Menu

Fotbal

Mistrovství Evropy 2004

Nizozemsko – Česko

2:3

konec (2:1)

27.05.2020, 10:00 • Estádio Municipal de Aveiro, Aveiro • Martin Augustin (@ogy_16)

To už je z pátečního historického okénka vše. Děkuji za pozornost a někdy se těším opět na počtenou! (16:01:08)
Statistiky zápasu:
Střely na branku: 10:11. Střely mimo: 4:11. Rohy: 6:7. Ofsajdy: 6:2. Fauly: 23:18.
Nizozemský tisk bude asi hodně probírat tahy kouče Dicka Advocaata a zejména střídání Arjena Robbena, který šel ze hřiště už v 59. minutě. Mladý fotbalista přitom obrovsky zlobil českou defenzivu a po jeho odchodu naši hráči přebrali otěže utkání do svých rukou.
Je konec! Čeští fotbalisté se mohou radovat! V nádherném utkání totiž po fantastickém obratu poráží Nizozemsko 3:2 a už před závěrečným duelem skupiny proti Německu mají jistý postup do čtvrtfinále dokonce z prvního místa.

Zápas přitom začal pro svěřence Karla Brücknera špatně a v 19. minutě tak vedli Oranjes po trefách Wilfreda Boumy a Ruuda van Nistelrooije už 2:0. Poté však český tým vsadil na totální ofenzivu a ta přinesla úspěch. Ve 23. minutě zužitkoval Barošovu individuální akci Jan Koller a za stavu 1:2 z našeho pohledu se také odcházelo do kabin. Infarktové utkání pokračovalo i po změně stran a v posledních dvaceti minutách už tak skvělý duel gradoval. V 71. minutě jsme se radovali z vyrovnání, když Koller hrudí sklepl míč Milanovi Barošovi a ten nekompromisní ranou překonal van der Sara. Poté byl navíc vyloučen po druhé žluté kartě Heitinga a již proti deseti Nizozemcům Pavel Nedvěd z obrovské dálky málem přerazil břevno. V 88. minutě však čeští hráči přeci jen obrat dovršili. Heinzovu střelu vyrazil van der Sar k Poborskému, jenž místo zakončení ještě posunul balón na Vladimíra Šmicera a ten měl před sebou už jen prázdnou bránu. Tenhle zápas se zapíše do zlatého fondu českého fotbalu!

90+3

Konec zápasu.

90+2

Po útočném faulu Šmicera ještě dostanou šanci Nizozemci.

90+1

Čeští fotbalisté velmi chytře drží míč na svých kopačkách a šetří cenný čas.

90+1

Rozhodčí Manuel Mejuto González nastaví ještě tři minuty!

90

90. Krůček chyběl van der Vaartovi, aby mohl po centru van Bronckhorsta kvalitně zakončovat.

90

Teď si všichni čeští fanoušci oddechli! Giovanni van Bronckhorst poslal z hloubi pole krásný centr za českou obranu a Rafaelovi van der Vaartovi chyběl tak krok k tomu, aby mohl míč tečovat za Čechova záda! Takhle ho jen lehce zasáhl špičkou kopačky a balón skončil v zámezí.

90

Nizozemci teď i v deseti musejí vrhnout všechny síly do útoku. Už jsou nastěhováni před českou šestnáctkou…

88

88. Vladimír ŠMICER - 2:3

88

Česko právě vstřelilo branku!
Goooooooool! To je neuvěřitelné, obrat je dokonán! Milan Baroš si z pravého křídla naváděl míč na střed a u šestnáctky ho posunul na Marka Heinze, jehož přízemní střelu dokázal van der Sar vyrazit, ale pouze ke Karlovi Poborskému. Pravý záložník Sparty ukázal svou chytrost, když místo dorážky ještě nezištně nahrál VLADIMÍROVI ŠMICEROVI, který balón z malého vápna uklízel do prázdné brány. Na hřišti i v hledišti propukla obrovská česká euforie – 3:2.

87

Opět dobře Michael Reiziger. Šmicer ho ubránil, ale Nizozemci budou znovu házet aut.

86

Reiziger odehrál míč do autu odrazem o protihráče. Nizozemci vhazují.

86

Poslední střídání Nizozemska. Uzdravený Clarence Seedorf nakonec vydržel na hřišti 86 minut. Teď už zaujal jeho místo Rafael van der Vaart.

85

85. Dělovka Pavla Nedvěda skončila na břevně.

85

A teď se jim málem odvděčil Pavel Nedvěd! Český kapitán se opřel do míče z obrovské dálky a jeho raketa orazítkovala břevno van der Sarovy svatyně! Dorážku pak hlavičkou nenacpal do prostoru brány Poborský. To mohlo být nádherné vyvrcholení tohoto zápasu!

85

Naši fanoušci cítí šanci na vítězství a ženou české reprezentanty dopředu.

85

Z pravé strany odcentroval Poborský. Pro míč si ale v pohodě došel van der Sar.

84

Oranjes z rohového kopu, který zahrával Seedorf, nevytěžili nic nebezpečného.

83

Edgar Davids dobře zapracoval na levé straně a poslal před českou bránu přízemní centr. Našel dobře postaveného Ujfalušiho, který balón uklidil na roh.

81

Začalo posledních deset minut základní hrací doby. Dokáže některý z týmů tenhle infarktový zápas rozhodnout? Zatím sledujeme asi nejlepší utkání Eura 2004!

80

Tomáš Rosický donutil napadáním k chybě Boumu, který českého záložníka nastřelil. Následný sprintérský souboj s Rosickým zvládl brankář van der Sar, který vyběhl mimo svou šestnáctku a odpálil balón alespoň na tribunu.

80

Seedorf se s míčem pustil mezi čtyři bránící hráče. Byl to Ujfaluši, který ho odzbrojil.

79

Baroš v ofsajdu. Nizozemci střídají. Andy van der Meyde odchází, místo něho si v závěru zahraje Michael Reiziger.

78

Rohový kop českého týmu. Zahrával ho kapitán Nedvěd, ale nic z toho nebude. Milan Baroš si pomohl v souboji ve vápně rukama.

