Menu

Fotbal

Kvalifikace mistrovství světa - ženy

Česko – Nizozemsko

2:2

konec (1:0)

27.11.2021, 12:00 • Městský stadion, Ostrava - Vítkovice • Martin Augustin (@ogy_16)

Tipsport: 10.1 6.0 1.2 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Další kvalifikační utkání Češky sehrají v úterý v Opavě proti Bělorusku. Z mé strany je to vše. Na shledanou! (14:08:23)
Statistiky zápasu:
Držení míče: 43 % : 57 %.
Střely na branku: 7:9. Střely mimo: 3:8. Rohy: 6:7. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 14:9.
České fotbalistky remizovaly s favorizovaným Nizozemskem i podruhé v této kvalifikaci, což je rozhodně velmi cenný resultát. Na svěřenkyních Karla Rady jsou přesto vidět smíšené pocity. Předvedly výborný výkon, mohou být na sebe hrdé, ale sahaly i po třech bodech. O výhru totiž Češky přišly až v nastavení.

Pojďme ale popořadě. V 11. minutě se české hráčky poprvé vymanily z tlaku soupeřek a Kateřina Svitková překrásnou ranou z dálky otevřela skóre. Stav 1:0 vydržel až do přestávky. Krátce po ní srovnala Daniëlle van de Donková, která dorazila do odkryté brány míč po střele Roordové do tyče. Na to však české fotbalistky odpověděly velkou aktivitou, z níž vytěžili šanci Szewieczkové, břevno po hlavičce Martínkové a nakonec i gól na 2:1, o který se postarala dorážející Simona Necidová. Češky pak držely těsný náskok až do nastavení i díky zákrokům brankářky Votíkové, která se vyznamenala zejména proti hlavičce Miedemaové. V samotném závěru už ale nestačila na nekompromisní zakončení hlavou stoperky Stefanie van der Gragtové.

I další bod proti Nizozemkám může hrát v postupové matematice nakonec velkou roli. Češky zaslouží pochvalu za výkon na hranici možností a velkou obětavost.

90+7

Konec zápasu.

90+6

Přízemní centr Spitseové od rohového praporku byl odvrácen. Odražený míč napalovala nad bránu Van Esová, její rána ale na Votíkovou neprošla. Šlajsová pak odkopla!

90+5

České hráčky po odstoupení Staškové a Martínkové už nedokáží udržet balón vpředu. Ještě roh pro Nizozemsko...

90+4

České fotbalistky zřejmě čekají ještě horké desítky sekund. Nizozemky chtějí vyhrát.

90+3

90+3. Stefanie VAN DER GRAGTOVÁ - 2:2

90+3

Nizozemsko právě vstřelilo branku!
Nizozemky svůj obrovský tlak zúročují a srovnávají na 2:2! Centr z pravé strany od Kiky van Esové si našla STEFANIE VAN DER GRAGTOVÁ, která tvrdou hlavičkou do horní části brány nedala Votíkové šanci.

90+2

Gabriela Šlajsová na poslední chvíli odkopla míč do autu před Beerensteynovou. Tohle je už zoufalý nápor Nizozemska!

90+1

Po centru Janssenové hlavičkovala stoperka Stefanie van der Gragtová, která se v závěru vysunula na hrot. Bránu minula.

90+1

S pronikající Beerensteynovou se dobře vrátila Petra Bertholdová. Česká kapitánka míč odehrála do autu.

90+1

Hlavní rozhodčí nastaví ještě šest minut!

89

Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Andrea Stašková, přichází Miroslava Mrázová.

87

Po rohovém kopu se míč odrazil k Jill Roordové, která střílela těsně vedle pravé tyče z pohledu Votíkové! Ta by neměla jak reagovat.

86

Uff! Vivianne Miedemaová postupovala z pravé strany na českou bránu. Místo střely ale ještě chtěla nahrávat před bránu a tenhle její úmysl vystihly české obránkyně.

86

Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Kerstin Casparijová, přichází van Esová.

85

Krejčiříková vlétla na hřiště jako velká voda. Souboj s ní pocítila rozehrávající van Dongenová.

