Menu

Fotbal

Mistrovství světa 1982

Anglie – Československo

2:0

konec (0:0)

06.04.2020, 14:00 • Estadio San Mamés, Bilbao • Milan Huppert

Z historického přenosu z roku 1982 to je ode mě vše. S přáním krásného zbytku dne a hlavně pevného zdraví se s vámi loučí Milan Huppert. (15:50:46)
Máme za sebou utkání základní skupiny na Mistrovství světa 1982 mezi Anglií a Československem, v němž favorit zvítězil 2:0 a zajistil si tak postup do vyřazovací fáze. V prvním poločase diváci čekali na gól marně, Robson v největší šanci z malého vápna přestřelil.

Až krátce po uplynutí hodiny Anglie poprvé udeřila. Výraznou měrou se pod to podepsal gólman Seman, jenž nezvládl zpacifikovat centr od rohového praporku, balón pouze vyrazil nad sebe, načež Trevor Francis s přehledem poslal míč do odkryté brány. Definitivní rozhodnutí o vítězství Greenwoodových svěřenců přišlo o pár minut později, když si vlastní gól vstřelil Jozef Barmoš.

Anglie po vítězství nad Francií porazila i Československo, před závěrečným utkáním s Kuvajtem už tak má postup ze skupiny jistý. Naopak Čechoslováci jsou na pokraji vyřazení, pro setrvání musejí porazit favorizovanou Francii.

90

Konec zápasu.

89

Poslední minuta základní hrací doby probíhá na polovině Anglie. Zde kombinuje Československo, už se ale ani nesnaží vymyslet nějakou akci, pouze čeká na závěrečný hvizd sudího.

88

Skvělý obranný zákrok Rostislava Vojáčka nejspíše uchránil Čechoslováky od třetího inkasovaného gólu. Obránce ve skluzu zabránil míči v cestě k Hoddleovi, jenž by postupoval sám na gólmana.

87

Mizernou přihrávku Chaloupky zachytil Phil Thompson. Neměl však dostatek síly vystartovat do útoku, pouze míč odkopl ke Stromšíkovi.

86

Karel Stromšík si na poslední chvíli rozmyslel vyběhnutí proti centru Raye Wilkinse. A dobře udělal, s největší pravděpodobností by na něj totiž vůbec nedosáhl.

85

Snaha o rychlý protiútok nevyšla. Graham Rix se unáhlil, Marinerovi poslal příliš prudký pas, který křídelník neměl šanci zastihnout na hrací ploše.

84

Hráčům v červeném nelze upřít snaha. Ladislav Vízek si chtěl narazit s Bergerem, zpáteční nahrávka ovšem nenašla cestu přes pozorného Millse.

83

Nákop po pravé straně se stal kořistí Kennyho Sansoma. Levý obránce nenechal po lajně uniknout Masného, navíc v těžké pozici ještě dokázal nahrát osamocenému Millsovi.

82

Greenwoodova družina nechává soupeře kombinovat na jeho vlastní polovině, je si totiž moc dobře vědoma, že odtud jí nebezpečí nehrozí. Hraje Fiala.

81

Rozběhla se závěrečná desetiminutovka základní hrací doby. Anglie je velmi blízko zisku kýžených dvou bodů, které by znamenaly postup do další fáze turnaje, naopak Češi budou muset pro setrvání v šampionátu porazit Francii.

80

Proti střílenému centru Raya Wilkinse skvěle vystartoval z branky Karel Stromšík. Klíčovou úlohu zvládl, udržel kulatý nesmysl v rukavicích.

79

Těsně za hranicí šestnáctky se nedovoleného zákroku dopustil Libor Radimec. Anglie bude rozehrávat z nebezpečně vzdálenosti od branky.

78

Kapitán Zdeněk Nehoda hledal přízemním centrem na zadní tyči Vízka. Křídelník by se nejspíše i k míči dostal, pokud by výborně nevyběhl gólman Shilton.

