Menu

Fotbal

Mistrovství Evropy 2004

Česko – Dánsko

3:0

konec (0:0)

29.05.2020, 10:00 • Estádio do Dragão, Porto • Čtvrtfinále • Milan Huppert

Z historického přenosu z roku 2004 je to ode mě vše. Loučím se s vámi s přáním krásného zbytku dne a hlavně pevného zdraví. (10:09:32)
Máme za sebou čtvrtfinálové utkání na Euru 2004, v němž Česko porazilo Dánsko s přehledem 3:0 a kvalifikovalo se mezi nejlepší čtyři celky turnaje. Po bezbrankovém a nudném prvním poločase otevřel skóre ve 49. minutě Jan Koller, který si nejvýše naskočil na centr Poborského a hlavičku poslal s bravurou k pravé tyči. Definitivní razítko na vítězství české reprezentantace dal krátce po hodině zápasu Milan Baroš, jenž se prosadil dvakrát v rozmezí dvou minut. Dánové na tento šok zareagovat nedokázali a na turnaji skončili, přesto budou se svým výsledkem na turnaji určitě spokojeni. Svěřenci kouče Brücknera se naopak mohou těšit na souboj proti Řecku.

90+2

Konec zápasu.

90+1

Dlouhý odkop petra Čecha si chtěl Jan Koller stáhnout pro sebe, jenže to se nepodařilo úplně podle představ, "Dino" si pomohl rukou.

90

Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby dvě minuty.

89

Blíží se konec základní hrací doby. K příliš přerušením nedošlo, o vítězi je rozhodnuto.Lze tedy očekávat, že sudí Ivanov nebude utkání moc protahovat.

88

V netradiční pozici na pravém křídle se ocitl Thomas Gravesen, nevedl si ovšem vůbec špatně. Těžký pas si dobře zpracoval, aby poté posadil míč na hlavu Madsena. Střela prosvištěla jen o kousek vedle.

87

Středopolař Rosický mohl centrovat, v poslední chvíli si ale všiml na šestnáctce zcela osamoceného Poborského. Zkušený mazák vypálil z druhého doteku těsně vedle pravé tyčky.

86

Marek Heinz vystihl rozehrávku Laursena a rázem měl před sebou pouze Henriksena. Na dánského kapitána si nepřišel, kličkou na pravou stranu neuspěl.

85

Střídání v týmu Dánsko: ze hřiště odchází Martin Jørgensen, přichází Peter Løvenkrands.

84

Nohama si ovšem zahrál celkem dost. Teď si neporadil úplně ideálně, neboť po ne přílš prudké zpětné přihrávce Ujfalušiho odkopl kulatý nesmysl mimo hrací plochu.

83

Olsenova družina sice kombinuje, jenže nestřílí. Je to téměř neuvěřitelné, ale Petr Čech ještě nemusel ani jednou zasahovat.

82

Na jedničku s hvězdičkou si odvedl defenzivní povinnosti Karel Poborský. Před Gravesena se mu podařilo vměstnat tělo, frustrovaný soupeř vzápětí fauloval.

81

Velká nedomluva mezi Heinzem a Jankulovským vyústila ve ztrátu míče, nikoliv však k šanci soupeře. S promáchnutím levého orbánce totiž nepočítal ani Rommedahl, míč se dokutálel do autu.

80

Rozběhla se závěrečná desetiminutovka základní hrací doby. O postupu Česka není pochyb, Dánsko nemá tolik sil, aby stáhlo tříbrankové manko.

79

Mohlo být zaděláno na drama! Jako blesk z čistého nebe přiletěl do šestnáctky centr od Jørgensena, střídající Peter Madsen hlavičkoval jen těsně nad!

78

Trenér Karel Brückner může být s hrou svých svěřenců nadmíru spokojený. Bílí hrají profesorsky. Kombinují, soupeřovi skoro nepůjčují balón.

77

Střídání v týmu Dánsko: ze hřiště odchází Jesper Grønkjær, přichází Dennis Rommedahl.

77

Thomas Gravesen na polovině hřiště jemně zatáhl Marka Heinze, jenž skončil na zemi. To by nebyl takový problém, pokud by se následně dánský středopolař neohnal po soupeři pravačkou, naštěstí naprázdno. Hlavní arbitr správně sáhl po žluté kartě.

