Menu

Házená

Olympijské hry - ženy

Norsko – ROC

26:27

konec (11:14)

06.08.2021, 14:00 • Yoyogi National Stadium, Tokio • Semifinále • Tomáš Kalas (@tomascipy)

Tipsport: 1.33 9.24 4.3 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Norsko – ROC 26:27 (11:14)
Nejvíce branek: N. Mörková 10/6, Skograndová 4, Kristiansenová 3 – Vjachirevová 9, Makejevová 4, Ilinová 4/3. Rozhodčí: Charlotte Bonaventurová, Julia Bonaventurová (obě FRA). Sedmimetrové hody: 6/6 – 5/4. Vyloučení: 4:3. ČK: Senová (ROC). (15:43:56)
ROC se tak utká ve finále s Francií a těžko soudit, kdo bude favorit. Osobně bych tipoval spíše Rusko, ale soudy stranou, v neděli se na vás v 8:00 budu u olympijského finále ženského turnaje těšit na počtenou!
O zápasu tak víceméně rozhodly dvě věci. Norský výpadek na přelomu poločasů a klíčové zákroky gólmanky Anny Sedojkinové v ruské brance. Úsek od 25. do 44. minuty seveřanky prohrály 5:12, což znamenalo ztrátu 16:22 a tohle se těžko dotahuje, o to více v olympijském semifinále. ROC tak slaví úspěch a možnost obhájit olympijské zlato z Brazílie, Norsko naopak smutní a od Londýna 2012, kde ve finále porazilo tehdy našlapanou Černou Horu, na olympijské zlato i nadále čeká. A v kontextu toho, že tahle generace má již svůj věk, tak to může být poněkud složitější.

Brankářka Sedojkinová nahradila krátce po začátku zápasu v brance Kalininovou a rázem se vyšvihla ke stěžejní hráčce v cestě za postupem do finále. Několik tutovek Norkám vychytala, nutno vyzdvihnout i Katrin Lundeovou na norské straně, leč jejích 35 % úspěšnosti nestačilo. Sedojkinová měla 42 %.
Hodina a půl totální házenkářské zábavy končí a radovat se mohou Rusky, které mohou obhájit zlato z Ria 2016, kde ale ještě mohly soutěžit pod svou vlastní vlajkou. Norsko předvedlo fantastickou bojovnost, když se prvních 14-15 minut druhé půlky trápilo a v momentě, kdy ztrácelo 16:22, tak se očekávalo, že to Rusko dohraje bezpečně do konce. Seveřanky ale dotahovaly, bojovaly o každý míč, spoustu toho Rusku pochytala fantastická Anna Sedojkinová. Nakonec se v 59. minutě trefila při přesilovce z levého křídla Sanna Solbergová-Isaksenová a bylo to 26:27.

Závěr zápasu stále měly Rusky ve svých rukách a ještě jim k tomu pomohlo i vyloučení Kristiansenové, která sledovala poslední sekundy z lavičky. Rusko bylo sice v pasivní hře, takticky to ale udrželo a po výhře 27:26 slaví postup do finále, kde si to rozdá s Francií.

Konec zápasu. (26:27)

60

A tak se i děje, Rusko v pasivní hře dohrálo bezpečně utkání do konce a Norsko bude čekat na zlato minimálně ještě tři roky! (26:27)

60

Vjachirevová dosáhla branky, bylo to ale asi s osmi kroky. Předtím ale došlo k faulu, který bude zpětně odpískán. Sedm sekund do konce a Rusko tohle asi už zvládne! (26:27)

60

Trable Norska v samotném závěru, nutno ale podotknout, že to bylo procedurálně ze strany rozhodčích všeljaké. Rusko bylo v pasivní hře, Kristiansenová trefila vyskakující Managarovovou do obličeje a hra dlouho pokračovala.

