Menu

Hokej

Reprezentace do 20 let

USA – Finsko

3:4

po prodl. (1:1, 0:0, 2:2 - 0:1)

23.12.2021, 20:00 • Rogers Place, Edmonton • Libor Novák

Tipsport: 1.72 4.7 3.42 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Děkuji vám za pozornost a těším se na vás zase příště. (22:41:14)
Napínavý souboj nakonec ovládli hokejisté Finska. Nutno podotknout, že to však nebylo snadné vítězství. Suomi sice vlétli do zápasu lépe a svou herní převahu přeměnil Kasper Simontaival v úvodní branku, v závěru však USA srovnali po chybě kapitána Hirvonena z hole Tannera Dickinsona. Druhou třetinu ovládli hráči USA a seveřané mohli být rádi, že po 40 minutách hry byl stav stále nerozhodný. V závěrečné dějství zvýšili dokonce na 3:1 Berard a James a zdálo se, že USA si již vítězství nenechají uzmout. Toto přesvědčení však zničil Savage, který díky svému drsnému faulu putoval do kabin a daroval Finům pětiminutovou přesilovku. Díky ní dokázali Maatta a Ottavainen srovnat skóre a poslat tak zápas do prodloužení. V něm stále pokračovala přesilovka a v čase 60:57 tečoval Kasper Simontaival střelu kapitána Hirvonena a ukončil dnešní utkání.

Konec zápasu.

60:57

Finsko právě vstřelilo branku!
Finský obrat je dokonán! Kapitán Hirvonen si objel útočné pásmo USA a z pravého kruhu pro vhazování vyslal ránu zápěstím. Tu dokázal ještě ztečovat KASPER SIMONTAIVAL a usměrnil touš přesně do pravého růžku americké klece. Je rozhodnuto, Finsko dnes vítězí! Asistence: Roni Hirvonen, Joakim Kemmel

60:48

Kemmel dostal nabito na pravé straně a rozhodl se pálit z první. Jeho rána prosvištěla kolem levé tyče.

60:28

Nádherná akce v podání Kaspera Simontaivala! Ten si efektní kličkou obehrál bránícího hráče a servíroval mezi kruhy na hůl obránci Niemelovi. Ten však z bezprostřední blízkosti brankáře Silversteina nepřekonal.

60:01

Začalo prodloužení.
USA dokázalo ve třetí části hry navýšit své vedení díky Jamesově přesné ráně. Vidle do povedeného zápasu však hodil Savage svým vyloučením do konce zápase. Posléze se z přesilové hry prosadil Maatta a Ottavainen a zápas USA s Finskem tak jde do prodloužení!

60:00

Třetí třetina skončila.

59:58

Kemmel vyslal po vstupu do útočného pásma pohotovou střelu, kterou Silverberg podrží ve své lapačce. Nejspíše se dočkáme prodloužení. Času už moc nezbývá.

59:05

Finsko právě vstřelilo branku!
Tak to je panečku zvrat! VILLE OTTAVAINEN dostal puk na vrchol pravého kruhu pro vhazování a prostě to tam napáli. No a Silverstein asi takové zakončení nečekal a puk proskákal přes jeho výstroj až za brankovou čáru. Máme srovnáno a finská přesilovka nadále pokračuje. Asistence: Aleksi Heimosalmi, Oliver Kapanen

58:15

Finsko právě vstřelilo branku!
Další dotlačený gól! Dnes nevidíme na pohled krásné góly, ale ubojované silou a důrazem. Zmatku před brankářem využil JOEL MAATTA, jenž poslal puk do okryté části branky. Tak tu máme přeci jen drama a hlavně – přesilová hra pokračuje i přes její využití! Asistence: Kasper Puutio, Kasper Simontaival

58:09

Simontaival zavezl puk do útočného pásma. Tam ho však ztratil a následovala vyhození které jen těsně minulo odkrytou finskou branku!

57:05

Nakonec to nejsou dvě minuty! Rozhodčí faul Savageho zkoumali na video a rozhodli, že jde do šaten a to znamená pětiminutová přesilovka do Finy! Blomqvist zůstává na střídačce.

57:05

Vyloučení v týmu USA (Savage – 2 min., faul loktem).