85

Karel Rada si počkal, jak to bude se Staškovou vypadat a rozhodl se ji ponechat na hřišti. Kromě Martínkové tak stáhl ze hry Terezu Szewieczkovou.

84

Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Lucie Martínková, přichází Tereza Krejčiříková.
Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Tereza Szewieczková, přichází Franny Černá.

83

Nepovedený centr van de Sandenové. Na hřišti mezitím zůstala ležet Andrea Stašková a u české střídačky se již chystají změny. Tipoval bych to právě na útočnici Juventusu a asi také Lucii Martínkovou.

83

Kamila Dubcová posílala míč do pravého křídla. Tam si nabíhala Šlajsová, k balónu však měly blíže nizozemské hráčky.

81

Lucie Martínková šla na půlce do souboje se Sheridou Spitseovou. Bylo to s faulem. Navíc je znát, že zkušená česká útočnice už jede na výpary. Má toho dost.

80

Andrea Stašková se inspirovala slavným gólem Patrika Schicka na letním mužském EURU a téměř z poloviny hřiště se pokusila přehodit van Veenendaalovou, která se nacházela poměrně daleko ze své brány. Míč ale neměl dostatečnou výšku a skončil v náručí brankářky. Úmysl však rozhodně dobrý.

78

Kateřina Svitková měla rozehrávat standardní situaci, ale dávala si na čas. Rozhodčí Augustynová ji udělila žlutou kartu za zdržování.

77

Andrea Stašková utíkala dopředu na levém křídle. Byla faulována, ovšem míč se dostal k Tereze Szewieczkové a rozhodčí tak ponechala výhodu. Szewieczková nakonec ale odcentrovala jen do náruče van Veenendaalové.

76

Češky bojují. Po ztrátě Martínkové její spoluhráčky získaly míč zpátky. Poté přišla kolmice na Szewieczkovou, té už však asi scházely i síly.

75

Van de Sandenová přetáhla centr a míč se snesl až do zámezí. Česká obrana si tak může na chvíli oddechnout. Bude to ještě složitých 15 minut + nějaké nastavení.

73

Vivianne Miedemaová se snaží potvrdit roli střelkyně týmu. Zakončovala po rohu Spitseové, ovšem úspěšnější opět byla Votíková.

73

Střídání v týmu Nizozemsko: ze hřiště odchází Daniëlle van de Donkové, přichází Joëlle Smitsová.

71

Po pravé straně pronikala dopředu střídající Shanice van de Sandenová. Po jejím centru se balón odrazil před šestnáctku k Daniëlle van de Donkové, která střílela nad bránu.

69

Češky obětavě brání. Jill Roordová neprostřelila obranný val.

68

Česká protiútok táhla Tereza Szewieczková. Vyřešila to sama střelou vedle bližší tyče.

67

67. Votíková skvěle proti hlavičce Miedemaové.

67

Fantastická Barbora Votíková! Vivianne Miedemaová se na vzdálenější tyči dostala k hlavičce a míč se snášel přes českou brankářku. Ta se však vymrštila do vzduchu a levou rukou balón vyrazila!

65

Dopředu postupovala Andrea Stašková. Netroufla si to namířit přímo k bráně a její přihrávku na pravé křídlo soupeřky pokryly.

64

Střídání v týmu Nizozemsko: ze hřiště odchází Victoria Pelovaová, přichází Shanice van de Sandenová.

63

Nizozemský nápor zakončila nepřesnou hlavičkou van der Gragtová.

62

Nizozemky zahrávaly přímý kop. Sherida Spitseová střílela, trefila ale jen českou zeď.

60

60. Simona NECIDOVÁ - 2:1

60

Česko právě vstřelilo branku!
Skvěle! Češky opět vedou! Za tímhle gólem si šly, po vyrovnání Nizozemska byly hodně aktivní. Po rohovém kopu Kateřiny Svitkové se na zadní tyči protlačila k míči Petra Bertholdová. Její střelu z úhlu vyrazila van Veenendaalová jen před sebe a dorážející SIMONA NECIDOVÁ už hostující brankářku zblízka propálila – 2:1.

