Menu

Další

Běh na lyžích

SP - Sprinty mužů a žen, volně, Lillehammer

Vítěz: J. Klæbo (NOR), M. Dahlqvistová (SWE)

konec

03.12.2021, 12:30 • Birkebeineren skistadion • Karel Jedlička

Vítězstvím největších favoritů v mužské i ženské kategorii skončil páteční sprint Světového poháru běžců v Lillehammeru.
Johannes Høsflot Klæbo i Maja Dahlqvistová vyhráli čtvrtfinálové i semifinálové jízdy a bezpečně si kontrolovali i první místa ve finálových jízdách.
Naopak vítěz minulého svěťáku v Ruce Rus Těrenťjev prohrál finiš o postup již ve čtvrtfinále a druhou ženu předchozího sprintu Švédku Hagströmovou zase potkal pád v semifinále.
Dva čeští zástupci se neztratili, Michalu Novákovi i Kateřině Janatové chyběly jen desetinky k postupu do semifinále. (14:14:54)

Konečné pořadí mužů:
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 2:52,48
2. Thomas Helland Larsen (NOR) +0,58
3. Richard Jouve (FRA) +0,78
4. Håvard Solås Taugbøl (NOR) +2,98
5. Lauri Vuorinen (FIN) +4,43
6. Marcus Grate (SWE) +20,73
...
14. Michal Novák (CZE) vyřazen ve čtvrtfinále.

Konečné pořadí žen:

1. Maja Dahlqvistová (SWE) 3:14,07
2. Jessie Digginsová (USA) +0,35
3. Tiril Udnes Wengová (NOR) +0,86
4. Emma Ribomová (SWE) +1,68
5. Rosie Brennanová (USA) +2,45
6. Anamarija Lampičová (SLO) +2,62
...
15. Kateřina Janatová (CZE) vyřazena ve čtvrtfinále.

Závod skončil.

fin-M

dojezd finále mužů

fin-M

Johannes Høsflot Klæbo (NOR) si vytvořil rozhodující náskok a před cílem se mohl v klidu ohlédnout, jak dopadne závod o druhé místo. Jeho krajan Larsen o dvě desetinky v houstnoucím sněžení o délku lyže poráží Jouveho, který bere bronz.

fin-M

Švéd Grate odpadá už v polovině závodu, ztrácí i Vuorinen. O vítězství si to rozdají Norové a Francouz Jouve.

Odstartovalo finále mužů.

fin-Ž

dojezd finále žen

fin-Ž

Nakonec se v cílové rovince žádné velké drama nekonalo. Největší favoritka Maja Dahlqvistová si suverénními odrazy zajistila zlato, druhá dojíždí s odstupem několika metrů Jessie Digginsová a bronz bere Tiril Wengová.

fin-Ž

V první části finále se drží startovní pole pohromadě, se závoděním se začne až při nájezdu na stadión.

Finálová jízda žen byla zahájena.
Fin Vuorinen byl ještě za překážení napomenut žlutou kartou a musí si dát při finále pozor hlavně na ulitý start.

Složení finále mužů:
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR)
2. Håvard Solås Taugbøl (NOR)
3. Marcus Grate (SWE)
4. Lauri Vuorinen (FIN)
5. Richard Jouve (FRA)
6. Thomas Helland Larsen (NOR)

2

Švéd Marcus Grate byl v hromadném dojezdu první na čáře, na druhé místo se překvapivě protáhl Fin Lauri Vuorinen. Další závodníci dojeli prakticky shodně, ale všichni jsou bez šance, tato jízda byla pomalejší.

2

První stovky metrů odtáhl pole závodníků Grate, zhruba v polovině trati přebírá vedení Bolšunov.

1

Håvardu Taugbølovi nakonec naměřili o tři setinky rychlejší čas než Richardu Jouvemu, který bude stejně jako Larsen s napětím čekat na časy z druhého semifinále. To první nebylo nijak zvlášť rychlé, jeho vítěz měl o 1,68 vteřiny horší čas než ve čtvrtfinálové jízdě.

