:7.
Benfica podala v obou zápasech přesvědčivý výkon a zaslouženě postupuje do Ligy mistrů, kam se po tuhém boji s Karabachem probojovala i Viktoria Plzeň!

90+3

Konec zápasu.

90+3

Střídání v týmu FC Dynamo Kyjev:
ze hřiště odchází Vitalij Bujalskij, přichází Oleksandr Jacyk.

90+2

Jenže jsou to domácí, kdo se snaží skórovat. Jmenovitě Petar Musa, jenž oplývá aktivitou. Chorvat pálil z vápna na přední tyč, Buščan balon s obtížemi zastavil.

90

Na čestný gól mají hosté poslední 3 minuty.

90

Střídání v týmu Benfica Lisabon:
ze hřiště odchází Enzo Fernandez, přichází Paulo Bernardo.

88

Dva rohy pro Dynamo, oba odvrácené. Nicméně je cítit, že hosté se do Kyjeva nechtějí vrátit bez vstřeleného gólu. Moc času už jim ale nezbývá.

87

Střídání v týmu FC Dynamo Kyjev:
ze hřiště odchází Oleksandr Karavajev, přichází Oleksandr Tymčyk.

87

Střídání v týmu FC Dynamo Kyjev:
ze hřiště odchází Volodymyr Šepeljev, přichází Anton Carenko.

86

Při jedné z mála kyjevských střel pálil Sydorčuk mimo. Teď už na řadu přicházejí střídání.

85

Žlutá karta pro tým Benfica Lisabon (Petar Musa).

84

84. Buščan ukázkově vychytal Fernandeze

84

Enzo Fernandez se drží za hlavu poté, co spálil stoprocentní šanci! Uvolnil se v předbrankovém prostoru, ale Buščan ho exkluzivně vychytal. Na Fernandezovu obranu je nicméně nutno zmínit, že při zakončení měl balon mírně za nohou, což mu střelu značně ztížilo.

83

Vanat dohrál Otamendiho tak, že mu přišlápl nárt. V následující akci naběhl na zadní tyčku João Mário, který ve skluzu mířil vedle branky.

81

Žlutá karta pro tým FC Dynamo Kyjev (Mykola Šaparenko).

80

Vracející se Kędziora byl na stejné úrovni s Gonçalvesem, a tak mu nemohl zabránit vystřelit. Rána křížem šla doprostřed branky, kde dřepěl gólman Buščan.

78

A nejlépe s míčem u kopačky, jako to teď předvedl Petar Musa. Ten se chce trenérovi evidentně předvést, protože si na pravém kraji vápna troufl na souboj muž proti muži. Nakonec z něj vyšel poražen a nebude to ani roh. Škoda pro bývalého slavistu.

77

V optimální pohodě hrající Benfica kontroluje hladký průběh, zápas si její hráči náležitě užívají.

76

Držení míče: 57% : 43%.

75

Na centr si z druhé vlny naběhl João Mário a ve skluzu nevýrazně zakončil. Tohle byla pro Buščana laskomina.

74

Jenže hostům balon na kopačkách nevydržel dlouho. Lisabonští ho pak nakopli do šestnáctky, kde – pokud jsem správně viděl – podklouzl Gonçalves.

73

Po Máriově faulu na Šaparenka rozhodčí přerušil hru a přisoudil míč Dynamu.

71

Dvacet minut před koncem vede Benfica nad Dynamem Kyjev stále 3:0. Roger Schmidt má k dispozici poslední střídání, to Mircea Lucescu ještě tři.

70

Střídání v týmu Benfica Lisabon:
ze hřiště odchází David Neres, přichází Diogo Gonçalves.

70

Střídání v týmu Benfica Lisabon:
ze hřiště odchází Florentino, přichází Julian Weigl.

70

Střídání v týmu Benfica Lisabon:
ze hřiště odchází Rafa Silva, přichází Henrique Araújo.

69

Před hranicí vápna trefil skákavý míč Musa. Střídající hráč to neměl vůbec snadné a podle toho to taky dopadlo...

67

Na opačné straně si naběhl za obranu Karavajev, asistent rozhodčího ho však viděl v ofsajdu.