Až v momentě, kdy si ruský trenér vzal oddechový čas, tak rozhodčí vyloučili jednu z klíčových hráček Norska!
(26:27)

60

Dmitrijevová prošla přes Skograndovou, která faulovala z boku. Očekávaly se spíše dvě minuty, rozhodčí nechávají jenom volný hod, přerušují a utírá se hrací plocha. (26:27)

59

Solbergová-Isaksenová zatahovala útok z levého křídla po laciné ztrátě Ruska a je to už jenom o branku! Tohle je neskutečný zápas. (26:27)

58

Reistadová si vybírá góly v závěru, kdy jsou nejvíce potřeba! Jednoduchý kříž na střední spojku, otevřená obrana a zakončení do protipohybu brankářky. (25:27)

58

Bobrovnikovová závěr utkání Rusku komplikuje! Proti Mörkové vystoupila zbytečně pozdě a šla ještě do souboje, kde to ale bylo s jednoznačným faulem zezadu. Proto dvě minuty. (24:27)

58

Tenhle útok vypadal jakkoliv, Vjachirevová jej ale v poslední možný moment při pasivní hře vyřešila střelou z těžké pozice a Rusko odskakuje na tři branky! (24:27)

57

Skograndová vystoupila proti Bobrovnikové a ubránila ji důrazně, Rusky mají jenom rozehrávku z devítky. (24:26)

56

Reistadová se poprvé v zápase prosazuje, střela ze spojky na osmi metrech jí sedla náramně. (24:26)

56

Vjachirevová to vzala v důležitý moment na sebe. Rusákem se zbavila Kristansenové a byla rázem na šestce, odkud ani nezaváhala. (23:26)

55

Makejevová již byla velmi blízko gólu, obstřelila nohu Lundeové, proti však byla tyč norské branky. A tak se šlo na druhou stranu, Skograndová z křídla o tyč branku již dala a bude to drama až do konce! (23:25)

54

Managarovová mohla přiblížit Rusko postupu, ale přehozem z pravého křídla trefila jenom břevno! Na druhé straně se pak otevřelo zakončení z křídla pro Solbergovou-Isaksenovou, Sedojkinová ale předvedla další fantastický zákrok! (22:25)

53

V momentě, kdy ubránila norská obrana snahu dohrát ruský útok do pivota, tak to mohlo být z brejku o dvě branky. Došlo tam ale k zásahu Vedechinové do obličeje, je z toho útočný faul a Rusko na míči zůstane. (22:25)

53

Mörková tentokrát netradičně na pravém křídle šla do náskoku a vypadalo to, že brankářka míč mít bude, nohou jej ale nezastavila a postupnými odrazy od palubovky doskákal míč za brankovou čáru! (22:25)

52

Makejevová probíhala jako pivotmanka brankovištěm, což není povolené. Proto odebrání míče a Norsko spěchá do útoku! (21:25)

52

Solbergová-Isaksenová si dobře našla prostor k zakončení z levého křídla a míč natlačila nad rameno Sedojkinové. (21:25)

51

Kuzněcovová si zaběhla z ničeho do pivota, čímž výrazně ulehčila Vjachirevové situaci. Z otočky to bylo úspěšné zakončení a Rusko je zpátky +5! (20:25)

51

Vjachirevová došla takticky do faulu, jsme na startu posledních deseti minut druhého poločasu. (20:24)

50

Norsko tlačí na pilu a snaží se rychle zakončovat útoky. Reistadová nehraje dnes moc optimální zápas, má bilanci 0/4 poté, co zakončovala z levé spojky, ale jenom do tyče ruské branky! (20:24)

49

Ačkoliv zakončení Kuzněcovové muselo posvětit video, branka platí. Míč se od bližší tyče odrazil s parádní rotací za brankovou čáru a následně odskočil zpět ven. (20:24)

49

Vjachirevová střílela v pasivní hře jenom do ruk Lundeové a Daleová se Skograndovou šla do brejku, který ale skončil jenom na noze Sedojkinové! (20:23)