56:39

Heimosalmi si efektní kličkou obhodil napadajícího hráče, záhy u něj byl ale další v modrém a další vyhození mimo nebezpečnou zónu. Tudy cesta nevede.

55:53

Silverstein zapisuje další úspěšný zákrok po střele Hirvonena. USA vyhazují do středního pásma a následuje střídání na obou stranách.

54:39

Finové neví co s pukem a to ani dnes nejaktivnější hráč Kasper Simontaival. Dlouho čekal, jak založit útok. Nakonec nahodil do pásma a záhy o něj přišel.

53:55

Tohle už bude pro seveřany těžké. Američané se nachází ve skvělé pohodě a každou minutou se jejich hra zlepšuje. Naopak Finové se k ohrožení svatyně Silversteina dostávají jen velmi obtížně.

51:57

Spojené státy právě vstřelily branku!
Smolný moment pro Finy a z následného protiútoku už máme rozdíl o dvě branky. Střelu Luciuse dokázal gólman Blomqvist ještě zkrotit, avšak před jeho brankovištěm následoval velký zmatek, které nejlépe využil DOMINIC JAMES, jenž rozezněl gólovou sirénu. Asistence: Chaoz Lucius

51:46

Simontaival předával kotouč svému kolegovi z formace Maepaaovi, ten na Silversteina nevyzrál.

51:28

Hughes vyslal vzdušnou přihrávku mezi kruhy na Dickinsona, který je dnes mimořádně aktivní. Tato akce však neměla šanci na úspěch a Suomi dokázali svého soupeře odzbrojit.

50:34

Touš končí na střídačce USA a to znamená přerušení hry. Následuje krátká komerční přestávka a po ní se bude vhazovat se středním pásmu.

50:17

Poslední minuty jde charakterizovat jako hra nahoru dolů. Útočné akce obou týmu většinou končí na modrých čarách a tak to jde pořád dokola.

48:52

Benier si teď nabruslil do útočného pásma z levé strany a vyzkoušel pozornost maskovaného muže v bílém. Ten vyrazil do rohu a hra se stěhuje na druhou stranu.

48:17

Beniersova formace dokazuje svoji kvalitu. Svého soupeře tento talentovaný centr točí společně s Bedardem a Samoskevichem ve svém obranném pásmu. K vážnějšímu ohrožení Blomqvistovi klece však zatím nedošlo.

47:41

Finové jsou z průběhu zápasu trochu zaskočeni. Nastoupili do něj skvěle, střelil první branku a byli aktivnější. Pomalu se však staví do ústraní a těžko se dostávají do dobrých příležitostí.

46:30

Nepřesnost i na druhé straně, formace Tannera Dickinsona si při rozehrávce z poza vlastní branky neporozuměla a to je další icing.

45:49

Vyhození hráčů v bílém přes všechny čáry znamená zakázané uvolnění. Hra se stěhuje opět před Blomqvistovu kancelář.

45:27

Finové v plném počtu.

45:06

Cooley zkoušel své štěstí po předávce od Hughese, Blomqvist podržel neposedný touš ve své lapačce.

44:12

Sanderson si krásně vybruslil po modré čáře, jeho spoluhráči zakryli Blomqvistovi výhled a kapitán výběru tak mohl vypálit. Kotouč se vynořil až na zadním mantinelu, odkud jej Finové poslali do bezpečí.

43:27

Vyloučení v týmu Finsko (Ottavainen – 2 min., hákování).

43:04

Kaiser vyslal schovaný projektil od modré čáry, po kterém se Blomqvist natahoval, aby vůbec viděl přes skrumáž těl. Nakonec kotouč prosvištěl kolem jeho levé tyče.

42:56

Simontaival je dnes jedním z nejlepších hráčů na ledové ploše. Je kreativní, ale i střelecky aktivní. Jeho další střelecký pokus však síť nerozvlnil.

41:48

Aho poslal kotouč po modré čáře na hůl Heimosalmiho, ten pálil a brankář USA švihnul lapačkou. Vhazuje se po jeho pravici.

41:07

Tvrdá hra obránce Ottavainena znamená získaný kotouč pro jeho spoluhráče. Finové mohou založit útočnou akci.

