Menu

Fotbal

Polská Ekstraklasa

Górnik Zabrze – Wisla Krakov

0:0

konec (0:0)

25.09.2020, 20:30 • Stadion im. Ernesta Pohla, Zabrze • 5. kolo • Igor Mainka (@igor_mainka)

Tipsport: 1.56 4.07 5.35 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Z Areny Zabrze je to z mé strany vše. Děkuji vám za pozornost a přeji příjemné prožití víkendu, třeba ve společnosti sportovních online přenosů z českých i zahraničních soutěží. Od klávesnice se s vámi loučí Igor Mainka. (22:29:38)
Držení míče: 60 % : 40 %.
Střely na branku: 3:1. Střely mimo: 9:8. Rohy: 9:5. Ofsajdy: 2:8. Fauly: 18:15.
Zajímavý zápas mezi Górnikem Zabrze a Wislou Kraków končí překvapivým výsledkem. Téměř dvanáct a půl tisíce diváků gól nevidělo, přestože oba celky měly dostatek šancí ke skórování.

Horníci si po dnešním utkání připsali první ztrátu bodů, ale po remíze 0:0 zůstávají na čele, Wisla je se třemi body na dvanácté pozici.

90+7

Konec zápasu.

90+7

Abramowiczův centr u pravé strany odvrátil Koj, druhý pokus stejného hráče dolétl na hlavu Bećiraje, ale ani on nedokázal umístit míč do soupeřovy brány!

90+6

Poslední šance zápasu! Přímý kop Wisly z pravé strany.

90+5

Jimenez dostal míč zhruba na pětadvacátý metr od krakovské branky a zkusil vystřelit, tvrdá střela vylétla z kopačky španělského hráče vysoko nad branku.

90+4

Za zdržování hry uviděl žlutou kartu krakovský Burliga.

90+3

Přímý kop Sadloka zamířil za zadní tyč, kam si naběhl Frydrych, ale hlavou trefil pouze boční síť domácí branky.

90+3

Abramowicz se pokusil protáhnout po pravé straně, ale Janža ho fauloval. Hosté mají výhodu zkráceného rohu.

90+2

Wisla se nastěhovala na polovinu soupeře.

90+2

Střídal také trenér Brosz. Adam Ryczkowski vystřídal Giánnise Massoúrase.

90+1

Rozhodčí Marciniak prodlouží zápas minimálně o šest minut.

89

Hra je trochu rozkouskovaná, hosté brání bod za každou cenu. Trochu oddechu si na trávníku dává Burliga.

88

Už to vypadá, že v dnešním utkání se gólu nedočkáme.

87

Dvojité střídání na straně krakovského celku. Zraněného Mehremiče nahradil Klemenz a Saviče reprezentační obránce Sadlok.

84

Po obranném skluzu Mehremiče zůstal ležet na trávníku hráč Wisly. Na pomoc přispěchali maséři.

83

Jimenez upadl v pokutovém území po souboji s krakovským obráncem, ale rozhodčí Marciniak penaltu nepíská.

82

82.

82

Z pravé strany vtrhnul do pokutového území jimenez, nachystal si míč na střelu, ale jeho pokus zastavil čistým skluzem Mehremič.

81

Ke změně sáhl domácí trenér Brosz. Bartosze Nowaka nahradil Krzysztof Kubica a Alassanu Mannenho Filip Bainović.

79

Po přihrávce Jimeneze v tísni odcentroval z levé strany Janža, ale svůj pokus doslova přestřelil.

76

Další změna v krakovském celku. Yeboaha nahradil Boguski.

75

Další velká šance domácí družiny! Górnik zakombinoval před šestnáctkou, poté přilétl centr Nowaka z pravé strany na hlavu Ściślaka, který usměrnil balón k pravé tyči, kde se ještě natáhl gólman Lis a balón vytáhl mimo bránu!

73

Dlouhý balón z kopačky Manneha prolétl nad hlavou Krawczyka až do zámezí. Míč rozehraje od své brány gólman Lis.

71

Brankář Chudý zůstal klidný, když proti němu vyběhl Bećiraj, patičkou se ho zbavil a přihrál míč spoluhráčům.

