Menu

Další

Olympijské hry - Vzpírání

Do 76 kg - finále (ženy)

Vítěz: N. P. Dajomesová Barreraová (ECU)

konec

01.08.2021, 12:50 • Patrik Czepiec

On-line přenos je u konce, děkujeme za pozornost. (14:43:30)
Zlatou medaili si odnáší vzpěračka z Ekvádoru. Neisi Patricia Dajomesová Barreraová dokázala v celkovém součtu nastřádat 263 kilogramů, druhá Američanka Nyeová na ni ztratila 14 kilo, přesto také předvedla parádní výkon. Bronz si odnese Aremi Fuentesová Zavalaová z Mexika, které stačilo 245 kilogramů.

Ranní závod béčkové kategorie, který probíhal od 6:50 středoevropského času, najdete rovněž na našich stránkách.

Celkové výsledky
1. Neisi Patricia Dajomesová Barreraová (ECU) – 263 kilogramů
2. Katherine Elizabeth Nyeová (USA) – 249 kilogramů
3. Aremi Fuentesová Zavalaová (MEX) – 245 kilogramů
4. Patricia Caroline Streniusová (SWE) – 235 kilogramů
5. Darja Naumavaová (BLR) – 234 kilogramů
8. Kumušchon Fajzullajevaová (UZB) – 227 kilogramů
7. Iryna Dechaová (UKR) – nezapsala váhu
7. Suhjeon Kimová (KOR) – nezapsala váhu

Konec soutěže.

8

Katherine Elizabeth Nyeová se posunula o deset kilo na 148 kilogramů. Zdálo se, že by činku mohla zvládnout, nakonec ovšem pokus končí neúspěchem. Stříbrná medaile přesto putuje do USA.

5

I když má zlatou medaili v kapse, chtěla jít Neisi Patricia Dajomesová Barreraová na 145 kilogramů. Poté, co dva sudí ukázali červený puntík, začala zběsile plácat dlaněmi do platformy. Jury ještě pokus sledovala, nakonec ho dokonce uznala! Celková váha ekvádorské vzpěračky činí 263 kilogramů.

7

Suhjeon Kimová zkrátka chtěla jít nad své limity a 140 kilogramů ji položilo na zem. Odnese se potlesk místního publika, ale v nadhozu nezapíše úspěšný pokus. Tím pádem se jí nemůže započítat ani žádná soutěžní váha a skončí poslední.

7

O třetí místo stále bojuje Suhjeon Kimová, která po negativním rozhodnutí sudích předvedla reakci jako při divadelní tragédii. Zklamání ke sportu patří, ale Asiatka ho nese opravdu těžce, připomíná tříleté dítě. Musela přitom vědět, že 140 kilogramům znovu pomohla pohybem v lokti.

5

Dominantní show ještě nekončí! Neisi Patricia Dajomesová Barreraová pokračuje ve zvedání fantastických vah, nad své kučeravé vlasy vynesla 140 kilogramů. K čince se vrátí ještě jednou.

2

Do risku šla i Aremi Fuentesová Zavalaová, když navolila 139 kilogramů. Nakonec nedostala činku ani na hruď. Medaili už má jistou také americká vzpěračka Nyeová.

3

Na Švédku už bylo 138 kilogramů moc. Chtěla zkusit zabojovat o medaili, to se ale nepovede. Pád na zadní část těla ovšem doprovodí úsměvem, bojovala na maximum.

8

Na stříbrnou pozici se dostává Katherine Elizabeth Nyeová, ona totiž 138 kilogramů pro změnu zvládá. Američanka přijela do Tokia ve fantastické formě.

7

Hodně složitý začátek si vybrala jihokorejská vzpěračka Suhjeon Kimová. I když 138 kilogramů dostala nad hlavu, nedokázala se vyhnout tlaku, který je zakázaný. Jury původní verdikt rozhodčích zvrátila.

2

Ani napodruhé nezaváhala Aremi Fuentesová Zavalaová. O prvním místě je sice v podstatě rozhodnuto, ale další medaile visí ve vzduchu. Mexičanka nyní zaujme druhou pozici.

5

K čince se postavila Neisi Patricia Dajomesová Barreraová. Nad hlavu snadno dostala 135 kilogramů, což by mělo pohodlně stačit na zlatou medaili. Uvidíme, jak se s nastavenou laťkou poperou další závodnice.

