Menu

Fotbal

Mistrovství Evropy U21

Španělsko – Portugalsko

0:1

konec (0:0)

03.06.2021, 18:00 • Ljudski vrt, Maribor • Semifinále • Michal Břuchanský

Tipsport: 2.21 2.93 3.46 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (20:00:01)
Statistiky:
Střely na branku: 4 – 2
Střely mimo: 7 – 6
Držení míče: 58 % – 42 %
Rohové kopy: 10 – 3
Ofsajdy: 2 – 0
Fauly: 11 – 11
Žluté karty: 1 – 1.
Pro obhájce prvenství tímto letošní turnaj končí. Rui Jorge naopak bude své svěřence připravovat na boj o zlato, který se v neděli odehraje v Lublani.
Španělská jednadvacítka musí na rekordní desátou účast ve finále mistrovství Evropy zapomenout. V bitvě s Portugalci měla navrch, jenže svou převahu nepřetavila ve stoprocentní gólové šance. Tu největší měl krátce po změně stran aktivní Cucurella, ale Diogu Costovi pomohla pravá tyč. Jeden ze Španělů se v nervózní koncovce gólově prosadil, jenže radost z toho určitě neměl. Jorge Cuenca smolně odrazil Vieirovu přihrávku do vlastní brány a v 80. minutě rozhodl o šťastném postupu Portugalska do finále.

90+6

Konec zápasu.

90+6

Diogo Costa zkušeně lapil nákop z poloviny hřiště. Navíc bylo pískáno, sudí Glenn Nyberg zřejmě viděl Zubimendiho útočný faul.

90+6

Marc Cucurella vytlačil Jotu do míst, odkud nemohl pomýšlet na zakončení. Přihrávka z nouze šla do autu, Fernández promptně rozjíždí možná poslední akci.

90+5

Ohian Sancet nezvládl sklepnutí Pinovy přihrávky na pravý kraj pokutového území. Portugalci po autu míč neudrželi a zůstávají pod tlakem.

90+4

Pino vytloukl Contého bloky a velmi rychle si připravil další rohový kop. I v tomto případě našel hlavu obránce a Cucurella už pálil zpoza šestnácky vedle brány.

90+3

Vitinha z posledních sil vedl rychlý protiútok. V tandemu měl Tomáse, kterého nestíhal Óscar Gil, ovšem Fernández včas vystartoval proti klíčové přihrávce.

90+2

Španělské rohy se množí, ale to vůbec neplatí o případných šancích. V posledním případě neklapl centr v podání Yeremiho Piny.

90+1

Čtvrtý rozhodčí přinesl důležitou informaci o nastaveném čase. Hrát se bude ještě šest minut, což Portugalce zrovna nepotěšilo.

90

Střídání v týmu Portugalsko: ze hřiště odchází Fábio Vieira, přichází Pedro Pereira.

89

Nepovedenou rozehrávkou daroval Mingueza míč Vieirovi, nicméně své zaváhání napravil blokem proti malinko ukvapené střele.

88

Často využívaný Miranda a další pokus o centr, který se však z pokutového území okamžitě vrátil. Portugalský výběr se po šťastném gólu výtečně brání.

87

Sice se hraje na útočné polovině Španělů, ale nedá se to úplně považovat za nějaký smrtící nápor. Moc času na vyrovnání přitom nezbývá.

86

Další skvělá defenzivní práce od Dioga Dalota, který prodává zkušenosti z Premier League a Serie A. Dokonce se nebude kopat ani roh.

85

Dalot zabarikádoval centru od Mirandy cestu do pokutového území. Cucurella rozehrál roh a sledoval složitou střelu Sanceta, se kterou si dobře postavený Costa poradil.

84

Juan Miranda se po nahrávce Cucurelly dostal s míčem za levou postranní čáru. Svěřenci Luise de la Fuenteho přichází o velkou porci času.

83

Koncovka základní hrací doby zničehonic získala úplně jiný rozměr. Šokovaní Španělé kombinují v bezpečné vzdálenosti od Costovy brány.

82

Střídání v týmu Španělsko: ze hřiště odchází Gonzalo Villar, přichází Abel Ruiz.

80

80. Jorge CUENCA - 0:1

80

Portugalsko právě vstřelilo branku!
V osmdesáté minutě se Portugalci přibližují své třetí finálové účasti! Vitinha ze středového kruhu exkluzivně nakopl míč na hrudník rozběhnutého Vieiry. Ten zprava hledal před bránou Tiaga Tomáse, ovšem skluzující obránce JORGE CUENCA si nešťastným způsobem srazil míč pod břevno vlastní brány.

