Menu

Fotbal

Mistrovství Evropy 1996

Rusko – Česko

3:3

konec (0:2)

18.05.2020, 10:00 • Anfield (Liverpool) • David Suchý

Pro Vladimíra Šmicera se jednalo o první reprezentační gól v kariéře, ten se dost možná bude řadit mezi ty nejdůležitější v jeho bohaté hráčské kariéře. (16:11:46)

Momentka z bitvy mezi Ruskem a Českem.

Panečku, to byl zápas! Česká fotbalová reprezentace vstoupila do dalšího skupinového velice dobře, během dvaceti minut se dostala do dvoubrankového vedení, což mělo přinést poklidný průběh nadcházejících minut. Rusko ovšem po změně stran dokázalo otočit výsledek ve svůj prospěch, vedoucí branka navíc přišla pět minut před koncem. Češi však vynaložili zbytky sil do útoku, dvě minuty před koncem dokázali srovnat na konečných 3:3, což nakonec znamenalo postup do finále. Hodně tomu pomohl výsledek ze souběžně hrajícího duelu mezi Německem a Itálií, který skončil bez branek. Českému celku tak zisk z tohoto zápasu plně stačí, ve čtvrtfinálovém duelu totiž vyzve Portugalsko.

90+2

Konec zápasu.

90+2

Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Patrik Berger, přichází Václav Němeček.

90+1

Nekompromisním způsobem to provedl Nedvěd, který prudkým odkopem poslal míč směrem do hlediště. Český klenot se dožadoval faulu, s touto stížností ale u sudího nepochodil.

90

Druhý poločas bude nastaven o dvě minuty.

89

Zanedlouho se nám rozběhne poslední minuta řádné hrací doby, Rusko během několika minut přišlo o vedení, zcela jistě ještě můžeme počítat s nastaveným časem.

Šmicer v klíčovém momentu nezaváhal.

88

88. ŠMICER - 3:3

88

Česko právě vstřelilo branku!
Česká reprezentace to přeci jenom dokázala, na třetí inkasovanou branku reaguje tím nejlepším možným způsobem, a sice vyrovnávací trefou, která by v současné době znamenala postup! Této brance však předcházela vyložená šance Ruska, která ovšem přinesla střelu vedle branky. O pár desítek vteřin později se Kubíkovi povedlo vysunout VLADIMÍRA ŠMICERA, který pravačkou zamířil přesně k zadní tyči.

87

Češi měli k dispozici další rohový kop, který nebyl rozehrán zrovna dobrým způsobem. Poborský stáčel míč směrem od branky, nakonec ho do své náruče schoval Čerčesov.

86

S českým mužstvem to skutečně nevypadá vůbec dobře. Tento výsledek totiž hraje do karet soupeři, Češi tak potřebují za každou cenu vyrovnat, což by vedlo ke kýženému postupu.

85

85. BĚSČASTNYCH - 3:2

85

Rusko právě vstřelilo branku!
Tak to je obrovská rána pro český celek, který pět minut před koncem řádné hrací doby přichází o postupovou pozici! I tentokráte se prosadil střídající hráč, k míči se totiž dostal VLADIMIR BĚSČASTNYCH, který to zkoušel z dobrých třiceti metrů. Právě z této pozice měl hodně prostoru na zakončení, jeho rána pravou nohou navíc směřovala přesně ke vzdálenější konstrukci, na což byl brankář Kouba krátký.

84

Na opačné straně si nekompromisním způsobem počínal Nikoforov, který odkopával směrem k opačnému pokutovému území, kde Kouba sevřel míč do svých rukavic.

83

Před Koubu přiletěl nebezpečný centr, na který si dokázal naskočit Chochlov. Ruský záložník hlavičkoval vysoko nad branku, což brankáře Koubu nemohlo vylekat.

82

Do konce tohoto zápasu zbývá už jen něco málo kolem deseti minut, stav je stále nerozhodný. Pakliže by Česko inkasovalo, tak by to mělo velice fatální následky.

81

81. Poborského rána rovněž skončila na tyči.

81

To snad není možné! Celkem poklidná pasáž nakonec přinesla tvrdé zakončení v podání Poborského, který ovšem trefil pouze levou tyč. Pro český celek se jedná o čtvrtou nastřelenou konstrukci v tomto duelu!

