Menu

Další

Olympijské hry

Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 13. den

konec

05.08.2021, 02:00 • Libor Štěpán (@libstep73)

Medailové pořadí zemí po 13. dni soutěží

Slovenská výprava dnes žádné úspěchy nezaznamenala. Deblkajak Samuel Baláž, Adam Botek si vyjel 10. místo, chodec Miroslav Úradník pak na 20km trati obsadil 41. pozici.
Česká výprava se dočkala deváté medaile, jen pro některé možná z jiného soudku, než by čekali. Hned ráno se totiž dočkal rychlé satisfakce Josef Dostál, který dojel pro bronz na deblkajaku s Radkem Šloufem. Adam Ondra, do kterého vkládala laická veřejnost velké naděje, sice i přes nepodařenou prostřední část kombinace sahal dokonce i po zlaté medaili, nakonec však skončil šestý. Šestý je však po šermu moderního pětiboje také Jan Kuf, takže tento pro Čechy historicky celkem úspěšný sport se určitě vyplatí zítra sledovat. Klára Spilková sice druhé kolo nijak nepokazila, ale ani nezahrála nic velkého a propadla se do středu pořadí turnaje golfistek. Adam Sebastian Helcelet s Jiřím Sýkorou dokončili desetiboj hned za sebou na 16. a 17. místě a Matěj Kozubek bohužel mezi dálkovými plavci skončil poslední.

16:59

Posmutnělý Adam Ondra při rozhovoru

16:59

Ohlasy české výpravy

Pokračování Adama Ondry.

Na téma dramatu na konci soutěže:

„Když jsem skončil, tak jsem věděl, že jsem to zalezl dobře. Lépe jsem ani nemohl, neudělal jsem tam žádnou chybu. Lezl jsem dobře, psychicky jsem na tom byl dobře. ale v posledních dvou krocích mi došly síly, když jsem dolezl, tak jsem si byl docela dost jistý, že bych měl Alberta a Colina přelézt, ale potom poslední závodník Jakob Schubert, to jsem věděl, že mu ta cesta bude hodně sedět, což se ukázalo. Trošku byla naděje, že by mohl spadnout ve stejné fázi, jako jsem spadnul já, protože když jsem spadnul, tak jsem ten následující chyt pohladil, ale připadal mi hodně špatný. Já mám daleko rychlejší styl než Jakob, takže kdybychom spadli na stejném místě, bylo by velmi pravděpodobné, že bych vyhrál na čas, ale prostě on byl neuvěřitelně fyzicky připraven, dokázal si ještě odpočinout v průběhu té cesty lépe než já, a potom mu ve finální pasáži zbývalo víc sil.“

Zda věděl, že je stále ve hře o zlato:

„Věděl jsem, že bych byl na bedně, to stačilo. Jestli bych byl první... On je to takový vabank, že asi všichni bychom tady byli rádi za jakoukoli medaili. Jestli je to zlatá, stříbrná nebo bronzová, to už je jedno. I ten největší favorit Tomoa Narasaki je bez medaile. Jenom proto, že nevyhrál rychlost, kterou papírově měl vyhrát, ale uklouzla mu nožka a ve výsledcích je teď čtvrtý. A popravdě ani nevím, jestli by mu to stačilo, kdyby ji vyhrál. Jestli jsem čtvrtý, nebo šestý... Je to neúspěch. To už je úplně jedno. Pro mě to byl v podstatě kvůli tomu, že bouldering nevyšel.“

16:50

Ohlasy české výpravy

Adam Ondra hodně dopodrobna popsal svoji cestu lezeckou soutěží:

„Rychlost byla trochu kontroverzní, protože nejlepší rychlolezec se předevčírem zranil. Kontumačně jsem dál a automaticky jsem byl nejhůř čtvrtý. Dal jsem si tři osobáky, což byla velká vzpruha. Bouldering byl velmi specifický, bylo to jiné oproti světovému poháru nebo mistrovství světa, protože se rozhodovalo jen na třech boulderech místo čtyř. Smůla pro stavěče, první jsme vylezli téměř všichni, třetí téměř nikdo. Tudíž se rozhodovalo na jednom jediném boulderu a jednom kroku. Je těžké být zklamaný, protože na těchto třech boulderech jsem nemohl zalézt lépe. Poslední dva roky jsem hodně obětoval tréninku na umělé stěně, a zvláště na boulderingu. Byl jsem si dobře vědom svých slabých stránek, které jsem se snažil zlepšit. Ušel jsem dlouhou cestu, ale bohužel když právě tohle pak rozhoduje, tak je to těžké. Jsem v tom sice už průměrný, ale nikdy to nebude moje silná stránka. Třetí boulder mi sedl hodně, dostal jsem se nejdál, ale nerozhodlo to o ničem, protože jsem nedal top.“

Více se rozmluvil o třetím boulderu, který nikdo nedokázal zdolat:

„Problém nebyl, že jsme to nepochopili, ale že jsme na to slabí. (smích) Já jediný udržel ten další chyt, ale ten byl tak špatný, že si v momentálních podmínkách nedokážu představit, co se mělo dělat. Buď jsem měl přebrat nebo se měla hodit noha doprava dolů, překřížit, tak to asi bylo myšlené, ale nedokážu si představit, že by to tady někdo za čtyři minuty vylezl.“

15:25

Sportovní lezení

Konečné pořadí kombinace mužů:
1. Alberto Gines López (ESP) 28 b.
2. Nathaniel Coleman (USA) 30
3. Jakob Schubert (AUT) 35
4. Tomoa Narasaki (JPN) 36
5. Mickael Mawem (FRA) 42
6. Adam Ondra (CZE) 48
7. Colin Duffy (USA) 60
8. Bassa Mawem (FRA) DNS

15:18

Atletika

Konečné pořadí desetiboje mužů:
1. Damian Warner (CAN) 9 018 b. (OR)
2. Kevin Mayer (FRA) 8 726
3. Ashley Moloney (AUS) 8 649 (AR)
4. Garrett Scantling (USA) 8 611
5. Pierce Lepage (CAN) 8 604
6. Zachery Ziemek (USA) 8 435
7. Lindon Victor (GRE) 8 414
8. Ilja Škureňov (ROC) 8 413
9. Jorge Ureňa (ESP) 8 322
10. Steven Bastien (USA) 8 236
...
16. Adam Sebastian Helcelet (CZE) 8 004
17. Jiří Sýkora (CZE) 7 943

15:13

Atletika

Český minisouboj pro sebe nakonec rozhodl v závěrečném běhu Adam Sebastian Helcelet, který doběhl o 10 sekund dříve než Jiří Sýkora, což mu bohatě stačilo na smazání jednobodové ztráty.

14:58

Sportovní lezení

Adam Ondra nakonec byl do poslední chvíle ve hře o medaili, ale nevyšel ten úplně poslední krok, totiž nevyhrál lezení na obtížnost. Překonal ho až úplně poslední lezec, Rakušan Jakob Schubert, který se tím posunul ze sedmého místa na bronz a zároveň zařídil zlatou medaili pro 18letého Španěla Alberta Ginese Lopéze a stříbro pro Američana Nathaniela Colemana! Všechny medaile si rozebrali lezci, kteří vyhráli některou z dílčích disciplín kombinace. Adam Ondra končí nakonec šestý.

14:37

Sportovní lezení

Šance Adama Ondry na medaili přeci jen ještě žije! V lezení na obtížnost se zatím dostal suverénně nejdál, až těsně pod vrchol, ale dva sílní hráči na obtížnosti teprve polezou a ty potřebuje nechat pod sebou, aby mělo smysl cokoliv počítat.

14:23

Atletika

Průběžné pořadí desetiboje mužů po devíti disciplínách:
1. Damian Warner (CAN) 8 280 b.
2. Kevin Mayer (FRA) 8 066
3. Ashley Moloney (AUS) 7 964
4. Garrett Scantling (USA) 7 902
5. Piere Lepage (CAN) 7 871
...
15. Jiří Sýkora (CZE) 7 354
16. Adam Sebastian Helcelet (CZE) 7 353

13:25

Sportovní lezení

Průběžné pořadí po druhé části kombinace:
1. Mickael Mawem (FRA) 6 b.
2. Tomoa Narasaki (JPN) 6
3. Nathaniel Coleman (USA) 6
4. Alberto Gines Lopez (ESP) 7
5. Colin Duffy (USA) 20
6. Adam Ondra (CZE) 24
7. Jakob Schubert (AUT) 35
Bassa Mawem (FRA) DNS

13:04

Sportovní lezení

Adam Ondra byl asi nejblíže ze všech zdolání posledního boulderu, poslední krok však nezvládl udělat a je po reálných nadějích na medaili, a to i v případě, že by lezení na obtížnost vyhrál.