76

Česko na útočení rozhodně nezanevřelo. Opět se vydalo dopředu po pravé straně, na konci celé akce byl centr Galáska, míč skončil u Sørensena.

75

Dezorientovaného Gravesena na středu hřiště obral o majetek Tomáš Rosický, který nezištně předal Nedvědovi. Kapitán se posléze snažil o zpětnou nahrávku, avšak neúspěšně.

74

74. Grønkjær podivným zakončením vystrašil Petra Čecha

74

Těžko říct, zda chtěl Jesper Grønkjær střílet nebo přihrávat, každopádně jsme viděli velkou šanci! Levé křídlo Dánska prapodivně podkoplo míč, který by nejspíše proletěl vedle brány, Petr Čech však raději střelu vyrazil.

73

Do hry se zapojil i jeho protějšek Thomas Sørensen, jehož oslovil dlouhou malou domů stoper Henriksen. Heinz se nevydal napadat, pro brankář sáhl k nahrávce po zemi.

72

Tentokráte Jørgensen nevymýšlel žádné parádičky, ale od lajny odcentroval do pokutového území. Na jedničku zareagoval Petr Čech, jenž vystartoval dopředu a kulatý nesmysl schoval do koše.

71

Střídání v týmu Dánsko: ze hřiště odchází Claus Jensen, přichází Peter Madsen.

70

Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Milan Baroš, přichází Marek Heinz.

69

Parádně to vymyslel na levé straně Martin Jørgensen. Křídelník si hodil míč ideálně mezi dvojici soupeřů, načež ale při centru trefil pouze Rozehnala.

68

Hrdina předchozích minut Milan Baroš si v předklonu snažil poradit s neposedným balónem, když jej tvrdě trefil do hlavy Martin Laursen. Forward je viditelně otřesený.

67

Fotbalisté v bílém se pochopitelně více zaměří na defenzivní složku. V současné chvíli kombinují na vlastní polovině, Tomasson presuje zatím zbytečně.

66

Otřesení Dánové to ve zbývajících minutách budou mít opravdu hodně těžké. Do této chvíle nezaznamenali jedinou střelu na bránu, přičemž ztrácejí tři góly.

65

65. Milan BAROŠ - 3:0

65

Česko právě vstřelilo branku!
Fantazie, Češi dávají dva góly během dvou minut, semifinále je opravdu blízko! A opět u toho byl MILAN BAROŠ, kterého tentokráte vyslal do úniku Koller. "Bary" napálil balón nekompromisně pod břevno, zatímco brankář šel k zemi.

65

Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází René Bolf, přichází David Rozehnal.

63

63. Milan BAROŠ - 2:0

63

Česko právě vstřelilo branku!
To vypadá hodně dobře! Karel Poborský vyslal milimetrově přesnou přihrávku za obranu, na kterou si naběhl MILAN BAROŠ. A ten se ukázal jako pravý kanonýr, když jedním dotykem přehodil vyběhnuvšího Sørensena.

62

Po souboji s Laursenem se Milan Baroš dožadoval odpískání faulu na svou osobu. U Ivanova ovšem nepochodil, opakované závěry ukázaly, že forward podklouzl vlastní vinou.

61

Naprosto zbytečný zákrok Pavla Nedvěda, za který nemohlo následovat nic jiného než žlutý kartónek. Kapitán si vyřizoval účty s Grønkjærem, jehož sekl přes nohy bez známky snahy hrát balón.

60

Hodina zápasu je minulostí, ještě minimálně třicet minut však zbývá. Česko je o pomyslný krok blíže k postupu do semifinále, Dánové ale mají ještě dost času na reakci.

59

Petr Čech moc práce nemá, nyní si sáhl na balón vůbec poprvé v průběhu druhého poločasu. Výborně zareagoval na nákop Gravesena, u balónu byl první.

58

Mimo záběry kamer zůstal na zemi ležet Pavel Nedvěd. Český kapitán se dostal za postranní čáru, proto hra může pokračovat, bílí hrajou na chvíli v deseti.