66

Další lisabonský pokus přišel zanedlouho poté. Co s míčem nevěděl Fernandez, a tak podle pořekadla vystřelil. Bohužel pro domácí hodně mimo.

64

Po rohovém kopu pálil Neres nepřesně.

63

Střídání v týmu FC Dynamo Kyjev:
ze hřiště odchází Kostiantyn Vivčarenko, přichází Vladyslav Dubinčak.

63

Střídání v týmu FC Dynamo Kyjev:
ze hřiště odchází Arťom Besedin, přichází Vladyslav Vanat.

62

Míč putoval po trase Gilberto – Neres – Musa, než zakročil Šaparenko. Při brejku pak Sydorčuk chtěl přehodit vyběhnutého brankáře, jenže oblouk takřka z poloviny hřiště byl příliš dlouhý.

61

Držení míče: 58% : 42%.

60

Ani z kombinace mezi Karavajevem a Šaparenkem hosté nic nevytěžili, soupeř situaci vyřešil opět "malou domů". Přestože hosté dostávají čím dál více prostoru, z lisabonské strany je to vzadu zatím bez jediné chybičky.

59

Kyjevský nákop sklepl Otamendi brankáři. Ten nemohl balon vzít, a tak ho před útočníkem rychle odkopl.

57

Ve hře přelévající se zleva doprava a zpátky byl středem pozornosti znovu David Neres. Tentokrát si na souboje netroufl a raději zvolil kolmici k penaltě, jenže tam stál pouze stoper Zabarnyj.

56

Na druhé straně se osmělil Vivčarenko, jeho dobře myšlená přihrávka za obranu ale adresáta nenašla.

54

Jako lev bojoval na hranici vápna David Neres, obratně se vyhnul několika soupeřům a levačkou protáhl kyjevského brankáře. Dobrá práce od obou.

53

Zatímco Gonçalo Ramos dohrál, Rafa Silva se zvedl z trávníku a pokračuje dál.

52

Střídání v týmu Benfica Lisabon:
ze hřiště odchází Gonçalo Ramos, přichází Petar Musa.

50

Vidět je krev, zřejmě se jedná o roztržené obočí. Potřeba je střídání a do hry půjde muž, kterého dobře znají fanoušci pražské Slavie.

48

K zemi se skácel i druhý z aktérů srážky, Gonçalo Ramos, a rovněž on je v péči zdravotníků.

47

Z nepříjemné srážky spoluhráčů v pokutovém území si odnesl bolístku Silva. Zabarnyj, který tomu zblízka přihlížel, sportovně kontroluje jeho stav. Nevypadá to však dobře, přivolání jsou lékaři.

46

Začal druhý poločas.
Fotbalisté Benfiky vedou nad Dynamem Kyjev po první půli 3:0 (celkově už 5:0) a zcela zaslouženě jsou jednou nohou v Lize mistrů. Hosté nemohli favoritovi vůbec konkurovat: střely na branku, střely mimo, ofsajdy i rohy – tam všude mají nulu. Z jejich strany půjde po přestávce už jen o čest.
Držení míče: 57 % : 43 %.
Střely na branku: 5:0. Střely mimo: 4:0.
Rohy: 6:0. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 4:5.

45+1

První poločas skončil.

45

Francouz Turpin nastavuje 1 minutu.

44

Mizerným výkonem frustrovaný Oleksandr Syrota si u středu hřiště vyšlápl na autora posledního gólu Nerese. Ten je vzhledem k průběžnému skóre v optimální náladě, což dává patřičně najevo.

42

42. David NERES - 3:0

42

Benfica právě vstřelila branku!
Kyjevané na konci poločasu odpadli. Při soupeřově brejku se nestihli vrátit, a tak vzniklo přečíslení čtyři na dva. Neobsazený DAVID NERES převzal za hranicí vápna diagonální přihrávku a levačkou zamířil k levé tyči, kam se Buščan natahoval marně. On i jeho spoluhráči by nejradši už byli v kabině.