12:42

Atletika

Desetibojaři jsou uprostřed deváté disciplíny, oštěpu. Adam Sebastian Helcelet se postupně zlepšoval až na 61,54 m, to znamená 761 bodů. Jiří Sýkora naopak hned prvním pokusem hodil 63,73 m, druhý vynechal a třetí přešlápl. Má tedy 794 bodů. Jak se to promítne do průběžného pořadí, uvidíme až po druhé skupině. Zatím je jasné to, že se Jiří Sýkora dostal v celkovém součtu o jeden bod před Adama Sebastiana Helceleta.

12:30

Sportovní lezení

Adam Ondra bohužel na druhém skokovém boulderu se zatím jako jediný nedostal ani do bodované zóny a jeho šance na medaili z lezecké kombinace se rapidně snižují.

12:15

Moderní pětiboj

Pětibojaři mají kompletní šerm za sebou, zbývá z něj zítřejší velmi rychlé "play-off". Důležité pro vývoj závodu je, že nikdo není odskočený, jako je tomu u žen. Na nejlepší bilanci 25 vítězství a 10 porážek, a tím pádem 250 bodů, dosáhli Brit Joseph Choong, stříbrný z MS 2019, a Rus Aleksander Lifanov, stříbrný z MS v tomto roce. Češi to měli rozjeté skvěle, v závěrečné třetině šermu si však pohoršili. Jan Kuf je na velmi dobrém 6. místě s 238 body po bilanci 23-12, Martin Vlach zakončil šerm špatnou sérií a je na 22. místě se 196 body po bilanci 16-19.

11:53

Adam Ondra na vrcholu prvního boulderu

11:53

Sportovní lezení

Adam Ondra vylezl první boulder až nahoru na druhý pokus. Doufejme, že nakonec nebudou hrát roli pokusy, protože většina soupeřů to zvládla napoprvé.

11:29

Atletika

Slovenský chodec Miroslav Úradník dokončil závod na 41. mistě se ztrátou přes 8 minut.

11:07

Moderní pětiboj

Šermířská část moderního pětiboje má za sebou dvě třetiny a Jan Kuf to má rozjeté fantasticky, je druhý se 17 výhrami a 4 porážkami! Martin Vlach si vede také velmi dobře, bilance 13-8 znamená průběžné 7. místo.

10:57

Sportovní lezení

Průběžné pořadí po první části kombinace:
1. Alberto Gines López (ESP) 1 b.
2. Tomoa Narasaki (JPN) 2
3. Mickael Mawem (FRA) 3
4. Adam Ondra (CZE) 4
5. Colin Duffy (USA) 5
6. Nathaniel Coleman (USA) 6
7. Jakob Schubert (AUT) 7
Bassa Mawem (FRA) DNS

10:52

Adam Ondra na startu semifinále

10:52

Sportovní lezení

Adam Ondra sice v semifinále a v boji o 3. místo podle očekávání se svými soupeři prohrál a končí v rychlosti na 4. místě, ale v obou sprintech si postupně vylepšil osobní rekord a z toho má obrovskou radost.

10:29

Sportovní lezení

Za malou chvilku začne první část finále kombinace, rychlost, a je to potvrzené, Adam Ondra nemá soupeře do prvního kola sprinterského play-off, takže bude v této části nejhůře čtvrtý!