2

Svých 135 kilogramů málem z pozice ve dřepu nedostala Aremi Fuentesová Zavalaová, ale druhá část nadhozu pro ni byla překvapivě mnohem snazší. Zafixovala lokty a má úspěšný pokus.

4

O další dva kilogramy už se neposune Darja Naumavaová, která tak zapíše 131 kilo. Zatím to na bronz stačit bude, ale tři závodnice ještě vůbec nadhoz nezapočaly.

3

Středový rozhodčí nebyl spokojený s výkonem Švédky Streniusové, ostatní dva jsou ale pro a to bude v tuto chvíli stačit. Je z toho 133kilogramový pokus.

8

Nyní Katherine Elizabeth Nyeová až teatrálně přehnala položení činky, které ji připravilo o nejlepší pokus v trhu. Zapíše každopádně po právu 133 kilogramů, čímž se okamžitě katapultuje na první místo.

2

Pětadvacetiletá Ukrajinka nezapíše váhu. Třikrát se musela spokojit s neúspěšným pokusem v nadhozu, třebaže v tom posledním bojovala, seč jí síly stačily. Cesta Dajomesové Barreraová za zlatem zdá se být otevřená.

2

Pokud chce Dechaová zůstat v soutěži, musí zdvihnout poslední pokus! Ani napodruhé totiž nezvládla 131 kilogramů. Trh zakončila na druhém místě, nyní se možná připraví o medaili.

4

Nyní už Darja Naumavaová se závodní vahou přece jen pohnula o pořádný kus vpřed. Daří se ji 131 kilogramů.

1

Úvodní pokus nedokázala přetavit v úspěch Iryna Dechaová, která přitom první disciplínu zakončila na druhém místě. Tento fakt ještě více nahrává tomu, že zlato by si mohla zajistit Dajomesová Barreraová.

1

Hodně blízko dalšímu nadhozu byla Kumušchon Fajzullajevaová, od 130 kilogramů ji dělilo už jen srovnání postoje. Stále má ale před sebou skvělou budoucnost, je jí teprve 19 let.

3

Načas si dala Patricia Caroline Streniusová, zvládla ale položit základ v hodnotě 130 kilogramů. Její osobní rekord přitom činí jen o dvě kila navíc, skvělý začátek.

1

I druhý pokus Fajzullajevaové, tentokrát na 126 kilogramech, projde bez větších problémů. Uzbecká závodnice si nejspíš nevěří, mohla by jít i výš.

4

Tak nakonec změna! Běloruska Darja Naumavaová přepsala startovní váhu na 125 kilogramů, nejspíš si přivodila nějaký problém při rozcvičení. Jejím maximem je totiž 151 kilo.

1

Kumušchon Fajzullajevaová vypadá, při vší úctě k ní, vedle svých protivnic poněkud nepatřičně. Začátek na 122 kilogramech klapnul, ale všechny ostatní závodnice budou otevírat disciplínu minimálně na sto třicítce. To je pro uzbeckou vzpěračku nepřekonatelná konkurence.
Poslední čtyři minuty zbývají do startu druhé disciplíny. Kdo se stane olympijským vítězem?
To byl také poslední trh tohoto soutěžního dne. Závodnicím běží čtvrt hodina přípravy na další disciplínu, přesouváme se tak k nadhozu.

5

Ryzí soustředění bylo vidět ve tváři ekvádorské reprezentantky. Neisi Patricia Dajomesová Barreraová dokázala pokořit 118 kilogramů a s přehledem povede pořadí po trhu. Ví, že v nadhozu je favoritkou Korejka, která hodně kazila, a tak Dojamesová ponechává průchod svým emocím. Její pisklavý řev musí být slyšet z Tokia až do Ekvádoru.

5

Jenže ekvádorská vzpěračka Dajomesová Barreraová ukazuje, že by ani 114 kilo nestačilo. Její činka vážila 115 kilogramů, přesto ji zvedá, jako by měla naloženou tréninkovou váhu.

8

Nádherný trh předvedla světová šampionka z roku 2019 Katherine Elizabeth Nyeová, když nad hlavu poslala 114 kilogramů. Jenže nedomyslela položení činky! Tu nesmí pustit, pokud je nad jejími rameny, což se jí přesně „podařilo“. Tak to je zahozený pokus, kterým se možná Američanka připravila o lepší umístění. Uvidíme, jak dopadne nadhoz, stejně jako její soupeřky.