79

S postupujícím časem se hra zase o něco uklidnila. Necelá čtvrthodina nás dělí od prodloužení, které oba týmy absolvovaly už ve čtvrtfinále.

78

Rychlý brejk odstartovaný průnikovou nahrávkou z poloviny hřiště skončil na Jotovi, který u pokutového území čelil velké přesile.

77

Ofsajd v něm neúnavně působící Marc Cucurella. Fotbalista z Getafe od první minuty brousí levou lajnu.

76

Střídání v týmu Španělsko: ze hřiště odchází Manu García, přichází Ohian Sancet.

74

Z tohoto mráčku rozhodně nezapršelo, protože Jotův roh z rohového kopu proletěl vysoko nad všemi hráči v pokutovém území.

73

Yeremi Pino odrazil Jotův pas na rohový kop. Je vzácnou událostí, že se hráči stěhují před bránu Álvara Fernándeze.

72

Držení míče: 56 % – 44 %.

71

Cucurellův centr neprošel přes první překážku, ale míč se znovu odrazil ke španělským kopačkám.

70

Ztrátu Vieiry v citlivém prostoru nevyužil Villar, který v půlkruhu ležícím na okraji velkého vápna tvrdě narazil do Leiteho. Švédský rozhodčí znovu nepíská.

69

Portugalsko zvládlo bránění rohového kopu i v početní nevýhodě. Manu García dnes nemá kvalitní centry od praporku.

68

Krajní obránce ve službách Moreirense nevypadá moc svěže. Troufám si tvrdit, že případné prodloužení už se ho týkat nebude.

67

Óscar Gil si už poněkolikáté neporadil se skvěle hrajícím Contém, který odnesl vyhraný souboj křečí v noze. Poblíž stojící čárový sudí mu očividně nepomůže.

66

Střídání v týmu Španělsko: ze hřiště odchází Brahim Díaz, přichází Yeremi Pino.

65

Střídání v týmu Portugalsko: ze hřiště odchází Dany Mota, přichází Jota.

65

Střídání v týmu Portugalsko: ze hřiště odchází Daniel Braganca, přichází Romário Baró.

64

Střídání v týmu Portugalsko: ze hřiště odchází Rafael Leão, přichází Tiago Tomás.

64

Brahim Díaz prostrčil míč do velkého vápna. Tísněný Puado chtěl zprava nahrávat do lepší pozice, ale tam už nebyl nikdo další v červeném dresu.

63

V porovnání s prvním poločasem šlo tempo zásadně nahoru. Portugalci si vybojovali roh, který Vieira zazdil dalším centrem na Fernándeze.

62

Manu García byl na konci přímočarého španělského výpadu. Opět mu chybělo několik decimetrů k tomu, aby balon zapadl z jeho pohledu k levé tyči.

61

Drobné zdravotní potíže spojené s horní končetinou má Diogo Leite. Nebělo by to ale být nic, kvůli čemu by musel Rui Jorge sahat do sestavy.

60

Brahim Díaz šel v pokutovém území do kličky, která by ho dovedla do gólové šance. Zavadil přitom o nohu Queiróse, ale podle rozhodčího Nyberga to na penaltu nebylo!

59

Po nepřesvědčivém startu do druhé půle Portugalsko vyrovnává hru. Ani dalšího faulu u levé postranní čáry ale nevyužilo, Vieirův centr zaplul do gólmanových rukou.

58

Ze standardní situace nic vážnějšího nevzniklo. Vieira pěkně nakopl míč do ohně, ale Queirós nenaklonil hlavu tak, aby ho nasměroval na Fernándezovu bránu.

57

Brahim Díaz rychlostně nestačil na Rafaela Leãa. Na půlce raději zatáhl za ruční brzdu a bez připomínek přijal žlutou kartu.

56

Óscar Gil potáhl míč na útočnou polovinu. Villar zase přitval do hry Cucurellu a ten Mirandovi, jenž selhal při pokusu o centr z levého křídla.

55

Vieira chytře přenesl hru na volnější pravou stranu. Objevil se tam Rafael Leão, který je jinak v útočném duu s Motou neviditelný.

54

A zase rychle na druhou stranu, kde upaloval Cucurella. Puadovi míč nedoručil, ale přesto došlo na zakončení v podání Mirandy. Dobrý pokus z rohu vápna vyrazil Costa nad břevno.

53

Diogo Dalot rozdal míč doprava a sám pokračoval do pokutového území, kde na změtnou přihrávku o krůček nedosáhl.