57

Jill Roordová faulovala Staškovou, za což dostala žlutou kartu.

53

53. Lucie Martínková hlavičkovala do břevna.

53

Tak to je obrovská smůla! Po rohovém kopu Svitkové hlavičkovala Lucie Martínková do břevna! Po následném závaru už další střela nepřišla.

52

52. Šance Szewieczkové.

52

Češky mohly bleskově odpovědět! Tereza Szewieczková vyhrála mezi stoperkami hlavu sama pro sebe a ocitla se sama před brankářkou van Veenendaalovou. Ta však ukázala, že na svém postu patří k nejlepším na světě a zakončení po její pravé ruce vyrazila na roh!

51

51. Daniëlle VAN DE DONKOVÁ - 1:1

51

Nizozemsko právě vstřelilo branku!
Teď už Nizozemky vyrovnávají! Zpoza šestnáctky vypálila Jill Roordová, jejíž přízemní střela skončila na pravé tyči. Odražený míč si však našla DANIËLLE VAN DE DONKOVÁ, která už s dorážkou do prázdné brány neměla problém – 1:1.

51

Hráčky Nizozemska obléhají prostor před českou šestnáctkou. Domácí fotbalisty nyní vycházejí z hlubokého bloku.

49

Lucie Martínková ve snaze doběhnout míč faulovala Casparijovou. Nizozemky tak budou rozehrávat.

48

Casparijová odcentrovala z pravé strany na zadní tyč. Tam Miedemaová hlavou spíše ještě sklepávala míč na spoluhráčku Beerensteynovou, ovšem balón zalehla dnes velmi jistá Barbora Votíková v české bráně.

47

Hostující kanonýrka Vivianne Miedemaová si narazila míč se spoluhráčkou a vystřelila. Trefila obránkyni a míč následně odkopla do autu Šlajsová.

46

Ani jeden z trenérů zatím nesáhl ke střídání.

46

Začal druhý poločas.
Statistiky po 1. poločase:
Držení míče – 45 % : 55 %
Střely na bránu – 2:5
Střely mimo – 0:2
Rohové kopy – 3:5
Skvělý výsledek drží po prvním poločase české fotbalistky proti favorizovaným Nizozemkám! Nad vítězkami posledního EURA a finalistkami MS před dvěma lety totiž vedou 1:0. Svěřenkyně kouče Karla Rady sice byly od začátku duelu pod tlakem, ovšem v 11. minutě přišel nádherný moment v podání Kateřiny Svitkové, která z dálky napálila míč do šibenice hostující brány. I poté měly Nizozemska územní převahu, ovšem do šancí se už příliš nedostávaly. Navíc jim v některých momentech tekly nervy, což Stašková či Szewieczková odnesly tvrdými zákroky, po nichž naštěstí mohou pokračovat. České hráčky jen nebránily, měly několik dalších náznaků. Škoda hlavně situace, kdy po ubráněném rohu mohly postupovat sami na nizozemskou bránu Šlajsová se Svitkovou, ale prvně jmenovaná se bohužel nechala protihráčkou doběhnout.

45+3

První poločas skončil.

45+3

Kateřina Svitková ještě zkusila překvapit brankářku van Veenendaalovou přímo z rohového kopu! Strážkyně svatyně hostí zasahovala na brankové čáře!

45+2

Levá obránkyně Dlasková ještě vyjela s míčem dopředu. Její přízemní centr našel Andreu Staškovou, která balón zády k bráně sklepávala pro Kamilu Dubcovou. Její střelu srazily Nizozemky na roh. Dobrá akce.

45+1

První poločas bude nastaven o dvě minuty.

45+1

Dobrá práce Martínkové přinesla českému týmu rohový kop. Ten ale nerozehrála dobře Szewieczková, jejíž centr našel první bránící hráčku.

44

44. Janssenová přestřelila.

44

Po standardní situaci Nizozemek přišla obranná hlavička, po níž však míč propadl na zadní tyč, kde byla zcela volná Dominique Janssenová. Ta ve velké šanci přestřeluje!