40

40. Rafa SILVA - 2:0

40

Benfica právě vstřelila branku!
Obrovitou chybu v rozehrávce trestá RAFA SILVA! Ten si došel Syrotovu zpackanou "malou domů" a zblízka prostřelil překvapeného Buščana – 2:0.

38

Sledujeme poněkud hlušší pasáž plnou nepřesných přihrávek a faulů. Dá se říct, že kouskovaná hra nesvědčí ani jednomu z dnešních soupeřů.

36

Zodpovědnost vzal nakonec do vlastních rukou Bujalskij. Okamžitě ale k němu přiskotačil Fernandez a v rozporu s pravidly ho poslal k zemi.

35

To stejné se opakuje o dvě minuty později, jen na protější straně hřiště. Hosté vůbec nejsou schopni opustit vlastní území, což je pro ně špatně.

33

I teď Kyjevané vhazují v blízkosti vlastní šestnáctky.

32

Oproti první čtvrt hodince hosté držení míče malinko navýšili, i tak je to ale z jejich strany bída. Schází hlavně větší aktivita dopředu, ta jako by nebyla.

31

Držení míče: 65% : 35%.

30

Gilberto si u lajny tělem zpracoval těžký míč a popošel s ním dále do pole, pak zvedl hlavu a odcentroval. Bohužel pro Lisabon hodně mimo.

29

Benfica dál pokračuje ve své hře a nepouští Kyjev k míči. Zatím sledujeme hru na jednu branku.

27

27. Nicolás OTAMANDI - 1:0

27

Benfica právě vstřelila branku!
V Lisabonu je veselo, favorit jde zaslouženě do vedení! Přihrávkou rozehraný roh vystřídal Neresův centr, který doletěl na zadní levou tyč. Tam už skákal NICOLÁS OTAMANDI, jehož výskok nezachytil ani jeden z obránců, a Buščan byl bez šance – 1:0.

25

V pokračující akci převzal na hranici vápna přihrávku Gonçalo Ramos a bez váhání vystřelil. Razance tam byla, přesnost ne.

24

A opravdu jen na chvilku, protože ztratili míč a hned se na ně řítil Grimaldo. Jeden z krajních beků mu pak vstoupil do cesty, takže následoval obrat o 180°.

22

Po Moratově útočnému faulu si hosté mohou na chvilinku odpočinout.

21

Další šance na sebe nenechala dlouho čekat! Neres Buščan před malým vápnem vystřihl elegantní nůžky, které na brankové čáře stojící Buščan otupil. Tohle byl opravdu důležitý zákrok kyjevského gólmana.

19

19. Grimaldo svůj přímák otřel o tyčku

19

Tyčka, o kterou Alejandro Grimaldo otřel míč z nařízené standardky! Při téhle šanci měla Benfica k otevření skóre zatím nejblíže.

18

Silva zkusil "Zidanovku" kolem Bujalského, ten ho neobratně fauloval. Je tady standardka pro Lisabon z poměrně dobré vzdálenosti. Jak to dopadne?

17

Dvě střely v jedné minutě. Nejprve Silva trefil obránce, jenž balon tečoval mimo branku. Po rohovém kopu se k němu dostal Neres, ale na přední tyči neměl přesnou mušku. Kyjevané zatím můžou být rádi za bezbrankový stav.

16

Držení míče: 70% : 30%.

15

Výraznou územní převahou disponující Benfica vytrvale obléhá pokutové území.

13

Právě na ni pak Mário od rohového praporku míč zatočil, Buščan byl i pro tentokrát skvěle připraven.

12

Až v následné rozehře bylo rušno! U zadní tyče totiž hlavičkoval Nicolas Otamendi a Buščan se musel pořádně natáhnout, aby míč vyrazil za svou branku.

11

Tentokrát šel míč přímo do vápna, tam ale žádnou paseku nenadělal. Zanedlouho poté kopala Benfica další roh v krátkém sledu, ale ani napotřetí neuspěla.

10

Benfica se opět probojovala k míči a po Máriově sražené střele zahrávala roh. Přihrávku na kratší vzdálenost vystřídala Grimaldova zachycená nahrávka mezi stopery. Vzápětí Benfica získala další roh.