77

Další střídání na straně Československa. Hřiště opouští dnes ne příliš výrazný Petr Janečka, na poslední čtvrthodinku nastupuje Marián Masný.

76

Náhradní gólman se okamžitě zapojil do hry. Dlouhým odkopem až za polovinu hřiště hledal Jana Bergera, jenže záložník v hlavičkovém souboji nepřetlačil Rixe.

75

Trenér Jozef Vengloš střídá gólmany. Těžko říct, zda je na vině zranění nebo prostě jen není spokojený s výkonem Stanislava Semana. Mezi tři tyče se každopádně staví Karel Stromšík.

74

Křídelník Vízek našel v pokutovém území Chaloupku, který byl ale zády k bráně. Snažil se s balónem otočit, toho ovšem využil k zisku míče bránící Kenny Sansom.

73

Terry Butcher se netradičně z pozice stopera vydal na hrot útoku. Právě na něj směřoval vysoký centr vyslaný Marinerem, výborně však vystartoval ze své brány Seman. Míč je v jeho moci.

72

Angličané začali více hrát na sebe. Graham Rix mohl nahrát, avšak místo toho se pustil do souboje s ještě jedním protihráčem, Fiala ve skluzu poslal kulatý nesmysl do autu.

71

Jan Berger chtěl hrát dopředu, jenže neměl komu nahrát. Musel tedy pozdržet celou akci a pak nahrát Vojáčkovi, jenž si sběhl na polovinu hřiště pro pas.

70

Dlouhý nákop kapitána Millse si skvěle zpracoval Trevor Francis. Autor prvního gólu si navedl míč na střed a vypálil, trefil však jen spoluhráče Wilkinse.

69

Od rohového praporku odcentroval na přední tyč Jan Berger. Do vzduchu se vyhoupl Pavel Chaloupka, avšak ještě výše vyskočil stoper Terry Butcher.

68

Po rozehrávce se vydal dopředu Ladislav Vízek. Přes Millse si zakončit netroufl, na lajně našel Nehodu, útočník vybojoval alespoň rohový kop.

67

S Československem to nevypadá vůbec dobře. Obrana dnes fungovala velmi dobře, avšak během krátkého časového sledu inkasovala dva góly a šance na body je už pouze v rovině teorie.

66

66. Jozef BARMOŠ vlastní - 2:0

66

Anglie právě vstřelila branku!
Druhý zásah v rozmezí pěti minut výrazně přibližuje Anglii vítězství! Velice smolný vlastní gól si vstřelil JOZEF BARMOŠ. Obránce skluzem změnil směr centr Coppella, balón zapadl přesně k tyči. Seman neměl nárok, byl totiž v pohybu na opačnou stranu.

65

Do vnitra pokutového území obdržel přesnou nahrávku Ray Wilkins. Kličkovaná křídelníka skončila na Janu Fialovi, který soka výborně pozičně vystál.

64

Navýšit vedení se pokusil Terry Butcher. Stoper vypálil z dvaceti metrů po pasu od Millse pár čísel nad branku, Seman by v případě přesné rány nejspíše zasáhl.

63

Tak tato hrubka by Venglošovo mužstvo mohla ještě hodně mrzet. Čechoslováci nyní musejí změnit svůj styl hry, pokud si chtějí odnést ze zápasu alespoň bod.

62

62. Trevor FRANCIS - 1:0

62

Anglie právě vstřelila branku!
Obrovská hrubka brankáře Semana znamená anglické vedení! Československý brankář vystartoval proti centru, jenže balón vyboxovat nedokázal, pouze ho posunul za sebe k volnému TREVORU FRANCISOVI, jenž bez problémů trefil prázdnou bránu.

61

Po levé lajně nabral velkou rychlost Paul Mariner. Žádný ze spoluhráčů jej nedokázal zachytit, až Rostislav Vojáček dokázal srazit jeho centr za cenu rohového kopu.