49

Ruskám se v útoku přestalo dařit takovým způsobem, jakým se dařilo na startu druhé půle. Proto si bere lavička oddechový čas, a to těsně předtím, než by z toho byla pasivita. (20:23)

48

Solbergová-Isaksenová z levého křídla v prvním svém střídání vůbec snižuje na tři branky a závěr zápasu bude ještě velká bitva! (20:23)

47

Rusky se v útoku uklidňují skrze Vedechinovou, která rusákem prošla až na šestku a Lundeová nemohla prakticky nijak reagovat. (19:23)

47

Po zákroku Lundeové mohlo jít Norsko zpátky na dvě branky a Skograndová to mohla zařídit úspěšným zakončením z pravého křídla, Sedojkinová ale drží Rusko v tříbrankovém vedení! (19:22)

46

Za bránění v brankovišti navíc dostalo Norsko další sedmičku a hádejte kdo proměnil. Ano, Nora Mörková, která proměňuje šestý sedmimetrový hod v tomto zápase! (19:22)

45

Mörková se ukazuje jako správná lídryně v momentech, kdy to Norsku nelepí. Po zisku míče jej poslala na 35 metrů do prázdné kasy a snižuje na čtyřbrankový rozdíl! (18:22)

44

Mörkové se ze sedmičky povedlo snížil a po velmi dlouhé době Norsko dává branku! (17:22)

44

Vyloučení v týmu ROC (Vladlena Bobrovnikovová). (16:22)

44

Oftedalová při rychlém přechodu fantasticky odmítla kličkou Dmitrijevovou a zakončovala ze šestky, Sedojkinová byla proti! Útok Norska ale pokračoval a Oftedalová šla znovu do zakončení, to sice skončilo na tyči, bylo ale s faulem a je z toho sedmička! (16:22)

43

Kuzněcovová získala při obraně od Kristiansenové míč a Norsku se nedaří vůbec nic! Ze hry nedaly Norky gól už skoro osm minut! (16:22)

42

Makejevová si udělala odblok na pivotu, dostala tak bez potíží míč do ruky a Lundeovou překonala opět okolo hlavy. Rusko vede o šest a míří za postupem. (16:22)

42

Reistadová zaváhala někde na 13 metrech. Už tak to měla na hraně kroků, přihrávka na Kristiansenovou doleva byla navíc příliš dlouhá a Rusko může jít do vedení o šest, což už je velká šance na úspěch! (16:21)

41

Bobrovnikovová až příliš snadno došla do zakončení na levé spojce, vymetla křížem přesně vingl a trenér Hergeirsson nemá jinou možnost, než vzít norský oddechový čas! (16:21)

41

Norsku se navíc v útoku nedaří prakticky nic! Oftedalová by za normálních okolností tuhle střelu ze šestky dala, ale Sedojkinová chytá skvěle a pokračuje v tomto výkonu! (16:20)

40

Na konci desetiminutovky opravdu jde ROC na čtyři branky! Makejevová zůstala naprosto sama na pivotu a Lundeová je opravdu na hraně toho, aby šla střídat! (16:20)

40

Norsku se přestává v útoku dařit a Rusko může jít klidně na čtyři branky! Kristiansenová nastřelila ze šesti metrů jenom tyčku ruské branky. (16:19)

39

Při návratu došlo k přerušení hry, neboť Vjachirevová utrpěla krvavé zranění, které je na výstroji vidět, a proto je potřeba ošetření. (16:19)

39

Vjachirevová s přehledem přešla přes střed pole a dostala se až na šest metrů, odkud nedala žádnou šanci Lundeové reagovat. (16:19)

39

Mörková byla jednak zdvojena, jednak měla obsazeny všechny hráčky na přihrávku. Proto se dopustila technické chyby a kroky připravují Norsko o snížení. (16:18)

38

Přihrávka do pivota na Makejevovou šla obloučkem, obloučkem pak šlo i zakončení. Lundeové se na startu druhého poločasu moc nedaří a otázkou je, zda nepůjde brzo střídat. (16:18)

