Menu

Další

Sjezdové lyžování

Slalom mužů, 2. kolo, Adelboden

Vítěz: M. Schwarz (AUT)

konec

10.01.2021, 13:30 • 2. kolo • Adam Kodet

Konečné pořadí:

1. Marco Schwarz (AUT) 1:52,69
2. Linus Strasser (GER) +0,14
3. Dave Ryding (GBR) +0,15
4. Michael Matt (AUT) +0,17
5. Loïc Meillard (SUI) +0,19
6. Tanguy Nef (SUI) +0,23
7. Daniel Yule (SUI) +0,29
8. Clement Noël (FRA) +0,38
9. Sebastian Foss-Solevåg (NOR) +0,41
10. Aleksandr Chorošilov (RUS) +0,51
11. Adrian Pertl (AUT) +0,71
12. Christian Hirschbühl (AUT) +0,82
13. Ramon Zenhäusern (SUI) +0,89
14. Manfred Mölgg (ITA) +0,96
15. Stefan Hadalin (SLO) +1,22
16. Kristoffer Jakobsen (SWE) +1,25
17. Alexis Pinturault (FRA) +1,28
18. Simon Maurberger (ITA) +1,32
19. Jean-Baptiste Grange (FRA) +1,59
20. Luca Aerni (SUI) +1,61
21. Marc Rochat (SUI) +1,90
22. Johannes Strolz (AUT) +2,19
23. Luke Winters (USA) +3,37
24. Tommaso Sala (ITA) +9,82
25. Riccardo Tonetti (ITA) +11,17
26. Victor Muffat-Jeandet (FRA) +11,83
Noel von Grünigen (SUI) DNF
Marc Digruber (AUT) DNF
Giuliano Razzoli (ITA) DNF
Henrik Kristoffersen (NOR) DNF (14:35:21)
Ode mě je to pro tuto chvíli z Adelbodenu všechno, do Švýcarska bychom se ale měli vrátit už brzy, příští týden jsou v kalendáři závody na legendárním Lauberhornu, tedy ve Wengenu. Otázkou zůstává, zda nebudou tato klání úplně zrušena kvůli nepříznivé koronavirové situaci v regionu. Pokud ne, určitě se můžete těšit na textové přenosy z těchto závodů.
Obrovská radost rakouského týmu! Poprvé od roku 2017 vyhrává jiný Rakušan než Marcel Hirscher! Dvěma vyrovnanými jízdami si pro 100 bodů dojel Marco Schwarz a posune se do čela pořadí disciplíny, protože je jediným borcem, který letos třikrát vystoupal ve slalomu na pódium. Navíc je to jeho vůbec první triumf ve slalomu SP a celkově teprve druhé vítězství po výhře v městském závodě v Oslu 2019.

V cíli září úsměvy také druhý Linus Strasser, který se posunul z 12 místa až na druhé místo díky čtvrté nejrychlejší jízdě ve druhém kole. Druhý bude Němec i v celkovém pořadí slalomu. O pět pozic se posunul i třetí Dave Ryding a i on hýří v cíli radostí.

Naopak zklamáním skončil dnešní závod pro Manuela Fellera, který vypadl už v prvním kole, a také pro Henrika Kristoffersena, který zase nedokončil druhou jízdu. Celkem vypadla ve druhém kole čtveřice lyžařů, další tři sice závod dokončili, ale po obrovských chybách až se ztrátou přes deset vteřin.

Závod právě skončil.

1

Bylo to neskutečně těsné, Clement Noël dlouho vedl, ale těsně před nájezdem do prudkého hanku zaváhal, ztratil rychlost a už ji nenabral! V cíli je až osmý a Marco Schwarz se stává vítězem!

1

Clement Noël má ve startovní bráně náskok 43 setin, bude mi to stačit a přiveze si ho i do cíle?
Linus Strasser se posunul o devět míst a dnes bude na stupních vítězů díky parádní jízde ve druhém kole. Jediným, kdo může pořadí změnit je vedoucí Clement Noël. Povede se mu to?

2

Victor Muffat-Jeandet téměř vylétl z trati! Sice se do neprojeté branky vrátil, jenomže celková ztráta 11 vteřin mu možná nebude stačit ani na těch pár posledních bodů. Věčná škoda pro Francouze.

3

Jdeme do finále, Loïc Meillard včera dojel v obřím slalomu třetí, dnes by rád na toto umístění navázal. Neskutečně plynulá jízda, čistý styl a vysoká stopa dlouho vedla k nejrychlejším průjezdům, poslední branky mu ale nevyšly tak, jako Schwarzovi a Meillard je až pátý s minimální ztrátou +0,19. Schwarz bude zase na bedně!

