Menu

Další

Olympijské hry - Taekwondo

Do 49 kg - opravy, o bronz, finále (ženy)

Vítěz: P. Wongpattanakit (THA)

konec

24.07.2021, 12:00 • Makuhari Messe Hall A • Jiří Polášek (@Pol45Jiri)

Výsledky

1. Panipak Wongpattanakit (THA)
2. Adriana Cerezo Iglesiasová (ESP)
3. Abishag Sembergová (ISR)
3. Tijana Boganovićová (SRB)
5. Miyu Yamada (JPN)
5. Rukiye Yildirimová (TUR)
7. Ťing-jü Wu (CHN)
7. Thi Kim Tuen Truong (VIE) (14:52:06)
Medaile v ženské kategorii do 49 kilogramů jsou rozdané. Tím dnešní program končí. Ještě můžete sledovat ve vedlejším onlajnu mužské finále.

Vítěz zlaté medaile: Panipak Wongpattanakit (11:10)
Velká chyba na konec! Wongpattanakit dokázala kopnout soupeřku do nechráněného místa a díky dvěma bodům za Dollyo Chagi zvrátila skóre ve svůj prospěch! Favoritka tak utkání zvládla, ale bylo to extrémně vyrovnané.
Další vydařené Dollyo chagi a Španělka si své vedení bere zpět.
Tohle je jednoznačně nejopatrnější kolo ze všech. Obě ženy kopou jen z přední nohy nejzákladnějšími kopy. Není to úplně nejatraktivnější souboj, ale je pravda, že jsme mohli očekávat spíše taktickou obrannou bitvu.
Španělka vystartovala hned z úvodu a snížila na jeden bod povedeným Dollyo chagi do vesty.
Poslední kolo právě začalo. Zanedlouho budeme znát novou olympijskou šampionku!
Konec druhého kola, v tom jsme viděli více bodů, ale vesměs se neslo ve stejném duchu. Thajská reprezentantka dokázala otočit, ovšem mezera ve skóre se dá smazat jedním přesným kopem do hlavy.
Obě zápasnice si vyměnily kopy za dva body. Cerezo Iglesiasová ale zaznamenala Gam-jeom, ztratila po něm koncentraci, dostala kop do vesty a hlavy a rázem je ve vedení Wongpattanakit.
Druhé kolo se nese v podobném duchu, jako to první. Opatrný souboj a Španělka v mírném vedení.
Cerezo Iglesiasová opět trefila vestu soupeřky a má na kontě čtyři body. Takto skončí první kolo zápasu o zlato. Zatím to byl spíše vyčkávací boj. Obě bojovnice jsou logicky velice opatrné a soustředí se spíše na obranu, než na útok.
Wongpattanakit ale rychle srovnává stejným kopem do stejného místa.
První minuta je za námi, viděli jsme v ní spíše opatrný souboj. Španělka si nicméně připsala dva body za kop do trupu.
Před zápasem jen připomenu, že Wongpattanakit je světová jednička v této kategorii, zatímco Cerezo Iglesiasová je v žebříčku až patnáctá. Španělka bude bojovat v červeném setu, soupeřka v modrém.
Zápas o zlatou medaili: Panipak Wongpattanakit (THA) vs Adriana Cerezo Iglesiasová (ESP)
A nyní se opět přesuneme do mužské kategorie.

Vítěz druhého zápasu o bronzovou medaili: Tijana Bogdanovićová (27:22)
Porada sudích dopadla jednoznačně. Body se připočítávat nebudou. každá ze soupeřek dostala jeden Gam-jeom, Následně ještě v posledních sekundách Bogdanovićová švihla rychlým kopem z přední nohy soupeřku přes hlavu a připsala další tři body.
Trenér bojovnice v červeném zdvihl vzhůru červenou kartičku a to znamená, že se bude nějaká z předchozích situací přezkoumávat. A budou se hledat body pro červenou.
Bogdanovićová odskakuje! parádní kop do hlavy za tři body, Gam-jeom soupeřky a ještě kop do břicha. A skóre je rázem 16:5.
Srbka ví, že může vyhrát. Je přesnější, a vyšší než soupeřka, což jí dává výhodu. musí se ale vyvarovat chyb a všechno skvěle vykrýt, nebo uskakovat.
Poslední kolo začalo jak jinak, než opatrným Taekwondem.
V poslední sekundě dostává Japonka Gam-jeom a tak před koncem druhého kola svítí na tabuli skóre 8:5.
Srbka se opět ujímá vedení, ovšem velmi hubeného. Obě bojovnice stále dělí jen jeden kop za dva body.
Druhá část začíná opravdu opatrným soubojem. Ani jedna z žen nechce udělat zbytečné chyba a obě se tak vyvarují zbytečného nekrytí se a dlouhých kombinací.
V poslední sekundě si balkánská bojovnice vůbec nepohlídala vysokou nohu Yamady a ta trestala. Tři body a vyrovnání na 5:5, takhle vypadal závěr prvního kola.
Jenže zkušená Srbka rychle otáčí stav. Dva body za kop do vesty, tři za hlavu. A první kolo stále nekončí.
Po minutě první body. za povedený kop do vesty si Yamada připisuje dva body.
Srbka se snaží okopávat z přední nohy soupeřku. Ta zatím neblokuje, ale skvěle uskakuje.
Japonka má na sobě červený set, Srbka modrý. Zápas právě začal.
Zápas o bronz 2: Tijana Bogdanovićová (SRB) vs Miyu Yamada (JPN)
Po prvním mužském zápase o bronzovou medaili se vracíme této kategorii. Boj o druhý bronz za chvíli začne.