6

Napodruhé již Ukrajinka čistě. Na platformu musela v krátkém čase znovu, jelikož Američanka Nyeová si nechala zaspat dokonce 114 kilogramů. Každopádně Dechaová se raduje ze sto třináctky.

6

Ekvádorskou vzpěračku chtěla dostat pod tlak Iryna Dechaová, to se ale úplně nepodaří. Ukrajinka nezvládla 113 kilogramů.

8

Druhým pokusem ale zvládá 111 kilogramů také Američanka. Okamžitě je na ní vidět obrovská úleva. I kdyby se už dalším kolem neposunula, s tímto výkonem bude nadmíru spokojená.

5

Poprvé jsme v akci viděli i originální čelenkou obdařenou Neisi Patriciu Dajomesovou Barreraovou. Začíná na skvělých 111 kilech a velmi úspěšně. Máme tu hlavní favoritku na zlato.

7

Suhjeon Kimová je naštěstí v pořádku poté, co se s ní převážilo 110 kilogramů. Zůstane jí hned první pokus, dál už se nedostala.

3

Příliš hluboko pod činku se nyní dostala Aremi Fuentesová Zavalaová. Zapisuje jen dva úspěšné pokusy, protože 110 kilo už nezvládla. Mexičanku čeká ještě nadhoz.

6

Hned tři závodnice, které měly pokračovat na 109 kilogramech, si nechaly zapsat kila navíc, aby odložily svůj další start. K čince proto musela Ukrajinka Iryna Dechaová. Sto desítku zvládá s jistotou a ukazuje, že by se dnes ráda rvala o cenný kov.

7

V dobrém rozpoložení je dnes Kimová, která se rozhodčím s úsměvem uklonila, jenže na druhé položce zaváhala. Činku už málem přemohla, ovšem pak se jí 109 kilogramů svezlo za hlavu. Odtud už nebylo úniku.

2

V bílém dresu přistoupila ke druhému pokusu Fuentesová Zavalaová. Svou původní váhu zvedla o další tři kilogramy, nyní už je na sto osmi.

4

Bělorusce se nedaří složit reparát, když si špatně načasovala přemístění a dostala se tělem až příliš vysoko, aby váhu 107 kilogramů vůbec mohla ustát. V trhu končí.

4

Darja Naumavaová váhá na 107 kilogramech a pokus si bude muset zopakovat. Tohle bylo její druhé vystoupení v trhu, zbývá jí poslední šance.

8

Američanka Nyeová i s vytetovanou růží na levé paži zvládla svůj otevírací pokus se slušnou váhou 107 kilogramů. U činky jsme neviděli ještě dvě poslední závodnice.

7

Až osm vteřin před koncem časového limitu začala svůj trh Suhjeon Kimová. Ovšem šlo o správné rozhodnutí, jelikož 106 kilogramů zvládla s velkým přehledem.

2

Na dno svých možností si hned při prvním pokusu sáhla Aremi Fuentesová Zavalaová. Někde v sobě ale našla kus odhodlání a daří se jí ustát 105 kilogramů.

4

Další na řadu přišla Darja Naumavaová. V podřepu zůstala zhruba vteřinku až dvě, ale to vůbec nevadí. Srovnala se a s vahou 103 kilogramů vystřelila do postoje.

3

Vzpěračka ze Švédska vstřebala pokyny svého trenéra a nahecovala se na závěrečný trh. Tentokrát už 102 kilogramů nebylo nad její možnosti, přesto se dá toto představení považovat za velkou chybu při určování základní váhy.

3

Na platformě podruhé Streniusová. A dostává se do velkých potíží! Ani v tomto případě se jí 102 kilogramů nedaří, bude muset opravovat až třetím pokusem.

3

Švédka Patricia Caroline Streniusová už se nemohla dočkat na svůj úvodní pokus, ale 102 kilogramů nepokořila. Činku už měla nad hlavou, ale z dřepu se jednoduše neodlepila.

1

Čistý třetí pokus uzbecké reprezentantky na 101 kilogramech. Může se jít připravovat na druhou disciplínu, nyní se ke slovu dostanou další závodnice.

1

Nyní už Fajzullajevaová pustila činku za sebe. Trh na 101 kilogramech ji nevychází, takže pokud nepřipíše vyšší váhu, půjde na svůj poslední pokus ještě předtím, než odstartují další vzpěračky.