57

Nechybělo mnoho, aby Češi odsočili do výraznějšího náskoku. Na centr Poborského si znovu nabíhal Koller, na poslední chvíli před ním vyboxoval kulatý nesmysl do bezpečí Thomas Sørensen.

56

Tomáš Rosický vykouzlil ze středu pole parádní pas na Poborského. Ten by šel z úhlu sám na branku, pokud by jej za dres nezatáhl Kasper Bøgelund. Žlutá karta je neoddiskutovatelná.

55

Na středu hřiště předvedli pěknou narážečku Karel Poborský s Nedvěděm. První jmenovaný posléze nepřesně hledal ve vápně Milana Baroše.

54

Doslova na poslední chvíli přispěchal Jankulovski k Tomassonovi, jehož rozhodil v gólové hlavičce natolik, že vlastně k zakončení vůbec nedošlo. Útočník se smutně drží za hlavu, moc dobře, ví, že tohle se dává.

53

Češi jako by se více zatáhli do defenzivy, momentálně nechávají kombinovat Dány. Ti se snaží ze všech sil, avšak na obranu bílého týmu hledají recept doposud bezúspěšně.

52

Jankulovskému uekl po pravé straně Jesper Grønkjær. Naštěstí poslal na Tomassona moc dlouhou nahrávku, útočník se natahoval marně.

51

Pavel Nedvěd využil zaváhání Helvega, po levé lajně se hnal do brejku. Za spoluhráče hasil nebezpečí Christian Poulsen. Ten poslal soupeře k zemi, od rozhodčího si pak zblízka prohlédl žlutou kartu.

50

Lze očekávat, že se teď hra více otevře. Dánové budou muset více útočit, v opačném případě si budou balit kufry domů.

49

49. Jan KOLLER - 1:0

49

Česko právě vstřelilo branku!
Skvěle, Češi využívají první větší šanci a ujímají se vedení! na centr Poborského od rohového praporku si nejvýše naskočil JAN KOLLER, "Dino" umístil hlavičku nechytatelně k pravé tyči.

48

Tomáš Ujfaluši fauloval na polovině hřiště, kde nedovoleně atakoval Tomassona. Český obránce by si měl dávat pozor, jednu žlutou kartu už totiž na kontě má.

47

Ani jeden z trenérů nesáhl o poločasové přestávce ke změně v sestavě. Jediným střídáním tedy zůstává to z konce první půle, kdy zraněného Jiránka nahradil Grygera.

46

Začal druhý poločas.
Skončil první poločas čtvrtfinálového utkání mezi Českem a Dánskem, který moc fotbalové krásy nepobral. V celém jeho průběhu jsme neviděli jedinou velkou šanci, za zmínku stojí snad jen nepřesná střela Tomáše Galáska z nějakých dvaceti metrů. Oba týmy hrají hodně opatrně, nechtějí udělat chybu, jež by pak mohla ovlivnit celý zápas.

45+1

První poločas skončil.

45

V závěru první půle je tu druhá žlutá karta do českých řad. provinil se Tomáš Ujfaluši. Stoper při vystoupení úplně minul balón, naopak vzal přes nohy Gravesena.

44

Zase Dánové využili dlouhých hodů Kasper Bøgelund, jenže ani teď nepřišlo bezprostřední ohrožení branky. Nad Tomassona se vyšplhal Ujfaluši.

43

Jesper Grønkjær vyzval k souboji jeden na jednoho Marka Jankulovského. Úspěšnější byl druhý jmenovaný, ten si počkal do poslední chvíle, co soupeř udělá, aby mu následně balón vypíchl.

42

Jon Dahl Tomasson pouze smutně zakroutil hlavou, s hodně prudkou nahrávkou od Gravesena toho nemohl moc udělat. Snažil se kulatý nesmysl sklepnout do lajny Jørgensenovi, nicméně míč skončil v zámezí.

41

Pokud něco oběma týmům najde, tak je to kombinační hra. Snad poprvé se o ni pokusili i hráči v bílém, avšak daleko se nedostali.

40

Do konce prvního poločasu zbývá pět minut. Dočkáme se gólu nebo půjdou týmy do kabin za bezbrankového skóre?