37

Dmitrijevová sice dosáhla branky, došlo tam však k několika faulům a přestupkům, které rozhodčí musí řešit. Proto branku neuznávají a vysunují hru zpátky na devět metrů. (16:17)

36

Mörková čtvrtou sedmičku v zápase proměňuje, zatímco gólmanka skoro dávno seděla, pro norskou tahounku nebyl problém pustit míč do vrchní části branky. (16:17)

35

Managarovová se štěstím přidává další branku! Bobrovnikovová z levé spojky přetahem orazítkovala tyč, míč se odrazil ale přímo do ruk Managarovové na pivotu, která uspěla. (15:17)

35

Mörková si našla prostor, z pravé spojky se dostala až na střed nikým nebráněná. Sice vysoko s míčem nevyskočila, ale přesné zakončení do vinglu dává Norsku 15. branku. (15:16)

35

Na sedmičku šla po předchozím neúspěchu Ilinové Vedechinová, opět z toho byla střela do horní části branky, která našla svůj cíl. (14:16)

34

Vjachirevová byla sevřena do kleští na pravé spojce a dostala ještě zásah do obličeje od Kristiansenové, rozhodčí nařizují další sedmimetrový hod! (14:15)

34

Mörková si na sedmičku hodně věřila, technickým zakončením pod břevno uspěla a Norsko se přibližuje opět na jednu branku rozdílu! (14:15)

33

Vjachirevová ale rychle dává Rusku zpět dvoubrankové vedení. (13:15)

33

V pasivní hře Kristiansenová brala situaci na sebe a zakončila z deseti metrů na střední spojce, její pokus loví Sedojkinová z branky. (13:14)

32

Ilinová poprvé selhala! Opět tlačila zakončení okolo hlavy a nebyla daleko k červené kartě, veteránka norského brankoviště vyrazila míč ramenem! (12:14)

32

Frafjordová zatáhla zezadu Dmitrijevovou a je z toho sedmička, pro norskou pivotku pak druhé dvě minuty v zápase! Dmitrijevová navíc nedokázala v pádu kontrolovat střelu a Lundeovou napálila přímo do obličeje. (12:14)

31

Norsko s útočením problém vůbec nemělo. Kristiansenová natáhla dva obránce na sebe a pustila míč pro Mörkovou, která snižuje na dvě branky! (12:14)

31

Dmitrijevová udělala šikovnou kličkou prostor pro Bobrovnikovovou, která ale napálila jenom nohu Lundeové! (11:14)

31

Začal druhý poločas. (11:14)
Fantastický první poločas je za námi a byla to reklama na ženskou házenou! Zatímco Norsko je na tom lépe technicky a kombinačně, Rusko má tradičně výborně silově a fyzicky vybavený tým, který se může opřít o dvojici Vjachirevová – Dmitrijevová. Norsko bylo po velkou část prvního poločasu napřed, Rusky navíc přišly ve 14. minutě o Senovou, která za přímý úder do obličeje Mörkové dostala červenou kartu. Závěr poločasu se ale povedl Rusku nejlépe. Od 25. minuty seveřanky nedaly ani branku a z vedení 11:10 je ztráta 11:14, přičemž 14. branka padla po zbytečně uspěchaném útoku a Vjachirevová skórovala sekundu před koncem.

30

První poločas skončil. (11:14)

30

Tohle je naprosto zbabraný závěr poločasu ze strany Norska! To mělo po brance Dmitrijevové možnost dohrát poločas do jeho konce na míči. Do kombinace šlo ale příliš brzo, Daleová v souboji na šestce sice zakončila, avšak jenom do Sedojkinové.