71

Zdravotně indisponovaného Jeana Carlose nahradil Fatos Bećiraj.

69

Jeana Carlose postihly křeče. Na hřiště musel lékařský tým krakovského celku.

68

Domácí tlačí! Po centru Wiśniewského z pravé strany hlavičkoval v pokutovém území Jimenez, jeho prudká střela ale zamířila jen do míst, kde byl brankář Lis, který jeho ránu chytil do rukavic!

66

Jimenez přeloboval krakovskou obranu, odkud se vydal na soupeřovu bránu Krawczyk, počkal si, až vyběhne brankář Lis a střelou ke vzdálenější tyči minul bránu! Rozhodčí následně posoudili celou akci jako ofsajdovou.

64

Kawczyk si vyměnil míč na pravé straně s Massourasem, poté přilétl centr do pokutového území, který nedokázal usměrnit do soupeřovy branky Jimenez. Následně Janžův centr odhlavičkoval vedle brány Mehremič.

62

Trma vrma před krakovskou brankou! Sérii střel domácího celku odrazila krakovská obrana, celou akci zakončil prudkou ranou nad bránu Jimenez!

58

Tečovaná střela Nowaka zpoza šestnáctky zamířila těsně vedle Lisovy branky. Rohový kop pro domácí družinu.

58

Dvojité střídání na domácí straně. Utkání skončilo pro Procházku a Sobczyka, místo nich přišli na hřiště Ściślak s Krawczykem.

58

Domácí obrana trochu pozapomněla na Jeana Carlose, ten pláchl po pravé straně, v pokutovém území ještě přihrál volnému Savičovi, který si míč nachystal na střelu a ranou z hranice šestnáctky ofoukl břevno Chudého brány!

54

Po rohovém kopu z pravé strany hlavičkoval v pokutovém území Sobczyk, míč po jeho střele prolétl několik decimetrů nad břevnem!

53

Rohový kop na druhé straně, přičinil se o něj Sobczyk!

50

Yeboah zahrál rohový kop na přední tyč, kde se dostal k hlavičce Burliga, míč přizvedl, bohužel pro něj a jeho tým o něco výš než měl. Balón prolétl nad břevnem domácí brány.

49

Yeboah svou aktivní činností na pravé straně vybojoval pro svůj tým rohový kop.

47

Nowak zahrál rohový kop do zadní části pokutového území, kde si v hlavičkovém souboji vyskočil Wiśniewski, ale hlavou minul krakovskou bránu.

46

Trenér Skowronek sáhl o poločase k jedné změně. Nevýrazného Žukova nahradil Basha.

46

Začal druhý poločas.
Rozhodčí v prvním poločase nenastavil ani minutu. Přestože máme bezbrankový výsledek, utkání není vůbec nudné. Více nebezpeční byli překvapivě hráči krakovské Wisly, kteří hned dvakrát nastřelili brankovou konstrukci Chudého branky.

Také domácí měli několik šancí, bohužel úvodní dějství gólové koření nenabídlo. Snad se dočkáme ve druhém poločase. Nyní si můžete uvařit kávu, dát si chvíli oddech a zhruba za 13 minut se znovu přihlásím z Areny Zabrze.

45

První poločas skončil.

44

Dlouhý nákop za obranu mířící na Jimeneze zachytil Frydrych a přiťukl míč brankáři Lisovi.

43

Domácí zkoušeli zakombinovat na hranici pokutového území, ale spolupráce na jeden dotek nepřinesla ovoce. Obrana Wisly míč zachytila.

41

Plewka se odhodlal k centru z levé strany, ale ustřelil se. Míč nenašel nikoho z jeho spoluhráčů.

39

Po rohovém kopu Wisly se domácí vydali do rychlého protiútoku, rozběhnutého Massoúrase nedovoleně zastavil Adi Mehremič a rozhodčí Marciniak mu věnoval pohled na kartu žluté barvy.

38

Šance střídá šanci! Savič vypálil zpoza šestnáctky technickou střelu a míč po jeho pokusu orazítkoval břevno Chudého brány, dorážku Yeboaha zablokoval domácí obránce.