77

Seedorf přeskočil Rozehnala, sudí pomezní rozhodčí však viděl ofsajd.

76

76. Po přímém kopu Nedvěda dorážel Rozehnal. Van der Sar svůj tým podržel.

76

To je škoda! Přímý kop zahrával Pavel Nedvěd, jehož bombu vyrazil van der Sar jen před sebe. Dorážku Davida Rozehnala pak brankář anglického Fulhamu zkrotil před brankovou čarou. Míč bohužel směřoval téměř na něj.

75

75. Červená karta po 2. žluté pro Heitingu.

75

Velký problém pro Nizozemce! John Heitinga musel zatáhnout za záchrannou brzdu proti unikajícímu Pavlovi Nedvědovi. Bylo to za žlutou kartu a protože už obránce Oranjes jednu měl, vidí automaticky i červenou a musí tak odejít pod sprchy! Závěrečnou čtvrthodinu budou Holanďané dohrávat v oslabení.

75

Přeci jen posílení české defenzivy. Odpracováno má autor kontaktního gólu na 1:2 Jan Koller, jehož nahrazuje stoper David Rozehnal.

74

Sledujeme krásný fotbal! Nizozemsko se nechce smířit se ztraceným dvougólovým náskokem. Giovanni van Bronckhorst se dostal k míči u brankové čáry, odkud centroval na zadní tyč. Jeho spoluhráči však byli daleko a míč tak jen prošel šestnáctkou.

73

Na hranici šestnáctky přebral míč Clarence Seedorf, který se pokusil obloučkem najít na zadní tyč nabíhajícího Ruuda van Nistelrooije. Před ním ale hlavou přizvedl balón Marek Jankulovski, který následně zastavil i další pokus Nizozemců o ohrožení české svatyně.

72

Skvěle Petr Čech! Nizozemci totiž mohli téměř po rozehrávce strhnout vedení zpět na svou stranu. Van Nistelrooij prodloužil hlavou míč na Andyho van der Meydeho, který postupoval z pravé strany proti Čechovi, jenž ale situaci ustál a levou nohou vyrazil balón na roh!

72

Český tým má momentálně na hřišti převahu ofenzivních hráčů. Ve druhém poločase hrajeme v podstatě na dva až tři obránce a na hřišti jsou čtyři útočníci. Spokojí se trenér Brückner s nerozhodným stavem, nebo budeme pokračovat ve hře na riziko?

71

71. Milan BAROŠ - 2:2

71

Česko právě vstřelilo branku!
Bravo! Je vyrovnáno! Pavel Nedvěd se na levém křídle zaseknutím míče zbavil Heitingy a poslal míč do šestnáctky. Jan Koller ho hrudí sklepnul proti noze MILANA BAROŠE a ten z hranice velkého vápna z první zamířil pod břevno nizozemské brány. Van der Sar prolétl vzduchem marně – 2:2.

70

Martin Jiránek upadl v šestnáctce po souboji s van Bronckhorstem. O penaltový zákrok se ale rozhodně nejednalo, český obránce tomu spíše přidal.

69

Centr Karla Poborského z pravé strany se snesl do rukavic nizozemského gólmana.

69

Van der Meyde je v pořádku a vrací se zpět na hrací plochu.

68

Andy van der Meyde si naběhl do stromu jménem Tomáš Ujfaluši. Ten o soupeři moc dobře věděl a nizozemský hráč od něj odpadl. Faul to podle rozhodčího nebyl, van der Meyde ale potřebuje ošetření.

67

Tomáš Rosický se vydal na útočný výlet a dostal se s míčem až k brankové čáře. Na přihrávku už neměl prostor.

67

Van Nistelrooij si odstavil bránícího Jiránka nedovoleným způsobem. Míč pro Česko.

65

Tomáš Rosický nejprve chyboval a pustil za sebe Ruuda van Nistelrooije. Dokázal se ale s nizozemským forvardem vrátit a čistým skluzem mu míč vypíchnout. Rosický se po odchodu Galáska nezvykle zatáhl, operuje před stoperskou dvojicí.

64

Následoval rohový kop. Centr Poborského byl odvrácen a ani opakovaný centr českého hráče nepřinesl nebezpečí pro bránu oranžových.

64

64. Heinz vypracoval šanci pro Šmicera, který nepřekonal van der Sara.

64

Marek Heinz se mohl hned výrazně zapsat do dějin tohoto zápasu! Na levé straně se zbavil Cocua a zpětnou přihrávkou našel Vladimíra Šmicera, který měl na levačce vyrovnání. Jeho střelu z 10 metrů však vyškrábl mimo svou bránu van der Sar. Ten podržel tulipány vynikajícím zákrokem!

63

Baroš tvrdě bojuje o každý míč. Nyní fauloval bránícího Stama.

62

Tomáš Galásek zastavil postup van Nistelrooije a to bylo také to poslední, co dnes předvede. Je totiž střídán. Karel Brückner se rozhodl pořádně zariskovat a místo svého defenzivního štítu vysílá na trávník nejlepšího střelce Gambrinus ligy Marka Heinze z Baníku Ostrava!

61

Ten rozehrál Poborský. Šmicer míč jen lehce lízl a Bosvelt ho odehrál do autu.

61

Centr Baroše byl zablokován. Bude z toho rohový kop…

60

Čeští hráči rychle přešli do útočné akce. Pohledná kombinace vyvrcholila centrem Poborského, na který hlavou nedosáhl nabíhající Vladimír Šmicer. Škoda!

59

Ze hřiště poměrně překvapivě odchází Arjen Robben, na což fanoušci Nizozemska reagují pískotem. Mladý křídelník totiž pořádně cvičil s českými obránci. Nebojím se říci, že byl nejlepším hráčem svého týmu. Do hry jde záložník anglického Manchesteru City Paul Bosvelt. Zajímavé rozhodnutí kouče Advocaata.