80

Do vzdušného souboje se pouštěl Šmicer, který ovšem proti Nikoforovovi neměl šanci na úspěch. Češi se přesto dostali zpět k míči, se kterým pracují u velkého vápna.

79

Mostovoj se ujal rozehrávky standardní situace, která nebyla ani v tomto případě vůbec nebezpečná. Jako první zakročil Němec, kterému se povedlo prodloužit do autu.

78

Nedvědovi se povedlo na levém křídle najít zapomenutého Poborského, který ihned levačkou centroval do šestnáctky, kde jeho nabídku dokázal odklidit Gorlukovič.

77

Žlutou kartu dostává Jiří Němec (Česko).

76

Na pořadu dne byl další rohový kop pro Česko. Poborského roh se snášel k zadní tyči, kde se do vzduchu dostal Bejbl, který ještě vracel míč do malého vápna. To přineslo zisk dalšího rohu, pro Česko již pátého.

75

Hodně hraničním způsobem si u svého pokutového území pomohl Bejbl, který dost možná poslal soupeře na zem. Nakonec z toho bude pouze odkop od české branky.

74

Vracející se Berger zezadu fauloval protihráče, čehož si pochopitelně všiml také hlavní sudí. Rusko tak rozehrávalo volný kop urychleně, ke střele to ale opět nevedlo.

73

Čerčesov tak ani v tomto případě nemusel zasahovat, po několika vteřinách se sám postaral o další odkop od branky. Rusko se už delší dobu nedostalo k ničemu vážnějšímu.

72

Kubík se hezkým způsobem dostal kolem protihráče, načež se pokusil o ránu pravou nohou. Tu jeden z protihráčů zablokoval, což hrálo do karet Nedvědovi, který ovšem pálil nad branku.

71

Dnešní utkání sleduje 21 128 diváků.

71

Šmicer se ihned po svém příchodu na hrací plochu dostal do nadějného přečíslení, při kterém ještě zkoušel najít kolegu Bergera, který byl zahnán daleko k autové čáře.

70

Sám na sebe to vzal Poborský, který si potáhl míč směrem k rohovému praporku, kde ho ovšem dokázal obelstít jeden z protihráčů. Bude z toho pouze autové vhazování.

69

Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Pavel Kuka, přichází Vladimír Šmicer.

68

Nyní opět můžeme slyšet hodně hlasitou podporu českých fanoušků, kteří jsou i nadále hodně slyšet. Česká reprezentace však stále drží nerozhodný výsledek, který by v současné době znamenal postup.

67

Střídání v týmu Rusko: ze hřiště odchází Ilja Cymbalar, přichází Igor Šalimov.

66

Ruský brankář Čerčesov je delší dobu bez práce, tentokráte si vyzkoušel další rozehrávku od své branky. Na jeho přesnost se pokusil navázat Karpin, který narazil do Horňáka.

65

Vracející se Karpin rovněž zatáhl za záchrannou brzdu, celkem překvapivě jsme se nedočkali další žluté karty. Češi budou rozehrávat kousek od středového kruhu.

64

Nadějnou akci českého výběru táhl Berger, který si opět naváděl míč na pravou nohu, jenomže tento záměr dokázal přečíst Chochlov, jenž zakročil náramně čistým zákrokem.

63

Na vlastní polovině se do menších problémů dostal Bejbl, který ovšem velice přesně roztáhl hru na pravou stranu, kde se mu ke spolupráci nabídl volný Němec.

62

Je za námi zhruba hodina hry, zatím jsme se dočkali hned čtyř přesných zásahů. Češi si tak pořádně komplikují postupovou pozici, stále jim ale nahrává bezbranková remíza z duelu mezi Itálií a Německem.

61

V krátkém časovém sledu hlavní sudí vytasil další žlutý kartónek, tentokráte pro Igora Janovského. Ten totiž taktickým zákrokem zastavil Poborského, který se dostával za jeho záda.

60

Žlutou kartu dostává Pavel Nedvěd (Česko).

60

Berger to při další útočné akci vzal sám na sebe, přičemž se do míče opřel pravou nohou. Jeho dělovka trefila pouze protihráče, od kterého se balón odrazil k soupeři.

59

U pokutového území neustál souboj s protihráčem Kuka, který si ovšem faul nevybojoval. Češi se vzápětí dostali zpět k vápnu, Gorlukovič ovšem nepustil centr Bergera.