1

Stupně vítězů by dnes rozhodně neměla atakovat Kumušchon Fajzullajevaová. Jako jediná závodnice začíná pod stovkou, konkrétně na 97 kilogramech. Zřejmě ale zná své limity.

Začátek soutěže.
Závodníci mají posledních šest minut na rozcvičení.
STARTOVNÍ LISTINA

➤ Kumušchon Fajzullajevaová (Uzbekistán)
➤ Aremi Fuentesová Zavalaová (Mexiko)
➤ Patricia Caroline Streniusová (Švédsko)
➤ Darja Naumavaová (Bělorusko)
➤ Neisi Patricia Dajomesová Barreraová (Ekvádor)
➤ Iryna Dechaová (Ukrajina)
➤ Suhjeon Kimová (Jižní Korea)
➤ Katherine Elizabeth Nyeová (USA)
HISTORIE SPORTU

➤ Předchůdcem vzpírání je zvedání kamenů
➤ Vzpírání bylo na prvních LOH v Aténách (1896)
➤ Dříve na LOH bez váhových kategorií (1896, 1904)
➤ První rozlišení vah vzpěračů v Antverpách (1920)
➤ Dvě dílčí disciplíny přišly až v Montrealu (1976)
➤ Ženy soutěží od Sydney (2000)
VZPÍRÁNÍ

➤ Soutěž se skládá ze dvou disciplín: trhu a nadhozu
➤ Při trhu se váha dává nad hlavu jedním pohybem
➤ U nadhozu se činka přemístí na hruď, pak nad hlavu
➤ Ze tří pokusů se zapisuje vždy ten nejtěžší
➤ Společná váha nejlepších pokusů určuje pořadí
➤ Přemístění činky má striktní, přísná pravidla
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:50.

Do 76 kg - finále (ženy)

Vítěz: N. P. Dajomesová Barreraová (ECU)

konec

Zpět na online


Statistiky:
Startovní listina
1. Kumušchon Fajzullajevaová (UZB)
2. Aremi Fuentesová Zavalaová (MEX)
3. Patricia Caroline Streniusová (SWE)
4. Darja Naumavaová (BLR)
5. Neisi Patricia Dajomesová Barreraová (ECU)
6. Iryna Dechaová (UKR)
7. Suhjeon Kimová (KOR)
8. Katherine Elizabeth Nyeová (USA)
Výsledky trhu
1. Neisi Patricia Dajomesová Barreraová (ECU) - 118 kilogramů
2. Iryna Dechaová (UKR) - 113 kilogramů
3. Katherine Elizabeth Nyeová (USA) - 111 kilogramů
4. Aremi Fuentesová Zavalaová (MEX) - 108 kilogramů
5. Suhjeon Kimová (KOR) - 106 kilogramů
6. Darja Naumavaová (BLR) - 103 kilogramů
7. Patricia Caroline Streniusová (SWE) - 102 kilogramů
8. Kumušchon Fajzullajevaová (UZB) - 101 kilogramů
Výsledky nadhozu
1. Neisi Patricia Dajomesová Barreraová (ECU) - 145 kilogramů
2. Katherine Elizabeth Nyeová (USA) - 138 kilogramů
3. Aremi Fuentesová Zavalaová (MEX) - 137 kilogramů
4. Patricia Caroline Streniusová (SWE) - 133 kilogramů
5. Darja Naumavaová (BLR) - 131 kilogramů
8. Kumušchon Fajzullajevaová (UZB) - 126 kilogramů
7. Iryna Dechaová (UKR) - nezapsala váhu
7. Suhjeon Kimová (KOR) - nezapsala váhu
Celkové výsledky
1. Neisi Patricia Dajomesová Barreraová (ECU) - 263 kilogramů
2. Katherine Elizabeth Nyeová (USA) - 249 kilogramů
3. Aremi Fuentesová Zavalaová (MEX) - 245 kilogramů
4. Patricia Caroline Streniusová (SWE) - 235 kilogramů
5. Darja Naumavaová (BLR) - 234 kilogramů
8. Kumušchon Fajzullajevaová (UZB) - 227 kilogramů
7. Iryna Dechaová (UKR) - nezapsala váhu
7. Suhjeon Kimová (KOR) - nezapsala váhu