43

Sherida Spitseová přišlápla po odehrání míče Kateřinu Svitkovou. Tentokrát už se na nizozemské straně žlutí.

41

Lucie Martínková neadresovala dopředu Staškové přesnou přihrávku. Míč končí u brankářky van Veenendaalové.

40

Po rohu Svitkové prodlužovala Lucie Martínková hlavou míč do nebezpečného prostoru před bránou. Na zadní tyči číhala Bertholdová, k ní však balón neprošel přes van der Gragtovou.

39

Přímý kop zahrávala Kateřina Svitková. Její centr odvrátila obrana Oranjes. O chvíli později Češky vybojovaly roh.

38

Nizozemkám zřejmě začínají téct nervy a dohrávají souboje tvrdými zákroky! Stefanie van der Gragtová vystoupila proti Tereze Szewieczkové, kterou srolovala na trávník. Obešlo se to bez karty, byť to po žluté rozhodně volalo.

37

Dobrá práce Simony Necidové, která si přikryla míč před napadající Beerensteynovou a pohlídala ho v cestě do zámezí. Vykopávat bude Votíková.

35

Odražený míč po rohovém kopu se dostal před pokutové území k Vivianne Miedemaové. Její střela byla navíc i tečovaná, ovšem Votíková na změnu směru letu míče včas zareagovala a připisuje si dobrý zákrok.

34

Kerstin Casparijová zavírala situaci na vzdálenější tyči, kde se však k zakončení nedostala. Češky budou vhazovat. Andrea Stašková se už vrátila do hry.

33

Stašková po ošetření přímo na hrací ploše vstala a odchází za postranní čáru. Za malou chvíli se snad vrátí na hřiště.

32

Stephanie van der Gragtová vložila tělo do souboje s pronikající Andreou Staškovou, která hokejový bodyček bolestivě odnesla. Otřesená česká útočnice zatím leží na trávníku.

31

Centr na bližší tyč pokryla Tereza Szewieczková, díky níž se tedy Češky ubránily.

31

Po ní se hostující hráčky dostaly pro změnu k rohovému kopu.

30

Hra se nyní trochu uklidnila. Po nedovoleném zákroku Dlaskové na Beerensteynovou budou Nizozemky zahrávat standardní situaci.

27

Lineth Beerensteynová se zjevila za obranou českého týmu. Zamířila však nad bránu.

26

Stephanie van der Gragtová zůstává ležet na hrací ploše po souboji s Lucií Martínkovou. Nebyl tam žádný faul, rozhodčí ale přerušila hru, aby se mohla dát nizozemská obránkyně do pořádku.

24

Češky čelily rohovému kopu Sheridy Spitseové. Obrana míč odvrátila a Šlajsová se Svitkovou už utíkaly z poloviny sami na hostující bránu! Tisíciprocentní šanci však zhatilo zaváhání Gabriely Šlajsové, která se nechala zezadu doběhnout obránkyní a ta ji balón vypíchla. Obrovská škoda!

22

Český protiútok táhla na pravé straně Andrea Stašková. Před bránu ji nabíhala Szewieczková, útočnice Juventusu ale volila přetažený míč na z levé strany nabíhající Kamilu Dubcovou. Ta si balón na rohu pokutového území hrudí zpracovala, zakončit už ale nedokázala.

20

Češky se však vymanily konstruktivní rozehrávkou s přihrávkami na jeden dotek. Je vidět, že i ony umějí hrát kombinační fotbal.

20

Nizozemky vysoko presují českou rozehrávku. Průběžný stav se mistryním Evropy vůbec nelíbí.

19

Utkání má zatím podobný průběh jako první vzájemný duel v Nizozemsku. Oranjes diktují tempo hry, gól ale vstřelily Češky.

17

Po rohovém kopu Spitseové zakončovala van Dongenová. Votíková si připsala další zákrok.

15

Hráčky Oranjes nyní zamkly soupeřky k jejich šestnáctce. Nakonec přišla rána Vivianne Miedemaové zpoza šestnáctky, kterou pokryla pozorná Votíková.

14

Gabriela Šlajsová si to namířila dopředu po pravé straně. Nizozemská obrana měla s jejím zastavením velké problémy.