52

Abdu Conté učebnicovým skluzem zastavil španělský postup, který už zase začínal mít velmi zajímavé parametry.

51

Střídání v týmu Portugalsko: ze hřiště odchází Gedson Fernandes, přichází Florentino Luís.

51

Španělé po změně stran přeřadili na vyšší převodový stupeň. Další šanci měl na svědomí Brahim Díaz, který se jedním manévrem zbavil hned trojice soupeřů a pravačkou těsně minul ze svého pohledu levou tyč.

50

Villar z pravé strany našel Cuencu, na kterého portugalská obrana nebezpečně zapomněla. Zadáka Španělska to možná překvapilo natolik, že neškodně hlavičkoval do náruče Costy.

49

Manu García také napřáhl z delší vzdálenosti. Vitinha ztečoval míč do ochranné sítě, což znamená výhodu rohového kopu.

48

Puadův drzý průnik byl zastaven těsně před vstupem do pokutového území, kde každopádně pokračuje aktivita Španělů.

47

47. Marc Cucurella (ESP)

47

Cucurella se po příchodu Mirandy posunul do záložní řady a hned zkraje druhé půle potěšil fanoušky utěšenou ranou z half-voleje, kterou pokazila až Costova pravá tyč.

46

Střídání v týmu Španělsko: ze hřiště odchází Bryan Gil, přichází Juan Miranda.

46

Začal druhý poločas.
Statistiky po 1. půli:
Střely na branku: 1 – 1
Střely mimo: 3 – 5
Držení míče: 56 % – 44 %
Rohové kopy: 2 – 1
Ofsajdy: 1 – 0
Fauly: 6 – 8
Žluté karty: 0 – 1.
Máme za sebou docela dietní první poločas. Španělé byli krapet aktivnější, ale za celou dobu si připravili snad jen jednu možnost v podobě Díazovy nepřesné hlavičky. Jen o pár vteřin později se urodila i jedna z mála příležitostí na straně Portugalců. Fernández musel vytahovat tvrdou střelu Vitinhy.

45+1

První poločas skončil.

45+1

Marc Cucurella v závěru jediné nastavené minutě natáhl krok, ale švédský rozhodčí ho trošku necitlivě nenechal akci dokončit. Všichni jsou posláni do kabin.

45

Jorge Cuenca moc dobře věděl o hrozbě rychlého protiútoku. Stáhl k zemi Motu a dokonce se to obešlo bez žlutého napomenutí pro tohoto obránce Villarealu.

44

Zprava centrující Javi Puado překopl oba spoluhráče číhající před brankou. Resultuje z toho Dalotův aut z neúplně výhodných míst.

43

Fábio Vieira vymyslel krátký centr na levou stranu pokutového území. V menším chaosu se tam slušně zorientoval Queirós, byť z otočky bránu minul.

42

Necelých pět minut před koncem první půle se rýsuje portugalská možnost ze standardní situace. Fábio Vieira přepadl přes nohu Cucurelly, který se odpískanému faulu hodně diví.

41

Utahující se smyčka ztroskotala na nepřesné nahrávce uvnitř pokutového území. Hráči ve světlém mohou konečně uklidnit hru a ulevit zadním řadám.

40

Abdu Conté vyřešil už několikátý centr od Marca Cucurelly. Fernandes ale nevytáhl míč do bezpečí a ten zůstává poblíž Dioga Costy.

39

Brahim Díaz si u rohu velkého vápna rychle přehodil míč na levou nohu. Na otevření skóre to znovu nestačilo, letící projektil mířil nad břevno.

38

S kapitánskou páskou hrající Marc Cucurella překopl zeď, ale nedůraznou střelou letící na střed brány nemohl zaskočit připraveného Dioga Costu.

37

Puado se na pravém kraji nezbavil urostlého Contého. Portugalci ale balon rychle ztratili a kvůli faulu Bragancy na Garcíu budou čelit přímému kopu.

36

Diogo Dalot posouval míč k rozběhnutému Motovi, který zatím není příliš ve hře. Nic na tom nezměnila ani tato situace, dopustil se faulu na Cuencu.

35

Bryan Gil spolupracoval s Cucurellou, jenž podpořil souvislý tlak dalším centrem. Našel Díaze, ale ten napálil jen bránícího Leiteho.

34

Na přední tyči prodloužený centr od Garcíi nevnesl žádné větší zmatky do portugalské defenzivy. Hráči v červeném se museli vrátit o několik desítek metrů.

33

Portugalci šli na vlastní půlce do poměrně velkého rizika. Míč ztratili a pak museli děkovat Queirósovi, který srazil Díazovu střelu z hranice vápna na roh.