Francouzské rozhodčí nechávaly hru plynout a na sebe to sekundu před koncem vzala Vjachirevová, která Lundeovou překonala, a pro Norsko je to pořádná darda!
(11:14)

30

A kapitánka ruského výběru tohle plní! Ze šestky zakončila k tyči, kde byla Lundeová pozdě. (11:13)

29

Trenér Hergeirsson sice vzal následně oddechový čas, Mörková z pravé spojky napálila míč jenom do ochranné sítě za brankou a Rusko může jít na dvě branky! (11:12)

29

Rusko jde opětovně do vedení před koncem poločasu! Zakončení Kristiansenové snadno lapila Sedojkinové a poslala do brejku Managarovovou. Před ní ale byla Kristiansenová a očekávalo se, že dlouhou nahrávku bude mít. Chyba lávky, míč jí z ruk vypadl a Managarovová v krkolomné pozici skóruje! (11:12)

28

Nakonec to Rusky zatahovaly z pasivní hry, ale Lundeová proti střele Vedechinové reagovala včas a má další zákrok! (11:11)

28

Rychlé předávání míče na levé straně mohlo vyústit v zakončení Vedechinové, na šesti metrech ale došlo k faulu a hra se vytahuje na devítku. (11:11)

27

Na konci přesilovky využila početní převahu Vjachirevová, využila toho, že se obrana vůči ní nemohla již dostoupit a úspěšně zakončila. (11:11)

26

Rusko zhruba minutu přesilovky strávilo na vlastní půlce, zakončení Skograndové mělo cíl ale pouze na vnější síti a nepředstavovalo žádné nebezpečí. (11:10)

25

Vyloučení v týmu ROC (Xenija Makejevová). (11:10)

25

Frafjordová nahradila vyloučenou Daleovou a Oftedalová zahrála situaci zcela stejně, Frafjordová tentokrát proměnila, navíc vybojovala dvě minuty přesilovky. (11:10)

25

Ilinová zaznamenala poprvé zakončení ze hry, navíc hned gólově. Rusko tak opět srovnává, oba týmy mají po deseti. (10:10)

24

V oslabení se ale Norsku daří poměrně snadno skórovat. Oftedalová schválně nedobíhala až k obraně, ale nechala si prostor pro zakončení z nějakých 10 metrů a úspěšně. (10:9)

23

Ani střídání brankářek Norsku před sedmičkou nepomohlo, Ilinová náznakem poslala Solbergovou na druhou stranu. (9:9)

23

Vyloučení v týmu Norsko (Kari Brattset Daleová). (9:9)

23

Proti Mörkové zakončující v pasivní hře včas vystoupila blokující hráčka a částečně utlumila razanci střely, Sedojkinová pak jenom sebrala míč! (9:8)

23

Po ztrátě Vjachirevové Norsko dohraje zbytek oslabení v útoku, to je jasné. Ale musí také myslet na to, že bude za chvíli v pasivní hře. (9:8)

22

Kristiansenová si chvíli odpočinula a v prvním útoku po střídání opět skórovala. Z levé spojky pustila do branky nechytatelnou bombu z deseti metrů. (9:8)

21

Ilinové sice zatrnulo, Lundeová ale míč ztlumit na ruce nedokázala a prošel tak až do branky. (8:8)

21

Reistadová tak musela hasit brejk Ruska taktickým faulem, za který dostává dvě minuty a Rusko posléze sedmičku. (8:7)

20

Sedojkinová si připsala parádní zákrok! Daleová dostala parádní no-look-pass do pivota a z otočky zakončovala, ale jenom do vytrčené ruky ruské gólmanky! (8:7)

20

Pokus Reistadové z levé spojky vychytala Sedojkinová a trenér Alexejev bere ihned oddechový čas! (8:7)

19

Křídelní pozice má Norsko silné a hodně akcí se tam tak dohrává. Norsko cíleně zhustilo prostor na středu při útoku, aby vznikla možnost zakončení z křídla. A Skograndová to zatáhla brankou. (8:7)

18

Zakončení z nouze obstarala Vedechinová, bylo to ze záklonu, a proto Lundeové stačilo jenom nastavit ruce. (7:7)

18

Vjachirevová nebyla puštěna do zakončení, Rusky jsou již v pasivitě a obrana Norska ve stylu 1-5 činí poměrně velké problémy. (7:7)