36

Stadionem to nyní zahučelo! Janžův přímý kop ve vzduchu lehce lízl Gryszkiewicz, balón trochu změnil směr a prolétl vedle levé tyče krakovské branky.

36

Nowak utekl po pravé straně, ale při pohledu do pokutového území přibrzdil akci a přihrál míč dozadu, kde byl faulován Manneh.

34

Přímý kop Wisly domácí defenzívě problémy nenadělal.

34

Pár sekund po přímém kopu fauloval na levé straně Yeboaha domácí Manneh a inkasoval žlutou kartu.

33

Janža fauloval vedle pokutového území, Yeboahův centr z přímého kopu zamířil na prvního hráče. Domácí hráč odskákal svůj počin osobním trestem v podobě žluté karty.

32

Centr od rohového praporku zamířil na zadní tyč, kde byl Mehremič, ale bývalý obránce Frýdku-Místku nedokázal balón hlavou nasměrovat do domácí brány.

31

Wisla hodně zlobí, Savič se zkoušel protáhnout kolem Gryszkiewicze, sice neuspěl, ale hostům vybojoval rohový kop.

29

Chudý včas vyběhl proti rozběhnutému Jeanu Carlosovi, kterému ve skluzu nohama odebral balón.

28

Obrovská šance Wisly! Abramowicz utekl po levé straně, prudkou přihrávkou na bližší tyč vybídl do šance Yeboaha, který prvním dotekem napálil balón do tyče!

26

Roh Nowaka z pravé strany odhlavičkoval v pokutovém území Jean Carlos, domácí zůstali u míče, ale přesunuli hru na vlastní polovinu.

26

Jimenez si to od středové čáry namířil na soupeřovu bránu, minul prvního i druhého protihráče, až třetí mu ukopl míč za cenu rohového kopu.

25

Dlouhý balón na Nowaka, rozběhnutého na levé straně, si pohlídal obránce Burliga.

23

Po rohovém kopu se hosté dopustili faulu v pokutovém území a připravili se tak o útočnou akci.

22

Yeboah se zkoušel probít pravou stranou ke střele, s míčem vběhl do pokutového území, ale tam při pokusu o střelu upadl. Rozhodčí nařídil rohový kop.

19

Po tečované střele Jimeneze domácí zahrávali rohový kop. Nowak našel v pokutovém území hlavu Sobczyka, ale ten ve vynikající pozici přibližně o metr minul levou tyč Lisovy brány!

18

Domácí fanoušci odpálili pyrotechniku a na chvíli nebylo nic vidět.

16

Savič adresoval přímý kop na zadní tyč, kam si nabíhal Burliga, ale míč mu po odrazu od nohy utekl do zámezí.

15

Wisla je překvapivě v úvodní čtvrthodině aktivnějším celkem. V závěru této pasáže má výhodu standardní situace z levé strany.

12

První žlutou kartu z rukou rozhodčího Marciniaka uviděl český obránce Michal Frydrych.

12

Za hustého deště domácí fanoušci mohutně povzbuzují svůj celek v cestě za pátým vítězstvím v sezóně. Fanoušci Wisly dnes na stadionu být nemohou, polské ministerstvo zdravotnictví zákazalo organizované výjezdy fanouškům hostujícího celku.

10

Po střetu s Plewkou zůstal ležet na trávníku domácí Sobczyk, ale po krátkém oddechu vstal a pokračuje ve hře.

7

Velká šance na druhé straně! Po přihrávce Saviče z levé strany míč prolétl kolem dvou hráčů Wisly až k Yeboahovi, který byl na levé straně nikým nehlídaný a prudce vypálil po zemi k pravé tyči domácí branky, kde se však natáhl gólman Chudý a nepříjemnou ránu vyrazil vedle brány!

6

Zdvižený ofsajdový praporek pomezního rozhodčího Listkiewicze zastavil únik Jeana Carlose.