58

Nizozemci zahrávali hned dva rohové kopy. Po tom druhém atakoval van Nistelrooij českého brankáře v malém vápně a tak je pískán útočný faul. Nyní je připraveno první střídání na straně Orajnes…

56

56. Hlavičku van Nistelrooije reflexivně vyrazil Čech.

56

Mohlo to být 3:1! Arjen Robben se dokázal prosadit přes Jiránka k centru, který prošel až na zadní tyč, kde byl Ruud van Nistelrooij. Jeho hlavičku vyrazil reflexivním zákrokem Petr Čech, jenž tak drží naděje českého mužstva!

55

Za míčem se hnal Milan Baroš, který ale podle sudího fauloval obránce Boumu. Baroš se diví, naštěstí se zklidnil včas na to, aby mu nehrozila žlutá karta.

55

Unikajícího Davidse zabrzdil taktickým faulem Tomáš Galásek. Je z toho první žlutý trest na české straně.

54

Poborský si narazil s Kollerem a vyrazil po lajně dopředu. Edgar Davids ale zapracoval v obraně výborně a čistým skluzem balón urazil od nohou českého hráče do autu.

54

Marek Jankulovski svedl úspěšný sprinterský souboj s van der Meydem. Ten byl vzápětí v ofsajdu poté, co k němu hlavou prodlužoval balón van Nistelrooij. Ofenzivní fotbalista milánského Interu se diví, ale situace to byla poměrně evidentní.

53

Nedvěd rozběhl Karla Poborského, který z pravé strany centroval na zadní tyč. Tam byl Vladimír Šmicer o chvilku později, než bylo potřeba k tomu, aby mohl ohrozit nizozemskou bránu. Hraje se ve velkém tempu!

52

52. Nedvěd střelou z otočky protáhl van der Sara. Ten byl připraven.

52

Přihrávku Poborského si zády k bráně zpracoval Pavel Nedvěd a z otočky vyzkoušel Edwina van der Sara. Mířil ke vzdálenější tyči, ale vysoký nizozemský brankář byl připraven a pro míč si bez větších problémů doskočil.

51

Tomáš Rosický obešel Arjena Robbena, který ho následně zezadu fauloval. Rozhodčí už měl v rukách žlutou kartu, ale nakonec ji Robbenovi odpustil.

50

Pavel Nedvěd fauloval na půlícím kruhu Edgara Davidse. Balón pro Orajnes.

49

Nakopávaný míč prodlužoval hlavou před českou bránu van der Meyde. Petr Čech měl k meruně blíže než Ruud van Nistelrooij.

48

Další aktivita českého týmu. Rána Vladimíra Šmicera zpoza šestnáctky byla zablokována.

48

Seedorf fauloval Rosického. Česko zůstává na útočné polovině.

47

Rozehrávky rohového kopu se ujal právě Poborský. Jeho centr však nabíhající hráče přelétl a míč následně opustil hrací plochu.

47

Zahrozil také náš tým! Pavel Nedvěd si s míčem seběhl na střed hřiště, odkud nahrál doprava Poborskému. Ten místo centru zkusil překvapit van der Sara střelou k bližší tyči a nizozemský brankář měl co dělat, aby pokus záložníka pražské Sparty vyrazil alespoň před sebe. Jeho spoluhráči pak balón uklidili do zámezí.

46

Mezeru v české obraně mohl využít Andy van der Meyde, který měl volný prostor na pravém křídle. Před bránu mu navíc nabíhali van Nistelrooij a Robben, ovšem Tomáš Ujfaluši nahrávku zablokoval a míč skončil u Čecha!

46

Druhý poločas rozehráli fotbalisté ze země tulipánů. Následoval dlouhý nákop, po němž se Robben ocitl v ofsajdu.

46

Začal druhý poločas.
Fotbalisté jsou už zpátky na hřišti. Pojďme tedy na druhou půli!
Po prvním poločase vedou nizozemští fotbalisté nad Českem 2:1. Česká obrana si v úvodu zápasu vůbec nevěděla rady s mladým Arjenem Robbenem, který ji na levém křídle zle zatápěl. Už ve 4. minutě otevřel po jeho standardní situaci hlavou skóre Wilfred Bouma a v 19. minutě opět Robben unikl pozornosti protihráčů a po jeho přihrávce pohodlně zvýšil na 2:0 Ruud van Nistelrooij. O čtyři minuty později naštěstí přišel kontaktní gól z kopačky Jana Kollera, který chladnokrevně zakončil individuální akci Milana Baroše. Nutno říci, že svěřenci Karla Brücknera jsou o něco aktivnější, co se týče držení míče a pobytu na útočné polovině, ovšem Nizozemci jsou nebezpečnější v zakončení. Hrozili zejména střelami ze střední vzdálenosti. Balón několikrát prosvištěl těsně vedle Čechovy brány a Davids dokonce orazítkoval tyč.

45+1

První poločas skončil.

45+1

Zajímavý centr posílal z levé strany do šestnáctky Marek Jankulovski. Míč ale odhlavičkoval Stam.

45+1

Rozhodčí Manuel Mejuto González nastaví první poločas o minutu.

45

Na pas Seedorfa si nabíhal van Nistelrooij, který byl ale v ofsajdu. Ten pomezní odmával s mírným zpožděním.

44

Dlouhý nákop hledal Jana Kollera, ale vzdušný souboj vyhrál jeho věrný strážce Jaap Stam. Následně získal Baroš míč od Boumy jen za cenu faulu.

43

43. Edgar Davids orazítkoval tyč české brány.

43

Tak pozor! Holanďané mohli naopak udeřit. Arjen Robben si na levém křídle zasekl míč a místo střely nebo další individuální akce překvapil českou obranu nahrávkou na Edgara Davidse. Rodák ze Surinamu volejem z 20 metrů orazítkoval ze svého pohledu pravou tyč!

42

Oranjes se teď zatáhli nezvykle hluboko. Zřejmě chtějí dohrát úvodní dějství především bez druhého inkasovaného gólu.

41

Netradičně levou nohou centroval Karel Poborský. Balón prošel až k van der Sarovi, který ho bezpečně uschoval v rukavicích.