40:09

Spojené státy právě vstřelily branku!
Pohotový vstup do závěrečného dějství. Finové prohráli souboj o kotouč u mantinelu, Beniers poslal kotouč na osamoceného BRETTA BERARDA v útočném pásma a ten překonal ještě nerozchytaného Blomqvista. Asistence: Matthew Beniers

40:01

Střídání v týmu USA: ze hřiště odchází Commesso, přichází Silverstein.

40:01

Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Merilainen, přichází Blomqvist.

40:01

Začala třetí třetina.
Třetí třetina začne přibližně v 21:51.
Ve druhé třetině jsme branku neviděli, byli jsme však svědky otočení herní převahy na stranu USA. Ti po 40 minutách hry mají na svém kontě dle TSN již 23 střel a finský brankář se tak rozhodně nenudil. Ani on, ani Commesso však za svá záda ani jeden puk nepustili a do závěrečné části hry jdeme za vyrovnaného stavu s jistotou, že jeden gól ještě uvidíme.

40:00

Druhá třetina skončila.

39:59

Hughes vyslal ještě před zazněním sirény ránu od modré čáry, na kterou si Merilainen počkal a kotouč skryl ve své lapačce, který měla na pilno.

39:43

Beniers nabral obrovskou rychlost a řítil se ze strany na brankáře Merilainena. V rychlosti však došlo k posunu finské svatyně a hra se přerušuje.

39:26

Chybička Hughese na modré čáře znamená, že jeho spoluhráči musí vyklidit útočné pásmo a budou se muset pokusit o nový průnik na soupeřovo území,

39:01

Probíhá poslední minuta druhé třetiny, u kotouče se nachází hráči USA, kteří kombinují v útočném pásmu.

38:11

Na grafice nám svítí stav střel 22:12 pro USA. TSN tedy hodně zredukovala střely Finska, které nejspíše neletěly přímo na Commessa.

37:28

Lambert vyslal projektil z pozice kousek za modrou čárou. Svatyni USA to však nemohlo ohrozit.

36:31

Kemell dostal po příhrávce z poza branky puk do mezikruží odkud měl v plánu okamžitě střílet! Na poslední chvíli kus černé hmoty vypíchl obránce Sanderson a odvrátil tak velkou hrozbu. Finové se z ničeho nic dostali do skvělé příležitosti a to i přesto, že většinu času druhé třetiny tahají za kratší konec.

35:44

Hirvonen si vybruslil na levý kruh pro vhazování a zkusil své štěstí švihem. Puk se odrazil od betonů Commessa až do ochranné sítě.

35:13

Aho vyhodil kotouč přes všechny čáry a zní hvizd rozhodčího – zakázané uvolnění. Hra se stěhuje opět před pracoviště finského muže v masce.

34:37

Dickinson vyslal střelu od levého mantinelu, Merilainen vyráží. V této části hry má výrazně více práce než jeho konkurent na druhé straně. Jako bychom nyní viděli na ledě úplně jiné týmy. USA se dostalo do tempa, naopak Suomi nestíhá.

33:49

Další střela výběru USA přerušuje hru a následuje komerční přestávka.

33:20

Berard bezi kruhy zakončoval bekhendem, jeho rána se však mezi tři tyče nevměstnila.

32:57

Aho teď zabránil dalšímu střeleckého pokusu soupeře dobrým blokem před Merilainenem.

30:50

Lucius pronikl do útočného pásma a vyzkoušel na Merilainena svou bekhendovou střelu. Ten vyráží do rohu.

29:39

USA v druhé dvacetiminutovce převrací hru na svou stranu. Na střely evidujeme statistiku 16:13 pro USA. Finové se po většinu času svému soupeři brání. Když zamíří do svého útočného pásma, většinou jde jen o nahození nebo zblokovanou střelu.

28:12

Zakázané uvolnění finského týmu. Následovat bude vhazování v útočném pásmu USA.

27:32

Rána Heleniuse od modré byla zblokována, Finové však pokračují v nátlaku. Opět se dostávají do velmi dobrého tempa.

