Menu

Fotbal

Mistrovství světa 2010

Nový Zéland – Slovensko

1:1

konec (0:0)

23.04.2020, 13:00 • Royal Bafokeng Stadium, Rustenburg • David Suchý

Je konec! Dnešní utkání nakonec končí nerozhodným výsledkem 1:1. Slovensko se z první branky radovalo krátce po změně stran, navíc to vypadalo, že má svůj jednobrankový náskok pod kontrolou. Nový Zéland se navíc směrem dopředu hodně trápil, téměř každá útočná snaha skončila ještě před pokutovým územím. Paradoxně jsme přesto viděli vyrovnávací branku, ta navíc padla až ve třetí minutě nastaveného času, kdy cenný bod svému celku vystřelil obránce Winston Reid, který hlavičkou o tyč překonal brankáře Muchu. (14:23:30)
Držení míče: 52 % : 48 %.
Střely na branku: 2:3. Střely mimo: 6:10. Rohy: 3:10. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 17:15.

90+3

Konec zápasu.

90+3

90+3. REID - 1:1

90+3

Nový Zéland právě vstřelil branku!
To je neuvěřitelné, Nový Zéland se ve třetí minutě nastaveného času dočkal vyrovnání, což znamená obrovskou ránu pro slovenskou reprezentaci! Nový Zéland se totiž nadechl k dost možná poslednímu útoku, při kterém to kvalitním způsobem provedl útočník Smeltz, který si přehodil míč na pravou nohu a poté odcentroval do šestnáctky. Na hranici malého vápna si navíc padající předmět našel WINSTON REID, který hlavičkou o tyč překonal Muchu.

90+2

Již nám běží druhá minuta nastaveného času, Nový Zéland se zatím k ničemu nebezpečnému nedostal. V tomto případě však vhazuje z pravé autové lajny.

90

Druhý poločas bude nastaven o tři minuty.

90

Střídání v týmu Slovensko: ze hřiště odchází Vladimír Weiss, přichází Juraj Kucka.

89

Zanedlouho se nám rozběhne poslední minuta řádné hrací doby, Slovensko je blízko zisku plného počtu bodů. Ještě ale musíme počítat s nastaveným časem.

87

Následovalo autové vhazování od pravé autové lajny, ke kterému se postavil obránce Zabavník. Jeho nabídka sice našla Stocha, avšak ten si pomohl faulem.

86

Hamšík to udělal skvělým způsobem, rychlostně se totiž dostal přes protihráče, avšak poté nepřesně nahrál směrem na Stocha. Slovensku to vadit nemusí.

85

Střídání v týmu Slovensko: ze hřiště odchází Róbert Vittek, přichází Miroslav Stoch.

84

Vittek přiťukl do tandemu na střídajícího Hološka, který se po přešlapovačce dostal k centru pravou nohou, jenž ale trefil pouze nohu bránícího zadáka Nelsena.

83

Nekompromisním způsobem se rozhodl jednat Wood, který v tísni odpálil míč směrem z hrací plochy. Slovensko tak bude vhazovat, zcela určitě nebude pospíchat.

82

Do konce tohoto zápasu zbývá něco málo kolem deseti minut, v posledních minutách nesledujeme nic moc zajímavého, Slovensko se snaží neudělat žádnou chybu.

81

Střídání v týmu Slovensko: ze hřiště odchází Stanislav Šesták, přichází Filip Hološko.

80

Vracející se Smith ještě zastihl míč na hrací ploše, načež ho přenechal na kopačku brankáře Pastona. Nový Zéland to zkouší další přízemní kombinací středem.

79

Slovenská reprezentace rozehrála rohový kop z pravé strany, který směřoval směrem od branky. Hamšík však našel protihráče, který odhlavičkoval do bezpečí.

78

Střídání v týmu Nový Zéland: ze hřiště odchází Ivan Vicelich, přichází Jeremy Christie.

77

Hamšíkovi se povedlo přenechat míč do běhu na Jendriška, který si na hranici pokutového území našel střeleckou pozici, avšak toto zakončení nebylo přesné.

76

Šestákovi se povedlo celkem snadným způsobem proniknout směrem do vápna, kde se zpětnou nabídkou pokoušel najít Jendriška, s čímž počítal také Smith.

75

To znamenalo další odkop od slovenské branky, který také v tomto případě putoval na útočnou polovinu, kde sudí uviděl další faul, tentokráte v podání Smithe.

