Menu

Další

Tiskové konference

Tisková konference k zahájení Tipsport extraligy

konec

08.09.2021, 13:00 • Síň slávy Českého hokeje, Praha • Daniel Ryl (@D_Ryl)

Děkuji vám za pozornost a přeji příjemný zbytek dne. (14:24:25)
Tisková konference končí!
Josef Řezníček: Nesluší mi to hodnotit. Nikdy bych nečekal, že se to stane, ale je to rozhodnutí klubů.
Josef Řezníček: Byl enormní zájem klubů, aby se předkolo hrálo od pátého do dvanáctého místa. My jsme přednesli návrhy, jak se vyplňoval čas třeba mezi základní částí a baráží. Bohužel naše návrhy byly odmítnuté, čtrnáctý tým si dá 40 dní mikro cirkus.
Vladimír Šindler: Máme naočkováno více než 93 procent rozhodčích. Nic jim nenařizujeme, ale doporučujeme.
Josef Řezníček: V současné době nehodláme překračovat nařízení vlády. Každý musí přijmout zodpovědnost, v NHL mají jiné podmínky, protože je to obrovská organizace. Mají své odbory, věřím, že opatření mají své právní základy.
Tři tisíce pevných diváků může prokázat jakkoliv bezinfekčnost. Co je nad hranici tří tisíc, polovina musí mít očkování a prodělanou nemoc. A zbytek mohou být neočkovaní diváci, kteří ani neprodělali koronavirus.
Vladimír Šindlerl: Na vysokou hůl se trenérská výzva nevztahuje. Na základě technických možností není možné zkoumat žádné uložené tresty. U nás tedy bude záležet na posouzení rozhodčího.
Na řadě jsou dotazy novinářů.
Zajímavé je, že nejproduktivnější hráč měsíce obdrží na další měsíc k zapůjčení vůz Škoda. Následně ho může klub vysoutěžit pro fanoušky, kteří v něm navíc najdou odměnu pro hráče.
Šéfka BPA představuje projekty jednotlivých partnerů Tipsport extraligy i celého Českého hokeje.
Jana Obermajerová: Mistr české extraligy obdrží od Tipsportu jeden milion korun na rozvoj mládeže, zatímco poražený finalista dostane polovinu.
Petr Knybel: Přál bych extralize, aby byla sportovně kvalitní, fér a pro diváka zábavná i atraktivní.
Petr Knybel: Vrací se Jarda Jágr i David Krejčí, který se vrací po patnácti letech v NHL, kde odehrál bezmála tisíc zápasů a vstřelil víc než dvě stě gólů. Budeme pokračovat s oblíbenou Hokejovou tombolou 50 na 50, kdy si fanoušci mají možnost koupit lístek do tomboly. Výtěžek je rozdělen půl na půl mezi výherce tomboly a domácí kluby.
Petr Knybel: Naši bookmakeři favorizují Spartu s kurzem 4,20. Stříbrnou příčku by měl obsadit Třinec s kurzem 4, a na třetím místě by se mohli umístit Bílí Tygři s kurzem 6.
Petr Knybel: Neřeknu žádnou novinku, že v Tipsportu máme hokej rádi. Už dlouhé roky sponzorujeme extraligu, ale i Chance ligu a slovenskou nejvyšší soutěž. Důkazem je také informace, že jsme koupili exkluzivní práva ze zápasů NHL.

Možná vás překvapí, že TV Tipsport je podle našich informací jedna z největších internetových sportovních televizí na světě. Škála sportovních streamů je obrovská, takže doufám, že jsou naši diváci a zákazníci spokojeni.
Jana Obermajerová: Anketa Zlatá helma bude mít nového titulárního partnera Komerční banku. Bude se o ní rozhodovat v České televizi pomocí hlasování fanoušků.
Jana Obermajerová: Mimo skutečného hokeje se budeme věnovat i tomu esportovému. Připravujeme třetí ročník ENYAQ hokejové ligy, kde bude soupeřit patnáct hokejových mužstev, které mohou reprezentovat tři až čtyři hráči.