60

Hodina zápasu je minulostí, skóre je stále bezbrankové. Lze očekávat, že Anglie ve zbývající půl hodině přidá na obrátkách, hlavně co se ofenzivní složky týče.

59

Pro změnu kombinuje Československo. Jan Fiala měl možnost zkusit vyslat do brejku Janečku, místo toho ale vsadil na jistotu a balón předal Jurkemikovi.

58

Od pravé lajny centroval do pokutového území Pavel Chaloupka, jenže našel pouze rukavice Shiltona, neboť Nehoda si sbíhal pro přihrávku do nohy.

57

Zbrklé zakončení vypustil Steve Coppell. V krkolomné pozici mu pokus vůbec nevyšel, brankář Seman kulatý nesmysl pouze kontroloval, nemířil totiž mezi tři tyče.

56

Svěřenci trenéra Greenwooda se snaží zklidnit hru. Kromě gólmana jsou všichni fotbalisté na polovině soupeře, trpělivou kombinací se snaží vyzrát na obranu soka.

55

Odvážný průnik Vojáčka po levé lajně neměl dlouhého trvání. Československý bek vybojoval alespoň autové vhazování, míč skončil mimo hrací plochu po skluzu Thompsona.

54

Ladislav Vízek se nezalekl přečíslení. Do souboje si přesto netroufl, raději nahrál Nehodovi, jenž zády k bráně přiťukl Bergerovi. Rána z první středopolařovi vůbec nesedla.

53

Výbornou obrannou práci ukázal Ladislav Jurkemik. Zkušeně vystoupil s Wilkinsem, jehož dokonce přeskočil a hlavičkou posunul míč k volnému Vojáčkovi.

52

Aktivita Angličanů pokračuje. Hoddle si středem hřiště narazil s Francisem, posléze ale místo zakončení ještě zbytečně hledal Marinera, toho si pokryl Fiala.

51

51. Slabá střela Wilkinse se stala kořistí Semana

51

Graham Rix ve skluzu zastavil Bergera a rozjel brejk na druhou stranu. Dlouhým balónem našel Wilkinse, který se dostal přes Jurkemika, střelu k bližší tyči si ovšem Seman pohlídal.

50

Stanislav Seman se rozhodl vyběhnout, jenže to byla chyba! Wilkinsův centr z pravé lajny podběhl a měl velké štěstí, ře Paul Mariner ze složité pozice netrefil odkrytou bránu.

49

Na druhé straně se Čechoslováci pokusili o totéž, ani v tomto případě ale dobrý úmysl neskončil nebezpečím pro soupeřovu svatyni. Vízkovi nevyšel krok a nedokázal balón zpracovat.

48

Velmi chytře to zamýšlel Tevor Francis. Na pravé straně viděl rozběhnutého Marinera, jemuž také adresoval vysoký balón. Na poslední chvíli přispěchal s obranným zákrokem Jurkemik, míč končí v autu.

47

O poločasové přestávce se ani jeden z trenérů nerozhodl sáhnout do sestavy. Jediným, kdo odstoupil ze hřiště, tedy zůstává zraněný Robson.

46

Začal druhý poločas.
Skončil první poločas zápasu mezi Anglií a Československem, v němž jsme na gól čekali marně. Více ze hry mají jednoznačně Angličané, avšak kýženou branku se jim zatím vstřelit nepodařilo. Nejblíže jí byl Bryan Robson, jenž ve 34. minutě po přiťuknutí od Marinera pálil z malého vápna nad. Tentýž hráč byl i u druhé šance Greenwoodovy družiny, hlavou ale znovu mířil nepřesně. Při tomto zakončení se navíc zranil a v závěru první půle musel přenechat místo na hřišti Hoddlovi.

45+2

První poločas skončil.

45+1

Tak přece jen to dál nepůjde. Otřesený Bryan Robson není schopen pokračovat ve hře a střídá. Na jeho místo nastupuje Glenn Hoddle.

45

Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec prvního poločasu jednu minutu.