40

Nyní česká defenzivní linie chytila do ofsajdové pasti Ruuda van Nistelrooije.

40

Rozehrávka nakrátko. Robben si vyměnil míč se Seedorfem a teprve pak centroval. Česká obrana byla připravena.

39

Po obranném zákroku Ujfalušiho budou zahrávat roh také Nizozemci.

38

Zakončení Kollera bylo ještě tečováno a proto čeští hráči zahrávali rohový kop. Po něm se dostal k hlavičce opět Jan Koller, jenž však nezamířil mezi tyče

37

Po delší době se připomněli čeští fotbalisté. Pavel Nedvěd se v nadějné pozici nakonec ke střele nedostal. Míč však udržel a přihrál ho na pravou stranu, kde operoval Poborský. Ten poslal před bránu přízemní centr, po němž balón patičkou usměrnil mimo bránu Jan Koller. Kdyby Koller merunu pustil nebo netrefil, možná by se dostal k zakončení za ním číhající Milan Baroš, který by byl už zcela nehlídaný.

37

Česká obrana dnes není vůbec jistá! Po zmatcích v šestnáctce přiťukával Ujfaluši míč hlavou Petrovi Čechovi, který ho chytal těsně před dotírajícím duem van der Meyde – van Nistelrooij. Prvně jmenovaný navíc Čecha fauloval.

36

Arjen Robben, kterého už před ME z Eindhovenu vykoupila londýnská Chelsea, kouzlil s míčem na levé straně. Nakonec ho zastavil Jiránek, který balón odehrál do autu.

35

Zakončení Andyho van der Meydeho vyrazil Čech. Do statistik se však jeho zákrok počítat nebude, jelikož situaci předcházel útočný faul nizozemského reprezentanta na Marka Jankulovského.

35

35. Seedorf mířil z velké dálky těsně vedle tyče.

35

Standardní situace byla rozehrána na střed hřiště, kde byl Clarence Seedorf. Ten vypustil z nějakých 30 metrů ránu, která jen o centimetry minula pravou tyč z pohledu nereagujícího Petra Čecha. Velké štěstí pro českou reprezentaci!

34

Za Karla Poborského, který podpořil neúspěšnou útočnou akci, musel v obraně zaskočit Tomáš Rosický. Výtečně hrajícího Robbena zastavil jen za cenu přidržení za dres. Nizozemský mladík požaduje žlutou kartu pro záložníka Dortmundu, ale rozhodčí na to nereflektuje.

33

Nákop Heitingy mířil do míst, kde nebyl nikdo z jeho spoluhráčů. Pro míč si došel Čech, který ho předává spoluhráčům.

33

Následoval nizozemský roh, který byl rozehrán na bližší tyč. Tam byl připravený bránící hráč.

32

32. Krásnou střelu Heitingy přizvedl Čech nad břevno.

32

Teď jsme si oddechli! Po přenesení od van Nistelrooije vypustil bombu z 22 metrů John Heitinga. Skvělý zákrok předvedl Petr Čech, který konečky prstů levé ruky balón přizvedl těsně nad břevno!

31

Půlhodina hry je za námi. Český tým dokázal zareagovat na úvodní dva zásahy Nizozemců kontaktním gólem Jana Kollera. Stále tedy můžeme myslet na bodový zisk z tohoto utkání.

30

Van der Sar pod tlakem odkopl balón jen do autu. Český tým tedy může zkusit něco vymyslet.

30

30. Souboj Ujfalušiho s van Nistelrooijem lehce zaváněl penaltou.

30

A další souboj těchto hráčů, tentokrát v české šestnáctce! Ujfaluši nizozemského útočníka oběma rukama objal a ten pak spadl. Obránce Hamburku si asi oddechl, že se nepískala penalta.

29

Tomáš Ujfaluši v hlavičkovém souboji fauloval Ruuda van Nistelrooije. Tohle duo se potkává podobně často, jako na druhé straně Koller se Stamem.

29

Ozývají se čeští fanoušci. Ti nyní skandují „hoši bojovat.“

28

Martina Jiránka fauloval při vyvážení míče Davids. Český tým tak bude rozehrávat z vlastní poloviny.

28

Po příchodu Šmicera za Grygeru se české rozestavení hodně pozměnilo. Šmicer se nakonec postavil na levý kraj zálohy a Pavel Nedvěd se přesunul do středu před Tomáše Galáska. Více doprava se pak posunul Tomáš Rosický a Karel Poborský hraje pravého wing backa.

27

Centr Jankulovského skončil na obráncích Nizozemska. O chvíli později posílal před bránu další míč Rosický, pro něj si ale došel Edwin van der Sar.

26

John Heitinga u lajny bez úmyslu hrát míč vlétl do Pavla Nedvěda. Myslím, že za žlutou kartu může být obránce Ajaxu Amsterdam ještě rád. Tohle byl ošklivý zákrok. Nedvěd bude naštěstí v pořádku.

25

Tomáš Galásek ve skluzu odehrál míč do autu před van Nistelrooijem a utnul případný holandský brejk už v zárodku.

25

Přichází avizované české střídání! Pravého obránce Zdeňka Grygeru nahrazuje Vladimír Šmicer, který zřejmě půjde na kraj zálohy. Na beka se asi zatáhne Karel Poborský. Karel Brückner takto reaguje na řádění Robbena na levém křídle a zároveň chce asi i posílit ofenzivu.

23

23. Jan KOLLER - 2:1

23

Česko právě vstřelilo branku!
Je tu kontaktní gól! Obrovskou chybu vyrobil ve středu hřiště Giovanni van Bronckhorst, který nechtěně nahrál do běhu Milanovi Barošovi. Dravý útočník Liverpoolu s balónem okamžitě zamířil směrem k bráně, s trochou štěstí nasadil jesličky Stamovi a před van der Sarem ještě naservíroval míč JANOVI KOLLEROVI, který zakončoval do protipohybu padajícího nizozemského gólmana. Jsme zpátky ve hře!