13

Češky vstřelený gól nabudil a Kateřinu Svitkovou především! Ofenzivně laděná záložnice se opět odhodlala ke střele levačkou z větší vzdálenosti. Tentokrát přeci jen nebyla tak umístěná a van Veenendaalová prudký míč zkrotila.

11

11. Kateřina SVITKOVÁ - 1:0

11

Česko právě vstřelilo branku!
Tak to je neuvěřitelné! Češky se se zatím téměř výhradně jen bránily, ale teď jdou do vedení nádherným gólem KATEŘINY SVITKOVÉ! Hráčka anglického West Hamu získala balón na útočné polovině, následně se nijak nerozpakovala a z nějakých 25 metrů ho napálila na nizozemskou bránu. No, trefila to naprosto úchvatně. Míč se snesl do vzdálenější pravé šibenice z pohledu bezmocné van Veenendaalové.

10

Vivianne Miedema si tentokrát při koncovce počínala lépe, ovšem rovněž Votíková zasáhla jistě.

9

9. Chyba Votíkové zůstala nepotrestána.

9

Zaváhání Barbory Votíkové mohlo přijít český výběr hodně draho! Česká brankářka vyběhla mimo svou šestnáctku, míč však při odkopu netrefila. K našemu štěstí z toho byla Vivianne Miedemaová tak překvapená, že nedokázala poslat balón do prázdné brány! Vše pak definitivně vyřešila kapitánka Petra Bertholdová.

8

První souvislejší kombinace Češek na útočné polovině. Anna Dlasková si tam vyměňovala míč s Terezou Szewieczkovou. Odcentrovat nedokázala, vybojovala ale aut.

6

Míč se po hlavičce Lineth Beerensteynové snášel obloučkem na českou bránu. Votíková si ho v pohodě stáhla do rukavic. Zatím sledujeme poměrně silný tlak Nizozemska.

5

5. Votíková zlikvidovala šanci van de Donkové.

5

První šance hostí! Na centr z pravé strany si naběhla Daniëlle van de Donková, který zakončovala osamocená mezi bránícími hráčkami. Naštěstí mířila blízko středu brány a Barbora Votíková balón ztlumila v náručí!

4

Hráčky Nizozemska zavřely český tým k jeho šestnáctce. Domácí obrana musela odvracet několik nebezpečných centrů.

3

Na dlouhý pas stoperky Janssenové si nabíhala Beerensteynová. K míči ale měla blíže brankářka slavného PSG Barbora Votíková.

3

Češky se ubránily za cenu odkopu, který sbírají soupeřky. Trenér Rada je nyní vyzývá k tomu, aby se při napadání posunuly výše.

2

Nizozemky zatím drží míč na kopačkách. Dalo se asi čekat, že si budou chtít vytvořit územní převahu a diktovat tempo hry.

1

Na přihrávku do pravého křídla si nabíhala Kerstin Casparijová, které balón unikl do autu.

1

Utkání rozehrály nizozemské fotbalistky. Ty nastoupily v černých dresech s oranžovými prvky. Češky celé v bílém.

1

Utkání právě začalo.
Dozněly národní hymny obou zemí. Nyní se již vše chystá na úvodní výkop tohoto kvalifikačního utkání.
Úvodní sestavy:

Česko: Votíková – Šlajsová, Bertholdová (C), Necidová, Dlasková – Svitková, Cahynová, K. Dubcová, Szewieczková – Martínková, Stašková.
Náhradníci: Růžičková, Vaníčková – Kotrčová, Khýrová, Pochmanová, Krejčiříková, Chlastáková, Cvrčková, Dědinová, Bužková, Mrázová, Černá.
Trenér: Rada

Nizozemsko: van Veenendaalová (C) – Casparijová, van der Gragtová, Janssenová, van Dongenová – Roordová, van de Donková, Spitseová – Beerensteynová, Miedemaová, Pelovaová.
Náhradníci: van Domselaarová, Lorsheijdová – Levelsová, Van Esová, van de Sandenová, Snoeijsová, Jansenová, Kaagmanová, Dijkstraová, Smitsová, Olislagersová, Baijingsová.
Trenér: Parsons