44

Po zakončení zůstal autor nepřesné hlavičky ležet na zemi, na trávník dokonce museli být přivoláni lékaři. Naštěstí to ale vypadá, že Robson bude schopen pokračovat.

43

Robsonovi dnes není přáno. Do velké šance se dostal znovu po nahrávce od Marinera, při snaze o zakončení do protipohybu gólmana opět minul.

42

Zdeněk Nehoda sice v osobním souboji přetlačil Thompsona, jenže úplně se zapomněl soustředit na balón. Kulatý nesmysl mezitím opustil hrací plochu.

41

Do konce prvního poločasu zbývá pět minut. Dočkáme se nějakého gólu nebo půjdou týmy do kabin za bezbrankového stavu?

39

Trevor Francis si ze dvou hráčů udělal kužely, přes třetího se už nedostal. Bylo to ale za přispění faulu, jímž se provinil Vojáček.

38

Exekuci volného přímého kopu si vzal na starosti Ladislav Jurkemik. Vsadil na razanci a nechybělo mnoho, aby míč zapadl do sítě. Shilton plachtil vzduchem marně, k jeho štěstí šla rána těsně nad.

37

Na trpělivou kombinační hru soupeře se nevydržel dívat Phil Thompson. Ten si počkal, až Berger přijme nahrávku a vzápětí do něj nekompromisně zajel. Může být rád, že za tento zákrok neinkasoval žlutou kartu.

36

Čechoslováci nikam nespěchají, s remízou jsou viditelně spokojeni. Několikrát si míč vyměnili oba stopeři, následně kulatý nesmysl dostal do lajny Pavel Chaloupka.

35

Jan Fiala se vydal podpořit ofenzivní složku a byl to právě on, kdo před sebou měl posledního hráče soupeře. Na Rixe si ale netroufl, raději dozadu nahrál Bergerovi.

34

34. Robson ve stoprocentní pozici selhal

34

Anglie se mohla zničehonic dostat do vedení! Dlouhý aut Sansoma Mariner skvěle přiťukl na úplně volného Robsona, který z hranice malého vápna trestuhodně přestřelil!

33

Petr Janečka si chtěl pustit míč do běhu, jenže nevěděl, že za svými zády má Millse. Anglický stoper bez problémů zpacifikoval forvarda.

32

Ladislav Vízek se krásně uvolnil přes Bryana Robsona a před brankou hledal Zdeňka Nehodu. Kapitán vyskočil, co nejvíce dokázal, na balón přesto nedosáhl. To je velká škoda.

31

Chvilka oddechu přichází pro Venglošovo mužstvo poté, co vyslal nepřesný pas Rix. Seman několik vteřin podržel balón na kopačce a posléze nahrál volnému Vojáčkovi.

30

Půl hodina utkání je za námi. Svěřenci kouče Greenwooda jsou aktivnějším týmem, ovšem defenziva Československa soka zatím nepustila k žádné větší příležitosti.

29

Ze standardky v podobě rohového kopu naštěstí Angličané nevsítili první branku střetnutí, neboť v hlavičkovém souboji Jurkemik s přehledem přetlačil Marinera.

28

Kenny Sansom si po vhození autu narazil s Robsonem a vyslal nadýchaný centr do pokutového území. Jan Fiala hlavičkoval nešikovně za sebe, následuje roh.

27

Československo zatím hraje sympaticky. Nesnaží se pouze bránit, ale snaží se i podnikat rychlé brejky. Jeden takový táhl po levé lajně Vízek, centr zblokoval do zámezí Francis.

26

Jenže dlouho se fotbalisté v červeném z balónu neradovali. Jan Berger se pokusil obloučkem za obranu najít Nehodu, přecenil však jeho rychlostní schopnosti.

25

Jan Berger si počínal skvěle. Sám se ocitl proti dvojici protihráčů, ovšem skvěle si pokryl balón a skrze zmíněné soupeře propasíroval nahrávku k Jurkemikovi.