10:25

Golf

Golfistky se prohrály do poloviny své soutěže a ve druhém kole razantně zaútočila na zlato Američanka Nelly Kordová! Dnes zahrála hřiště na fantastických 62 úderů a mohlo být ještě mnohem lépe, protože na úplně poslední jamce chybovala a udělala tam double bogey. Přesto jí to v průběžném pořadí se skóre 13 ran pod par stačí na suverénní vedení o 4 rány před trojicí soupeřek, Dánkami Nannou Körstovou Madsenovou a Emily Kristine Pedersenovou, které doplňuje Indka Aditi Ašoková. Klára Spilková dnes zahrála 2 birdie a 1 bogey, polepšila si tak na skóre -3, ale protože soupeřky byly obvykle úspěšnější, propadla se na dělené 24. místo.

10:19

Moderní pětiboj

Na šermířské planži už o první body do soutěžě bojují také muži, včetně Jana Kufa a Martina Vlacha. Zatím si lépe vede Jan Kuf.

10:11

Atletika

Běžkyně Eva Vrabcová Nývltová zvažuje kvůli zdravotním problémům start v sobotním maratonu. Podle mluvčího české olympijské výpravy Tibora Alföldiho má problém s pravou kyčlí, kvůli kterému zkrátila o den už soustředění před olympiádou v italském Livignu, a se stehenním svalem. „Čekám tak trochu na zázrak, nemůžu ani pořádně chodit,“ jsou její slova. O startu se rozhodne v pátek.

Na finálové stěně jsou samozřejmě lezení na obtížnost (vlevo) a bouldery (schované uprostřed) postavené úplně jinak než v kvalifikaci

9:20

Sluší jim ty medaile, že?

9:20

Ohlasy české výpravy

Radek Šlouf si velmi pochvaluje spolupráci se slavnějším parťákem i průběh samotného závodu:

„Celý závod jsem si maximálně užíval. Vnímal jsem, co se děje, jak nám to jede, jak jsme synchronizovaní a soustředil se jen na nás. Že by to mohla být medaile, jsem si uvědomil až těsně před koncem, když jsme přijížděli do cílové rovinky. Po dojetí jsme se museli nejprve vydýchat, měli jsme co dělat, abychom se vůbec udrželi v lodi. Pepa se mě pak zeptal, jestli jsme vážně třetí. Myslel jsem si, že ano, ale nebyl si jistý, neradovali jsme se proto. Všechno jsme spustili, až jsme se vydýchali a až nám to potvrdil trenér. Byly to dlouhé desítky vteřin, kdy jsme po závodě nic moc nevěděli.
Když jsme si věšeli medaile, gratulovali jsme si a já se musel poklonit Pepovi, protože mám obrovské štěstí, že mohu s někým takovým jezdit, v Česku nikdo lepší není. S Pepou jsme si navíc sedli i mimo vodu, oba jsme za ty tři roky naučili, jak spolu vycházet, jsme dobří kamarádi, co se dokáží respektovat. Teď to ze mě všechno spadlo. Není to jen o posledním měsíci, co jsme v Japonsku, ale cesta k medaili trvala několik let a jsem moc rád, že se to povedlo. S Pepou jsem jeho nepovedený singl nemusel nijak řešit. Cítil jsem, že dokázal rychle přepnout a připravit se na deblkajak, nechat za sebou, co se stalo. Byl připraven jít naplno do deblkajaku.“

Josef Dostál popisoval, jaký byl rozdíl mezi dnešním zábodem a sólo závodem:

„Na dnešní závod jsem se těšil. S Radkem mě debl vždy baví. Na singlu jsou veškeré věci na bedrech jedince. Ne že by se v deblu mohl flákat, ale když se udělá kvalitní záběr, do kterého se jeho parťák trefí, je to velká výhoda. A to se přesně dělo. Díky tomu jsem věděl, že do finiše ještě nějaká síla je. Byl to náš závod, byli jsme na jedničce, daleko od všech, bylo to hezké. Takový závod jsem na deblu nikdy nejel. Bylo to vážně nádherné. Dnešní výsledek udělaly dvě věci. První byla taktika, ta je na mě, druhá věc je souhra v lodi a ta je na Radkovi. Myslím, že dnes obě ty věci sedly špičkově. Děkuji, Radku. Taktika byla, že jsem v semifinále pošetřil nějaké síly, když jsme postoupili ze čtvrtého místa docela kontrolovaně. Ve finále jsme měli štěstí na dráhu, kdy jsme jeli na kraji a nemuseli se rvát s ostatními. A soustředili se vážně jen na náš závod. Já jsem věděl, že musím vystartovat, pošvihat se, ale tak, abych pošetřil nějaké síly na závěrečných 200 metrů. Jinak bych úplně vyškubaný na deblu nedojel. Myslím, že se za takovou taktiku můžu pochválit.
Musím přiznat, že předevčírem, kdy jsem jel singl, mi bylo celý den dost blbě. Byl jsem unavený, šel spát brzy a včera jsem vstal úplně rozmlácený, asi jako tři roky staré hračky na pískovišti. Přišel jsem do závodu samozřejmě odhodlaně, chtěl jsem podat dobrý výkon a jet hlavně dobře. Včera odpoledne jsem si dal volno, byl jsem vyšťavený a musel si lehnout na pokoj. K tomu jsem asi něco špatného snědl a začalo mi být špatně od žaludku. Bál jsem se, že budu mít žaludeční problémy a tu olympiádu zakončím fakt špatně. Nicméně ráno jsem se vzbudil a cítil se úplně fresh. Volno mi šíleně pomohlo a cítil jsem se po něm špičkově. Měl jsem dobrou náladu, což u mě je známka toho, že jsem odpočatý.“

6:48

Atletika

Velké bodové ztráty českých desetibojařů v nepovedené tyči. Jak Adam Sebastian Helcelet, tak Jiří Sýkora nezvládli 460 cm, zapisují pouze 440 cm, tj. 790 bodů, a tuto disciplínu zakončí mezi úplně nejhoršími.

Josef Dostál a Radek Šlouf už jsou oficiálně bronzovými medailisty

Obrovská radost českých kanoistů při cestě ke stupňům vítězů

6:06

Kanoistika

Konečné pořadí K2 1 000 m mužů:
1. Austrálie 3:15,280
2. Německo 3:15,584
3. Česko 3:16,106
4. Maďarsko 3:16,535
5. Nový Zéland 3:17,267
6. Španělsko 3:17,327
7. Bělorusko 3:17,769
8. Čína 3:19,612
...
10. Slovensko

6:01

Závěr bronzové jízdy Josefa Dostála a Radka Šloufa

6:01

Kanoistika

Finále deblkajakářů na kilometru dlouho vypadalo na jasnou záležitost Australanů, kteří ujeli o více než jednu délku lodi. Ve druhé polovině trati ale vystupňovaly tempo další lodě, Němci se dotáhli do čela a svedli tvrdý souboj o zlato, který ale nakonec těsně prohráli. Češi začali rozvážněji, na třetí pozici před Maďary se posunuli až nějakých 350 metrů před cílem a skvěle vystupňovaným tempem ji také bez problémů udrželi! Josef Dostál má už čtvrtou olympijskou medaili v kariéře a po nepovedeném sólovém startu se dočkal aspoň nějaké satisfakce. Radek Šlouf se dočkal největšího úspěchu v kariéře.

5:58

Kanoistika

Deblkajak Josef Dostál, Radek Šlouf má bronzovou medaili z kilometru!!!

5:53

Kanoistika

Slovenský deblkajak Samuel Baláž, Adam Botek dojel ve finále B na druhém místě, takže budou v konečném pořadí desátí.

4:43

Atletika

Průběžné pořadí desetiboje mužů po 7 disciplínách:
1. Damian Warner (CAN) 6 610 b.
2. Ashley Moloney (AUS) 6 359
3. Pierce Lepage (CAN) 6 265
4. Kevin Mayer (FRA) 6 157
5. Garrett Scantling (USA) 6 085
...
15. Adam Sebastian Helcelet (CZE) 5 802
17. Jiří Sýkora (CZE) 5 770

4:17

Atletika

Adam Sebastian Helcelet hodil v disku posledním pokusem 45,40 m, za to dostává 775 bodů, Jiří Sýkora taktéž posledním pokusem hází 49,90 m a to je za 868 bodů.

3:39

Kanoistika

Slovenský deblkajak Samuel Baláž, Adam Botek držel ve druhém semifinále hodně dlouho třetí místo, avšak v samotném závěru odpadl, dojel poslední a pojede pouze o konečnou devátou pozici.