4

Obrovská šance domácího celku! Z levé strany prudce vypálil Janža, Frydrych míč zblokoval pouze k Jimenezovi a nejlepší střelec soutěže z akrobatické pozice napálil balón na branku! Brankář Lis fantasticky zasáhl a gólovou střelu vyrazil!

2

Z druhé vlny se odhodlal ke střele obránce Burliga, ale zhruba z pětadvaceti metrů přestřelil branku Slováka Martina Chudého.

2

Abramowicz si několikrát vyměnil míč na levé straně se Savičem a poté zkusil odcentrovat přes bránícího Massoúrase, ale hráč domácího celku centr nohou zablokoval.

1

Utkání zahájili úvodním výkopem domácí hráči.

1

Utkání právě začalo.
Hráči obou celků nastoupili na hrací plochu. Domácí dnes oblečení celí v bílé barvě, hosté zvolili červenou kombinaci.
Trenér Artur Skowronek postavil do středu obrany od úvodních minut českého obránce Michala Frydrycha. V dresu domácího Zabrze vystoupí od úvodní minuty slovenský záložník Roman Procházka.
Úvodní sestavy:

Górnik Zabrze: Chudý – Gryszkiewicz, Koj, Wiśniewski – Janža, Manneh, Massoúras, Procházka, Nowak – Jimenez, Sobczyk.
Náhradníci: Kudła – Kubica, Ryczkowski, Paluszek, Pawłowski, Hajda, Ściślak, Krawczyk, Bainović.

Wisła Kraków: Lis – D. Abramowicz, Mehremič, Frydrych, Burliga – Plewka, Kuveljić, Żukow – Savić, Yeboah – Silva.
Náhradníci: Buchalik – Sadlok, Klemenz, Basha, Boguski, Bećiraj, Chuca, Niepsuj, Duda.

Rozhodčí: Marciniak – Sokolnicki, Listkiewicz.
V předchozích příspěvcích jsme informovali o úspěších obou celků. Nejúspěšnějším polským týmem na poli evropských klubových soutěží je tým Szymona Marciniaka. Elitní polský rozhodcovský tým řídil čtvrtfinále Ligy mistrů mezi Lipskem a Atleticem Madrid.

Tento tým ve složení hlavní rozhodčí Szymon Marciniak, asistenti Pawel Sokolnicki, Tomasz Listkiewicz (syn bývalého předsedy komise rozhodčích FAČR) a videorozhodčí Pawel Gil bude rozhodovat i dnešní utkání.

Právě tato čtveřice doplněná o video asistenta a čtvrtého rozhodčího, kterými dnes jsou Marcin Borkowski a Sebastian Krasny, pocestuje v příštím týdnu na jeden z šesti duelů play-off kvalifikace o účast v nejprestižnější klubové soutěži.
Koronavirová opatření se i v Polsku řídí podle tzv. semaforu. Zelená barva označuje možnost zaplnění stadionu z 50%. Žlutá barva sráží tuto kapacitu o polovinu na 25%. Pokud se utkání koná na stadionu v červeně označené oblasti, pak se zápas odehraje bez účasti publika.

Arena Zabrze je v zelené části Polska a proto na utkání může dorazit dvanáct tisíc diváků. Všechny vstupenky znají od čtvrteční 20. hodiny svého majitele. Domácí pořadatelé hlásí vyprodáno!
Górnik Zabrze, Wisla Krakow. Dvě tradiční značky polského fotbalu ověnčené sedmadvaceti mistrovskými tituly. Šlágr kola se koná na stadionu zhruba sto kilometrů od českých hranic.

Na souboje s Manchesterem City nebo AS Řím se v Zabrzi jen vzpomíná. Kapitán Slawomir Oslizlo byl jediným střelcem polského celku ve finále Poháru vítězů pohárů 1970. Górnik prohrál s anglickým týmem 2:1.

Tyto slavné časy by nejraději přiblížil fanouškům tým trenéra Marcina Brosze. Cesta je daleká, ale vstup do nového ročníku slezskému celku vyšel. Tým, který v posledních letech bojoval ve skupině o udržení, odstartoval nový ročník čtyřmi výhrami. Postupně si poradil s nováčky z Bělska-Bílé (4:2) a Mielce (2:0), uspěl doma s Lechií Gdaňsk (3:0) a překvapil také na půdě aktuálního mistra. Legii Varšava porazil 3:1.