58

Po kratší době další nedovolený zákrok, tentokráte v podání obránce Gorlukoviče. Ten se tak musí vrátit na výchozí pozici, soupeř bude zahrávat standardní situaci.

57

Dalekonosný pas se snášel na levou stranu, kde měl k němu Mostovoj hodně daleko. Míč nakonec doskákal až do autu, což Česku přineslo další autové vhazování.

56

Soupeř si přichystal další útočnou akci, tentokráte se Běsčastnych daleko s míčem nedostal. Čistým způsobem ho totiž odzbrojil Látal, který odpálil míč do bezpečí.

55

Česko si tak tento zápas pořádně zkomplikovalo. Po povedeném prvním dějství přichází nepovedený vstup do druhého poločasu, ve kterém Česko inkasoval hned dvakrát.

54

54. TETRADZE - 2:2

54

Rusko právě vstřelilo branku!
V krátkém časovém sledu je tu druhá branka Ruska, což znamená vyrovnání! Český celek se opět nechal zatlačit, navíc se do pokutového území dostal Radimov, jenž byl zastaven hraničním zákrokem. To Rusku ale nemuselo vůbec vadit, k volnému míči se totiž jako první dostal OMARI TETRADZE, kterému se povedlo propasírovat hrací předmět až do české svatyně.

53

Hlavní sudí se opět dostal do akce, tentokráte uviděl nedovolený zákrok v podání Kuky, jenž šel do souboje agresivně. Rusko je po vstřelené brance o poznání aktivnější.

52

Na jistotu se rozhodl odehrát míč Horňák, který zároveň nahrával do ofsajdového postavení. Následně si česká obrana nepohlídala Mostovoje, kterému naštěstí nevyšlo vedení kulatého nesmyslu.

51

Po rozehrávce jsme sledovali autové vhazování v podání Nedvěda, který si pokoušel vybrat Poborského, jenomže nahrávka na druhého jmenovaného skončila v zámezí.

50

Český celek tak nevstoupil do druhého poločasu zrovna nejlépe, hned v jeho úvodu inkasoval, což znamená, že se v nadcházejících minutách bude ještě hodně potit.

49

49. MOSTOVOJ - 1:2

49

Rusko právě vstřelilo branku!
Nápor ruského celku nakonec končí kontaktní brankou, rázem to bude opět hodně zajímavé! Rusko nejprve zahrávalo rohový kop, po kterém zůstalo na útočné polovině. Na hranici pokutového území jsme navíc sledovali fantastickou nabídku v podání Gorlukoviče, kterému se povedlo najít střídajícího ALEXANDRA MOSTOVOJE, jenž nesmírně přesnou hlavičkou prostřelil Koubu.

48

Hned v úvodu druhého poločasu to na sebe vzal Radimov, který se uvnitř pokutového území snažil dostat míč přes protihráče, místo toho z toho bude rohový kop pro Rusko.

47

Odstartoval nám druhý poločas, jehož úvodní rozehrávku si tentokráte vzali na starost hráči českého celku, kteří budou pro změnu hrát zprava doleva.

46

Střídání v týmu Rusko: ze hřiště odchází Igor Simutenkov, přichází Alexandr Mostovoj.
Střídání v týmu Rusko: ze hřiště odchází Igor Kolyvanov, přichází Vladimir Běsčastnych.

46

Začal druhý poločas.
Máme za sebou první poločas, který dopadl pro český celek velice dobře. Češi se během necelých dvaceti minut dostali do vedení, což vydrželo až do konce prvního poločasu. V samotném závěru se naší reprezentaci povedlo hned třikrát trefit brankovou konstrukci, ve všech třech případech hrála proti Česku. Rusko sice nehraje vůbec špatně, jenomže směrem dopředu to není vůbec ono. Češi se tak momentálně nacházejí v postupové pozici, Italové stále hrají s Německem bez branek.

45

První poločas skončil.

45

45. Bergerova levačka orazítkovala tyč.

45

Málem to bylo o tři branky! Češi zahráli standardní situaci cvičeným signálem, který přinesl nahrávku směrem na Bergera. Jeho rána levou nohou skončila pouze na tyči.

44

Konec prvního poločasu se skutečně pomalu a jistě blíží, český celek se při rozehrávce snaží neudělat žádnou chybu. Navíc si troufl i na útočení, Poborského centr se dokonce snesl na břevno.