Vítěz prvního zápasu o bronzovou medaili: Abishag Sembergová (27:22)
Jenže posledních 20 sekund byla čistá show mladé bojovnice, která zaznamenala dva kopy do hlavy a jeden kop do trupu. Zápas otočila a o jedenáct let starší soupeřku porazila!
Sudí přezkoumali žádost červeného týmu o přidání bodů za neuznaný kop. Následně ještě turecká bojovnice obdržela bod za Gam-jeom.
Nyní jsme viděli vzájemný kop do hlavy. Nejdříve se trefila Sembergová, ale asi sekundu po ní taky soupeřka. Ta následně přidala ještě dvě trefy a otočila stav. Nyní už vede o dva body.
Poslední kolo právě začalo a Yildirimová rychle snížila na rozdíl tří bodů. Tohle bude ještě drama!
Obě bojovnice ještě přidaly pár přesných kopů a po druhém kole je stav 9:16.
Turecká tekwondistka poprvé trefila hlavu soupeřky, takže si připsala tři body. Následně ale zaznamenala Gam-jeom a jeden bod protivnici věnovala. po následném útoku turecký trenér zdvihl nad hlavu modrou kartičku a bude se přezkoumávat situace, kdy podle něj Yildirimová trefila hlavu soupeřky, ale ta nebyla uznána.
Modrá bojovnice stále kope jen z přední nohy, což je sice rychlé, ovšem neumí k tomu přidat přesnost. Zatímco soupeřka z tlaku ustoupila a snaží se spíše jednou za čas o velice přesný kop.
Yildirimová se snaží co nejvíce naznačovat kopy z přední nohy, aby se k ni soupeřka nedostala. Te se to ale daří. Po dalším Dollyo chagi do boku a následné hlavně připsala reprezentantka Izraele dalších pět bodů. Navíc po kopu do hlavy soupeřka spadla a dostala napomenutí. Po prvním kole jsou tedy body rozdány takto – 2:13.
Sembergová zapsala první dva body za kop na trup, přičemž Yildirimová ihned kontrovala úderem za jeden bod. Následně ale mladší bojovnice kopla soupeřce do hlavy a následně i do trupu a odskočila do vedení 7:2.
Zápas začal, a to až netradičně aktivně na tuto ženskou kategorii. Mladá zápasnice z Izraele se snaží překvapit soupeřku nezvykle velkým počtem úderů, které se v Taekwondu moc nepoužívají.
Nastoupí proti sobě rozdílné věkové kategorie. Zatímco Yildirimové je třicet let, její izraelské soupeřce teprve devatenáct!
Po krátké přestávce jsme zpět a budeme pokračovat již avizovaným zápasem Yildiriové proti Sembergové.
Zápas o bronz 1: Rukiye Yildirimová (TUR) vs Abishag Sembergová (ISR)
Pro fanoušky, kteří se v tomto sporu tolik nevyznají: V Taekwondu se udělují dvě bronzové medaile, stejně jako například v Judu. Proto se konají opravné zápasy, ze kterých vzejde vítěz, který se utká o bronzovou medaili s poraženým semifinalistou. To znamená – dva vítězi oprav, dva poražení semifinalisté a dvě bronzové medaile.
A nyní se na tatami opět nastěhuje mužská kategorie.