A to vše bez kanonýra Igora Angula, který po skončení sezóny odešel do indického klubu Goa. Kromě něj tým opustil v průběhu sezóny také Pawel Bochniewicz, jenž zamířil do nizozemského Heerenveenu.

Trenér Brosz se snaží doplnit sestavu o talentované hráče. Ofenzívu rozložil na více hráčů, což využil další Španěl Jesus Jimenez, který ve čtyřech zápasech vstřelil pět gólů a stal se ekstraklasovým lídrem v této činnosti.

Důležitou osobou domácího celku je gambijský záložník Alassana Manneh. Mladý pohyblivý útočník s dobrou střelou má příslib do budousna. Pokud mu zdraví vydrží, mohl by být brzy členem týmu z TOP5 evropské soutěže.

I fanoušci Wisly Krakow mohou na slavné časy, kdy na stadionu Henryka Reymana sváděli souboje s Barcelonou, Interem Milán, Parmou nebo Laziem jen vzpomínat, byť to není zas tak dávná doba, ale začátek tohoto století.

Po mistrovském titulu v roce 2011 a neúspěchu v podobě vypadnutí z předkola Ligy mistrů na tým dolehla finanční krize. Vše vyústilo až téměř ke krachu tohoto slavného klubu. Jenže i Wisla má svého Milana Baroše. Do krakovského klubu vstoupil nejen jako hráč, ale i akcionář bývalý dlouholetý hráč Borussie Dortmund Jakub Blaszczykowski.

Zkušený záložník je lídrem nejen na hřišti, ale i mimo něj. Svým přístupem získal důvěru fanoušků a postaral se o záchranu klubu. Nyní se musí poprat s nepříznivým vstupem do nového ročníku.

Krakovští překvapili fotbalovou veřejnost ještě před startem ligové sezóny, když v 1. kole polského poháru prohráli se čtvrtoligovým Ostrowcem 2:1.

Ani v dalších zápasech neměla družina Artura Skowronka důvod k úsměvům. Venku Bílá hvězda sbírala body za remízy s Jagiellonií (1:1) a Štětínem (2:2), ale oba domácí zápasy dopadly neúspěchem. Tři body si z Krakova odvezla Lavičkův Šlask Wroclaw (1:3) a Wisla Plock (0:3).

Klub z Malopolska trápí především komunikace v obranné fázi. To by měl vylepšit příchod českého obránce Michala Frydrycha, jenž v minulých dnech přestoupil do polského celku z pražské Slavie.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:30.

Górnik Zabrze – Wisla Krakov

0:0

konec (0:0)

Zpět na online

Karty:   33. Janža (GOR), 34. Manneh (GOR) – 12. Frydrych (WIS), 39. Mehremič (WIS), 90+4. Burliga (WIS)

Držení míče: 60 % : 40 %.
Střely na branku: 3:1. Střely mimo: 9:8. Rohy: 9:5. Ofsajdy: 2:8. Fauly: 18:15.

Górnik Zabrze: Chudý – Gryszkiewicz, Koj, Wiśniewski – Janža, Manneh (81. Bainović), Massoúras (90+2. Ryczkowski), Procházka (58. Ściślak), Nowak (81. Kubica) – Jimenez, Sobczyk (58. Krawczyk).
Náhradníci: Kudła – Kubica, Ryczkowski, Paluszek, Pawłowski, Hajda, Ściślak, Krawczyk, Bainović.

Wisla Krakov: Lis – D. Abramowicz, Mehremič (87. Klemenz), Frydrych, Burliga – Plewka, Kuveljić, Żukow (46. Basha) – Savić (87. Sadlok), Yeboah (76. Boguski) – Silva (71. Bećiraj).
Náhradníci: Buchalik – Sadlok, Klemenz, Basha, Boguski, Bećiraj, Chuca, Niepsuj, Duda.

Rozhodčí: Marciniak – Sokolnicki, Listkiewicz.

Diváci: 12492