4

Marco Schwarz byl letos dvakrát ze tří případů ve slalomu na bedně. Na startu měl náskok téměř sedmi desetin na Strassera a i když to vypadalo, že ho prohospodaří, v posledních brankách hodně zrychlil, dokonce v něm byl lepší než Strasser a vede o 14 setin sekundy! To by mohlo být další podium pro Rakušana!

5

Poslední pětku načíná Švéd Kristoffer Jakobsen. Švédská škola a reprezentace je hodně na ústupu a tento náskok zašlou slávu švédskému slalomu dnes nevrátí. Obrovská chyba v prudké trati ho úplně zastavila, ztráta rychlosti způsobila celkový odstup +1,11 za Strasserem, který už je v top pětce!

6

Sebastian Foss-Solevåg je posledním Norem, který může zamíchat pořadím na čele. Letos se hodně vypracoval a sebevědomou jízdu předvedl i dnes, ale ve vyrovnaném poli ztráta +0,27 stačí až na šesté místo! Strasser a Ryding se dál posouvají pořadím, Němec získal už šest pozic proti prvnímu kolu.

7

Rus Aleksandr Chorošilov je takovým osamoceným ruským mohykánem ve startovním poli. Hned v prvních brankách trochu zariskoval a málem branku neprojel a hned se to projevilo na mezičase. V cíli odstup narostl na +0,37, ztráty jsou opravdu minimální a závod je hodně vyrovnaný.

8

Dave Ryding, tak jak je mu vlastní, se vrhnul do druhého kola s velkou energií. Skvělý technik jel polovinu trati precozně, před nájezdem do cílového hanku ale zaváhal. V cíli mu to o setinu nestačí na Strassera, ale v horní půlce kola měl náskok šesti desetin, který prohospodařil!
Čeká nás nejlepší osmička po prvním kole, závod vrcholí. Kdo bude na zledovatělé trati v Adelbodenu nejrychlejší?

9

S číslem 22 zajel Tanguy Nef devátý čas a ve druhé jízde ho téměř potvrdil! Neskutečně čistá jízda nesla své ovoce a Nef je třetí za Strasserem jen o devět setin! To by mohlo stačit na top ten!

10

O hlavu vyšší než všichni ostatní je Ramon Zenhäusern, ale i při své výšce se dokáže proplétat brankami slušně. Ve druhé polovině trati se ale přeci jen nevyvaroval chyb a v cíli je až šestý s odstupem +0,75. Jeho technika na prudké části trati nebyla ideální.

11

Do první desítky nepronikl v prvním kole ani Henrik Kristoffersen. Nor letos bojuje s psychikou, nedaří se mu dle očekávání a dnes to jen potvrzuje. Už v horní pasáži chytl špicara a závod nedokončí!

12

Vítěz ze Záhřebu Linus Strasser neskutečně riskoval, ale ukázal své schopnosti a zkušenosti a všechny nerovnosti trati a náznaky chyb ustál. Němec ale prolétl cílem o tři setiny rychleji než Matt a ani ho nenechal pořádně dosednout na křeslo pro vítěze.

13

Michael Matt zvolil agresivní jízdu na hranici vypadnutí, ale vyplatilo se mu to! Dvakrát byl na pokraji vyřazení, ale vše ustál a v cíli je první o 12 setin sekundy před Yulem!

14

Veterán Mani Mölgg v rozměklé trati v Záhřebu nebodoval, ledovatá sjezdovka zde v Adelbodenu mu sedí víc. Dlouho držel slibný odstup, ale v posledních brankách vyrobil pár chyb, které ho stály provizorní podium. Ital je čtvrtý se ztrátou +0,67.

15

Daniel Yule se šestkou také nesjel první kolo ideálně a bojuje i ve druhé jízdě. Sice se zdálo, že neměl ideální slalomovou polohu, několikrát ho branka rozrotovala, ale v cíli je Yule o 42 setin vteřiny první. Moc dobře ale ví, že jízda nebyla bez chyb a v cílovém prostoru kroutí hlavou.

16

První patnáctku uzavírá poměrně překvapivě Alexis Pinturault, který skončil v prvním kole až šestnáctý. Jeho výsostní disciplína je obří slalom, ve slalomu už to není, co to bývalo. Lídr světového poháru je v cíli čtvrtý, nepopasoval se se zledovatělou tratí a náskok v čele SP moc nezvýší.