17

Daleová jednak proběhla brankovištěm, jednak se dopustila útočného faulu a pátá ztráta Norska za 17 minut hry je na světě. (7:7)

17

Rusky to zkusily odehrát se dvěma pivoty a zaměstnaly bránící hráčky natolik, že Vedechinová mohla jít na devítce do zakončení bez toho, aniž by dělal někdo blok. (7:7)

16

Skograndová měla na pravém křídle hodně prostoru, ruská obrana se zbytečně při bránění dlouhého kříže vysunula a Kristiansenová ze středu přenesla hru na Skograndovou, která uspěla. (7:6)

15

Ilinová šla na sedmu ze střídačky a našla prostor mezi hlavou Lundeové a břevnem norské branky. (6:6)

15

Sedmička přichází i na straně Ruska! Daleová prostě odmítla pustit Makejevovou do zakončení a míč jí zezadu vyrvala z ruky. (6:5)

15

Mörková proměnila i další sedmičku. Kristiansenovou zastavila Vjachirevová v brankovišti, za což tak přišel trestný hod. (6:5)

14

A Senová má opravdu po zápase! Jednoznačně správně udělená červená karta, jednalo se opravdu o přímý zásah otevřenou dlaní do obličeje a tady nelze dát nic jiného! Velká ztráta pro ruskou obranu a Senová vyloučení obrečela. (5:5)

14

Senová proti Mörkové vystoupila takovým způsobem, že to může být klidně červená karta! Přímý zásah otevřenou dlaní do obličeje, bez úmyslu hrát míč! (5:5)

13

Na střední spojce vytáhla Senová podstřel, Lundeová ale včas reagovala, měla i dobrý výhled a nohou střelu Senové vykopla! (5:5)

13

Mörková patří k jistotám norského týmu, postavila se k sedmnácté sedmičce za šampionát a proměnila! (5:5)

12

Klasická souhra a odblok pivota na spojku. Fominová se vysunula do pozice pravé spojky a nabídla míč volné Makejevové, jejíž bomba ze šestky končí pod břevnem! (4:5)

12

Kristiansenová ale velmi rychle srovnává, povedlo se jí to víceméně stejným způsobem, jaký předvedla Vjachirevová. (4:4)

11

Vjachirevová patří mezi top světové hráčky a jenom to ukazuje! Na pravé spojce snadno vykoupala v souboji 1 na 1 Kristiansenovou a pohodlně ze šesti metrů zakončila. (3:4)

10

Mörková nabízela míč pro Kristiansenovou na levou spojku, která vytáhla podstřel, klepákem o zem se ale nevměstnala s pokusem mezi tři tyče! (3:3)

10

Ruská obrana 0-6 sice fungovala velmi pohyblivě, Norsko ale mělo ještě větší energii v útoku a Daleová se nabídla v pivotu. Od spoluhráčky z Györu, Stine Oftedalové, dostala míč a pohotově zakončila. (3:3)

9

Neurovnané pasáže hry ukončuje Vjachirevová druhým zásahem v utkání, jedná se o první branku po čtyřech minutách hry. (2:3)

8

Pasivita pokračovala i po ztrátě míče, Rusky ale následnou rozehrávku nezvládly. Průraz na středu značí obrat hry. (2:2)

7

Oftedalová dostala nepřesný míč, následně musela dohrávat situaci a vyplynula z toho špatná přihrávka na Kristiansenovou. Norsko sice je stále na míči, ale v pasivitě. (2:2)

6

Rusko to dotáhlo až do zakončení z dálky od Fominové, která se dostala z pravého křídla na střed, pokus ale postrádal razanci a Lundeová zcela v pohodě chytá! (2:2)

6

Skograndová dostávala sklepnuto od Mörkové na pravé křídlo a naskakovala do bránící hráčky, aby si vymodlila faul, rozhodčí ale píská průraz! (2:2)