74

Velice zkušeně to udělal Smith, který se v kritické pozici dostal mimo dosah napadajícího Weisse. Nový Zéland tak udržel míč, avšak centr nenašel Smeltze.

73

V krátkém časovém sledu přišel na řadu další nedovolený zákrok. Slovensko mohlo rozehrávat z levé strany, kde si útočným faulem ale vypomohl Weiss.

72

Střídání v týmu Nový Zéland: ze hřiště odchází Chris Killen, přichází Chris Wood.

71

Následný rohový kop ale nepřinesl nic nebezpečného, nejvýše do vzduchu se totiž dokázal natlačit obránce Nelsen, který prodloužil směrem ze šestnáctky.

70

Šestákovi se povedlo vysunout Vitteka, který se tak dostal až před brankáře Pastona, kde na poslední chvíli zablokoval střelu Vicelich. Bude z toho rohový kop.

66

Fallonovi se nepovedlo odcentrovat přes dobře postaveného protihráče, na druhé straně si pro změnu útočným faulem pomohl útočník Vittek, který sejmul soupeře.

65

Po delší době jsme registrovali střelecký pokus ze slovenské strany. Jednalo se ale spíše o nepovedený centr, který nakonec prosvištěl vedle branky Zélandu.

64

Autového vhazování z pravé strany se ujal Zabavník, který se snažil najít hlavu doposud jediného střelce tohoto zápasu. Vittek na nabídku ale nedosáhl.

63

Tentokráte jsme sledovali přenesení hry na levé křídlo, kam se jako první dostal Zabavník. Jeho odvrácení ovšem sebral Elliott, který okamžitě roztáhl hru.

62

Lochhead celkem dlouho hledal vhodného adresáta, přičemž se nakonec s míčem vrátil na vlastní polovinu, kde se mu ke spolupráci nabídl osamocený Nelsen.

61

Je za námi hodina hry, obrázek se příliš nemění. Slovensko se snaží držet míč na svých kopačkách, navíc už delší dobu čekáme na nějakou výraznější šanci.

60

Následovala ale další nepřesnost, po které měl čas na odkop od branky brankář Mucha. Slovensko se ve vzduchu prosadit nedokázalo, k míči se přesto dostalo.

59

Nový Zéland ani tentokráte nespěchal se svou rozehrávkou. Nelsen se navíc pohodlně dostal až ke středovému kruhu, odkud přenechal na kopačku Reida.

58

Reidova nabídka dopadla přesně na hruď Smeltze, ten měl kolem sebe smečku hladových protihráčů, která ho dokázala odzbrojit čistým způsobem.

57

Po delší době se k balónu podíval také slovenský brankář Mucha, který se snažil z jedničky odkopnout na druhou stranu, kde měl daleko k míči nevýrazný Hamšík.

56

Zničehonic se do nadějného protiútoku dostával Šesták, který místo nahrávky zkoušel projít kolem protihráče, který ho ovšem odzbrojil čistým způsobem.

55

Žlutou kartu dostává Zdeno Štrba (Slovensko).

55

Přesto Nový Zéland pokračoval s míčem na svých kopačkách. Z vlastní poloviny rozehrával volný kop Vicelich, který si pro spolupráci vybral volného Nelsena.

54

Po jednom ze soubojů měl menší zdravotní problémy ofenzivně laděný Elliott, který byl nepříjemně dohrán po odehrání míče. O faul se ale dle sudího nejednalo.

53

Elliott se postaral o provedení standardní situace zhruba ze čtyřiceti metrů. Jeho vzdušná nabídka nebyla vůbec špatná, avšak přesto našla pouze Šestáka.

52

Po rozehrávce to navíc vysokým nákopem na opačnou polovinu zkoušel brankář Paston. Na jeho nákop si naskočil Bertos, který prodloužil pouze k soupeři.

51

Na vedoucí branku jsme tak čekali přesně padesát minut, do vedení se nakonec dostalo Slovensko, které má před sebou ještě obrovsky složitou cestu.

50

50. VITTEK - 0:1

50

Slovensko právě vstřelilo branku!
Krátce po startu druhého poločasu tu máme vedoucí branku slovenské reprezentace! Kombinace na pravém křídle přinesla fantastický centr do pokutového území, kde si na něj dokázal naskočit RÓBERT VITTEK, který hlavičkou o zem překonal brankáře Pastona, jenž byl v tomto případě téměř bez šance na reakci!

49

Slovenský celek se pokoušel zaútočit středem hrací plochy, kde se o rozehrávku staral Štrba. Jeho následná nahrávka skončila pouze na kopačce soupeře.