17

Domácí závodník Marc Rochat pochází z Cran Montany si s tratí v Adelbodenu nepotykal. Série chybiček a ztráta rychlosti ve strmé pasáži ho stála cenné desetiny, v cíli je sedmý se ztrátou +1,19. I tak ho ale jeho fanoušci na obrazovce v cíli neúnavně podporují. S číslem 38 je to slušný výsledek.

18

Druhý Rakušan v řadě Christian Hirschbühl. Rakouský tým hledá nové slalomové hvězdy po odchodu Marcela Hirschera, zatím je příliš nenalézá. Hirschbühl ale sjel druhé kolo obstojně, ve spodní části však zpomalil a končí 11 setin za Pertlem.

19

Adrian Pertl zajel velmi učesanou a čistou jízdu, zahajoval oblouky včas a i proto mu jeho perfektní styl vynáší vedoucí příčku o půl vteřiny před Hadalinem.

20

Prvním Američanem ve druhém kole je Luke Winters, jenž se do prvních branek vrhnul s velkou vervou. Tempo ale přepálil a v prudké pasáži málem vyletěl z trati. Sice dojel, jeho ztráta ale na nejlepší stačit nemůže.

21

Legendární Jean-Baptiste Grange má v 36 letech stále chuť závodit. Vítěz malého glóbu za slalom to má stále v noze a i když je v cíli o +0,37 pomalejší než Hadalin, i tak si připíše pár bodů.

22

Zdánlivě bezchybná a bezproblémová jízda Lucy Aerniho byla pomalejší než u Hadalina a Švýcar se řadí na třetí místo s odstupem 4 desetin.

23

Slovinec Stefan Hadalin se do druhého kola vrhnul hodně odvážně a hlavně velmi čistě. Ukázal své slalomářské schopnosti a v cíli je o desetinu rychlejší než Maurberger!

24

Druhým z Rakušanů ve druhém kole je Marc Digruber a ani on dnes klasifikován nebude! Branky projížděl hodně pozdě a poté se nedostal do vlásenky a končí!

25

Simon Maurberger z Itálie se konečně dostal do cíle a je z toho vedení před Strolzem o devět desetin! I když v závěru párkrát lehce zaváhal, v součtu mu to na nejrychlejší čas zatím stačí.

26

Tak to je pohřebiště ve druhém kole favoritů! Noel von Grünigen neprojel správně vlásenku a ani on závod nedokončí.

27

Třetím Italem v řadě je Riccardo Tonetti, který dokonce postoupil s vysokým číslem 51. Tratí se protloukal velmi slušně, v cíli by jasně vedl, jenže ve strmé pasáži zaváhal a jednu z branek napoprvé neprojel. Sice se do ní vrátil, ale ztráta nyní kolem devíti vteřin mu nejspíš na body stačit nebude, uvidíme.

28

Jeho kolega Giuliano Razzoli závod ani nedokončí, dokonce možná ve stejné brance. Pozdě zahnul do modré branky a do červené už se nevešel.

29

Se čtyřicítkou dokázal proniknout do druhého kola Tommaso Sala a Italům se vůbec v prvním kole dařilo. To se ale nedá říct o Salovi, protože ten na chvíli vylétl z trati a i když se do ní vrátil a závod chce dokončit, ztráta v cíli narostla na +7,63. Bude s emodlit, aby jeho výsledný čas nebyl vyšší než 108% času vítěze, tak aby měl Ital dnes alespoň bod.

30

Rakušan Johannes Strolz už se proplétá brankami. Chytl slušný rytmus, ale pro něj bylo důležité hlavně dojet do cíle. To se povedlo a Strolz stanovil úvodní čas, který se budou ostatní lyžaři snažit překonat.

Závod právě začal.
Johannes Strolz už je s číslem 42 ve startovní bráně, vše se schyluje ke startu druhého kola.
První kolo přineslo poměrně překvapivé výsledky, ale hlavně výpadek vedoucího závodníka disciplíny Manuela Fellera nebo excelentního obříhi slalomáře Filipa Zubčiće. I někteří další favorité na zledovatělé trati v Adelbodenu zaváhali, třeba Kristoffersen nebo Strasser jsou mimo elitní desítku a ve druhé jízdě budou muset pořádně zabrat.
Startovní listina:

1. Johannes Strolz (AUT)
2. Tommaso Sala (ITA)
3. Giuliano Razzoli (ITA)
4. Riccardo Tonetti (ITA)
5. Noel von Grünigen (SUI)
6. Simon Maurberger (ITA)
7. Marc Digruber (AUT)
8. Stefan Hadalin (SLO)
9. Luca Aerni (SUI)
10. Jean-Baptiste Grange (FRA)
11. Luke Winters (USA)
12. Adrian Pertl (AUT)
13. Christian Hirschbühl (AUT)
14. Marc Rochat (SUI)
15. Alexis Pinturault (FRA)
16. Daniel Yule (SUI)
17. Manfred Mölgg (ITA)
18. Michael Matt (AUT)
19. Linus Strasser (GER)
20. Henrik Kristoffersen (NOR)
21. Ramon Zenhäusern (SUI)
22. Tanguy Nef (SUI)
23. Dave Ryding (GBR)
24. Aleksandr Chorošilov (RUS)
25. Sebastian Foss-Solevåg (NOR)
26. Kristoffer Jakobsen (SWE)
27. Marco Schwarz (AUT)
28. Loïc Meillard (SUI)
29. Victor Muffat-Jeandet (FRA)
30. Clement Noël (FRA)
Pořadí po 1. kole

1. Clement Noël (FRA) 53.01
2. Victor Muffat-Jeandet (FRA) +0.41
3. Loïc Meillard (SUI) +0.42
4. Marco Schwarz (AUT) +0.43
5. Kristoffer Jakobsen (SWE) +0.56
6. Sebastian Foss-Solevåg (NOR) +0.68
7. Aleksandr Chorošilov (RUS) +0.73
8. Dave Ryding (GBR) +0.76
9. Tanguy Nef (SUI) +0.82
10. Ramon Zenhäusern (SUI) +0.91
11. Henrik Kristoffersen (NOR) +1.01
12. Linus Strasser (GER) +1.09
13. Michael Matt (AUT) +1.19
14. Manfred Mölgg (ITA) +1.25
15. Daniel Yule (SUI) +1.31
16. Alexis Pinturault (FRA) +1.34
17. Marc Rochat (SUI) +1.53
18. Christian Hirschbühl (AUT) +1.55
19. Adrian Pertl (AUT) +1.67
20. Luke Winters (USA) +1.71
21. Jean-Baptiste Grange (FRA) +1.75
22. Luca Aerni (SUI) +1.81.
22. Stefan Hadalin (SLO) +1.81
24. Marc Digruber (AUT) +1.86
25. Simon Maurberger (ITA) +1.89
26. Noel von Grünigen (SUI) +1.91
27. Riccardo Tonetti (ITA) +1.92
28. Giuliano Razzoli (ITA) +2.02
29. Tommaso Sala (ITA) +2.05
30. Johannes Strolz (AUT) +2.08

38. Kryštof Krýzl (CZE) +2.55
Startovní listina vzejde z výsledků prvního kola, ze kterého tradičně postoupí třicítka nejlepších. První kolo startuje v 10:30 a textovým přenosem z něj vás provede Tomáš Kubečka.
Úvodní slalom letošní sezóny se jel až těsně před Vánoci v Alta Badii a podmanil si ho švýcarský habán Ramon Zenhäusern. Druhé, tentokrát noční klání hostilo jen 150 km vzdálené středisko Madonna di Campiglio hned druhý den a tentokrát ho ovládl Henrik Kristoffersen, který si tímto výkonem připsal své jediné letošní pódiové umístění, pokud nebudeme počítat paralelní závod. No a do třetice obrovsky náročný slalom v těžkých podmínkách v chorvatském Záhřebu dokázal vyhrát Linus Strasser, který zaznamenal teprve svůj druhý triumf ve Světovém poháru v kariéře.

Jedinými dvěma závodníky, kteří se letos postavili na podium ve slalomu dvakrát, jsou Rakušané Marco Schwarz a zejména Manuel Feller, který k tomu přidal i jedno čtvrté místo a po třech závodech vede hodnocení disciplíny. Mezi těmito jmény hledejme největší favority. Naopak určitě v závodě neuvidíme Lucase Braathena, který prolétl cílem pátečního závodu po hlavě, pochroumal si koleno a opustil cílový prostor na nosítkách. Ještě nebezpečněji vypadal včerejší karambol Tommyho Forda, který v prudké pasáži těsně před cílem vylétl z trati v hodně nepřirozené poloze a dlouho se nehýbal. Helikoptéra ho transportovala do nemocnice a podle tweetů americké lyžařské federace byl Ford při převozu vědomí, o jeho zdravotním stavu ale nic nevíme.
Vítejte naposledy ve švýcarském Adelbodenu, který se letos stal festivalem technických disciplín. Po dvou závodech v obřím slalomu nás dnes čeká nejtechničtější alpská disciplína, tedy slalom speciál. A letošní pořadí právě ve slalomu je nebývale vyrovnané, ve třech závodech se na stupně vítězů postavilo 7 různých závodníků. Přibyde k nim dnes někdo další?
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:30.