39

Velká nepříjemnost pro Karla Brücknera, jenž musí sáhnout k prvnímu vynucenému střídání. Mimo dění hry se na zem položil Martin Jiránek, na trávník museli i nosítka. Je to jasné, dál to nepůjde, do hry vstupuje Zdeněk Grygera.

38

Premiérově se objevil zdvižený praporek nad hlavou pomezního, který signalizoval ofsajd Tomassona. Útočník se nestihl včas vrátit před obrannou linii.

37

Vítané pomoci se dočkal Gravesen, před kterým podklouzl Galásek. Středopolař tedy mohl pokračovat v cestě dopředu, než mu cestu zkřížil Jiránek.

36

Nečekaná rozehrávka na krátko nebyla tím nejlepším řešením. Nedvěd si narazil s Rosickým, načež trefil prvního stojícího protivníka.

35

Stoper se chvilku po úspěšném obranném zákroku přesunul do vápna Dánska, neboť se bude kopat český druhý rohový kop. Do zámezí odklidil balón Gravesen po zblokované střele Poborského.

34

Fotbalisté v červeném se snaží zase o trpělivou hru, nicméně ta na soupeře neplatí. Lobem za lob se nenechal Ujfaluši vůbec překvapit.

33

Na polovině hřiště byl faulován Tomáš Rosický, stejný hráč prakticky ihned rozehrál. Dlouhý nákop do pokutového území sebral do rukavic Sørensen.

32

Avšak i to se mohlo proměnit v gólovou příležitost. Kasper Bøgelund totiž ukázal, že háže opravdu daleko, z lajny poslal míč až do šestnáctky. Ve vzduchu kraloval René Bolf.

31

Parádní obranný zákrok předvedl u lajny proti Tomassonovi Tomáš Galásek. Dánský útočník by v případě průniku postupoval do velmi nebezpečné šance, takhle je z toho jen vhazování pro Dánsko.

30

Půl hodina zápasu je minulostí. Hraje se velmi vyrovnané utkání, v němž by klidně mohl rozhodovat jediný gól. Mírně navrch mají Češi, na velkou šanci čekáme.

29

Pokus o individuální průnik jsme mohli sledovat rovněž na druhé straně. Martin Jørgensen motal hlavu Jiránovi, nakonec si však sám zamotal nohy.

28

Baroš v dosavadním průběhu není moc vidět. Teď si sběhl k levé lajně, kam mu nahrál Rosický, v souboji jeden na jednoho proti Helvegovi neuspěl.

27

Exekuce se chopil tradiční exekutor Pavel Nedvěd. Balón poslal někam na hranici penalty, kde číhal Jan Koller, Henriksen si forwarda výborně pokryl.

26

Za malý moment uvidíme první rohový kop zápasu. Vybojoval ho Tomáš Galásek, jenž v těžké pozici šikovně nastřelil do levé nohy Laursena.

25

Češi se po zisku balónu vydali do rychlého brejku, který táhl po levé straně Pavel Nedvěd. Kapitán předal volnému Poborskému, pohotovou ránu nadvakrát zpacifikoval gólman.

24

Už to vypadalo, že Claus Jensen vystřelí, v posledním možném momentu ale záměr přehodnotil a po pravé straně našel Grønkjæra. Jeho centr zblokoval Jankulovski.

23

Zbytečný prohřešek Jiránka málem znamenal první gól v síti Petra Čecha. Na nadýchaný centr Thomase Gravesena si nejvýše naskočil Martin Laursen, naštěstí hlavičkoval vysoko nad.

22

Technické dovednosti ukázal u levé lajny všem přítomným Jon Dahl Tomasson. Pěknou kličkou se obtočil kolem Jiránka. Pravý obránce potupu neunesl, zezadu soka podrazil. Jasný faul.

21

Druhý zákrok pro Sørensena, jeho konkurent zatím na první zářez do statistik čeká. Ani v tomto případě to neměl strážce svatyně moc těžké, Poborského rána postrádala razanci i přesnost.