48

Hned v úvodu druhého poločasu jsme sledovali nedovolený zákrok v podání Weisse, který nejprve přišel o míč, posléze při snaze o jeho získání fauloval.

47

Odstartoval nám druhý poločas, jehož úvodní rozehrávku si tentokráte vzal na starost Nový Zéland, který bude pro změnu hrát zprava doleva.

46

Začal druhý poločas.
Máme za sebou první poločas, který nám nakonec nepřinesl ani jednu branku. V úvodu utkání byl o něco aktivnější Nový Zéland, který navíc hned několikrát ohrozil branku soupeře. Slovensko se několik minut herně hledalo, ke konci poločasu si však vytvořilo velký nápor, který přesto žádnou branku nepřinesl. Branky jsme se tedy zatím nedočkali, doufejme tedy, že padne ve druhém dějství.
střely na bránu 1:2, střely mimo 3:5, držení míče (v %) 48:52, ofsajdy 0:0, rohy 3:5.

45

První poločas skončil.

44

Weiss se po rohovém kopu soupeře vrhl do rychlého protiútoku, který se pokoušel vzít sám na sebe. Ještě před půlící čárou narazil na dobře postaveného soupeře.

42

Žlutou kartu dostává Tony Lochhead (Nový Zéland).

42

První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo kolem pěti minut. Uvidíme, zda se bude něco málo nastavovat.

41

V pokutovém území se na zadní tyči zjevil Ďurica, který velice chytře vracel míč směrem do malého vápna, kde musel důležitým zákrokem zakročit Vicelich.

40

Tak nakonec z toho rohový kop nebyl, sudí si totiž lehkého kontaktu Muchy s míčem nevšimli. Slovenský brankář mohl odkopávat, navíc se mu povedlo najít Vitteka.

39

Zničehonic pronikl do zajímavé šance novozélandský Smeltz, který to zkoušel levačkou z úhlu. Mucha si na míč sáhl, na řadu tak přijde další rohový kop.

38

Slovensko opět celkem dlouho kombinovalo na vlastní polovině, přičemž Škrtel roztál hru na vedle stojícího Ďuricu, který nepřesnou nahrávku našel Bertose.

37

V pokutovém území si pokoušel najít prostor k hlavičkovému pokusu útočník Smeltz, jenomže před ním zakročil obránce Čech, který vrátil balón Muchovi.

36

Slovensku se naskytl první rohový kop, a sice z pravé strany. Rozehrávky se ujal forvard Jendrišek, jehož centr našel hlavu hned prvního z protihráčů.

35

Brankář Paston chyboval v rozehrávce, míče se posléze chopil napadající Vittek, který se dostal do velkého střeleckého úhlu, ve kterém trefil pouze brankáře.

34

Z hodně velké vzdálenosti zkoušel své štěstí křídelník Killen, který nabral míč na pravou nohu, jenomže jeho pokus se nakonec snesl výrazně vedle branky.

33

Je za námi zhruba třetina tohoto duelu, poslední minuty mají celkem jednoznačný průběh, jenomže Slovensku se stále nedaří najít recept na obranu soupeře.

32

Na řadu přišlo další autové vhazování, tentokráte z pravé strany, kde se nacházel Bertos. Na jeho nabídku si seběhl Lochhehad, který mu ihned vrátil zpět.

27

27. Vittek minul branku.

27

První výraznější šance pro Slovensko! Weissovi se mezi obránci povedlo najít naběhnuvšího Vitteka, slovenský útočník svůj pokus poslal vedle branky.

26

Hodně nevybíravým způsobem vletěl do osobního souboje napadající Weiss, který celkem zbytečně poslal k zemi Nelsena. Žlutá karta z toho ale nebude.

25

Nyní sledujeme další kombinaci v poklidném prostoru, míč má na své kopačce slovenský obránce Škrtel, který se pokouší najít vhodného adresáta míče.

24

Až nyní jsme se dočkali lepšího střeleckého pokusu v podání Slovenska. Hamšík měl uvnitř šestnáctky hodně místa, své zakončení však poslal úplně vedle.

23

Po jednom ze soubojů se na zeleném pažitu ocitl záložník Bertos, který si sice standardní situaci nevymodlil, místo toho bude alespoň zkoušet autové vhazování.

22

Pomezní sudí si všiml lehkého kontaktu s míčem v podání Jendriška, logicky tak přisoudil autové vhazování Novému Zélandu, který vhazuje od praporku.