Slalom mužů, 2. kolo, Adelboden

Vítěz: M. Schwarz (AUT)

konec

Zpět na online


Statistiky:
Konečné pořadí
1. Marco Schwarz (AUT) 1:52,69
2. Linus Strasser (GER) +0,14
3. Dave Ryding (GBR) +0,15
4. Michael Matt (AUT) +0,17
5. Loïc Meillard (SUI) +0,19
6. Tanguy Nef (SUI) +0,23
7. Daniel Yule (SUI) +0,29
8. Clement Noël (FRA) +0,38
9. Sebastian Foss-Solevåg (NOR) +0,41
10. Aleksandr Chorošilov (RUS) +0,51
11. Adrian Pertl (AUT) +0,71
12. Christian Hirschbühl (AUT) +0,82
13. Ramon Zenhäusern (SUI) +0,89
14. Manfred Mölgg (ITA) +0,96
15. Stefan Hadalin (SLO) +1,22
16. Kristoffer Jakobsen (SWE) +1,25
17. Alexis Pinturault (FRA) +1,28
18. Simon Maurberger (ITA) +1,32
19. Jean-Baptiste Grange (FRA) +1,59
20. Luca Aerni (SUI) +1,61
21. Marc Rochat (SUI) +1,90
22. Johannes Strolz (AUT) +2,19
23. Luke Winters (USA) +3,37
24. Tommaso Sala (ITA) +9,82
25. Riccardo Tonetti (ITA) +11,17
26. Victor Muffat-Jeandet (FRA) +11,83
Noel von Grünigen (SUI) DNF
Marc Digruber (AUT) DNF
Giuliano Razzoli (ITA) DNF
Henrik Kristoffersen (NOR) DNF

Startovní listina
1. Johannes Strolz (AUT)
2. Tommaso Sala (ITA)
3. Giuliano Razzoli (ITA)
4. Riccardo Tonetti (ITA)
5. Noel von Grünigen (SUI)
6. Simon Maurberger (ITA)
7. Marc Digruber (AUT)
8. Stefan Hadalin (SLO)
9. Luca Aerni (SUI)
10. Jean-Baptiste Grange (FRA)
11. Luke Winters (USA)
12. Adrian Pertl (AUT)
13. Christian Hirschbühl (AUT)
14. Marc Rochat (SUI)
15. Alexis Pinturault (FRA)
16. Daniel Yule (SUI)
17. Manfred Mölgg (ITA)
18. Michael Matt (AUT)
19. Linus Strasser (GER)
20. Henrik Kristoffersen (NOR)
21. Ramon Zenhäusern (SUI)
22. Tanguy Nef (SUI)
23. Dave Ryding (GBR)
24. Aleksandr Chorošilov (RUS)
25. Sebastian Foss-Solevåg (NOR)
26. Kristoffer Jakobsen (SWE)
27. Marco Schwarz (AUT)
28. Loïc Meillard (SUI)
29. Victor Muffat-Jeandet (FRA)
30. Clement Noël (FRA)

Pořadí SP ve slalomu (3/11)
1. Manuel Feller (AUT) 210 b
2. Henrik Kristoffersen (NOR) 166 b
3. Linus Strasser (GER) 153 b
4. Ramon Zenhäusern (SUI) 149 b
4. Marco Schwarz (AUT) 149 b
6. Sebastian Foss-Solevåg (NOR) 129 b
7. Alex Vinatzer (ITA) 110 b
8. Victor Muffat-Jeandet (FRA) 85 b
9. Michael Matt (AUT) 81 b
9. Clement Noël (FRA) 81 b
11. Alexis Pinturault (FRA) 77 b
12. Daniel Yule (SUI) 71 b
13. Fabio Gstrein (AUT) 64 b
14. Filip Zubčić (CRO) 61 b
15. Kristoffer Jakobsen (SWE) 48 b

Celkové pořadí SP (16/38)
1. Alexis Pinturault (FRA) 675 b
2. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) 560 b
3. Marco Odermatt (SUI) 501 b
4. Filip Zubčić (CRO) 455 b
5. Henrik Kristoffersen (NOR) 371 b
6. Loïc Meillard (SUI) 309 b
7. Mauro Caviezel (SUI) 307 b
7. Ryan Cochran-Siegle (USA) 307 b
9. Matthias Mayer (AUT) 264 b
10. Vincent Kriechmayr (AUT) 248 b
11. Manuel Feller (AUT) 234 b
12. Marco Schwarz (AUT) 226 b
13. Lucas Braathen (NOR) 204 b
14. Kjetil Jansrud (NOR) 201 b
15. Tommy Ford (USA) 200 b