26:07

Kasper Simontaival je dnes při chuti. Svou šikovností se dostal až do bezprostřední blízkosti brankáře Commessa a snažil se jej překonat zasunutím puku mezi jeho betony. Americký gólman dokázal scvaknout betony a přerušit hru.

25:21

Sanderson předal na modré Berardovi a ten se pokusil po ránu švihem. Merilainen byl bez práce, jelikož kotouč byl ztečován mimo prostor tří tyčí.

24:19

USA v plném počtu.

24:11

Heimosalmi nedostihl kotouč na modré čáře a hráči USA se tak opět osvobozují. Tuto početní nevýhodu zatím zvládají na jedničku.

23:29

Simontaival dostal nabito mezi kruhy. Jeho hokejka byla však přizvednuta a tak se ke střele nedostal.

22:52

Hráči USA se na úvod oslabení zmocnili kotouče a dostali jej do bezpečné zóny. Suomi musí zakládat akci od vlastní branky.

22:19

Vyloučení v týmu USA (Savage – 2 min., příliš mnoho hráčů na ledě).

21:48

Knies mohl doklepnout kotouč do prázdné finské klece, avšak celou situaci zachránil Merilainen svým tygřím skokem. Svou lapačkou poté puk přikryl a hru přerušil. Neskutečná smůla pro Kniese. Jeden gól mu rozhodčí neuznali, teď zahodil tutovku a nechal vyniknout soupeře.

21:01

Sanderson střílel z pravého kruhu pro vhazování a Merilainen vůbec nic neviděl. K jeho štěstí hráči před ním odrazili kotouč až do rohu.

20:15

Finové vyhráli úvodní vhazování a první akce bude patřit jim.

20:01

Začala druhá třetina.
Druhá třetina začne přibližně v 21:05.
Po první dvacetiminutovce svítí na kostce v Edmontonu skóre 1:1. První gól vsítil Kasper Simontaival a následovala silná převaha finského výběru. To však nebylo Suomi nic platné, jelikož následovalo vyloučení obránce Rafkina, které vykouzlilo hráčům USA pětiminutovou přesilovou hru 5 na 4. Tu svěřenci Natea Leamana nevyužili a sami šli později do čtyř. Dvě minuty před sirénou oznamující konec třetiny ztratil Hirvonen trestuhodně kotouč ve vlastním pásmu a Trevor Dickinson se ranou k tyči nemýlil.

20:00

První třetina skončila.

19:55

USA vstřelený gól nakopl, po samostatném průniku obranou Suomi zkusil bekhendovou střelu James, finský brankář vyráží do rohu.

19:39

Po buly se ke kotouči dostal Samoskevich, vybruslil si mezi kruhy a zkusil své štěstí. Zamířil však přímo do středu branky a tam stál připravený Merilainen.

19:25

Merilainen ukryl kotouč ve své lapačce a vhazovat se bude po jeho pravé ruce.

19:01

Probíhá poslední minuta hry v první třetině.

18:58

Zakázané uvolnění USA.

17:57

Spojené státy právě vstřelily branku!
Gól z čistého nebe, který Finové doslova darovali. Hirvonen vedle sebe trestuhodně nechal kotouč, kterého se ujal TANNER DICKINSON a přesnou ranou k tyči rozezněl gólovou sirénu – 1:1.

17:26

Finové v plném počtu.

17:14

USA nyní navíc vyhazuje na zakázané uvolnění. Dnes jim zatím nevychází vůbec nic.

17:01

Začíná zkrácená přesilová hra USA. Na její úvod však Finové vyhazují a ukrajují tak cenné vteřinky hracího času.

16:09

Kapanen se krásným obtočením zbavil bránícího Američana a zkusil švihem své štěstí kousek za modrou čárou. Commesso připisuje rutinní zákrok. Šlo však o již třináctou střelu na branku USA.

15:11

Výhoda USA je pryč. Díky vyloučení Cooleyho se bude hrát ve čtyřech na obou stranách. Následovat bude necelou minutu dlouhá přesilovka USA. Z této výhody se však dalo jistě vykřesat víc.

14:37

Vyloučení v týmu USA (Cooley – 2 min.).

14:34

Slaggert se i přispěním štěstí proháčkoval téměř až před brankáře Merilainena, avšak nakonec jej poslední bránící hráč o kotouč připravil a přichází osvobození v podobě vyhození.