42

Dle sudího si nedovoleným způsobem pomáhal Horňák, kterému byl odpískán faul. Následovala standardní situace pro Rusko, která ovšem nebyla nebezpečná.

41

První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo kolem pěti minut. Uvidíme, zda se bude něco málo nastavovat.

40

40. Horňákova rána trefila břevno.

40

Co scházelo! Rohový kop byl nesmírně nebezpečný, míč se totiž dostal až na nohu Michala Horňáka, jehož dělovka pravou nohou skončila pouze na horní konstrukci.

39

Poborský se po souboji s protihráčem ocitl na zemi, nicméně na pomoc mu přispěchal Látal. Druhý jmenovaný hráč se pokoušel o centr, který však zablokoval Tetradze – roh.

38

Kouba byl vyrušen z poklidné pasáže, padající míč ovšem hravě schoval do svých rukavic. Následoval odkop na druhou stranu, načež po Kukově nahrávce pálil nad branku Nedvěd.

37

Bejbl se rozhodl uklidnit hru na vlastní obranné polovině, jenomže následná nahrávka byla nepřesná. Našla tedy pouze kopačku Nikoforova, jenž se stará o rozehrávku.

36

Z ochozů se ozývají čeští fanoušci, kterých přijelo opravdu hodně. Jejich miláčci na hrací ploše stále vedou o dvě branky, navíc svého soupeře nepouštějí do žádných šancí.

35

Náš dnešní soupeř se tak pohodlně dostal zpět směrem na útočnou polovinu, kde rozjel kombinaci. Do ní se zapojil také Radimov, který ihned vracel Karpinovi.

34

Rusko mělo k dispozici standardní situaci z pravé strany, ta ovšem našla hned prvního protihráče. Do protiútoku se tak pokoušel vyrazit Látal, který ovšem nahrál nepřesně.

33

Janovskij se neohroženě dostal až před šestnáctku, kde to navíc měl na střelu. Místo zakončení však ještě zkoušel najít Kolyvanova, což ale bylo špatné řešení.

32

Je za námi zhruba třetina hry, obrázek tohoto zápasu se zatím moc nemění. Rusko sice drží častěji míč na svých kopačkách, k ohrožení Kouby však skoro nedochází.

31

Toho si pochopitelně všiml také švédský sudí, který nařídil odkop od branky. Čerčesov ihned rozehrál po zemi na Gorlukoviče, jenž vyvezl míč na opačnou polovinu.

30

Český celek se konečně dostal k souvislejší práci s míčem. Nedvěd navíc na levém křídle našel Bergera, jehož centr se ovšem snesl daleko ven z hrací plochy.

29

Kubík si vzal na starost provedení volného kopu z velké vzdálenosti. Jeho vysoká nabídka směřovala daleko k brankové čáře, což pro Čerčesova nepřineslo žádné nebezpečí.

28

Žlutou kartu dostává Ilja Cymbalar (Rusko).

28

U středového kruhu to velice chytře provedl Chochlov, kterému se z jedničky povedlo roztáhnout hru na Tetradze, který pro změnu nedokázal spolupracovat s Karpinem.

27

Češi se s další útočnou akcí daleko nedostali, obrannou činnost si dokázal splnit Gorlukovič, jehož riskantní rozehrávka přeci jenom našla kolegu Janovského.

26

Žlutou kartu dostává Vladislav Radimov (Rusko).

25

Hra se hodně rychle přesunula na druhou stranu, kde pro změnu z pravé strany vhazoval míč zpět do hry Karpin, který ovšem našel pouze kopačku Suchopárka.

24

Centrem do pokutového území to zkoušel Kuka, který ovšem našel pouze pozorného Tetradzeho. Ten odvracel do zámezí, Česko si tak vyzkouší autové vhazování.

23

Po delší době se k míči podíval také brankář Kouba, kterému se povedlo roztáhnout hru k pravé autové lajně, kde byl nedovoleným zákrokem zastaven Kubík.

22

O nahrávku si řekl také brankář Čerčesov, jenomže obránce Nikoforov ho ignoroval. Rusko opět převzalo iniciativu, avšak do vyložených šancí se stále nedostává.

21

Volného míče se chopil obránce Gorlukovič, kterému se povedlo neohroženým způsobem dostat balón na druhou stranu, kde do kombinace zapojil Radimova.