Jako vloni se bude hrát o 150 tisíc korun a půjčení vozu Škoda Enyaq pro všechny hráče vítězného týmu.
Jana Obermajerová: Extraligová NEJ budou pokračovat pátým ročníkem. Štáb HokejkaTV.cz objel všechny stadiony, kde natáčel nově s patnácti týmy. Nově přibyly tři disciplíny.
Jana Obermajerová: Hokej v České televizi prožije 65. ligovou sezonu a 30 let od vzniku Buly. Buly hokej živě plánuje 45 televizních přenosů v základní části plus "každý hrací den" play-off.

Když přejdeme k O2 TV, ta rozšíří studia na třicet minut. Jakub Koreis se nově přesune také do pozice reportéra. Novou posilou redakce se stává statistický expert Jiří Vítek.

Kromě toho pokračuje také populární O2 TV HELMET CAM, díky které mohou diváci sledovat zápas přímo pohledem rozhodčího.
Jana Obermajerová: Prezentace nám bohužel nefunguje, pan Šindler mi ji zavařil. (smích)
Jana Obermajerová: Televizní práva zůstávají rozděleny pro Českou televizi a O2TV Sport v nezměněné podobě. Práva na sestřihy drží i nadále iSport.cz.
Jana Obermajerová: Chceme, aby na stadiony chodil plný počet diváků, proto spouštíme složitou kampaň "Na hokej s očkováním bez starostí". I my se snažíme edukovat diváky i všechny, kteří se na extralize podílí.
Jana Obermajerová: Generálním partnerem zůstává Tipsport, zatímco ho jako hlavní partneři doplní Generali Česká pojišťovna, Radegast nebo Komerční banka.
Vladimír Šindler: Rádi bychom nějakou banku s nejvýraznějšími změnami zpřístupnili také divákům a fanouškům, protože jejich vzdělávání je pro nás důležité stejně jako vzdělávání rozhodčích a hráčů.
V tomto případě běží na obrazovce příklad, kdy hráč vystřelí a brankáři kotouč vypadne. Rozhodčí pochopitelně pískne, ale pokud kotouč pokračoval v pohybu do branky, aniž by hvizd sudího ovlivnil hru, může zpětně gól uznat pomocí videa.
Vladimír Šindler: Rozhodčí může nově uznat gól i po odpískání, pokud je k dispozici video.
Vladimír Šindler: Nově je možné uznat góly, které dříve nešly kvůli posunuté brance. V případě, že ji úmyslně či neúmyslně posune bránící hráč, zatímco gól padne místem, kde normálně platí, může rozhodčí puk uznat. Dříve nemohl gól platit.
Vladimír Šindler: Výjimkou je samozřejmě případ, kdy brankář vykrývá střelu. V momentě, kdy mu puk vypadne, může ho přikrýt.
Ke změně dojde i u zdržování hry. Pokud brankář vyjede z brankoviště, aby přerušil hru a přikryl kotouč, dostane dvě minuty za zdržování.

Když tedy tým nahodí kotouč do pravého kruhu, kam vyjede brankář a přikryje puk do lapačky, pošle tím svůj tým do čtyř.
Vladimír Šindler: Od nové sezony se modrá čára dostala do 3D reality, takže čára nově končí někde pod stropem arény. Neposuzuje, zda je noha na ledě, ale zda je alespoň na úrovni modré čáry.

Hráč, který se po nahození kotouče vrací z pásma střídat, musí být na modré čáře, zatímco napadající hráč je posouzen 3D pohledem.
Vladimír Šindler: Část pravidel, která může být benefitní. Bránící tým nemůže střídat, vybrat si oddechový čas a útočící tým má možnost volby, kde se bude vhazovat, pokud dojde k neúmyslnému posunutí branky bránícím hráčem nebo při nastřeleném puku.
Vladimír Šindler: Není důležité, jestli ke střele dojde, ale zda se jednalo o normální pohyb při střele. Není ani důležité, zda se jedná o forhend nebo bekhend. Za normální pohyb se však nepovažuje divoké švihnutí.
Vladimír Šindler: Změnou bude hra vysokou holí. Pokud hráč přihrává nebo střílí, nebude potrestán, pokud zasáhne protihráče do obličeje. Platí to i pro centry při vhazování.