23

Karel Brückner chystá na lavičce střídání. Zdá se, že do hry půjde Vladimír Šmicer.

22

Čeští hráči zkusili nacvičený signál. Nedvěd rozehrál po lajně na Grygeru a naběhl si do šestnáctky, kam mu jeho spoluhráč vracel míč. Záložník Juventusu už ale následně hrál v tísni a tečovaný balón se snesl do rukavic brankáře van der Sara.

22

Jana Kollera zatím dobře střeží Jaap Stam. Ten odklidil před českým útočníkem míč na roh.

21

Obrovské problémy dělá pravé straně české obrany Arjen Robben. Na jeho bránění vychází duo Zdeněk Grygera – Martin Jiránek. Zmíněná dvojice si s jeho rychlýma a šikovnýma nohama ale zatím neví rady. Karel Brückner na to bude muset zřejmě nějak reagovat…

20

S odpovědí se snažil přispěchat Karel Poborský. Na pravé straně ale neobehrál van Bronckhorsta. Češi budou alespoň vhazovat.

19

19. Ruud van Nistelrooij - 2:0

19

Nizozemsko právě vstřelilo branku!
Ajajaj! Tak tohle nevypadá už vůbec dobře! Edgar Davids poslal průnikovou přihrávku za záda Grygery, kam si naběhl Arjen Robben. Ten adresoval před bránu přízemní centr, kterým našel nepokrytého RUUDA VAN NISTELROOIJE, jenž zblízka posílá balón do odkryté brány – 2:0.

19

Arjen Robben vycvičil Zdeňka Grygeru a centrovaným míčem hledal van Nistelrooije. Ten po lehkém kontaktu s Jankulovským upadl a ještě si vyslechl kázání od rozhodčího, podle něhož útočník Manchesteru United svůj pád přihrál.

18

Pavel Nedvěd zhruba 30 metrů od brány už napřahoval ke střele. Zezadu mu však čistě sebral míč Seedorf.

18

Na levém okraji šestnáctky se dostal k míči Arjen Robben. Navedl si ho na slabší pravačku a vypustil na Petra Čecha přízemní střelu, se kterou si český gólman bez větších problémů poradil.

17

Právě Nedvěd posílal od rohového praporku centr na vzdálenější tyč, kde na míč nedoskočil Grygera. Hrací předmět následně opustil hřiště a Oranjes budou kopat od brány.

17

Střelu Pavla Nedvěda tečoval mimo bránu Nizozemska bývalý Nedvědův spoluhráč z Juventusu Edgard Davids. Uvidíme rohový kop českého výběru…

17

Poborský si na pravé straně vyměnil míč s Grygerou a poslal před bránu nebezpečný centr. Před nabíhajícím Kollerem ale zakročil Jaap Stam.

16

16. Po sklepnutí od van Nistelrooije střílel mimo Seedorf.

16

Když se Nizozemci přiblíží k české šestnáctce, tak jsou hodně nebezpeční! Davidsovu přihrávku převzal zády k bráně Ruud van Nistelrooij, který ho sklepl proti noze nabíhajícího Clarence Seedorfa. Jeho střela prošla pod nohama padajícího Ujfalušiho a naštěstí pro Čecha zamířila vedle pravé tyče.

15

Další útočný faul. Ve výskoku se provinil Jan Koller.

14

Rosický poslal hezkou přihrávku na rozběhnutého Poborského. S ním se ale stačil vrátit van Bronckhorst a český pravý záložník tak nemohl postupovat přímo na bránu. Místo toho si balón zasekl na pravačku a odcentroval. Vše končí útočným faulem Baroše na Cocua.

13

Rozehrávka Marka Jankulovského ani teď nezpůsobila obraně soupeře větší problémy.

12

Levý bek Barcelony Giovanni van Bronckhorst nedovoleně zastavil Karla Poborského a Češi mají výhodu další standardní situace.

11

Standardní situaci, která následovala po faulu na Kollera, rozehrával Jankulovski. Jeho centr prolétl nikým netečován šestnáctkou a skončil v zámezí. Kope se od brány Holandska.

11

Z hlediště přilétl na hřiště obří gumový míč. Fotbalové dovednosti předvedl rozhodčí Mejuto Gonzalez, jenž ho přesným kopem poslal za brankovou čáru do zámezí.

11

Jaap Stam fauloval Jana Kollera. Oba vysocí hráči se budou na hřišti potkávat asi hodně často.

10

Míč poslal do šestnáctky Nedvěd, ale obrana Nizozemska si situaci pohlídala. Následně se proti ní neprosadil ani Baroš.

9

Žlutou kartu za kosu na Pavla Nedvěda dostává Clarence Seedorf. Standardní situace bude rozehrána z levé strany. Jedná se o dobrou pozici na centr.

9

Milan Baroš se dostal k míči u pravé postranní čáry a zamířil s ním k šestnáctce. Na její hranici trefil ruku jednoho z protihráčů a sudí signalizoval trochu nepochopitelnou výhodu. O chvíli později si ale na balón sáhl rukou i van Nistelrooij a tentokrát už přerušení hry přišlo. Český tým rozehrává z poloviny hřiště.

8

8. Přímý kop Seedorfa proletěl těsně vedle české brány.

8

Exekuce standardky se ujal Clarence Seedorf a po jeho střele to v sektoru nizozemských fanoušků jen zahučelo! Míč totiž prosvištěl těsně vedle levé tyče. Brankář Čech by asi nedokázal zakročit, pokud by balón směřoval na jeho bránu!

7

Tomáš Ujfaluši se přetlačoval s van Nistelrooijem a sudí Mejuto Gonzalez odpískal českému stoperovi nedovolený zákrok. Bude z toho přímý kop zhruba z 25 metrů.

6

Hodně aktivní je mladý Robben. Dvacetiletý křídelník Eindhovenu opět postupoval dopředu po levé straně, ale Grygeru neobehrál. Následně se však dostal k ostrému centru van Bronckhorst a před nabíhajícím Andym van der Meydem přizvedl míč do autu Marek Jankulovski.