20

Neuběhlo tak ani dvacet minut a diváci se dočkali dvou přesných zásahů. Český celek zároveň musí čekat na zaváhání Itálie, jenom tak bychom se dočkali postupu.

19

Česko právě vstřelilo branku!
Další akce českého celku však končí druhou brankou, s Ruskem to nevypadá zrovna nejlépe! Sledovali jsme totiž naprosto skvostnou kolmici z vlastní obranné poloviny v podání Jiřího Němce, který si na druhé straně všiml naběhnuvšího PAVLA KUKY, jenž okamžitou hlavičkou přehodil Čerčesova. To byla nádherná fotbalová akce!
Asistence: Jiří Němec.

19

19. KUKA - 0:2

18

Na řadu přišlo autové vhazování pro český celek, o které se postaral Látal. Jeho nabídka měla směřovat na Kuku, toho však předskočil protihráč. Záhy se však do zakončení dostal Berger, jenž prověřil Čerčesova.

17

V posledních minutách se toho zrovna moc neděje. Do rozhozené obrany se pokoušel dostat Nedvěd, který raději ještě počkal na svého kolegu Poborského.

16

Kubík chvíli pracoval s míčem, načež ho chtěl poslat k hranici pokutového území. To se mu nepovedlo, tento úmysl se totiž povedlo přečíst pozornému Gorlukovičovi.

15

Poborský to zkoušel dalekonosným pasem směrem na Nedvěda, avšak ten se nakonec k míči nedostal. Za Rusko to zkoušel Radimov, který ovšem neprošel přes Kubíka.

14

Bejbl se vrátil s protihráčem, nahrávku tak za sebe nepustil. Česko se ovšem dostává pod tlak, v posledních minutách se nemůže dostat na útočnou polovinu.

13

Rusko chvíli pracovalo na vlastní polovině, kde se o rozehrávku staral Gorlukovič. Jeho nahrávka na druhé straně našla pouze Bergera, který ovšem rovněž chyboval.

12

Český celek pořádně vylekal zakončující Nikoforov, který to zkoušel z dobrých pětatřiceti metrů. Jeho rána putovala vysoko nad, Kouba nakonec nemusel zasahovat.

11

Pokus o vysunutí Kolyvanova vůbec nevyšel, dobrou obrannou činnost navíc odvedl Horňák, který za sebe nepustil protihráče. To znamená, že Kouba bude vykopávat.

10

Češi měli k dispozici druhý rohový kop, který rovněž nebyl vůbec špatný. Berger totiž na hranici malého vápna našel Kuku, jehož zakončení mu vůbec nesedlo.

9

Směrem dopředu se ovšem vydal Němec, který kolem sebe neměl vhodnou podporu spoluhráčů. Český záložník se s míčem vrátila na obrannou polovinu, kde mu pomohl Horňák.

8

Tetradze málem neustál souboj se vzduchem, nakonec se mu však povedlo rozehrát od svého pokutového území. Jeho přenesení hry našlo na pravém křídle volného Karpina.

7

Česko tak vstoupilo do tohoto zápasu velice dobře, hned první větší šance totiž končí v brance soupeře. Rusko tak bude muset zabrat, hned od úvodu totiž prohrává.

Suchopárek oslavuje vedoucí branku Česka.

6

6. SUCHOPÁREK - 0:1

6

Česko právě vstřelilo branku!
Česká reprezentace se bleskově dostává do vedení! K rozehrávce standardní situace se sice postavil Kubík, jenomže Čerčesov dokázal zakročit. Na řadu tak přišel rohový kop, o který se postaral Poborský. Jeho nadýchaná nabídka dopadla přesně na hlavu JANA SUCHOPÁRKA, jehož hlavička zapadla přesně ke vzdálenější konstrukci.
Asistence: Karel Poborský.

5

Žlutou kartu dostává Nikiforov (Rusko).

5

Rusko bezpečně přešlo na útočnou polovinu, kde ovšem velice dobře zakročil Bejbl, jenž obral soupeře o balón. Vzápětí se však faulem provinil také Poborský.

4

Nedovoleným zákrokem se prezentoval Gorlukovič, který šel do souboje s Kukou hodně agresivně. Standardní situace se chopil Poborský, jenž centrem nenašel Kuku.

3

Hned v úvodu tohoto zápasu jsme sledovali první střelecký pokus, o který se postaral Chochlov. Jeho rána levou nohou nebyla dobrá, Kouba si přesto připsal první zákrok.