Hráč je stále zodpovědný za svou hůl. Pokud zasáhne při hře soupeře do obličeje, bude potrestán dle pravidel.
Vladimír Šindler: Kluby budou o změnách informovány, je jich opravdu hodně.
Vladimír Šindler: Na změně pravidel pracovala IIHF s top soutěžemi včetně NHL, aby se hokej co nejvíce sjednotil. Dle těchto pravidel se budou hrát veškeré top ligy v Evropě, mistrovství světa i olympijské hry.
Nováčkem mezi rozhodčími budou hlavní sudí Jiří Ondráček s čárovým Ondřejem Bohuňkem. Ze zahraničí byl na listinu zařazen Peter Stano ze Slovenska, který je nejlepším slovenským sudím.
.Josef Řezníček. Všem hráčům, činovníkům klubů i vám všem přeju pevné zdraví, aby celá sezona proběhla bez komplikací. Česko byla jedna velkého mála zemí, která v minulé sezoně odehrála kompletní program.
Josef Řezníček. Těším se na osobnosti. Největší je pro nás všechny David Krejčí, který se vrátil domů a může se stát, že bude tváří, která potáhne celou extraligu, jako se to podařilo Martinu Strakovi, Martinu Ručinskému nebo Petru Čajánkovi, kteří své kluby dotáhli až na vrchol.

Jsem zvědavý i na Jaromíra Jágra, ať si říká, kdo chce, co chce. Těším se na cizince, kteří nám zkvalitní extraligu a v minulé sezoně nám dokonce vyhrál extraligové bodování. Nechci ale zapomenou ani na mladé a talentované hráče, aby dostávali prostor v extralize. Musí však potvrzovat svou výkonnost.
Josef Řezníček. Čekají nás také Winter Hockey Games. Jarda pokračuje, věřil jsem, že když Kladno postoupí, bude dál hrát. Utkání pod širým nebem se připravuje už hodně dlouho, jen ho odsunul COVID.

Nebude to akce o desítkách tisíc diváků, ale bude to útulná aréna na úpatí sjezdovky Svatého Petra. Během týdne nás čeká bohatý program.
Josef Řezníček. Milníky mohou být překonány také u rozhodčích. Sedmisté utkání by měl odřídit Robin Šír (693), který ukázal, že je extraligovou špičkou mezi rozhodčími.
Josef Řezníček. Vidím Ondru (Zamazala), takže věřím, že nás čeká zajímavá sezona. Viktor Hübl se rozhodl pokračovat, doufám, že bude zdravý a vytvoří nové rekordy.

V klubu tisícovkařů už je nás dost, mohou nás brzy doplnit další hráči jako Lukáš Krenželok nebo Lukáš Pech.
Josef Řezníček. Dva podněty na disciplinárku budou bezplatné, zatímco poplatek za třetí podnět byl zvýšen ze tří na patnáct tisíc. Během play-off jsme za noc měli až deset podnětů, což šíleně zatěžovalo komisi, která musí vše prošetřit, ačkoliv podněty nemají šanci na úspěch.
Josef Řezníček. Navrhli jsme jednu úpravu, a to rozšířit poradní panel, ve kterém dáváme s Vladimírem Šindlerem svůj feedback pro Viktora Ujčíka. Nově nás doplní také Honza Alinč, což byl výborný hokejista a reprezentant, který bohužel při sportovním úrazu ochrnul a v současné době podstupuje léčení v rehabilitačním zařízení.

Oslovil jsem ho, abych ho nadzvedl, protože jsme věděli, že nám trošku upadá na mysli. Byl nadšený, mluvili jsme spolu a řešíme jen připojení a podobně. Honza Alinč je tedy novou tváří.
Josef Řezníček. Utkání mužstva, které nebude moci nastoupit do play-off, budou kontumována. Pokud se bude jednat o obě mužstva, rozhodne STK Českého hokeje. Můžeme jednat o zkrácení série nebo úpravu herního systému.