5

Kristiansenová to zkusila sama přes střed a narazila na Makejevovou, která střední spojku Norska stáhla za dres k zemi. Proto přichází žlutá karta. (2:2)

4

Žlutá karta pro tým Norsko (Kari Brattset Daleová). (2:2)

4

Dmitrijevová sklepávala do pivota, kde se nabízela Makejevová, ale neúspěšně. Lundeová založila rychlý útok a Skograndová z pravého křídla tentokrát již úspěšně. (2:2)

3

Pár sekund nato ale Norsko snižuje. Oftedalová z levé spojky na nic nečekala, z kroku pustila střelu, která ruské brankářce zapadla za záda. (1:2)

3

Rusko vstoupilo do utkání náramně. Dmitrijevová nebyla nijak napadána při převzetí míče a střelou ze šesti metrů překonává podruhé Lundeovou! (0:2)

2

Skograndová šla z pravého křídla do náskoku, nezakončila ale vůbec dobře a míč končí v rukách ruské brankářky! (0:1)

1

Na konci první minuty jsou to tak Rusky, které se ujímají vedení v zápase. Zakončující hráčkou byla tahounka Vjachirevová. (0:1)

1

Kristiansenová se po kříži s Mörkovou dostávala do otevřeného prostoru na střední spojce, včas ale byla dostoupena a přerušena. (0:0)

1

Druhé semifinále začíná, výhoz mají norské hráčky, které nastupují v nejsilnější sestavě, kterou mají k dispozici. (0:0)

1

Utkání právě začalo. (0:0)

-31

Úvodní sestavy:

Norsko: Silje Solbergová, Lundeová – Reistadová, Kristiansenová, Frafjordová, Skograndová, N. Mörková, Oftedalová, Daleová, Jacobsenová, Herremová, Sanna Solbergová-Isaksenová, Breistölová, Tomacová.

ROC: Sedojkinová, Kalininová – Kuzněcovová, Gorškovová, Dmitrijevová, Senová, Vjachirevová, Vedechinová, Bobrovnikovová, Makejevová, Fominová, Ilinová, Managarovová, Skorobogatčenková.

Rozhodčí: Charlotte Bonaventurová, Julia Bonaventurová (obě FRA).
NORSKO
skupina A: 1. místo, 10 bodů, skóre 170:123, bilance 5-0-0
čtvrtfinále: Norsko vs. Maďarsko 26:22

Norsko postavilo tradičně nabušený kádr a islandský kouč Hergeirsson se drží na lavičce již od roku 2009, což je samo o sobě v házené pořádný úkaz. Nositel prvního stupně Norského královského řádu za zásluhy má k dispozici široký kádr, ba co více, spolehnout se může i o silnou lavičku. Norsko tak na letošním olympijském turnaji jede víceméně vlastní ligu, těžké to mělo jenom proti Nizozemsku, které patřilo ke spolufavoritům. Výhra 29:27 ale postavila základ na snadném průchodu skupinou, z prvního místa tak šlo Norsko do čtvrtfinále.

Podle klíče tak vyzvalo ze skupiny B čtvrté Maďarsko, které sice mírně ustupuje ze špičkových pozic, patří však k šedým eminencím a proti seveřankám bojovalo, leč prohra 22:26 dala Maďarsku konečné sedmé místo a Norsko si chce splnit po osmi letech zlatý sen.
ROC
skupina B: 2. místo, 7 bodů, skóre 148:149, bilance 3-1-1
čtvrtfinále: Černá Hora vs. ROC 26:32

Jak již bylo zmíněno, vstup do šampionátu měly Rusky tragický. Od Švédska dostaly facku o 12 branek, proti Brazílii to vypadalo na výhru, kolosální selhání v závěru utkání ale znamenalo remízu 24:24 a Rusko muselo pořádně zabrat směrem do dalších bojů. A při konstelaci soupeřů Francie, Španělsko, Maďarsko to neznělo zrovna snadně. Všechny souboje nabídly ofenzivní házenou, a když ve všech případech stály Rusky na vítězné straně, znamenalo to jediné: postup do vyřazovacích bojů z druhého místa skupiny B.