24

Rix okamžitě předl balón k rohovému praporku sbíhajícímu Philu Thompsonovi. Ten z druhého doteku centroval, Marinerova hlavička proletěla vysoko nad horní tyčí.

23

Rychlý brejk Československa skončil už ve svém zárodku. Po lajně si výborně nabíhal Ladislav Vízek, jenže nahrávku Radimce zastavil pozorný Rix.

22

Trevor Francis to vzal na sebe, což nebylo úplně to nejšťastnější řešení. Chaloupky se ještě zbavil, jenže přízemní centr odkopl do bezpečí Vojáček.

21

Místo konstruktivní rozehrávky přišla hodně překvapivá střela. Peter Shilton nejspíše zakončení nečekal, avšak balón letěl tak pomalu, že se s přehledem stihl včas zorientovat.

20

Tvrdý kopanec inkasoval na polovině hřiště Jurkemik. S kontaktem viditelně nepočítal. Nečekal, že by Coppell mohl minout míč a trefit ho. Jasný faul.

19

Svěřenci kouče Greenwooda předvedli krásnou kombinaci středem hřiště na jeden dotek. Ta skončila až u Marinera, jenž se neprodral přes posledního hráče, tím byl Rostislav Vojáček.

18

Výborný obranný zákrok předvedl u lajny bek Jan Fiala. Zastavil pronikajícího Robsona, ve skluzu trefil balón špičkou kopačky.

17

Následoval rohový kop. Ray Wilins centroval na úroveň penalty, kde stál Rix, ten se ovšem nedokázal prosadit přes Jurkemika.

16

A další zákrok na kontě československého strážce svatyně, nyní však byl o poznání těžší! Trevor Francis vypálil tvrdou ránu pod břevno, pravá ruka Semana ale byla u balónu včas.

15

Gólman Seman zatím nepůsobí vůbec přesvědčivým dojmem. Slabé zakončení hlavou mohl v klidu schovat do rukavic, místo toho míč pouze vyrazil nad břevno.

14

Rychle na druhou stranu, kde už zase hrají Angličané. Ti se snaží vstřelit vedoucí branku utkání, avšak na kompaktní defenzivu soupeře zatím nenašli recept.

13

Československo má na kontě první střelecký pokus. Postaral se o něj Jan Berger, jehož dělovka z nějakých 25 metrů proletěla kousek vedle pravé tyče.

12

Až příliš dlouho otálel na pravé lajně s přihrávkou kapitán Zdeněk Nehoda. Když už se odhodlal, tak pas zblokoval Coppell, bude se vhazovat.

11

Až v jedenácté minutě se poprvé dotkl balónu gólman Peter Shilton. Nemusel řešit žádnou složitou situaci, pouze zachytil do rukou přihrávku z dlouhého autu od Sansoma.

10

Chybnou rozehrávku Jurkemika vystihl Steeve Coppell, kterého marně stíhal Vízek. Brankář Seman posléze trestuhodně minul při vyběhnutí proti centru, balón se k jeho štěstí točil ven z brány.

9

V ochozech se ozývá pískot. Příčinou je volba Jana Fialu poslat z poloviny hřiště malou domů Semanovi, takový fotbal se fanouškům pochopitelně nelíbí.

8

Do odraženého balónu se opřel Libor Radimec, rána mu ale vůbec nesedla. Kulatý nesmysl se dostal k Bergerovi, jehož ve skluzu zastavil Thompson.

7

Premiérový rohový kop Anglii nevyšel. Graham Rix sice našel na přední tyči Robsona, tomu se ovšem nepodařilo prodrat skrze dvojici Radimec, Vojáček.

6

Po pravé lajně se uvolnil přes osobního strážce Ray Wilkins. Následoval centr do pokutového území, gólman Stanislav Seman vyboxoval míč nad branku.

5

První kontr Ostrovanů nevyšel. Moment překvapení se Coppelovi povedl, ke své smůle ale překvapil i adresáta pasu Paula Marinera.