13:20

Knies nejspíše dotlačil puk za brankovou čáru, avšak s přispěním nedovoleného bránění gólmanovi. Rozhodčí šel celou situace ještě prověřit, ale nakonec skutečně rozpažil.

12:48

USA mají nyní skvělou příležitost na srovnání skóre. Rafkin byl vyloučen za svůj velmi nešetrný zákrok na Berarda. Hráči v modrém mají nyní přesilovou hru dlouhou pět minut!

12:26

Vyloučení v týmu Finsko (Rafkin – 2 min., nedovolené bránění).

11:48

Kaiser nabil na střelu Dickinsonovi, rána neprošla. Mezi tím se na ledové ploše svíral v bolestech Karvinen. Nakonec se však zvedl a odjel na střídačku svého týmu.

10:17

Rána Nurmiho od modré čáry neprošla přes bránící komando. Hra tak nabírá opět opačný směr.

10:01

Kotouč se ocitl až na hráčské lavici finského týmu, vhazovat se bude ve středním pásmu.

09:37

Coronato si teď nabruslil do útočného pásma z levé strany a zkusil vyslat střelu z úhlu, Marilainen vyráží. Zatím moc práce tento maskovaný puk nemá. Kotouč musel krotit pouze ve dvou případech a pokaždé šlo spíše o rutinní zákrok.

08:31

USA zvýšilo své napadání při rozehrávce soupeře a rázem se hra začíná vyrovnávat. Finové se těžko dostávají přes zhuštěné střední pásmo.

07:49

Další projektil vyslal po protiútoku Karvinen, Commesso vyráží do rohu kluziště a hráči v modrém zakládají útočnou akci.

07:17

Na střely zatím evidujeme statistiku 8:0 pro Suomi. Jejich převaha je výrazná. USA jakoby se zatím nedokázali dostat do tempa.

06:48

Rána Heimosalmiho od modré čáry se zastavila v hloučku těl před bránou a dlouho nikdo nevěděl, kde se kotouč vlastně nachází. Nakonec USA vyhodili kotouč do bezpečí.

05:28

Centr elitního útoku Maepaa se dostal na pravé straně k odraženému kotouči a mohl zvýšit vedení finského výběru! Commesso se však rychle přesunul a udržel kotouč ve své výstroji.

04:59

Hirvonen pálí z pravého kruhu pro vhazování, střela neprošla přes clonící hráče v modrém.

04:48

Pro hokejisty USA jde o velkou ránu. Na turnaj přijeli obhajovat titul, avšak Finové dokazují slova o tom, že se mohou stát černými koni šampionátu. Zatím oplývají typickou rychlostí, bruslivostí a svého soupeře zkrátka přehrávají.

03:17

Finsko právě vstřelilo branku!
Celou akci načal Kasper Simontaival jenž nabral na pravé straně kluziště slušnou rychlost a vyzkoušel pozornost brankáře USA. Ten kotouč vyrazil, avšak Finové v tlaku pokračovali. Od modré pálil Niemela, dorážel Hirvonen a celá akce skončila u hráče, který ji započal. KASPER SIMONTAIVAL totiž dokázal uklidit neposedný kotouč až do sítě a dostává Suomi do vedení! Asistence: Roni Hirvonen

02:41

Hráči USA se zatím trápí s rychlostí Suomi, kteří jakoby jich bylo na ledové ploše více.

01:17

Dobrý pohyb finských hokejistů vyústil i první střelecký pokus. Viro přihrál na modrou čáru svému kolegovi Rafkinovi a Commesso zapisuje první úspěšný zákrok v dnešním utkání.

00:48

Nikupeteri nahazoval do útočného pásma avšak u kotouče byli dříve hráči USA. Finové se však vzápětí opět dostali k puku, ale rána od modré čáry neměla přesně parametry.