1

Klæbo si ve střední dráze v pohodě doklouzal pro první místo. Z obou stran se snažili vystrčit špičku lyže k cílové čáře Jouve s Taugbølem, mezi nimiž rozhodne fotofiniš. Čtvrtý dojel Larsen se ztrátou jen 32 setin na vítěze.

Začalo semifinále mužů.

Složení finále žen:
1. Maja Dahlqvistová (SWE)
2. Jessie Digginsová (USA)
3. Tiril Udnes Wengová (NOR)
4. Emma Ribomová (SWE)
5. Rosie Brennanová (USA)
6. Anamarija Lampičová (SLO)

2

Brennanová marně hledala cestu, kudy se v poslední zatáčce proskmýknout před Švédky Dahlqvistovou a Ribomovou. Nakonec ji to nemusí mrzet, ze třetího místa postupuje na čas stejně jako čtvrtá Lampičová.

2

Pád potkal v zatáčce Švédku Hagströmovou, která sice pokračuje v závodě, ale soupeřkám se dívá na záda s možná padesátimetrovým odstupem.

1

První semifinále žen rozhodoval nájezd do cílové rovinky. Nejvýhodnější pozice již nepustily Jessie Digginsová (USA) a Tiril Udnes Wengová (NOR). Na časy z druhé jízdy budou s napětím čekat Nadine Fähndrichová (SUI) a Lotta Udnes Wengová (NOR). Vypadává třetí z Norek Fallaová a kontakt se zbytkem pole již dlouho předtím ztratila poslední Finka Joensuuová.

Začalo semifinále žen.

Semifinálové jízdy mužů se pojedou v tomto složení:

1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR)
2. Håvard Solås Taugbøl (NOR)
3. Even Northug (NOR)
4. Richard Jouve (FRA)
5. Thomas Helland Larsen (NOR)
6. Kevin Bolger (USA)

1. Marcus Grate (SWE)
2. Lauri Vuorinen (FIN)
3. Alexandr Bolšunov (RUS)
4. Finn Hågen Krogh (NOR)
5. James Clinton Schoonmaker (USA)
6. Erik Valnes (NOR)
Michal Novák je druhým nepostupujícím, za Američanem Bolgerem zaostal o pouhých 37 setin vteřiny. Připisuje ale slušnou porci bodů za celkové 14. místo.

5

Vítězem poslední jízdy se stal Švéd Marcus Grate, postupuje i Američan Schoonmaker. Třetí Rus Gleb Retivych končí stejně jako Nor Sindre Skar, který s ním prohrál o špičku lyže. Z úvodní jízdy tedy postupují hned čtyři závodníci.
Před závěrečným čtvrtfinále se na pozicích šťastných poražených stále nacházejí Valnes a Bolger z úvodní jízdy. Michal Novák je bohužel první pod čarou.

4

Alexandr Těrenťjev se do semifinále nepodívá, to je velké překvapení. Ruský lyžař celou jízdu odtáhl, ale v cílové rovince se před něj dostali Fin Lauri Vuorinen a norský reprezentant Finn Krogh.

4

Jen tak tak vybral hrozící pád švédský debutant Ersson, ale stačil udržet rovnováhu a pokračuje v kontaktu s celou smečkou.

3

Michal Novák bohužel nepostoupí, přitom chybělo tak málo. V posledních metrech se před jediného českého zástupce dostal Even Northug, který ještě přespurtoval Alexandra Bolšunova a postupují Nor s Rusem.

3

Při vjezdu do cílové rovinky padají po vzájemném karambolu Jay a Berglund.

3

Uprostřed okruhu se ale český závodník dostává po boku Rusa Bolšunova do čela!

3

Michal Novák se po úvodních odrazech zařadil do stopy na páté místo.