20

Zničehonic zahrozili Dánové. Claus Jensen mohl střílet z mírného úhlu, místo toho adresoval těžký pas Poulsenovi. Záložník si velice prudkou nahrávku skvěle zpracoval, položil si na zem Galáska, jenže ve finále jen nastřelil Ujfalušiho.

19

Jan Koller je v dosavadním průběhu střetnutí hodně vidět. Nyní si několikrát zakoníčkoval, dokonce si přehodil balón přes hlavu Helvega. Ztroskotal až na Henriksenovi.

18

Stoper Martin Laursen si pořádně zahrával. Jako poslední hráč si dovolil kličku proti Kollerovi, ta mu vyšla doslova o centimetry. Vzápětí došlo k faulu českého dlouhána.

17

17. Galáskova střela proletěla těsně vedle

17

Tohle bylo o poznání nebezpečnější! Na střed sotal výborný balón Tomáš Galásek, který neváhal a vypáli tvrdou přízemní střelu z první. Sørensen se natahoval marně, naštěstí pro něj míč proletěl těsně vedle jeho pravé tyčky.

16

Nedvěd se na levé lajně zbavil osoboního strážce, načež na střed viděl volného Kollera. Útočník ještě vylepšil střeleckou pozici pro Baroše, jehož rána neprošla skrze dobře postavené stoperské duo.

15

Poprvé v zápase si zahrál Petr Čech. Stalo se tak poté, co mu pod tlakem adresoval přihrávku Bolf. Gólman z jedničky odkopl kulatý nesmysl na útočnou polovinu.

14

Seveřané nikan nespěchají, snaží se soka uspat trpělivou kombinací a pak zaútočit v nečekanou chvíli. Češi ovšem stáli dobře rozestavení, nahrávku Gravesena zachytil Tomáš Galásek.

13

Martin Laursen riskantní přihrávkou středem hřiště hledal Jensena. Našel jej, středopolař však pod tlakem nedokázal udržet míč v moci. Ten se odrazil k Barošovi, který zbrkle odkopl do autu.

12

Pod tlakem si na jedničku s hvězdičkou počínal René Henriksen. Neměl komu nahrát, a tak se hlavně snažil pokrýt kulatý nesmysl tělem. To se mu podařilo, vzápětí se dočkal nedovoleného zákroku od Nedvěda.

11

Češi postupně přebírají iniciativu na svou stranu. Ihned po ztrátě míče vysoko presují, Dánové mají s rozehrávkou velké problémy i v defenzivních řadách.

10

První žlutá karta je na světě. Jejím držitelem se stává Marek Jankulovski. Levý bek si špatně zpracoval balón, do souboje s protihráčem pak přiběhl pozdě, tvrdě ho vzal přes chrániče.

9

Čeští hráči pochopitelně budou hrát hodně balónů vzduchem na vysokého Jana Kollera. Jeden takový pas vyslal z levé strany Rosický. Odražený míč skončil u Baroše, jenž z voleje minul.

8

K exekuci standardní situace se postavil kapitán Pavel Nedvěd. Fotbalista Juventusu chtěl překvapit Sørensena střelou na přední tyč, gólman byl na zemi včas.

7

Píská se i proti Dánům. Milan Baroš naznačil pohyb doleva, aby Helvegovi posléze udělal kličku doprava. Levý obránce ve skluzu zasáhl akorát nohy útočníka.

6

Stoper Kasper Bøgelund přišel s rychlým rozehráním přímého kopu. Po pravé straně hledal nabíhajícího Tomassona, forward ale ani v plné rychlosti nedokázal balón dostihnout na hrací ploše.

5

Tomáš Rosický to přehnal s útočnou agresivitou, při snaze o vysoký presink šlapákem nedovoleně zajel do Laursena. Sudí okamžitě přerušuje hru.

4

Útok si na své konto připsali i Brücknerovi svěřenci. Středem to zkusil individuýlně Karel Poborský. Přes Gravesena prošel, ztroskotal následně na Poulsenovi.

3

Seveřané se krátce po výkopu vydali dopředu. Claus Jensen hledal dlouhým nákopem po levé straně Grønkjær, s ním se ale výborně stáhl do zadních řad Galásek.