6

Nizozemce vstřelený gól uklidnil a nyní v pohodě kombinují ve středu hřiště. Slyšet jsou také fanoušci v oranžové barvě.

5

Arjen Robben nabral rychlost na levém křídle a dokázal i odcentrovat. Situaci vyřešil z českého pohledu Tomáš Ujfaluši, který balón odhlavičkoval.

4

4. Wilfried BOUMA - 1:0

4

Nizozemsko právě vstřelilo branku!
Holanďané ze standardky udeřili! Levačka mladíčka Arjena Robbena poslala balón na zadní tyč, kde čeští obránci trestuhodně nechali zcela samotného WILFRIEDA BOUMU, který míč hlavou trkl za záda bezmocného Petra Čecha. To je po sympatickém začátku studená sprcha pro náš tým.

3

Pavel Nedvěd u lajny nepříjemně trefil Johna Heitingu. Obešlo se to bez karty, ovšem Oranjes mají výhodu standardní situace.

3

Čeští hráči začali aktivně! Přihrávku od Galáska převzal na levém křídle Jankulovski, který to vzal mezi dva bránící hráče až do šestnáctky a ocitl se v zajímavé střelecké pozici. Škoda, že to měl Marek na svou slabší pravačku. Míč totiž pořádně netrefil a ten doskákal do rukavic van der Sara.

2

2. Rosický chytře vysunul Jana Kollera, který v první šanci zápasu střílel vysoko nad.

2

Hned první šance českého výběru! Po sraženém centru Poborského se míč odrazil na střed hřiště, kde byl Tomáš Rosický. Ten přesvědčil protihráče, že bude střílet, ale místo toho poslal oblouček za obranu na Jana Kollera, který z první vysoko přestřelil!

1

Hned v úvodu byl v bílém hrajícím českým fotbalistům odmáván ofsajd. Za zády obránců se ocitl Milan Baroš. Rozehrávají tedy v tradiční oranžové nastoupivší Nizozemci.

1

Utkání právě začalo.
Úvodní oficiality jsou již za námi. Hráči se už chystají k úvodnímu výkopu, který provedou čeští reprezentanti.
Španělští rozhodčí již přivádějí aktéry zápasu na hrací plochu. Vyslechneme si hymny Česka a Nizozemska.
Hráči obou týmů se zatím shromažďují v tunelu. Na stadionu v Aveiru je 30 000 diváků. Početní převahu mají v oranžovém odění Nizozemci, ale hodně slyšet jsou i čeští příznivci.

Podvečerní zápas mezi Německem a Lotyšskem překvapivě skončil bezgólovou remízou! Tenhle výsledek rozhodně hraje do karet nám i Nizozemcům.
Úvodní sestavy:

Nizozemsko: van der Sar – Heitinga, Bouma, Stam, van Bronckhorst – Seedorf, Davids, Cocu (C) – van der Meyde, van Nistelrooij, Robben
Náhradníci: Waterreus, Westerveld – Reiziger, F. de Boer, van der Vaart, Sneijder, Overmars, Bosvelt, Zenden, Kluivert, Makaay, van Hooijdonk.

Česko: Čech – Grygera, Jiránek, Ujfaluši, Jankulovski – Poborský, Galásek, Rosický, Nedvěd (C) – Baroš, Koller.
Náhradníci: Blažek, Kinský – Mareš, Hübschman, Rozehnal, Šmicer, Vachoušek, Týce, Plašil, Lokvenc, Heinz.

Rozhodčí: Mejuto Gonzalez – Samaniego, Alonso (všichni ESP).
Trenér Karel Brückner udělal oproti duelu s Lotyšskem v základní sestavě jedinou vynucenou změnu. Místo nemocného Reného Bolfa nastoupí ve středu obrany Martin Jiránek z italské Regginy.

To nizozemský kouč Dick Advocaat nasadil do základní sestavy uzdraveného záložníka Clarence Seedorfa, jenž nebyl v utkání s Německem ani na střídačce. Fotbalistovi AC Milán vyklidil místo Boudewijn Zenden. Na levém křídle pak místo Rafaela van der Vaarta dostal příležitost 20letý mladík Arjen Robben, kterého už před šampionátem koupila z Eindhovenu londýnská Chelsea.
Hlavním rozhodčím zápasu bude španělský 39letý Španěl Manuel Mejuto González, kterému budou asistovat krajané Rafael Guerrero Alonso a Oscar Martínez Samaniego. Pozici čtvrtého rozhodčího zastane známý Ital Pierluigi Collina. S ním český fotbal nemá úplně pozitivní zkušenosti...

V této základní sestavě český tým nastoupil do úvodního zápasu ME proti Lotyšsku.

Úvodní zápas Nizozemska na turnaji:

Zápas dvou aspirantů na postup skončil dělbou bodů. Němci přežili úvodní tlak Oranjes a sami začali být nebezpeční. Po půlhodině hry se i ujali vedení, když centr Torstena Fringse z přímého kopu propadl klubkem hráčů a netečovaný míč zapadl až za překvapeného brankáře van der Sara. Nizozemci se pak trápili a do šancí se téměř nedostávali. V 81. minutě však van der Meyde vybojoval u rohového praporku zdánlivě ztracený míč a po jeho centr srovnal na konečných 1:1 van Nistelrooij.

Německo – Nizozemsko 1:1 (1:0)
Góly:
30: Frings – 81. van Nistelrooij

Nizozemsko: van der Sar – Heitinga (74. van Hooijdonk), Stam, Bouma, van Bronckhorst – Davids (46. Sneijder), Cocu, Zenden (46. Overmars) – van Nistelrooij, van der Vaart, van der Meyde
Úvodní zápas Česka na turnaji:

Čeští fotbalisté narazili na úvod Eura na Lotyšsko. Outsider skupiny, pro něhož byl postup na šampionát historickým úspěchem, zvolil defenzivní taktiku, proti které se nervózní Češi těžko prosazovali. V nastavení prvního poločasu navíc Lotyšům vyšel protiútok, který po přízemním centru Prohorenkovse zakončil vedoucím gólem Maris Verpakovskis. Křečovitý výkon Česka pokračoval i po změně stran. V té chvíli se však opět potvrdilo kouzlo trenéra Karla Brücknera, kterému vyšla střídání. Místo pravého beka Grygery nejprve poslal na trávník útočníka Heinze a poté nahradil štítového záložníka Galáska ofenzivní univerzál Šmicer. V 72. minutě konečně přišlo vyrovnání, když Poborský udržel míč ještě na brankové čáře a po jeho centru se balón dostal k Milanovi Barošovi, jenž nezaváhal. V 85. minutě pak završil obrat střídající Marek Heinz, který nejprve trefil břevno, ale o chvíli později už jeho střela zapadla do levého horního rohu Kolinkovy brány.