9

Když to nešlo pravou stranou, zkusili to Lisabonští levou. Odtud se k centru dostal Grimaldo, Buščan si však prostor před svou brankou pohlídal.

8

Domácí otočili hru doprava, kde byl faulovaný Gilberto. Nová akce začíná od středové čáry.

7

K míči se postavil Mykola Šaparenko a ze střední vzdálenosti zkusil vypálit. Střela, která neměla vůbec špatnou razanci, se odrazila od bránící zdi zpět.

6

Po faulu Fernandeze standardka pro Dynamo.

4

4. Neres neměl daleko k otevření skóre

4

Teď už se domácí k míči dostali a hned z toho byla šance! David Neres ladně protančil do šestnáctky, tam si narazil se zády k bráně otočeným Silvou a po jeho přiťuknutí vypálil kolem přední levé tyče.

2

Dokonce i Gilberto se z pozice pravého beka vydal podpořit atak Kyjevanů. A dobře udělal, průnik totiž zastavil za cenu zakopnutí míče do zámezí.

1

Výkop provedli Kyjevané, hrající v bílých dresech. Domácí, kteří odehrají zápas v červeném, rozehrávku soupeře už od prvního momentu aktivně napadají.

1

Utkání právě začalo.
Teplota v portugalském hlavním městě přesahuje 25°C, vlhkost činí 58% a vítr vane rychlostí 18 km/h. Komu tyto podmínky budou svědčit více? Odpověď se dozvíme už za několik okamžiků.
Dobrý večer! Dovolte mi vás ještě jednou přivítat u sledování textové on-line reportáže z utkání o Ligu mistrů mezi lisabonskou Benfikou a Dynamem Kyjev.
Úvodní sestavy:

Benfica Lisabon: Vlachodimos – Gilberto, Otamendi (C), Morato, Grimaldo – Fernandez, Florentino – Neres, Mário, Silva – Ramos.
Náhradníci: Leite – Vertonghen, Bah, Jaremčuk, Gonçalves, Chiquinho, Ristić, Weigl, Musa, Araújo, Bernardo, Silva.
Trenér: Roger Schmidt.

FC Dynamo Kyjev: Buščan – Kędziora, Zabarnyj, Syrota, Vivčarenko – Sydorčuk (C), Šaparenko – Karavajev, Bujalskij, Šepeljev – Besedin.
Náhradníci: Neščeret, Bojko – Bol, Burda, Vanat, Jacyk, Garmaš, Kravčenko, Tymčyk, Dubinčak, Anťuch.
Trenér: Mircea Lucescu.

Rozhodčí: Turpin – Danos, Gringore (všichni Francie).
Pořadatelé už oznámili sestavy a stihli to ještě před rozcvičkou. Podívejte se, kdo do utkání nastoupí.
Delegace rozhodčích

Arbitři do hlavního portugalského města přiletěli z Francie. Jako hlavní 40letý Clément Turpin, jehož poslední velkou akcí bylo letošní finále Ligy mistrů mezi Liverpoolem a Realem Madrid. Na lajnách mu vypomůžou krajané Nicolas Danos a Cyril Gringore.
První zápas podrobně

V Kyjevě si první šanci vytvořili domácí, po brejku přilétla přihrávka na střed a z vápna zakončoval Besedin, jenže Vlachodimos pohotově zakročil a navíc se mával těsný ofsajd. Od úvodního hvizdu neuběhlo ani deset minut, když na druhé straně udeřila Benfica. Lisabonský klub si vybudoval postupnou akci od levého křídla, míč doputoval k vápnu, kde João Mário přiťukl na Gilberta, ten se s tím nepáral a prudkou ranou přes dva obránce procpal míč do horního rohu Buščanovy branky – 0:1. S Dynamem mohlo být ještě hůře. Kousek za pokutovým územím to Máriovi sedlo dokonale na placírku, avšak jeho kroucený pokus prolétl jen vedle levé tyče. Blízko srovnání byl Dubinčak. Ten přenesl hru z levého křídla na Cygankova, jenž si našel volný prostor pro střelu a svou ne úplně přesnou ránou levačkou i tak vystrašil Vlachodimose. Ve 37. minutě Dynamo spáchalo při rozehře na vlastní půlce hrůzostrašnou chybu, najednou z toho byl kontr tři na dva, Neres hezky přenechal míč Ramosovi a ten svou střelu pohotově uklidil k Buščanově tyči – 0:2. Za tohoto stavu se odcházelo do kabin.