2

Také druhou jízdu rozhodovaly špičky lyží, ovšem bylo to bez nervů, protože postup Nora Taugbøla i Francouze Jouveho byl jasný. Naopak dva velcí favorité končí, Pellegrino ani Usťugov se časem nedostanou mezi šťastné poražené.

1

Tak nakonec si největší favorit Johannes Høsflot Klæbo zajistil postup v čase 2:49,99. Čtyři setinky ztratil jeho krajan Thomas Larsen, který byl posledním postupujícím z dopolední kvalifikace. Naopak šest setinek chybí k jistotě favorizovanému Eriku Valnesovi, který bude muset čekat na časy ostatních jízd. Naději ještě má i čtvrtý Kevin Bolger (USA), který o setinku porazil Francouze Chanavata.

1

První čtvrtfinále nabídlo nesmírně vyrovnaný souboj do posledních centimetrů! Pouze Fin Mäki odpadl, mezi prvními třemi závodníky rozhodne fotofiniš, stejně jako o čtvrté místo.

Odstartoval závod mužů.

Semifinálové jízdy žen budou mít následující obsazení:

1. Nadine Fähndrichová (SUI)
2. Jessie Digginsová (USA)
3. Lotta Udnes Wengová (NOR)
4. Tiril Udnes Wengová (NOR)
5. Maiken Caspersenová-Fallaová (NOR)
6. Jasmi Joensuuová (FIN)

1. Maja Dahlqvistová (SWE)
2. Emma Ribomová (SWE)
3. Greta Laurentová (ITA)
4. Johanna Hagströmová (SWE)
5. Anamarija Lampičová (SLO)
6. Rosie Brennanová (USA)
Na Kateřinu Janatovou zbylo předběžně 16. místo, prozatím bez záruky. Slušná porce bodů!

5

Ani poslední čtvrtfinále nepřineslo překvapení. Postupuje Emma Ribomová (SWE) a Greta Laurentová (ITA). Ostatní závodnice v cílové rovince nestačily a končí.

4

Největší favoritka Maja Dahlqvistová (SWE) si s přehledem zajistila vítězství ve své čtvrtfinálové jízdě systémem start-cíl. Do semifinále postoupila podle očekávání i Anamarija Lampičová (SLO). Třetí Finka Jasmi Joensuuová ještě může doufat, je druhou "šťastnou poraženou" po Rosie Brennanové (USA).

4

Taťjana Sorinová (RUS) dostává žlutou kartu za ulitý start. Varována byla také Norka Kristine Skistadová.

3

I třetí rozjížďka nabídla velmi těsný souboj až do posledních metrů. Byla zatím nejpomalejší a těsně ji vyhrála Lotta Udnes Wengová (NOR) o dvě desetinky před Johannou Hagströmovou (SWE), přestože měla o tři vteřiny horší čas než nepostupující Janatová.

2

Druhé čtvrtfinále bylo velmi těsné. Nadine Fähndrichová (SUI) a Maiken Fallaová (NOR) si zajistily postup, o 33 setin v cílové rovince nestačila Brennanová, která marně hledala objížďku přes soupeřky. Zatím je nejlepší z poražených, naopak naděje Janatové hned zhasly.

1

Postup si zajistily hladce Jessie Digginsová (USA) a Tiril Udnes Wengová (NOR).
Kateřině Janatové nevyšel finiš proti Američance Kernové a se čtvrtým místem v čase 3:17,45 jí zbývá jen velmi malá naděje na semifinále.

1

Do závěrečného stoupání si najela z nejlepší pozice Norka Wengová, na vrcholu kopce ji ale předjela Digginsová.

1

Kateřina Janatová se zatím drží na chvostu první šestičlenné skupiny.