2

Hlavní rozhodčí Ivanov pískl do píšťalky, čtvrtfinálové střetnutí české reprezentace právě začalo! Češi hrají v bílém, Dánové tím pádem v červeném.

1

Utkání právě začalo.
Úvodní sestavy:

Česko: Čech – Jiránek, Ujfaluši, Bolf, Jankulovski – Galásek – Poborský, Rosický, Nedvěd (C) – Koller, Baroš.
Náhradníci: Blažek, Kinský – Grygera, Mareš, Hübschman, Rozehnal, Vachoušek, Týce, Plašil, Šmicer, Lokvenc, Heinz.

Dánsko: Sørensen – Helveg, Laursen, Henriksen (C), Bøgelund – Poulsen, C. Jensen, Gravesen – Grønkjær, Tomasson, Jørgensen.
Náhradníci: Skov-Jensen, Andersen – N. Jensen, Krøldrup, Priske, Kahlenberg, D. Jensen, Perez, Sand, Rommedahl, Madsen, Løvenkrands.

Rozhodčí: Ivanov (Rusko) – Eňjutin (Rusko), Dupanov (Bělorusko).
Dánsko

Také Dánové se účastnili evropského šampionátu v Holandsku a Belgii. Shodou okolností se ve skupině utkalo i s Českem, s nímž společně do další fáze turnaje nepostoupili, neuhráli dokonce ani bod. Seveřané sehráli o poznání dramatičtějsí kvalifikaci než jejich čtvrtfinálový soupeř, na prvním místě skončili o jediný bod před Norskem i Rumunskem.

Ve skupině C se svěřenci kouče Olsena postarali o velké překvapení. Dokázali se probojovat mezi nejlepších šestnáct týmů, a to díky lepšímu před Itálií, jež si senzačně balila kufry v nejkratší možné době.
Česko

Česká reprezentace přijela do Portugalska zlepšit výsledek z před čtyř let, na turnaji pořádaném v Belgii a Nizozemsku totiž vypadla už v základní skupině, když nestačila na domácí Oranjes a Francii. Kvalifikace na Pyrenejský poloostrov nedělala Brücknerovým svěřencům žádné problémy, v pětičlenné skupině ztratili bod pouze za remízu s Nizozemskem.

Nizozemsko bylo pro Čechy osudovým soupeřem, neboť ho dostali i do základní skupiny na Euru v Portugalsku. A tentokráte jej nechali za svými zády, neboť postoupili z prvního místa, v posledním utkání skupiny D poslali předčasně domů výběr Německa.
Všem fanynkám a fanouškům fotbalu přeju krásné sobotní odpoledne! V době, kdy svět ochromila pandemie koronaviru si prostřednictvím historického textového přenosu připomeneme čtvrtfinálový zápas z mistrovství Evropy z roku 2004, v němž se Česko utkalo s Dánskem.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 10:00.

Česko – Dánsko

3:0

konec (0:0)

Zpět na online

Branky: 49. Koller, 63. Baroš, 65. Baroš

Karty:   10. Jankulovski (CZE), 45. Ujfaluši (CZE), 61. Nedvěd (CZE) – 51. Poulsen (DEN), 56. Bøgelund (DEN), 77. Gravesen (DEN)

Česko: Čech – Jiránek (39. Grygera), Ujfaluši, Bolf (65. Rozehnal), Jankulovski – Galásek – Poborský, Rosický, Nedvěd (C) – Koller, Baroš (70. Heinz).
Náhradníci: Blažek, Kinský – Grygera, Mareš, Hübschman, Rozehnal, Vachoušek, Týce, Plašil, Šmicer, Lokvenc, Heinz.

Dánsko: Sørensen – Helveg, Laursen, Henriksen (C), Bøgelund – Poulsen, C. Jensen (71. Madsen), Gravesen – Grønkjær (77. Rommedahl), Tomasson, Jørgensen (85. Løvenkrands).
Náhradníci: Skov-Jensen, Andersen – N. Jensen, Krøldrup, Priske, Kahlenberg, D. Jensen, Perez, Sand, Rommedahl, Madsen, Løvenkrands.

Rozhodčí: Ivanov (Rusko) – Eňjutin (Rusko), Dupanov (Bělorusko)

Diváci: 41 092