Rozhodčí: Augustynová – Baranowská, Wasiaková (POL).
Nizozemky jsou momentálně jedním z nejlepších týmů světa. Aktuálně jsou úřadujícími mistryněmi Evropy z roku 2017. V roce 2019 skončily druhé na světovém šampionátu a na letních Olympijských hrách v Tokiu vypadly smolně ve čtvrtfinále s Američankami, když po remíze 2:2 prohrály až na penalty. V současném kádru doplňují hráčky z domácích klubů fotbalistky z těch nejkvalitnějších zahraničních lig. Záložnice Daniëlle van de Donková kope za francouzský Lyon, další středová hráčka Jill Roordová za německý Wolfsburg. Její spoluhráčkou je také rychlonohá křídelnice Shanice van de Sandenová. Útočnice Vivianne Miedemaová je zase kanonýrkou anglického Arsenalu.
Češky dosud na žádný velký turnaj nepostoupily. Jejich cílem v této kvalifikaci je atakovat alespoň druhé místo, které by znamenalo baráž o MS. Zatím odehrály tři zápasy. Začaly zmíněnou plichtou v Nizozemsku a poté doma rozcupovaly 8:0 outsidera z Kypru. Naposledy jim však nevyšlo utkání na Islandu, kde prohrály vysoko 0:4. V tabulce skupiny C jim tak patří třetí pozice se čtyřmi body. Vedoucí Nizozemky jich nasbíraly ze čtyř utkání deset, druhý Island ze tří duelů šest.
Nizozemky jsou velkými favoritkami kvalifikační skupiny C a remíza 1:1 v zářijovém venkovním utkání tak byla pro Češky obrovským úspěchem. Svěřenkyně kouče Karla Rady přitom sahaly i po senzační výhře. V úvodu druhé půle je totiž poslala do vedení Andrea Stašková a bod pro úřadující mistryně Evropy zachránila až v 83. minutě útočnice londýnského Arsenalu Vivianne Miedemaová. Ve statistikách se kvalita Oranjes nicméně projevila. Na střely na bránu domácí hráčky vyhrály 8:1, celkově pak vyprodukovaly 28 střeleckých pokusů.

Zápas byl odložen z důvodu nepříznivých meteorologických podmínek. Hrát se bude v sobotu od 12:00.
Vítám všechny u kvalifikace na MS žen mezi domácí Českou Republikou a hosty z Nizozemska. Utkání hrané ve Vítkovicích započne 20:45 SEČ.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.

Česko – Nizozemsko

2:2

konec (1:0)

Zpět na online

Branky: 11. Svitková, 60. Necidová – 51. van de Donková, 90+3. van der Gragtová

Karty:   78. Svitková (CZE) – 43. Spitseová (NED), 57. Roordová (NED)

Držení míče: 43 % : 57 %.
Střely na branku: 7:9. Střely mimo: 3:8. Rohy: 6:7. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 14:9.

Česko: Votíková – Šlajsová, Bertholdová (C), Necidová, Dlasková – Svitková, Cahynová, K. Dubcová, Szewieczková (84. Černá) – Martínková (84. Krejčiříková), Stašková (89. Mrázová).
Náhradníci: Růžičková, Vaníčková – Kotrčová, Khýrová, Pochmanová, Krejčiříková, Chlastáková, Cvrčková, Dědinová, Bužková, Mrázová, Černá.

Trenér: Rada

Nizozemsko: van Veenendaalová (C) – Casparijová (86. Van Esová), van der Gragtová, Janssenová, van Dongenová – Roordová, van de Donková (73. Smitsová), Spitseová – Beerensteynová, Miedemaová, Pelovaová (64. van de Sandenová).
Náhradníci: van Domselaarová, Lorsheijdová – Levelsová, Van Esová, van de Sandenová, Snoeijsová, Jansenová, Kaagmanová, Dijkstraová, Smitsová, Olislagersová, Baijingsová.

Trenér: Parsons

Rozhodčí: Augustynová – Baranowská, Wasiaková (POL)