21

Je za námi úvodní dvacetiminutovka, na první branku tohoto zápasu stále čekáme. Slovensko stále naráží na pozornou obranu, která působí velmi dobrým dojmem.

20

Škrtel se snažil u pravé autové lajny ještě otřít míč o napadajícího protihráče, což se mu nakonec povedlo na jedničku. Následovat bude autové vhazování.

19

Vypadalo to, že se Smeltzovi povedlo udržet míč na hrací ploše, avšak podle sudího tomu tak nebylo. To znamená, že Mucha bude moci odkopávat od brány.

18

Posléze přišla na řadu další zbytečná nepřesnost, při které měl hodně daleko k míči útočník Jendrišek, který na prudkou nahrávku absolutně neměl šanci dosáhnout.

17

Čech to zkoušel dalším centrem, avšak ten opět našel pouze rukavice brankáře. Slovensko se v posledních minutách herně zvedlo, avšak to stále není ideální.

16

Hamšík to posléze vyzkoušel centrem z levé strany, avšak nakonec pouze rukavice pozorného brankáře Pastona. Novozélandský brankář rozehrál výhozem.

15

Hamšíkovi se nepovedlo udržet míč na hrací ploše, sám se poté postaral o autové vhazování z levé strany, které poslal přesně na kopačku volného Weisse.

14

Slovenská reprezentace se opět zmohla pouze na odkop ven z hrací plochy, logicky tak na řadu přišlo autového vhazování, kterého se chopil zadák Smith.

13

Na hranici pokutového území měl příliš málo prostoru Elliott, který se ovšem nedostal kolem hradby těl, místo toho si další obrannou povinnost splnil Škrtel.

12

Nakonec to bylo s tečí, což znamenalo první rohový kop tohoto zápasu. Vysoký centr nakonec doputoval přesně na hlavu pozorného Škrtela, který včas zakročil.

11

Nový Zéland je v úvodu tohoto zápasu hodně aktivní, před malým momentem si ve vzduchu našel padající míč Fallon avšak jeho nabídka putovala vedle.

10

Lochhead raději vyprodukoval zpětnou nahrávku směrem na Vicelicha, který okamžitě přenášel hru na Fallona, který se ovšem nedostal kolem protihráče.

9

Další nákop tentokráte měl v útoku najít Vitteka, avšak slovenský útočník na tuto prudkou nabídku neměl šanci dosáhnout. To znamená, že Paston bude odkopávat.

8

Krátce poté měl slovenský brankář další práci, tentokráte musel krotit nepříjemný centr z pravé strany, který nakonec vyrazil až za levou postranní lajnu.

7

Prudký nákop měl směřovat na pravou stranu, kde si ovšem obrannou povinnost splnil zadák Ďurica, který nekompromisním způsobem poslal míč do zámezí.

6

Na pořadu dne byla standardní situace pro hráče Nového Zélandu. K rozehrávce se nakonec postavil Lochhead, po jeho centru musel Mucha poprvé zasahovat.

5

Po zhruba pěti minutách hry jsme sledovali první střelecký pokus, o který se přihlásil Elliott. Jeho rána v tísni nebyla přesná, Mucha tak nemusel zasahovat.

4

Slováci se starali o rozehrávku na vlastní polovině, kde u středového kruhu přispěchal na pomoc středopolař Štrba, který okamžitě prodloužil směrem na Šestáka.

3

Sledovali jsme vzdušnou nabídku z kopačky Zabavníka, který se na opačné polovině pokoušel najít Šestáka, avšak druhý jmenovaný si nedokázal zpracovat míč.

2

Hlavní sudí tohoto zápasu poprvé pískl do své píšťalky, utkání tak může začít. Úvodní slovo si na starost vzalo Slovensko, které bude hrát zprava doleva.

1

Utkání právě začalo.
Úvodní sestavy:

Nový Zéland: Paston – Reid, Nelsen, Vicelich, T. Smith – Bertos, Elliot, Lochhead – Fallon, Smeltz, Killen
Náhradníci: Moss, Bannatyne – Sigmund, Mulligan, Boyens, Peverley, Barron, McGlinchey, Clapham, Christie, Wood, Brockie

Slovensko: Mucha – Zabavník, Ďurica, Škrtel, Čech – Weiss ml., Šesták, Štrba, Hamšík – Wittek, Jendrišek
Náhradníci: Perniš, Kuciak – Pekarík, Saláta, Petráš, Kozák, Sapara, Stoch, Kucka, Kopúnek, Hološko, Jakubko

Rozhodčí: Damon – Ntagungira, Molefe.
Soupiska Nového Zélandu:

Brankáři:
James Bannatyne (Team Wel.), Glen Moss (Melbourne V.), Mark Paston (W. Phoenix).