Česko – Lotyšsko 2:1 (0:1)
Góly: 73. Baroš, 85. Heinz – 45+1 Verpakovskis

Česko: Čech – Grygera (56. Heinz), Bolf, Ujfaluši, Jankulovski – Poborský, Galásek (64. Šmicer), Rosický, Nedvěd – Koller, Baroš (87. Jiránek


Nizozemsko:
Oranjes jeli na šampionát jako jeden z favoritů turnaje. V kvalifikaci ale nestačili na český tým a museli tak do baráže. V ní svěřenci kouče Dicka Advocaata narazili na Skotsko. Dvojzápas pro Holanďany nezačal dobře. Z Hampden Parku si totiž odvezli porážku 0:1. V domácí odvetě v Amsterdamu však nedali soupeři šanci a i díky hattricku Ruuda van Nistelrooye Skoty zdemolovali 6:0.

Nizozemci měli k dispozici výborný kádr zejména směrem do ofenzivy. Volbou číslo 1 na hrot útoku byl kanonýr Manchesteru United Ruud van Nistelrooy, jenž ze základní sestavy vytlačil i hvězdného Patricka Kluiverta z Barcelony. Útok výrazně podporovali také další šikovní hráči jako Rafael van der Vaart (Ajax), Clarence Seedorf (AC Milán), Marc Overmars (Barcelona) nebo vycházející hvězda světového fotbalu Arjen Robben, jenž po ME ve svých dvaceti letech mířil z PSV Eindhoven do londýnské Chelsea. Ze středu hřiště vše jistil defenzivněji laděný buldok Edgar Davids (Juventus) a obrannou čtveřici zase řídil stoper Lazia Řím Jaap Stam. Z pozice krajních beků pak brázdili lajny barcelonští Michael Reiziger a Giovanni van Bronckhorst. Brankářskou jedničkou byl zkušený gólman anglického Fulhamu Edwin van der Sar.

Nominace Nizozemska na ME 2004:

Brankáři: Edwin van der Sar (Fulham), Sander Westerveld (Real Sociedad), Ronald Waterreus (PSV)

Obránci: Michael Reiziger (Bracelona), Jaap Stam (Lazio), Wilfred Bouma (PSV), Giovanni van Bronckhorst (Barcelona), Frank de Boer (Rangers), John Heitinga (Ajax)

Záložníci: Phillip Cocu (Barcelona), Andy van der Meyde (Inter Milán), Edgar Davids (Barcelona), Rafael van der Vaart (Ajax), Wesley Sneijder (Ajax), Marc Overmars (Barcelona), Arjen Robben (PSV), Clarence Seedorf (AC Milán), Paul Bosvelt (Manchester City), Boudewijn Zenden (Middlesbrough)

Útočníci: Patrick Kluivert (Barcelona), Ruud van Nistelrooy (Manchester United), Roy Makaay (Bayern), Pierre van Hooijdonk (Fenerbahçe)


Česko:
Po neúspěchu v baráži o MS 2002 v Japonsku a Jižní Koreji proti Belgii skončil u národního týmu Josef Chovanec, jehož nahradil dosavadní kouč jednadvacítky Karel Brückner. Ten postavil základ kádru právě na hráčích, kteří mu prošli u Lvíčat pod rukama, na šampionátu v roce 2000 získali stříbro a v roce 2002 již pod vedením Miroslava Beránka pak dokonce zlato. Z těchto výběrů se do reprezentačního áčka postupně posunuli hráči jako Petr Čech, Tomáš Ujfaluši, David Rozehnal, Marek Jankulovski, Zdeněk Grygera či Milan Baroš. Jednadvacítku navíc v podstatě přeskočil Tomáš Rosický. Zbytek mužstva pak tvořili již zkušení fotbalisté. Pavel Nedvěd válel v dresu Juventusu, Vladimír Šmicer působil v Liverpoolu, kde byl jeho spoluhráčem již zmíněný Baroš, Karel Poborský se vrátil po štacích v Manchesteru United, Benfice a Laziu zpět do Česka, kde ve svých 32 letech táhl pražskou Spartu. Kanonýr Jan Koller zase střílel góly za Borussii Dortmund, kde vytvořil sehrané duo s Rosickým. Základní sestavu si pak Karel Brückner nedokázal představit bez defenzivního štítu Ajaxu Tomáše Galáska.

V kvalifikaci byli Češi nasazeni do skupiny 3 v níž měli být jejich hlavními soupeři o postup Nizozemci a zlobit ještě mohli Rakušané. V osmi zápasech nakonec ztratili jen dva body po remíze 1:1 v Nizozemsku, kde v 68. minutě srovnal Jan Koller. 10. září roku 2003 si to pak obě reprezentace rozdaly o první místo ve skupině, které znamenalo přímý postup na šampionát. Utkání hodně ovlivnilo vyloučení Edgara Davidse už ve 13. minutě. Navíc následovala penalta, kterou proměnil Jan Koller a ještě v prvním poločase zvýšil na 2:0 svým typický lobem přes vybíhajícího gólmana van der Sara Karel Poborský. Holanďané se nevzdali a po hodině hry snížili zásluhou Van der Vaarta, ale v samotném závěru zakončil brejk do otevřené obrany Milan Baroš, jenž obešel vyběhnutého brankáře a zakončil do prázdné brány. Závěrečný zápas ve vídeňském Prateru, kam dorazilo velké množství českých fanoušků, kteří viděli výhru 3:2, byl už jen sladkou tečkou za kvalifikací.