32

Bryan Gil nasměroval svůj centr z rohu velkého vápna jen do dlaní Dioga Costy. V předfinální fázi to stále nefunguje.

31

Rafael Leão nabral parádní rychlost a neohroženě se vydal až do pokutového území. Tam podle sudího nahrál pád a vysloužil si za to žlutý trest.

29

Zajímavá situace před Fernándezem! Conté rozběhl Rafaela Leãa, který zleva čepoval nebezpečný pas do ohně. Byl tam Mota, ale nastavenou nohu neusměrnil míč mezi tyče.

28

Španělé jsou mnohem více na míči, ale příliš se jim nedaří prosadit až do palebných pozic. Jedinou šancí zůstává nepřesná hlavička Brahima Díaze.

27

Přenesení hry na Óscara Gila se minula účinkem. Nepřesný pas se pod dohledem Contého vydal za koncovou čáru. Je z toho odkop od branky.

26

Trošku těžkopádný útok Španělů skončil faulem Villara, před kterým neprošla rána Óscara Gila.

25

Teď už to Cucurella s Gilem sehráli lépe, jenže Dalot druhého z nich nepustil k žádnému centru před branku Dioga Costy.

24

Cucurella měl trochu místa na levé straně. Přesto se zastavil a přihrál Bryanu Gilovi, jenž definitivně odevzdal míč na kopačky soupeřů.

23

Manu García se provinil proti fotbalovým zákonům, jenže kvůli nepřesné přihrávce Leãa na Dalota trvala akce Portugalců jen pár vteřin.

22

Těžko odhadnout, co měl nyní Dalot v úmyslu. Svým kopem poslal míč za vzdálenější postranní čáru, odkud může vhazovat Óscar Gil.

21

Diogo Dalot nabídl míč Motovi, který místo centru přihrával pod sebe. Vieirovi se však střela z více než dvaceti metrů vůbec nepovedla.

20

Jedním z postižených byl Fábio Vieira, který se každopádně zvedl bez nutnosti ošetření. Vhazující Portugalci vrací míč svým soupeřům.

19

Hned dva Portugalci zůstávají ležet na trávníku. Sudí tomu nevěnoval pozornost a nechal běžet útok se zablokovanou střelou Cucurelly.

18

Marc Cucurella vrátil míč ke stoperům, kteří si zase pomáhají s krajním obráncem na druhé straně. Tím je Óscar Gil.

16

Ofsajd Puada při nákopu z obranné poloviny neměl žádný výraznější vliv. K balonu to měl mnohem blíže vyběhnutý brankář Diogo Costa.

15

Vieirův roh byl odvrácen směrem k Dalotovi, jehož ambiciózní pokus postrádal hodně přesnosti. Gólman patřící Huesce zůstal v klidu.

14

Vitinha se odlepil od Villara a projektilem zpoza šestnáctky zařídil první ostrý test pro Fernándeze, který vytáhl míč na roh.

13

13. Brahim Díaz (ESP)

13

Většina akcí chodí přes Bryana Gila, který si udělal trochu místa k odcentrování. Před branku si seběhl Brahim Díaz, ale hlavou zamířil nad břevno.

12

Přesně na půlící čáře Dalot podkopl Bryana Gila. Pokračuje tedy španělské hledání cesty do první vážnější příležitosti.

11

V souboji dvou desítek se Villar snažil proklestit cestu okolo Bragancy. Ten ho ale zastavil a navíc na sobě získal odpískaný faul.

10

V desáté minutě můžeme mluvit o tom, že je úvod střetnutí dost opatrný. Je vcelku logické, že nikdo nechtě udělat v takto důležitém utkání zbytečnou chybu.

9

Diogo Dalot měl v úmyslu zjednodušit stojící přechodovou fázi nákopem ze středu hřiště, jenže všechny spoluhráče o velký kus překopl. Hraje se od Álvara Fernándeze.

8

Čtvrtfinálový hrdina Javi Puado si nenašel cestu k centru Bryana Gila. Po výkopu Costy se Portugalsko potýká se zahuštěným středem.

7

Vitinha nepodpořil zisk balónu na úkor Poza přesnější střelou z dálky. Ze svého pohledu levou tyč netrefil hned o několik metrů.

6

Manu García byl zezadu přepadnut Fernandesem. Španělé volí rozehrávku z obrany, která ale čelí aktivnímu presinku.

5

První kontakt s balonem má za sebou také španělský gólman Álvaro Fernández, který si smlsnul na centru z dílny Dioga Dalota.