3:30

Kanoistika

Josef Dostál a Radek Šlouf si na deblkajaku zajistili postup do finále! Ve svém semifinále si bezpečně hlídali pozici a věřme, že budou schopni zabojovat o některou z medailí.

2:37

Atletika

Průběžné pořadí desetiboje mužů po 6 disciplínách:
1. Damian Warner (CAN) 5 767 b.
2. Ashley Moloney (AUS) 5 605
3. Pierce Lepage (CAN) 5 454
4. Kevin Mayer (FRA) 5 327
5. Garrett Scantling (USA) 5 309
...
15. Adam Sebastian Helcelet (CZE) 5 027
18. Jiří Sýkora (CZE) 4 902

2:30

Atletika

Desetibojaři začínají druhý den 110 m překážek. Adam Sebastian Helcelet i Jiří Sýkora byli zařazeni do druhého běhu , který Helcelet vyhrál v čase 14,35 (930 bodů), Jiří Sýkora si zaběhl dokonce nejlepší letošní výkon 14,48 (913 bodů). Kanaďan Damian Warner překonal nejlepší desetibojařský olympijský výkon časem 13,46, se kterým by mezi specialisty pohodlně postoupil z rozběhu a Kanaďané tam navíc ani neměli žádné zastoupení.

2:27

Plavání

Konečné pořadí 10 km mužů:
1. Florian Wellbrock (Německo) 1:48:33,7 hod
2. Kristof Rasovszky (Maďarsko 1:48:59,0
3. Gregorio Paltrinieri (Itálie) 1:49:01,1
4. Matan Roditi (Izrael) 1:49:24,9
5. Athanasios Kynigakis (Řecko) 1:49:29,2
6. Marc-Antoine Olivier (Francie) 1:50:23,0
7. Ferry Weertman (Nizozemsko) 1:51:30,8
8. Michael McGlynn (Jihoafrická republika) 1:51:32,7
9. Hau-Li Fan (Kanada) 1:51:37,0
10. Jordan Wilimovsky (USA) 1:51:40,2
...
24. Matěj Kozubek (CZE) 2:01:52,1

2:20

Plavání

Soutěž dálkových plavců na 10 km ani zdaleka nebyla tak dramatická jako u žen. Na začátku posledního ze sedmi okruhů totiž poslední mistr světa Němec Florian Wellbrock definitivně setřásl i poslední soupeře a zcela osamocen si doplaval pro zlatou medaili! Také další medaile se zdály být jasně rozdané, ale Maďar Kristóf Rasovszky, mistr světa na 5 km, v posledních stovkách metrů výrazně zpomalil a v cíli jen těsně uhájil stříbro před dotírajícím Italem Gregoriem Paltrinierim, pro změnu úřadujícím mistrem Evropy na této trati! Soutěže se zúčastnil také Matěj Kozubek a skončil na posledním místě z těch, co dokončili.
Češi a Slováci v akci

Česká výprava bude mít ve hře hned několik zajímavých zástupců.
Hned v noci, nejprve kolem půl čtvrté, poté před šestou, se budou o co nejlepší umístění, a snad i o medaili, bít deblkajakáři Josef Dostál a Radek Šlouf.
O půl jedenácté pak začne v Česku asi nejsledovanější událost dne, finále kombinace sportovního lezení, i s Adamem Ondrou, který by snad mohl získat i jednu nečekanou výhodu.
Na atletickém stadionu uzavřou svoji soutěž desetibojaři Adam Sebastian Helcelet a Jiří Sýkora.
Na výborné první kolo se bude ve druhém dni turnaje snažit navázat golfistka Klára Spilková.
Velmi důležitým šermem začne dvoudenní soutěž moderním pětibojařům Janu Kufovi a Martinu Vlachovi.
Jako úplně první pak bude závodit dálkový plavec Matěj Kozubek na 10kilometrové trati.

Slovenská výprava bude mít pouze dvojí zastoupení v dnešních soutěžích. Do chodeckho závodu na 20 km se vypraví Miroslav Úradník a deblkajakáři Samuel Baláž, Adam Botek se pokusí v semifinále deblkajakářů na kilometru probít do finále A.

Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 13. den

konec

Zpět na online