V případě, že by série nešla odehrát, postoupí celek, který se lépe umístil po základní části.
Josef Řezníček. Utkání základní části, která se nedohrají do 30 dnů, neznamená automatickou kontumaci, ale je potřeba vše řešit se sportovní komisí. Celky musí pro postup odehrát nejméně polovinu zápasů, což neplatí pro týmy na čtrnáctém a patnáctém místě.
Josef Řezníček. Aktuálně fungujeme na pokynech ministerstva zdravotnictví, které zatím fotbal ani hokej neomezují.
O mistrovi bude jasno nejdéle 30. dubna 2022, zatímco vítěz baráže vzejde nejpozději o den dříve.
Josef Řezníček. Potřebujeme šedesát termínů, což je pro extraligu hodně. Odehrajeme 420 zápasů, proto nepřerušíme základní část ani během olympiády v Pekingu.
Josef Řezníček. Máme informace, že 95 procent hráčů je proočkovaných. V některých klubech dokonce všichni hráči, což nám ušetří spoustu organizačních starostí a usnadní organizaci všech zápasů.
Josef Řezníček. Herní systém je nastavený tak, že patnácté mužstvo bude odsouzeno k sestupu, zatímco čtrnáctý tým bude hájit svou účast mezi elitou v baráži proti vítězi Chance ligy.

Od sezony 2022/2023 bude mít extraliga znovu čtrnáct účastníků. V základní části této sezony odehrajeme 56 kol, po kterých půjdou první čtyři týmy do čtvrtfinále. Osmičku doplní kvalifikanti z předkola.
Josef Řezníček. Všechny kluby se v rámci svých možností snaží, aby úroveň zázemí šla nahoru.
Josef Řezníček. Kladno postihla nepříjemná věc se stavebními problémy, takže se odstěhovalo do Chomutova. Tam chyběl videosystém pro videorozhodčí i pro bezpečnost v hledišti. Máme příslib, že Kladno instalaci stihne a věřím, že Kladnu licenci udělím přímo na místě při finální kontrole.
Josef Řezníček. Věřím, že nám do nové sezony nezasáhne COVID, protože by šlo o masakr. Do našeho programu totiž vstupuje také Liga mistrů, reprezentační přestávky a účasti na turnajích.
Licenci k účasti obdrželo čtrnáct z patnácti účastníků, Kladno dostane zelenou po zajištění rovných sportovních podmínek v azylu v Chomutově.
Josef Řezníček. Dobré odpoledne dámy a pánové! Vrátil bych se k minulé sezoně, která nebyla z nejjednodušších. V tuto chvíli před vámi sedím a jsem poměrně dost natěšený na následující ročník, protože vloni se o tom nedalo mluvit. Řešili jsme restrikce, diváky, peníze a bylo toho strašně moc.

Těším se, že se aktuální ročník dnešním zápasem v Karlových Varech otevře. Věřím, že extraliga bude zajímavá pro fanoušky i pro všechny naše partnery.
V extralize se představí šest mužstev, které v samostatné české historii nikdy nespadla – Pardubice, Sparta, Plzeň, Litvínov, Vítkovice a Zlín.
Jan Juchelka: Jsem rád, že můžu oznámit nové a pro nás důležité partnerství s Českým hokejem. Hokej je tvrdý a férový, což ctíme i my v Komerční bance. I proto jsme rádi, že budeme spolupracovat s Českým hokejem.

Kromě extraligy a reprezentace budeme podporovat i reprezentaci do 20 let a Univerzitní ligy.
Jana Obermajerová: Mám tu čest přivítat nového hlavního partnera hokejové extraligy i české reprezentace Komerční banku.
Tiskové konference se zúčastní:

Josef Řezníček – šéf Tipsport extraligy
Vladimír Šindler – šéf rozhodčích
Jana Obermajerová – ředitelka BPA
Petr Knybel – generální ředitel Tipsportu
Jan Juchelka – generální ředitel Komerční banky
Čekání už máme za sebou, protože dneska v 17:30 začne utkání mezi Karlovými Vary a Kometou Brno, které bude vůbec první v novém ročníku české nejvyšší soutěže. Nový formát s patnácti účastníky, kdy každý odehraje nově 56 zápasů nabízí řadu dalších novinek.

Na rozdíl od předešlé "covid sezony" se bude hrát o přežití, protože poslední tým tabulky sestupuje přímo, zatímco předposlední mužstvo čeká nevyzpytatelná baráž. Nahoře se první čtyřka podívá přímo do čtvrtfinále, zbylé týmy od pátého do dvanáctého místa čeká osmifinále.
Všem fanouškům českého hokeje přeji příjemné středeční odpoledne! Od 13 hodin je na programu tisková konference k zahájení nové sezony Tipsport extraligy, která odstartuje právě dnes!

Tisková konference k zahájení Tipsport extraligy

konec