Hrát proti Balkáncům je vždy nepříjemné a ukázalo se to i ve čtvrtfinále, kdy Černá Hora dlouho kousala a snažila se přes Rusko urvat postup, nakonec ale padla 26:32 a ruská mašina tak dokráčela až do semifinále. Povede se jí zastavit norské tažení za zlatem?
Krásné páteční odpoledne při sledování ženské házené! Druhé semifinále v pořadí nám slibuje pořádně třaskavou bitvu a nebál bych se to nazvat předčasným finále! Tohle bude totiž zápas, který nabídne ženskou házenou na té nejvyšší úrovni, navíc berme v potaz, že tyhle týmy se spolu o nejcennější olympijskou medaili utkaly již několikrát.

Zatímco v roce 2008 Norsko v Pekingu porazilo Rusko, respektive Ruský olympijský výbor, o osm let později Rusky vypálily rybník seveřankám už v semifinále a nakonec to dotáhly k historickému zlatu. Letošní hry jsou ale vskutku jiné. Norsko jde turnajem zcela suverénně, zatímco ROC se na začátku výrazně trápilo a mluvilo se o historickém propadáku. Nakonec to ale tým zažehnal, šel dále z druhého místa a pavouk svedl giganty proti sobě. Kdo urve postup do finále? Souboj v Tokiu začíná ve 14:00, příjemnou zábavu!
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.

Norsko – ROC

26:27

konec (11:14)

Zpět na online

Norsko: Silje Solbergová, Lundeová – Reistadová, Kristiansenová, Frafjordová, Skograndová, N. Mörková, Oftedalová, Daleová, Jacobsenová, Herremová, Sanna Solbergová-Isaksenová, Breistölová, Tomacová.

ROC: Sedojkinová, Kalininová – Kuzněcovová, Gorškovová, Dmitrijevová, Senová, Vjachirevová, Vedechinová, Bobrovnikovová, Makejevová, Fominová, Ilinová, Managarovová, Skorobogatčenková.

Rozhodčí: Charlotte Bonaventurová, Julia Bonaventurová (obě FRA)

Statistiky:
Norsko
# P jméno G/7m 7m ŽK vy ČK
16 B K. Lundeová 0/0 0 0
12 B S. Solbergová 0/0 0 0
25 LS K. Breistølová 0/0 0 0
13 P K. Daleová 1/0 0   1
5 P M. Frafjordová 1/0 0 1
23 LK C. Herremová 0/0 0 0
20 PK M. Jacobsenová 0/0 0 0
4 LS V. Kristiansenová 3/0 0 1
9 PS N. Mørková 10/6 0 0
10 SS S. Oftedalová 2/0 0 0
2 SS H. Reistadová 2/0 0 1
7 PS S. Skograndová 4/0 0 0
24 LK S. Solbergová-Isaksenová 3/0 0 0
26 P M. Tomacová 0/0 0 0
Celkem 26/6 0 1 4 0
ROC
# P jméno G/7m 7m ŽK vy ČK
88 B V. Kalininová 0/0 0 0
1 B A. Sedojkinová 0/0 0 0
17 LS V. Bobrovnikovová 1/0 0 2
7 SS D. Dmitrijevová 2/0 0 0
25 PK O. Fominová 0/0 0 0
3 LK P. Gorškovová 0/0 0 0
33 SS J. Ilinová 4/3 1 0
2 LK P. Kuzněcovová 2/0 0 0
19 P X. Makejevová 4/0 0   1
36 PK J. Managarovová 2/0 0 0
8 PS A. Senová 0/0 0 0  
39 PS A. Skorobogatčenková 0/0 0 0
14 LS P. Vedechinová 3/1 0 0
13 PS A. Vjachirevová 9/0 0 0
Celkem 27/4 1 1 3 1