4

Na míči už jsou Angličané, kteří jsou jasným favoritem střetnutí. Rozehrávka začíná u Rixe, ten našel na lajně dobře naběhnutého Wilkinse.

3

Svěřenci kouče Vengloše zahájili utkání velmi opatrně. Stoper Jurkemik okamžitě poslal malou domů Semanovi, o malou chvilku později totéž zopakoval Fiala.

2

Utkání základní skupiny na Mistrovství světa 1982 bylo zahájeno! Fotbalisté Anglii hrají v bílých dresech, Čechoslováci zvolili dresy barvy červené.

1

Utkání právě začalo.
Úvodní sestavy:

Anglie: Shilton – Butcher, Mills (C), Sansom, Thompson – Coppel, Rix, Robson – Wilkins, Francis, Mariner
Náhradníci: Clemence, Corrigan – Anderson, Foster, Neal, Brooking, Hoddle, McDermott, Keegan, Withe, Woodcock

Československo: Seman – Fiala, Jurkemik, Barmoš, Vojáček – Radimec, Berger, Chaloupka – Vízek, Nehoda (C), Janečka
Náhradníci: Hruška, Stromšík – Jakubec, Kukučka, Kozák, Panenka, Bičovský, Štambacher, Kříž, Masný, Petržela

Rozhodčí: Corver (NIZ) – Dočev (BUL), Aristizabal Murcia (KOL).
Československo

Podobně jako Angličané, tak ani Čechoslováci si nezahráli na turnaji v Argentině. Ve tříčlenné skupině skončili na nepostupové druhé pozici, když nestačili na reprezentaci Skotska. Hodně náročnou bitvu svedli svěřenci trenéra Jozefa Vengloše v kvalifikaci 1982, nakonec však díky lepšímu skóre uhájili druhou postupovou příčku před Walesem. Jenže vstup do samotného šampionátu Československu hrubě nevyšel, s outsiderem skupiny Kuvajtem pouze remizovalo 1:1.
Anglie

Fotbalisté Anglie si na Pyrenejský poloostrov jeli zlepšit reputaci, neboť o čtyři roky dříve se na největší fotbalovou událost vůbec neprobojovali, v cestě do Argentiny jim zabránila Itálie, která postoupila na úkor lepšího skóre. Na ostrovech druhé zaváhání v řadě za sebou nedovolili, do Španělska postoupili z druhého místa ze skupiny, pouze o bod lepší bylo Maďarsko. Svěřenci kouče Greenwooda vstoupili do šampionátu na výbornou, ve skupině 4, do níž byli nalosováni, porazili silnou Francii 3:1.
Všem fanynkám a fanouškům fotbalu přeju krásné sobotní odpoledne! V době, kdy svět ochromila pandemie koronaviru si prostřednictvím historického textového přenosu připomeneme utkání základní skupiny mistrovství světa z roku 1982, v němž se Anglie utkala s Československem.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.

Anglie – Československo

2:0

konec (0:0)

Zpět na online

Branky: 62. Francis, 66. Barmoš (vla.)

Anglie: Shilton – Butcher, Mills (C), Sansom, Thompson – Coppell, Rix, Robson (45+1. Hoddle) – Wilkins, Francis, Mariner
Náhradníci: Clemence, Corrigan – Anderson, Foster, Neal, Brooking, Hoddle, McDermott, Keegan, Withe, Woodcock

Československo: Seman (75. Stromšík) – Fiala, Jurkemik, Barmoš, Vojáček – Radimec, Berger, Chaloupka – Vízek, Nehoda (C), Janečka (77. Masný)
Náhradníci: Hruška, Stromšík – Jakubec, Kukučka, Kozák, Panenka, Bičovský, Štambacher, Kříž, Masný, Petržela

Rozhodčí: Corver (NIZ) – Dočev (BUL), Aristizabal Murcia (KOL)

Diváci: 41 123