00:01

Utkání právě začalo.
Úvodní sestavy:

USA: Commesso (Silverstein)– Moore, Sanderson, Faber, Kaiser, Hughes, Kleven, Morrow, Peart – Samoskevich, Beniers, Berard – Mazur, Cooley, Knies – Coronato, James, Slaggert – Lucius, Dickinson, Smilanic – Pastrujov, Savage
Trenér: Nate Leaman

Finsko: Merilainen (Blomqvist) – Niemela, Nurmi, Puutio, Ottavainen, Rafkin, Viro, Heimosalmi, Aho – Simontaival, Maenpaa, Hirvonen – Kemell, Kapanen, Karvinen – Lambert, Helenius, Koivunen – Vaisanen, Maatta, Nikupeteri – Paivarinta
Trenér: Anti Pennanen.
Finsko
Finsko je poměrně nenápadná hokejová země, která se tak nějak potichoučku zařadila mezi ty úplně nejlepší. Jejich pilnost, poctivost a hokejová rychlost je dostala mezi elitu a příkladem tomu buď minulé mistrovství. Tehdy dokázali skvělou otočkou přemoci své sousedy ze Švédska a dostat se tak do semifinále. V něm nakonec těsně podlehli pozdějšího vítězi USA. Nutno říci, že ale právě seveřané vítěze turnaje nejvíce potrápili a to je před turnaje nikdo nepasoval do role favoritů. Podobný scénář tedy můžeme čekat i letos a Suomi čeká hned na úvod opakování minulo ročního semifinále.
USA
Američtí hokejisté jedou do Kanady s cílem obhájit titul. Loni totiž senzačně přemohli ve finálu Kanadu v poměru 2:0. Neodmyslitelnou součástí jejich výběru byl tehdy Trevor Zegras, který si nyní podmaňuje NHL v drese Ducks. USA to však mrzet nemusí, v zásobníků má totiž desítky kvalitních jmen, které zde může postavit a tak je opět můžeme s klidem pasovat do role těch největších favoritů.
Příprava na MSJ nám započne utkáním mezi USA a Finskem. To jsou zároveň i týmy s těmi nejvyššími ambicemi. Obě země zásobují vstupní draft NHL svými nadějemi a patří k hokejové elitě, jak výchovou mládeže, tak i kvalitou dospělých reprezentací.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.

USA – Finsko

3:4

po prodl. (1:1, 0:0, 2:2 - 0:1)

Zpět na online

Branky a nahrávky: 18. Dickinson, 41. Berard (Beniers), 52. James (Lucius) – 4. Simontaival (Hirvonen), 59. Maataa (Puutio, Simontaival), 60. Ottavainen (Heimosalmi, Kapanen), 61. Simontaival (Hirvonen, Kemmel)

USA: Commesso (Silverstein) – Moore, Sanderson, Faber, Kaiser, Hughes, Kleven, Morrow, Peart – Samoskevich, Beniers, Berard – Mazur, Cooley, Knies – Coronato, James, Slaggert – Lucius, Dickinson, Smilanic – Pastrujov, Savage
Trenér: Nate Leaman

Finsko: Merilainen (Blomqvist) – Niemela, Nurmi, Puutio, Ottavainen, Rafkin, Viro, Heimosalmi, Aho – Simontaival, Maenpaa, Hirvonen – Kemell, Kapanen, Karvinen – Lambert, Helenius, Koivunen – Vaisanen, Maatta, Nikupeteri – Paivarinta
Trenér: Anti Pennanen

Průběh zápasu
1. třetina
03:17 FIN 0:1 Simontaival (Hirvonen)
12:26 FIN 5 Rafkin, nedovolené bránění
14:37 USA 2 Cooley
17:57 USA 1:1 Dickinson
Po 1. třetině
2. třetina
22:19 USA 2 Savage, příliš mnoho hráčů na ledě
Po 2. třetině
3. třetina
40:01 FIN -Merilainen +Blomqvist (Střídání)
40:01 USA -Commesso +Silverstein (Střídání)
40:09 USA 2:1 Berard (Beniers)
43:27 FIN 2 Ottavainen, hákování
51:57 USA 3:1 James (Lucius)
57:05 USA 20 OK Savage, faul loktem
58:15 FIN 3:2 Maataa (Puutio, Simontaival)
59:05 FIN 3:3 Ottavainen (Heimosalmi, Kapanen)
Po 3. třetině
Prodloužení
60:57 FIN 3:4 Simontaival (Hirvonen, Kemmel)
po prodl.