Obránci: Andrew Boyens (NY Red Bulls), Tony Lochhead (W. Phoenix), David Mulligan (bez angažmá), Ryan Nelsen (Blackburn), Winston Reid (Midtjylland), Ben Sigmund (W. Phoenix), Tommy Smith (Ipswich Town), Ivan Vicelich (Auckland).

Záložníci: Andy Barron (Team Wel.), Leo Bertos (W. Phoenix), Tim Brown (W. Phoenix), Aaron Clapham (Canterbury), Simon Elliott (bez angažmá), Jeremy Christie ().

Útočníci: Jeremy Brockie (NQ Fury), Rory Fallon (Plymouth), Chris Killen (M'brough), Michael McGlinchey (Motherwell), Shane Smeltz (Gold Coast), Chris Wood (W. B. A.).
Soupisky Slovenska:

Brankáři:
Dušan Kuciak (FC Vaslui), Ján Mucha (Legia Var.), Dušan Perniš (Dundee Utd).

Obránci: Marek Čech (W. B. A.), Ján Ďurica (Hannover 96), Peter Pekarík (Wolfsburg), Martin Petráš (AC Cesena), Kornel Saláta (Slovan Br.), Martin Škrtel (Liverpool FC), Radoslav Zabavnik (Mainz).

Záložníci: Marek Hamšík (SSC Neapol), Kamil Kopúnek (Trnava), Ján Kozák (P. Temeš.), Juraj Kucka (Sparta Praha), Marek Sapara (Ankaragücü), Miroslav Stoch (FC Twente), Zdeno Štrba (Xanthi FC), Vladimír Weiss (Man. City).

Útočníci:
Filip Hološko (Beşiktaş), Martin Jakubko (FK Saturn), Erik Jendrišek (K'lautern), Stanislav Šesták (VfL Bochum), Róbert Vittek (Ankaragücü).
Situace ve skupině:

Slovenská reprezentace se dostala do hodně nevyzpytatelné skupiny, ve kterém svedlo boj s Paraguayí, Nový, Zélandem a Itálií. Velkým favoritem na postup pochopitelně byl posledně jmenovaný celek, avšak ten ze tří odehraných zápasů vybojoval pouze dva body, což znamenalo překvapivé poslední místo v tabulce. Slovensko během skupinové fáze dokázalo jednou vyhrát, remizovat a prohrát. Právě konečný součet čtyř získaných bodů stačil na druhou postupovou pozici, na tu první se vyhoupla Paraguay, která se stala jedním z největších překvapení tohoto turnaje.
Hezké odpoledne u dalšího dílu seriálu historických přenosů z mistrovství světa v kopané. V roce roce 2010 se konalo mistrovství světa v Jihoafrické republice, kam se probojovala také slovenská reprezentace. Slovensko celkem překvapivě postoupilo do vyřazovacích bojů, avšak v následném osmifinále narazilo na Nizozemsko, které se radovalo z postupu.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.

Nový Zéland – Slovensko

1:1

konec (0:0)

Zpět na online

Branky: 90+3. Reid – 50. Vittek

Karty:   42. Lochhead (NZL) – 55. Štrba (SVK)

Držení míče: 52 % : 48 %.
Střely na branku: 2:3. Střely mimo: 6:10. Rohy: 3:10. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 17:15.

Nový Zéland: Paston – Reid, Nelsen, Vicelich (78. Christie), T. Smith – Bertos, Elliot, Lochhead – Fallon, Smeltz, Killen (72. Wood)
Náhradníci: Moss, Bannatyne – Sigmund, Mulligan, Boyens, Peverley, Barron, McGlinchey, Clapham, Christie, Wood, Brockie

Slovensko: Mucha – Zabavník, Ďurica, Škrtel, Čech – Weiss ml. (90. Kucka), Šesták (81. Hološko), Štrba, Hamšík – Vittek (85. Stoch), Jendrišek
Náhradníci: Perniš, Kuciak – Pekarík, Saláta, Petráš, Kozák, Sapara, Stoch, Kucka, Kopúnek, Hološko, Jakubko

Rozhodčí: Damon – Ntagungira, Molefe

Diváci: 23 871