Úvod roku 2004, který byl věnován přípravě na šampionát, se českým hráčům úplně nevydařil. Po remíze 2:2 v Itálii přišly porážky 1:2 v Irsku a 0:1 na Letné s Japonskem. To však bylo pro hráče dostatečné varování a v rámci závěrečného kempu na začátku června už dokázali porazit 3:1 Bulharsko a v generálce v Teplicích 2:0 Estonsko.

Nominace Česka na ME 2004:

Brankáři: Petr Čech (Rennes), Jaromír Blažek (Sparta), Antonín Kinský (Saturn Ramenskoje)

Obránci: Zdeněk Grygera (Ajax), Pavel Mareš (Zenit Petrohrad), René Bolf (Baník Ostrava), Marek Jankulovski (Udinese), Martin Jiránek (Reggina), Tomáš Hübschman (Sparta), Tomáš Ujfaluši (Hamburg), David Rozehnal (Club Brugge)

Záložníci: Tomáš Galásek (Ajax), Karel Poborský (Sparta), Tomáš Rosický (Dortmund), Pavel Nedvěd (Juventus), Štěpán Vachoušek (Marseille), Roman Týce (Mnichov 1860), Jaroslav Plašil (Monako).

Útočníci: Vladimír Šmicer (Liverpool), Jan Koller (Dortmund), Vratislav Lokvenc (Kaiserslautern), Milan Baroš (Liverpool), Marek Heinz (Baník Ostrava)
Srdečně zde vítám všechny milovníky toho nejlepšího fotbalu! Český národní tým čeká v sobotu 19. června 2004 druhé utkání na evropském šampionátu v Portugalsku! Na Estádiu Municipal v Aveiru se svěřencům Karla Brücknera postaví Nizozemsko. Oba celky se dobře znají, vždyť se potkaly dokonce v kvalifikaci o ME, v níž byli úspěšnější naši fotbalisté. Zatímco české mužstvo vstoupilo do turnaje vydřenou výhrou 2:1 nad outsiderem z Lotyšska, tak Oranjes uhráli remízu 1:1 s Německem.
Český fotbal tehdy disponoval výbornou generací hráčů a na EURU tým patřil k černým koňům turnaje. Svěřenci Karla Brücknera své kvality ukázali už ve skupinové fázi. Na úvod se proti Lotyšsku sice trápili, ale zápas dokázali otočit z 0:1 na 2:1. Ještě větší obrat Lvi předvedli v duelu s hvězdným Nizozemskem, který si v tomto off-line přenosu připomeneme. V něm sice rychle prohrávali 0:2, ovšem nakonec slavili výhru 3:2, když v samotném závěru rozhodl po Poborského nahrávce před prázdnou bránu Vladimír Šmicer. V závěrečném duelu skupiny už sice Česku o nic nešlo, naopak Němci hráli o vše. I téměř kompletně obměněná jedenáctka však dokázala zvítězit 2:1 a za skandování českých fanoušků „auf Wiedersehen, auf Wiedersehen, Deutschland, Deutschland auf Wiedersehen,“ poslala fotbalovou velmoc domů.

Ve čtvrtfinále narazili Češi na Dánsko, které třemi zásahy ve druhém poločase hravě přehráli 3:0. Skóre zápasu otevřel Jan Koller, další dva zásahy pak přidal Milan Baroš, jenž se stal s pěti trefami nejlepším střelcem turnaje. V semifinále narazil Brücknerův tým na překvapení šampionátu z Řecka. V úvodu zápasu český tým dobýval tradičně zataženou obranou soupeře a zdálo se, že bude otázkou času, kdy ji prolomí. Po odstoupení zraněného Pavla Nedvěda však kvalita hry uvadla a Řekové zápas po bezbrankové remíze dovedli do prodloužení. Na konci prvního prodloužení se postaral o hořký konec našeho týmu na turnaji hlavičkou po rohovém kopu obránce Traianos Dellas. Tehdy platilo pravidlo tzv. stříbrného gólu a na druhý poločas prodloužení tak již nedošlo.
Vítám tu všechny milovníky sportu a fotbalu především! V dalším díle našeho historického okénka se podáváme na památný zápas fotbalového ME 2004 mezi Nizozemskem a Českem. Tehdy se jednalo o souboj dvou elitních celků starého kontinentu a kvalita utkání tomu také odpovídala. Svěřenci kouče Karla Brücknera nakonec po famózním obratu zvítězili 3:2.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.

Nizozemsko – Česko

2:3

konec (2:1)

Zpět na online

Branky: 4. Bouma, 19. Nistelrooij – 23. Koller, 71. Baroš, 88. Šmicer

Karty:   9. Seedorf (NED), 26. Heitinga (NED) – 55. Galásek (CZE)   75. Heitinga (NED)

Střely na branku: 10:11. Střely mimo: 4:11. Rohy: 6:7. Ofsajdy: 6:2. Fauly: 23:18.

Nizozemsko: van der Sar – Heitinga, Bouma, Stam, van Bronckhorst – Seedorf (86. van der Vaart), Davids, Cocu (C) – van der Meyde (79. Reiziger), van Nistelrooij, Robben (58. Bosvelt)
Náhradníci: Waterreus, Westerveld – Reiziger, F. de Boer, van der Vaart, Sneijder, Overmars, Bosvelt, Zenden, Kluivert, Makaay, van Hooijdonk.

Česko: Čech – Grygera (24. Šmicer), Jiránek, Ujfaluši, Jankulovski – Poborský, Galásek (62. Heinz), Rosický, Nedvěd (C) – Baroš, Koller (75. Rozehnal).
Náhradníci: Blažek, Kinský – Mareš, Hübschman, Rozehnal, Šmicer, Vachoušek, Týce, Plašil, Lokvenc, Heinz.

Rozhodčí: Mejuto Gonzalez – Samaniego, Alonso (všichni ESP)

Diváci: 30 000