Po návratu z nich se dlouho žádná šance neobjevila, teprve v 67. minutě měli Kyjevané příležitost snížit. Dlouhý křížný pas od Bujalského si na prsa zpracoval Karavajev a poté se z úhlu snažil překonat Vlachodimose, ten včas vyběhl a zvládl zakončení vyrazit. Další možnost na vstřelené kontaktního gólu dostalo Dynamo asi deset minut před koncem, kdy po rychlém kontru střílel z pravé strany Karavajev. Jeho rána byla ještě tečována, ale i tu Vlachodimos zvládl svými rukavicemi vytlačit. Závěr dohrála Benfica zodpovědně a do odvety si přinesla dvougólový náskok.

Dynamo Kyjev – Benfica 0:2 (0:2)
Branky:
9. Gilberto, 37. Ramos.
ŽK: Andrijevskij (Dynamo Kyjev).

Držení míče: 47 % : 53 %.
Střely na branku: 3:3. Střely mimo: 1:7.
Rohy: 3:6. Ofsajdy: 4:0. Fauly: 6:10.

Dynamo Kyjev: Buščan – Kędziora, Zabarnyj, Popov (80. Syrota), Dubinčak (63. Vivčarenko) – Andrijevskij, Šaparenko – Cygankov (C) (63. Karavajev), Bujalskij, Šepeljev (74. Carenko) – Besedin (74. Vanat).
Trenér: Mircea Lucescu.

Benfica Lisabon: Vlachodimos – Gilberto (69. Bah), Otamendi (C), Morato, Grimaldo – Fernandez, Florentino, Mário – Silva (84. Chiquinho), Ramos (63. Jaremčuk), Neres (63. Araújo).
Trenér: Roger Schmidt.

Rozhodčí: Zwayer – Lupp, Achmüller (všichni Německo).

Diváci: 16 450.
Na odvetný zápas o Ligu mistrů nečeká jen Viktoria Plzeň, ale i Benfica Lisabon a Dynamo Kyjev. Výsledek prvního utkání je daleko příznivější pro tým z Lisabonu, ten totiž na Ukrajině vyhrál 2:0.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.

Benfica Lisabon – Dynamo Kyjev

3:0

konec (3:0)

Zpět na online

Branky: 27. Otamandi (Neres), 40. Silva, 42. Neres (Ramos)

Karty:   85. Musa (BNF) – 81. Šaparenko (DKY)

Držení míče: 55 % : 45 %.
Střely na branku: 10:0. Střely mimo: 9:2. Rohy: 8:2. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 9:7.

Benfica Lisabon: Vlachodimos – Gilberto, Otamendi (C), Morato, Grimaldo – Fernandez (90. Bernardo), Florentino (70. Weigl) – Neres (70. Gonçalves), Mário, Silva (70. Araújo) – Ramos (52. Musa).
Náhradníci: Leite – Vertonghen, Bah, Jaremčuk, Gonçalves, Chiquinho, Ristić, Weigl, Musa, Araújo, Bernardo, Silva.

Trenér: Roger Schmidt.

Dynamo Kyjev: Buščan – Kędziora, Zabarnyj, Syrota, Vivčarenko (63. Dubinčak) – Sydorčuk (C), Šaparenko – Karavajev (87. Tymčyk), Bujalskij (90+3. Jacyk), Šepeljev (87. Carenko) – Besedin (63. Vanat).
Náhradníci: Neščeret, Bojko – Bol, Burda, Vanat, Jacyk, Garmaš, Kravčenko, Tymčyk, Dubinčak, Anťuch.

Trenér: Mircea Lucescu.

Rozhodčí: Turpin – Danos, Gringore (všichni Francie).

První zápas: Dynamo Kyjev - Benfica 0:2