Závod byl zahájen.
Čtvrtfinále žen startuje ve 12:30, muži mají podle programu začínat od 12:57.
Kvalifikaci lyžařek vyhrála Švédka Dahlqvistová před Wengovou z Norska a Fähndrichovou ze Švýcarska. Z Češek postoupila pouze 24. Janatová. Postup těsně unikl dvaatřicáté Hynčicové, Beranová skončila pětatřicátá, Holíková osmatřicátá a Nováková na 47. místě.
Mezi muži byl jasně nejrychlejší Nor Klæbo, druhý nejlepší čas měl Francouz Chanavat a třetí další závodník z Norska Valnes. Jedinému českému zástupci Novákovi patřila solidní 14. příčka.
Do dopolední kvalifikace je přihlášeno 62 mužů a 65 žen, postupuje vždy třicítka nejrychlejších do čtvrtfinálových jízd.
Zopakujme i další postupový klíč – z pěti jízd postoupí do semifinále vždy první dva závodníci a další dva z 3. nebo 4. míst s nejrychlejším časem. Ze dvou semifinálových jízd pak stejným způsobem vykrystalizuje šestice finalistů.
Čtvrtfinále, semifinále a finále se jedou střídavě v ženské a mužské kategorii.
České lyžování bude mít v kvalifikaci bohaté zastoupení v kategorii žen, tak věřme, že se našim reprezentantkám povede postoupit v co nejhojnějším počtu alespoň do čtvrtfinále.
Usilovat o to budou Petra Hynčicová, Petra Nováková, Kateřina Janatová, Zuzana Holíková a Tereza Beranová, která jako jediná již zapsala body do Světového poháru.
Mužskou část výpravy tvoří v Lillehammeru osamocený Michal Novák, naopak chybí zatím jediný hodnocený běžec Luděk Šeller.
Světový pohár v běhu na lyžích pokračuje v pátek v norském Lillehammeru sprinty mužů a žen, vítejte při jeho sledování!
V nejlepší formě se na úvod sezóny ve Finsku představil ruský mistr světa do 23 let Alexandr Těrenťjev, který vyhrál finálovou jízdu před norskou dvojicí Klæbo a Valnes.
Naopak král loňské sezóny ve volném stylu Ital Federico Pellegrino vypadl již ve čtvrtfinále a bude mít velkou motivaci tento nezdar odčinit. Mezi další favority budou patřit zmíněný Johannes Høsflot Klæbo, úřadující mistr světa z Oberstdorfu, či lídr Světového poháru Alexandr Bolšunov z Ruska. Zapomenout nesmíme ani na dalšího ruského specialistu na nejkratší tratě Gleba Retivycha.

Ani mezi ženami nepronikla na úvod sezóny obhájkyně malého glóbu za sprint do finálové šestky. Anamarija Lampičová ze Slovinska. Naopak závod vyšel Švédkám, které potvrzovaly skvělou formu z minulé zimy. Maja Dahlqvistová a Johanna Hagströmová obsadily dvě čelní místa. Naopak dnes neuvidíme mistryni světa, další reprezentantku Švédska Jonnu Sundlingovou.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:30.

SP - Sprinty mužů a žen, volně, Lillehammer

Vítěz: J. Klæbo (NOR), M. Dahlqvistová (SWE)

konec

Zpět na online


Statistiky:
Konečné pořadí mužů:
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 2:52,48
2. Thomas Helland Larsen (NOR) +0,58
3. Richard Jouve (FRA) +0,78
4. Håvard Solås Taugbøl (NOR) +2,98
5. Lauri Vuorinen (FIN) +4,43
6. Marcus Grate (SWE) +20,73
...
14. Michal Novák (CZE) vyřazen ve čtvrtfinále.

Konečné pořadí žen:
1. Maja Dahlqvistová (SWE) 3:14,07
2. Jessie Digginsová (USA) +0,35
3. Tiril Udnes Wengová (NOR) +0,86
4. Emma Ribomová (SWE) +1,68
5. Rosie Brennanová (USA) +2,45
6. Anamarija Lampičová (SLO) +2,62
...
15. Kateřina Janatová (CZE) vyřazena ve čtvrtfinále.