2

Hlavní sudí poprvé pískl do své píšťalky, utkání tak může začít. Úvodní slovo si vzali na starost hráči Ruska, kteří budou hrát zprava doleva.

1

Utkání právě začalo.
Úvodní sestavy:

Rusko: Čerčesov – Tetradze, Nikiforov, Gorlukovič, Janovskij – Karpin (C) Chochlov, Radimov, Cymbalar – Kolyvanov, Simutenkov
Náhradníci: Charin, Ovčinnikov – Bušmanov, Kančelskis, Mostovoj, Šalimov, Běsčastnych, Kirjakov, Dobrovolskij, Kovtun, Onopko

Česko: Kouba – Kubík (C), Suchopárek, Látal, Horňák, Nedvěd – Berger, Bejbl, Němec – Kuka, Poborský
Náhradníci: Srníček, Maier – Kotůlek, Rada, Novotný, Němeček, Frýdek, Drulák, Šmicer, Kerbr, Kadlec

Rozhodčí: Frisk – Nilsson, Samuelsson (všichni Švédsko).
Soupiska Ruska:

Brankáři: Dmitrij Charin, Stanislav Čerčesov, Sergej Ovčinnikov.

Obránci: Omari Tetradze, Jurij Nikiforov, Jurij Kovtun, Viktor Onopko, Jevgenij Bušmanov, Sergej Gorlukovič.

Záložníci:
Ilja Cymbalar, Valerij Karpin, Andrej Kančelskis, Aleksandr Mostovoj, Igor Šalimov, Igor Janovskij, Vladislav Radimov, Dmitrij Chochlov.

Útočníci: Igor Kolyvanov, Sergej Kirjakov, Igor Dobrovolskij, Igor Simutenkov, Vladimir Běsčastnych.
Soupiska Česka:

Brankáři:
Petr Kouba, Pavel Srníček, Ladislav Maier.

Obránci: Miroslav Kadlec, Karel Rada, Martin Kotůlek, Jan Suchopárek, Luboš Kubík, Michal Horňák.

Záložníci: Radoslav Látal, Jiří Němec, Radek Bejbl, Martin Frýdek, Pavel Nedvěd, Karel Poborský, Václav Němeček, Patrik Berger, Pavel Novotný.

Útočníci: Radek Drulák, Pavel Kuka, Vladimír Šmiček, Milan Kerbr.

Ruská cesta turnajem:

Jak už bylo řečeno, tak se Rusko dostalo do stejné základní skupiny, jako česká reprezentace. Rusům se před turnajem nedávalo moc šancí na postup, což se následně potvrdilo také během skupinových bojů. Hned první zápas přinesl souboj proti Itálii, která se po pěti minutách hry dostala do vedení, Rusko však dokázalo velice dobře odpovědět. Italové si přesto připsali tři body, rozhodující branku totiž vstřelil Pier Luigi Casiraghi. Rusko se tak dostalo do nezáviděníhodné pozice, v nadcházejícím duelu totiž potřebovalo bodovat. Soupeřem byl pozdější vítěz celého mistrovství, tedy Německo, které si počínalo velice zkušeně. První poločas sice žádnou branku nepřinesl, avšak ten druhý pro změnu přinesl tři branky, o všechny se postaralo právě Německo. Rusové se tak před posledním skupinovým duelem dostali do velice těžké pozice, za každou cenu potřebovali bodovat, na druhou stranu museli spoléhat na nulový bodový zisk Italů v souboji proti Německu. Ani jedna z těchto variant se nakonec neuskutečnila, Rusko sice bylo v utkání proti Česku blízko vítězství, avšak inkasovaná branka dvě minuty před koncem řádné hrací doby byla zlomová. Rusové se tak s tímto turnajem rozloučili už ve skupině, postupové pozice tak patřily Německu a Česku.
Česká cesta turnajem:

Česká fotbalová reprezentace se dostala do velice složité skupiny, ve které se utkala s Německem, Itálií a Ruskem. Hned první skupinový duel nabídl souboj proti nadcházejícímu vítězi celého mistrovství, tedy proti Německu, jenž do utkání vstoupilo mnohem lépe. Svěřenci Dušina Uhrina staršího inkasovali během necelé třetiny utkání hned dvakrát, navíc se jednalo o jediné dvě trefy tohoto turnaje, Češi tak nevstoupili do základní skupiny vůbec dobře. Důležité body ale přišly ve druhém skupinovém klání, tentokráte se proti českému výběru představila nevyzpytatelná Itálie, jenž do zápasu vstupovala s úvodním vítězstvím v zádech. Hned v páté minutě se Česko dostalo do vedení, jenomže o pár minutek později se Itálii povedlo srovnat krok. Češi se přesto dostali zpět do vedení, což vydrželo až do konečného hvizdu. Jednalo se o velice důležité body, jistota postupu do vyřazovacích bojů tu však stále nebyla. O postupujících tak rozhodly až poslední skupinové duely, Česko si to rozdalo s Ruskem, Itálie pro změnu s Německem. České reprezentaci vyšel vstup do zápasu na jedničku, během dvaceti minut vedli o dvě branky, jenomže naprostý šok přišel po změně stran. Rusové se pět minut před koncem zápasu dokonce dostali do vedení, nicméně klíčový zisk bodu vystřelil Vladimír Šmicer, jenž skóroval dvě minuty před koncem řádné hrací doby. Jelikož Itálie remizovala s Německem, tak druhé postupové místo zaujalo právě Česko.

V následném čtvrtfinále mu bylo automaticky přisouzen první celek skupiny D, tedy Portugalsko. Tento duel nabídl hodně vyrovnanou podívanou, navíc na jedinou branku zápasu si diváci museli počkat až do začátku druhého poločasu, kdy se prosadil Karel Poborský. Bezmála třicet tisíc diváků žádnou další branku nevidělo, což znamenalo, že Česko postoupilo do semifinále, kde se utkalo s Francií. I tento souboj nabídl naprosto vyrovnanou podívanou, která dokonce nepřinesla žádnou branku. Semifinálový duel tak dospěl až do penaltového rozstřelu, ve kterém se český výběr prosadil pětkrát, zatímco Francie jednou chybovala. Vytoužené finále tak bylo skutečností, český výběr se opět střetl s Německem, které i tentokráte dokázalo vyhrát. Tentokráte až díky brance v prodloužení, na kterou český výběr nedokázal reagovat.

Hezký den všem fanynkám a fanouškům! V době šířeného nového koronaviru se většina sportovních soutěží pozastavila či zrušila, proto si společně můžeme připomenout nejdůležitější sportovní milníky v naší sportovní historii. Bezesporu jedním z nich je čtyřiadvacet let staré mistrovství Evropy ve fotbale v Anglii, kde česká hokejová reprezentace dokázala vybojovat stříbrné medaile. Turnaje se poprvé zúčastnilo šestnáct družstev včetně česká reprezentace, zároveň se jednalo o desáté mistrovství evropského kontinentu, ve kterém se mistrem Evropy stalo Německo, které ve finále porazilo Česko 2:1 v prodloužení. Pro českou reprezentaci je stříbrná medaile z ME 1996 dosud nejlepším výsledkem v mezinárodních soutěžích od rozdělení Československa.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.

Rusko – Česko

3:3

konec (0:2)

Zpět na online

Branky: 49. Mostovoj, 54. Tetradze, 85. Běsčastnych – 6. Suchopárek, 19. Kuka, 88. Šmicer

Karty:   5. Nikiforov (RUS), 26. Radimov (RUS), 28. Cymbalar (RUS), 61. Janovskij (RUS) – 60. Nedvěd (CZE), 77. Němec (CZE)

Rusko: Čerčesov – Tetradze, Nikiforov, Gorlukovič, Janovskij – Karpin (C) Chochlov, Radimov, Cymbalar (67. Šalimov) – Kolyvanov (46. Běsčastnych), Simutenkov (46. Mostrovoj)
Náhradníci: Charin, Ovčinnikov – Bušmanov, Kančelskis, Mostovoj, Šalimov, Běsčastnych, Kirjakov, Dobrovolskij, Kovtun, Onopko

Česko: Kouba – Kubík (C), Suchopárek, Látal, Horňák, Nedvěd – Berger (90+2. Němeček), Bejbl, Němec – Kuka (69. Šmicer), Poborský
Náhradníci: Srníček, Maier – Kotůlek, Rada, Novotný, Němeček, Frýdek, Drulák, Šmicer, Kerbr, Kadlec

Rozhodčí: Frisk – Nilsson, Samuelsson (všichni Švédsko)

Diváci: 21 128