4

Manu García kroutil centr směrem do malého vápna. Diogu Costovi napoprvé vypadl míč z rukavic, ale větší komplikace se pro něj nekonaly.

3

Španělům nebyla ponechána výhoda po faulu na Gonzala Villara. Po rozehrávce zleva centroval Bryan Gil a vybojoval první rohový kop.

2

Oba týmy mají na stadionu hloučky svých fanoušků, kteří budou, navzdory omezené kapacitě, tvořit slušnou fotbalovou kulisu.

1

Zahajovacího výkopu se zhostili Portugalci, kteří nastupují v převážně bílých dresech. Španělský výběr nastupuje v červeném.

1

Utkání právě začalo.
Obě jedenáctky v čele s triem švédských sudích už jsou na trávníku. Ani před tímto duelem nemohou chybět státní hymny.
Úvodní sestavy:

Španělsko: Fernández – Ó. Gil, Mingueza, Cuenca, Cucurella (C) – García, Zubimendi, Villar – B. Díaz, Puado, B. Gil.
Náhradníci: Martínez, Peña – Beltrán, Blanco, Frances, Miranda, Niño, Pedrosa, Pino, Ruiz, Sancet.

Portugalsko: D. Costa – Dalot, D. Queirós (C), Leite, Conté – Vitinha, Braganca, G. Fernandes – Vieira – Leão, Mota.
Náhradníci: Maximiano, Virginia – Baró, Conceição, Djaló, F. Luís, Jota, P. Pereira, Ramos, F. Soares, T. Tavares, Tomás.

Rozhodčí: Nyberg – Beigi, Söderkvist (SWE).
Španělsko

I španělský výběr patřil mezi trojici týmů, které v březnových bojích v základních skupinách ani jednou nekapitulovaly. Do turnaje vstoupil očekávanou výhrou 3:0 nad Slovinskem. Pak sice ztratil body při bezbrankové remíze s Italy, ale bezzubé Čechy už zase přehrál v poměru 2:0. Skupinu B zakončilo Španělsko na prvním místě. Druhou část rozděleného šampionátu odstartovalo čtvrtfinálovým střetnutím s Chorvaty. Stejně jako Portugalsko inkasovalo v úplném závěru vyrovnávající gól, vítěznou trefu tak dal střídající Puado až ve 110. minutě. Byl to jeho třetí zásah na turnaji, čímž se nemůže pochlubit žádný z jeho spoluhráčů.
Portugalsko

Portugalci mají za sebou hladký postup ze základní skupiny, neboť v „déčku“ jako jediní překonali metu tří získaných bodů. A to s velkým přehledem, protože Chorvaty, Angličany i Švýcary porazili bez jediného inkasovaného gólu. V pondělním čtvrtfinále už hlavní kouč Rui Jorge prožíval větší nervy. Jeho svěřenci ztratili náskok 2:0 i 3:1 a o postupu mezi nejlepší čtyři museli rozhodnout až v půlhodinovém prodloužení. Díky početní výhodě způsobené vyloučeným Lovatem nakonec zvítězili s divokým skóre 5:3. Dvěma góly se na tom podílel Dany Mota, který je s celkovými třemi zásahy nejčastějším střelcem týmu.
Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze semifinálového utkání mistrovství Evropy hráčů do 21 let. Od osmnácti hodin se můžeme těšit na konfrontaci mezi Španělskem a Portugalskem!
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.

Španělsko – Portugalsko

0:1

konec (0:0)

Zpět na online

Branky: 80. Cuenca (vla.)

Karty:   57. B. Díaz (ESP) – 31. Leão (POR)

Držení míče: 58 % : 42 %.
Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 7:6. Rohy: 10:3. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 11:11.

Španělsko: Fernández – Ó. Gil, Mingueza, Cuenca, Cucurella (C) – García (76. Sancet), Zubimendi, Villar (82. Ruiz) – B. Díaz (66. Pino), Puado, B. Gil (46. Miranda).
Náhradníci: Martínez, Peña – Beltrán, Blanco, Frances, Miranda, Niño, Pedrosa, Pino, Ruiz, Sancet.

Portugalsko: D. Costa – Dalot, D. Queirós (C), Leite, Conté – Vitinha, Braganca (65. Baró), G. Fernandes (51. F. Luís) – Vieira (90. P. Pereira) – Leão (64. Tomás), Mota (65. Jota).
Náhradníci: Maximiano, Virginia – Baró, Conceição, Djaló, F. Luís, Jota, P. Pereira, Ramos, F. Soares, T. Tavares, Tomás.

Rozhodčí: Nyberg – Beigi, Söderkvist (SWE)