Startovní listina čtvrtfinále mužů:
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR)
2. Lucas Chanavat (FRA)
3. Erik Valnes (NOR)
4. Kevin Bolger (USA)
5. Joni Mäki (FIN)
6. Thomas Helland Larsen (NOR)

1. Håvard Solås Taugbøl (NOR)
2. Richard Jouve (FRA)
3. Federico Pellegrino (ITA)
4. Sergej Usťugov (RUS)
5. Ben Ogden (USA)
6. Maciej Staręga (POL)

1. Alexandr Bolšunov (RUS)
2. Pål Golberg (NOR)
3. Michal Novák (CZE)
4. Gustaf Berglund (SWE)
5. Even Northug (NOR)
6. Renaud Jay (FRA)

1. Alexandr Terenťjev (RUS)
2. Håkon Skaanes (NOR)
3. Finn Hågen Krogh (NOR)
4. Niilo Moilanen (FIN)
5. Lauri Vuorinen (FIN)
6. George Ersson (SWE)

1. Sindre Bjørnestad Skar (NOR)
2. Marcus Grate (SWE)
3. Juuso Haarala (FIN)
4. James Clinton Schoonmaker (USA)
5. Gleb Retivych (RUS)
6. Johan Häggström (SWE)

Startovní listina čtvrtfinále žen:
1. Tiril Udnes Wengová (NOR)
2. Julia Kernová (USA)
3. Jessie Digginsová (USA)
4. Caterina Ganzová (ITA)
5. Kateřina Janatová (CZE)
6. Jasmin Kähäräová (FIN)

1. Nadine Fähndrichová (SUI)
2. Rosie Brennanová (USA)
3. Moa Hanssonová (SWE)
4. Maiken Fallaová (NOR)
5. Ane Stensethová (NOR)
6. Anikken Gjerde Alnaesová (NOR)

1. Johanna Hagströmová (SWE)
2. Lotta Udnes Wengová (NOR)
3. Kathrine Rolsted Harsemová (NOR)
4. Kristina Macokinová (RUS)
5. Pia Finková (GER)
6. Elisa Brocardová (ITA)

1. Maja Dahlqvistová (SWE)
2. Kristine Skistadová (NOR)
3. Anamarija Lampičová (SLO)
4. Jasmi Joensuuová (FIN)
5. Hannah Halvorsenová (USA)
6. Taťjana Sorinová (RUS)

1. Greta Laurentová (ITA)
2. Emma Ribomová (SWE)
3. Victoria Carlová (GER)
4. Mathilde Myhrvoldová (NOR)
5. Louise Lindströmová (SWE)
6. Laurien van der Graaffová (SUI)

Celkové pořadí Světového poháru mužů:
1. Alexandr Bolšunov (RUS) 174
2. Sergej Usťugov (RUS) 132
3. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 119
4. Erik Valnes (NOR) 118
5. Alexandr Těrenťjev (RUS) 115
...
55. Luděk Šeller (CZE) 4

Pořadí sprintu mužů:
1. Alexandr Těrenťjev (RUS) 115
2. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 90
3. Erik Valnes (NOR) 68
4. Richard Jouve (FRA) 62
5. Håvard Solås Taugbøl (NOR) 45
...
27. Luděk Šeller (CZE) 4

Celkové pořadí Světového poháru žen:
1. Frida Karlssonová (SWE) 220
2. Therese Johaugová (NOR) 180
3. Krista Pärmäkoskiová (FIN) 121
4. Maja Dahlqvistová (SWE) 112
5. Rosie Brennanová (USA) 104
...
36. Tereza Beranová (CZE) 11
Pořadí sprintu žen:
1. Maja Dahlqvistová (SWE) 112
2. Johanna Hagströmová (SWE) 88
3. Maiken Caspersen Fallaová (NOR) 70
4. Johanna Matintalová (FIN) 55
5. Katri Lylynperäová (FIN) 45
...
20. Tereza Beranová (CZE) 11