Vítěz druhých oprav: Tijana Bogdanovićová (12:9)
Posledních třicet sekund ale Wu zabrala, provedla perfektní úder za jeden bod a hned po něm přidala ještě kop za dva body. Bogdanovićova měla co dělat, ale nakonec tříbodový náskok ubránila.
Wu byla navíc potrestána Gam-jeonem. Takže z toho je další bod pro Bogdanovićovou.
Wu v krátké sekvenci vypadala, jako by se utrhla ze řetězu. Zaplavila soupeřku salvou kopů, které Srbka jen tak tak kryla. Nakonec ale právě balkánská bojovnice využila mezery mezi kopy soupeřky a vmetla ji kop za dva body.
Číňanka je velice opatrná, nyní už by každý bod mohl znamenat velké odskočení soupeřky, a to si minutu před koncem nesmí dovolit.
Jakkoliv byla v prvním kole Wu lepší, v tom druhém ji Bogdanovićová zastínila ve všech směrech a i proto se jde do poslední dvouminutovky za stavu 10:5 pro Srbku.
Neskutečná Bogdanovićová! Ta protáhla nohu kolem soupeřky a trefila ji hlavu zezadu. Následně ještě dokázala skórovat využitím Dollyo chagi do vesty.
Parádně trefená hlava v podání balkánské bojovnice. Kop do hlavy je za tři body, takže je rázem srovnáno – 5:5.
Druhé kolo opět odstartovalo opatrnými lehkými kopy z přední nohy. Srbka ale následně zapsala své první dva body přímočarým kopem Ap chagi do břicha soupeřky.
Tak tohle byla nádhera v podání Wu. Ta dostala soupeřku do záklonu a v nehlídané pozici trefila hlavu Srbky. Po prvním kole tady tak máme stav 5:0.
Srbka se snaží kopat hlavně z přední nohy, snaží se trefit hlavu, což ale soupeřka dobře ví a perfektně se kryje.
Tento zápas startuje velmi opatrně, za první minutu jsme prakticky viděli jen pár lehkých kopů z přední nohy. První body přidala až nyní Wu kopem do trupu.
Srbka startuje v modré vestě, zatímco Číňanka v červené.
Oprava 2: Tijana Bogdanovićová (SRB) v Ťing-jü Wu (CHN)
Nyní se na tatami přesunou muži. Zápasy budou prokládány, proto můžete sledovat i náš souběžný onlajn.

Vítěz prvních oprav: Abishag Sembergová (1:22)
Poslední kop do hlavy v zápasu, ten totiž končí předčasně na bodový rozdíl.
Sembergová parádně hlídá svůj náskok, který nyní rozšiřuje dalším kopem do hlavy. Tu si Vietnamka vůbec nehlídá.
Třetí kolo mělo opatrnější start, soupeřky se spíše okopávaly z dálky. Následně se dostaly do klinče, ovšem ten rozdělila srbská sudí.
Konečně jsme viděli první bod Vietnamky v zápase. Bylo to za skvěle provedený úder na hruď. Truong si ale hned poté vůbec nepohlídala hlavu a soupeřka ji vytrestala dalším kopem za tři body. Druhé kolo končí za stavu 1:16.
Třetí Gam-jeon modré taekwondistky a skóre je již 13:0.
Zápasnice v modré vestě zatím vůbec nestíhá. Soupeřce neuštědřila ani jednu obodovanou ránu a spíše se brání.
Další parádní hlava z přední nohy. To jsou tři body pro Izraelskou taekwondistku. Následuje navíc Gam-jeon a je to 10:0.
Abishag Sembergová si připsala krásný kop na hlavu, který je za tři body. Nyní už vede 6:0. první kolo je u svého konce.
Sembergová se dostává do vedení díky krásnému kopu do těla za dva body. Následuje Gam-jeom Truongové, což je trest a bod navíc pro soupeřku, ta nyní vede 3:0.
Oprava 1: Thi Kim Tuyen Truong (VIE) vs Abishag Sembergová (ISR)
Zdravím všechny příznivce tohoto krásného bojového sportu, jímž Taekwondo jednoznačně je. Už během prvního dne olympiády se dozvíme, kdo si vybojuje medaile z ženské váhové kategorie do 49 kilo.

Již jste měli možnost vidět předkolo, osmifinále, čtvrtfinále i semifinále. Nás nyní v této ženské váhové kategorii čekají ještě opravy, zápas o bronz a samozřejmě hlavně finále o zlatou medaili.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:00.

Do 49 kg - opravy, o bronz, finále (ženy)

Vítěz: P. Wongpattanakit (THA)

konec

Zpět na online


Rozhodčí: Ksenija Levai (Srbsko), Nadira Meziani (Alžírsko), Dania Gonzales Cancino (Chile), Susana Boyd Diaz (Panama), Luis Drosghic Mendoza (Brazílie)

Statistiky:
Výsledky
1. Panipak Wongpattanakit (THA)
2. Adriana Cerezo Iglesiasová (ESP)
3. Abishag Sembergová (ISR)
3. Tijana Boganovićová (SRB)
5. Miyu Yamada (JPN)
5. Rukiye Yildirimová (TUR)
7. Ťing-jü Wu (CHN)
7. Thi Kim Tuen Truong (VIE)